Connect with us

EVENIMENT

STUDIU. Închiriezi o Dacia Logan vara aceasta? Vezi cât costă

Publicat


logan

Deoarece se apropie perioada concediilor, am vrut să aflăm cât te costă să închiriezi o Dacia Logan vara aceasta la cele mai mari aeroporturi din România. Prin urmare, am realizat un studiu de piață pentru a descoperi care este prețul mediu de închiriere a unei Dacia Logan în funcție de aeroport. Acest studiu a fost realizat de Nanorent pentru 10 aeroporturi din România.

Vă întrebați de ce am realizat acest studiu de preț tocmai pentru Dacia Logan? Ei bine, Dacia Logan este una dintre cele mai închiriate mașini în România. În primul rând, aceasta este căutată pentru prețul ei de închiriere, care este relativ mic comparativ cu alte branduri de mașini aflate în parcurile auto ale companiilor de închirieri auto.

În al doilea rând, Dacia Logan oferă suficient spațiu pentru o vacanță cu familia în Romania. Iar în al treilea rând, această mașină are un consum de combustibil relativ redus. Cert e că nu știm dacă al patrulea motiv ar fi că suntem români și vrem să conducem o mașină românească.

Pentru început, acest studiu de preț a fost realizat comparând prețurile pe cele mai mari trei platforme românești de închirieri auto. Întregul studiu de piață a fost făcut în perioada 8-12 mai 2023 și a analizat ofertele companiilor de închirieri auto pentru perioada iunie – august 2023.

De asemenea, prețul mediu al acestui studiu a fost calculat pentru o perioadă de 10 zile de închiriere. Aceasta reprezintă numărul mediu de zile al unei rezervări în perioada iunie-august pentru o mașină de închiriat. În plus, pentru a nu afecta în vreun fel clienții acestor platforme, am preferat ca acestea să fie notate cu numerele 1, 2 și 3.

De reținut

De reținut! Pentru această cercetare de piață nu am luat în calcul valoarea depozitului, a altor asigurări, a altor opțiuni precum șofer adițional sau scaun de copil. Acest studiu face referire strict la prețul de închiriere al mașini. Prin urmare, prețul final poate varia semnificativ prin adăugarea acestor opțiuni.

Prețul mediu pentru fiecare aeroport a fost calculat în felul următor: suma tuturor ofertelor de pe fiecare platformă raportat la numărul de oferte.

Astfel, prețurile medii pentru închirierea unei Dacia Logan în funcție de oraș și lună, al fiecărei platforme de închirieri auto, au fost centralizate în tabelul de mai jos. Valorile din tabel reprezintă prețul mediu în euro pentru o perioadă de 10 zile. Am notat cu “ * ” orașele unde nu am găsit nici o ofertă de preț, în timp ce cu ” – ” am notat orașele unde am găsit doar o ofertă. M reprezintă prețul mediu al celor trei platforme de închirieri auto.

grafic 1

Totuși pentru a avea o statistică mult mai acurată ne-am decis să stabilim și prețul mediu oferit de companiile de închirieri auto locale din fiecare oraș. Prin urmare,  pentru a obține ofertele companiilor locale am căutat pe Google termenii “închirieri auto” + “numele orașului”. Prețul mediu a fost determinat în același mod ca pentru fiecare platformă: suma ofertelor companiilor locale dintr-un oraș raportat la numărul de oferte. Și aceste date au fost centralizate într-un tabel. Valorile din tabel reprezintă costul în euro pentru o perioadă de 10 zile de închiriere a unei Dacia Logan.

grafic 2

Costul unei Dacia Logan raportat pe lună

Având datele celor două tabele, am făcut media acestora pentru a ajunge la un preț mediu general pentru închirierea unei Dacia Logan. Astfel, datele obținute ne arată o imagine mai completă și mai precisă a prețurilor practicate pe piața de închirieri auto pentru Dacia Logan.

Prețurile în luna iunie

Dacă intenționezi să închiriezi o Dacia Logan în luna iunie, cele mai mici prețuri le vei găsi la București. Conform datelor noastre, prețul mediu pentru o astfel de închiriere în capitală este de aproximativ 236 de euro. Sibiu și Cluj-Napoca urmează în clasament cu prețuri medii de aproximativ 245 de euro, respectiv 274 de euro.

Pe de altă parte, cele mai mari prețuri medii se înregistrează în Constanța, unde costul mediu al închirierii unei Dacia Logan ajunge la 411 euro. Urmează Târgu Mureș și Suceava, cu prețuri medii de aproximativ 351 de euro și, respectiv, 343 de euro.

grafic 3

Costurile în iulie

Comparativ cu luna iunie, Bucureștiul rămâne pe primul loc în ceea ce privește cel mai mic preț. Situația se schimbă în clasament raportându-ne la celelalte orașe. Astfel, Cluj-Napoca urcă pe locul doi al celor mai ieftine tarife cu un preț mediu de aproximativ 302 euro, iar pe locul 3 găsim orașele Sibiu și Timișoara cu un preț mediu de aproximativ 325 de euro. Constanța rămâne și în luna Iulie cu cel mai ridicat cost pentru închirierea unei Dacia Logan.

Cu o creștere de aproximativ 18% a prețului mediu, comparativ cu luna Iunie, Craiova urcă pe locul doi în topul celor mai scumpe tarife.  Ultimul loc de pe podiumul celor mai mari tarife din luna Iulie este ocupat de Târgu Mureș cu o valoare de aproximativ 362 de euro.

grafic 4

Tariful în luna concediilor

Luna august este perioada în care companiile de închirieri auto au cele mai multe solicitări. Prin urmare, pentru aproape toate orașele se observă o creștere a prețului mediu de închiriere. În topul celor mai mici prețuri, clasamentul rămâne neschimbat comparativ cu luna Iulie.

Astfel cele mai mici prețuri le vom putea obține la București, Cluj-Napoca, Sibiu și Timișoara.  La polul opus, Constanța își menține poziția de lider cu cele mai mari tarife, în timp ce locurile 2 și 3 sunt ocupate de Craiova, respectiv Suceava.

grafic 5

Preț mediu să închiriezi Dacia Logan (iunie-august 2023)

Pentru a avea o imagine mult mai amplă asupra tarifelor practicate de firmele de închirieri auto, am calculat media pentru toate cele 3 luni. Asfel, putem concluziona că Bucureștiul rămâne cel mai ieftin oraș de unde poți închiria o Dacia Logan. Cluj-Napoca se situează pe poziția doi al celor mai mici tarife de închiriere, fiind urmat de Sibiu pe poziția trei. Așa cum ne-am obișnuit, Constanța rămâne orașul de unde închiriezi cel mai scump o Dacia Logan.

Pe locul doi în topul celor mai scumpe tarife se află Târgu Mureș. Ultimul loc de pe podiumul celor mai mari tarife este ocupat de Suceava. De asemenea, orașul Craiova se situează pe locul patru în topul celor mai scumpe orașe pentru închirierea unei Dacia Logan.

grafic 6

În concluzie, după analiza prețurilor de închiriere a unei Dacia Logan în principalele aeroporturi din România, putem trage concluzia că cele mai mici tarife le găsim la primele două aeroporturi din țară ca număr de pasageri, respectiv București și Cluj-Napoca.

Pe de altă parte, Iași, care se află pe locul trei ca număr de pasageri, ocupă doar locul cinci în ceea ce privește prețul mediu de închiriere a aceleiași mașini. În schimb, Timișoara se conformează pe aceeași regulă cu primele două orașe, aflându-se pe poziția patru atât la numărul de pasageri, cât și la prețul mediu de închiriere.

O surpriză plăcută o reprezintă orașul Sibiu, care, deși se situează abia pe poziția a șasea ca număr de pasageri, ocupă ultima poziție onorifică de pe podiumul celor mai ieftine prețuri de închiriere a unei Dacia Logan.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

Marius Lulea (AUR): “Ce se ascunde în spatele vizitei lui Ciolacu în Franța?” (PE)

Publicat

Lulea

Marcel Ciolacu a discutat cu premierul francez Michel Barnier între altele despre “transferul de tehnologie militară pe zona de elicoptere și să dezvolte fabrica de la Ghimbav în baza unor comenzi ferme ale statului român”, după cum se afirmă în comunicatul oficial.

În spatele acestor cuvinte se ascunde un plan antinațional de subminare a apărării naționale și a economiei României, pentru profitul firmei Airbus.”

Franța de mai mulți ani încearcă să oblige România să cumpere 200 elicoptere H 225 M pentru armata română. În funcție de echipare și de condițiile contractuale un asemenea elicopter costă circa 24 milioane dolari. Așadar este o afacere ce vizează extragerea a circa 5 miliarde dolari din bugetul secătuit al României.

Conform specialiștilor cu care m-am consultat, elicopterul H 225 M este inferior altor elicoptere de pe piață, cum ar fi de exemplu aparatul american Blackhawk la toate capitolele, cum ar fi raza de acțiune, viteza ascensională, greutatea transportată șamd. H 225 M este inferior pentru că a fost conceput ca un elicopter civil, pe baza elicopterului H 215, fiind apoi echipat militar.

Să nu cumpărăm de la francezi

Însă România prin IAR Ghimbav deține încă dinainte de 1989 licența Puma și poate echipa elicoptere civile pentru a fi folosite de armată. IAR Ghimbav a mai livrat armatei române elicoptere militare Puma Socat, precum și Puma Naval pentru Marina Militară.

Dacă industria aeronautică românească poate face același lucru ca Airbus și anume să echipeze elicoptere civile pentru a le transforma în elicoptere militare, este lipsit de sens să cumpărăm de la francezi, din moment ce putem produce noi.

Principala amenințare pe flancul estic al NATO este Rusia și România trebuie să fie pregătită în cazul unei agresiuni. Elicopterele H 225 M poate că sunt bune în operațiunile din fostele colonii ale Franței, însă Forțele Aeriene Române trebuie să dispună de cele mai bune elicoptere pentru a apăra țara în cazul unei agresiuni pe flancul estic.

Compania Airbus, pe lângă încasarea celor 5 miliarde dolari de la partea română, urmărește și eliminarea de pe piețele externe a concurentului său, industria aeronautică românească.

Fabrica Airbus Helicopters a fost amplasată nu întâmplător gard în gard cu concurentul său IAR Ghimbav. Unde s-a mai pomenit așa ceva?

Scopul este recrutarea agresivă a muncitorilor, maiștrilor, inginerilor de la IAR Ghimbav.

Românii concurează Airbus

România deține dinainte de 1989 licența Puma și pentru ca are un contract bine făcut, are dreptul să aducă și modificări aparatului, ceea ce a permis producerea elicopterului Puma Socat.

Airbus a descoperit că deși este un gigant mondial a produs 300 aparate, în timp ce românii deținând licența Puma au produs de-a lungul timpului 187 aparate, concurând cu succes Airbus pe mai multe piețe externe. Pentru acest motiv partea franceză vrea să suprime concurența românească.

Președintele trebuie să se folosească de prerogativele constituționale și legale ale funcției pentru a apăra interesul național și a nu permite afaceri în dauna economiei naționale și a siguranței României.

Consider că un bun model poate fi contractul dintre firma americană Sikorski și Polonia, prin care polonezii produc elicoptere Blackhawk la fabrica de la Mielec”, spune Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR.

CMF 11240014

Citește mai departe

EVENIMENT

U-BT Cluj vrea a patra VICTORIE consecutivă, miercuri, în BKT EuroCup. Va juca la Ankara cu Turk Telekom. Ce spune Silvășan

Publicat

u-bt

După eșecul surprinzător în Liga Națională din weekend, U-BT Cluj-Napoca are șansa să se revanșeze în BKT EuroCup, unde țintește a patra victorie consecutivă. Campioana României va juca împotriva Turk Telekom Ankara în etapa a șaptea, într-un meci programat miercuri, 6 noiembrie, de la ora 18:30.

Antrenorul clujenilor, Mihai Silvășan, a declarat că unicul obiectiv al echipei în meciul de miercuri este victoria.

U-BT Cluj vrea a patra VICTORIE consecutivă, miercuri, în BKT EuroCup. Va juca la Ankara cu Turk Telekom. Ce spune Silvășan

„Jucăm cu o echipă care are în componență baschetbaliști extrem de talentați. Nu trec prin cea mai bună perioadă, dar sunt o formație competitivă. Din punctul nostru de vedere, ne dorim să câștigăm și să continuăm cu evoluțiile bune din EuroCup. Obiectivul nostru este să plecăm de la Ankara cu o victorie. Nu va fi ușor, dar ne vom lupta să ieșim învingători după acest duel”, a declarat Silvășan.

Citește mai departe

EVENIMENT

Marcel Ciolacu, candidatul PSD la Președinția României: Propun un program de un miliard de euro pentru învățământul dual (PE)

Publicat

ciolacu PSD

Marcel Ciolacu susține pregătirea forței de muncă înalt calificată pentru industriile competitive și are în plan extinderea învățământului dual, care s-a dezvoltat în ultimii ani în județul Cluj, în toate municipiile din România.

Pentru candidatul PSD la Președinția României, acest program este foarte important, fiind inclus în Strategia de Reindustrializare.

Program de un miliard de euro pentru învățământul dual profesional și tehnic

“Cred cu tărie că un loc de muncă este cea mai bună măsură de protecție socială activă”, spune Marcel Ciolacu.

Astfel, candidatul PSD la Președinția României, propune alocarea a un miliard de euro, din fonduri europene și de la bugetul de stat, pentru extinderea programului pentru învățământul dual, profesional și tehnic la nivelul întregii țări.

Acesta prevede inclusiv dotarea cu  echipamente și tehnologie a școlilor profesionale.

“Vizăm creșterea de 5 ori a numărului de elevi din învățământul dual în următorii 5 ani, respectiv 100.000 de elevi încadrați în această formă de învățământ”, spune Marcel Ciolacu.

Județul Cluj poate fi un exemplu de bune practici la acest capitol. În acest an școlar, în județul Cluj au fost organizate 54 de clase de învățământ profesional și dual și 55 de clase pentru învățământ liceal tehnologic.

Vouchere și scutiri de taxe pentru formare, calificare și recalificare

Pentru pregătirea forței de muncă înalt calificată sunt propuse și alte programe, printre care:

  • Dezvoltarea competențelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică – STIM – 400 de milioane de euro pentru formarea de specialiști în domeniile STIM, formarea cadrelor didactice, accesul la resurse educaționale, laboratoare, echipamente, parteneriate între companii de tehnologie și universități.
  • Programul România Profesională – 4 milioane de euro anual, pentru acordarea de vouchere, cu valoare între 100 și 800 de euro, direct persoanelor interesate în calificarea sau recalificarea în domeniile de importanță ridicată pentru economie.
  • Scutirea de CASS (10%) pentru studenții și masteranzii cu vârsta mai mică de 26 ani, care lucrează.

CMF 31240010

Citește mai departe

EDUCATIE

Cei 200 de euro pentru CALCULATOARE, acordați elevilor și studenților, vor fi BONURI valorice și se vor da până pe 12 noiembrie

Publicat

fruugo

Bonurile valorice către elevii și studenții până în 26 de ani, care au depus cerere ca să primească 200 de euro pentru calculatoare, vor fi eliberate până în data de 12 noiembrie, după ce a fost modificat calendarul. Este vorba despre ordinul ministrului educației nr. 7.516 din 25 octombrie 2024, document publicat în Monitorul Oficial. Ordinul publicat în Monitorul Oficial modifică ordinul ministrului educației nr. 4.138/2024.

Inițial, eliberarea bonurilor valorice către beneficiari ar fi trebuit să se facă în perioada 26 august–6 septembrie, scrie Edupedu.ro.

Cei 200 de euro pentru CALCULATOARE, acordați elevilor și studenților, vor fi BONURI valorice și se vor da până pe 12 noiembrie

Iată noul calendar:

– Eliberarea bonurilor valorice către beneficiari și achiziționarea de calculatoare: până în data de 12 noiembrie;
– Depunerea copiilor de pe facturi și de pe procesele-verbale de predare-primire de către elevi și studenți: până în data de 15 noiembrie;
– Depunerea de către operatorii economici a bonurilor valorice, a copiilor de pe facturi și de pe procesele-verbale de predare-primire spre decontare, la comisia județeană, respectiv la comisiile din instituțiile de învățământ superior; înregistrarea operatorilor economici pe portalul dedicat: până în data de 2 decembrie;
-Decontarea către operatorii economici: până în data de 15 decembrie;

Venitul maxim brut lunar pe membru de familie, pentru care se acordă ajutorul financiar beneficiarilor, este de 500 lei, conform ordinului nr. 4.725/2024.

Legea nr. 269 din 2004 stabilește la art. 4 că ajutorul financiar reprezintă „echivalentul în lei a 200 de euro pentru un calculator, calculat la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Națională a României pentru ultima zi a lunii precedente, fără a depăși valoarea calculatorului achiziționat”.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax