Connect with us

EVENIMENT

Studiu: Cum se RĂCORESC românii în sezonul cald

Publicat


aer conditionat

Tot mai mulți români apelează la sisteme de răcire pentru a menține o temperatură confortabilă în locuințe în perioadele caniculare, circa 1/3 dintre gospodăriile din România fiind dotate cu minimum un aparat de aer condiţionat, potrivit unui studiu* realizat de E.ON în primul trimestru al acestui an.

·       57% preferă să aibă în locuință, pe durata verii, o temperatură între 21 și 23°C;

·       43% utilizează aparatul de aer condiționat doar în zilele toride, iar aproape 42% zilnic;

·       67% îl folosesc între o oră și 4 ore pe zi;

Studiu: Cum se RĂCORESC românii în sezonul cald

grafic

Aparatul de aer condiționat este de departe cel mai popular sistem de răcire.

Conform unui studiu sociologic**, realizat în luna mai a.c. pentru platforma despre-energie.ro, 80% dintre cei care dețin deja un sistem de răcire a locuinței declară că folosesc aparate de aer condiționat, iar 18,6% apelează la ventilatoare. Sistemele de răcire prin evaporare și pompele de căldură – care au și funcție de răcire – sunt foarte rar întâlnite la români, în ambele cazuri doar 1% dintre respondenți spunând că dețin un astfel de sistem.

Frecvența utilizării aparatului de aer condiționat. Când vine vorba despre frecvența utilizării aparatului de aer condiționat, 43% dintre respondenți îl utilizează doar în zilele toride și tot cam atâția (42%) spun că îl folosesc zilnic pe perioada sezonului cald. Totodată, pentru a obține confortul dorit, 2/3 dintre respondenți (67%) folosesc aparatul de aer condiționat între o oră și 4 ore/zi, 22% între 4 și 6 ore/zi și 10% peste 6 ore/zi.

Temperatura confortabilă în zilele toride. Confortul dorit nu înseamnă același lucru pentru toată lumea. Concluziile studiului evidențiază, totuși, că pentru majoritatea participanților (57%), temperatura confortabilă în locuință este în intervalul 21 și 23°C. Circa 23% preferă o temperatură mai scăzută, sub 20°C, iar 18% mai ridicată, între 24-26°C. Doar 1,5% dintre respondenți spun că se simt bine la peste 26°C.

„58% dintre respondenți declară că utilizează termostate inteligente pentru controlul temperaturii”

Specialiștii spun că temperatura cea mai potrivită pentru vară este, în general, între 24-26°C. Totodată, recomandarea este ca diferența dintre temperatura interioară și cea exterioară să nu fie mai mare de circa 5-10°C.

Termostatul inteligent pentru controlul temperaturii – foarte apreciat. 58% dintre respondenți declară că utilizează termostate inteligente pentru controlul temperaturii, iar alți 31% spun că sunt interesați de achiziționarea unui asemenea dispozitiv.

Instalarea și configurarea unui termostat inteligent poate aduce economii la factura de energie electrică, prin ajustarea automată a temperaturii în funcție de condițiile din locuință. De reținut că pentru fiecare grad sub 24°C, consumul de energie electrică crește cu 5-7%.

Mentenanța aparatelor de aer condiționat – este loc de mai bine. Referitor la întreținerea aparatelor, 45% dintre respondenți afirmă că fac o verificare a aparatului o dată pe an, iar circa 17% o dată la doi ani. Alți 23% spun că fac verificarea doar când este nevoie.

Recomandarea specialiștilor este ca verificarea să fie făcută de două ori pe an, mai întâi la început de sezon cald și apoi la început de sezon rece, mai ales în cazul celor care folosesc funcția de încălzire a aparatelor de aer condiționat.

În această privință, studiul arată că 48% dintre participanți folosesc aparatul de aer condiţionat și în sezonul rece, pentru  încălzire, iar 52% nu îl folosesc niciodată cu acest scop.

Despre-energie.ro

Platforma despre-energie.ro, un proiect susținut de companiile E.ON și Delgaz Grid, a fost lansată în anul 2020 cu obiectivul de a deveni, pentru consumatorii de electricitate și gaze, una dintre principalele surse de informare și, în același timp, de explicare, într-un limbaj clar și accesibil, a evoluțiilor relevante și de impact de pe piața de energie, dar și să îi ghideze pe cititori în drumul prin acest univers complex astfel încât să poată lua decizii corecte privind tot ceea ce ține de energia și sursele de energie din propriile gospodării.

* Studiul efectuat de E.ON a fost realizat pe un eşantion reprezentativ naţional de 1.000 de persoane fizice lunar, cu vârsta peste 18 ani, prin metodologia CATI (Computer Assisted Telephonic Interviews) în trimestrul 1 din 2024. Marja de eroare maximă calculată este de ± 3.1% la un nivel de incredere de 95%.

** Cercetarea sociologică a fost realizată de Sondaje Marketing Relaţii Publice SRL pentru platforma despre-energie.ro, un proiect al E.ON și Delgaz Grid, în perioada 09-17.05.2024, pe un eșantion de 1.053 de utilizatori online, cu o marjă de eroare de +/-3%, fiind considerat reprezentativ pentru populația adultă a României, dar asumând limitările din derularea online.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT pe strada Moș Ion Roată din Cluj-Napoca. Motocicletă implicată. Bărbat dus la SPITAL

Publicat

accident

Un accident a avut loc, vineri, pe str. Moș Ion Roată din Cluj-Napoca. În eveniment a fost implicată o motocicletă. un bărbat de 25 de ani a fost dus la spital.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în urmă cu puține momente la un accident rutier petrecut pe strada Moș Ion Roată din Cluj-Napoca. În accident a fost implicat un motociclist, care a primit îngrijiri medicale.

FOTO. ACCIDENT pe strada Moș Ion Roată din Cluj-Napoca. Motocicletă implicată. Bărbat dus la SPITAL

Ulterior, echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă l-a transportat la spital, bărbatul de aproximativ 25 de ani fiind în permanență conștient și cooperant. La misiune au mai luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o autospecială cu apă și spumă”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

ECONOMIE

Bugetul „Casa Verde Fotovoltaice” pe Regiunea Nord-Vest s-a epuizat în două minute de la lansarea înscrierilor

Publicat

Bugetul de 274,29 milioane de lei alocat Regiunii Nord-Vest pentru „Casa Verde Fotovoltaice 2024” s-a epuizat în două minute de la începerea sesiunii de înscriere.

Potrivit unei informări transmise, vineri, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), în sesiunea destinată judeţelor Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş au fost înscrise 9.143 de dosare, scrie Agerpres.

Instalațiile de stocare, finanțate în premieră

„Programul de anul acesta este cu atât mai atractiv cu cât, în premieră, finanţăm şi instalaţiile de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile, ce vor fi instalate împreună cu panourile fotovoltaice, iar acest lucru s-a reflectat în ritmul cu care s-au realizat înscrierile din această dimineaţă. În acelaşi timp, subvenţia a crescut la 30.000 de lei, ceea ce reprezintă un sprijin consistent pentru viitorii prosumatori. Programul va continua cu înscrierea persoanelor fizice din celelalte regiuni conform calendarului stabilit, câte o zi pentru fiecare regiune, în limita bugetului alocat, iar pe data de 9 octombrie 2024 se vor putea înscrie unităţile de cult”, a declarat preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Laurenţiu-Adrian Neculaescu.

Sesiunea 2024 de finanţare pentru înscrierea solicitanţilor persoane fizice în cadrul Programului „Casa Verde Fotovoltaice” se derulează în perioada 27 septembrie – 8 octombrie, cu etape de câte o zi pentru fiecare regiune sau până la epuizarea bugetului aferent fiecărei regiuni, a anunţat AFM.

Finanțare și pentru unitățile de cult

În acelaşi timp, unităţile de cult se vor putea înscrie în program pe data de 9 octombrie 2024, de la ora 10:00, sau până la epuizarea bugetului.

În cazul unităţilor de cult, alocarea bugetară se ridică la valoarea de 20,1 milioane de lei.

Calendarul înscrierilor

Solicitanţii se vor înscrie personal în cadrul programului „Casa Verde Fotovoltaice 2024” prin intermediul aplicaţiei informatice, conform următorului calendar:

  • pe 27 septembrie – Regiunea Nord Vest (judeţele: Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş) – buget de 274,290 milioane de lei;
  • 30 septembrie – Regiunea Centru (judeţele: Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu), buget de 280,050 milioane de lei;
  • 1 octombrie – Regiunea Nord Est (judeţele: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui), buget de 319,380 milioane de lei;
  • 2 octombrie – Regiunea Sud Est (judeţele: Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea şi Tulcea), buget de 242,730 milioane de lei;
  • 3 octombrie – Regiunea Sud Muntenia (judeţele: Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman), buget de 321 milioane de lei;
  • 4 octombrie – Regiunea Bucureşti Ilfov, buget de 114,120 milioane de lei;
  • 7 octombrie – Regiunea Sud Vest (judeţele: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea), buget de 199,2 milioane de lei;
  • 8 octombrie – Regiunea Vest (judeţele: Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş), buget de 229,110 milioane de lei.

Finanţarea se acordă în cuantum de maximum 30.000 lei pentru achiziţionarea şi montarea unui sistem de panouri fotovoltaice şi a unei instalaţii de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile, cu condiţia suportării unei contribuţii proprii a beneficiarului de 3.000 lei.

Citește mai departe

EVENIMENT

USR Cluj: Pivariu pe urmele lui Șulea. Opt blocuri aprobate pe malul Someșului

Publicat

În ultima ședință de Consiliu Local Florești, la propunerea primarului Bogdan Pivariu, s-a aprobat un plan urbanistic zonal (PUZ) pentru construirea a 8 blocuri pe malul Someșului, arată USR Cluj, într-un comunicat de presă.

Consilierii locali USR din Florești au votat împotrivă, atrăgând atenția că proiectul este inoportun, distruge zona verde, nu ține cont de îngrijorările vecinilor și ngreunează realizarea culoarului verde-albstru la Someș.

„Un adevărat hazard de mediu”

„Vorbim de un proiect dezastruos pentru Florești, de un adevărat hazard de mediu. Timp de mai mulți ani de zile, lacurile și zona cu stufăriș din jur au fost umplute cu pământ, pentru a fenta legislația, care impune zone de protecție în apropierea apelor. În locul lor, vor apărea 400 de apartamente. Prin votul său, PNL a dat un mesaj extrem de negativ tuturor investitorilor: distrugeți tot, profitul e pe primul loc”, subliniază Lucian Contraș, consilier local USR.

Există suspiciuni și cu privire la documentațiile de la dosar, respectiv avize expirate, dar și relocarea de către primărie a unei viitoare bretele de conectare la centura metropolitană, toate acestea pentru a face loc acestei dezvoltări imobiliare.

USR a anunțat că se opune acestui fel al PNL de a susține dezvoltarea imobiliară haotică și că va depune plângeri la Prefectură și Inspectoratul de Stat în Construcții.

Citește mai departe

EVENIMENT

Tragedie la Băișoara. Un tânăr a murit electrocutat lângă o piscină

Publicat

De

Tânăr mort la Cluj

Un tânăr a murit electrocutat în comuna Băișoara din județul Cluj.

Din nefericire, echipajul ISU Cluj nu a reușit să îl resusciteze.

Tragedie la Băișoara. Un tânăr a murit electrocutat lângă o piscină

Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au fost solicitați să intervină în localitatea Frăsinet, comuna Băișoara, unde un bărbat s-ar fi electrocutat în apropierea unei piscine.

Echipajele au găsit victima în stop cardio-respirator, astfel că s-au întreprins imediat manevre de resuscitare.

Din păcate, arată reprezentanții ISU Cluj, a fost declarat decesul bărbatului de aproximativ 35 de ani.

La misiune au luat parte o autospecială de stingere de la Garda de intervenție Băișoara și o ambulanță SAJ.

Update:

„La data de 27 septembrie a.c., în jurul orei 13.30, polițiștii din cadrul Poliției municipiul Turda au fost sesizați cu privire la faptul că o persoană s-ar fi electrocutat în timp ce efectua activități de mentenanță la o piscină, situată în curtea unui imobil din comuna Băișoara, în împrejurări ce urmează a fi stabilite de polițiști în cadrul cercetărilor.

Din nefericire, bărbatul de 38 de ani, din comuna Mihai Viteazul, a decedat.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpă, urmând a fi efectuată expertiza medico-legală”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax