ACTUALITATE
Studiu: Cazurile severe de COVID dau tulburări cognitive echivalente cu îmbătrânirea cu 20 de ani
Cazurile severe de COVID cauzează tulburări cognitive echivalente cu îmbătrânirea cu 20 de ani, arată un studiu realizat în Marea Britanie, citat de Sky News.
„Este foarte posibil ca unele dintre aceste persoane să nu se mai recupereze niciodată pe deplin”, a avertizat un profesor din Cambridge. Potrivit acestuia, aproximativ 400.000 de persoane din Marea Britanie ar putea fi afectate.
Pacienții care depășesc infecțiile severe cu COVID suferă de aceeași deteriorare cognitivă prin care trec în general oamenii între 50 și 70 de ani, a constatat noul studiu. Acest lucru este echivalentul pierderii a 10 puncte de IQ, potrivit echipei de oameni de știință de la Universitatea din Cambridge și Imperial College din Londra.
Descoperirile lor sugerează că efectele infecției cu coronavirus sunt încă detectabile la mai mult de șase luni după boală, că recuperarea cognitivă este, în cel mai bun caz, treptată și că poate avea impact chiar și asupra persoanelor care au avut doar cazuri ușoare.
Există tot mai multe dovezi că COVID-19 provoacă probleme cognitive și de sănătate mintală de durată, pacienții recuperați prezentând încă simptome la câteva luni după infectare.
Simptomele pe care aceștia le raportează includ „oboseală”, „ceață cerebrală”, probleme de reamintire a cuvintelor, tulburări de somn, anxietate și chiar tulburare de stres posttraumatic (PTSD), spun cercetătorii.
Un studiu anterior realizat în Marea Britanie a constatat că aproximativ una din șapte persoane a raportat că are simptome care includ dificultăți cognitive la 12 săptămâni după un test pozitiv.
Deși chiar și cazurile ușoare pot duce la simptome cognitive persistente, până la trei sferturi dintre pacienții spitalizați raportează că încă suferă de probleme cognitive șase luni mai târziu.
Cercetătorii au analizat datele de la 46 de persoane care au primit îngrijiri spitalicești pentru COVID-19 la Spitalul Addenbrooke din Cambridge.
„Persoanele au fost supuse unor teste cognitive computerizate detaliate la o medie de șase luni după boala lor acută, folosind platforma Cognitron, care măsoară diferite aspecte ale facultăților mentale, cum ar fi memoria, atenția și raționamentul”, au declarat cercetătorii. Rezultatele au fost comparate cu cele ale unui grup de control.
Studiul a constatat că acești supraviețuitori au fost mai puțin preciși și au avut timpi de răspuns mai lenți decât grupul de control, iar rezultatele erau încă detectabile șase luni mai târziu.
Acest impact a fost cel mai puternic în cazul celor care au avut nevoie de ventilație mecanică, dar echipa de cercetători avertizează că și pacienții care nu au fost suficient de bolnavi pentru a fi spitalizați pot prezenta semne evidente de ușoară deficiență.
„Prin compararea pacienților cu 66.008 membri ai publicului larg, cercetătorii estimează că amploarea pierderii cognitive este similară, în medie, cu cea suferită în urma îmbătrânirii cu 20 de ani, între 50 și 70 de ani, și că aceasta este echivalentă cu pierderea a 10 puncte de IQ”, au spus ei.
Supraviețuitorii au obținut scoruri deosebit de slabe la sarcinile de raționament analogic verbal, un rezultat despre care cercetătorii spun că vine în sprijinul problemei raportate în mod obișnuit, și anume dificultatea de a găsi cuvinte.
„De asemenea, ei au prezentat viteze de procesare mai lente, ceea ce se aliniază cu observațiile anterioare post COVID-19 de scădere a consumului de glucoză cerebrală în cadrul rețelei frontoparietale a creierului, responsabilă de atenție, de rezolvarea problemelor complexe și de memoria de lucru, printre alte funcții”.
Profesorul David Menon de la Universitatea din Cambridge, autorul principal al studiului, a declarat: „Deteriorarea cognitivă este comună unei game largi de afecțiuni neurologice, inclusiv demența, și chiar și îmbătrânirea de rutină, dar tiparele pe care le-am observat – „amprenta” cognitivă a COVID-19 – era distinctă de toate acestea”.
Profesorul Menon a adăugat: „Am urmărit unii pacienți până la zece luni după infecția lor acută, astfel încât am putut observa o îmbunătățire foarte lentă. Deși acest lucru nu a fost semnificativ din punct de vedere statistic, cel puțin se îndreaptă în direcția corectă, dar este foarte posibil ca unele dintre aceste persoane să nu se recupereze niciodată complet”, a avertizat el.
Sursa: Mediafax
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ECONOMIE
Taxele mari la ENERGIE erodează competitivitatea Europei. Pachet de MĂSURI pentru a sprijini industriile cu probleme
Preşedintele Eurelectric, asociaţie de profil ce reprezintă industria energiei electrice la nivel european, a declarat luni pentru Reuters că guvernele în căutare de modalităţi prin care să ajute industriile cu probleme din Europa ar trebui să se uite la taxele mari la energie de pe continent, care erodează competitivitatea Europei.
Uniunea Europeană elaborează un pachet de măsuri pentru a sprijini industriile cu probleme, ce urmează a fi publicat la începutul anului următor, pe măsură ce mari companii din sectorul manufacturier, de la producători auto la producători de oţel, avertizează că vor închide uzine şi vor elimina mii de locuri de muncă, scrie G4Media.
Taxele mari la ENERGIE erodează competitivitatea Europei. Pachet de MĂSURI pentru a sprijini industriile cu probleme
Preşedintele Eurelectric şi directorul general al E.ON, Leonhard Birnbaum a spus că industriile europene mari consumatoare de energie se confruntă cu numeroase probleme, inclusiv faptul că operează pe o piaţă mult mai fragmentată decât cea din China, precum şi faptul că au dificultăţi la accesarea de credite, dar cu toate acestea factorii de decizie care vor să le vină rapid în ajutor ar trebui să elimine din preţurile la energie orice costuri care nu au legătură cu structura sectorului.
„Apreciem faptul că state au întotdeauna nevoie de mai mulţi bani, dar dacă vrei cu adevărat să faci electrificare atunci nu poţi să ai, de exemplu, o povară fiscală supra-proporţională pe electricitate, comparativ cu povara fiscală pe gaze”, a spus Leonhard Birnbaum. „Dacă eşti serios cu privire la competitivitatea costurilor, dacă eşti serios cu privire la electrificare, cu privire la decarbonizare, cred că trebuie să facem ceva cu privire la acest lucru”, a adăugat Birnbaum.
Companiile europene din industrie plătesc preţuri la electricitate de două-trei ori mai mari decât cele din SUA. Potrivit unui studiu realizat de centrul de reflexie Bruegel, în anul 2023, taxele au reprezentat, în medie 23% din preţurile de retail la electricitate plătite de firmele europene cu un consum mare de energie.
Reducerea taxelor ar oferi doar un ajutor „limitat”
Însă multe din aceste taxe sunt impuse de guvernele naţionale, fiind în afara controlului UE. Negocierile dintre statele membre UE, cu privire la o propunere destinată revizuirii regulilor fiscale din UE în favoarea surselor de energie verde, s-au blocat începând din 2021.
UE va publica, la începutul anului următor, un plan referitor la preţuri accesibile la energie. Însă în condiţiile în care modificarea taxelor s-a blocat, şi o recentă reformă a pieţei europene de electricitate nu a fost încă introdusă de guvernele naţionale, unii diplomaţi au ridicat semne de întrebare cu privire la ce poate oferi Bruxelles-ul.
Un oficial de rang înalt dintr-o ţară UE a spus că reducerea taxelor ar oferi doar un ajutor „limitat”, şi este nevoie de măsuri mai ample pentru a ajuta industriile europene să concureze cu China, de exemplu, reguli la nivelul UE care ar cere ca în procedurile de achiziţii publice să fie cumpărate numai produse verzi, realizate local.
„Preţurile angro la electricitate în Europa au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimul an”
„Avem instrumente de politică comercială, avem instrumente de politici de concurenţă…Trebuie să avem în vedere contextul mai amplu”, a spus acest oficial de rang înalt.
Luna trecută, preţurile angro la electricitate în Europa au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimul an, chiar dacă rămân cu mult sub vârful atins în 2022, după ce Rusia a invadat Ucraina şi a redus livrările de gaze spre UE.
Uniunea Industriei Energetice – Eurelectric, cu sediul la Bruxelles, este principalul partener al Comisiei Europene pe probleme energetice, consultat în luarea deciziilor comunitare referitoare la acest domeniu. Eurelectric reprezintă interesele industriei de energie electrică la nivel paneuropean. Asociaţia include 3.500 de companii din Europa, cu o cifră de afaceri totală de peste 627 miliarde de euro, şi acoperă toate problemele majore care afectează acest sector, de la producţia de energie electrică şi pieţele de energie, la reţele de distribuţie, clienţi, precum şi problemele de mediu şi dezvoltare durabilă şi sustenabilitate.
Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe avertizări de tipul cod portocaliu și cod galben de vreme rea. Până miercuri dimineață vor fi ninsori, ploi și vânt puternic în mai multe regiuni ale țării.
Codul portocaliu va intra în vigoare luni, la ora 20.00, și va fi valabil până miercuri, la ora 10.00. Potrivit avertizării este vorba despre „ninsoare abundentă, depunere de strat și viscol puternic la altitudini de peste 1700 m în Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali”.
Vine VREME rea. Ninsori, ploi și vânt puternic în mai multe regiuni ale țării
În Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali, la altitudini de peste 1.700 m, va ninge abundent și se va depune strat nou de zăpadă local consistent. Cantitățile de apă acumulate vor fi de 30…50 l/mp. Vântul va sufla tare, cu rafale de peste 90…110 km/h, va fi viscol puternic, iar zăpada troienită, condiții în care vizibilitatea va scădea sub 50 m, avertizează meteorologii.
O altă avertizare cod galben de ninsori va fi valabilă în același de luni la ora 20.00 până miercuri la 10.00.
„În cea mai mare parte a zonei montane, la altitudini între 800 și 1700 m, va ninge și se va depune strat nou de zăpadă local consistent. Cantitățile de apă acumulate vor fi de 20…25 l/mp. Vântul va avea intensificări, cu rafale de peste 60…80 km/h, va fi viscol, iar zăpada troienită, condiții în care vizibilitatea va scădea sub 100 m”, a anunțat ANM.
Cod galben de vânt
În județul Timiș și zona joasă a județului Caraș-Severin va ninge temporar viscolit (rafale de 40…50 km/h).
O avertizare cod galben de vânt puternic va intra în vigoare marți, la ora 5.00 și va fi valabilă până miercuri, la ora 10.00. Vor fi afectate Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, estul și sudul Transilvaniei.
Vântul va avea intensificări în Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei și estul și sudul Transilvaniei. Vor fi rafale de 50…70 km/h, iar în noaptea de marți spre miercuri (24 / 25 decembrie) izolat de peste 80 km/h în estul Munteniei.
Intensificări ale vântului vor fi temporar și în restul teritoriului, cu viteze de 40…50 km/h. Vântul va continua să prezinte intensificări în zilele de 25 și 26 decembrie în special în sud-estul teritoriului, mai anunță meteorologii.
Marți, de la ora 5.00, până miercuri la ora 10.00 va fi în vigoare o altă avertizare de tipul cod galben de precipitații însemnate cantitativ, predominant sub formă de ploaie. Sunt vizate Oltenia și cea mai mare parte a Munteniei.
În Oltenia și cea mai mare parte a Munteniei vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie. Cantitățile de apă acumulate vor fi de 25…50 l/mp și izolat vor depăși 60 l/mp.
În restul Munteniei, în Dobrogea și sudul Moldovei va ploua moderat cantitativ (10…20 l/mp). În vestul, centrul și nordul țării vor fi precipitații mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), iar în special în zona subcarpatică a Moldovei se va depune polei, a precizat ANM.
EVENIMENT
Pe „Bursuc” l-a prins PALTONUL! Varga îl CONFIRMĂ ca antrenor la CFR Cluj cel puțin până la final de sezon
Nelu Varga s-a decis: Dan Petrescu rămâne antrenor la CFR Cluj cel puțin până la final de sezon, în vară.
În ultimele zile s-a tot vorbit despre înlocuirea lui Dan Petrescu de la cârma celor de la CFR Cluj, în contextul în care echipa a reușit doar două victorii în ultimele 5 partide. Inclusiv antrenorul a admis că va purta o discuție cu finanțatorul echipei, luând în calcul o plecare. Luni, cele două părți s-au pus la masa negocierilor și au decis să continue colaborarea.
Pe „Bursuc” l-a prins PALTONUL! Varga îl CONFIRMĂ ca antrenor la CFR Cluj cel puțin până la final de sezon
Varga a ales să meargă mai departe pe mâna tehnicianului care a avut, de-a lungul timpului, cele mai bune rezultate la formația din Gruia, considerând că în momentul de față nu există o altă variantă mai bună pentru echipa sa.
„Am discutat și am hotărât că va rămâne Dan Petrescu. Am analizat mai bine situația și am în continuare încredere în el. Cred că este cea mai bună variantă pentru CFR, în acest moment”, a spus Varga, pentru prosport.ro.
Decizia lui Varga de a nu-l demite pe Petrescu a venit după ce antrenorul și-a asumat obiectivul de a câștiga campionatul în această stagiune și de a califica echipa în grupele Europa League sezonul viitor.
„Vor veni 3 jucători”
La schimb, pentru a realiza aceste performanțe, Petrescu a cerut întăriri. Trei jucători își dorește antrenorul în fereastra de mercato din iarnă, iar Varga a promis că va efectua modificările.
„Îi voi acorda sprijin în continuare și am încredere că vom realiza obiectivele. Ne dorim câștigarea campionatului și cel puțin grupele Europa League. Vor veni 3 jucători și nu va pleca niciun fotbalist important în această iarnă”, a adăugat Varga, pentru sursa citată mai sus.
În momentul pauzei competiționale din iarnă, CFR Cluj este pe locul 5, cu 35 de puncte, tot atâtea câte are și Universitatea Craiova, ocupanta locului 4.
CFR Cluj nu a avut o ultimă parte de sezon foarte bună în campionatul intern, dar a reușit să se califice de pe primul loc în sferturile Cupei României. Pentru a merge în semifinale, ardelenii vor lupta cu Universitatea Craiova, în manșă unică, pe teren propriu.
EVENIMENT
Guvernul Ciolacu 2, ÎNVESTIT cu doar 7 voturi peste limita minimă. Noii miniștri au depus JURĂMÂNTUL la Cotroceni
Guvernul condus de Marcel Ciolacu, din care fac parte miniștri ai PSD, PNL și UDMR, a primit luni seara votul de învestitură în plenul Parlamentului. Au fost 240 de voturi „pentru” și 143 „împotrivă”, cu doar 7 voturi peste limita minimă de 233. Noii miniștri au depus jurământul la Cotroceni, în fața președintelui Klaus Iohannis.
„Potrivit prevederilor articolului 103 alin3 din Constituția României republicată, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor, adică minim 233 de voturi <pentru>”, a spus deputatul Daniel Suciu, care a prezentat procesul-verbal asupra rezultatului votului.
Guvernul Ciolacu 2, ÎNVESTIT cu doar 7 voturi peste limita minimă. Noii miniștri au depus JURĂMÂNTUL la Cotroceni
Au fost prezenţi 450 de parlamentari, 383 fiind voturile exprimate. Decretul privind numirea noului Guvern condus de Marcel Ciolacu a fost publicat, luni seara, în Monitorul Oficial.
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat după votul din Parlament, în legătură cu diferenţa mică de voturi cu care a trecut învestirea Guvernului, că „atât s-a putut”.
Guvernul nu are susţinere populară, doar şapte voturi în plus la învestitura în Parlament arată că „nu i-au votat românii”, a afirmat liderul AUR, George Simion, la Parlament.