ACTUALITATE
Solstiţiul de vară 2021. Cea mai LUNGĂ zi din an marchează începutul verii astronomice
Luni, 21 iunie, este solstiţiul de vară, cea mai lungă zi din an, eveniment care marchează debutul verii astronomice. În tradiţia populară, solstiţiul de vară este asociat cu sărbătoarea Sânzienelor, cunoscută în popor şi ca Drăgaica, celebrată pe 24 iunie.
21 iunie 2021, început de săptămână şi începutul verii astronomice. Astăzi, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°, fiind momentul solstiţiului de vară, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București.
Vezi și Fenomen astronomic rar, în iunie: 5 planete se aliniază și pot fi văzute de oriunde. Care e cel mai bun moment pentru observație
În astronomie, se numesc „solstiţii” cele două momente din an când planul determinat de centrul Soarelui şi de axa de rotaţie a Pământului este perpendicular pe planul orbitei Pământului. În cele două momente ale anului, unghiul făcut de razele soarelui cu orizontul la amiază este cel mai mare (vara) sau cel mai mic (iarna) din an. Variaţia acestui unghi în cursul anului se explică prin aceea că axa de rotaţie a Pământului nu este perpendiculară pe orbita lui.
În România, solstiţiul de vară este asociat cu Sânzienele sau Drăgaica, două sărbători vechi pe meleagurile noastre.
Cele două sunt celebrate pe 24 iunie, reprezintă o sărbătoare a iubirii şi fertilităţii, legată de o serie de ritualuri pentru sănătatea oamenilor şi belşug în gospodărie, dar şi de practici ale fetelor pentru a-şi afla sortitul şi momentul în care se vor mărita.
Sărbătoarea Sânzienelor ar avea la origine un cult roman pentru zeiţa Diana, numele de Sânziana, aşa cum este cunoscută sărbătoarea autohtonă în special în Ardeal, provenind din „Sancta Diana”, în timp ce în Muntenia şi Oltenia se sărbătoreşte Drăgaica, după numele slav.
După unii specialişti, sărbătoarea îşi are originea într-un cult geto-dacic străvechi al Soarelui, sânzienele fiind adesea reprezentate de traci înlănţuite într-o horă.
„Sânzienele îşi au originea într-un străvechi cult solar”
Totodată, se spune că, în noaptea de Sânziene (23 spre 24 iunie), se deschid porţile cerului şi lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană. Sărbătoarea Sânzienelor mai este denumită în popor şi „Amuţitul cucului”. Această pasăre cântă doar trei luni pe an, de la echinocţiul de primăvară (în jurul datei de 21 martie) până la solstiţiul de vară sau de Sânziene, pe 24 iunie. Se spune în popor că, dacă cucul încetează să cânte înainte de Sânziene, înseamnă că vara va fi secetoasă.
Asociate la rândul lor sărbătorii creştine a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele îşi au originea într-un străvechi cult solar şi poartă în unele locuri şi numele „Cap de vară”.
În tradiţia creştin ortodoxă, 24 iunie este ziua naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, adus pe lume la bătrâneţe de Elisabeta, eveniment ce pregăteşte minunea naşterii Mântuitorului dintr-o fecioară.
Sărbătoarea Sânzienelor este considerată a fi şi momentul cel mai bun, la mijlocul verii, pentru culegerea plantelor de leac, dar şi de descântec. Astfel, în Noaptea de Sânziene, femeile merg să culeagă flori şi ierburi, care vor fi folosite contra bolilor şi altor rele.
„Eratostene a reuşit să determine (…) încă din anul 250 î.Ch, lungimea meridianului terestru”
Denumirea de „solstiţiu” se traduce ca „Soarele stă” şi este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mişcării Soarelui în raport cu declinaţiile acestuia. Soarele aflându-se la culminaţie (pentru latitudinea medie a ţării noastre) la 67° 52′ deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15 ore şi 32 de minute, durata nopţii fiind de numai 8 ore şi 28 de minute. Din acelaşi motiv şi crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeşte toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor „nopţi albe”.
Pornind de la acest fenomen, învăţatul grec Eratostene a reuşit să determine, cu o precizie remarcabilă, încă din anul 250 î.Ch, lungimea meridianului terestru. Astfel, observând Soarele la momentul culminaţiei în ziua solstiţiului de vară în oraşele egiptene Siena, unde acesta se află chiar la zenit, şi Alexandria, unde Soarele avea o distanţă zenitală de 7° 12′, şi cunoscând distanţa terestră între cele două oraşe, Eratostene a obţinut valoarea lungimii cercului meridian. Aceasta a fost prima operaţie geodezică cunoscută în istorie, conform Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti.
Apoi, în jurul datei de 21 decembrie (cel mai adesea), sau 22 decembrie, se petrece fenomenul opus: are loc solstiţiul de iarnă în emisfera nordică şi solstiţiul de vară în emisfera sudică.
„În vechime, solstiţiul de vară era important pentru muncitorii câmpului”
Din punctul de vedere al zonelor ecuatoriale, solstiţiile nu pot fi numite nici „de vară” nici „de iarnă”. Atunci când în emisfera nordică are loc solstiţiul de vară, mişcarea aparentă a Soarelui văzut de pe ecuator are traiectoria cea mai nordică şi, simetric, când are loc solstiţiul de vară în emisfera sudică traiectoria Soarelui atinge extrema sudică.
În vechime, solstiţiul de vară era important pentru muncitorii câmpului, care aveau nevoie de calcule pentru a-şi programa privind muncile culturile agricole.
În China antică, solstiţiul de vară era asociat cu energiile feminine – yin. Atunci se celebra Pământul, feminitatea, fiind o sărbătoare complementară solstiţiului de iarnă, asociat cu raiul, masculinitatea şi energiile yang.
Tot pe energia feminină, în vechea Galie se sărbătorea Eponea, zeiţa fertilităţii şi protectoarea cailor, în timp ce în zonele populate de triburile germane, slave şi celtice se aprindeau focuri uriaşe. Băştinaşii din America de Nord aveau diverse ritualuri prin care sărbătoreau Soarele, cu dansuri şi post alimentar.
După răspândirea creştinismului, în Europa, multe obiceiuri păgâne au fost preluate de această religie. În zone din Scandinavia, solstiţiul de vară a fost în continuare sărbătorit sub forma „Midsommar” sau ziua mijlocului verii.
Asociate la rândul lor sărbătorii creştine a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele îşi au originea într-un străvechi cult solar şi poartă în unele locuri şi numele „Cap de vară”.
Sursa: Mediafax
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Clujeanca Vlăduța Lupău, VACANȚĂ de 30.000 $ la început de an. Adică aproximativ trei ore de cântat
Cunoscuta cântăreață de muzică populară din Cluj, Vlăduța Lupău, s-a răsfățat la început de an cu o vacanță la una dintre cele mai exclusiviste destinații turistice de la Marea Roșie. Vacanța cu soțul și băiețelul mai mare a costat-o undeva la 30.000 $, adică aproximativ vreo trei ore de cântat, având în vedere că tariful ei este de 10.000 euro/ cântare.
Shebara Resort, locația aleasă de artistă, se găsește în Umm Lajj (Arabia Saudită) și are o piscină în aer liber, o zonă de plajă privată, un bar, și WiFi gratuit în întreaga proprietate. Stațiunea are vile pe plajă, cu unul sau două dormitoare, precum și vile lacustre. Proprietatea are un club pentru copii, room-service și servicii de schimb valutar, conform prezentării de pe Booking.com.
VIDEO FOTO. Clujeanca Vlăduța Lupău, VACANȚĂ de 30.000 $ la început de an. Adică aproximativ trei ore de cântat
Oaspeții cazați la acest complex beneficiază de acces la un centru spa și de wellness cu cadă cu hidromasaj.
După cum reiese din postările artistei, aceasta a optat pentru o vilă lacustră care, conform Booking.com, ar costa o săptămână, doar cazare și mic dejun, undeva la 25.000 $.
„Fără cuvinte… fără descriere”, sunt cuvintele Vlăduței care însoțesc imaginile postate.
Video: Facebook Vlăduța Lupău
Foto: Booking.com
CULTURA
VIDEO FOTO. BandBook organizează al doilea SHOWCASE de artiști la FORM Space, în Cluj-Napoca
Agenția BandBook își serbează al doilea an de activitate printr-un mini festival de două zile, alături de opt artiști din portofoliu: Ana Coman, Pinholes, Delta Pe Obraz, Paul Tihan, Cristina Lupu, Andra Andriucă, Prima Dragoste și Diana Căldăraru. Evenimentul are loc la FORM Space, în Cluj-Napoca, între 28 și 29 ianuarie 2025.
„Marcăm un an de la primul Showcase al agenției de impresariat BandBook din clubul Expirat din București și 2 ani din momentul în care platforma de servicii s-a lansat în mod oficial. În acest timp, echipa agenției împreună cu artiștii pe care îi reprezintă au trecut printr-o multitudine de concerte, lansări sau turnee, prin intermediul cărora și-au îndeplinit idei și idealuri.
VIDEO FOTO. BandBook organizează al doilea SHOWCASE de artiști la FORM Space, în Cluj-Napoca
În 2024, BandBook a organizat peste 200 de concerte prin care a adus atât publicului, cât și artiștilor, un alt fel de bucurie, pe care numai muzica de calitate poate să o genereze. După un an plin de încercări și de reușite, agenția va sărbători al doilea an de activitate cu un Showcase la Cluj-Napoca, în FORM Space.
În prima zi de festival, pe 28 ianuarie, pe scenă vor urca artiștii: Ana Coman, Paul Tihan, Cristina Lupu și Andra Andriucă.
În cea de-a doua zi, pe 29 ianuarie, îi vom vedea pe: Delta Pe Obraz, Diana Căldăraru, Pinholes și Prima Dragoste.
„Iată-ne ajunși la 2 ani de când am reușit să lansăm cu mult entuziasm și multă ambiție pe piață această agenție. Acum organizăm al doilea Showcase prin care vrem să arătăm live publicului artiștii din portofoliu. Suntem mai entuziasmați, mai ambițioși, mai ales că am reușit să atragem în jurul nostru artiști fresh, talentați, cu super perspective, care ne împărtășesc viziunile și alături de care am reușit să cutreierăm țara prin turnee sau prin prezențe la festivaluri și, în acest fel, să ajungem cât mai aproape de publicul nostru.
„Muzica conectează oamenii”
Fix asta se va întâmpla și la finalul lunii când vom merge într-un teambuilding cu echipa extinsă și ne vom așeza timp de 2 zile la Cluj-Napoca, acolo unde ne vom bucura de 8 recitaluri într-unul dintre primele festivaluri muzicale ale anului. Îi așteptăm pe toți curioșii să ni se alăture, să se lase purtați de muzică bună în clubul Form Space și să marcheze alături de noi o nouă etapă în drumul spre maturitate pe care BandBook îl are de străbătut. Muzica conectează oamenii, iar noi vom continua să conectăm artiștii de publicul lor.” – Bogdan Munteanu, co-fondator BandBook”, au comunicat organizatorii.
Mai multe detalii despre Showcase BandBook puteți găsi pe pagina dedicată evenimentului.
Biletele de o zi și abonamentele pot fi achiziționate din rețeaua iabilet.ro.
Ce este BandBook?
Este platforma de servicii integrate care le oferă artiștilor o punte între ei și entitățile care se învârt în jurul acestora, de la fani, la organizatorii de evenimente, până la actorii media relevanți din piață. Misiunea agenției este de a le oferi artiștilor, fie ei cu un nume deja sonor sau aflați la început de drum, acces la o gamă personalizată de servicii, care să îi ajute să își atingă și să își fructifice potențialul.
Un livrator a fost lovit de mașină pe strada Avram Iancu din comuna Florești. Este evaluat de echipajul SMURD.
„Din primele date, este vorba despre un accident rutier între un autoturism și o motocicletă. Persoana aflată pe motocicletă va fi evaluată de către echipajul SMURD. La misiune iau parte doar paramedicii, echipajele de pompieri nefiind solicitate. Solicitarea a venit pe strada Avram Iancu din comuna Florești”, a transmis ISU Cluj.
Neluţu Varga anunță două transferuri de titlu pentru CFR Cluj. În Gruia sunt așteptați doi jucători de top în această iarnă.
Despre unul dintre ei a scis și Cluj24. este vorba de Joao Paulo de la Sheriff Tiraspol. Acesta a evoluat în ambele meciuri cu Farul Constanţa din primul tur al preliminar al Ligii Campionilor din 2023, iar Gică Hagi l-a ţinut minte şi a încercat să îl transfere.
Varga (CFR Cluj): Vor mai veni doi jucători de TOP în această iarnă
Dar CFR Cluj pare să fie în pole-position pentru semnătura jucătorului din Insulele Capului Verde. Din informațiile Fanatik, sunt șanse destul de mari pentru a perfecta acest transfer.
Al doilea jucător dorit în Gruia este Sheriff Sinyan. Este un fundaş central norvegian de 28 de ani, cu origini în Gambia. În acest moment, fotbalistul este liber de contract şi e foarte aproape de un acord cu CFR Cluj.
În ultimii ani, Sinyan a evoluat pentru Molde, Slavia Praga şi Odds BK, cu care şi-a încheiat contractul la finalul anului precedent. Fundaşul este evaluat la 300.000 de euro.
Neluţu Varga a anunţat după meciul amical câştigat de CFR Cluj împotriva lui Wehen, scor 2-0, că speră să îi semneze pe cei doi jucători, pentru că sunt „top”:
„Într-o zi sau două vreau să mai aducem un fundaș central și un mijlocaș defensiv. Sper să ne ajute Dumnezeu să aducem jucătorii pe care îi dorim, pentru că sunt top”, a spus Varga pentru Prosport.
CFR Cluj a încheiat anul 2024 pe locul 5 cu 35 de puncte, la doar două lungimi de liderul U Cluj. Ardelenii joacă primul meci oficial pe 19 ianuarie, împotriva celor de la FC Botoşani.