EVENIMENT
STUDIU: Clujul se află pe locul doi în topul orașelor în care locuitorii fac SPORT

Cel mai recent raport 7card by Wellhub poziționează Clujul pe locul 2 în topul orașelor care fac sport. Platforma consacrată pentru wellbeing-ul corporate, dezvăluie o creștere semnificativă a interesului față de activitățile sportive în rândul angajaților. Cu peste 300.000 de utilizatori care au folosit abonamentele 7card by Wellhub până în prezent, platforma anunță că în 2024 check-in-urile în rețea au crescut cu 12,5% comparativ cu anul precedent. Totodată, numărul total de calorii arse a depășit pragul de 2.000.000.000 la finalul anului trecut, față de cele 1.800.000.000 atinse în 2023.
„Retrospectiva realizată de 7card by Wellhub ne oferă o perspectivă amplă asupra modului în care românii au integrat mișcarea în rutina zilnică a anului trecut. Analiza instrumentului de wellbeing arată că lecțiile despre adaptare și reziliență a ultimilor ani i-au determinat pe angajații care au acest beneficiu la locul de muncă să acorde o atenție din ce în ce mai mare sănătății fizice și mintale.
STUDIU: Clujul se află pe locul doi în topul orașelor care fac SPORT
Acest lucru se reflectă și în timpul dedicat de utilizatori mișcării: acesta a înregistrat o creștere de la 3.600.000 ore în 2023 la 4.050.000 ore în 2024.
Orașele și industriile campioane ale mișcării
București, Cluj-Napoca, Timișoara și Sibiu s-au remarcat ca orașe campioane ale mișcării, demonstrând că sportul devine un obicei tot mai răspândit. Când vine vorba despre industrii, angajații din Software & Servicii IT au dominat topul activităților sportive, mișcarea devenind pentru aceștia o strategie esențială împotriva sedentarismului și stresului. Îi urmează cei din Producție și Manufactură, dar și Consultanță și Banking/Servicii Financiare.
Trendurile mișcării: preferințele utilizatorilor 7card by Wellhub
Pentru abonații 7card, sportul nu este doar o activitate fizică, ci o modalitate de a-și organiza viața în jurul stării de bine. Preferințele utilizatorilor reflectă perfect profilul acestora: angajați din companii conectați la sănătatea lor, dintre care 55% bărbați, 45% femei, cu o vârstă medie de 32 de ani. Cei mai activi au fost cei de 28 de ani. Pattern-urile comportamentale ale angajaților care beneficiază de aceste servicii au scos la iveală următoarele:
● Luni a fost ziua preferată pentru a merge la sală;
● 25 martie 2024, ziua în care rețeaua 7card a înregistrat cel mai mare număr de vizite din întregul an;
● Intervalul 18:00 – 19:00 din timpul săptămânii a fost preferat pentru antrenamente;
● În topul activităților favorite s-au aflat fitness, aerobic, pilates, cycling, zumba, și yoga;
Motivația din spatele cifrelor în creștere
Explicația creșterilor semnificative la nivelul aplicației pot fi găsite în mai mulți factori. Interesul tot mai mare al companiilor pentru bunăstarea angajaților și implementarea programelor de wellbeing a jucat un rol esențial. Din ce în ce mai mulți angajatori includ 7card în pachetele de beneficii, oferind acces facil la o gamă variată de activități sportive și de relaxare.
„Ne bucurăm să vedem cum mișcarea devine o prioritate tot mai mare pentru angajați și cum companiile încep să recunoască impactul pozitiv pe care un stil de viață activ îl are asupra sănătății fizice, emoționale și mintale, dar și pentru business. Este încurajator să vedem tot mai multe organizații care integrează wellbeing-ul în cultura lor și care aleg 7card by Wellhub ca partener în acest demers. Anul 2025 vine cu promisiunea de a continua acest drum: extinderea rețelei, diversificarea activităților și sprijinirea angajaților din toate domeniile să își mențină sănătatea și starea de bine.” afirmă Dan Moraru, Country Lead 7card by Wellhub.
De asemenea, abonații au devenit mai conștienți de impactul pozitiv al mișcării asupra sănătății fizice și mintale. Provocările moderne, precum sedentarismul, stresul și ritmul alert de lucru, i-au determinat pe mulți să adopte un stil de viață mai activ, folosind accesul la la rețeaua extinsă 7card pentru a contracara aceste efecte.
În plus, diversificarea continuă a activităților disponibile în rețea, de la fitness și yoga până la antrenamente de grup, precum cycling sau zumba, a oferit abonaților posibilitatea de a găsi activități care să li se potrivească și să îi mențină motivați pe termen lung”, se arată în raportul 7card by Wellhub.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO FOTO. Parcare nesimțită în centrul Clujului! BMW parcat de-a curmezișul pe banda de autobuze și biciclete

Un șofer de BMW a blocat complet banda dedicată de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 din Cluj-Napoca. A parcat mașina de-a curmezișul, cu avariile pornite, și a plecat să își rezolve treburile.
Un șofer de BMW cu numere de București și-a abandonat mașina de-a curmezișul pe banda dedicată de pe Bulevardul 21 Decembrie, creând haos în plină oră de vârf. Potrivit martorilor de la fața locului, șoferul a coborât nestingherit din mașină și a plecat să își rezolve treburile în zonă, lăsând avariile pornite.
Într-o filmare surprinsă la fața locului, se poate observa cum bicicliștii și autobuzele sunt nevoiți să îl ocolească.
IPJ Cluj a declarat că nu a primit sesizări în acest caz, menționând că astfel de reclamații ar fi trebuit adresate Poliției Locale.
EVENIMENT
Două persoane, arestate preventiv pentru trafic de persoane la Cluj-Napoca. Două victime, forțate să lucreze la un aprozar

Polițiștii BCCO Cluj-Napoca, împreună cu procurorii DIICOT, au destructurat o rețea de trafic de persoane care exploata victime vulnerabile prin muncă forțată. Două persoane au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, fiind suspectate că au obligat victimele să muncească în condiții abuzive.
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Cluj-Napoca, cu sprijinul polițiștilor Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj și procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea infracțională a două persoane – un bărbat și o femeie, membri ai aceleași familii – de 48 și 51 de ani, cercetate pentru trafic de persoane.
Persoane neajutorate, forțate să lucreze la un aprozar
Cei doi au obligat o persoană neajutorată, inclusiv prin acte de violență fizică și psihică, să lucreze la un aprozar din Cluj-Napoca.
„Din actele de urmărire penală efectuate în cauză a reieșit că, în anul 2022, persoanele cercetate, profitând de starea de vulnerabilitate a unei persoane vătămate (situație materială precară și lipsa unor aparținători), ar fi recrutat-o și adăpostit-o după care, în perioada 2022 – 2024, ar fi exploatat-o prin muncă, în scopul obținerii de beneficii materiale.
Cele două persoane ar fi obligat victima având 61 de ani (decedată la acest moment), inclusiv prin acte repetate de violență fizică și psihică, la prestarea unor munci, în mod forțat, în special la un magazin (aprozar), situat în municipiul Cluj-Napoca”, a transmis IPJ Cluj.
De asemenea, în baza aceleași rezoluții infracționale și în aceeași modalitate, acestea ar fi recrutat în anul 2023 și adăpostit în locuința lor o altă persoană vătămată, pe care ar fi supus-o executării unor munci în mod forțat până în luna martie 2025.
Cei doi au fost arestați preventiv
În urma perchezițiilor efectuate au fost descoperite și ridicate mai multe mijloace de probă.
Ieri, 19 martie, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea celor două persoane, pentru 24 de ore.
Astăzi, 20 martie, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj a dispus arestarea preventivă a acestora, pentru 30 de zile.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul specialiștilor criminaliști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj și jandarmilor Grupării de Jandarmi Mobile „Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca.
Precizăm că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
EVENIMENT
”Ediție de seară”, pe Clujlive TV, în parteneriat cu Cluj24. Invitați Radu Moisin, Viorel Băltărețu, dar și Dan Tarcea

Postul Clujlive TV prezintă, joi, de la ora 18, emisiunea ”Ediția de seară”, realizată în parteneriat cu Cluj24, și care va avea 2 părți.
Jurnaliștii Florin Danciu și Vasile Măgrădean îi vor avea ca invitați, în prima parte, pe deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin, și pe fostul deputat USR Viorel Băltărețu, care vor discuta despre alegerile prezidențiale.
În partea a doua, de la ora 19, va fi prezent viceprimarul Dan Tarcea, care va răspunde acuzațiile imobiliarului Dorin Bob despre proiectul de metrou, ale constructorului Cristian Erbași despre centura metropolitană, făcute în cadrul Construction & Infrastructure Summit, eveniment Intelglobalis Consulting prin platform X Party & Networking (XPN).
Emisiunea poate fi urmărită pe Clujlive TV (RCS-RDS – canal 236; Orange – canal 806; Nextgen – canal 215)
ADMINISTRAȚIE
Bugetele unor regii și societăți ale CJ Cluj, amânate pentru absența directorilor în ședința plenului. ”Lipsă de respect”

Consiliul Județean Cluj a aprobat, joi, amânarea bugetelor unor regii și societăți din subordinea forului deliberativ pe motiv că la ședința ordinară nu au fost prezenți directorii, ceea ce a fost interpretat ca ”lipsă de respect”.
Prima regie care s-a trezit cu bugetul amânat din cauza absenței directorului general David Ciceo a fost Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj.
Discuțiile s-au încins după ce consilierul județean Dorel Secară (PMP) a dezvăluit că aeroportul alocă 120.000 de euro pe an pentru cosirea ierbii din zona de protecție de 100 de ha, sumă stabilită în urma unei licitații și considerată exagerat de mare.
”Terenul a fost întreținut prin cosire de trei ori pe an de fermieri, care plăteau o redevență aeroportului, dar începând cu anul trecut acest lucru nu s-a mai întâmplat, fiindcă s-a luat inițiativa organizării unei licitații, iar prin caietul de sarcini fermierii au fost eliminați. S-a decis plata a 120.000 de euro/ an pentru acest serviciu, contract pe 5 ani, ceea ce înseamnă 600.000 de euro. Nu înțeleg cum să renunți la un serviciu care se făcea gratuit de fermieri și să plătești 600.000 de euro în 5 ani.
Cel care a câștigat licitația a cumpărat un tractor și lucrează. Cheltuiala pe an este de circa 6000 de euro an și noi plătim 120.000 de euro”, a precizat Secară.
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, și mai mulți consilieri județeni au vrut să afle detalii de la directorul David Ciceo, dar acesta a lipsit de la ședința ordinară a CJ.
Ședință convocată pentru joia viitoare
Tișe a reclamat faptul că sunt directori de regii subordonate care nu dau dovadă de minim de respect și să fie prezenți, măcar o dată pe an în plenul Consiliului Județean Cluj când se aprobă bugetul.
Acesta a propus grupurilor politice din CJ Cluj amânarea, până joia viitoare, a bugetelor regiilor ale căror directori au absentat, iar reprezentanții PSD, PNL, AUR, ADU (USR-PMP-Forța Dreptei) și UDMR au votat ”pentru”.
La viitoarea ședință extraordinară, directorii regiilor și societăților trebuie să fie prezenți fizic și să ofere toate explicațiile solicitate.
Pe lângă bugetul aeroportului au fost amânate cele ale Univers T, Tetarom, și au fost aprobate cele ale Agrotransilvania și Companiei de Apă Someș, ai căror directori au fost prezenți în ședință.