Connect with us

EVENIMENT

STUDIU: Politicieni români, în rețeaua de prieteni ai Chinei- Boc, Năstase și Ponta, printre ei

Publicat


300457118 1479546555873458 8485016077152642117 n

Un studiu realizat sub umbrela Carnegie Endowment for International Peace, aparținând lui Erik Brattberg, Philippe Le Corre, Paul Stronski și Thomas de Waal, evaluează vulnerabilitățile și rezistența a 4 țări, în ceea ce privește influența Chinei în Europa. Perspectiva autorilor asupra dinamicii dintre România și China relevă faptul că mai mulți politicieni români, printre care Emil Boc, Adrian Năstase și Victor Ponta, au fost pioni importanți în prietenia cu țara asiatică.

„România a fost adesea percepută drept o țară care pivotează între marile puteri. (…) În regimul comunist, dictatorul Nicolae Ceaușescu a încercat să găsească un echilibru între Uniunea Sovietică și China.

În timp ce generațiile tinere priveau către vest, elitele din România se aflau într-o strânsă legătură cu China în cea mai mare parte a anilor ’90, sperând să atragă investiții și să păstreze o conexiune cu aceasta, care cândva a fost puternică. Beijingul păstra cu prudență România ca un potențial aliat pe termen lung.

În prezent, lucrurile stau altfel, dat fiind că România se apropie mai mult de principiile vestice și se îndepărtează de China. (…) Deși Beijingul a reușit să păstreze o mică parte din fosta rețea de prieteni români, implicarea acestuia în România poate fi descris ca fiind o ocazie ratată, întrucât România devine din ce în ce mai încrezătoare în statutul său de țară valori UE”, enunță autorii în „China’s Influence in Southeastern Central, and Eastern Europe”.

Emil Boc apare în peisaj

Aceștia amintesc de vizitele oficiale ale Chinei în România din 2010 până în prezent, precizând că asiaticii au valorificat legăturile cu politicienii pensionați, unii din perioada lui Ceaușescu, – fiind cunoscuți drept „suspecții obișnuiți” –  și alți politicieni, foști lideri ai Partidului Social Democrat (PSD), dându-i ca exemplu pe Adrian Năstase, Victor Ponta, dar și pe primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, „fostul premier de centru-dreapta care participă frecvent la conferințe sponsorizate de China”.

china s

„Ion Georgescu, primarul PSD de la Mioveni, este un alt lider local ce are legături puternice cu China. Încercările recente ale Ambasadei chineze de a se apropia de alte partide politice (în special de Partidul Național Liberal – PNL) par să fi produs rezultate limitate.

De exemplu, într-un articol recent pe economistul.ro, pe lista oaspeților români la o întâlnire cu ambasadorul chinez se aflau, printre alții, Gheorghe Popescu (secretar general al Asociației de Prietenie România-China); Viorel Isticioaia-Budura (fostul și longevivul ambasador al României în China) și Alexandru Potor (administratorul public al județului Ialomița)”, enumeră autorii, pentru a arăta că circumscripția Chinei în România este una clară și specifică.

Influența Chinei în România: educație, cultură și sănătate – dar încă limitată, comparativ cu cea a Uniunii Europene

Potrivit acestora, deși încă o consideră un prieten, China nu investește în propagandă pentru a-și răspândi mesajul în România.

„Totuși, ambasada a fost patronul Casei Româno-Chineze, o asociație pro-China condusă de omul de afaceri Nicolae Dumitru. Site-ul web al organizației enumeră cu mândrie sprijinul oamenilor de afaceri, politicienilor pensionari, academicienilor și diplomaților, inclusiv trei foști ambasadori ai României în China.

România are patru institute Confucius active care, înainte de pandemia COVID-19, au găzduit evenimente culturale și educaționale despre China și au oferit burse studenților români care studiază limba chineză.

Rapoartele au menționat alte inițiative academice, cum ar fi un program de acordare a diplomelor în medicina chineză la Universitatea Transilvania și un program comun de Masterat în Administrarea Afacerilor între Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și Universitatea de Știință și Tehnologie din China de Est din Shanghai. În 2019, cele două țări au lansat și Parcul Științific și Tehnologic Agricol China-România la București.

Cu toate acestea, inițiativele par extrem de limitate în comparație cu legăturile României cu universitățile europene în contextul programelor Erasmus sponsorizate de UE”, adaugă autorii.

În ceea ce privește influența Chinei în România, relevantă este și pandemia, în opinia lor.

„La începutul pandemiei (…) unii români au solicitat provizii medicale chinezești în număr limitat. Întrebat dacă va cumpăra vaccinuri din China, premierul Florin Cîțu a declarat că <<a fost în legătură cu Comisia Europeană>> și că <<România va încerca să-și producă propriul vaccin pe plan local, prin laboratorul Cantacuzino>>”, se mai arată în studiu.

Concluzii

Considerată anterior unul dintre cei mai buni prieteni ai Chinei din Europa, România a devenit o parte fermă a taberei occidentale. Președntele Iohannis, care a fost descris în presa locală drept „pro-occidental”, s-a consultat îndeaproape cu fostul ambasador al SUA în România, reprezentantul politic al lui Trump, Adrian Zuckerman, care se pare că a făcut campanii împotriva influenței chineze.

„Conducerea țării este dornică să demonstreze că nu este pe cale să cadă în sfera de influență a Chinei. Spre deosebire de Orbán din Ungaria, care a fost ferm în relațiile de prietenie ale țării sale cu China, majoritatea politicienilor români sunt extrem de precauți față de Beijing. (…) În timp ce mass-media românească nu acoperă pe larg China (din cauza lipsei de corespondenți străini cu sediul în China), prea puțini academicieni, analiști sau jurnaliști par să se concentreze pe acest subiect.

Poate mai preocupat de Rusia decât de China, guvernul român încearcă să-și demonstreze disponibilitatea de a coopera cu superputerea în ascensiune, încercând în același timp să evite dependența excesivă de mărimea Beijingului. Pentru China, România este un prim exemplu de oportunitate pierdută. Beijingul nu a reușit să stabilească legături cu noii lideri”, conchid autorii.

Sursa: Studiul „China’s Influence in Southeastern, Central, and Eastern Europe” (Erik Brattberg, Philippe Le Corre, Paul Stronski, Thomas de Waal) poate fi citit integral aici.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Eori

    aprilie 22, 2024 la 10:04 pm

    Politicienii Ar Trebuii Să Investească Bani, În Construcția Și Modernizarea De Spitale, Grădinițe, Școli, Licee, Și Facultăți, Pentru A Fi Bine În România:

    https://youtu.be/vBZocDYVR6Q?feature=shared

    Trimiteți Mai Departe Aceste Informații Pentru A Ajunge La Cât Mai Multă Lume.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

Bugetul României: micro-reactoare, vaccinuri, sisteme Patriot sau apartamente noi pentru populație?

Publicat

Lansarea Planului Simion de către candidatul AUR la alegerile prezidențiale pune pe tapet o întrebare foarte clară pentru populație.

Ce își doresc de la viitorul președinte? Vor un președinte care să susțină realizarea de micro-reactoare netestate, achiziția de vaccinuri la sume exorbitante, achiziția de sisteme Patriot de miliarde de euro care apoi să fie donate altor state sau un președinte care își propune împroprietărirea cetățenilor prin facilitarea achiziției unei locuințe?

Bugetul României: micro-reactoare, vaccinuri, sisteme Patriot sau apartamente noi pentru populație?

George Simion a prezentat joi seară planul pentru alegerile prezidențiale, prin care își propune construirea anuală a 100.000 de case la un preț începând de 35.000 de euro pentru apartamente de două camere (insert link activ către – www.planulsimion.ro).

„Eu consider că acest plan (n.r. Planul Simion) care este mai mult decât un plan pentru alegerile prezidențiale și este mai mult decât un plan de guvernare, este un plan de țară care vine să reconstruiască România și care este la opțiunea conducătorilor pe care România îi va avea la final de 2024.

Cred că românii își pot alege singuri conducătorii care vor lua o decizie: ce fac cu cei 600 până la 800 de milioane de euro necesari pentru implementarea unui astfel de program care vine în ajutorul românilor cu credite și pentru împroprietărirea românilor.

Îi dau pentru propria economie care va avea de câștigat și va avea de câștigat de la industria materialelor de construcții până la industria mobilei de exemplu (…) sau îi dau pe minireactoare din America, sau pe sistemul Patriot, sau pe 100 de mii de doze de vaccin? Toate lucrurile pe care vi le-am spus țin de decizie politică”, a spus președintele AUR, George Simion.

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenționare Cod Galben de INSTABILITATE atmosferică în Cluj și în alte județe, începând din 2 iulie

Publicat

furtuna

Meteorologii au emis avertizări Cod Galben de instabilitate atmosferică în Cluj și în alte județe din țară în perioada 2 iulie, ora 10:00 – 3 iulie, ora 10:00.

În sudul Banatului, Oltenia, Transilvania, cea mai mare parte a Munteniei și Moldovei, local în Maramureș, precum și la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50 … 70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice.

harta meteo

Atenționare Cod Galben de INSTABILITATE atmosferică în Cluj și în alte județe, începând din 2 iulie

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20 … 40 l/mp și pe arii restrânse de peste 50 l/mp.

Citește mai departe

Uncategorized

Internship la Guvernului României. Ediția 2024 a fost lansată astăzi, la Palatul Victoria

Publicat

A fost lansat Programul Oficial de Internship al Guvernului României, ediția 2024. 150 de tineri vor experimenta, timp de două luni, viața la Palatul Victoria.

Cei 150 de tineri selectați din peste 2.000 de candidați vor avea șansa, timp de două luni, să cunoască specificul activităților celor 33 de ministere și instituții ale administrației publice centrale care organizează în acest an stagii de practică.

„Puteți participa la un proiect de țară, aderarea la OCDE!”

Secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, a reiterat rolul determinant și gândirea critică cu care tinerii pot contribui la luarea deciziilor în administrație dar și în zona politică și i-a îndemnat pe aceștia să nu contenească în a se face auziți.

Oficialul i-a încurajat pe tinerii prezenți să se implice activ într-un proiect de țară important, respectiv, aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

„Vă îndemn să fiți pro-activi, să fiți curajoși! Puteți participa la un proiect important de țară, aderarea la OCDE. Depinde doar de noi să ne facem treaba astfel încât să ajungem să fim membri ai acestui club extrem de important, format din 38 dintre cele mai puternice economii ale lumii”, a punctat Mircea Abrudean.

Funcționarii din administrația publică, vârstă medie de peste 50 de ani

Prezent la eveniment, Șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mihai Ghigiu, a mulțumit tinerilor pentru interesul manifestat pentru acest program și i-a încurajat să opteze, ulterior, pentru o carieră în administrație. Ministrul Ghigiu a subliniat nevoia de implicare tinerilor argumentând că, în prezent, vârsta medie, de 50 de ani, a funcționarilor din administrație este cea mai ridicată de când există statistici, lucru care indică un grad de atractivitate scăzut al tinerilor pentru această zonă.

„Îmi doresc să fiți curajoși și să veniți spre administrație, să oferiți cetățenilor acele servicii pe care voi le așteptați. După aceste două luni, veți vedea că în administrație se muncește mult, veți vedea că datorită unor funcționari care fac lucrurile bine, Romania se mișcă. Vă îndemn să fiți implicați în viața publică, să mergeți la vot și să votați pentru o Românie modernă, europeană, pentru o Europă în care să fiți respectați”, a afirmat Mihai Ghigiu.

La rândul său, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, a invitat tinerii stagiari să fie partenerii Guvernului în aceste două luni de pregătire, iar ulterior să participe la concursurile care se organizează în cadrul instituțiilor din administrație.

Internship plătit

Programul de Internhip al Guvernului României se desfășoară în fiecare an, începând din anul 2013.  Programul este dedicat elevilor/studenților și absolvenților formelor de învățământ din România și din străinătate.

Pe perioada Programului de Internship, internii vor beneficia de o indemnizație lunară de internship, iar la finalul perioadei de stagiu vor primi un certificat de internship din partea Secretariatului General al Guvernului.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Sute de cărți aruncate la gunoi la o școală din Cluj-Napoca

Publicat

Cărți aruncate la gunoi la o școală din Cluj

Sute de cărți au ajuns la gunoi la o școală din Cluj-Napoca.

Fotografii cu un container plin cu cărți aruncate la grămadă au fost postate pe Facebook.

Sute de cărți aruncate la gunoi la o Școală din Cluj-Napoca

E vorba de cărți mai vechi, e adevărat, dar în stare bună, de povești și poezii, dar și de atlase, care au ajuns într-un contanier de la Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” din Cluj-Napoca.

Cei care au văzut pozele s-au revoltat, pe bună dreptate.

Oamenii spun că pot fi donate unor școli care au nevoie.

Foto: Facebook

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax