Connect with us
Advertisement
Advertisement

CULTURA

Teatru clujean: „Gliese 445”, PREMIERA Reactor, despre dorul de viitor. Un spectacol născut în vis, ca și cum ar fi ultimul

Publicat


331506000 486224510386141 6225206770392112023 n

În luna martie, Reactor de creație și experiment din Cluj-Napoca împlinește 9 ani de la înființare. Prima premieră a anului 2023 și prima co-producție, realizată alături de Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, este spectacolul „Gliese 445”, despre viitor, din perspectiva muncii și a relațiilor profesionale, care va fi jucat pe 15 și 16 martie. Prietenul și colaboratorul vechi al Reactorului, Raul Coldea, semnează regia și textul, care s-a născut în urma unui vis pe care l-a avut.

„Visasem că eram la Reactor, că lucram la <<Habituare>>, mai erau câteva zile până la premieră și repetiția a fost întreruptă de o alertă de atac nuclear, primită prin RO-Alert. Am fugit de la Reactor și ne-am adăpostit pe unde am putut. O parte din echipă am ajuns în același loc, despre ceilalți nu știam nimic. Am stat acolo câteva zile și la data și ora spectacolului, printr-un gest comun, spontan, spectacolul a început. Eram în subsolul unui bloc din Piața Mărăști, adăpostul era plin. Și a început spectacolul. Așa lung și dubios cum e și în realitate, dar fără recuzită și costume. S-a întâmplat ceva magic, împărtășeam cu toții acolo un soi de experiență absurdă, pe care nu ne-o doream. Și absurdul de a avea un spectacol de teatru tocmai acolo făcea lucrurile să aibă, paradoxal, mai mult sens.

Când am început să mă gândesc la spectacolul la care lucrez acum, prin 2020, nu avusesem încă acest vis. Războiul nu începuse. Ne pregăteam să ieșim cumva din treaba cu pandemia, să învățăm ceva din ea. Eram destul de influențat de cum fusese văzută arta în timpul lockdown-ului. Mă interesa distincția asta dintre lucrători esențiali și lucrători neesențiali. Mă urmăreau momentele artistice încropite la ferestre și pe internet, peste tot în lume. Mă gândeam că e un moment interesant pentru artă. Că poate o să se schimbe lucruri. Mă gândeam mult la contextele de producție și la cum au rezistat sau nu lucrătorii independenți în perioada aia. Cam la aceleași lucruri mă gândesc și acum.”, povestește acesta, pentru Reactor.

screenshot (750)

Un spectacol de teatru ca și cum ar fi ultimul de la Reactor: „Inventariem momente din istorie.”

Pentru „Gliese 445” a pornit cu o întrebare adresată tuturor persoanelor din echipa artistică și anume: „Cum ar fi dacă ăsta ar fi ultimul nostru spectacol de teatru?”

„La improvizațiile comune de la Sfântu Gheorghe, din vara anului trecut, când echipele Teatrului Andrei Mureșanu și a Reactorului s-au întâlnit pentru a se cunoaște și a lucra câteva zile împreună, plutea un răspuns mișto în aer. Dacă ăsta ar fi ultimul nostru spectacol, ne-ar plăcea să experimentăm grija, încrederea și libertatea. A fost și este unul dintre procesele alea faine și lejere, de care încercăm să ne bucurăm cât putem de mult, fără presiunea premierei. Cred că am visat mereu la asta.

Când mă întreabă lumea despre ce e spectacolul, le zic că e despre sfârșitul lumii. Cei care mă cunosc râd și zic Iar? Râd și eu, facem câteva cioace și mă întorc în mijlocul procesului de lucru. E ceva emoționant pentru toată lumea să ne gândim, din mijlocul vieților noastre, la faptul că facem teatru și că lumea, pentru moment cel puțin, a luat-o din nou razna. S-a mai întâmplat și cu alte ocazii. Inventariem momente din istorie. Ne uităm la ce e foarte mic și la ce e foarte îndepărtat. Ca în fizica cuantică. Facem paralele și metafore amuzante și intelectualiste. Zicem despre teatru că seamănă cu experimentul lui Shrödinger. Sperăm să aibă sens.

Am lucrat cu sfârșiturile de lume în ultimele spectacole pe care le-am făcut. Am lucrat cu lungimea momentelor, cu liniștea, cu zgomotul. Pentru că lumea care mă înconjoară e plină de extreme. Îmi doresc ca oamenii care vin să vadă spectacole ca <<Habituare>> sau <<Gliese 445>> să se emoționeze, să râdă, să se revolte, să prioritizeze un soi de experiență senzorială sau emoțională înaintea gândului că avem soluții la problemele lumii. Eu unul nu mai simt de ceva timp că am.”, adaugă el.

Scene diferite de la o reprezentație la alta, transformate în funcție de public: „Așa e mereu la teatru.”

Potrivit spuselor sale, echipa s-a întrebat des, în procesul de la „Gliese 445”, cum se numește acest tip de teatru sau dacă e teatru, în primul rând, iar el nu știe ce să spună. Nu degeaba teatrul independent din Cluj-Napoca include, în denumirea sa, experimentul.

Cu toate că scenele sunt reprezentate mereu în altă manieră, actorii nu le-ar considera ca fiind niște improvizații.

„Nu știm niciodată dacă cea mai bună reprezentație a spectacolului (sau cum s-o numi) nu s-a întâmplat deja la o repetiție. Și asta e foarte mișto. Ne propunem să urmărim cum ne va transforma momentul în care va intra publicul în sală pentru prima oară. Așa e mereu la teatru, nu am inventat nimic.

În final, tot cu întrebarea asta rămân. Cum ar fi dacă ar fi pentru ultima oară? Pentru că teatrul e mereu la fel de fiecare dată și pentru prima oară și pentru ultima oară, toate în același timp. Așa că mi se pare just să ne întrebăm asta și poate, undeva în multivers, o să însemne ceva măcar pentru un om. Sau pentru o entitate ale cărei principii nu ni le putem imagina. Că o să însemne ceva pentru viitorul nostru. Viitor e mâine și peste 40000 de ani.”, împărtășește Raul.

Gliese 445, dorul de viitor

Așadar, spectacolul se construiește ca o meditație asupra trecutului și viitorului umanității, fiind, totodată, o provocare de a reflecta la fragilitatea vieții și la puterea teatrului de a imagina viitoruri posibile.

Conform descrierii spectacolului, subiectul abordat este „dorul de viitor”, conceput ca un „colaj la distanță”, într-o atmosferă „anarho-sentimentală”. Vor urca 10 performeri pe scenă la Cluj și la Sfântu Gheorghe, într-un spectacol care va fi transmis parțial, video și audio, dintr-un spațiu în celălalt, publicul având parte de o experiență inedită, mediată de tehnologie.

Biletele se pot achiziționa:

  • online, cu un click aici
  • din rețeaua Eventbook (Cinema Florin Piersic)
  • de la Reactor, cu o oră înainte de începerea spectacolului, în limita locurilor disponibile

Spectacolul este produs în cadrul programului cultural multianual „Perspective”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național, nefiind responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite.

Cu ocazia celebrării a 9 ani de la înființare, echipa Reactor propune iubitorilor de teatru să vadă mai multe spectacole, despre care Cluj24 va oferi mai multe detalii într-un articol viitor. Clujeni, stați geană pentru mai multe surprize.

331506000 486224510386141 6225206770392112023 n

Reactor de creație și experiment

Reactor de creație și experiment este un spațiu cultural energic și viu într-un oraș tot mai deschis la experiențe artistice alternative. În curtea de la numărul 4 de pe strada Petőfi Sándor funcționează teatrul independent Reactor, ca o bulă în mijlocul orașului, dar și un loc profund legat de acesta.

Înființat în 2014, Reactor și-a crescut treptat aspirațiile și proiectele, majoritatea axate pe sprijinul tinerilor artiști (Fresh Start – rezidențe de creație) și a dramaturgiei contemporane (Drama 5 – rezidențe de scriere dramatică), dar și pe dezvoltarea publicului, încurajarea cercetării artistice sau pe punerea în discuție a unor teme actuale. O platformă importantă a spațiului este MiniReactor, care propune un program de spectacole, ateliere și alte activități pentru copii.

0020 iic 09.10.2018 fnc 1147

Deschiderea către oameni și idei au transformat Reactorul într-un catalizator al energiilor creative clujene, un loc care nu îngrădește libertatea de expresie și care încurajează experimentul artistic.

Convingerea că un mediu cultural bogat e esențial pentru dezvoltarea unui oraș, a calității vieții și a publicului acestuia, este doar unul din motivele pentru care cei de la Reactor cred în colaborare și schimb de idei și mențin relații apropiate cu ceilalți membri ai comunității artistice din Cluj-Napoca și din țară.

Sursa foto: Reactor de creație și experiment

dsc 2109

dsc 2303

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Clujul imobiliar, la început de mai 2024. VEZI în ce zone prețul trece de 3.000 €/mp

Publicat

De

Piața imobliară clujeană se apropie de 2.600 euro/mp, la începutul lunii mai 2024. Prețul mediu la apartamente a crescut cu 300 €/mp în ultimul an, la Cluj-Napoca.

Prețul mediu al apartamentelor de vânzare din Cluj-Napoca a fost de 2.594 euro/mp, în aprilie 2024. Prețul arată o creștere cu 28 euro/mp față de februrarie 2024 (2.566 euro/mp) și cu 300 de euro față de aceeași perioadă a anului trecut (2.294 euro/mp), se arată într-o analiză Compariimobiliare.ro.

Cartiere unde prețul trece de 3.000 €/mp

Astfel, în luna aprilie, printre zonele preferate de cei aflați în căutarea unei noi locuințe s-au numărat cartierele Florești – 1.601 euro/mp, Mănăștur – 2.305 euro/mp și Mănăștur – 2.354 euro/mp.

Zonele din Cluj-Napoca cu cele mai mari prețuri pe metru pătrat au fost, în luna aprilie: Andrei Mureșanu (3.026 €/mp), Bună Ziua (3.046 €/mp), Central (3.246 €/mp), Hașdeu (3.028 €/mp), Piața Mihai Viteazul (3.303 €/mp). În zona ultracentrală, prețul pe metru pătrat se apropie de 4.000 €/mp.

Cele mai căutate zone din oraș

Experţii portalului Compariimobiliare.ro prezintă preţurile apatamentelor de vânzare în municipiul Cluj-Napoca, pe cartiere, valabile la început de mai 2024, dar şi zonele preferate de cei aflaţi în căutarea unei noi locuinţe.

Căutări după numărul de camere:

  • 2 camere – 46%
  • 3 camere – 39%
  • 1 cameră – 9%
  • 4 camere – 5%

Cele mai căutate zone:

  • Mănăștur – 10%
  • Florești – 7%
  • Mărăști – 7%
  • Gheorgheni – 6%
  • Central – 5%
  • Zorilor – 4%
  • Iris – 2%
  • Între Lacuri – 2%
  • Grigorescu – 2%
  • Bună Ziua – 2%

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Primarul Emil Boc a dăruit cadouri vârstnicilor de la Centrul de Îngrijire și Asistență Cluj

Publicat

De

Primarul Emil Boc a dus cadouri vârstnicilor de la Centrul de Îngrijire și Asistență Cluj, în Vinerea Mare.

Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a împărțit cadouri vârstnicilor de la Centrul de Îngrijire și Asistență Clujș

Totodată, edilul i-a îndemnat pe clujeni ca, la rândul lor, dacă pot să facă un bine, să îl facă.

„Nimeni nu e uitat, nimeni nu e abandonat. Cadouri de Paști pentru seniorii găzduiți la Centrul de Îngrijire și Asistență Cluj. Dacă poți face un bine, să îl faci în fiecare zi, cu atât mai mult de Sărbători.

Dacă puteți face un bine, să îl faceți!

În fiecare an de când sunt primar vin la acest centru în preajma sărbătorilor, pentru a oferi cadouri de Paști și a transmite atenția comunității pentru vârstnicii noștri. Mesajul meu rămâne același: dacă puteți face un bine, să îl faceți!

Produsele sunt oferite de către Coral Impex, cărora le mulțumesc pentru implicarea din fiecare an.

Mulțumesc personalului de la Centrul de Îngrijire și partenerilor care susțin activitatea echipei pentru generozitate și implicare”, a transmis primarul Emil Boc.

FOTO: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mitropolitul Andrei a distribuit sute de pachete de Paști. Printre beneficiari se numără și romii din Pata Rât și Turda

Publicat

Mitropolitul Andrei a distribuit, în Săptămâna Mare, 400 de pachete cu alimente de Paști, inclusiv pentru romii din Pata Rât și Turda.

Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului a distribuit, în Sfânta Săptămână a Patimilor, 400 de pachete cu daruri de Paști persoanelor din evidența Sectorului social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Printre beneficiari s-au numărat și romii din comunitățile de la Pata Rât și Turda. Darurile oferite au fost achiziționate de Asociațiile Filantropia Ortodoxă și Christiana ale Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

La împărțirea pachetelor au ajutat un grup de studenți voluntari de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, și un efectiv de la Gruparea de Jandarmi Mobilă „Ștefan Cicio-Pop” din Cluj-Napoca.

Aimente și produse de igienă pentru sărmani

La sărbătorile mari, Arhiepiscopia Clujului oferă pachete substanțiale cu alimente neperisabile și produse de igienă. De asemenea, în fiecare săptămână, prin intermediul Sectorului social-filantropic, eparhia acordă ajutoare (pachete cu alimente și sprijin financiar) persoanelor aflate în situații dificile.

Aceste acțiuni sunt coordonate de consilierul social-misionar al Arhiepiscopiei Clujului, Iustin Liciniu Câmpean, inspectorul social Carmen Bârsan și asistentul social Adela Timar de la Sectorul social-filantropic și misionar al eparhiei.


Zeci de programe sociale, desfășurate de Arhiepiscopia Clujului

În prezent, Arhiepiscopia Clujului are 62 de proiecte și programe sociale prin care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijiri medicale și paliative, educație copiilor și tinerilor, alină suferințele bolnavilor și oferă speranță.

Conform datelor centralizate de eparhie, anul trecut unitățile de cult, asociațiile și fundațiile eparhiale au cheltuit în scop filantropic 28.130.305 lei, bani cheltuiți pentru a sprijini 18.396 de persoane, dintre care un număr însemnat de etnie romă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident în localitatea Sânpaul. Au intervenit pompierii

Publicat

De

Pompierii din Huedin au intervenit vineri la un accident rutier petrecut pe raza localității Sânpaul din județul Cluj.

Un autoturism a fost implicat într-un accident vineri dimineață, în localitatea Sânpaul. La momentul sosirii la locul accidentului, pompierii i-au găsit pe ocupanții mașinii în afara acesteia.

Din fericire, nu au fost răniți.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit în urmă cu puține momente la un accident rutier petrecut pe raza localității Sânpaul. În accident a fost implicat un singur autoturism, iar forțele noastre au găsit la fața locului 3 persoane. Din fericire, niciuna nu a necesitat îngrijiri medicale. La misiune au acționat pompierii de la Garda Aghireșu, în vreme ce partea medicală a fost asigurată de un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax