Connect with us

ACTUALITATE

Sociolog clujean de la UBB: Ascensiunea AUR, eșecul statului în a gestiona o situație de criză

Publicat


Sociologul clujean Ioan Hosu de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul UBB Cluj-Napoca a analizat alegerile parlamentare pentru Cluj24.ro și a spus că este demn de semnalat procentul de peste 5% obținut de AUR la Cluj, formațiune înființată în urmă cu un an.

”AUR a avut o prestație modestă la locale, dar procentul obținut la parlamentare ar trebui să dea de gândit. M-am uitat la scorul obținut la nivel național de AUR, care a înregistrat procente ridicate în zone cu un nivel mai ridicat de sărăcie și în care campania electorală a fost neglijată de partidele mari.

Acest electorat nu a avut un vehiculul pentru a se manifesta, nu au avut o platformă unde să se materializeze voturile, în condițiile în care voturile lor erau disipate, împărțite la partidele mari, unde a fost întâlnită o retorică euro-sceptică a unor lideri de la PNL și PSD”, a spus Hosu.

Potrivit acestuia, printre factorii care au modificat peisajul alegerilor parlamentare se numără pandemia de COVID, scăderea PSD și creșterea USRPLUS.

”USRPLUS rămâne cu un ușor discurs anti-sistem dar rămâne de văzut performanța în plan parlamentar și guvernamental, pentru că vor intra la guvernare. Ei încă nu au avut prestații la nivel de Guvern, iar acolo lucrurile se schimbă semnificativ și trebuie să vedem dacă își schimbă discursul anti-sistem, pentru că e mai greu ca, fiind parte a sistemului, să mai ai un astfel de discurs.

Trebuie să vedem și în ce măsură electoratul USRPLUS rămâne fidel mai departe în noile condiții”, a menționat sociologul clujean.

Publicul AUR, unul care suferă

În ceea ce privește ascensiunea AUR, surpriza alegerilor generale, Ioan Hosu este de părere că acest nou partid crește nu pentru că România ar avea un bazin mai mare de eurosceptici, conspiraționiști, naționaliști sau tradiționaliști, conservatori aproape de extremă, ”ci din cauza unui eșec al statului în a gestiona o situație de criză”.

”Pandemia de COVID a dus la reducerea activității economice, închideri de firme, de piețe, de școli. USRPLUS vine, la fel, de pe o plaformă cetățenească și civică dar are un public din mediul urban, educat, din multinaționale, antreprenori, care nu sunt săraci.

Or publicul AUR, din țară sau din diaspora, este unul care suferă din cauza fabricilor închise, a bisericilor închise. În vremuri de criză, acești oameni încearcă să se exprime iar votul, într-un sistem democratic, este un astfel de semnal”, a explicat sociologul de la FSPAC.

Ioan Hosu este de părere că leadership-ul politic în perioada COVID a fost unul deficitar, cu o comunicare proastă cu un public cu vulnerabilități mari, cu oameni care nu au trăit cu ședințe pe Zoom și cu Netflix-ul în față, pentru că nu au așa ceva.

Ralierea în jurul discursurilor anti-europene

”Acești oameni și-au pierdut locurile de muncă, și în diaspora, și vor să se întoarcă acasă dar nu au la ce. Atunci este un semn al disperării această raliere în jurul unor discursuri care neagă realități europene și globale.

România are acum un actor politic în Parlament cu un discurs anti-european, euro-sceptic sau cu accente naționaliste dar astfel de formațiuni se găsesc în toate țările, și în Germania, Franța sau Italia.

E preferabil să vedem aceste partide că se manifestă la vedere și nu se grupează underground în alt tip de rețele. Acum vor fi mult mai expuse publicului în presă”, a mai explicat Hosu.

Votanții AUR, în afara jocului economic

Acesta a menționat că formulele adoptate de guvernanți, de actuala guvernare și de cea anterioară, au mimat și au ocolit decizia referitoare la această categorie de public.

”Toată lumea vorbește de antreprenoriat, or acești oameni nu au capacitatea și reursele de a avea propria afacere. În contextul COVID, cu digitalizarea accentuată, sunt în afara oricărui proiect de digitalizare a României pentru că nu au acces la tehnologia informației și comunicării.

Acești oameni sunt în afara jocului economic și social, fiind în zone de sărăcie, atât adulții cât și copiii. Ei rămân într-o zonă de risc de sărăcie”, a mai spus Ioan Hosu.

Sociologul clujean a precizat că aceste persoane accesează teoriile conspiraționiste deoarece sunt singurele pe care le găsesc la îndemână după navigarea pe internet, în condițiile în care informațiile oficiale sunt fie prea sofisticate, fie prea generale.

Inițiatorii AUR, beneficiarii unui sprijin logistic și financiar

Întrebat la ce putem aștepta peste un an sau peste patru ani din partea AUR, Ioan Hosu a spus că în cazul acestui partid se poate vorbi despre un alt tip de rezonanță emoțională privind problemele economice, lipsa de resurse, atitudinea negativă față de străini, fiind alte resorturi identitare.

”Cred că acestea sunt durabile și nu se sting rapid. Rămâne de văzut dacă eforturile de mobilizare din ultima perioadă, din diapora și din țară, vor fi viabile.

Inițiatorii AUR au beneficiat de un sprijin profesionist privind comunicarea online, microtargetarea, ceea ce înseamnă că a existat un suport logistic, de cunoștințe, chiar financiar, să vedem cine sunt cei din spate.

Dacă atenția unor segmente din opinia publică se va duce către AUR, atrase de un discurs justițiar al unora care reprezintă nu pe urbanul corporatist ci pe ceilalți, care se simt părăsiți de societate, cred că situația merită urmărită.

AUR este altceva decât UNPR, decât APR, decât PPDD, aici sunt oameni care s-au manifestat pe teme de interes general care nu dispar. Se va încerca fie decapitarea unor elemente din conducerea acestui partid fie stabilirea unor punți de comunicare, dar, o perioadă, AUR va exista.

Câtă vreme criza economică va continua, după cea medicală, astfel de comportamente de radicalizare vor fi frecvente”, a mai explicat Ioan Hosu.

Criza a transformat o stare latentă într-una manifestă

Sociologul clujean crede că dacă nu ar fi fost pandemia de COVID, cu restricțiile impuse, cu purtarea măștii, dacă nu ar fi fost criza de leadership la PSD și ar fi fost o situație normală din punct de vedere social și politic în alegerile parlamentare probabil nu am fi asistat la această amplitudine legată de AUR și intrarea sa în Parlament.

”Criza a transformat o stare latentă într-una manifestă. Nu neapărat transformarea PSD și contraperformanța, pe alocuri, a Guvernului Orban sau contraprestațiile președintelui Iohannis care au reușit să țină deoparte și să enerveze propriul electorat, cât mai ales faptul cum partidele mainstream s-au raportat la cetățean.

AUR, sau alte formațiuni de acest gen, care merg pe direcții populiste, mimează măcar sau joacă rolul consultării oamenilor și exprimă nevoile lor. Or partidele mainstream, partidele mari, s-au rupt de partea aceasta.

Modul de a te îndepărta de comunități, de nevoile lor, a fost taxat prin neparticiparea la vot sau spre orientarea unei părți a electoratului spre partide gen AUR”, a conchis HosuDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Bani de la bugetul local pentru spitalele clujene. Alocare de 15 milioane de lei în 2024

Publicat

De

Mai multe spitale din municipiul Cluj-Napoca vor fi finanțate cu suma de 15.000.000 de lei de la bugetul local în 2024. 

Primăria Cluj-Napoca alocă și anul acesta finanțări nerambursabile pentru unitățile medicale din municipiu. Consilierii locali vor aproba, în ședința de marți, alocarea sumei de 15 milioane de lei către 11 spitale de specialitate din Cluj-Napoca.

Ce spitale primesc bani?

Potrivit proiectelor de hotărâre, vor primi finanțare nerambursabilă de la bugetul local următoarele spitale și unități medicale de stat:

 • Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj – 5.600.000 de lei;
 • Institutul Inimii de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Niculae Stăncioiu” – 2.024.000 de lei;
 • Institutul Oncologic „Prof. dr. I. Chiricuță” Cluj-Napoca – 1.350.000 de lei;
 • Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj – 1.250.000 de lei;
 • Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” Cluj-Napoca – 1.000.000 de lei;
 • Spitalul Clinic de Boli Infecțioase – 850.000 de lei;
 • Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” – 840.000 de lei;
 • Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal – 700.000 de lei;
 • Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca – 560.000 de lei;
 • Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca (U.M. 02454) – 546.000 de lei;
 • Spitalul Clinic Căi Ferate Cluj-Napoca – 280.000 de lei.

Amintim că, în aprilie, 3 milioane de euro, bani din bugetul local al municipiului, au fost alocați sectorului cultural neguvernamental. Este cea mai mate alocare din istoria Clujului pentru acest sector.

Primarul Emil Boc a precizat că suma pentru acest sector a crescut de 8 ori față de anul 2012, când au fost alocate, în total, 2 milioane de lei pentru acest sector.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca, certificat la nivel de competență foarte înalt pentru calitatea actului medical

Publicat

De

Spitalul de Recuperare Cluj

Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca, singurul cu profil de recuperare multidisciplinară din Transilvania, a fost încadrat de Ministerul Sănătății în categoria IM – nivel de competență foarte înalt.

Acest lucru se datorează atât calității actului medical, cât și pentru serviciile oferite pacienților.

Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca, certificat la nivel de competență foarte înalt pentru calitatea actului medical

Aceasta este o nouă certificare extrem de importantă pentru Spitalul de Recuperare care se află în subordinea  Consiliului Județean Cluj.

Astfel, unitatea sanitară a fost clasificată, conform Ordinului emis de Ministerul Sănătății, în categoria IM – nivel de competență foarte înalt.

11 milioane au fost investiți în Spitalul de Recuperare

Este o nouă dovadă, de necontestat, a profesionalismului întregului colectiv al Spitalului nostru de Recuperare, a actului medical de cea mai înaltă calitate realizat inclusiv prin intermediul dotărilor de ultimă generație și, nu în ultimul rând, a nivelului de competență foarte ridicat.

Desigur, un rol important în obținerea acestei clasificări l-au avut și investițiile extrem de consistente pe care Consiliul Județean le-a făcut atât din bani europeni cât și din bugetul propriu, strict în ultimii opt ani investind peste 11 milioane de euro în singurul spital cu profil de recuperare multidisciplinară din Transilvania și unul din cele doar două din țară”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

În elita spitalelor din România

Membrii comisiei de certificare au urmărit criterii complexe de evaluare pentru a analiza modul de realizare a actului medical, organizarea și funcționarea spitalului, precum și calitatea serviciilor oferite pacienților.

În urma procesului de analiză, unitatea medicală situată pe strada Viilor nr. 46-50 din Cluj-Napoca a îndeplinit maximal toate criteriile de evaluare aferente profilului recuperare medicală multidisciplinară, fiind recunoscută, și pe această cale, ca spital etalon, parte din elita spitalelor publice din România.

12.000 de spitalizări și 36.000 de pacienți tratați în ambulatoriu într-un an

La finalul anului 2023, unitatea sanitară a fost reacreditată de către Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, obținând un punctaj foarte ridicat, de 86,38%.

Spitalul Clinic de Recuperare este una dintre cele mai prestigioase și emblematice unități sanitare clujene și o recunoscută bază de învățământ medical, facilitând efectuarea procedurilor de examinare, diagnosticare și tratare a pacienților în cele mai bune condiții.

Anual, personalul unității sanitare desfășoară actul medical în beneficiul unui număr mediu de 12.000 de pacienți spitalizați pe cele 403 paturi şi aproximativ 36.000 de pacienți tratați ambulatoriu.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Tradiționala baie în Someș a campionilor de la U-BT Cluj

Publicat

Baschetbaliştii de la U-BT Cluj-Napoca au sărbătorit obținerea unui nou titlu de campioană a României cu tradiționala baie în Someș.

Jucătorii și staff-ul celor de la U-BT Cluj-Napoca au sărbătorit în mare stilul tradițional cucerirea celui de-al patrulea titlu consecutiv în campionatul național de baschet.


U-BT Cluj-Napoca a câștigat, joi seară, titlul de campioană a României la baschet masculin, după ce a câștigat meciul cu CSM CSU Oradea de pe BT Arena. Scorul a fost de 97-89.

Fanii U-BT Cluj-Napoca, în extaz

La finalul partidei, elevii lui Mihai Silvășan au dat startul petrecerii pe BT Arena, unde jucătorii Universității au celebrat alături de trofeu, într-o „mare” de confetti, alături de cei 10.000 de spectatori prezenți în sală.

Petrecerea s-a mutat apoi pe malul Someșului, unde jucătorii și staff-ul celor de la U-BT Cluj-Napoca au făcut tradiționala baie în Someș. Sportivilor li s-au alăturat mai mulți fani. Unii dintre ei au intrat în apă, dar majoritatea au rămas pe mal.

Fotografii din dronă:

Sursa: Sergiu Răzvan

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Patru bărbați, suspectați că au furat motorină din utilajele de pe drumul expres A3-DN1

Publicat

De

Polițiștii din Turda au efectuat percheziții la domiciliile a patru bărbați suspectați că au furat motorină din utilajele folosite pe șantierul drumului expres A3-DN1, de la Tureni.

Polițiștii turdeni au pus în aplicare, joi, patru mandate de percheziție și nouă ordonanțe de percheziție a unor vehicule, la patru bărbați suspectați de furt calificat. Aceștia ar fi furat motorină din utilaje de pe șantierul DEx 4 A3-DN1.

Bărbații au vârste cuprinse între 25 și 35 de ani și locuiesc în comunele Tureni și Petreștii de Jos.

„În data de 23 mai, polițiștii din cadrul Secției 9 Poliție Rurală Turda, cu sprijinul unei grupe de intervenții din cadrul I.J.J. Cluj – Detașamentul 4 Turda, au pus în aplicare 4 mandate de percheziție domiciliară și 9 ordonanțe de percheziție a unor vehicule, în comunele Tureni și Petreștii de Jos, la locuințele a 4 bărbați, cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani, în cadrul unor cauze penale ce vizează infracțiuni de furt calificat”, a transmis IPJ Cluj.

Prejudiciu de 25.000 de lei

Cei patru ar fi furat, în perioada februarie-mai, motorină din rezervoarele utilajelor parcate în apropierea șantierului drumului expres, dar și mai multe scule. Prejudiciul cauzat trece de 25.000 de lei.

„Din activitățile investigativ-operative derulate de polițiști a reieșit că, în perioada februarie – mai 2024, cele 4 persoane ar fi sustras, pe timp de noapte și în mod independent, cantități de motorină din rezervoarele unor utilaje amplasate pe un șantier din proximitatea A3 – DN1, precum și alte scule și chei pentru utilaje, cauzând un prejudiciu total de peste 25.000 de lei.

Astfel, în cadrul perchezițiilor au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, sumele de 25.450 de lei și 350 de euro, 4 telefoane mobile, 20 de litri de motorină, precum și alte bunuri de interes în cauză”, a mai arătat IPJ Cluj.

Pe numele a doi bărbați, de 25 și 31 de ani, au fost emise ordonanțe de reținere pentru 24 de ore.

Cercetările sunt derulate în continuare sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda, pentru dispunerea tuturor măsurilor legale, sub aspectul infracțiunii de furt calificat.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax