Connect with us

EVENIMENT

Târgul de la Negreni s-a anulat din cauza COVID. Untold-ul s-a ținut

Publicat


Având în vedere niște recomandări primite din partea DSP și a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, Primăria Negreni a luat decizia să anuleze Târgul anual de la Negreni.

Acesta ar fi trebuit să fie organizat între 7-10 octombrie 2021.

Potrivit unui document semnat de primarul Dorin Manea, rata de vaccinare este de doar 11,69% aici.

”Avem convingerea că vom depăși cu bine această criză epidemiologică instituită la nivel mondial și vom reveni la normalitate pentru a putea organiza în condiții de siguranță acest eveniment tradițional, așa cum se cuvine”, a transmis primarul.

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

IGSU, E.ON și Delgaz Grid lansează campania „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău!“

Publicat

De

copii

Situațiile în care părinții își lasă copiii în casă singuri ori nesupravegheați, crezând că în scurtul timp în care sunt ocupați în casă sau în curte cu diverse activități copiilor nu li se poate întâmpla nimic rău, continuă să fie numeroase. Cei mici sunt curioși și se pot juca cu prizele sau cu focul și atunci este suficient un moment de neatenție ca să se producă un incident care poate avea urmări grave. Nu puțini sunt copiii care au fost victime ale incendiilor produse în locuințe, iar unii dintre ei nu au mai putut fi salvați.

Numai în primele opt luni ale acestui an, potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), 16 copii au fost răniți în astfel de incidente și mai bine de o treime dintre aceștia au fost victime ale incendiilor generate de cauze de natură electrică, în special de improvizații la instalațiile electrice. Din păcate, doi micuți și-au găsit sfârșitul în incendii, în aceeași perioadă. Unul dintre ei a murit fiindcă era singur în casă în timpul producerii incendiului de la soba defectă care încălzea locuința. Din anul 2013 până la finele lunii august a.c, circa 400 de copii au fost victime ale incendiilor la locuinţe și, din nefericire, peste 100 dintre aceştia şi-au pierdut viaţa.

Aceste drame nu pot trece neobservate și de aceea este necesară conștientizarea continuă, prin campanii dedicate de informare, asupra riscurilor care decurg din nerespectarea unor reguli minime de siguranță la domiciliu, pentru ca niciun copil să nu mai fie victima neglijenței.

Campania națională

De aceea, IGSU, E.ON și Delgaz Grid derulează campania națională “Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”, care își propune să scoată în prim-plan responsabilitatea adulților în ceea ce privește prevenția și respectarea măsurilor de siguranță în locuințe.

Mesajele campaniei sunt difuzate în această perioadă la nivel național prin intermediul unor spoturi care rulează pe posturile TV și în mediul online și care aduc în prim-plan reprezentanți de seamă ai unor categorii profesionale care se bucură de credibilitate și respect din partea populației: pompieri, profesori, medici sau preot (Spot 1, Spot 2, Spot 3, Spot 4).  Fiecare personaj trage un semnal de alarmă în rândul celor care sunt responsabili de siguranța copiilor, fie ei bunici, părinți sau aparținători.

Supravegherea micuților, pregătirea corespunzătoare a instalațiilor de încălzire, curățarea coșurilor de fum, obligatoriu înainte de venirea sezonului rece (numai cu personal autorizat), verificarea instalațiilor, repararea defecțiunilor de către specialiști sunt câteva dintre regulile principale care trebuie respectate, astfel încât copiii și ceilalți membri ai familiei să fie în siguranță.

Potrivit unui sondaj realizat de IRES pentru IGSU, unul din patru români recunoaște că își lasă copiii mai mici de 10 ani nesupravegheați în locuință. De asemenea, 64% dintre cei chestionați consideră că supravegherea permanentă a copiilor este cel mai important lucru pentru asigurarea securității micuților în casă sau gospodărie.

Despre parteneriatul dintre E.ON, Delgaz Grid și IGSU

Încheiat în luna septembrie 2012, parteneriatul „Împreună pentru Siguranţă ” a constat în derularea, la nivel naţional, a mai multor campanii comune de informare şi conştientizare a cetăţenilor privind riscurile la care se expun în cazul utilizării necorespunzătoare a surselor de energie, fie că vorbim de electricitate sau de gaze naturale.

curent

Astfel, în ultimii ani au fost derulate campaniile: “F.O.C – Flăcările Omoară Copii” (lansată în septembrie 2012), destinată conştientizării pericolelor la care sunt expuşi copiii lăsaţi singuri sau nesupravegheaţi în casă, urmată de “R.I.S.C.- Renunţă! Improvizaţiile sunt Catastrofale!” (lansată în noiembrie 2012), respectiv „R.I.S.C. – Siguranţa NU e un joc de noroc!” (decembrie 2013). Acestea şi-au propus nu doar să informeze şi să sensibilizeze populaţia, ci şi să schimbe în timp comportamentul legat de utilizarea corectă a surselor de energie. De asemenea, în 2015, E.ON România s-a alăturat campaniei „Nu tremur la cutremur”, iniţiată de Ministerul Afacerilor Interne şi derulată la nivel naţional prin IGSU.

România sigură

Începând cu  anul 2016, pornind de la preocuparea reducerii numărul de victime şi a pagubelor materiale, cele două părţi au iniţiat și derulat, sub egida R.I.S.C., campania de informare preventivă a populaţiei cu sloganul „Mai bine previi, decât să nu fii!”, pentru adoptarea unei atitudini proactive, prin sensibilizarea opiniei publice în vederea montării detectoarelor de incendiu în locuinţa proprie.

La acţiunile desfăşurate sub egida parteneriatului au participat, în toţi aceşti ani, peste 6 milioane de oameni, jumătate dintre aceştia fiind copii.

România Sigură este un alt proiect demarat în cadrul parteneriatului care urmărește transmiterea mesajelor de siguranță folosind rețelele sociale. Astfel, prin intermediul conturilor de Facebook, Instagram și a canalului de Youtube România Sigură, derulăm constant campanii de informare despre prevenirea riscurilor la care ne expunem în fiecare zi dacă nu folosim adecvat instalațiile electrice sau de gaze naturale. Anul acesta am demarat o campanie de siguranță estivală, cu ajutorul unor influenceri, am continuat lecțiile de siguranță realizate pentru copii și de curând am lansat o serie de podcasturi #SigurdeAscultat unde se dezbat pericolele la care se expun copiii și tinerii de astăzi și modul în care îi putem avea în siguranță.

Despre IGSU

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a fost înfiinţat în data de 15 decembrie 2004, prin fuziunea Comandamentului Protecţiei Civile şi Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari. Odată cu înființarea Departamentului pentru Situații de Urgență, instituția care coordonează serviciile de urgență din România, printre care și IGSU, misiunea prioritară a  reprezentat-o consolidarea permanentă și continuă a sistemului integrat de urgență orientat negreșit în creșterea capacității de răspuns prin dotarea structurilor cu echipamente, pregătirea personalului și îndeosebi pregătirea populației. La nivel naţional, IGSU coordonează toate organizaţiile implicate în managementul situaţiilor de urgenţă, în concordanţă cu principiile existente pe plan internaţional, specifice ONU, NATO, UE şi altor organisme la care România este parte/a aderat.

Despre E.ON România

Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieţei de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a 16 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid şi E.ON Energie România, acestea desfăşurând activităţi de distribuţie, respectiv de furnizare a energiei şi a soluţiilor energetice pentru 3,4 milioane de clienţi.

Despre Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 23.300 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 82.300 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit circa 1,8 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,5 miliarde de euro.

 

 

 

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Pasageri NERVOȘI pe Aeroportul Cluj. Zborul spre București, întârziat 4 ore

Publicat

De

aerop

Sute de pasageri așteaptă vineri seara pe Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj reluarea zborurilor spre București, Londra – Luton și Doncaster – Sheffield după ce cursele au fost sistate în urma incendiului la un avion care venea din Egipt.

Aeronava de tip Boeing 737 cu 113 pasageri la bord a aterizat vineri seara la ora 19,35 iar pneurile de la trenul principal de aterizare au explodar și au luat foc, incendiul fiind stins de pompierii aeroportului.

Citește și Incendiu izbucnit la un avion din Egipt, care a aterizat la Aeroportul Cluj

Avionul trebuie mutat de pe pistă pentru a permite reluarea celorlalte zboruri.

Unii pasageri și-au pierdut răbdarea și sunt nervoși în condițiile în care zborul spre București trebuia să decoleze de la Cluj la ora 19,40 și se estimează că va avea o întârziere de 4 ore.

Și celelalte curse spre Londra – Luton și Doncaster – Sheffield au întârzieri, Aeroportul clujean fiind închis imediat după incident.

Celelalte două zboruri programate să decoleze vineri seara, spre Charleroi și Hurghada au fost reprogramate.

Citește și Aeroportul Cluj, ÎNCHIS. Planul Roșu, activat după incendiul la un avion. Pneurile trenului de aterizare au EXPLODAT

Citește mai departe

EDUCATIE

Burse pentru studenții la distanță ai UBB

Publicat

De

Studenții Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca care au optat pentru învățământul la distanță (ID) sau cu frecvență redusă (IFR) vor putea primi și în anul universitar 2021-2022 burse de performanță, valoarea unei burse putând acoperi până la 25% din valoarea taxei de școlarizare.

Pentru anul universitar 2021-2022, studenții UBB la învățământ la distanță și cu frecvență redusă au la dispoziție un număr total de 324 de burse, dintre care 287 sunt destinate studenților la nivel licență, iar 37 le sunt alocate studenților masteranzi, UBB fiind singura universitate de stat din România care acordă acest tip de burse.

Senatul Universității Babeș-Bolyai a aprobat, începând din anul universitar 2017-2018, acordarea burselor pentru studenții ID și IFR, atât la nivel licenţă, cât şi la nivel master, condiţia de bază pentru obţinerea acestor burse fiind ca studenţii să fie integralişti.

Bursele de performanță sunt acordate semestrial, prin intermediul Centrului de Formare Continuă, Învăţământ la Distanţă şi cu Frecvenţă Redusă (CFCIDFR) din cadrul UBB, pe baza mediei obținute în semestrul precedent celui pentru care se solicită bursa.

UBB de tradiție

UBB este universitatea cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 440 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 55.000 de oameni, din 11 localități și 9 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de cinci ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților.

În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii, cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate „world-class” (QS*****) din România, iar din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene „world-class/research-intensive”.  

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Aeroportul Cluj, ÎNCHIS. Planul Roșu, activat după incendiul la un avion. Pneurile trenului de aterizare au EXPLODAT

Publicat

De

incendiu aeroport cluj egipt

Directorul Aeroportului Cluj, David Ciceo, a declarat vineri seara despre incendiul la avionul din Egipt că la aterizarea zborului din Hurghada al unei aeronave Boeing 737-700 s-au spart toate cele patru pneuri ale trenului principal de aterizare.

”Au luat foc iar ca urmare a incidentului au intervenit pompierii aeroportului în 2 minute și au reușit să stingă focul. Am activat Planul Roșu pentru situații de urgență. Au sosit în timp util și echipajele de la ISU, dar incendiul era stins. Aeronava nu a fost avariată iar incendiul nu s-a extins”, a spus Ciceo

113 pasageri la bord

Potrivit reprezentanților aeroportului, la contactul cu solul, pneurile trenului principal de aterizare au explodat și au luat foc.

”Echipajul de pompieri al Aeroportului Internațional Cluj a intervenit în cel mai scurt timp și a aplicat procedurile specifice situațiilor de urgență. Incendiul a fost stins, fără ca vreunul dintre pasageri sau dintre membrii echipajului să fie rănit. Urmare a activării planului roșu de urgență  la fața locului au sosit mai mute echipaje ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență”, au spus aceștia.

La bordul aeronavei companiei Fly Egypt, Boeing 737 se aflau 113 pasageri și 6 membri ai echipajului care au fost evacuați în siguranță.

În acest moment Aeroportul Cluj  este închis traficului aerian și urmează să fie redeschis în jurul orei 22:30, după scoaterea avionului de pe pistă.

Un zbor de Charleroi este anulat iar restul vor avea întârzieri de 2-3 ore.

”Probabil avionul avut o viteză foarte mare, pista este bună. Este o anchetă”, a mai spus David Ciceo.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate