Connect with us

EDUCATIE

STUDIU USAMV Cluj-Napoca: Noi date din țara noastră arată că Pesta Porcină Africană (PPA) ar putea fi transmisă de insecte

Publicat


Un proiect de cercetare finanțat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și implementat, în calitate de coordonator, de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, în colaborare cu Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) și Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), și-a relevat rezultatele, după studiile efectuate timp de 11 luni, în perioada martie 2020-ianuarie 2021.

„Specialiștii USAMV Cluj-Napoca precizează că descoperirea majoră a acestor studii este că anumite specii de insecte hematofage, recoltate din focare de Pestă Porcină Africană, se hrănesc pe porci, astfel că în corpul lor se găsește material genetic al virusului PPA. Peste 70% din insectele hematofage recoltate în ferme comerciale cu PPA declarată conțineau ADN-ul viral, conform sursei citate.

„Acest proiect a fost o adevărată provocare pentru noi și a implicat o sincronizare perfecta cu diferite instituții. Colaborarea cu ANSVSA a fost impecabilă. Ca să înțelegeți procesul, cum apărea o suspiciune de focar de pestă porcină africană, ANSVSA informa USAMV Cluj-Napoca printr-un mail. În câteva minute începeam organizarea deplasării.

„Importanța insectelor hematofage ar putea fi mai mare în ferme comerciale decât în sistemul tradițional”

Domnul dr. Alexandru Supeanu de la ANSVSA obținea toate acordurile instituților și medicilor locali, iar în câteva ore echipa de la USAMV Cluj-Napoca era deja pe drum”, a precizat coordonatorul proiectului, Prof. dr. Andrei Mihalca (Departamentul Parazitologie și Boli Parazitare)

Studiul a relevat, de asemenea, că importanța insectelor hematofage ar putea fi mai mare în ferme comerciale decât în sistemul tradițional și că dinamica abundenței acestor insecte ar putea explica numărul crescut de cazuri în lunile de vară.

Din echipa de cercetare a făcut parte și drd. Oana Maria Balmoș, care s-a deplasat constant în focarele noi de PPA, unde s-au instalat diferite capcane pentru insecte hematofage. “A fost un maraton de deplasări pe teren. În doar câteva luni am efectuat 30 de deplasări în toate colțurile țării. Practic, am stat acasă doar câteva zile în toată această perioadă. În rest, eram prin ferme sau în curțile oamenilor.

„Probele (…) au fost testate pentru identificarea ADN-ului viral”

Veneam dimineața la serviciu cu bagajul făcut pentru câteva zile. Cel mai probabil, în câteva ore urma să pornesc la drum undeva, fără să știu unde”, a explicat doctoranda de la USAMV Cluj-Napoca.

În cele 30 de deplasări, Oana Maria Balmoș a recoltat mii și mii de insecte. Au urmat apoi sute de ore de muncă în laborator pentru identificarea acestora. Probele, o dată sortate și identificate, au ajuns la IDSA, unde, în cadrul Laboratorului Național de Referință, au fost testate pentru identificarea ADN-ului viral.

Conf. dr. Florica Bărbuceanu, directorul institutului explică: “Participarea în cadrul proiectului a fost o provocare științifică, pe care specialiștii din cadrul laboratorului nostru au primit-o cu entuziasm. Expertiza și experiența de lucru dobândite în urma testării pentru PPA a peste 10.000 de probe de la apariția acestei boli în România și-au spus cuvântul în mod favorabil, dovadă fiind rezultatele obținute.

„Pesta Porcină Africană reprezintă o boală virală care afectează atât porcii domestici, cât şi mistreţii”

Tehnicile de biologie moleculară utilizate au respectat protocoalele recomandate de către Laboratorul European de Referință. Ne-am bucurat să fim parte a unei echipe de cercetare extrem de bine coordonate, care a finalizat cu succes acest proiect, în ciuda constrângerilor impuse de pandemia de COVID-19, și să contribuim la studii relevante în direcția combaterii acestei boli extrem de dăunătoare pentru suine, industria de profil și nu numai”.

Pesta Porcină Africană reprezintă o boală virală care afectează atât porcii domestici, cât şi mistreţii. Chiar dacă această boală nu afectează oamenii, ea are consecinţe economice extrem de importante pentru creşterea porcilor în România.

„În prezent, nu există vreun vaccin aprobat împotriva PPA”

Transmiterea bolii se realizează prin contactul direct cu alţi porci domestici sau sălbatici, dar şi prin intermediul produselor alimentare, furajelor şi echipamentelor contaminate (încălţăminte, îmbrăcăminte, unelte etc.). Un alt element important de luat în calcul este rezistenţa virusului în mediu, una extrem de ridicată.

În prezent, nu există vreun vaccin aprobat împotriva PPA. ”Pentru a înţelege amploarea pe care PPA o are în România, doar în perioada de implementare a acestui proiect, respectiv martie 2020 – ianuarie 2021, au fost confirmate 1.030 focare PPA la porci domestici, cu 186.647 animale afectate, și 1.578 cazuri PPA la porcii mistreți.

Este foarte important să respectăm câteva reguli simple în ceea ce priveşte economia acestei boli: să ne schimbăm hainele şi încălţările când intrăm în adăpostul porcilor; să nu permitem contactul porcilor cu alţi porci străini sau cu mistreţi; să evităm hrănirea porcilor cu lături, din moment ce virusul PPA rezistă în carnea congelată, afumată şi sărată; să nu încurajăm transportul ilegal de animale și, nu în ultimul rând, este foarte important să anunţăm medicul veterinar despre orice suspiciune de boală a animalelor”, a declarat dr. Alexandru Supeanu, responsabil al proiectului din partea ANSVSA și punct de contact (Focal point) EFSA în România.

Rezultatele studiului au fost publicate deja și în jurnalul oficial al EFSA”, se arată în comunicatul USAMV.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

FOTO. Colegiul Emil Racoviță, școala clujeană cu peste 80 de elevi olimpici. Cum sunt recompensați cei cu rezultate de excepție

Publicat

De

Colegiul Național Emil Racoviță Cluj

Colegiul Național “Emil Racoviță” (CNER) din Cluj-Napoca a avut în anul școlar trecut peste 80 de elevi care au participat la olimpiade naționale și internaționale.

Mulți dintre aceștia au avut rezultate de excepție, iar școala i-a recompensat incusiv cu bani.

Printre ei, elevi care au “strălucit” la olimpiade internaționale la două discipline, sau care dețin chiar recorduri europene.

Colegiul Emil Racoviță, școala clujeană cu peste 80 de elevi olimpici. Cum sunt recompensați cei cu rezultate de excepție

Colegiul Național “Emil Racoviță” Cluj-Napoca este unul de elită. Asta o arată și rezultatele elevilor, care participă și se întorc de la olimpiade cu rezultate excepționale.

Iar în anul școlar trecut peste 80 de elevi ai CNER au participat la olimpiade la diferite discipline.

Sigur, cei care sunt exemple pentru elevii mai mici sunt cei care au fost premiați la olimpiadele internaționale.

“Olimpicii internaționali nu sunt meteoriți căzuți întâmplător pe solul CNER, ci sunt elevi crescuți într-un mediu în care cunoașterea este respectată, iar performanța este recunoscută”, a declarat directorul adjunct al CNER Cluj, Camelia Moldovan.

Acești elevi eminenți, împletesc cunoștințele temeinice cu pasiunea arzătoare și cu efortul constant, consecvent, spune Camelia Moldovan.

Iar ei beneficiază de tot sprijinul profesorilor lor, dar și al familiilor.

“Performanța olimpicilor internaționali este vârful unui aisberg la care lumea privește cu admirație, dar sub acest vârf există o masă puternică de elevi și de profesori atașați ideii de performanță”, a declarat pentru Cluj24.ro Camelia Moldovan.

Premii în bani pentru elevii cu cele mai remarcabile rezultate

Dacă între anii 1990 – 2010, CNER a avut 5 elevi care au participat la olimpiade internaționale, lucrurile s-au schimbat, iar performanța este susținută de școală, inclusiv cu premii.

Ideea de performanță este însuși “spiritul racovițist”, spune directorul adjunct al CNER.

Un fost absolvent din 1956 al liceului, a instituit un prestigios premiu care recompensează performanțele. Este vorba de prof. univ. em. dr. ing. Anton Ionescu (1939-2023), iar premiul care îi poartă numele este unul substanțial.

Astfel, premiul Anton Ionescu, în valoare de 3.000 de euro și care este acordat celui mai performant elev din CNER în anul şcolar anterior i-a fost acordat lui Tudor Brendan Neag, care a obţinut două medalii de aur şi una de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţele Pământului din China.

De asemenea Asociaţia Colegiul Naţional “Emil Racoviţă” a acordat două premii:

  • Teofil Voicu – 3.000 de euro pentru medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică şi medalia de argint la Olimpiada Asiatică de Fizică. Acum, Teofil este proaspăt student la École Polytechnique, la Paris

teofil voicu

  • Iulia Ela Morariu -1.000 de euro pentru medalia de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru fete.

Elevul anului, cea mai tânără medaliată din Europa și elevul care a scris o carte de informatică

Iulia Morariu, spune Camelia Moldovan, deţine recordul în Europa de cea mai tânără medaliată la Olimpiada Europeană de Informatică pentru fete. Ea era elevă în clasa a VII-a și a concurat cu eleve de liceu.

Iulia Morariu,în lotul României la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete

“Teofil Voicu a fost ales în anul școlar trecut, pentru al doilea an consecutiv ‘Elevul anului şi premiat de către Primăria şi Consiliul local Cluj-Napoca, în cadrul Galei ‘10 pentru Cluj.

Elevul Bogdan Miron a scris o carte de informatică împreună cu profesorul Lucian Ilea, ‘Algorithmic Design Hanbook, a C++ guide to high-performace computing’”, spune directorul adjunct al CNER.

Mai mult, elevii Bogdan Miron şi Tudor Morariu, care este fratele Iuliei Morariu, au reprezentat România la Olimpiada Internaţională de Inteligenţă Artificială din Arabia Saudită, unde Bogdan a obţinut Medalia de bronz.

Rezultate foarte bune și la olimpiadele naționale

La nivel naţional au participat la olimpiade 80 de elevi ai CNER.

Mihai Iliescu, elev în clasa a VII-a, a obținut premiul I la Olimpiada de Chimie.

“Mihai a participat şi la Olimpiada naţională de Ştiinţe pentru juniori, unde s-a calificat în lotul lărgit, concurând cu elevi din clasa a VIII-a şi a IX-a”, a precizat Camelia Moldovan.

De asemenea, elevul Alexandru Pârv din clasa a VIII-a a obţinut doi ani consecutiv premiul I la Olimpiada de Lingvistică.

“Pentru gimnaziu nu există competiție internațională la Lingvistică. Faptul că Alex a obținut punctajul maxim la națională ne îndreptățește să sperăm că îl vom vedea la olimpiada internațională în anii următori”, a mai spus Camelia Moldovan.

Toate aceste rezultate sunt rodul muncii în echipă, elev-profesor, spune directorul adjunct al CNER.

“Când elevii care se pregăteau pentru olimpiadele de astronomie și astrofizică au spus că ar avea nevoie de un telescop pentru a dobândi cunoștințe ancorate în realitate, școala a reacționat prompt.
Într-o săptămână, a fost cumpărat cel mai performant telescop și pus la dispoziția lor.

Un al doilea exemplu se referă la reacția elevilor, care ne arată că investițiile au sens nu doar imediat, ci pe termen lung.

Astfel, au înființat Clubul de astronomie, pentru a da posibilitatea altor pasionați să se reunească și să ducă mai departe performanța”, a mai spus Camelia Moldovan.

Aceasta a mai precizat că Asociaţia Colegiul Naţional “Emil Racoviţă” susține performanța pe mai multe planuri și nu exclusiv cea internațională.

Prin intermediul acesteia, cu sprijinul Primăriei, a fost organizată “Excursia Premianţilor”, pentru 50 de elevi premiaţi la Faza naţională a olimpiadelor din cei 80 de participanţi.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Percheziție la domiciliul unui bărbat din Florești cercetat pentru SCANDAL. S-a găsit un PISTOL airsoft

Publicat

pistol

Polițiștii au efectuat o percheziție la domiciliul unui bărbat de 36 de ani din Florești cercetat pentru scandal. Cu această ocazie s-a găsit un pistol airsoft folosit în altercație de luni de la un magazin de panificație.

„În cursul dimineții de astăzi, 2 octombrie a.c., polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Florești au efectuat o percheziție domiciliară la locuința unui bărbat de 36 de ani, din comuna Florești, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de tulburare a ordinii și liniștii publice.

VIDEO FOTO. Percheziție la domiciliul unui bărbat din Florești cercetat pentru SCANDAL. S-a găsit un PISTOL airsoft

În urma percheziției, a fost descoperită și ridicată o armă de tip airsoft (pistol), despre care există indicii că ar fi fost utilizată în cadrul altercației, precum și alte bunuri relevante pentru cauză.

Conform cercetărilor, la data de 1 octombrie a.c., în jurul orei 18:45, printr-un apel la numărul unic de urgență 112, a fost semnalată o stare conflictuală într-un magazin de panificație din localitatea Florești.

Conform apelului, trei persoane ar fi fost implicate într-o altercație, iar una dintre acestea ar fi amenințat cu un pistol.

Ulterior, în urma cercetărilor, s-a constatat că altercația a fost una spontană, în care au fost angrenați patru bărbați, aceștia devenind violenți și tulburând ordinea și liniștea publică.

„Polițiștii au identificat toate persoanele în cauză”

La sosirea polițiștilor, persoanele implicate nu se mai aflau la fața locului.

În urma verificărilor și cercetărilor ulterioare, polițiștii au identificat toate persoanele în cauză, respectiv patru bărbați cu vârste cuprinse între 19 și 36 de ani.

Doi dintre aceștia, în vârstă de 21 și 35 de ani, au fost depistați în seara de 1 octombrie, în comuna Florești. Pe numele lor au fost emise ordonanțe de reținere pentru 24 de ore.

Astăzi, 2 octombrie a.c., în urma percheziției domiciliare, a fost depistat și bărbatul de 36 de ani, față de care s-a dispus măsura reținerii pentru 24 de ore. De asemenea, a fost depistată și cea de-a patra persoană implicată, față de care a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul efectivelor din cadrul Poliției Municipiului Cluj-Napoca, precum și al celor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale și Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase.

În continuare, se efectuează cercetări sub aspectul infracțiunii de tulburare a ordinii și liniștii publice, iar în cazul bărbatului de 36 de ani, și pentru infracțiunea de port sau folosire fără drept a obiectelor periculoase”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Stăpânii lui Po, un bulldog francez dispărut la Cluj, nu își pierd speranța. Au mărit recompensa la 2.000 de euro

Publicat

De

Câine dispărut Cluj

Po, un bulldog francez alb cu o jumătate de față neagră, dispărut la Cluj, este căutat în continuare de stăpâni.

Cățelul a dispărut în dimineața zilei de joi, 12 septembrie, din Sălicea, Cluj.

Stăpânii lui Po, un bulldog francez dispărut la Cluj, nu își pierd speranța. Au mărit recompensa la 2.000 de euro

Pentru a-și vedea cățelul înapoi acasă, stăpânii au anunat recent că vor oferi o recompensă de 2.000 de euro, fără ”întrebări suplimentare”.

Inițial recompensa oferită a fost de 500 de euro.

Po are 8 ani și este foarte blând, este microcipat și sterilizat.

Cei care pot oferi informații pot suna la 0736633540

Citește mai departe

EVENIMENT

ATENȚIE! Kaufland RETRAGE două produse din cauza prezenței unei bacterii. Returnați-le dacă le-ați cumpărat

Publicat

kaufland

Rețeaua de magazine Kaufland retrage de la vânzare două produse din cauza prezenței unei bacterii. Cei care le-au cumpărat sunt invitați să le returneze.

Un sortiment de creveţi gătiţi şi unul de somon, furnizate de aceeași firmă şi vândute în magazinele Kaufland, sunt rechemate de la consumatori din cauza prezenţei bacteriei Listeria monocytogenes.

Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a fost decisă rechemarea a două produse.

creveti

În prima situație este vorba despre  ”Norven – creveţi gătiţi ulei condimentat 100 g”, furnizat de Norven, cu numărul de lot L0971012 şi data expirării 13 octombrie 2024.

somon

Alertă alimentară: Kaufland retrage produsul ”Norven – somon de Atlantic 120 g”, furnizat de aceeaşi firmă, cu numărul de lot L0971012 şi data expirării 18 octombrie.

Motivul retragerii celor două produse din magazinele Kaufland îl reprezintă prezenţa bacteriei Listeria monocytogenes (25 g).

Consumatorii trebuie să returneze de urgenţă produsele, dacă le-au achiziţionat.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax