Connect with us

EVENIMENT

SUGESTIE pentru CLUJENI: Târgul de Fete de pe Muntele Găina, 22-23 iulie. PROGRAM

Publicat


muntele gaina

O nouă ediție a Târgului de fete de pe Muntele Găina se desfășoară în perioada 22-23 iulie. Organizatorii au anunțat programul detaliat, scrie Alba24.24.

Vor fi spectacole folclorice extraordinare, târgul meșterilor tradiționali, filme documentare, concerte Spitalul de Urgență, Randi, show cu DJ Harra, foc de artificii.

Evenimentele se vor desfășura la Căminul Cultural Avram Iancu și pe vârful Muntelui Găina.

Târgul de fete de pe Muntele Găina 2023 – program

Sâmbătă, 22 iulie

Căminul Cultural Avram Iancu

ora 16.00 – ”Cântec, joc și voie bună” – spectacol folcloric

Tulnicăresele din Avram Iancu
Ansamblul folcloric ”Doina Ampoiului” din Zlatna
Ansamblul folcloric ”Vințana” din Vințu de Jos
Ansamblul folcloric ”Fântânița de piatră” din Șpring
”Copilăria în pas de dans”, instructor Alina Furdui

Radu Ille
Marinela Baba
Ioan Cristian Țăran
Maria Dan Păucean
Paula Hriscu

Vârful Muntelui Găina

ora 12.00 – Târgul meșterilor tradiționali Alba Tradițional (peste 40 de meșteri tradiționali din diferite zone ale României)

ora 14.00 – ”Purtata – Jocul fetelor și al nevestelor de pe Târnave” – film documentar

ora 15.00 – Ansamblul Folcloric al Județului Alba – spectacol folcloric extraordinar

dirijor: Alexandru Pal
soliști: Roxana Reche, Dorina Narița, Floricica Moga, Nicolae Plută
soliști invitați: Ilie Medrea, Ciprian Roman
ora 17.00 – filme documentare: ”Altarul Soarelui”, ”Țara Moților”, ”Drama lui Avram Iancu”, ”Cămeșa cu ciupag și Aurelia Matei”

ora 20.00 – Concert extraordinar Spitalul de urgență cu Dan Helciug

ora 21.30 – Concert extraordinar Randi

ora 22.30 – DJ Harra – show extraordinar de muzică electronică

ora 23.00 – Foc de artificii oferit de Primăria Comunei Avram Iancu

Duminică, 23 iulie

Vârful Muntelui Găina

ora 10:00 – ceremonial de depunere de coroane, jerbe și buchete de flori și slujbă religioasă în memoria lui Avram Iancu – Erou al națiunii române

Tulnicăresele din Avram Iancu
Fanfara Județului Alba, dirijor Coriolan Honcaș
ora 10:30 – Târgul meșterilor tradiționali Alba Tradițional (peste 40 de meșteri tradiționali din diferite zone ale României)

ora 11:00 – ”Muntele Găina unește tradițiile românești” – spectacol folcloric extraordinary

tulnicăresele din Avram Iancu
Nicolae Furdui Iancu
Ionuț Fulea
Mirela Mănescu Felea
Grupul instrumental ”Crai Nou” din Alba Iulia
Ansamblul folcloric ”Florile Mureșului” din ARAD alături de soliștii Diana Giorgiana Mihuț, Andrei Gurău și Răzvan Nuțiu
Ansamblul folcloric „Datina” din Bihor și Grupul de tulnicărese ”Moațele” din Câmpeni, solistă Daiana Marușca
Ansamblul folcloric ”Strugurelul” din Valea Lungă alături de soliștii Alexandra Băcilă, Bianca Crețu și Cristina Căpâlnean
Ansamblul folcloric ”Citera cu dor” din Ciuruleasa

Tradițiile sărbătorii de pe Muntele Găina

La finele secolului al XIX-lea, sătenii urcau, de cu seară, pe platoul Muntelui Găina. Dis-de-dimineaţă, doi delegaţi din partea moţilor şi doi din partea crişenilor trăgeau o linie de despărţire între cele două tabere, astfel încât moţii îşi aşezau merindele în partea de răsărit, iar crişenii în apus.

Se zice că mândrele, sperând că îşi găsesc soţ, veneau cu zestrea gata așezată pe cai, iar preoţii săvârşeau cununiile acolo, pe Muntele Găina.

Ceremonia era însoţită de cântece şi jocuri cu „strigături”, iar fetele „se luau”, nu se cumpărau. Fetele se pregăteau ani întregi pentru ziua cea mare de pe munte.

Fiecare familie, care avea fată de măritat, îşi ridica un cort pe munte, în care scotea zestrea la vedere şi îi aştepta pe peţitori. Nici feciorii nu se lăsau mai prejos.

Se adunau însoţiţi de familiile lor şi aduceau ceea ce era mai bun, mai ales o curea frumoasă plină de argint şi aur. Iar după ce îşi alegeau mireasa, urma o „încredinţare“ înaintea publicului, ce consta în schimbarea de năfrămi numite „credinţe“.

După încredinţare, se lua prânzul, apoi se încingea hora peste târg, formată din moţi şi crişeni, care îşi adresau tot felul de satire. Din aceste glume, de cele mai multe ori se iscau certuri care degenerau în bătăi sau, aşa cum se zicea, în „nerânduieli“.

La apusul soarelui, însă, toate bune şi frumoase. Oamenii începeau să plece râzând şi glumind. Crişeanul, fiind mai iute la fire şi rău la mânie fiindcă nu şi-a putut vinde oalele, începea să le spargă cu bâta.

Moţul, în schimb, dorind ca oalele cumpărate să ajungă mai iute acasă, le dădea de-a rostogolul din deal.

Muntele Găina – legende

Două legende se povestesc la focurile de pe munte despre vârful Găina. Una din ele spune că locuitorii comunei Vidra de Sus, aflată la poalele muntelui, lucrau pe vremuri la băile de aur din munţii Bihariei.

Aici, ei tot vedeau o găină de aur ieşind din băi şi mergând să îşi clocească ouăle într-un cuib din vârful muntelui. Au încercat de multe ori să o prindă, dar găina, speriată, a fugit cu tot cu aur în adâncuri.

Se spune că de atunci oamenii nu au mai găsit aur în acea zonă şi au încetat să mai sape după el. Muntele a luat numele Găina şi a despărţit, ca şi graniţă naturală, ţinuturile moţilor de cele ale crişenilor.

Cealaltă legendă vorbeşte despre o zână frumoasă şi foarte bogată, care avea o găină ce făcea ouă de aur. Odată pe an, zâna dăruia câte un astfel de ou unei fete sărace şi cuminţi, ca să aibă şi ea zestre pentru măritiş.

Multă vreme, oamenii au trăit în armonie cu zâna, pentru că îi cereau sfatul şi ajutorul când aveau nevoie.

Dar, într-o zi, cinci feciori din comuna Vidra, travestiţi în fete, s-au furişat până la adăpostul zânei, au aflat unde ţine găina cu ouăle de aur şi au furat-o, cu tot cu coşul plin de ouă.

Însă, în fuga lor cea iute, cel care ducea coşul l-a scăpat, iar ouăle au ajuns în apele învolburate ale Arieşului, care şi acum mai are, ici-colo, sclipiri de aur în adânc.

Speriaţi, feciorii au ascuns găina în Munţii Abrudului (renumiţi şi acum pentru bogăţia lor în aur).

De atunci, Arieşul poartă în nisipul său fărâmituri de aur. Timp de sute de ani localnicii au scos aur din Arieş cu ajutorul unor instrumente rudimentare. Din păcate, în prezent aurul din bazinul Arieşului nu mai este exploatat.

În fiecare an, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie (Sfântul Ilie), mii de moţi şi turişti urcă pe platoul muntelui pentru a participa la „Târgul de fete”.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Traficant de DROGURI de mare risc, prins de polițiști. Vindea inclusiv CRISTAL consumatorilor din Cluj

Publicat

De

Traficant de DROGURI de mare risc, prins la Cluj

Un traficand de droguri a fost arestat pentru 30 de zile la Cluj. Acesta vindea droguri de mare risc consumatorilor din județ.

Bărbatul a fost prins în flagrant delict, în timp ce transporta substanțe psihoactive.

VIDEO. Traficant de DROGURI de mare risc, prins de polițiști. Vindea inclusiv CRISTAL consumatorilor din Cluj

Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, cercetată sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive și trafic de droguri de mare risc, ambele în formă continuată.

Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că, în perioada septembrie 2023 – mai 2024, aceasta ar fi procurat, deținut, manipulat și vândut către consumatori din județul Cluj diferite cantități de substanțe psihoactive, respectiv 2 MMC și 2-CMC, dar și droguri de mare risc, respectiv 3 – CMC, cunoscut sub denumirea de cristal, 4-CMC și amfetamină.

Prins cu droguri asupra lui

De asemenea, la data de 16 mai, persoana a fost prinsă în flagrant delict în timp ce ar fi deținut și transportat peste 110 grame de substanță psihoactivă 2-MMC, destinată comercializării.

Ulterior, la aceeași dată, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea persoanei respective, cercetată pentru efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive și trafic de droguri de mare risc, ambele în formă continuată.

Traficantul, dus la tribunal cu propunere de arest preventiv

Vineri, 17 mai, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă a acesteia, pentru 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Inspectoratului de Poliție Județean Cluj – Poliția Municipiului Câmpia Turzii și ai Secției Regionale Poliție Transporturi Cluj, precum și al jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

PNL:Sabin Sărmaș, politicianul invizibil cu ZERO soluții pentru Cluj. FURĂ proiectele Primăriei și le prezintă ca fiind ale sale

Publicat

pnl

PNL Cluj îl acuză pe Sabin Sărmaș, candidatul independent la Primăria Cluj-Napoca, că fură proiectele primăriei, prezentându-le ca și cum ar fi ale sale.

„Deputatul invizibil Sabin Sărmaș, cum singur se recomandă, se află în poziții publice de peste 10 ani, fiind, pe rând, consilier local, deputat sau președintele unei instituții naționale privind digitalizarea. Deși niciun clujean nu a aflat mai nimic până în ultimele luni despre activitatea sa, vedem că acum că este preocupat de problemele clujenilor și de soarta municipiului Cluj-Napoca.

PNL:Sabin Sărmaș, politicianul invizibil cu ZERO soluții pentru Cluj. FURĂ proiectele primăriei și le prezintă ca fiind ale sale

Constatăm că Sărmaș vine și prezintă soluții ”miraculoase” privind traseele alternative la centura metropolitană, dar observăm că, de fapt, a copiat fără jenă proiectele Primăriei, la care municipalitatea are fie studiile de fezabilitate finalizate, fie o parte din avize obținute, și și le-a însușit, prezentându-le ca fiind ale sale.

Iată câteva exemple care pot fi verificate foarte ușor și pentru care Primăria Cluj-Napoca a realizat, deja, proiecte: drumul de legătură a Floreștiului cu Clujul, prin spatele Spitalului Regional de Urgență, drumul de legătură între str. Câmpului cu str. Eugen Ionescu și str. Frunzișului cu str. Făgetului, Calea Turzii cu cartierul Borhanci și cu cartierul Bună Ziua, legătura Borhanci – Sopor, Culoarul de Nord (strada Răsăritului) și exemplele pot continua.

În plus, politicianul invizibil propune, nici mai mult nici mai puțin, decât un drum prin Cimitirul Mănăștur, sau un drum printr-un parc, care duce, implicit la distrugerea sa, cu toate că, pe de altă parte, afirmă că este un susținător al spațiilor verzi.

„Sabin Sărmaș rezolvă infrastructura Clujului dând din gură”

Invizibilul Sărmaș a fost timp de 4 ani consilier local în Consiliul Local Cluj-Napoca și 4 ani deputat în Parlamentul României, perioade în care nu a fost deloc preocupat de problemele de infrastructură ale municipiului.

Acum vorbește despre proiecte pe care promite să le rezolve peste noapte, fără să indice nici măcar o sursă de finanțare la așa-zisele soluții propuse, un aspect esențial atunci când este vorba despre o investiție.

Sabin Sărmaș rezolvă infrastructura Clujului dând din gură, prin copierea unor proiecte existente ale Primăriei.

Municipiul Cluj-Napoca și județul Cluj nu trebuie să cadă în capcana unor amatori, a unor oportuniști fără viziune, care nu fac altceva decât să arunce în derizoriu tot ce s-a construit bun în comunitatea noastră în ultimii ani”, se arată în comunicatul PNL Cluj.

Material comandat de PNL Cluj, Cod Mandatar Financiar 21240015

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Se lucrează în ritm alert la Drumul Expres de la Cluj. Se face infrastructura la pasaje, poduri și la viaduct

Publicat

De

Se lucrează în ritm alert la Drumul Expres de la Cluj

Noi imagini de pe Drumul Expres de la Cluj, cel care va face conexiunea dintre autostrada Transilvania și DN1, în dreptul localității Tureni.

Lucrările la DEx 4, care va avea 5 kilometri, au ajuns la un stadiu fizic de 28%, potrtivit Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj.

Se lucrează în ritm alert la Drumul Expres de la Cluj. Se face infrastructura la pasaje, poduri și la viaduct

Potrivit DRDP Cluj, antreprenorul este mobilizat în șantier cu 284 de muncitori și 167 de utilaje și echipamente.

De asemenea, au început lucrări la infrastructură:

  • pasaj pe DN1 457+320 peste drum expres km 4+846;
  • viaduct pe Drum Expres km 4+341 peste Valea Racilor;
  • pasaj pe drum expres km 0+337;
  • pod pe bretea Turda-Tureni km 0+684 peste Râul Negoteasa;
  • pasaj pe drum expres km 3+569;
  • pod de încrucișare pe strada 13 km 3+ 874.

De asemenea, se fac lucrări de stabilizare cu liant hidraulic, se așternere material granular, balast, și piatră spartă, dar se și relochează o rețea de medie tensiune.

Conform DRDP Cluj se fac și consolidări, respectiv:

  • execuție saltele de pământ armat;
  • forare, lansare armătură, betonare piloți, lansare carcasă;
  • excavație;
  • turnare beton egalizare C12/15;
  • montaj armatură fasonată.

Lucrările au început în august 2023

Antreprenor este Asocierea DIMEX 2000 COMPANY SRL (Lider) – AUTOTEHNOROM SRL – OPR ASFALT SRL – OBRAS PUBLICAS Y REGADIOS SA – CON-A OPERATIONS SR.

Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în 21 august 2023, iar durata de execuție este de 18 luni.

Lungimea drumului expres este de 5 kilometri, lungime bretele la nodul cu A3 este de 5,025 kilometri și cea a bretelelor de la nodul cu DN1este de 2,748 kilometri.

Valoarea contractului este de peste 562,6 milioane de lei fără TVA și este finanțat prin Programul Transport 2021-2027.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. PROTEST spontan la Arhivele Statului din Cluj-Napoca. Ce revendicări au angajații

Publicat

protest arhive

Un protest spontan a avut loc, vineri, la Arhivele Statului din Cluj-Napoca. Acesta s-a desfășurat în intervalul 10-12. Revendicările angajaților sunt de ordin salarial.

„Angajații Serviciului Județean Cluj, instituție de prim rang în societatea românească ce păstrează documentele cu valoare istorică ale acestei țări, se văd nevoiţi să îşi exprime din nou profunda nemulțumire față de modul de aplicare a principiilor constituționale, față de discriminarea salarială la care suntem supuşi angajații din județe.

VIDEO FOTO. PROTEST spontan la Arhivele Statului din Cluj-Napoca. Ce revendicări au angajații

Deși, începând cu luna ianuarie 2024, o parte a bugetarilor din cadrul majorității instituțiilor publice din teritoriu au beneficiat de alinierea salarizării angajaţilor la nivelul administrației centrale, angajații de la Serviciile Județene ale Arhivelor Naționale au fost uitaţi.

Cu toate eforturile noastre susținute nu s-a reuşit trecerea prin Camera Deputaților a PLx 67/2024, care ar fi rezolvat nedreptatea făcută nouă de statul român prin O.U.G. 128 din 28 Decembrie 2023 de modificare a Legii 153/2017.

Prin acțiunea noastră dorim să tragem un semnal de alarmă pentru guvernanți, care sunt obligați să nu uite de instituția noastră, ce supraviețuiește vremurilor de 190 de ani.

Astăzi, 17.05. 2014, în intervalul orar 10-12, angajații Serviciului Județean Cluj al Arhivelor Naționale, au declanşat un protest spontan, sub deviza ARHIVELE JUDEŢENE CONTEAZĂ! SUNTEM ARHIVELE NAŢIONALE ALE NIMĂNUI? SUNT DOUĂ ROMÂNII: ROMÂNIA DE LA CENTRU ŞI RESTUL ŢĂRII”, se arată în mesajul angajaților.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax