CULTURA
Teatru clujean: „Gliese 445”, PREMIERA Reactor, despre dorul de viitor. Un spectacol născut în vis, ca și cum ar fi ultimul

În luna martie, Reactor de creație și experiment din Cluj-Napoca împlinește 9 ani de la înființare. Prima premieră a anului 2023 și prima co-producție, realizată alături de Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, este spectacolul „Gliese 445”, despre viitor, din perspectiva muncii și a relațiilor profesionale, care va fi jucat pe 15 și 16 martie. Prietenul și colaboratorul vechi al Reactorului, Raul Coldea, semnează regia și textul, care s-a născut în urma unui vis pe care l-a avut.
„Visasem că eram la Reactor, că lucram la <<Habituare>>, mai erau câteva zile până la premieră și repetiția a fost întreruptă de o alertă de atac nuclear, primită prin RO-Alert. Am fugit de la Reactor și ne-am adăpostit pe unde am putut. O parte din echipă am ajuns în același loc, despre ceilalți nu știam nimic. Am stat acolo câteva zile și la data și ora spectacolului, printr-un gest comun, spontan, spectacolul a început. Eram în subsolul unui bloc din Piața Mărăști, adăpostul era plin. Și a început spectacolul. Așa lung și dubios cum e și în realitate, dar fără recuzită și costume. S-a întâmplat ceva magic, împărtășeam cu toții acolo un soi de experiență absurdă, pe care nu ne-o doream. Și absurdul de a avea un spectacol de teatru tocmai acolo făcea lucrurile să aibă, paradoxal, mai mult sens.
Când am început să mă gândesc la spectacolul la care lucrez acum, prin 2020, nu avusesem încă acest vis. Războiul nu începuse. Ne pregăteam să ieșim cumva din treaba cu pandemia, să învățăm ceva din ea. Eram destul de influențat de cum fusese văzută arta în timpul lockdown-ului. Mă interesa distincția asta dintre lucrători esențiali și lucrători neesențiali. Mă urmăreau momentele artistice încropite la ferestre și pe internet, peste tot în lume. Mă gândeam că e un moment interesant pentru artă. Că poate o să se schimbe lucruri. Mă gândeam mult la contextele de producție și la cum au rezistat sau nu lucrătorii independenți în perioada aia. Cam la aceleași lucruri mă gândesc și acum.”, povestește acesta, pentru Reactor.
Un spectacol de teatru ca și cum ar fi ultimul de la Reactor: „Inventariem momente din istorie.”
Pentru „Gliese 445” a pornit cu o întrebare adresată tuturor persoanelor din echipa artistică și anume: „Cum ar fi dacă ăsta ar fi ultimul nostru spectacol de teatru?”
„La improvizațiile comune de la Sfântu Gheorghe, din vara anului trecut, când echipele Teatrului Andrei Mureșanu și a Reactorului s-au întâlnit pentru a se cunoaște și a lucra câteva zile împreună, plutea un răspuns mișto în aer. Dacă ăsta ar fi ultimul nostru spectacol, ne-ar plăcea să experimentăm grija, încrederea și libertatea. A fost și este unul dintre procesele alea faine și lejere, de care încercăm să ne bucurăm cât putem de mult, fără presiunea premierei. Cred că am visat mereu la asta.
Când mă întreabă lumea despre ce e spectacolul, le zic că e despre sfârșitul lumii. Cei care mă cunosc râd și zic Iar? Râd și eu, facem câteva cioace și mă întorc în mijlocul procesului de lucru. E ceva emoționant pentru toată lumea să ne gândim, din mijlocul vieților noastre, la faptul că facem teatru și că lumea, pentru moment cel puțin, a luat-o din nou razna. S-a mai întâmplat și cu alte ocazii. Inventariem momente din istorie. Ne uităm la ce e foarte mic și la ce e foarte îndepărtat. Ca în fizica cuantică. Facem paralele și metafore amuzante și intelectualiste. Zicem despre teatru că seamănă cu experimentul lui Shrödinger. Sperăm să aibă sens.
Am lucrat cu sfârșiturile de lume în ultimele spectacole pe care le-am făcut. Am lucrat cu lungimea momentelor, cu liniștea, cu zgomotul. Pentru că lumea care mă înconjoară e plină de extreme. Îmi doresc ca oamenii care vin să vadă spectacole ca <<Habituare>> sau <<Gliese 445>> să se emoționeze, să râdă, să se revolte, să prioritizeze un soi de experiență senzorială sau emoțională înaintea gândului că avem soluții la problemele lumii. Eu unul nu mai simt de ceva timp că am.”, adaugă el.
Scene diferite de la o reprezentație la alta, transformate în funcție de public: „Așa e mereu la teatru.”
Potrivit spuselor sale, echipa s-a întrebat des, în procesul de la „Gliese 445”, cum se numește acest tip de teatru sau dacă e teatru, în primul rând, iar el nu știe ce să spună. Nu degeaba teatrul independent din Cluj-Napoca include, în denumirea sa, experimentul.
Cu toate că scenele sunt reprezentate mereu în altă manieră, actorii nu le-ar considera ca fiind niște improvizații.
„Nu știm niciodată dacă cea mai bună reprezentație a spectacolului (sau cum s-o numi) nu s-a întâmplat deja la o repetiție. Și asta e foarte mișto. Ne propunem să urmărim cum ne va transforma momentul în care va intra publicul în sală pentru prima oară. Așa e mereu la teatru, nu am inventat nimic.
În final, tot cu întrebarea asta rămân. Cum ar fi dacă ar fi pentru ultima oară? Pentru că teatrul e mereu la fel de fiecare dată și pentru prima oară și pentru ultima oară, toate în același timp. Așa că mi se pare just să ne întrebăm asta și poate, undeva în multivers, o să însemne ceva măcar pentru un om. Sau pentru o entitate ale cărei principii nu ni le putem imagina. Că o să însemne ceva pentru viitorul nostru. Viitor e mâine și peste 40000 de ani.”, împărtășește Raul.
Gliese 445, dorul de viitor
Așadar, spectacolul se construiește ca o meditație asupra trecutului și viitorului umanității, fiind, totodată, o provocare de a reflecta la fragilitatea vieții și la puterea teatrului de a imagina viitoruri posibile.
Conform descrierii spectacolului, subiectul abordat este „dorul de viitor”, conceput ca un „colaj la distanță”, într-o atmosferă „anarho-sentimentală”. Vor urca 10 performeri pe scenă la Cluj și la Sfântu Gheorghe, într-un spectacol care va fi transmis parțial, video și audio, dintr-un spațiu în celălalt, publicul având parte de o experiență inedită, mediată de tehnologie.
Biletele se pot achiziționa:
- online, cu un click aici
- din rețeaua Eventbook (Cinema Florin Piersic)
- de la Reactor, cu o oră înainte de începerea spectacolului, în limita locurilor disponibile
Spectacolul este produs în cadrul programului cultural multianual „Perspective”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național, nefiind responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite.
Cu ocazia celebrării a 9 ani de la înființare, echipa Reactor propune iubitorilor de teatru să vadă mai multe spectacole, despre care Cluj24 va oferi mai multe detalii într-un articol viitor. Clujeni, stați geană pentru mai multe surprize.
Reactor de creație și experiment
Reactor de creație și experiment este un spațiu cultural energic și viu într-un oraș tot mai deschis la experiențe artistice alternative. În curtea de la numărul 4 de pe strada Petőfi Sándor funcționează teatrul independent Reactor, ca o bulă în mijlocul orașului, dar și un loc profund legat de acesta.
Înființat în 2014, Reactor și-a crescut treptat aspirațiile și proiectele, majoritatea axate pe sprijinul tinerilor artiști (Fresh Start – rezidențe de creație) și a dramaturgiei contemporane (Drama 5 – rezidențe de scriere dramatică), dar și pe dezvoltarea publicului, încurajarea cercetării artistice sau pe punerea în discuție a unor teme actuale. O platformă importantă a spațiului este MiniReactor, care propune un program de spectacole, ateliere și alte activități pentru copii.
Deschiderea către oameni și idei au transformat Reactorul într-un catalizator al energiilor creative clujene, un loc care nu îngrădește libertatea de expresie și care încurajează experimentul artistic.
Convingerea că un mediu cultural bogat e esențial pentru dezvoltarea unui oraș, a calității vieții și a publicului acestuia, este doar unul din motivele pentru care cei de la Reactor cred în colaborare și schimb de idei și mențin relații apropiate cu ceilalți membri ai comunității artistice din Cluj-Napoca și din țară.
Sursa foto: Reactor de creație și experiment
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Posibil SINUCIGAȘ în cartierul clujean Mănăștur. Amenință că se-aruncă de pe un bloc

Joi, în jurul prânzului, un bărbat amenința că se-aruncă de pe un bloc de pe Calea Mănăștur, în Cluj-Napoca.
La fața locului s-au deplasat un echipaj al poliției și o ambulanță.
FOTO. Posibil SINUCIGAȘ în cartierul clujean Mănăștur. Amenința că se-aruncă de pe un bloc
Pe surse, am aflat că în urma intervenției unui negociator de la SRI, bărbatul ar fi renunțat la gestul extrem și ar fi fost preluat de polițiști care l-au dus la ambulanță.
„Echipajele noastre s-au deplasat alături de colegii de la Poliție pe Calea Mănăștur, pentru a asista o persoană care prezenta agitație psihomotorie. Aceasta va fi transportată la spital de către un echipaj SAJ”, a transmis ISU Cluj.
Bărbatul în vârstă de 29 de ani are probleme psihice și a mai avut tentative de sinucidere.
CULTURA
VIDEO. Clujul, orașul CONTRASTELOR. Un videoclip de promovare ATIPIC, realizat de câțiva tineri atipici

Trei tineri creativi din Cluj-Napoca au decis, acum ceva vreme, să realizeze un video independent, atipic, despre Cluj, pe care l-au botezat „Clujul – orașul contrastelor”.
Florin Păușan, fost inginer si manager în domeniul IT, de aproximativ 2 ani creator de conținut, împreună cu Ionuț Rusu de la Miez Advertising și Sergiu Răzvan, sunt cei „trei crai” care și-au pus creativitatea la treabă și-au obținut un produs care a strâns multe aprecieri în mediul virtual.
VIDEO. Clujul, orașul CONTRASTELOR. Un videoclip de promovare ATIPIC, realizat de câțiva tineri atipici
„Am descoperit pasiunea de a spune povești autentice prin videourile pe care le creez. Acum sunt pe drumul meu de viitor antreprenor în domeniul media, un drum care este cu multe provocări. Noroc că îmi plac provocările. Așa am ajuns să realizez și acest video de promovare a Clujului. O provocare creativă, un proiect independent.
Ne-a luat 7 luni să punem cap la cap acest video. Împreună cu Ionuț Rusu de la Miez Advertising și cu Sergiu Răzvan, care au fost de mare ajutor, am reușit să facem un video de promovare a Clujului cu o notă mai realistă. Am dorit să fie un video de impact, un video care pune în centru oamenii. Un video creat împreună cu oamenii Clujului.
„Sunt foarte mulți oameni faini în Cluj”
Pe această cale doresc să le mulțumesc pentru tot sprijinul acordat în gândirea conceptului și realizarea acestui video. Pe parcursul celor 7 luni, am abordat oameni pe stradă și i-am rugat să descrie Clujul într-un cuvânt. De la Pata Rât, Scump, Haotic, la Mândrie, Influenceri și alte cuvinte care dau jos arama aia de Silicon Valley de România.
Pe baza cuvintelor culese am ajuns să filmăm la multiple evenimente, festivaluri (Jazz in the Park, Smida Jazz, Color Run) și companii (Porsche Engineering) și să obținem susținerea și implicarea mai multor grupuri de persoane publice pe care le admirăm, cum ar fi echipa de la Epic Show cât și echipa Mircea Bravo.
„Mno, nice”
Sunt foarte încântat de colaborarea avută și plăcut surprins de deschiderea pe care toți participanții din video au avut-o față de această colaborare. Asta mi-a demonstrat că sunt foarte mulți oameni faini în Cluj.
Cluj-Napoca, cu bune și cu rele, cu clădiri vechi înconjurate de clădiri noi de birouri, cu zone verzi și cu poluare, cu calmul specific al oamenilor de aici și cu traficul haotic din oras, este un oraș al contrastelor, un oraș pe care îl iubim”, a spus pentru Cluj24 realizatorul Florin Păușan.
Comentariile postate pe YouTube au mers de la Fain, Genial, Original, până la Cel mai tare video și Mno, nice…

Primăria Cluj-Napoca anunță restricții de circulație cu ocazia sărbătorii de „1 Decembrie – Ziua Naţională a României”, astfel:
– în data de 1 decembrie 2023, pe următorul traseu: str. Napoca – Piaţa Unirii (latura de Sud şi Est) – Bulevardul Eroilor – Piața Avram Iancu, în intervalul orar 8.00 – 9.30. De asemenea, parcările de pe Bulevardul Eroilor vor fi eliberate din data de 30 noiembrie 2023, ora 00.00.
Primăria Cluj-Napoca anunță RESTRICȚII de circulație de Ziua Națională a României
– în data de 1 decembrie 2023, în Piaţa Mihai Viteazul, platoul pietonal, în intervalul orar 8.00 – 10.00, cu restricţionarea circulaţiei rutiere pe latura de Nord a Pieţei Mihai Viteazul, de la Podul Traian, până la intersecţia cu str. Bariţiu şi restricţionarea circulaţiei rutiere pe latura de Sud a Pieţei Mihai Viteazul, de la intersecţie cu str. Regele Ferdinand, până la intersecţie cu str. David Ferenc, în intervalul orar 8.30 – 9.30, (cu excepția CTP , în intervalul orar: 8.30 – 8.45).
– în data de 1 decembrie 2023, Piaţa Unirii, platoul pietonal și Bulevardul Eroilor, pietonal, în intervalul orar 8.00 – 22.00.
– din data de 30 noiembrie 2023, ora 6.00, până în data de 2 decembrie 2023, ora 23.00, restricționarea circulației rutiere pe banda trei de pe latura de Est a Pieței Unirii, când situația o impune.
– în data de 1 decembrie 2023 restricţionarea circulaţiei rutiere pe str. Napoca, Bulevardul Eroilor, Piaţa Unirii (latura de Sud şi Est), în intervalul orar 9.00 – 12.00, pentru defilarea tehnicii militare (când situaţia o impune) şi eliberarea parcărilor de pe Bulevardul Eroilor din data de 1 decembrie 2023, ora 00.00.
– în data de 1 decembrie 2023, restricţionarea circulaţiei rutiere (când situaţia o impune), pe următorul traseu: str. Napoca – Piaţa Unirii (latura de Sud şi Est) – Bulevardul Eroilor, în intervalul orar 15.00 – 22.00.
– în data de 1 decembrie 2023, în Piaţa Avram Iancu, platoul pietonal, în intervalul orar 8.00 – 21.00.
– în data de 1 decembrie 2023, în Piaţa Avram Iancu, restricţionarea circulaţiei rutiere (când situaţia o impune), în intervalul orar 10.00 – 12.00, cu eliberarea parcărilor de pe latura de Vest a Pieţei Avram Iancu și a Pieței Ștefan cel Mare din data de 30 noiembrie 2023, ora 22.00.
Eliberarea parcărilor
– în data de 1 decembrie 2023, restricţionarea circulaţiei rutiere în Piața Avram Iancu (latura de Sud), în intervalul orar 12.00 – 14.45.
– în data de 1 decembrie 2023, în Piaţa Avram Iancu, restricţionarea circulaţiei rutiere (când situaţia o impune), în intervalul orar 19.00 – 21.00.
– eliberarea tuturor parcărilor de pe str. Dorobanţilor (până la Tribunal Militar Cluj), din data de 30 noiembrie 2023, ora 22.00, până în data de 1 decembrie 2023, ora 13.00.
Recomandăm participanților la trafic să respecte noile restricții de circulație pentru buna desfășurare a evenimetelor.
EVENIMENT
Se deschide Târgul de Crăciun din Florești. Smiley, Puya, Zdob & Zdub sau Ada Milea vor urca pe scenă în luna decembrie

Târgul de Crăciun Winter Dream-Florești se deschide vineri, 30 noiembrie, la ora 17.00, iar câteva ore mai târziu se va aprinde și iluminatul festiv.
Cea de a doua ediție Winter Dream este orgnizată de Primărie în Parcul Poligon și are multe surprize pregătite pentru floreșteni.
Se deschide Târgul de Crăciun din Florești. Smiley, Puya, Zdob & Zdub sau Ada Milea vor urca pe scenă în luna decembrie
Smiley, Puya, Cabron, Zdob & Zdub, Ad Libitum Voices, Mihail, Ada Milea, MoonLight Breakfast, JazzyBit, coruri de colindători și mulți alții vor ajunge în luna decembrie la Florești, anunță primarul Bogdan Pivariu.
Târgul va fi deschis între 30 noiembrie și 12 decembrie, iar astăzi de la ora 19.00 se va aprinde și iluminatul festiv.
Mihail și Ad Libitum Voices urcă pe scenă în această seară
Deschiderea oficială începe la ora 17.00, la 19 se va aprinde iluminatul de sărbătoare în Florești, iar apoi încep concertele. Floreștenii îi vor vedea pe scenă pe DJ Dimancescu, ia de la 19.45 va conerta Mihail, urmat de Ad Libitum Voices.
Vineri, în 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, floreștenii vor avea parte și de un spectacol de artificii în parc, pe lângă concerte susținute, începând cu ora 18.00 de Tot Noi, Zdob & Zdup, Ramona Ciceoan & Sax Show Orchestra și Incognito.
Ce alte evenimente au fost pregătite până diminică, 3 decembrie
În 2 decembrie, de la ora 11.00, copiii vor fi răsfațați cu un spectacol de teatru de păpuși, iar de la ora 18.30 cu concerte marca Voltaj Academy.
Remakers vor urca pe scenă de la ora 21.00.
Ziua de duminică va fi și ea plină de evenimente pentru cei mari și mici.
Astfel, pentru copii vor fi organizate ateliere, iar de la 18.00 scena se deschide din nou.
Va avea loc un spectacol folcloric, iar de la 20.00 vor cânta pe scenă Romina Nemeș, Mihaela Gridean și Amalia Chiper Iurian, Adina Hada, Miruna Medrea și Adriana Irimieș.
Foto: De la edișia de anul trecut/Primăria Florești