Connect with us

CULTURA

Spectacol de excepție la Opera din Cluj, potrivit și pentru COPII. Dirijorul Crescenzi: „Îți intră direct la suflet”. Ia BILET

Publicat


il tabarro

Duminică, 9 octombrie, de la ora 18:30, Opera Națională Română din Cluj-Napoca te invită să descoperi spectacolul „Il Tabarro/Gianni Schicchi”, opere într-un act ce fac parte din celebrul „Il Trittico” de Giacomo Puccini, una fiind drama apăsătoare a iubirii destrămate, iar a doua afirmându-se prin elementele bufe și satirice.

„Sunt opere care nu doar că îți intră direct la suflet, sunt și greu de realizat. Puccini s-a gândit mult timp să scrie o operă într-un singur act, făcea parte din planurile sale încă dinainte de 1900.

<<Il Tabarro>> este o operă în care are loc uciderea unui om, o scenă de gelozie, suntem pe malurile Senei, un grup de manipulanți de marfă din port vorbesc despre întâmplările din jurul lor.

Puccini a ținut mult la această operă, imaginați-vă că avea mereu cu el o cărticică, <<Divina Comedie>> de Dante Alighieri, de unde a fost inspirat și libretul operei Gianni Schicchi, mulțumită scriitorului G. Forzano, protagonistul ajungând în iad, deoarece a făcut-o cu adevărat lată.

Vă invit să vedeți cum se termină această poveste, vă aștept la Opera Națională Română din Cluj-Napoca”, a precizat maestrul dirijor David Crescenzi.

Despre spectacol: întunecat și ironic, potrivit și pentru copii de peste 10 ani

Inspirată din drama „La Houppelande” de Didier Gold, cea mai întunecată dintre operele lui Puccini, „Il Tabarro”, este centrată pe ideea trecerii timpului, întruchipată metaforic de momentul apusului, de anotimpul toamnei și, mai ales, de curgerea lentă a fluviului Sena, în jurul căruia se dezvoltă întreaga poveste.

Scena va fi îmbrăcată apoi în atmosfera Divinei Comedii a lui Dante, Gianni Schicchi – adaptarea muzicală a celebrei lucrări dantești, cu o poveste ce are loc în dormitorul lui Donati imediat după moartea acestuia, în timp ce rudele sale lacome se prefac îndurerate și caută cu orice preț să modifice testamentul.

Cumpără-ți biletul pentru seara de spectacol de duminică, dând un click aici. Prețul biletelor variază între 30 și 100 de lei, în funcție de locul în sală. Vârsta recomandată: 10+

Spectacolul are o pauză și se încheie în jurul orei 21:30.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Peste 100 de ȘOFERI au ajuns PIETONI în minivacanța de 1 decembrie la Cluj. Majoritatea din cauza VITEZEI

Publicat

De

foto acȚiune 3

252 de șoferi au fost amendați de polițiștii clujeni în minivacanța de 1 decembrie pentru că au depășit viteza legală. 82 dintre aceștia au rămas și fără permis de conducere.

Peste 550 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate participanților la trafic, pentru nerespectarea legislației rutiere, în perioada minivacanței de 1 Decembrie, arată polițiștii clujeni.

Peste 100 de șoferi au ajuns pietoni în minivacanța de 1 decembrie la Cluj

Polițiștii rutieri au acționat la nivelul întregului județ, fiind reținute în total 105 permise de conducere, 82 dintre acestea pentru viteză excesivă.

În perioada 30 noiembrie – 4 decembrie, polițiștii clujeni, sub coordonarea Serviciului Rutier au acționat la nivelul întregului județ pentru prevenirea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, creșterea gradului de disciplină rutieră și depistarea participanților la trafic care se află sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.

În urma abaterilor constatate au fost aplicate 553 de sancţiuni contravenţionale.

Din totalul acestora, 252 au reprezentat depășirea limitei legale de viteză, context în care au fost reținute 82 de permise de conducere.

De asemenea, au fost reţinute 27 de certificate de înmatriculare și depistate 4 infracțiuni flagrante contra siguranței circulației pe drumurile publice.

Recomandările polițiștilor

Pentru siguranța traficului rutier, în contextul sezonului rece, polițiștii clujeni adresează următoarele recomandări:

 • Recomandăm conducătorilor auto să circule cu viteză redusă pe timp de ceață, să acorde mare atenție tuturor manevrelor pe care le efectuează, să mărească distanţa de siguranță între vehicule, să folosească luminile de ceață şi să evite depășirile periculoase. Dacă se deplasează în zonele de munte, să aibă autovehiculele echipate cu anvelopele de iarnă.
 • Este interzisă conducerea autovehiculelor pe drmurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă!
 • În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini este recomandat să folosiți frâna de motor! Nu bruscați comenzile și păstrați în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă. Ţineţi cont de faptul că atunci când este ceaţă şi ninsoare, distanţele sunt mai greu de apreciat!
 • Pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă! Traversarea drumului trebuie efectuată doar prin locurile premise, după o asigurare temeinică!
 • În condiții de vreme rea, vizibilitatea scade, așadar acordați șoferilor timp suficient pentru vă observa și pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare!

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Sediul BCR de pe strada Barițiu, cumpărat cu 5,7 milioane de euro de Primăria Cluj-Napoca

Publicat

De

bcr

Sediul BCR de pe strada Barițiu este cumpărat de Primăria Cluj-Napoca pentru suma de 5.780.000 milioane de euro, după ce Consiliul Local a aprobat, luni, tranzacția, iar municipalitatea și-a exercitat dreptul de preempțiune.

Potrivit proiectului de hotărâre, suma inițială, de 6,5 milioane de euro, a fost stabilită de un evaluator autorizat iar cea finală, mai redusă, a fost negociată de o comisie specială, urmând să fie plătită în 5 zile lucrătoare de la semnarea contractului de vânzare-cumpărare.

Primarul Emil Boc declara, anterior, achiziția ar fi necesară pentru relocarea Centrului pentru cetățeni de pe strada Moților 7, care va fi demolat pentru metrou, dar și pentru relocarea funcționarilor de la Direcția de Impozite și Taxe de pe Bulevardul Eroilor, în condițiile în care clădirea trebuie să fie reabilitată.

Clădirea are o suprafață la sol de peste 1000 mp și o înălțime de 7 etaje, având și demisol. De asemenea, are, în total, peste 100 de încăperi.

Imobilul a fost finalizat în anul 1997.

Citește mai departe

EDUCATIE

Directoarea Colegiului Național Mihai Viteazul din Turda, unde a predat interlopul Balibacea, a fost DEMISĂ

Publicat

De

turda elev 2

Inspectoratul Școlar Cluj a decis schimbarea din funcție a directoarei Colegiului Național Mihai Viteazul din Turda, motivând că faptul că un fost interlop, Ovidiu Vancea, zis Balibacea, a ajuns să predea elevilor, a dus la o situație conflictuală fără precedent.

Nu doar cadrele didactice, ci și elevii și părinții acestora, au cerut demiterea directoarei. Elevii au și protestat în fașa colegiului.

Codruța Andreica, director al Colegiului Național Mihai Viteazul, Turda a fost eliberată, luni, din funcție, a transmis IȘJ Cluj.

„În ședința Consiliului de Administrație al I.Ș.J. Cluj, din data de 5 decembrie 2022, a fost discutat Raportul misiunii de audit, efectuat de către I.Ș.J. Cluj la Colegiul Național Mihai Viteazul, Turda, pentru verificarea legalității propunerii de demitere a directorului Colegiului Național Mihai Viteazul, Turda, doamna Codruța Andreica, de către Consiliul profesoral al unității, propunere transmisă Inspectoratului Școlar Județean Cluj, prin adresa înregistrată cu nr. 1447/10.11.2022, la registratura I.Ș.J. Cluj.

În urma intervievării echipei manageriale, a cadrelor didactice, a personalului didactic auxiliar și nedidactic, precum și a verificării de documente la nivelul unității, a fost redactat Raportul misiunii de audit care conține o serie de constatări și recomandări”, anunță IȘJ.

Directoarea Colegiul Național Mihai Viteazul din Turda, unde a predat intelopul Balibacea, a fost demisă

Raportul evidențiază respectarea normele legale, în vigoare, pentru propunerea eliberării din funcție a directorului unității de către Consiliului de Administrație al I.Ș.J. Cluj.

Citește și: VIDEO FOTO. Protest la Colegiul ”Mihai Viteazul” Turda, după ce un fost interlop a predat matematică: ”Vrem școală, nu circ”

„În ultima perioadă, fără să se aștepte finalizarea Raportului misiunii de audit, conflictul dintre o parte a membrilor Consiliului Profesoral și directorul unității s-a acutizat, conflictul fiind preluat și amplificat în presă, pe fondul acțiunilor de protest desfășurate de către profesori ai unității, la care s-au solidarizat și elevi ai școlii.

Părinții, de asemenea, au trimis Inspectoratului Școlar Județean Cluj o solicitare de demitere a directorului unității, generându-se astfel o situație conflictuală fără precedent care aduce serioase prejudicii de imagine școlii.

Singura modalitate de a pune capăt acestei situații este eliberarea din funcție a directorului unității, în baza prerogativelor Consiliului de Administrație al I.Ș.J. Cluj”, se arată în decizia IȘJ Cluj.

În conformitate cu actele normative menționate mai sus, propunerea de demitere a directorului Colegiului Național Mihai Viteazul Turda a fost votată în unanimitate de către membrii Consiliului de Administrație al IȘJ Cluj.

Până la numirea unui alt director s-a propus și s-a votat delegarea sarcinilor directorului către directorul adjunct al unității, Florin Potoră.

Citește mai departe

CULTURA

Simfonie, comedie, workshop-uri, rap și colinde. TOP 12 evenimente în a 12-a lună din an. Ieși din 2022 cu clipe de neuitat

Publicat

carnival gbeb963a09 640

Se încheie un nou ciclu. În a 12-a lună din an ți-am pregătit o listă cu tot atâtea evenimente la care merită să participi, în funcție de preferințele tale, ca să îți faci amintiri și pe ultima sută de metri din 2022. Te așteaptă ateliere de artă, de la pictat mandale și dansat, la reinventare muzicală, precum și spectacole de teatru, simfonice, rap, cu colinde, dar și de comedie și improvizație. Dar există și seri de jocuri și de relaxare dacă ești în căutare de ceva mai chill. Alege-le pe cele mai potrivite pentru tine. Le-am așezat în ordine cronologică să îți fie mai ușor să-ți faci ordine în calendar.

Spectacol de teatru muzical festiv „Sărbătorile vin, fă-mă să uit puțin”, REACTOR de creație și experiment, 6 decembrie

Atât astăzi, cât și mâine, va avea loc un spectacol de teatru muzical de Crăciun cu colinde și muzică originală, recomandat persoanelor cu vârsta de peste 14 ani, în regia lui Adonis Tanța, împreună cu acesta, cu Cristina Tureanu, Paula Maria Seichei, Lucian Teodor Rus, și Renata Burcă.

„Privați de actualizatul simbol magic al Crăciunului, membrii familiei Roșca, Aristina și Alin, își regăsesc speranța că vor putea să-și păstreze locuința de îndată ce soarta le surâde prin câștigarea unui concurs inițiat de o celebră companie de televiziune.

Starurile emisiunii vizitează căminul protagoniștilor pentru a le oferi alinarea necazurilor, dar și pentru a filma mult așteptatul final al celei mai urmărite telenovele a momentului, alături de aceștia.

Cât de departe sunt dispuși Aristina și Alin să meargă pentru a-și plăti datoriile, respectiv pentru a satisface cerințele conținutului pe care industria mizează, la rândul ei, cu scopul de a întâmpina așteptările audienței?

Amețiți și epuizați de efortul pe care lipsa onestității, clădită, de altfel, pe presiuni reale, îl presupune, își propun, cu toții, să găsească o cale de a ieși cu basmaua curată, apelând tocmai la umanitatea care, din fericire, revine în peisaj într-o formă surprinzătoare”, se arată în descrierea spectacolului.

Biletele se pot achiziționa:

 • online: click aici
 • de la Reactor, cu o oră înainte de începerea spectacolului, în limita locurilor disponibile

316419374 5563657017081164 5536534785842345613 n

Stand-Up Comedy cu Bordea, Cortea și Claudiu, Cinema Florin Piersic, 7 decembrie

Cinema Florin Piersic pregătește un show ultra extra all inclusive, cu Bordea, Cortea și Claudiu.

„Glume scurte, glume lungi, glume inteligente, glume albe, glume negre cu mult, mult umor. Un show mai surprinzător decât prețul la motorina, chiar și mai surprinzător decât o TESLA pe GPL.

Îți dăm de veste, să știi de pe acum și chiar nu vrem să fim modești. Până la urmă, noi vrem să vii, iar de restul ne ocupăm noi, ca de obicei. Nu uita să-ți iei cu tine toți prietenii și buna dispoziție pentru o seară de neuitat, plină de umor incendiar”, anunță gazdele.

Pentru bilete, click aici.

309621089 542554407870939 322003357371639999 n

Moții colindă Clujul, Casa de Cultură a Studenților, 7 decembrie

Apuseni Transilvania prezintă Moții colindă Clujul, un eveniment în care cele mai frumoase tradiții de Crăciun din Țara Moților sunt prezentate în sala mare a Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, miercuri, 7 decembrie, de la ora 19.

Intrarea este liberă.

Vor participa următorii artiști:

 • Ansamblul folcloric Valea Drăganului
 • Corul bărbătesc din Vâltori
 • Grupul Casei de Cultură Zlatna
 • Ansamblul “Citera cu Dor” Ciuruleasa
 • Ansamblul folcloric Țarina Cupru Min Abrud
 • Corul Bisericii Ortodoxe Lupșa – Țara Moților
 • Taraful și grupul de tulnicărese din Albac
 • Barbu Todea – rapsod popular
 • Corul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca
 • Frații Chindriș și Anda Horoba
 • Mirela Mănescu
 • Mihaela Grindean și Dorin Nemeș
 • Valeria și Traian Ilea

317421858 502347111918955 1363487596988550820 n

Concert caritabil simfonic, Auditorium Maximum, 7 decembrie

Orchestra Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima ” Cluj-Napoca

În aceeași zi, studenții Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” organizează un concert caritabil prin care doresc să o susțină pe Anna Buza, care suferă de dislocare gravă a vertebrelor şi trei tumori intracanalare benigne cu efect compresiv local.

Programul cuprinde:

 • Serghei Rahmaninov – Fantezie simfonica „Stânca” op. 7
 • Serghei Rahmaninov – Concert pentru pian și orchestra nr. 3 op. 30

Dirijorul este Dmitrii Chiricov, iar la pian va fi Antoniu Tiberiu Nagy.

316128826 547529724047257 3954268453148418372 n

Meet & Play Board Game Night, The Guild Hall, 9 decembrie

Dacă îți plac jocurile de societate sau ai vrea să încerci câteva dar nu ai cu cine, sau dacă pur și simplu vrei să cunoști oameni noi, Meet & Play va fi seara perfectă pentru tine.

Vei încerca jocurile simple și distractive, de petrecere, din colecția The Guild Hall, în timp ce vei lega noi prietenii. Te vei putea alătura unui grup deja existent sau vei putea forma propriul tău grup, propunând un joc.

Poți veni singur sau cu un prieten, scopul fiind de a socializa și de a face cunoștință cu persoane noi. Echipa foarte prietenoasă va fi acolo pentru a face lucrurile mai ușoare.

Pentru a participa la acest eveniment, va trebui să cumperi o intrare de zi sau să ai un abonament The Guild Hall. Ceaiul, apa, cafeaua și ciocolata caldă sunt incluse în preț!

Mai multe informații despre prețuri găsești cu un click aici.

279347830 1158664624970611 2606048245413058696 n

African Dance workshop, Dance Fever Studio, 10 decembrie

Clujenii sunt invitați într-o călătorie plină de ritm și de vitalitate prin dansurile africane.

„Instictual și natural, dansul african se remarcă prin mişcările inspirate din fenomenele naturii și din gesturile de zi cu zi ale oamenilor. În acest workshop vei avea ocazia să înveți un dans tradițional din Africa de Vest, să îți cunoști mai bine corpul și să îți dezvolți vocabularul expresiv în mișcare.

Un element specific dansurilor africane tradiționale este muzica live, așa că vei putea să explorezi comunicarea nonverbală dintre dansul tău și ritmurile tobelor. Nu este necesară experiența anterioară în dans!”, spune facilitatoarea Diana Ionașcu.

Aceasta împletește pentru oameni cele două pasiuni ale sale: psihoterapie și dans.

Structura atelierului este după cum urmează:

 • Încălzire jucăușă + introducere în ritm
 • Curs de dans african
 • Cerc de dans
 • Cooldown + stretching

Locurile sunt limitate. Contribuția de persoană este de 90 de lei. Pentru înscrieri, click aici.

Pentru mai multe informații, sună la 0755 691 181 sau trimite un email pe adresa insightdance.cluj@gmail.com.

317079216 2759362327541083 4856974727211423072 n

Improbabilii vs. No, amu – Optimi #4, Centrul de Creație Maidan, 10 decembrie

Cel de-al patrulea meci din Cupa Impro Battle 2022-2023 are loc la Cluj-Napoca. Acesta este un format de teatru sport, adică o competiție între 2 echipe de improvizatori. Ele se vor provoca pe parcursul mai multor runde, la scene și jocuri de improvizație diverse și vor fi jurizați, atât de către public, cât și de către semenii lor improvizatori care vor analiza obiectiv de la pupitrul juriului.

Cele două trupe care se vor duela, de la ora 19, pe Maidan (adică la Centrul de Creație Maidan – strada Eroilor 16) sunt: Improbabilii și No, amu IMPROV.

Biletele pot fi achiziționate online de pe eventbook.ro sau cash de la intrare, dacă s-a făcut rezervare cu cel puțin o zi înainte de eveniment. Prețul unui bilet este de 30 lei.

Rezervarea e obligatorie (prin apel, SMS, WhatsApp) la 0721 193 369, chiar dacă s-au achiziționat bilete online. Acest aspect trebuie menționat în momentul rezervării.

Participanții sunt rugați să ajungă cu 15-20 de minute mai devreme.

314499260 562523682541796 440620612837209472 n

Atelier de pictat mandale pe suporturi de lumânări din lemn, Makuma play:space (Str. Artelor 5), 10 decembrie

Pe final de an, Makuma play:space a pregătit un atelier mai jucăuș și mai creativ în care clujenii sunt invitați să picteze mandale pe suporturi de lumânări.

„Ne vom relaxa, vom asculta muzică de suflet, vom servi ceai și fructe, vom picta liber și ne vom lăsa imaginația să se exprime așa cum vom simți pe moment. Simplul proces de a crea o mandală este terapeutic în sine. Timpul pe care îl petreci când pictezi e ca un moment de liniște interioară, de conectare cu sinele, cu acea parte creativă din tine care a existat mereu și se bucură să fie exprimată.

Vei avea la final un cadou pentru sufletul tău sau poate fi un cadou drăguț și personalizat dacă simți să-l dăruiești. Noi vom aduce toate materialele necesare și vă vom ghida în pictura cu acrilice”, comunică organizatorii.

Durata atelierului este de 4 ore. Contribuția de persoană este de 65 de lei. Pentru înscrieri, click aici.

Citește și Timeea, artistă și mamă din Cluj, pune Universul pe căni, agende, tablouri și accesorii. Arta mandalei: E terapie, nu meserie

317318298 652215386615246 5332778445930421191 n

Concerte Rap, FORM Space, 10 și 16 decembrie

Iubitorii de rap cu vârsta de peste 18 ani pot merge luna aceasta la FORM Space, unde vor avea loc două concerte.

Deliric cu Silent Strike vor veni în data de 10 decembrie, urmând ca pe 16 să concerteze Macanache. Pentru bilete, click aici, respectiv aici pentru cel de-al doilea concert.

314345525 4087834594775068 3792537713768642725 n

315711008 4099047103653817 136602038249029842 n

Rebirthing your musical self – Formare și transformare în muzică vie cu Bogdan Octav (decembrie – iunie)

Ai avut vreodată dorința să înveți un instrument muzical, dar te-a frustrat atât de tare încât te-ai lăsat, gândindu-te „nu am talent” sau „nu e pentru mine”? Ai un instrument muzical cu care cochetezi de mai multă vreme dar nu ai găsit niciodată timpul sau contextul să începi? Ți se pare prea dificil să înveți muzică de unul/a singur/ă, dar nici nu ai găsit o școală potrivită și motivantă pentru asta?

Îți dorești să îți găsești un mod de a face muzică, care nu e axat pe performanță ci pe naturalețe și bucurie? Vrei să îți găsești expresia ta muzicală unică și personală? Ți-ar plăcea să poți facilita întâlniri de muzică vie, de muzică silvatică în comunitatea/școala/firma ta? Te pasionează muzica dar nu știi de unde să o apuci?

Dacă ai răspuns cu da la cel puțin una din întrebările de mai sus, acest program extensiv de formare și transformare poate fi pentru tine.

„Este un program cu care vreau să te conduc spre acel loc unde să te găsești pe tine în muzică și expresie. Pornim la drum un grup de maxim 12 participanți/te și parcurgem o transformare prin muzică care ne va conduce din toamnă în iarnă și în primăvară până la începutul verii. Din decembrie până în iunie, vei avea 2 întâlniri de grup și o ședință individuală în fiecare lună”, spune facilitatorul.

Program pe 3 module

Modulul I: The Groove – aspecte generale ale muzicii, în mod special ritmul: „În acest timp vom și asculta muzici din diferite locuri și timpuri ale lumii care ne inspiră și ne vom conecta cu aceste muzici prin dans și corp. Apoi vom cunoaște diferite tipuri de instrumente. Fiecare cu rolul și specificul său.”

Până la sfârșitul anului, fiecare participant își va alege instrumentul principal cu care dorește să se conecteze și, eventual, un instrument secundar.

Modulul II: Instrumentul ca extensie a sinelui – se lucrează cu vocea și conexiunea între voce și instrument (instrumentul devine voce): „Iarna, din ianuarie până în martie se vor face activități pentru a găsi cea mai bună cale prin care participanții se pot conecta cu propriul instrument, iar acest lucru se poate să îi ducă departe de folosirea lui convențională.”

În fiecare lună va avea loc și un mic jam session intern.

Întrebarea principală urmărită în acest modul este: Ce vreau să exprim și care este modul cel mai eficient de a o face?

Modulul III: Armonia lui Împreună – se vor aborda diferite moduri de cântec liber, diferite feluri de a conduce un jam session și diferite strategii de abordare a muzicii libere: „Cum interacționez cu alții în muzică? Ce mă ajută să îmi găsesc spațiul în muzica liberă? Cum creăm spațiul pentru expresiile noastre comune?”

Diplomă și oportunități artistice la final de program

Cu alte cuvinte, din aprilie până în iunie se va explora ideea de armonizare și de completare reciprocă. Modulul va conține și noțiuni de bază din teoria muzicală, cu aplicații practice.

„Dacă participi la acest curs, îți asumi să contribui cu tot ceea ce știi ca să:

 • îți poți găsi un instrument prin care să simți că te poți exprima autentic
 • îți găsești siguranța și încrederea în modul tău de a te exprima, atât față de tine cât și față de alții
 • îți găsești calea cea mai bună pentru a contribui într-un jam session

Iar pe lângă asta, vei avea ocazia:

 • să înregistrezi o muzică a ta, în colaborare cu mine
 • să co-creezi cu grupul o reprezentare muzicală care va avea loc la sfârșitul cursului, în Noaptea de Sânziene
 • să participi la mai multe din jamsessionurile noastre lunare și să primești un feedback ulterior
 • să îți însușești cunonștințe solide despre bazele muzicii comunitare vii și să poți facilita astfel de întâlniri tu însuți”, adaugă facilitatorul.

Prețul este după posibilitățile fiecăruia

Această formare va conține o diplomă de absolvire pentru cei care completează integral cursul.

„O diplomă care îți atestă o formare cu baze complete în muzică silvatică după principiile Cercului Întreg.

Contribuție: Acest curs este foarte personal, și așa va fi și contribuția ta pentru el. O să stabilim contribuția lunară pentru fiecare persoană în parte, după un principiu străvechi, denumit <<zeciuiala>>. Acest principiu spune că a bine ca un om să dedice a zecea parte din ceea ce câștigă pentru o cauză a spiritului.

Așadar contribuția ta lunară va fi aproximativ a zecea parte din ceea ce câștigi într-o lună. Dacă câștigi 2000 lei pe lună asta înseamnă 200 lei, dacă câștigi 4000 lei pe lună, ar fi 400. În formularul de înscriere vei fi rugat să specifici tu contribuția ta lunară, personală, care ți-o poți asuma pe toată durata formării”, mai spune acesta.

Pentru înscriere, click aici. Maximul de participanți este 12. Minimul de participanți ca acest curs să se înființeze este de 8 persoane.

Despre facilitator

Bogdan Octav Racolța e fascinat de muzică, de obiecte care produc sunete și de spațiul de joacă care se poate crea în muzica deschisă și liberă.

„Am fost format în muzică în feluri formale și non-formale, în adolescența mea în Germania iar apoi în timpul studiului în Brazilia. Muzica cu rădăcini africane m-a influențat enorm de-a lungul vieții, pornind de la hip-hop, la blues, la reggae, la percuție africană, iar în cultura afrobraziliană am regăsit toate aceste elemente în cele mai vii fuziuni.

Aproximativ din anul 2000 până în prezent am învățat să cânt la diferite instrumente arhaice și moderne, printre care: berimbau, kora, kalimba, caval diferite fluiere, sintetizatoare, pian, trompetă, bas, voce, didgeridoo și diferite instrumente de percuție. Baza mea e ritmul, pentru că toate se leagă pentru mine de ritm și corp.

Predau muzică, percuție și capoeira din 2009 până în prezent, iar o mare măsură a metodelor pe care le folosesc sunt creații proprie, a căror idee fundamentală este să facă muzica atât de accesibilă și de plină de bucurie cum este pentru copiii care o învață în Brazilia sau în Africa.

Acest curs se bazează pe toate experiențele făcute în acești 13 ani, în cadre formale și informale iar înscriindu-te vei fi parte din prima generație pentru care doresc o formare completă, la care să pot contribui cu toate cunoștințele mele. Te aștept să pășim împreună pe această cale, Calea Muzicii”, împărtășește Bogdan.

314407909 2742702792540370 4597283446213176723 n

Baie de sunet cu gong, boluri de cristal și alte instrumente, IKWE Yoga Studio, 17 decembrie

Clujenii sunt invitați la o călătorie de explorare a Sinelui, pe calea sunetelor gongului, bolurilor și ale altor instrumente, sâmbătă, 17 decembrie, de la ora 16:00 sau de la ora 18:00.

„Ne vom curăța energetic și vom elibera blocaje, traume, credințe și tipare care nu ne sunt benefice, pentru a ne atinge Potențialul Divin”, spune facilitatorul Andrei Zlampareț.

Înscrierile se fac pe WhatsApp, la numărul acestuia, 0742 022 913. Contribuția de persoană este de 100 lei. Durata unei ședințe este de aproximativ 90 minute. Numărul de locuri este limitat.

316415398 526851149457056 2541987485244632285 n

Concert acustic Luna Amară, Atelier Cafe, 18 decembrie

Dacă ți-a fost dor de un concert Luna Amară sau nu ai avut ocazia de a merge la unul până acum, după o pauză de doi ani și o pandemie mai târziu, Luna Amară revine la tradiția de a încheia anul cu un concert acustic, acasă, la Cluj, în data de 18 decembrie, de la ora 21.

Pentru bilete, click aici.

 • early birds: 40 lei [număr limitat]
 • preț standard: 50 lei [număr limitat]
 • late birds: a 60 de lei

316410104 682181986598492 2135396433445349007 n

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax