Connect with us

ECONOMIE

Studiu: TIFF, Untold și Electric Castle au crescut considerabil zborurile spre Cluj-Napoca în această vară

Publicat


Agenţia de turism online Vola.ro a emis, în cele trei luni de vară, bilete de avion pentru aproape 100.000 de clienţi, în creştere cu peste 200% faţă de numărul de bilete vândute în perioada iunie – august 2020, potrivit raportului din septembrie privind turismul din România, remis miercuri de Observator Turistic.

Cât priveşte zborurile interne, volumul acestora a crescut considerabil în iunie-august, în contextul ridicării restricţiilor pentru evenimente, cele trei festivaluri din Cluj-Napoca declanşând o creştere vizibilă a cererii de bilete de avion pe această rută în lunile iulie şi august.

Numărul de bilete de avion emise de companie în perioada iunie – august 2021 reprezintă o creştere cu 95% faţă de cel emis în perioada similară din 2019, relevă raportul.

Totuşi, peste 35% dintre zborurile din sezonul de vară al anului curent au fost afectate de anulări sau modificări ale orarului de zbor, notează Observator Turistic.

Conform specialiştilor Vola.ro citaţi de Observator Turistic, principalele destinaţii externe spre care s-au îndreptat turiştii români în această vară au fost Italia, Spania, Marea Britanie, Germania, Franţa şi Belgia, la care se adaugă şi Grecia.

Dacă în cazul Greciei s-a practicat în principal turismul de relaxare şi de agrement, în cazul celorlalte ţări menţionate turiştii români au călătorit inclusiv pentru vizitarea rudelor şi prietenilor sau pentru revenirea la locul de muncă de peste hotare după vacanţa petrecută în România.

Pe de altă parte, raportul arată că numărul turiştilor străini din România a crescut de aproape patru ori în lunile iunie, iulie şi august, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut: în luna iulie, dintre turiştii străini cazaţi în România majoritatea veneau din Germania (40.500), Italia (27.300), Franţa (20.200), SUA (18.100), Israel (17.500), urmaţi de cei din Ungaria (17.300), Polonia (16.800), Republica Moldova (13.200) şi Ucraina (11.200).

Demnă de semnalat este şi creşterea cheltuielilor pentru închirierea de autoturisme în rândul turiştilor străini, potrivit analizei. Aceste cheltuieli au avut o pondere de 71,8% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cele pentru bilete de intrare în muzee, obiective turistice, grădini zoologice/botanice au reprezentat 32,5% din totalul cheltuielilor pentru recreere, de aproape două ori mai mult decât cheltuielile în restaurante şi baruri.

În perioada menţionată, persoanele care au făcut turism în România şi-au îndreptat atenţia către spaţiile deschise în locul celor aglomerate, pentru a evita infectarea, astfel că turismul rural a devenit o alternativă pentru mulţi clienţi.

În ceea ce priveşte turismul intern, în iunie-august, harta celor mai căutate destinaţii din România a arătat astfel: primul loc, cu 25% din rezervări, a fost ocupat de litoral (preponderent staţiunile Mamaia, Eforie Nord, Vama Veche, Olimp şi Costineşti), 23% dintre turişti au fost în marile oraşe (Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea), iar 21% au ales staţiunile balneo-climaterice (Sovata, Băile Felix, Băile Herculane), potrivit unei analize a platformei hoteliere online Travelminit.ro, citată de Observator Turistic.

Ziua cu cel mai mare grad de ocupare a unităţilor de cazare a fost 16 august 2021, după ce în 2020 cea mai plină zi a fost 17 august, iar cea mai bună zi pentru turismul naţional din 2019 a fost 19 august.

Platforma ObservatorTuristic.ro a Fundaţiei Amfiteatru este un instrument care pune la dispoziţie informaţii din piaţa turistică pentru a sprijini luarea deciziilor în sectorul public, precum şi luarea deciziilor între companii şi între profesioniştii din industria ospitalităţii şi din industriile conexe.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Lebedele s-au întors pe Lacul Chios din Cluj-Napoca

Publicat

Clujenii se pot bucura din nou de prezența grațioaselor lebede albe și negre pe Lacul Chios din Parcul Central. După sezonul rece, păsările au fost reintroduse în habitatul lor familiar, aducând un plus de farmec zonei.

Primarul Emil Boc a marcat momentul printr-o postare video pe rețelele sociale, prin care este surprinsă frumusețea lebedelor plutind pe lac. Imaginile au fost primite cu entuziasm de locuitorii orașului, care se bucură de prezența acestor păsări devenite un simbol al Parcului Central și o atracție îndrăgită de vizitatori.

Lebedele vor rămâne pe lac pe tot parcursul sezonului cald, spre încântarea clujenilor. Lebedele sunt găzduite în sezonul rece la Grădina Zoologică din Târgu-Mureș.

FOTO: Arhivă/ Facebook – Emil Boc

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Noi REGULI privind bagajele de mână și check-in, la Ryanair. De când intră în vigoare

Publicat

ryanair1

Compania aeriană low-cost Ryanair își schimbă regulile privind bagajele de mână și check-in. Călătorii care întârzie la îmbarcare vor fi amendați cu 100 de euro. Ryanair a anunțat o serie de modificări substanțiale ale politicii sale privind bagajele și procedurilor de îmbarcare care vor intra în vigoare din 5 noiembrie 2025.

Aceste modificări vor afecta toți pasagerii care zboară cu compania aeriană, stabilind noi reguli și sancțiuni mai stricte, scrie Alba24.

Noi REGULI privind bagajele de mână și check-in, la Ryanair. De când intră în vigoare

Printre cele mai semnificative modificări se numără eliminarea definitivă a biletelor de hârtie, pasagerii fiind acum obligați să prezinte un bilet electronic pentru a se urca în avion.

Dimensiunile bagajelor de mână permise la Ryanair

În plus, au fost stabilite limite mai stricte pentru bagajele de mână, cu o dimensiune maximă de 40 x 20 x 25 centimetri fără costuri suplimentare.

Compania aeriană și-a mărit sancțiunile pentru nerespectarea reglementărilor. Amenda pentru depășirea dimensiunilor admise ale bagajului de mână va crește de la 60 la 70 de euro.

Pasagerii care doresc să ia o a doua valiză, trebuie să achiziționeze serviciul Priority Boarding, al cărui tarif este stabilit în momentul rezervării.

Amendă de 100 de euro pentru călătorul care întârzie la îmbarcare

Una dintre cele mai stricte măsuri este punerea în aplicare a unei amenzi de 100 de euro pentru pasagerii care ajung la ghișeul de check-in cu mai puțin de 40 de minute înainte de ora programată a zborului.

Această regulă se va aplica și celor care încearcă să facă o rezervare pentru următorul zbor după ce l-au pierdut pe cel inițial.

”Cu excepția cazului în care aveți un bilet Plus sau Flexi Plus, dacă nu vă faceți check-in online cu mai mult de două ore înainte de ora programată de plecare, vi se va percepe taxa de check-in la aeroport stabilită în tabelul nostru de taxe.

Birourile de check-in se închid strict cu 40 de minute înainte de ora programată de plecare, cu excepția cazului în care sunteți anunțat altfel înainte de plecarea zborului.

Dacă nu vă faceți check-in până atunci vi se poate refuza îmbarcarea fără rambursare” se arată în regulamentul Ryanair.

Pentru a evita inconvenientele, pasagerii sunt sfătuiți să verifice dimensiunile bagajelor lor înainte de a ajunge la aeroport, să ia în considerare achiziționarea Priority Boarding dacă au nevoie să ia mai multe bagaje și să ajungă la aeroport cu mult timp înainte.

Compania aeriană permite pasagerilor să-și schimbe zborul până la o oră după plecarea programată, contra-cost.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ”Bijuteriile” Carpaților pot fi admirate la Grădina Botanică din Cluj-Napoca, alături de ghiocei și brândușe

Publicat

De

”Bijuterii” la Grădina Botanică din Cluj

Primăvara a adus din nou spectacolul fascinant al naturii în Grădina Botanică din Cluj-Napoca.

Vizitoatorii se pot bucura de câmpuri ghiocei bogași și brândușe de primăvară din Carpați.

”Bijuteriile botanice” ale Carpaților pot fi admirate la Grădina Botanică din Cluj

Atât ghioceii bogați (Leucojum vernum), cât și brândușele de primăvară (Crocus heuffelianus) sunt două dintre speciile conservate ex situ cu mare grijă la Grădina Botanică ”Alexandru Borza” din Cluj-Napoca.

Ghioceii bogați (Leucojum vernum)

Brândușe de primăvară (Crocus heuffelianus)

În plus, vizitatorii pot explora și zonele de făgete ale grădinii, unde pot fi admirate dintre cele mai rare bijuterii botanice ale Carpaților: Cardamine glanduligera, sau breabăn, o specie endemică a Munților Carpați, și Hepatica transsilvanica, sau crucea voinicului, care crește doar în regiunile montane din România.

Crucea voinicului (Hepatica transsilvanica )

”Speciile endemice sunt acele plante sau animale care trăiesc doar într-o anumită regiune a globului – în cazul nostru, Carpații. Cu alte cuvinte, aceste mici simboluri ale pădurii carpatine nu pot fi găsite nicăieri altundeva în lume”, arată reprezentanții Grădinii Botanice. Sigur, pot fi admirate și alte flori de primăvară.

Breabăn (Cardamine glanduligera).

Isopyrum thalictroides este o specie de plantă care aparține familiei Ranunculaceae

Anemonoides ranunculoides este o specie de plantă erbacee și perenă care crește în păduri din Europa până în Asia de Vest

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Nouă transporturi agabaritice pe drumurile din Cluj. Vehiculele transportă componente eoliene

Publicat

Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj anunță că, în perioada 25 martie – 3 aprilie 2025, vor avea loc nouă transporturi agabaritice ce conțin componente eoliene pe traseul Nădlac 2 – Cluj-Napoca – Suceava – Iași – Albița PTF.

Vehiculele cu depășiri vor circula cu o viteză maximă de 70 km/h. Etapele desfășurării transporturilor vor fi stabilite de poliția rutieră, iar convoiul va fi însoțit de autovehicule autorizate și echipaje de poliție.

„În perioada 25.03.2025 – 03.04.2025 se vor efectua 9 transporturi agabaritice , care contin componente eoliene, pe traseul Nadlac 2- Cluj-Napoca- Suceava-Iasi-Albita PTF. Menționăm că în conformitate OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice viteza maximă de deplasare a vehiculelor cu depășiri este de 70 km/oră.

Etapele de desfășurare ale transporturilor sunt stabilite de poliția rutieră. Vehiculele vor fi însoțite de autovehicule autorizate și de echipaje ale poliției rutiere. Transporturile nu se vor desfășura în perioadele și pe sectoarele de drum pe care sunt semnalate fenomene meteorologice periculoase, prin codurile galben, portocaliu sau roșu.

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale și autostrăzi pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 sau accesând pe prima pagina în caseta din stânga: www.cnadnr.ro – DISPECERAT – Situația Drumurilor Naţionale, dar și pagina de FB https://www.facebook.com/cnadnr/”, a transmis DRDP Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate