Connect with us

EVENIMENT

SONDAJ. Maghiarii din Transilvania, mai puţin sceptici faţă de vaccinarea împotriva coronavirusului, decât media naţională

Publicat


Maghiarii din Transilvania sunt mai puţin sceptici faţă de vaccinarea împotriva coronavirusului, decât media naţională, în schimb în rândul secuilor scepticismul depăşeşte media pe ţară, arată rezultatele unui sondaj de opinie publică.

Sondajul de opinie a fost efectuat telefonic pe un eşantion reprezentativ de maghiari din Transilvania, de către Institutul Bálványos, în baza datelor colectate de companiile de sondare a opiniei Transylvania Inquiry şi TT Research & Communications, în perioada 16 noiembrie – 20 decembrie 2021.

Potrivit cercetării, 53% din populaţia adultă din România a fost vaccinată împotriva coronavirusului cu cel puţin o doză. În rândul maghiarilor proporţia celor vaccinaţi este de 58%, în timp ce în Ţinutul Secuiesc doar 39% din populaţie a fost vaccinată.

Sociologul Tibor Toró, directorul de cercetare al Institutului Bálványos, a atribuit faptul că datele diferă uşor de cele oficiale din România prin faptul că a fost analizată doar situaţia populaţiei adulte şi că drept referinţă au fost luate în considerare doar datele populaţiei rezidente.

Un sfert dintre maghiari se opun vaccinării

În România, 28% din populaţia adultă se împotriveşte categoric vaccinării. În rândul maghiarilor din Transilvania, această proporţie este de 24%, iar în Ţinutul Secuiesc de 40%. În rândul celor care locuiesc la sat, a celor care au un nivel de şcolarizare scăzut şi a celor care se află într-o situaţie financiară precară, proporţia scepticilor şi a celor nevaccinaţi este mai mare.

În eşantionul maghiar, dorinţa de vaccinare este mai mare şi reticenţa faţă de vaccinuri este mai scăzut în rândul vârstnicilor şi a celor de religie protestantă. Potrivit cercetătorilor, rata mai mare de scepticism faţă de vaccinare şi dorinţa mai scăzută de vaccinare a romano-catolicilor este parţial legată de faptul că proporţia acestora este mai mare în Ţinutul Secuiesc.

32% dintre români, 35% dintre maghiarii din Transilvania şi 40% dintre secui sunt sceptici faţă de virus, adică consideră că boala COVID-19 nu reprezintă cu adevărat o ameninţare. 36%, 31%, respectiv 44% consideră că vaccinarea nu oferă o protecţie eficientă împotriva epidemiei.

În timpul cercetării, oamenii au fost întrebaţi şi dacă au fost infectaţi, respectiv dacă atunci când au prezentat semne clare de infecţie, au făcut sau nu un test pentru coronavirus. Potrivit sondajului, 13% din populaţia României a avut un test COVID pozitiv; în rândul maghiarilor din Transilvania proporţia celor care au fost confirmaţi ca fiind infectaţi a fost de 12%, iar în rândul secuilor de 9%.

Atunci când la calculul persoanelor care au trecut prin infecţie, au fost luaţi în considerare şi cei care au observat simptome clare de infecţie dar nu au făcut un test, s-a dovedit că, în timp ce la nivel naţional, 72% dintre persoane au recurs şi la un test, în rândul maghiarilor din Transilvania proporţia acestora a fost de numai 59%, iar în rândul celor din Ţinutul Secuiesc de numai 41%. Astfel, în Ţinutul Secuiesc, nu rata de infectare este mai mică decât media naţională, ci nivelul de testare al celor infectaţi.

Încrederea în stat, zdruncinată

Institutul Bálványos a constatat că atunci când au apărut îmbolnăviri sau decese în rândul membrilor de familie şi cunoştinţelor, media românească a fost mai puternic influenţată să se vaccineze, decât s-a întâmplat în rândul maghiarilor din Transilvania.

În cazul eşantionului românesc dorinţa de vaccinare a crescut în urma inspiraţiei sosite din viaţa publică, în timp ce în rândul maghiarilor a fost vorba de aspecte legate de voluntariat.

S-a constatat, de asemenea, că în timp ce în România scepticismul faţă de vaccinare şi nivelul scăzut de vaccinare sunt alimentate de lipsa de încredere, în cazul Ţinutului Secuiesc – o regiune caracterizată de o încredere interpersonală ridicată – nu s-a putut constata o astfel de corelaţie.

Potrivit sociologului Tamás Kiss, în România, încrederea în instituţiile statului “este puternic zdruncinată”, iar în eşantionul naţional, scepticismul privind vaccinarea creşte şi în urma acestui fapt. Însă în eşantionul maghiar, o corelaţie semnificativă a fost măsurată doar în cazul bisericii. S-a dovedit că în rândul maghiarilor care au încredere în biserică, proporţia celor vaccinaţi este mai mică decât în rândul celor care nu au încredere în biserică.

În cazul românilor majoritar ortodocşi, această corelaţie nu s-a creionat, a adăugat sociologul. Tamás Kiss a declarat, pentru MTI: ”Faptul că episcopii bisericilor istorice maghiare au încurajat vaccinarea este un fapt cunoscut, însă nu se ştie în ce măsură preoţii şi pastorii au dat mai departe mesajele acestea în cadrul comunităţilor religioase”.

Potrivit cercetătorului, cifrele de vaccinare scăzute din Ţinutul Secuiesc pot fi explicate şi prin atitudinea medicilor de familie. În timp ce în România, 46% dintre respondenţi au fost încurajaţi de medicul de familie să se vaccineze, în cazul secuilor, această proporţie a fost de numai 24%.

Dintre respondenţii care au şi întrebat medicul de familie despre asta, 18% au spus că medicul le-a oferit argumente împotriva vaccinării. Tamás Kiss a adăugat că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a înţelege dacă medicii de familie din Ţinutul Secuiesc au influenţat opinia publică, sau doar s-au raliat la aceasta.

Sursa: MTI

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ce faci dacă ai vândut mașina, dar primești amendă pentru lipsa rovinietei sau peajului

Publicat

De

Amendă după ce ai vânut mașina

Ai vândut mașina, dar primești amendă pentru lipsa rovinietei sau peajului. Sunt câteva lucrui pe care le puteți face pentru a scăpa de astfel de neplăcere.

În situația în care ați primit un proces-verbal pentru lipsa rovinietei sau peajului după înstrăinarea vehiculului, acest lucru se datorează faptului că nou proprietar nu a efectuat transcrierea dreptului de proprietate asupra vehiculului în termenul prevăzut de lege.

Ce faci dacă ai vândut mașina, dar primești amendă pentru lipsa rovinietei sau peajului

La data săvârșirii contravenției, dumneavoastră figurați în evidențele DRPCIV ca deținător al vehiculului, iar obligația de plată a rovinietei sau a peajului revin exclusiv proprietarului sau utilizatorului vehiculului care este menționat în certificatul de înmatriculare.

Acest lucru este prevăzut în OG 15/2002, privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România, cu modificările și completările ulterioare.

Astfel, potriuvit Centrului de Studii Tehnice Rutiere și Informatică, anularea procesului verbal poate fi dispusă numai de instanța competentă, potrivit prevederilor art. 31 alin. (1) din O.G. nr. 2/2001 coroborat cu art. 101 din O.G. nr. 15/2002, împotriva procesului verbal se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia la Judecătoria în a cărei circumscripție aveți domiciliul/sediul.

Ce trebuie să faceți

Pentru a evita întocmirea altor procese-verbale, aveți opțiunea de a vă adresa organului fiscal competent (Direcția de Impozite și Taxe Locale / Direcția Venituri Buget Local), în vederea respectării procedurilor și termenelor prevăzute în OG nr. 14/2017 privind modificarea și completarea OUG nr. 195/2002.

Organul fiscal va notifica DRPCIV cu privire la înstrăinarea vehiculului, în cadrul schimbului de informații prevăzut de reglementările în materie fiscală, pentru a efectua mențiunile necesare în Registrul National de Evidență a Permiselor de Conducere și a Vehiculelor Înmatriculate (RNEPCVI).

Efectuarea mențiunii de înstrăinare nu produce efectul juridic al transcrierii transmiterii dreptului de proprietate al autovehiculului.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc, despre cei care au criticat lucrările din oraș: „Acum daltoniștii betoanelor nu mai pot evita verdele”

Publicat

De

Strada Mihail Kogălniceanu modernizată

Primarul Clujului, Emil Boc, spune că odată cu instalarea primăverii, clujenii, dar mai ales cei care au criticat proiectele municipalității, pot să vadă dimensiunea „verde” a acestora.

„Cei care aveau marota cu betoanele au șansa acum să vadă verde cât nu au văzut în viața lor”, a spus Emil Boc.

Emil Boc, despre cei care au criticat lucrările din oraș: „Acum daltoniștii betoanelor nu mai pot evita verdele”

Emil Boc a precizat că recepția finală a lucrărilor la străzile de centru, respectiv Mihail Kogălniceanu – Universității și cele adiacente nu a fost făcută.

„Strategia noastră nu a fost aceea de a închide zonele publice cu cele 9 străzi care au fost în lucru… pentru că ar fi însemnat să blocăm mai mult decât era necesar activitatea în zona centrală, să blocăm activitatea economică la mai mulți comercianți, care și așa au avut de suferit câteva luni bune…

Am deschis de mult timp, lăsând ca ele să se refacă oarecum sub trafic… Dar toate lucrările care se refac, se refac pe cheltuiala constructorului și ca parte a contractului. Și după recepția finală, unele lucrări pot rămâne în observație și în remediere ulterioară”, a mai spus Boc.

Boc: Peste tot unde au fost lucrări s-au plantat copaci în plus

Acesta a precizat că dacă, de exemplu, vor fi copaci care nu înfrunzesc, vor fi schimbați pe cheltuiala constructorului, la fel cum s-a întâmplat pe malurile Someșului.

Primarul spune că cei care au criticat lucrările și au spus că sunt prea puțini copaci sau zone verzi au acum ocazia să vadă că nu e așa. Acesta susține că peste tot unde au fost lucrări de modernziare s-au plantat arbori în plus.

„Toate aceste lucrări acum arată adevărata față, și pe malul Someșului, și în parcul Feroviarilor, și pe Kogălniceanu văd (și ei, n. red.) acești arbori în plus pe care i-am plantat… Pe platoul de la Sala Sporturilo nu au fost niciodată copaci.

Acuma cred că au rămas fără benzină cei care vorbesc de betoane la Cluj… Daltoniștii betoanelor nu mai pot evita verdele”, a mai spus Emil Boc.

Foto: Primăria Cluj-Napoca

Citește mai departe

EVENIMENT

BLOCAJ pe DN1 în Florești. S-a spart conducta principală de canalizare care traversează localitatea

Publicat

De

Blocaj în Florești, conducta spartă

Floreștiul e blocat din cauza unei avarii. Conducta principală de canalizare care traversează localitatea s-a spart și se intervine pe DN1, anunță Compania de Apă Someș. Din această cauză se circulă bară la bară.

Deocamdată, reprezentanții companiei nu au putut preciza cât vor dura lucrările.

BLOCAJ pe DN1 în Florești. S-a spart conducta principală de canalizare care traversează localitatea

„Urmare a unei avarii la conducta principală de canalizare care traversează localitatea Florești, Compania de Apă Someș S.A. va interveni cu săpătură pe DN1 aproximativ în zona străzii Avram Iancu, la numărul 336”, au anunțat cei de la Compania de Apă Someș.

Intervenția a început în jurul orei 08.00 pentru a putea permite floreștenilor și a altor participanți la trafic să ajungă la Cluj-Napoca.

Compania de Apă Someș a precizat că se vor depune eforturi pentru reducerea la maxim a timpului de intervenție, însă este vorba de o lucrare complexă la canalul principal.

Din cauza faptului că se lucrează pe DN1, se circulă în coloană, cu mare dificultate.

Foto: Facebook/ Grupul Florești-Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

EXCLUSIV. Pizza Comasata, lansată de o pizzerie din Cluj-Napoca special pentru alegerile din 9 iunie

Publicat

pizza comasata

O pizzerie din Cluj-Napoca lansează pizza Comasata, special pentru alegerile europarlamentare și locale din 9 iunie, aceasta având ingrediente care reflectă culorile partidelor din coaliția PSD-PNL.

Cristian Hoza, manager locație al pizzeriei Artizan din Cluj-Napoca, a declarat pentru Cluj24 că noul sortiment de pizza combină două din preferințele clienților.

Pizza, preferata românilor

pizza comasata

”Lansăm pentru clienții noștri pizza Comasata, special pentru alegerile europarlamentare și locale din 9 iunie. Alegerile comasate sunt un eveniment în premieră pentru România pe care ne-am gândit să îl marcăm și noi.

Pizza este produsul preferat al românilor când vine vorba de comenzi cu livrare la domiciliu.

Două dintre sortimentele cele mai comandate la noi sunt pizza Quattro formaggi si pizza Diavola, iar pizza Comasata combină cele două preferințe în una singură”, a spus Hoza.

Noua pizza costă 35 de lei și va fi inclusă în meniu și la pizzeria de pe strada Ciobanului din Cluj-Napoca, dar și pe livrare pe Tazz, Glovo și Bolt Food.

Asocierea de ingrediente, foarte bună

Flaviu Goia, pizzarul care a pregătit pizza Comasata, a spus că aceasta are ingrediente naturale, fără E-uri,
”Partea roșie, reprezentând PSD, are ca ingrediente salam roșu, picant, și ardei roșii, copți, iar partea cealaltă, care reprezintă PNL, are mozzarella și blue-cheese, culorile galben-albastru.

Asocierea de ingrediente din această pizza este foarte bună, în condițiile în care sunt și clienți care doresc să comande câte o jumătate, fiecare cu alte ingrediente.

În cuptor rotativ cu lemne

Comasata merge bine să fie consumată întreagă, dar e genul de pizza care îmbină perfect gusturile clienților care doresc să mănânce carne și cei cărora le plac brânzeturile”, a spus Flaviu, care are o experiență în domeniu de 12 ani.

Noua pizza Comasata este coaptă în câteva minute într-un cuptor rotativ cu lemne, care funcționează la Artizan Pizza.

PSD și PNL au decis în luna februarie comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale în data de 9 iunie.

 

pizza comasata

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax