Connect with us

EVENIMENT

Spitalul Militar Central va lansa aplicația COVID-19 România. Cum va arăta aceasta

Publicat


Spitalul Militar Central a câștigat proiectul de lansare a aplicației COVID-19 România care va cuprinde harta cazurilor, statistica pe zile, informaţii legate de infrastructura spitalicească, detaliile relevante ale fiecărui caz, plus un sistem de alertă medicală timpurie, anunță G4media.ro.

Colonel medic dr. Silviu Stanciu, directorul de proiect, consideră că lansarea aplicației va ajuta la identificarea mai rapidă a cazurilor în cadrul populației, atât a celor simptomatice, cât și asimptomatice. Cetăţenii urmează să fie avertizaţi, în timp real, de posibilitatea de contaminare apărută într-o anumită zonă.

În momentul notificării, utilizatorul aplicaţiei mobile poate părăsi zona pentru a evita contaminarea. Astfel, soluţia propusă poate contribui, efectiv, la limitarea contaminărilor şi a numărului de cazuri, apărute în comunitate, precizează Spitalul Militar Central.

Aplicaţia COVID-19 România va realiza o hartă a distribuţiei spaţiale a tuturor cazurilor confirmate oficial şi o statistică ce arată evoluţia pe zile. De asemenea, proiectul cuprinde informaţii legate de infrastructura spitalicească, densitatea populaţiei şi detaliile relevante ale fiecărui caz în parte.

Experţii vor beneficia de avantajele identificării rapide ale contacţilor celor infectaţi cu COVID-19 şi, astfel, se va simplifica realizarea anchetelor epidemiologice. Astfel, aplicația va prezenta un sistem de alertă medicală timpurie (avertizare şi transmitere, în timp real, a informaţiilor relevante pentru fiecare cetăţean).

De asemenea, Serviciile de Ambulanţă şi SMURD, Inspectoratul General al Situaţiilor de Urgenţă dar şi Consiliile Judeţene vor putea gestiona judicios atât paturile din spitale, cât şi resursele alocate acestora, fapt ce fundamentează luarea unor decizii manageriale la nivel instituţional şi al autorităţilor publice locale şi centrale, decizii adaptate realităţii situaţiilor epidemice locale, regionale şi naţionale, se arată în comunicat, conform G4media.ro.

Cristian Lungu

Sursa: G4media.ro

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

FOTO/ Accident în Gilău. Trei autovehicule au fost implicate

Publicat

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj anunță că trei autovehicule au fost implicate într-un accident rutier ce a avut loc pe raza localității Gilău. Pompierii sunt la fața locului, iar poliția investighează cauzele ce au dus la producerea coliziunii. 

Știre în curs de actualizare

Sursa foto: Info Trafic Cluj-Napoca

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO/ Cele mai spectaculoase mașini prezente la Transilvania Rally

Publicat

Total Transilvania Rally 2020 a adus la grila de start un  total de 85 de echipaje, dintre care cinci din străinătate. Raliul constă în nu mai puțin de opt probe speciale ce vor avea loc în cadrul localităților clujene Tarnița, Florești, Făget și Dângău. Astfel, am selectat o parte dintre cele mai interesante mașini care vor participa într-una dintre cele mai importante competiții automobilistice din România:

 • Alexandru Pițigoi și Anton Avram – Porsche 911 GT3;
 • Mihnea Mureșan și Alina Bianca Pop – Hyundai i20 R5;
 • Cristian Dolofan și Petre Tobă – Citroen C3 R5;
 • Simone Tempestini și Sergiu Itu –  Skoda Fabia R5;
 • Gabriel Miclăușu și Dan Magoș – Dacia Sport;
 • Dănuț Budai și Lucian Budai – Suzuki Swift Sport;
 • Dorin Costea și Horațiu Florin Voicu – Ford Fiesta ST.

Echipajele care pilotează vehicule istorice (CNRVIB) la Transilavania Rally sunt următoarele:

 • Cătălin Cedric Ghigea și Andrei Răzvan Barbu – Alfa Romeo Alfetta GTV;
 • Gunther Graef și Cristian Cibu – BMW 2002;
 • Mirela Bucovicean și Sebastian Barbu – Ford Escort Mk2;
 • Andrei Agapian și Marian Matara – Volskwagen Golf;
 •  Dorin Alexandrescu și Andrei Moțescu – Volskwagen Golf 1 GTI.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Partea întunecată a alegerilor locale din Cluj: apelurile telefonice cu mesaje electorale

Publicat

Alegerile din România au reprezentat mereu o oportunitate a politicienilor și a echipelor lor electorale să arunce cu injurii dintr-o parte în alta. Deodată cu revoluția digitală, practica s-a modificat transformându-se în promovarea articolelor calomnioase sau a apelarea votanților cu mesaje pre-înregistrate. De data aceasta, electoratul clujean a fost bombardat cu apeluri menite să inducă frică și să manipuleze. Scopul final? De a-i ține pe alegători în case, după cum povestește Viorel Nistor, prefesor la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC).

Apelurile cu număr ascuns

Clujenii au fost apelați de către o identitate necunoscută și obscură care le-a livrat mesaje electorale. Direcția principală a urmărit absenteismul la vot. Astfel, lozinci precum „decât să votați asemenea candidați, mai bine nu votați pe nimeni și stați acasă duminică” au fost livrate electoratului clujean.

„O situație identică e la Consiliul Județean, nicio șansă aparentă pentru candidatul PSD, partid cotat la Cluj până-n maximum 15%. Misterul și „otrava” mesajului vin la sfârșit, căci finalul spune (citez aproximativ) „decât să votați asemenea candidați, mai bine nu votați pe nimeni și stați acasă duminică”. Clar! Aha, acesta era adevăratul mesaj! Cui îi convine absenteismul la vot? Cine ar vrea să stăm acasă? Cine ar vrea o prezență scăzută la urne în Cluj?
Fiind vorba despre vot într-un singur tur, există doar două variante plauzibile:
1. candidaților în funcție (Emil Boc și Alin Tișe), ceea ce nu prea cred, pentru că, dac-ar fi așa, ar însemna că stau atât de prost, încât se prevestește un dezastru pentru ei și n-au găsit altă soluție
2. candidaților PSD înșiși (mai verosimil), pe care demobilizarea la vot, sila față de politicieni și politică, repulsia față de toți candidații, absenteismul îi avantajează.
În final, pentru că n-am auzit de apeluri similare, mă pot întreba de ce m-au sunat pe mine. Numărul meu este public și, pe deasupra, este în baza de repondenți a unei cunoscute case de sondaj locale.😃
Aș fi vrut să scriu despre o campanie electorală interesantă și inovativă, dar sunt nevoit să lucrez cu materialul clientului”, scrie Viorel Nistor pe Facebook

Sursa Foto: Inquam Photos

Citește mai departe

CULTURA

FOTO: BCU Cluj a primit Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” din partea lui Klaus Iohannis

Publicat

Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca  a primit Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” din partea președinteșui Klaus Iohannis. Această dinstincție vine în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării identității naționale şi a răspândirii valorilor culturale românești.

Președintele României, Domnul Klaus Iohannis, a conferit Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” Medalia Aniversară Centenarul Marii Uniri, „în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării identității naționale şi a răspândirii valorilor culturale românești, pentru dăruirea cu care s-a implicat în organizarea de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri”. Eforturile tuturor colegilor bibliotecari ce s-au implicat în proiectele derulate sunt răsplătite prin această medalie, potrivit unui comunicat trimis de Biblioteca Centrală Universitară ,,Lucian Blaga” Cluj-Napoca.

Sursă: bcucluj.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate