EVENIMENT
STUDIU. Închiriezi o Dacia Logan vara aceasta? Vezi cât costă
Deoarece se apropie perioada concediilor, am vrut să aflăm cât te costă să închiriezi o Dacia Logan vara aceasta la cele mai mari aeroporturi din România. Prin urmare, am realizat un studiu de piață pentru a descoperi care este prețul mediu de închiriere a unei Dacia Logan în funcție de aeroport. Acest studiu a fost realizat de Nanorent pentru 10 aeroporturi din România.
Vă întrebați de ce am realizat acest studiu de preț tocmai pentru Dacia Logan? Ei bine, Dacia Logan este una dintre cele mai închiriate mașini în România. În primul rând, aceasta este căutată pentru prețul ei de închiriere, care este relativ mic comparativ cu alte branduri de mașini aflate în parcurile auto ale companiilor de închirieri auto.
În al doilea rând, Dacia Logan oferă suficient spațiu pentru o vacanță cu familia în Romania. Iar în al treilea rând, această mașină are un consum de combustibil relativ redus. Cert e că nu știm dacă al patrulea motiv ar fi că suntem români și vrem să conducem o mașină românească.
Pentru început, acest studiu de preț a fost realizat comparând prețurile pe cele mai mari trei platforme românești de închirieri auto. Întregul studiu de piață a fost făcut în perioada 8-12 mai 2023 și a analizat ofertele companiilor de închirieri auto pentru perioada iunie – august 2023.
De asemenea, prețul mediu al acestui studiu a fost calculat pentru o perioadă de 10 zile de închiriere. Aceasta reprezintă numărul mediu de zile al unei rezervări în perioada iunie-august pentru o mașină de închiriat. În plus, pentru a nu afecta în vreun fel clienții acestor platforme, am preferat ca acestea să fie notate cu numerele 1, 2 și 3.
De reținut
De reținut! Pentru această cercetare de piață nu am luat în calcul valoarea depozitului, a altor asigurări, a altor opțiuni precum șofer adițional sau scaun de copil. Acest studiu face referire strict la prețul de închiriere al mașini. Prin urmare, prețul final poate varia semnificativ prin adăugarea acestor opțiuni.
Prețul mediu pentru fiecare aeroport a fost calculat în felul următor: suma tuturor ofertelor de pe fiecare platformă raportat la numărul de oferte.
Astfel, prețurile medii pentru închirierea unei Dacia Logan în funcție de oraș și lună, al fiecărei platforme de închirieri auto, au fost centralizate în tabelul de mai jos. Valorile din tabel reprezintă prețul mediu în euro pentru o perioadă de 10 zile. Am notat cu “ * ” orașele unde nu am găsit nici o ofertă de preț, în timp ce cu ” – ” am notat orașele unde am găsit doar o ofertă. M reprezintă prețul mediu al celor trei platforme de închirieri auto.
Totuși pentru a avea o statistică mult mai acurată ne-am decis să stabilim și prețul mediu oferit de companiile de închirieri auto locale din fiecare oraș. Prin urmare, pentru a obține ofertele companiilor locale am căutat pe Google termenii “închirieri auto” + “numele orașului”. Prețul mediu a fost determinat în același mod ca pentru fiecare platformă: suma ofertelor companiilor locale dintr-un oraș raportat la numărul de oferte. Și aceste date au fost centralizate într-un tabel. Valorile din tabel reprezintă costul în euro pentru o perioadă de 10 zile de închiriere a unei Dacia Logan.
Costul unei Dacia Logan raportat pe lună
Având datele celor două tabele, am făcut media acestora pentru a ajunge la un preț mediu general pentru închirierea unei Dacia Logan. Astfel, datele obținute ne arată o imagine mai completă și mai precisă a prețurilor practicate pe piața de închirieri auto pentru Dacia Logan.
Prețurile în luna iunie
Dacă intenționezi să închiriezi o Dacia Logan în luna iunie, cele mai mici prețuri le vei găsi la București. Conform datelor noastre, prețul mediu pentru o astfel de închiriere în capitală este de aproximativ 236 de euro. Sibiu și Cluj-Napoca urmează în clasament cu prețuri medii de aproximativ 245 de euro, respectiv 274 de euro.
Pe de altă parte, cele mai mari prețuri medii se înregistrează în Constanța, unde costul mediu al închirierii unei Dacia Logan ajunge la 411 euro. Urmează Târgu Mureș și Suceava, cu prețuri medii de aproximativ 351 de euro și, respectiv, 343 de euro.
Costurile în iulie
Comparativ cu luna iunie, Bucureștiul rămâne pe primul loc în ceea ce privește cel mai mic preț. Situația se schimbă în clasament raportându-ne la celelalte orașe. Astfel, Cluj-Napoca urcă pe locul doi al celor mai ieftine tarife cu un preț mediu de aproximativ 302 euro, iar pe locul 3 găsim orașele Sibiu și Timișoara cu un preț mediu de aproximativ 325 de euro. Constanța rămâne și în luna Iulie cu cel mai ridicat cost pentru închirierea unei Dacia Logan.
Cu o creștere de aproximativ 18% a prețului mediu, comparativ cu luna Iunie, Craiova urcă pe locul doi în topul celor mai scumpe tarife. Ultimul loc de pe podiumul celor mai mari tarife din luna Iulie este ocupat de Târgu Mureș cu o valoare de aproximativ 362 de euro.
Tariful în luna concediilor
Luna august este perioada în care companiile de închirieri auto au cele mai multe solicitări. Prin urmare, pentru aproape toate orașele se observă o creștere a prețului mediu de închiriere. În topul celor mai mici prețuri, clasamentul rămâne neschimbat comparativ cu luna Iulie.
Astfel cele mai mici prețuri le vom putea obține la București, Cluj-Napoca, Sibiu și Timișoara. La polul opus, Constanța își menține poziția de lider cu cele mai mari tarife, în timp ce locurile 2 și 3 sunt ocupate de Craiova, respectiv Suceava.
Preț mediu să închiriezi Dacia Logan (iunie-august 2023)
Pentru a avea o imagine mult mai amplă asupra tarifelor practicate de firmele de închirieri auto, am calculat media pentru toate cele 3 luni. Asfel, putem concluziona că Bucureștiul rămâne cel mai ieftin oraș de unde poți închiria o Dacia Logan. Cluj-Napoca se situează pe poziția doi al celor mai mici tarife de închiriere, fiind urmat de Sibiu pe poziția trei. Așa cum ne-am obișnuit, Constanța rămâne orașul de unde închiriezi cel mai scump o Dacia Logan.
Pe locul doi în topul celor mai scumpe tarife se află Târgu Mureș. Ultimul loc de pe podiumul celor mai mari tarife este ocupat de Suceava. De asemenea, orașul Craiova se situează pe locul patru în topul celor mai scumpe orașe pentru închirierea unei Dacia Logan.
În concluzie, după analiza prețurilor de închiriere a unei Dacia Logan în principalele aeroporturi din România, putem trage concluzia că cele mai mici tarife le găsim la primele două aeroporturi din țară ca număr de pasageri, respectiv București și Cluj-Napoca.
Pe de altă parte, Iași, care se află pe locul trei ca număr de pasageri, ocupă doar locul cinci în ceea ce privește prețul mediu de închiriere a aceleiași mașini. În schimb, Timișoara se conformează pe aceeași regulă cu primele două orașe, aflându-se pe poziția patru atât la numărul de pasageri, cât și la prețul mediu de închiriere.
O surpriză plăcută o reprezintă orașul Sibiu, care, deși se situează abia pe poziția a șasea ca număr de pasageri, ocupă ultima poziție onorifică de pe podiumul celor mai ieftine prețuri de închiriere a unei Dacia Logan.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO. Doi dealeri de DROGURI, prinși și arestați la Cluj. Unul este MINOR și vindea CRISTAL consumatorilor clujeni
Doi tineri de 17 și 19 ani au fost arestați la Cluj pentru trafic de droguri de mare risc.
Aceștia videau droguri clujenilor, printre care canabis și 3-CMC.
Doi dealeri de DROGURI, prinși și arestați la Cluj. Unul este MINOR și vindea CRISTAL consumatorilor clujeni
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea infracțională a două persoane, de 17 și 19 ani, cercetate pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc.
În sarcina persoanei, de 17 ani, s-a reținut și săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc, în formă continuată.
Vindea droguri de mare risc la doar 17 ani
Din probatoriul administrat a rezultat că, în perioada 30 – 31 decembrie 2024, persoanele cercetate ar fi deținut aproximativ 10 kilograme de substanță cristalină 3-CMC (drog de mare risc) destinată comercializării.
De asemenea, în perioada august – decembrie 2024, tânărul de 17 ani ar fi deținut și comercializat, în mod repetat, droguri de risc , respectiv canabis și de mare risc – 3-CMC, cunoscut sub denumirea generică de cristal, către consumatori din județul Cluj, cu sume cuprinse între 50 și 100 lei pentru o doză.
15.000 de lei ridicați la percheziții
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate, au fost descoperite și ridicate mai multe obiecte purtând urme de substanță, o parte din cantitatea de drog de mare risc, cântare electronice de precizie, peste 15.000 de lei, precum și alte mijloace de probă.
Arestați pentru 30 de zile
La data de 1 ianuarie 2025, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea persoanelor în cauză, pentru 24 de ore.
La aceeași dată, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj a dispus arestarea preventivă a acestora, pentru 30 de zile.
Acțiunea a beneficiat de suportul specialiștilor Serviciului Criminalistic din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, polițiștilor Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj, jandarmilor Grupării Mobile de Jandarmi Cluj și polițiștilor locali ai Direcției Generale de Poliție Locală Cluj-Napoca.
EVENIMENT
Polițiștii clujeni au prins și reținut pentru 24 de ore încă un bărbat implicat într-o bătaie cu cuțite în Apahida
Polițiștii din cadrul Secției 2 Rurală Apahida au continuat joi, 2 ianuarie, activitățile de cercetare penală în dosarul privind infracțiunea de tulburarea ordinii și liniștii publice care a avut loc pe o stradă din Apahida.
Un alt bărbat implicat în conflict a fost deja reținut.
Polițiștii clujeni au prins și reținut pentru 24 de ore încă un bărbat implicat într-o bătaie cu cuțite în Apahida
Polițiștii au depistat joi un bărbat de 42 de ani pe numele căruia fusese emis un mandat de aducere. În urma prezentării acestuia la sediul poliției, a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore.
La data de 22 decembrie 2024, în jurul orei 23.00, acesta, împreună cu un bărbat de 46 de ani, s-au agresat fizic reciproc, utilizând cuțitele. Bătaia a avut loc pe strada Octavian Paler din localitatea Apahida, faptele fiind de natură să tulbure ordinea și liniștea publică.
Cercetările continuă sub coordonarea procurorului de caz pentru stabilirea tuturor împrejurărilor producerii incidentului și luarea măsurilor legale necesare.
EVENIMENT
Dosar penal pentru un șofer implicat într-un accident pe Calea Florești din Cluj. Ce au descoperit polițiștii
Un șofer de 62 de ani s-a ales cu dosar penal după ce a fost implicat într-un accident pe Calea Florești în prima zi din an.
Accidentul a avut loc în data de 1 ianuarie, în jurul orei 18.40.
Dosar penal pentru un șofer implicat într-un accident pe Calea Florești din Cluj. Ce au descoperit polițiștii
Potrivit polițiștiilor clujeni, bărbatul în vârstă de 62 de ani, din județul Suceava, conducea un autoturism pe Calea Florești, fiind implicat într-un eveniment rutier soldat cu pagube materiale.
În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că persoana în cauză avea dreptul de a conduce suspendat din cursul lunii noiembrie 2024.
Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. În acest caz, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul pe drumurile publice având dreptul de a conduce suspendat.
Doliu în comunitatea academică din Cluj. Profesorul emerit Vasile Muscă a încetat din viață la 1 ianuarie 2025.
Profesorul clujean avea 80 de ani.
A murit Vasile Muscă, profesor emerit al Universității Babeș-Bolyai din Cluj
Vasile Muscă a predat aproape 50 de ani la Facultatea de Istorie și Filosofie a UBB.
Filosof, scriitor și profesor emerit al UBB, Vasile Muscă s-a născut la 1 iunie 1944 la
Dudeștii Vechi, în județul Timiș.
Vasile Muscă a studiat și a devenit doctor la Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj. A obținut licența la Facultatea de Istorie şi Filosofie, Secţia filosofie-pedagogie secundar istorie.
Tot la UBB a predat Istoria filosofiei, cu orientare specială către filosofia antică greacă, idealismul german și filosofia românească.
Vasile Muscă a fost profesor pentru generații de studenți și a publicat 450 articole, studii, eseuri, recenzii în reviste de cultură, dar și peste 20 de cărți și a tradus numeroase altele.
Vestea trisă a morții profesorului clujean a fost marcată și de Editura Școala Ardeleană care a publicat pe pagina de Facebook un text IN MEMORIAM.
Foto: Editura Școala Ardeleană