Connect with us

ACTUALITATE

Statul român promite reîmpădurirea zonelor defrișate. Peste 2.500 de păduri vor fi plantate de la zero. Când va începe campania

Publicat


Ministerul Mediului spune că, începând cu această primăvară, va planta 2.500 de păduri de la zero și va reîmpăduri alte terenuri decimate de om sau natură. Campania „Românii plantează: o pădure cât o țară!” presupune o investiție de 300 de milioane de lei.

Situația pădurilor defrișate din România a ajuns la urechile oficialilor de la Bruxelles, iar Comisia Europeană a activat luna aceasta procedura de infringement. Ministerul spune ca pentru a compensa o parte din pierderi, va planta peste 2.500 de păduri de la zero, cele mai multe în județele Suceava – 360, Maramureș – 140 și Sibiu – 90. Puieții plantați în acest ani vor prelua rolul de pădure peste 20 de ani.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a prezentat joi, 20 februarie, în cadrul unei conferințe de presă, planul celei mai mari campanii de împădurire din România, realizată în ultimul deceniu, numită „Românii plantează: o pădure cât o țară!”. Evenimentul s-a desfășurat la Pepiniera Cozieni (Pădurea Pustnicu), din cadrul Ocolului Silvic Brănești, Direcția Silvică Ilfov.

„Peste 1.100 de pepiniere ale Regiei Naționale a Pădurilor – ROMSILVA și sute de pepiniere ale ocoalelor silvice private sunt pregătite cu peste 50 de milioane de puieți pentru întregul program de anul acesta. Circa 33 de milioane dintre aceștia vor porni în următoarele zile spre cele 13.000 de șantiere active în campania de primăvară. Apoi, aceleași pepiniere vor livra alte aproape 20 de milioane de puieți în campania de toamnă. Statistic vorbind, dacă ar fi să facem o medie zilnică de puieți plantați în primăvară, aceasta ar fi de jumătate de milion de puieți pe zi”, a declarat ministrul Costel Alexe.

Cele 13.000 de șantiere de împădurire deschise în campania de primăvară sunt dispuse la nivel național, în toate județele țării. Numărul cel mai mare de puieți va ajunge în județele: Maramureș, Cluj, Suceava, Brașov, Sibiu, Harghita, Bistrița, Argeș și Vâlcea. Astfel, în fiecare dintre aceste județe intens exploatate forestier, cu păduri neregenerate natural, vor fi plantați între 1 milion și 6,6 milioane de puieți.

Cât privește numărul cel mai mare de șantiere de împădurire din cadrul campaniei, acestea sunt organizate în județele cu cele mai multe tăieri ilegale constatate: Maramureș (440 șantiere), Sibiu (1210 șantiere) și Bistrița (peste 600 șantiere).

Potrivit reprezentanților ministerului Mediului, în cadrul celei mai mari campanii de împădurire din ultimul deceniu vor fi plantate peste 2500 de păduri de la zero și completate alte 7000 de păduri tinere. Cele mai multe păduri plantate de la zero vor fi în județele: Suceava (360), Maramureș (140) și Sibiu (90). Totodată, campania cuprinde și începerea lucrărilor la centura verde a municipiului Oradea (65 ha), dar și la perdeaua de protecție a autostrăzii A2 din județul Constanța (24 ha).

În același timp, vor fi împădurite și terenurile degradate, de la nivelul unităților administrativ-teritoriale, identificate cu sprijinul ACOR, în baza unui protocol de colaborare semnat cu MMAP.

„Cei 50 de milioane de puieți vor fi completați de alte milioane, imediat după ce finalizăm identificarea terenurilor degradate. Acestea vor fi împădurite în toamna acestui an. Am semnat un protocol cu ACOR prin care primăriile din țară ne vor sprijini să avem această evidență care îi lipsește acum României. Deja, avem semnale din țară legate de sute de hectare de terenuri într-o astfel de situație. Cele mai mari suprafețe au fost identificate în județele Olt (200 ha), Galați (133 ha), Vaslui (165 ha), Tulcea (70 de ha)”, a mai spus ministrul Mediului, Costel ALEXE.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor dorește să-și alăture, în cadrul campaniei de împădurire din această primăvară, toate organizațiile neguvernamentale interesate, agenți economici, autorități publice locale și naționale, școli și voluntari care doresc să fie parte activă în acest demers.

„În cele mai multe șantiere vor planta oameni de specialitate: personalul silvic din ocoalele de stat și private alături de operatori specializați. În total vorbim de mii de oameni implicați. Vrem să-i avem pe români alături de noi! Pe cât mai mulți! Pentru ei am numit campania: Românii PLANTEAZĂ: O PĂDURE CÂT O ȚARĂ! Vrem ca ziua de 21 martie să fie ziua ROMÂNILOR CARE PLANTEAZĂ. În fiecare județ din țara asta vom avea până la 3 șantiere deschise celor care vor să dea o mână de ajutor într-o campanie cum nu a avut România vreodată. Le organizăm de așa manieră încât să plantăm alături de români în weekend-uri”, a subliniat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Toți cei care doresc să se alăture campaniei sunt rugați să acceseze site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (aici).

sursa: mmediu.ro

 

TOP articole in ultimele zile

 

ȘTIREA TA – Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

ȘTIREA TA – Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

[ad_2]

Citește Statul român promite reîmpădurirea zonelor defrișate. Peste 2.500 de păduri vor fi plantate de la zero. Când va începe campania pe Alba24.ro



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Reclamație pe MyCluj: câini agresivi, lăsați liberi INTENȚIONAT pe o stradă centrală din Cluj-Napoca

Publicat

Situație alarmantă, reclamată pe platforma MyCluj a Primăriei: câini agresivi, lăsați liberi intenționat de stăpâni pe strada General Dragalina.

O situație alarmantă a fost semnalată recent pe platforma MyCluj, referitor la comportamentul unor proprietari de pe strada General Dragalina nr. 88, în Cluj-Napoca. Potrivit reclamației, aceștia lasă intenționat doi câini liberi pe drum, punând în pericol trecătorii.

„Luați măsuri înainte să se întâmple ceva!”

Un locuitor din zonă a relatat incidentul care se repetă frecvent, în special seara.

„Bună ziua, pe drumul spre casă de la muncă, deseori, în special seara după ora 20, proprietarii imobilului de pe strada General Dragalina nr. 88 trag puțin poarta spre stânga ca să-și lase câinii (un câine de talie mare, negru cu alb, și un câine de talie mică) liberi. Câinii sunt lăsați liber INTENȚIONAT, acest lucru s-a întâmplat de mai multe ori. Câinii sunt agresivi. Vă rugăm frumos, luați măsuri înainte să se întâmple ceva!”, arată un clujean, pe platforma MyCluj.

Proprietarii riscă amenzi usturătoare

Potrivit reclamantului, câinii devin agresivi, iar faptul că sunt lăsate nesupravegheate reprezintă un pericol real, atât pentru trecători, cât și pentru animale. Această situație este cu atât mai gravă cu cât strada General Dragalina este o arteră centrală și intens circulată din Cluj-Napoca.

Sesizarea este în lucru. În cazul confirmării faptelor, proprietarii câinilor riscă sancțiuni pentru nerespectarea legislației privind animalele de companie. Legea prevede amenzi de până la 2500 de lei pentru cei care-şi lasă câinii nesupravegheaţi în spaţiul public.

Citește mai departe

EVENIMENT

Șoferii semnalează: străzile din Cluj, ALUNECOASE din cauza soluției antiderapante. „E mai rău decât pe gheață!”

Publicat

Mai mulți clujeni au tras un semnal de alarmă privind starea drumurilor din municipiu, semnalând că soluțiile antiderapante folosite fac carosabilul extrem de alunecos, punând în pericol șoferii și pietonii.

Mai multe sesizări au fost înregistrate pe platforma MyCluj a Primăriei Cluj-Napoca, luni, 20 ianuarie, și marți, 21 ianuarie, cerând măsuri urgente. Șoferii se plâng că mașinile patinează pe carosabilul stropit cu antiderapant mai rău decât dacă ar fi gheață.

„E mai rău decât pe gheață”

Un șofer care face naveta zilnic din Dezmir a relatat o situație alarmantă:

„Bună seara! Nu se poate face ceva în privința drumurilor? Se dă pe carosabil cu ce știu ce soluție de patinezi mai rău decât pe gheață! Te duci cu 30 km/h și îți fuge mașina în toate părțile. Eu fac naveta din Dezmir, la noi pe principală nu sunt trotuare și sunt oameni care merg pe jos (dimineața la ora 6). Numai puțin dacă tragi volanul să îi depășești, patinezi ca naiba. Să nu mai spun de sensul giratoriu dintre Cluj și Sânnicoară. Sau dacă cobori de pe centură în sensul acela. Vă rog să faceți ceva! E mai rău decât pe gheață”, se arată într-una dintre sesizări.

„E un real pericol pe străzi!”

Într-o altă sesizare, un șofer din zona Gruia a descris situația din sensul giratoriu de la „7 străzi”:

„Bună seara, în tot Clujul este haos pe șosele. Se alunecă în ultimul hal și nu poți opri în condiții de siguranță. În sensul giratoriu din Gruia de la 7 străzi circuli cu 5-10 km/h și îți alunecă mașina în toate direcțiile. Pe străzi, dacă pui frână de urgență, nu se oprește mașina deloc. E un real pericol pe străzi! Schimbați soluțiile!”, arată acesta.

„Se întâmplă iarna de ani de zile, nu doar acum”

Problema nu este una nouă, susțin clujenii, iar soluția folosită pe drumuri provoacă alunecarea chiar și când sunt temperaturi pozitive:

„De ce soluția care se aplică pe străzi face să se alunece extrem de tare? Ar trebui să facă asfaltul mai aderent, nu mai alunecos. Iar asta se întâmplă iarna de ani de zile, nu doar acum. Nu are legătură cu poleiul. Se alunecă și la +5 grade și la -5, de fiecare dată când se aplică soluția minune”, a mai scris un clujean.

Sesizările figurează ca fiind „în lucru” pe platforma de plângeri a primăriei.

Citește mai departe

EVENIMENT

Pană de CURENT în Cluj-Napoca, Florești și Baciu

Publicat

curent

O avarie majoră în alimentarea cu curent a produs o pană care a afectat marți, Cluj-Napoca, Florești și Baciu. Se estimează că aceasta va fi rezolvată în jurul orei 14.00.

Străzile afectate:

Loc: FLORESTI, Strada: AVRAM IANCU
Loc: FLORESTI, Strada: CATANELOR
Loc: FLORESTI, Strada: FLORILOR
Loc: FLORESTI, Strada: MARGARETELOR
Loc: FLORESTI, Strada: NARCISELOR
Loc: FLORESTI, Strada: ORIZONTULUI

Pană de CURENT în Cluj-Napoca, Florești și Baciu

Loc: FLORESTI, Strada: PARCULUI
Loc: FLORESTI, Strada: PRINCIPALA
Loc: FLORESTI, Strada: PROF. DR. VALEAN MARGINEAN
Loc: FLORESTI, Strada: PROF. DUMITRU MOCAN
Loc: FLORESTI, Strada: RAZOARE
Loc: FLORESTI, Strada: SESUL DE SUS
Loc: FLORESTI, Strada: TAUTULUI
Loc: FLORESTI, Strada: TEILOR
Loc: FLORESTI, Strada: TRAIAN
Loc: FLORESTI, Strada: URUSAGULUI
Loc: FLORESTI, Strada: VALEA GIRBOULUI
Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: AVRAM IANCU
Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: CHEILE BACIULUI
Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: DINU LIPATTI
Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: DONICI ALEXANDRU
Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: HODAI
Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: IACOB IOAN
Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: NECULCE ION
Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: ULIULUI
Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: VALEA CHINTAULUI
Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: VALEA GARBAULUI
Loc: BACIU, Strada: CHEILE BACIULUI
Loc: BACIU, Strada: COPACILOR
Loc: BACIU, Strada: LACRAMIOARELOR
Loc: BACIU, Strada: MOLIDULUI
Loc: BACIU, Strada: NOUA
Loc: BACIU, Strada: PADURARILOR
Loc: BACIU, Strada: PRINCIPALA
Loc: BACIU, Strada: TRANSILVANIEI
Loc: BACIU, Strada: VIILOR

Interval:

21/01/2025 11:03 – 21/01/2025 14:03
Durata: 3h :0′

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Bugetul lui „U” Cluj pe acest sezon, JUMĂTATE cât al rivalei din oraș

Publicat

radu constantea

Președintele Universității Cluj, Radu Constantea, a declarat că pentru acest sezon, „U” are alocat un buget de 7 milioane și jumătate de euro, adică jumătate față de CFR Cluj și FCSB, echipe cu bugete de peste 15 milioane de euro.

„Bugetul Universității Cluj se va închide spre 7,4 – 7,6 milioane de euro la final de sezon, cu tot cu academie”, a declarat Constantea la GSP Live Special.

Bugetul lui „U” Cluj pe acest sezon, JUMĂTATE cât al rivalei din oraș

În ceea ce-l privește pe Fabry, Radu Constantea a spus că mijlocașul central de la UTA va ajunge la „U” Cluj din vară. Fiind în ultimele 6 luni de contract la Arad, a semnat deja cu „U”, dar va ajunge în vară, gratis, sub comanda lui Ioan Ovidiu Sabău.

Clubul clujean și-a exprimat intenția de a-l avea pe  jucător de acum și negociază cu UTA pentru transfer.

„Fabry va fi jucătorul nostru de la 1 iulie pentru următoarele două sezoane. Purtăm discuții cu cei de la UTA, ne-am dori să-l luăm de acum, dar în unele condiții pe care ni le putem permite.

Dacă nu, îl așteptăm din vară. Există o posibilitate, dar depinde de UTA, dacă vrea să ajungem la o înțelegere. Depinde și de condiții”, a mai declarat Radu Constantea.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate