EVENIMENT
STUDIU: Politicieni români, în rețeaua de prieteni ai Chinei- Boc, Năstase și Ponta, printre ei

Un studiu realizat sub umbrela Carnegie Endowment for International Peace, aparținând lui Erik Brattberg, Philippe Le Corre, Paul Stronski și Thomas de Waal, evaluează vulnerabilitățile și rezistența a 4 țări, în ceea ce privește influența Chinei în Europa. Perspectiva autorilor asupra dinamicii dintre România și China relevă faptul că mai mulți politicieni români, printre care Emil Boc, Adrian Năstase și Victor Ponta, au fost pioni importanți în prietenia cu țara asiatică.
„România a fost adesea percepută drept o țară care pivotează între marile puteri. (…) În regimul comunist, dictatorul Nicolae Ceaușescu a încercat să găsească un echilibru între Uniunea Sovietică și China.
În timp ce generațiile tinere priveau către vest, elitele din România se aflau într-o strânsă legătură cu China în cea mai mare parte a anilor ’90, sperând să atragă investiții și să păstreze o conexiune cu aceasta, care cândva a fost puternică. Beijingul păstra cu prudență România ca un potențial aliat pe termen lung.
În prezent, lucrurile stau altfel, dat fiind că România se apropie mai mult de principiile vestice și se îndepărtează de China. (…) Deși Beijingul a reușit să păstreze o mică parte din fosta rețea de prieteni români, implicarea acestuia în România poate fi descris ca fiind o ocazie ratată, întrucât România devine din ce în ce mai încrezătoare în statutul său de țară valori UE”, enunță autorii în „China’s Influence in Southeastern Central, and Eastern Europe”.
Emil Boc apare în peisaj
Aceștia amintesc de vizitele oficiale ale Chinei în România din 2010 până în prezent, precizând că asiaticii au valorificat legăturile cu politicienii pensionați, unii din perioada lui Ceaușescu, – fiind cunoscuți drept „suspecții obișnuiți” – și alți politicieni, foști lideri ai Partidului Social Democrat (PSD), dându-i ca exemplu pe Adrian Năstase, Victor Ponta, dar și pe primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, „fostul premier de centru-dreapta care participă frecvent la conferințe sponsorizate de China”.
„Ion Georgescu, primarul PSD de la Mioveni, este un alt lider local ce are legături puternice cu China. Încercările recente ale Ambasadei chineze de a se apropia de alte partide politice (în special de Partidul Național Liberal – PNL) par să fi produs rezultate limitate.
De exemplu, într-un articol recent pe economistul.ro, pe lista oaspeților români la o întâlnire cu ambasadorul chinez se aflau, printre alții, Gheorghe Popescu (secretar general al Asociației de Prietenie România-China); Viorel Isticioaia-Budura (fostul și longevivul ambasador al României în China) și Alexandru Potor (administratorul public al județului Ialomița)”, enumeră autorii, pentru a arăta că circumscripția Chinei în România este una clară și specifică.
Influența Chinei în România: educație, cultură și sănătate – dar încă limitată, comparativ cu cea a Uniunii Europene
Potrivit acestora, deși încă o consideră un prieten, China nu investește în propagandă pentru a-și răspândi mesajul în România.
„Totuși, ambasada a fost patronul Casei Româno-Chineze, o asociație pro-China condusă de omul de afaceri Nicolae Dumitru. Site-ul web al organizației enumeră cu mândrie sprijinul oamenilor de afaceri, politicienilor pensionari, academicienilor și diplomaților, inclusiv trei foști ambasadori ai României în China.
România are patru institute Confucius active care, înainte de pandemia COVID-19, au găzduit evenimente culturale și educaționale despre China și au oferit burse studenților români care studiază limba chineză.
Rapoartele au menționat alte inițiative academice, cum ar fi un program de acordare a diplomelor în medicina chineză la Universitatea Transilvania și un program comun de Masterat în Administrarea Afacerilor între Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și Universitatea de Știință și Tehnologie din China de Est din Shanghai. În 2019, cele două țări au lansat și Parcul Științific și Tehnologic Agricol China-România la București.
Cu toate acestea, inițiativele par extrem de limitate în comparație cu legăturile României cu universitățile europene în contextul programelor Erasmus sponsorizate de UE”, adaugă autorii.
În ceea ce privește influența Chinei în România, relevantă este și pandemia, în opinia lor.
„La începutul pandemiei (…) unii români au solicitat provizii medicale chinezești în număr limitat. Întrebat dacă va cumpăra vaccinuri din China, premierul Florin Cîțu a declarat că <<a fost în legătură cu Comisia Europeană>> și că <<România va încerca să-și producă propriul vaccin pe plan local, prin laboratorul Cantacuzino>>”, se mai arată în studiu.
Concluzii
Considerată anterior unul dintre cei mai buni prieteni ai Chinei din Europa, România a devenit o parte fermă a taberei occidentale. Președntele Iohannis, care a fost descris în presa locală drept „pro-occidental”, s-a consultat îndeaproape cu fostul ambasador al SUA în România, reprezentantul politic al lui Trump, Adrian Zuckerman, care se pare că a făcut campanii împotriva influenței chineze.
„Conducerea țării este dornică să demonstreze că nu este pe cale să cadă în sfera de influență a Chinei. Spre deosebire de Orbán din Ungaria, care a fost ferm în relațiile de prietenie ale țării sale cu China, majoritatea politicienilor români sunt extrem de precauți față de Beijing. (…) În timp ce mass-media românească nu acoperă pe larg China (din cauza lipsei de corespondenți străini cu sediul în China), prea puțini academicieni, analiști sau jurnaliști par să se concentreze pe acest subiect.
Poate mai preocupat de Rusia decât de China, guvernul român încearcă să-și demonstreze disponibilitatea de a coopera cu superputerea în ascensiune, încercând în același timp să evite dependența excesivă de mărimea Beijingului. Pentru China, România este un prim exemplu de oportunitate pierdută. Beijingul nu a reușit să stabilească legături cu noii lideri”, conchid autorii.
Sursa: Studiul „China’s Influence in Southeastern, Central, and Eastern Europe” (Erik Brattberg, Philippe Le Corre, Paul Stronski, Thomas de Waal) poate fi citit integral aici.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Bărbat intoxicat cu monoxid de carbon, într-un imobil al UTCN de pe strada Observatorului. Pompierii au evacuat 20 de persoane

Pompierii din Cluj-Napoca au evacuat o clădire de pe strada Observatorului aparținând Universității Tehnice din Cluj-Napoca, după ce un bărbat s-a intoxicat cu monoxid de carbon.
Pompierii clujeni au intervenit marți, la ora prânzului, la o clădire de pe strada Observatorului, aparținând UTCN, după ce un bărbat s-ar fi intoxicat cu monoxid de carbon.Acesta a fost preluat de SMURD, fiind conștient și cooperant.
Măsurătorile au confirmat o concentrație peste limitele normale a gazului menționat, astfel că pompierii au evacuat 20 de persoane din clădire.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au fost solicitați în urmă cu puține momente să intervină pe strada Observatorului, într-un imobil aparținând Universității Tehnice, unde un bărbat s-ar fi intoxicat cu monoxid de carbon. Victima a fost preluată de către echipajul SMURD, fiind conștientă și cooperantă.
În paralel, pompierii au efectuat măsurători specifice cu aparatura din dotare, rezultând o concentrație din gazul menționat anterior care depășește normele de siguranță. Astfel, s-a impus evacuarea a 20 de persoane”, a transmis ISU Cluj.
UPDATE
„Ca măsură de precauție, aproximativ 150 de persoane s-au autoevacuat. Din fericire, niciuna nu necesită îngrijiri medicale”, a mai arătat ISU Cluj.
ADMINISTRAȚIE
CJ Cluj va moderniza DJ 161C Corneni-Pintic. Tișe: Variantă alternativă pentru evitarea blocajelor pe Centura Gherlii-Livada

Consiliul Județean Cluj va moderniza drumul județean DJ 161C Corneni-Pintic. A fost emis certificatul de urbanism.
Consiliul Județean Cluj a emis certificatul de urbanism necesar modernizării drumului județean DJ 161C Corneni-Pintic, în lungime de circa 5 kilometri.
Alternativă pentru evitarea blocajelor pe Centura Gherlii-Livada
„Acest sector de drum ce leagă Corneniul de municipiul Dej este, practic, utlimul ce mai trebuie modernizat din întreg drumul județean DJ 161C. După finalizarea lui, întregul drum judeșean care se desprinde din Iclod și se conectează, prin Ocna Dejului, din nou la drumul național DN 1C, în zona trecerii cu calea ferată de la intrarea în Dej, va constitui o variantă alternativă de transport pentru evitarea blocajelor care apar pe relația Centura Gherlii-Livada”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.
Ce lucrări vor avea loc?
Lucrările vor viza, în principal, reprofilări ale căii de rulare, așternere de piatră spartă cu cilindrare, aducerea la profil și completarea acostamentelor cu material, înlocuirea podețelor transversale, realizarea de rigole carosabile, tăierea lăstărișului și a vegetației din zona drumului, precum și, în etapa finală, așternerea covorului asfaltic.
Prin modernizarea acestui sector de drum se vor îmbunătăți substanțial condițiile de circulație și transport, precum și fluența traficului rutier. De asemenea, asfaltarea acestui drum va crea o serie de beneficii economice și sociale evidente pentru clujenii și operatorii economici din această zonă.
Investiție prin Programul „Anghel Saligny”
Conform devizului general aprobat de Consiliul Județean Cluj, lucrările de modernizare au o valoare de 13.427.547 lei, din care 97% reprezintă finanțarea asigurată prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, cofinanțarea fiind asigurată din bugetul forului administrativ județean.
ADMINISTRAȚIE
Viceprimarul Dan Tarcea, vizită pe șantierul centrului de vârstnici de pe Calea Baciului. Care este stadiul lucrărilor

Viceprimarul Dan Tarcea a efectuat o vizită pe șantierul viitorului centru pentru vârstnici de pe Calea Baciului din Cluj-Napoca. Lucrările la clădire înaintează în ritm alert.
Lucrările la viitorul centru pentru vârstnici, de pe Calea Baciului, înaintează în ritm bun, anunță viceprimarul Dan Tarcea, în urma unei verificări efectuate pe șantier.
„Lucrările la Centrul Rezidențial de Îngrijire și Asistență Socială pentru Persoanele Vârstnice din Calea Baciului avansează conform graficului de execuție. Am vizitat astăzi șantierul pentru a verifica stadiul lucrărilor și a discuta cu echipa de proiect”, a postat Dan Tarcea pe rețelele de socializare.
Lucrările înaintează în ritm bun
Potrivit viceprimarului, structura de rezistență a fost finalizată integral, iar fațadele exterioare sunt realizate în proporție de aproximativ 80%. Învelitoarea clădirii este de asemenea complet finalizată.
„În interior, instalațiile sanitare, electrice și termice de la parter, etajul 1 și etajul 2 sunt realizate în proporție de 90%, iar lucrările de finisaje interioare au început în această săptămână. La nivelul subsolului, lucrările sunt finalizate în proporție de aproximativ 70%, iar gardul perimetral este realizat în proporție de 90%”, a mai arătat Tarcea.
70 de locuri de cazare pentru vârstnici
Centrul va oferi 70 de locuri de cazare pentru persoane vârstnice, în 42 de camere spațioase, și va dispune de cabinete medicale, bibliotecă, săli de mese și spații de relaxare. În plus, vor fi amenajate piste de alergare, mese de ping-pong și aparate de fitness în aer liber, pentru promovarea unui stil de viață activ și sănătos.
„Monitorizăm constant evoluția lucrărilor, pentru ca acest proiect esențial pentru comunitatea clujeană să fie finalizat la cele mai înalte standarde de calitate. Investim în proiecte sociale care asigură respectul și grija pe care seniorii noștri le merită”, a transmis viceprimarul.

Casa de Pensii Cluj va fi închisă joi, 17 aprilie, anunță conducerea instituției.
Pensionarii sau clujenii care au probleme de rezolvat sunt rugați să nu meargă joi la Casa de Pensii. Instituția nu va fi activitate cu publicul, din cauza unor lucrări.
Casa de Pensii Cluj va fi închisă joi, 17 aprilie
Conform reprezentanților instituției, în clădirea în care și Casa de Pensii Cluj își desfășoară activitatea se vor efectua lucrări privind suplimentarea puterii electrice.
„Din acest motiv se va întrerupe furnizarea energiei electrice pe tot parcursul zilei.
Prin urmare, în data de 17 aprilie 2025, Casa Județeană de Pensii Cluj este în imposibilitatea de a-și desfășura activitatea și de a asigura programul cu publicul”, au precizat reprezentanții instituției.
Eori
aprilie 22, 2024 la 10:04 pm
Politicienii Ar Trebuii Să Investească Bani, În Construcția Și Modernizarea De Spitale, Grădinițe, Școli, Licee, Și Facultăți, Pentru A Fi Bine În România:
https://youtu.be/vBZocDYVR6Q?feature=shared
Trimiteți Mai Departe Aceste Informații Pentru A Ajunge La Cât Mai Multă Lume.