Connect with us

ADMINISTRAȚIE

STOP! MAŞINA stă pe LOC! Vinerea VERDE. Clujul, PERICOL pentru copii. Printre cele mai POLUATE oraşe

Publicat


Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj îi invită pe clujeni să nu mai circule cu maşina. Cel puţin o zi pe săptămână. Vinerea. Campania se numeşte “Vinerea verde”.

Spiritul civic al clujenilor

“Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj, îi invită pe clujeni, să se alăture mâine, 19 martie 2021, campaniei iniţiate de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, „VINEREA VERDE!

Prin acest eveniment, iniţiatorul campaniei îşi propune ca, în fiecare vineri, în perioada 2021- 2023, să fie impulsionată mobilitatea verde, peste tot în ţară, prin înlocuirea deplasării cu autoturismele personale, cu biciclete, trotinete electrice, maşini electrice sau cu mersul pe jos.

Toată lumea se gândeşte la o mobilizare în „viteză” şi cu „confort”, fără însă a lua în calcul amprenta de carbon pe care o lăsăm Planetei: peste 70% din emisiile de CO2 din transporturi provin doar din traficul rutier. Anual, fiecare din noi amprentează Planeta cu peste 7000 de kg de CO2: pe cele mai multe le producem doar apăsând acceleraţia maşinii personale.

Din aceste considerente şi bazându-ne pe spiritul civic al locuitorilor judeţului Cluj suntem convinşi că, „VINEREA VERDE!”, va avea foarte mulţi adepţi, iar odată cu introducerea transportului gratuit de către municipalitate, în fiecare vineri, pe lângă beneficiile aduse calităţii aerului va fi şi un avantaj financiar.

Vă aşteptăm alături de noi în Vinerea Verde!”, informează Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj.

Cluj-Napoca, printre cele mai poluate oraşe

Cluj-Napoca este unul dintre cele mai poluate oraşe din ţară. Iar sănătatea tuturor, în special a copiilor, este în pericol. Din această cauză, Comisia Europeană a început, anul trecut, procedura de infringement împotriva României. Iar primarul Emil Boc a fost chemat la Ministerul Mediului.

România, în infringement din cauza Clujului

Comisia Europeană a decis, anul trecut, să trimită României o scrisoare de punere în întârziere prin care-i acordă patru luni pentru a lua măsurile necesare pentru rezolvarea deficienţelor cu privire la calitatea aerului. Această scrisoare de punere în întârziere reprezintă, de fapt, deschiderea formală a procedurii de infringement.

„Comisia Europeană cere României să respecte cerinţele Directivei 2008/50/ECon referitoare la calitatea aerului înconjurător, un aer mai curat pentru Europa şi o evaluare fiabilă, şi să informeze opinia publică şi să raporteze în privinţa gravităţii poluării aerului.

În special, România nu a reuşit să respecte limitele maxime admise de dioxid de azot (NO2 ) în Bucureşti, Braşov, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara, şi nu a luat măsurile adecvate pentru a păstra cât mai scurte posibile perioadele în care s-au înregistrat depăşiri, precizează Executivul comunitar. De asemenea, Comisia Europeană caută să clarifice monitorizarea adecvată a concentraţiilor de dioxid de azot (NO2) în Bucureşti. Concentraţiile ridicate de dioxid de azot pun în pericol sănătatea oamenilor”, arată Comisia Europeană.

Pe data de 30 aprilie 2020, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a publicat Hotărârea privind condamnarea României pentru nerespectarea Directivei 2008/50/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa. Documentul se referă la depăşiri ale limitelor maxime admise pentru PM10, în Bucureşti, dar şi la problemele pe care le înregistrează ţara noastră în procesul de combatere a poluării.

Primarul Boc, explicaţii la Ministerul Mediului

Ca o consecinţă a scrisorii Comisiei Europene, primarii municipiilor Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara au fost invitaţi să discute cu ministrul Mediului planurile şi calendarul de măsuri pe care le vor lua pentru a limita emisiile de dioxid de azot (NO2), în condiţiile în care Comisia Europeană a demarat procedura de infringement împotriva României din cauza depăşirilor constante ale concentraţiilor de NO2 în aceste oraşe.

Bolile grave provocate de dioxidul de azot

Dioxidul de azot este un gaz toxic. Cele mai proeminente surse de dioxid de azot sunt motoarele cu combustie internă care ard combustibili fosili. Dioxidul de azot poate fi rezultatul traficului auto.

În spațiile închise expunere apare de la fumul de țigară, încălzire pe baza de butan și kerosen și de la sobe.

Emisiile în atmosferă nu numai că distrug natura vie, dar afectează în mod negativ sănătatea umană. Ele pot modifica însăşi proprietăţile atmosferei, ce poate duce la consecinţe ecologice şi climatice nefaste.

Poluanţii din atmosferă variază în funcţie de natura lor, concentraţie cît şi de durata acţiunii lor asupra organismului uman, provocînd astfel consecinţe grave.  Specialiştii în medicină şi ecologie au stabilit o legătură directă între degradarea mediului şi creşterea numărului de persoane care suferă de alergii, astm, cancer şi alte boli.

Poluanţii principali care acţionează negativ asupra oragnismului uman sunt: oxizii de azot, dioxidul de sulf, ozonul troposferic, monoxidul de carbon, aldehida formică, fenolii, pulberile în suspensie (PM10 şi 2,5 mkm).

Cei mai afectaţi sunt copiii

Oxizi de azot (NO, NO2) sunt responsabili pentru ploile acide care afectează suprafaţa terestră şi ecosistemul acvatic. Sunt responsabili pentru formarea smogului, a ploilor acide, deteriorarea calităţii apei, efectului de sera, reducerea vizibilităţii în zonele urbane.

Dioxidul de azot este cunoscut ca fiind un gaz foarte toxic atât pentru oameni cât şi pentru animale (gradul de toxicitate al dioxidului de azot este de 4 ori mai mare decât cel al monoxidului de azot). Expunerea la concentraţii ridicate poate fi fatală, iar la concentraţii reduse afectează ţesutul pulmonar.

Populaţia expusă la acest tip de poluanţi poate avea dificultăţi respiratorii, iritaţii ale căilor respiratorii, disfuncţii ale plamânilor. Expunerea pe termen lung la o concentraţie redusă poate distruge ţesuturile pulmonare ducând la emfizem pulmonar. Persoanele cele mai afectate de expunerea la acest poluant sunt copiii.

(MaAv)


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

2 Comentarii

2 Comments

  1. Roman Mariana Geta

    martie 19, 2021 la 11:30 am

    Foarte frumos! Ar fi excelent dacă s-ar putea să aplicăm în toată țară, măcar 1(una) zi pe lună.Doamne Ajută tuturor!

  2. Paul Peter

    martie 19, 2021 la 11:44 am

    avem o evaluare din partea institutiilor abilitate cu nivelul poluării in Cluj Napoca? sau doar aruncam niste supoziții pe piața…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ADMINISTRAȚIE

Peste 190 de turiști au avut nevoie de serviciile salvamontiștilor clujeni

Publicat

Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj a prezentat forului tutelar – Consiliul Județean – situația intervențiilor efectuate pe parcursul sezonului de iarnă. Astfel, în intervalul decembrie 2020 – aprilie 2021, nu mai puțin de 192 de turiști au avut nevoie de serviciile salvamontiștilor clujeni.

„Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Categoric, din punct de vedere al activității de salvare pe munte, acest sezon a fost considerabil mai greu comparativ cu anii trecuți. Restricțiile de circulație specifice pandemiei i-au determinat pe mulți iubitori ai sporturilor de iarnă să schieze exclusiv pe pârtiile din județ, fapt care s-a reflectat inclusiv în creșterea activității și a numărului de cazuri ce au necesitat intervenția Salvamont. Important e că salvatorii și-au făcut pe deplin datoria, fapt pentru care le mulțumim și îi felicităm”.

Marea majoritate a intervențiilor salvatorilor, în urma celor 168 de solicitări, au avut loc pe pârtiile de schi din cele patru zone amenajate din județ: Băișoara, Buscat, Mărișel și Feleacu. Din cele 192 de cazuri la care s-a intervenit, 19 au fost predate echipajelor SMURD.

Un caz mai grav, la care a fost solicitat sprijin aero din partea elicopterului SMURD de la Jibou, a avut loc chiar în acest sfârșit de săptămână, pe pârtia din Mărișel, unde un bărbat de 55 de ani s-a accidentat. Suspiciunea a fost de fractură de femur cu deplasare, leziune care poate periclita viața pacientului, sprijinul aero fiind solicitat pentru transportul prompt la o unitate spitalicească.

De departe, cea mai „intensă” lună din punct de vedere al intervențiilor a fost, ca în fiecare an, ianuarie, când s-au înregistrat aproape jumătate din numărul total al cazurilor”, se arată în comunicatul CJ Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Încă o lună pentru depunerea ofertelor la 1,93 mil. de lei pentru reabilitarea Parcului Farmec

Publicat

Firmele au la dispoziție încă o lună ca să depună oferte pentru proiectarea și execuția Parcului Farmec din Cluj-Napoca, unde Primăria pune la bătaie 1,93 milioane de lei.

Parcul este situat în Mărăști, pe o suprafață de 3.100 mp și are în plus și canalul Morii, unde se poate realiza un spațiu frumos de promenadă.

Mobilierul urban vechi și arborii degradați se vor înlocui, iar pe jos va fi așternut gazon și un sistem de irigații modern.

Vor fi realizate și două treceri peste apă, una care va face legătura între Parcul Farmec și spațiul verde de pe malul stâng, iar una va face legătura între acest spațiu și strada Iazului. Pe malurile Canalului Morii vor exista totodată pergole și terase din lemn.

Se vor instala: aparatură de joacă multifuncțională, din lemn, un rastel pentru biciclete, zonă de fitness, mese de ping-pong.

Parcul va beneficia de sistem de supraveghere video și internet wireless.

Aici se dorește și amenajarea unei fântâni artezieze de 20 mp, precum și a unui rondou în care va fi poziționat un brad argintiu.

Licitația este reluată după ce nu s-au depus oferte la licitațiile anterioare.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc: Așteptăm concluziile concertului de test de la Barcelona. Și noi vrem să facem unul

Publicat

Emil Boc a vorbit, luni, despre situația locurilor din spitale la Cluj, trendul descendent al ratei de incidență la nivelul municipiului, precum și despre viitoarele măsuri de relaxare propuse, luând în considerare evoluția virusului.

Edilul a spus că situația e dificilă în spitalele clujene, însă sub control. ”Suntem aproape de capacitaeta maximă. Se eliberează un pat la ATI, vine alt pacient”, a declarat Emil Boc pentru Digi TV.

Primarul așteaptă ca autoritățile centrale să ofere și reguli clare pentru relansarea industriei de evenimente, în funcție și de concertul pilot care s-a desfășurat la Barcelona, la mijlocul lui martie, unde s-a intrat doar pe bază de test rapid, vaccin sau test PCR.

”Ne-am ofetit și la Cluj să organizăm un concert pilot. Viața merge mai departe. Avem aceste două luni de foc, dar viața merge încet, dar sigur, spre normalitate, și ne protejăm astfel și locurile de muncă, care devine o problemă serioasă”, a adăugat Emil Boc.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Patru noi localități clujene vor beneficia de gaze naturale

Publicat

Consiliul Județean Cluj a emis autorizația de construire în vederea executării lucrărilor de înființare a sistemului de distribuție a gazelor naturale în patru sate ale comunei Mociu, respectiv Ghirișul Român, Turmași, Boteni și reședința Mociu.

„Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Introducerea gazului va spori atractivitatea acestor localități, din punct de vedere investițional, iar confortul locuitorilor va crește semnificativ. Tocmai de aceea, vom acorda tot sprijinul necesar procesului de extindere a rețelelor de alimentare cu gaze naturale a satelor din județul Cluj”.

În prezent, pe raza acestei comune, cu excepția unei porțiuni din satul Crișeni, nu există o rețea de gaze naturale, locuitorii folosind pentru încălzirea locuințelor și prepararea apei calde combustibili solizi, lemne și cărbuni, dar și butelii cu gaz lichefiat, plite și, pe alocuri, panouri solare.

Astfel, sistemul de distribuție a gazelor naturale existent pe teritoriul comunei Frata va fi extins spre nord, prin satul Crișeni, către celelalte patru sate componente ale comunei Mociu, vizate în această etapă. Noul sistem de distribuție a gazelor naturale se va întinde pe o lungime de aproape 42 de km și va cuprinde 874 de racorduri la consumatori.

Investiția este prevăzută a fi realizată din fonduri europene, în urma demersurilor realizate în acest sens de Primăria Mociu. Pe parcursul acestui an va avea loc pregătirea documentațiilor tehnice și a cererii de finanțare urmând ca, începând cu anul viitor, după aprobarea proiectului, să fie demarată licitația pentru execuția lucrărilor. În cea de-a doua etapă Primăria Mociu va pregăti documentațiile tehnico-economice pentru introducerea gazelor naturale și în celelalte sate ale comunei, respectiv în Chesău, Crișeni, Falca, Roșieni și Zorenii de Vale”, se arată în comunicatul CJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate