Connect with us

CULTURA

Spectacol de excepție la Opera din Cluj, potrivit și pentru COPII. Dirijorul Crescenzi: „Îți intră direct la suflet”. Ia BILET

Publicat


il tabarro

Duminică, 9 octombrie, de la ora 18:30, Opera Națională Română din Cluj-Napoca te invită să descoperi spectacolul „Il Tabarro/Gianni Schicchi”, opere într-un act ce fac parte din celebrul „Il Trittico” de Giacomo Puccini, una fiind drama apăsătoare a iubirii destrămate, iar a doua afirmându-se prin elementele bufe și satirice.

„Sunt opere care nu doar că îți intră direct la suflet, sunt și greu de realizat. Puccini s-a gândit mult timp să scrie o operă într-un singur act, făcea parte din planurile sale încă dinainte de 1900.

<<Il Tabarro>> este o operă în care are loc uciderea unui om, o scenă de gelozie, suntem pe malurile Senei, un grup de manipulanți de marfă din port vorbesc despre întâmplările din jurul lor.

Puccini a ținut mult la această operă, imaginați-vă că avea mereu cu el o cărticică, <<Divina Comedie>> de Dante Alighieri, de unde a fost inspirat și libretul operei Gianni Schicchi, mulțumită scriitorului G. Forzano, protagonistul ajungând în iad, deoarece a făcut-o cu adevărat lată.

Vă invit să vedeți cum se termină această poveste, vă aștept la Opera Națională Română din Cluj-Napoca”, a precizat maestrul dirijor David Crescenzi.

Despre spectacol: întunecat și ironic, potrivit și pentru copii de peste 10 ani

Inspirată din drama „La Houppelande” de Didier Gold, cea mai întunecată dintre operele lui Puccini, „Il Tabarro”, este centrată pe ideea trecerii timpului, întruchipată metaforic de momentul apusului, de anotimpul toamnei și, mai ales, de curgerea lentă a fluviului Sena, în jurul căruia se dezvoltă întreaga poveste.

Scena va fi îmbrăcată apoi în atmosfera Divinei Comedii a lui Dante, Gianni Schicchi – adaptarea muzicală a celebrei lucrări dantești, cu o poveste ce are loc în dormitorul lui Donati imediat după moartea acestuia, în timp ce rudele sale lacome se prefac îndurerate și caută cu orice preț să modifice testamentul.

Cumpără-ți biletul pentru seara de spectacol de duminică, dând un click aici. Prețul biletelor variază între 30 și 100 de lei, în funcție de locul în sală. Vârsta recomandată: 10+

Spectacolul are o pauză și se încheie în jurul orei 21:30.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

U-BT Cluj – BC CSU Sibiu, 100-60. Victorie ZDROBITOARE a clujenilor în DERBY-ul Ardealului

Publicat

u-bt

U-Banca Transilvania Cluj au întâlnit, sâmbătă seara, pe BC CSU Sibiu, în așa numitul Derby al Ardealului. Clujenii s-au dezlănțuit și au obținut o victorie zdrobitoare, 100 la 60.

Clujenii își doreau să-și refacă moralul și să înceapă o nouă serie de victorii, după ce au pierdut ultimele două meciuri, cu Dinamo și cu Turk Telekom Ankara.

U-BT Cluj – BC CSU Sibiu, 100-60. Victorie ZDROBITOARE a clujenilor în DERBY-ul Ardealului

U-Banca Transilvania are un meci mai puțin disputat față de majoritatea grupărilor din Liga Națională. Sibienii au bifat 4 succese și 3 înfrângeri, ultima dată învingând-o fără drept de apel pe Steaua București cu scorul de 91-69.

Clujenii au acum 7 victorii la rând obținute în fața rivalilor din Sibiu.

Cei mai buni marcatori au fost Stephens (U-BT) cu 21 de puncte, urmat de Pipkins (Sibiu) cu 19 puncte și Măciucă (U-BT) cu 16 puncte.

„Jucăm cu o echipă care poate produce surprize. Noi ne întoarcem pe teren propriu și avem o săptămână în care ne așteaptă două meciuri acasă. Trebuie să ne revenim după înfrângerea și deplasarea din Turcia și vrem să progresăm ca echipă. Scopul nostru este să arătăm un baschet de calitate, ne dorim victoria și băieții sunt foarte motivați”, spunea înaintea partidei Mihai Silvășan, antrenor U-Banca Transilvania.

Citește mai departe

ECONOMIE

Burduja: Hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești din Cluj, prin parteneriat public-privat. În 6 luni începe studiul de fezabilitate  

Publicat

De

Burduja

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, susține că nu este un proiect mai important pentru reechilibrarea sistemului energetic național decât hidrocentrala prin pompaj de la Tarnița-Lăpuștești, din județul Cluj, proiect pe care l-a găsit încuiat într-un sertar la preluarea funcției și pe care și-a propus să-l revitalizeze.

Sebastian Burduja a declarat, sâmbătă, la Consiliul Județean Cluj, că a repus proiectul pe roate și l-a inclus în toate strategiile, considerând că acesta este rentabil.

”Nu este un proiect mai important pentru reechilibrarea sistemului energetic național decât hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești din județul Cluj care înseamnă o putere instalată între 500 și 1000 de MW. Lacul există, am vizitat barajul de peste 100 de m, care are 50 de ani și arată ca în prima zi.

Când am preluat mandatul, proiectul era încuiat într-un sertar și nu mi s-a părut normal. L-am repus și l-am inclus în toate strategiile noastre și am încercat să atribuim studiul de fezabilitate, ultimul fiind vechi de 10 ani și nu poate fi folosit.

Dacă a fost considerat rentabil în urmă cu 10 ani, cu siguranță este mult mai rentabil azi.

Problema este că nu avem companii care să facă acest proiect.

Corpul de control la SAPE

În zona de proiectare, SAPE, o companie a Ministerului Energiei, care a primit mandat să înainteze cu proiectul a scos de două ori la licitație. O să văd dacă din culpa lor sau nu, voi trimite Corpul de control.

Cert este că nu au reușit să atribuie contractul,  nu au fost decât două oferte la licitație și ambele au fost declarate neconforme. Lumea fuge de acest proiect, că e complex, greu, scump, iar unii au spus că mai bine să nu facem nimic”, a spus Burduja.

Ministrul Energiei a precizat că în aceste condiții, a luat decizia ca proiectul să înceapă de la zero, nemaiavând companii românești care să își asume o astfel de investiție, iar soluția a fost găsirea unui investitor privat care să ducă totul de la studiul de fezabilitate până la punerea în funcțiune.

Firme mari interesate de proiect

”S-au arătat interesați japonezii de la firma Itochu, cu care am semnat un memorandum, dar francezii de la EDF, dar și americanii, și voi avea o discuție pe această temă cu secretarul pe Energie al SUA.

Ei vin cu finanțări și noi le putem garanta o predictibilitate, garantăm pentru un număr de ani prețul energiei electrice și al serviciului de echilibrare, pentru ca investiția să aibă un grad de siguranță pentru acel investitor.

Văd acest proiect prin parteneriat public-privat. Demarăm studiul de fezabilitate în 6 luni, realizarea acestuia durează un an și jumătate, după care urmează execuția.

Statul român nu mai are companii care să știe să facă astfel de proiecte, astfel că trebuie să parteneriem cu firme internaționale serioase, să învățăm de la ei și să reluăm această industrie”, a precizat ministrul Energiei.

Burduja a precizat că se așteaptă ca și la Tarnița – Lăpuștești să apare activiști ecologici de la diverse ONG-uri care pună bețe-n roate proiectului, dar investiția nu va fi stopată, ci finalizată.

Proiectul hidrocentralei de la Tarnița-Lăpuștești este estimat la 1,5 miliarde de euro.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Remus Lăpușan: România merită să PROSPERE! PSD a demonstrat deja că putem CREȘTE nivelul de trai (PE)

Publicat

remus lapusan

Într-o perioadă în care stabilitatea economică și bunăstarea cetățenilor au fost puse la încercare la nivel global, România a dovedit că se poate. Cu o viziune bine conturată și o serie de măsuri ferme, guvernul sub conducerea lui Marcel Ciolacu a reușit să îmbunătățească considerabil nivelul de trai al românilor.

Remus Lăpușan, prim-vicepreședinte PSD Cluj și candidat PSD la Camera Deputaților, a explicat că în doar câțiva ani, partidul a respectat promisiunile făcute și a adus schimbări concrete, vizibile în veniturile și siguranța economică a fiecărui român. El a evidențiat și atingerea unor obiective clare: un salariu mediu net de peste 1.000 de euro și o pensie medie de peste 500 de euro, realizate în mai puțin de trei ani de la intrarea PSD la guvernare.

Remus Lăpușan: România merită să PROSPERE! PSD a demonstrat deja că putem CREȘTE nivelul de trai (PE)

De asemenea, a menționat că salariul minim european a fost introdus în legislația românească, garantând un venit de bază conform standardelor Uniunii Europene, astfel încât românii să nu mai aibă niciodată salarii sub nivelul adecvat la nivel european.

Creșteri spectaculoase ale salariilor și pensiilor

În doar trei ani, salariul minim a crescut cu peste 60%, de la 2.300 de lei la 3.700 de lei. Aceste majorări susținute au îmbunătățit substanțial nivelul de trai, permițând fiecărui român să beneficieze de un venit mai decent. În același timp, pensia medie a crescut cu peste 70%, ajungând la 2.792 de lei în septembrie 2024, comparativ cu 1.608 lei în noiembrie 2021.

Sprijin pentru clasa de mijloc și protecția puterii de cumpărare

PSD a investit în consolidarea clasei de mijloc, iar rezultatele sunt evidente: mulți români care muncesc cinstit au ieșit din zona de sărăcie și trăiesc astăzi cu un venit decent. Peste 1,5 milioane de români au astăzi un salariu net de peste 1.000 de euro lunar, marcând astfel o evoluție semnificativă pentru puterea de cumpărare și nivelul de trai.

În ciuda provocărilor economice interne și internaționale, PSD a găsit soluții eficiente pentru a proteja puterea de cumpărare a peste 12 milioane de români. Acest sprijin a inclus, printre altele ajutoare anuale pentru pensionarii cu venituri mici, carduri pentru energie și alimente pentru familiile aflate în dificultate și plafonarea prețurilor la energie și limitarea adaosului la alimentele de bază, pentru a combate specula și a menține prețurile accesibile.

PSD – un partener de încredere pentru bunăstarea României

”Cu peste 80% dintre aceste creșteri realizate sub guvernarea PSD, suntem hotărâți să continuăm pe acest drum al dezvoltării și stabilității economice. Pentru cei mai mulți români, aceasta este dovada clară că putem crea un viitor mai bun. PSD va continua să fie un partener de încredere pentru toți cetățenii, angajându-se să sprijine bunăstarea și siguranța economică a fiecăruia. România merită să prospere, iar fiecare român merită să trăiască bine!” a încheiat candidatul PSD Cluj, Remus Lăpușan.

CMF:11240017

Citește mai departe

EVENIMENT

„Adoptă o Inimă Temerară” – o inițiativă ECOLOGICĂ a asociației „Capace cu suflet”

Publicat

adopta o inima temerara

Asociația „Capace cu Suflet” lansează campania „Adoptă o Inimă Temerară”, care se va desfășura în perioada noiembrie 2024 – aprilie 2025, având ca scop amplasarea unor inimi din metal personalizate pentru a continua mesajul ecologic și social. Campania își propune să sprijine colectarea capacelor din plastic de tip HDPE2 și PP5 și să întărească mesajul: „Da, colectarea capacelor continuă, iar sticlele se pot preda în sistem #SGR fără capac.”

Impactul campaniei și rezultatele obținute până acum

În 2023, Asociația „Capace cu Suflet” a reușit să colecteze 34.769 kg de capace, iar în 2024, până în luna septembrie, am strâns deja 18.677 kg de capace. Deși campania SGR (Sistem Garanție-Returnare) a contribuit la reducerea cantității de capace disponibile pentru colectare, continuăm să sprijinim cazurile sociale și umanitare prin vânzarea capacelor colectate. Această inițiativă subliniază importanța implicării și solidarității, oferind companiilor și comunității o modalitate de a susține activ proiectele ecologice și sociale.

„Adoptă o Inimă Temerară” – o inițiativă ECOLOGICĂ a asociației „Capace cu suflet”

adopta o inima temerara

Mesajul asociației: colectarea continuă

Prin campania „Adoptă o Inimă Temerară pentru Comunitate”, dorim să vociferăm clar că sistemul SGR și colectarea capacelor pot coexista și pot aduce beneficii semnificative. Cetățenii sunt încurajați să doneze ambalajele în sistemul SGR pentru a obține garanția returnată și, în același timp, să doneze capacele către Asociația „Capace cu Suflet”. Aceste capace din plastic sunt valorificate prin reciclare, transformându-se în materie primă pentru diverse obiecte (ex. mobilier urban, echipamente pentru locuri de joacă, obiecte casnice, produse auto, obiecte de uz zilnic, etc.).

Fondurile obținute sunt direcționate către cauze sociale și comunitare, sprijinind proiectele Asociației „Capace cu Suflet”, care activează din 2013 în mod informal și, din 2020, cu identitate juridică. Misiunea Asociației a pornit de la un caz umanitar – cazul Alexandrei, o fetiță cu probleme de sănătate. Pentru a o ajuta, am mobilizat familia, prietenii și cunoștințele pentru a colecta 70 de tone de capace, în schimbul sumei necesare tratamentului.

adopta o inima temerara

Cum pot companiile să se implice?

Companiile care doresc să se alăture campaniei pot sponsoriza fabricarea unei inimi din metal, cu un cost aproximativ de 3.000 de lei. Fiecare inimă sponsorizată poate fi personalizată cu logo-ul companiei și un mesaj unic, transformând structura într-un ambasador al brandului și al angajamentului față de comunitate.

„Prin implicarea companiilor, reușim să aducem la viață aceste inimi, care nu doar că simbolizează grija față de mediu, dar devin și puncte vizibile de colectare și implicare comunitară. Fiecare inimă amplasată este o oportunitate de a continua eforturile noastre ecologice și de a transforma capacele colectate în resurse pentru diverse proiecte sociale”, a declarat Anca Tătaru, președinta Asociației „Capace cu Suflet”.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax