ECONOMIE
Soarele nu mai răsare de la București. Fondurile europene pentru regiuni nu vor mai fi decise din capitală
Parlamentul României a adoptat, miercuri, 10 iunie, o lege deosebit de importantă pentru descentralizarea modului în care se accesează fondurile europene pentru dezvoltare regională. Astfel, potrivit noii legislații, Agenţiile pentru Dezvoltare Regională (ADR), devin autorități de management pentru Programul Operațional Regional. Altfel spus, fondurile alocate celor opt regiuni de dezvoltare ale României nu vor mai fi gestionate în ultimă instanță de la București, cum era până acum, ci la nivel regional.
Legea nr. 354/2020 privind unele măsuri în domeniul fondurilor nerambursabile europene spune la articolul 3, paragraful 1: „La nivelul Regiunilor de Dezvoltare ale României, începând cu perioada de programare 2021-2027, Agențiile pentru Dezvoltare Regională organizate potrivit Legii nr. 315/2004 privind dezvoltarea regională în România, cu modificările și completările ulterioare, îndeplinesc funcția de Autoritate de Management pentru Programele Operaționale de Dezvoltare Regională (…)”.
„Sumele aflate în joc sunt mari”
Legea a fost depusă în 25 februarie, de parlamentari din toate partidele. Ea a fost votată în Camera Deputaților, decizională, cu 265 de voturi pentru, 26 contra și două abțineri și a fost trimisă spre promulgare, la președintele României. Anterior, guvernul Orban I încercase reglementarea chestiunii printr-una dintre cele 25 de OUG-uri, date chiar cu o zi înaintea moțiunii de cenzură din 5 februarie.
Sumele aflate în joc sunt mari. Astfel, la nivelul regiunii Nord-Vest, alocarea pentru perioada 2014-2020 prin Programul Operațional Regional a fost 858,7 milioane de euro, toți, aprobați prin ștampila finală de la București. În următoarea perioadă de programare, 2021-2027, foarte probabil că sumele pentru dezvoltare regională nu vor scădea, dimpotrivă.
Până acum, ADR-urile erau doar organisme intermediare, cu un rol important în derularea fondurilor de dezvoltare regională, dar dublate de autoritatea de management din cadrul guvernului, care avea ultimul cuvânt. În mod frecvent, verificările efectuate de la București erau redundante, mărind birocrația și timpul necesar accesării fondurilor europene.
„Validarea proiectelor trimise la București durează câteva luni”
Toate aceste aspecte erau cunoscute de oamenii din interiorul sistemului. Ele au ieșit public la iveală de mai multe ori. De exemplu, în septembrie 2017, Carsten Rasmussen, șeful Unității pentru România în cadrul Directoratului General Politici Regionale al Comisiei Europene spunea:
„Validarea proiectelor trimise la București durează câteva luni. Trebuie să eliminăm acest control de la centru, care este cel mai adesea redundant”
Acesta a remarcat că una dintre problemele României este faptul că ea este „o țară foarte centralizată”. „Nu e treaba Comisiei Europene de a spune cum să conduci țara, dar [centralizarea] este o provocare în plus”, a adăugat eurocratul. El a exemplificat, spunând că dacă Iașiul, Clujul sau Craiova vor un sistem de mobilitate, nu este firesc ca un proiect pe această temă să necesite aprobare de la București.
O altă ocazie a fost un discurs al fostului comisar european român, Corina Crețu, susținut la Cluj, în martie 2019, când a pledat exact pentru creșterea puterii de decizie a regiunilor în accesarea fondurilor europene.
„Începe o nouă eră în ceea ce înseamnă dezvoltarea regională”
Necesitatea unei astfel de reglementări a fost susținută și de actualul ministru al fondurilor europene, Marcel Boloș, plecat în guvern din postura de director general al ADR Nord-Vest, cu sediul la Cluj-Napoca. „Acest lucru înseamnă pentru beneficiar, pentru autorităţile locale, că nu mai trebuie să bată drumurile la Bucureşti pentru aprobarea proiectelor sau contractelor de finanţare, ci această aprobare se va putea lua, începând cu perioada de programare 2021-2027, la nivelul regiunilor, al Agenţiilor de Dezvoltare Regională unde urmează să funcţioneze aceste autorităţi de management”, spunea Boloș în februarie.
Reacții de la nivel regional au venit, joi, de la Timișoara, sediul regiunii Vest și Alba Iulia, sediul regiunii Centru. „Începe o nouă eră în ceea ce înseamnă dezvoltarea regională şi managementul fondurilor europene la nivelul regiunilor din România. Vorbim despre proceduri simplificate, scrierea ghidurilor de finanţare la nivel local, finanţări adaptate nevoilor din regiune, un contact direct cu Comisia Europeană”, a declarat directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim.
„Vorbim de o șansă mai mare de dezvoltare a regiunilor printr-un buget alocat direct comunităților locale și județene, în funcție de nevoile rezultate în urma întâlnirilor și discuțiilor cu cei ce pot solicita și obține resurse financiare pentru dezvoltare. Experiența publică a ultimelor două decenii a dovedit că ADR-urile sunt mai apropiate de oameni, deoarece lucrează direct cu autoritățile publice locale, cu ONG-uri și cu sute și mii de firme private”, a spus și directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru, Simion Crețu.
Sursa: Transilvania Reporter
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Componența Guvernului, cu 3 clujeni, dacă S.O.S România câștigă alegerile parlamentare, prezentată de Diana Șoșoacă (PE)
Președintele S.O.S. România, Diana Iovanovici Șoșoacă, a făcut publică componența Guvernului României dacă partidul său câștigă alegerile parlamentare. Pe listă figurează, ca propuneri de miniștri, și trei clujeni, care sunt candidați ai Partidului S.O.S. România la alegerile parlamentare.
Prim-ministru: Diana Iovanovici-Şoşoacă
1. Ministrul Învățământului şi Cercetării: Prof. Florian Colceag
2. Ministrul Culturii Naționale: Miron Manega (Dumitru Manea)
3. Ministrul de Interne: Dumitru Coarnă
4. Ministrul Justiției: Mariana Vârgă
5. Ministrul Apărării Naţionale: Ninel Peia
6. Ministrul Tineretului: Andrei Guşă
7. Ministrul Sănătății: Dr. Florian-Alexandru Nicula
8. Ministrul Finanțelor: Sorin Naş
9. Ministrul Afacerilor Externe: Simona Macovei
10. Ministrul pentru Inovare şi Digitalizare: Luis Lazarus
13. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: Manu Costache
14. Ministrul pentru Românii de Pretutindeni: Prof. Florian Manolache
15. Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: Ciprian Ciubuc
16. Ministrul Cultelor: Clement Sava
17. Ministrul Familiei și Egalității de șanse: Cerasela Măciucă
18. Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației: Verginia Vedinaş
19. Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale: Danil Tulugea
20. Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii: Gheorghe Paul
21. Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului: Alexandru Băişanu
23. Ministrul Mineritului: Ilie Petrescu
24. Ministrul Exploatării Resurselor: Ovidiu Danteş
25. Ministrul Sportului: Călin Mărincuş
26. Ministrul pentru IMM-uri: Ioan Gruia Bumbu
27. Ministrul Comerţului Exterior: Claudiu Lupaș
28. Ministrul Investițiilor și proiectelor europene: Vasile Nagy
29. Ministrul Energiei: Catrina Angela
Viceprim-miniştri:
Rodica Plopeanu
Raisa Enachi
Alte propuneri ale Partidului S.O.S. România:
1. Avocatul Poporului: Cosmina Cerva
2. Avocatul Copilului: Angela Negrotă
3. Director ANSVSA: Cornelia Bilţiu-Dăncuş
4. Director SRI: Cozmin Guşă
5. Director SIE: Prof. Alexandru Amititeloaie
CMF 11240027
EVENIMENT
Emil Boc, despre un tandem Lasconi președinte – Bolojan premier: Discutăm după alegerile parlamentare
Emil Boc, noul prim-vicepreşedinte interimar al PNL, a declarat marți că orice discuții referitoare la actul de guvernare, care să implice partidul din care face parte, vor avea loc după alegerile parlamentare de duminică, 1 Decembrie 2024, în funcție de rezultate.
După eșecul înregistrat de candidatul PNL, Nicolae Ciucă, în primul tur al alegerilor prezidențiale, conducerea partidului a fost schimbată. Președintele interimar, Ilie Bolojan, a anuțat luni că PNL o va susține necondiționat pe Elena Lasconi, candidatul USR, în turul doi al alegerilor preziențiale.
Emil Boc, despre un tandem Lasconi președinte – Bolojan premier: Discutăm după alegerile parlamentare
Aflat la București, primarul Emil Boc a făcut marți câteva precizări cu privire la vehiculatul tandem Elena Lasconi președinte – Ilie Bolojan prim-ministru, în cazul în care candidatul USR câștigă alegerile pentru funcția de președinte.
”Astăzi nu discutăm despre actul de guvernare, discutăm după alegerile parlamentare, în funcţie de voturile românilor. Evident că este ideal să ai o anumită consonanţă ideologică, să ai guvernări în care să-ţi vină partide care corespund aceluiaşi aspect ideologic, dar mai e mult până departe. PNL a spus aseară foarte clar şi răspicat: o susţine pe Elena Lasconi în turul doi necondiţionat, fără negociere, pentru că dimensiunea proeuropeană a PNL este în ADN, orientarea noastră euroatlantică este de ne-negociat cu nimeni. Din această perspectivă, noi o susţinem pe Elena Lasconi în turul doi”, a declarat Emil Boc, la sediul central al PNL, scrie Agerpres.
Boc: PNL a înțeles mesajul românilor
Emil Boc a mai spus că liberalii au înţeles mesajul transmis de români la primul tur al alegerilor prezidenţiale.
”Este un context cu totul şi cu totul special al acestor alegeri prezidenţiale. E uşor acum de căutat în trecut. E important de ascultat vocea românilor în momentul de faţă, iar ceea ce pot să vă spun ca membru PNL, ca membru în echipa de conducere, este că am înţeles acest mesaj şi că PNL merge pe această direcţie de a da românilor şansa de a alege să rămână acasă”, a declarat Boc.
Emil Boc a fost întrebat și dacă specialiştii PNL nu l-au ”intuit” pe Călin Georgescu. ”Dar dumneavoastră, mass-media, l-aţi intuit?”, a întrebat Boc la rândul lui.
ANM a emis prognoza pe următoarele 4 săptămâni. Temperaturile vor fi mai mici decât cele normale pentru această perioadă în întreaga țară.
Săptămâna 25.11.2024 – 02.12.2024
Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sud-estice, dar și ușor mai ridicate, local, în cele centrale, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.
Cum va fi VREMEA până la Crăciun. Temperaturi mai MICI decât cele specifice perioadei
Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile estice, sudice, sud-estice și local în centru și la munte, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.
Săptămâna 02.12.2024 – 09.12.2024
Temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii țări.
Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile vestice, nord-vestice și centrale, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.
Săptămâna 09.12.2024 – 16.12.2024
Temperatura medie a aerului va avea valori mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.
Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.
Săptămâna 16.12.2024 – 23.12.2024
Mediile valorilor termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.
EVENIMENT
Femeie găsită moartă la Tureni. Polițiștii suspectează că e vorba de crimă: Prezenta urme de violență
Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, au deschis o anchetă după ce o femeie de 50 de ani a fost găsită moartă într-un imobil din Tureni.
Femeia fost găsită fără suflare marți dimineața, în jurul orei 9.50.
Femeie găsită moartă la Tureni. Polițiștii suspectează că e vorba de crimă: Prezenta urme de violență
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Turda – Secția 9 Rurală au fost sesizați în această dimineață cu privire la găsirea unei femei decedate, în vârstă de 50 de ani, într-un imobil din comuna Tureni, sat Tureni.
”Din primele verificări, aceasta prezenta urme de violență pe corp”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.
Acum se fac cercetări pentru stabilirea circumstanțelor în care a survenit decesul.
Foto: Arhivă