Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

STUDIU: Persoanele vaccinate reinfectate cu Covid-19 au niveluri înalte de viruși în gât și nas, dar nu toți sunt CONTAGIOȘI

Publicat


Persoanele vaccinate care se infectează cu Covid-19 au niveluri înalte de Sars-Cov-2 în gât și nas, dar nu toți acești viruși sunt contagioși, sugerează un nou studiu, citat de Reuters.

Dintre 24.706 lucrători din sistemul de sănătate olandez vaccinați contra Covid-19, un număr de 161 au dezvoltat infecții asimptomatice sau cu simptome ușoare, cele mai multe cu varianta Delta a coronavirusului.

Nivelurile virale din probele prelevate din gât și nas de la aceștia au fost la fel de mari care la lucrătorii sanitari infectați anul trecut cu tulpina originală a virusului.

Dar, în testele de laborator, virusul de la pacienții vaccinați a fost mai puțin eficient în a se reproduce decât la pacienții nevaccinați, probabil pentru că o parte dintre coronavirusuri au fost neutralizate de anticorpii de la vaccin, speculează cercetătorii.

Într-un raport postat pe platforma medRXIV înainte de evaluarea inter pares, ei concluzionează că răspindirea virusurilui este redusă în cazul celor vaccinați, dar aceștia încă sunt contagioși.

Sursa: Agerpres



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Patru TONE de substanțe dopante de mare risc, descoperite de polițiștii clujeni și procurorii DIICOT

Publicat

dopante

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj, au descoperite și ridicate în urma perchezițiilor efectuate, la data de 9 mai,  peste 4 tone de substanțe, cutii (de ordinul miilor) ce conțin substanțe lichide, fiole cu substanță lichidă, blistere din material plastic folosite la ambalarea și depozitarea fiolelor, aproximativ 60 de kilograme de substanță albă solidă, aparat de vidat, laminator, mașini de etichetat, role conținând etichete, cântare, pungi cu substanță pulverulentă de diferite culori.

De asemenea, au mai fost descoperite și ridicate comprimate, seringi, recipiente din sticlă ce conțin steroizi lichizi, recipiente din sticlă și plastic ce conțin substanțe lichide, cutii de carton ce conțin recipiente din sticlă și plastic, ustensile și obiecte de uz farmaceutic și casnic, aparate de filtrat sau umplut recipiente, saci cu substanțe pulverulente, bidoane cu substanțe lichide, sumele de 1.797.547 de lei, 33.285 de euro, 1.200 de dolari, 1.500 CHF și 430 GBP, înscrisuri, ceasuri de lux, 7 autoturisme a căror valoare depășește 600.000 de euro ( din care 5 au fost deja predate către ANABI), precum și alte mijloace de probă.

12 persoane reținute

dopante

La datele de 9 și 10 mai 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea a 12 persoane, cercetate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, efectuarea de operațiuni cu substanțe dopante cu grad de mare risc, operațiuni ilegale cu precursori de droguri, trafic internațional cu substanțe dopante cu grad de mare risc, spălare de bani și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj, cu propunerea de arestare preventivă a persoanelor reținute, pentru 30 de zile.

De asemenea, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj au formulat propunere de arestare în lipsă a unei persoane, care se sustrage urmăririi penale.

34 de percheziții în mai multe județe

Reamintim că, la data de 9 mai 2024, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj, au efectuat 34 de percheziții domiciliare, în județele Cluj, Argeș, Ilfov, în municipiul București și într-o unitate de penitenciar, într-o cauză penală privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, efectuarea de operațiuni cu substanțe dopante cu grad de mare risc, operațiuni ilegale cu precursori de droguri, trafic internațional cu substanțe dopante cu grad de mare risc, spălare de bani și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Din cercetările efectuate a rezultat că, în cursul anului 2021, în județul Cluj, ar fi fost inițiat și s-ar fi constituit un grup infracțional organizat, format din zece persoane, care ulterior și-ar fi extins activitatea și în județul Argeș, scopul fiind efectuarea de operațiuni cu produse dopante cu grad de mare risc și cu precursori de droguri, precum și trafic internațional cu produse dopante cu grad de mare risc.

Liderul grupului din Cluj

Liderul grupului, ar fi asigurat organizarea, finanțarea, aprovizionarea cu materie primă și utilaje (din China și India), retribuția membrilor, coordonarea și controlul activităţilor infracţionale, iar membrii grupului infracțional din eșalonul de execuție s-ar fi ocupat de transportul materiei prime la o fabrică clandestină, situată în județului Argeș, producerea substanțelor dopante cu grad de mare risc, depozitarea acestora, predarea către curieri și încasarea sumelor de bani, aferente livrărilor efectuate.

Preluarea, gestionarea și confirmarea comenzilor de substanțe ar fi fost realizată de persoanele cercetate prin utilizarea mai multor site-uri create în acest scop.

Din datele rezultate în urma cercetărilor a reieșit că, prin intermediul mai multor societăți controlate de membrii grupului, care ar fi avut contracte de prestări servicii cu firme de curierat, ar fi fost livrate peste 29.000 de colete conținând astfel de substanțe pe teritoriul României, iar alte 200 au fost exportate în diferite țări.

Au spălat peste 2 milioane de euro

Alți membri ar fi avut rolul de a falsifica contracte și facturi, în scopul de a conferi o proveniență legală sumelor de bani obținute din trafic, de a pune la dispoziție conturile bancare în vederea depunerii/transferului de sume de bani rezultate din activitățile infracționale, de a depune și transfera bani în aceste conturi, controlate și utilizate de lider.

Din investigațiile efectuate a rezultat că, suma spălată de grupul infracțional organizat ar fi de la aproximativ 2,1 milioane de euro.

Cercetările întreprinse au mai relevat că, în decembrie 2023, alți trei membrii (din aceeași familie) ar fi organizat procurarea, importul din Ungaria și transportul în România a 50 de kilograme de substanță psihoactivă (2-MMC), destinată comercializării, întreaga cantitate fiind depistată și indisponibilizată pe parcursul unei acțiuni de prindere în flagrant delict.

Audieri la DIICOT Cluj

Audierile s-au desfășurat la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliția Română și de Serviciul Tehnic al D.I.I.C.O.T.

Activitățiile de cercetare s-au desfășurat cu sprijinul polițiștilor Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor Cluj – Napoca.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, ai experților criminaliști din cadrul Inspectoratelor de Poliție Județene Cluj și Argeș – Serviciul Criminalistic, precum și ai jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj, ai Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei și ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Argeș și ai inspectorilor din cadrul Direcției Regionale Vamale Cluj.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Dan Doru Micu candidează pentru funcția de rector al UTCN. Dorește ”binele mai mare”

Publicat

De

dan doru micu
Prof. dr. ing.mat Dan Doru Micu și-a depus candidatura pentru funcția de rector al Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) din dorința de a face nu doar bine, ci “binele mai mare”. Acesta consideră că liderul adevărat ”este urechea care știe să asculte mai bine, nu vocea cea mai impunătoare”.

Carieră de 25 de ani

”Am decis să candidez la poziția de rector și pornesc pe acest drum din dorința de a face nu doar bine, ci <<binele mai mare>>, iar în acest scop îmi voi pune în practică toate abilitățile dobândite în cariera mea de 25 de ani în această universitate și toată experiența câștigată la alte universități din lume.

Planul managerial

Pe website-ul meu puteți să consultați în detaliu planul managerial și alte informații relevante. https://danmicu.ro/
De asemenea, vă invit să ascultați mesajele pe care le transmit ⎯ despre munca noastră împreună, despre mine ca profesionist și ca om ⎯ colaboratori, precum și studenți și absolvenți din străinătate și din România. https://danmicu.ro/testimoniale/
Vă mulțumesc tuturor pentru susținere!”, a transmis Micu colegilor din universitate.

Nu vin să schimb oameni

Micu a arătat că își dorește să promoveze o schimbare de cultură în UTCN și susține curajul de a lua împreună deciziile necesare pentru evoluție, lăsând în urmă cultura complianței.
”Nu vin să schimb oameni și nici să tranzacționez funcții și roluri.
Identitatea noastră ca universitate este o construcție, suntem ceea ce facem prin vocația și proiectele noastre, dar să nu uităm că unele lucruri nu trebuie inventate, trebuie regăsite.
Prin relaționalul național și internațional pe care mi l-am construit îmi doresc să fiu ambasadorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca și să-i promovez valorile și nevoile.

Omul care știe să asculte

Liderul adevărat este urechea care știe să asculte mai bine, nu vocea cea mai impunătoare.
Eu vin în fața dumneavoastră și sunt omul care vă ascultă, iar din rolul de rector vă voi promova soluțiile și rezultatele, le voi scala la nivel de universitate.

Politica ușilor deschise

Voi promova dialogul și o politică a ”ușilor deschise”, o politică a conducerii orientată spre soluții.
Susțin ca oamenii din universitate să aibă curajul de a cere, de a-și promova și spune punctul de vedere, de a-și materializa proiectele, în detrimentul oportunismului și lucrurilor făcute în cercuri și cu ușile închise.

Transparență în luarea deciziilor

Va exista o transparență totală în luarea deciziilor prin intermediul informărilor și consultărilor cu persoanele direct vizate de deciziile respective.
Voi întreține o atmosferă de colegialitate și de real respect în cadrul universității și voi detensiona toate situațiile prin dialog participativ.
Poziția de rector trebuie să fie un rol și un instrument de potențare a ceea ce oamenii din comunitatea noastră generează”, a precizat candidatul, care a predat în cariera sa de până acum la universități de prestigiu din SUA și China.

Trei candidați

Alături de Dan Doru Micu, pentru funcția de rector mai candidează actualul deținător al funcției, Vasile Țopa, și Honoriu Vălean.
Alegerile vor avea loc în 16 mai, primul tur, sau în 20 mai, al doilea tur, dacă va fi cazul.

Citește mai departe

CULTURA

Izvorul Tămăduirii în satele clujene. În prima vineri după Paști era interzisă munca în gospodărie

Publicat

De

Izvorul Tămăduirii, sărbatoare în calendarul ortodox

Vineri, în prima săptămână de după Paşti, în calendarul ortodox se sărbătorește Izvorul Tămăduirii.

Și această zi este una spirituală, o zi importantă în care dacă obiceiurile erau ținute cum se cuvine oamenii erau feriți de boli, la fel ca și animale din gospădărie.

Izvorul Tămăduirii în satele clujene. În prima vineri după Paști era interzisă munca în gospodărie

În prima vineri după Paști, în Săptămâna Luminată, oamenii căutau izvoare de apă, făceau fântâni și le curățau pe cele aflate în vatra satului.

Se credea că izvoarele şi fântânile care vor fi găsite și rânduite în această zi vor avea apă multă şi nu vor seca în verile secetoase, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

Cine nu lucra avea un loc asigurat în rai

În unele zone din Transilvania, arată specialiștii clujeni, oamenii obişnuiau ca în această zi să îşi stropească vitele cu apă sfințită, pentru a fi sănătoase şi de asemenea, să stropească viile şi ogoarele, pentru a fi roditoare peste an.

Totodată, era interzisă orice muncă fizică în această zi.

Se credea că cine „țâne așé cum trebe zâua de vineri de după Paşti”, va avea un loc asigurat în rai, iar cine lucrează, va fi lovit de boală.

Foto: Nagy Botond -Tîrgu Mureș, „Fântână cu roată”

Notă: Fotografia a obținut Premiul Secţiunii speciale „Fântâna, sursă de apă și simbol sacru”, în cadrul Concursului național „Fotografia document etnografic”, ediția 2021, derulat de CJCPCT Cluj

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO FOTO. Start timid pe șantierul liniei ferate Cluj-Oradea. Pro Infrastructură: „Data limită a PNRR, greu de atins”

Publicat

De

Progres slab înregistrat pe șantierul căii ferate Cluj-Oradea, la mai bine de trei luni de la demararea lucrărilor. Termenul limită din PNRR, anul 2026, este greu de respectat, semnalează Asociația Pro Infrastructură.

Început timid pentru lucrările de electrificare a căii ferate de pe magistrala Cluj-Oradea. Potrivit Asocițaiei Pro Infrastructură, termenul limită impus prin PNRR, anul 2026, ar putea fi greu de respectat, în condițiile în care progresul necesar pentru încadrarea în grafic – 3%/ lună – a fost realizat în mai bine de trei luni.

„Arcada, început timid pe M300 Aghireșu-Poieni. Progresul antreprenorului Arcada este destul de slab deși traficul este închis din ianuarie 2024 pe lotul 2 al Magistralei 300 dintre Cluj-Napoca și Oradea (Episcopia Bihor), reconstrucția căii ferate Aghireșu-Poieni fiind atacată încă din noiembrie 2023”, arată Asociația Pro Infrastructură.

Viteza de circulație pe acest lot va crește de la 80 km/h la maxim 120 km/h (Huedin-Brăișoru). În premieră pentru nord-vestul Ardealului, linia va fi electrificată și se va instala sistemul european de semnalizare ETCS.

„Data limită este chiar și mai greu de atins pe celelalte loturi”

În condițiile în care, după mai bine de trei luni, lucrările au ajuns la stadiul fizic de 3%, asociația trage un semnal de alarmă privind respectarea termenului impus prin PNRR – anul 2026.

„Lotul de 36 km în valoare de 1,5 miliarde lei a ajuns la aproximativ 3% stadiu fizic, adică mult sub nivelul de 3% pe lună necesar ca să fie gata în termenul PNRR din 2026.

Acest tronson este din păcate singurul atacat mai serios din cele patru semnate în ianuarie 2023 pentru proiectare și execuție. Data limită a PNRR din 2026 este chiar și mai greu de atins pe celelalte loturi”, au arătat cei de la Pro Infrastructură.

Autorizația de construire pe cel mai dificil tronson, în așteptare

„Pe tronsonul Cluj-Aghireșu se va circula cu 100 km/h și există autorizație de construire. Poieni-Aleșd include zona de defileu, cea mai dificilă, unde sperăm să iasă autorizația în următoarele săptămâni. Pe acest sector trenurile vor merge cu 75-100 km/h, fir simplu, cu 160 km/h pe secțiunea Vadu Crișului-Aleșd.

Pe tronsonul Aleșd-Oradea, proiectat la 160 km/h, linie dublă, tocmai a fost emisă autorizația de construire și ar trebui, teoretic, să vedem mișcare în teren în curând”, transmite asociația.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax