Connect with us

EVENIMENT

Situația SOMEȘULUI Metropolitan, subiectul unei mese rotunde organizate de Consiliul Apei din Cluj

Publicat


somes 3

Consiliul Apei organizează luni, 19 decembrie, de la ora 16:00, la sediul Facultății de Arhitectură și Urbanism din Strada Observatorului, sala 109, etaj 1, o masă rotundă ce are ca temă principală de discuție situația Someșului Metropolitan.

somes 1

„Evenimentul este deschis tuturor riveranilor, ONG-urilor, studenților și membrilor mediului universitar, specialiștilor și reprezentanților administrației publice, interesați de modul în care relaționăm și ne raportăm la apă și de perspectiva Someșului Mic ca ax natural de dezvoltare important al zonei metropolitane.

Printre temele de discuție se numără teme generale legate de Culoarul verde-albastru al Someșului și viitoarea pistă de biciclete care se va realiza între aceste localități, concluzii și planuri comune legate de viitorul Someșului pe teme ce au reieșit din atelierele cetățenești desfășurate în Gilău, Florești, Cluj și Apahida.

somes 2

„Prin Consiliul Apei am explorat mai în detaliu zone și aspecte de interes comun ce țin de tema culoarului verde – albastru al Someșului Mic, printr-o serie de ateliere cetățenești în cele patru localități riverane ale zonei metropolitane: Gilău, Florești, Cluj și Apahida. Din experiența noastră comună, a partenerilor de până acum ai consiliului, am ajuns la concluzia că cel mai bun mod de a înțelege contextul urban și natural este să-l parcurgi.

somes 4

„Someșul e important pentru toți”

Alături de specialiști aceste explorări prind forma unor ture ghidate, pe jos sau pe două roți. Participanții /cetățenii înțeleg mai bine Someșul, noi îi înțelegem mai bine pe ei, cum percep ei relația cu râul, ce îi frământă, neliniștește și deranjează și ce așteptări au. Cetățenii sunt principalii beneficiari ai oricăror dezvoltări urbane. Cu cât îi implicăm și îi înțelegem mai bine și cu cât înțeleg și ei un context complex cum e dezvoltarea urbană putem ajunge la proiecte viitoare mult mai integrate în societate.

Someșul e important pentru toți, locuitori, dezvoltatori, administrații publice, activiști, specialiști și pe viitor dorim să ducem mai departe prin Consiliul Apei acest mod de explorare și dezbatere in situ, la fața locului pentru că dezbaterile actuale limitează înțelegerea și participarea mult dorită”, a menționat Marius Moga, coordonator Someș Delivery.

somes 5

„Vedem Someșul și lacurile din Apuseni drept o axă verde-albastră nu doar pentru Cluj la nivel metropolitan, ci pentru tot județul. Asta înseamnă că, dacă avem infrastructura potrivită, ne putem deplasa la lucru mai repede pe bicicletă clasică sau electrică și mai sigur decât în poluarea și înghesuiala traficului auto. Înseamnă să avem spații verzi la râu în loc de dezvoltare imobiliară haotică până în buza apei. Plus un râu curat, fără mizerie.

„Consiliul Apei este o platformă deschisă de discuții”

Vedem și la nivel administrativ, că nu doar orașul, ci și județul se întoarce cu fața la râu, în urma propunerilor civice și de specialitate. Primăria Cluj-Napoca s-a asociat cu primăriile din zona metropolitană și începe din 2023 proiectarea culoarului pe câteva zeci de km. Iar Consiliul Județean a depus prin PNRR un proiect care continuă amenajările din Apahida, până după Dej, la ieșirea din județul Cluj. Cu totul, vreo 90 de km.

Noi sperăm ca proiectarea și execuția să țină cont în continuare de participarea largă a publicului pentru a avea cel mai activ coridor velo și pietonal din țară”, a declarat Adi Dohotaru, președinte al Asociației Societatea Organizată Sustenabil SOS, campania SOS Someșul nostru.

somes 6

Consiliul Apei este o platformă deschisă de discuții care implică și coagulează actorii urbani și rurali care au legătură cu râul Someșul Mic, în jurul unor teme de interes comun legate de Culoarul verde – albastru al râului. Consiliul Apei a fost inițiat la Someș Delivery, ediția 2021, de Asociația miniMASS, Clujul Sustenabil, Societate Organizată Sustenabil, Clubul de Cicloturism Napoca și Facultatea de Arhitectură și Urbanism Cluj-Napoca.

Consiliul Apei este o inițiativă susținută de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură”, se arată în comunicatul organizatorilor.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Primăria Cluj-Napoca despre anularea licitației la centura metropolitană: Oferta depusă nu a fost admisibilă

Publicat

De

Primăria centrură

Primăria Cluj-Napoca a transmis, luni, că, în urma analizei din cadrul Comisiei de licitație și a Avizului conform condiționat al Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, comisia de licitație privind tronsonul 2 al centurii metropolitane  a anulat procedura de achiziție întrucât nu a fost depusă o ofertă admisibilă.

”Azi (luni – n.a.) a fost comunicat rezultatul procedurii către liderul Consorțiului participant la licitație, CON-A
Operations.

Potrivit procedurii legale, Asocierea CON-A Operations, Dimex 2000, Concelex, Hydrostroy și Automagistral Pivden poate depune contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor în termen de 10 zile calendaristice de la comunicarea rezultatului procedurii (până în 9 mai 2024).

Ce pași urmează

Dacă nu se depune contestație sau contestația este respinsă, se reia imediat procedura de licitație.

În cazul în care Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor dă câștig de cauză Asocierii CON-A Operations, Dimex 2000, Concelex, Hydrostroy și Automagistral Pivden, atunci se poate trece la încheierea contractului și la demararea lucrărilor”, arată Primăria Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Prins cu un PISTOL de tip airsoft pe strada Piezișă din Cluj-Napoca. Polițiștii au confiscat arma

Publicat

De

Tînăr prins cu un pistol pe strada Piezișă

Un tânăr de 21 de ani a fost prins pe strada Piezișă cu un pistol de tip aersoft și un încărcător cu bile.

Chiar dacă este o armă neletală, polițiștii clujeni au ridicat arma și fac cercetări în acest caz.

Prins cu un PISTOL de tip airsoft pe strada Piezișă din Cluj-Napoca. Polițiștii au confiscat arma

La data de 28 aprilie a.c., în jurul orei 02.00, Polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Cluj-Napoca, care desfășurau activități de prevenire și combatere a faptelor antisociale sâmbătă, au fost sesizați în jurul orel 2.00 cu privire la faptul că, pe strada Piezișă, un tânăr are asupra sa un pistol.

Astfel, polițiștii au procedat imediat la depistarea persoanei în cauză, stabilind că este vorba despre un tânăr de 21 de ani.

Polițiștii vor dispune măsurile legale

Acesta avea asupra sa un pistol de tip airsoft, armă neletală și nesupusă autorizării, precum și un încărcător cu bile de tip airsoft.

Ca urmare a celor constatate, polițiștii au ridicat arma și materialele componente, în vederea dispunerii măsurilor legale.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Sute de copii au vizitat Aeroportul din Cluj în „Săptămâna Altfel”

Publicat

Peste 600 de copii din Cluj au vizitat Aeroportul Internațional „Avram Iancu” în „Săptămâna Altfel”. 

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a organizat tururi de vizitare, cu ocazia „Săptămânii Altfel”. Astfel, peste 600 de copii au vizitat Aeroportul din Cluj, în perioada 15-26 aprilie.

În cadrul viztelor, cei mici au asistat la aterizările și decolările aeronavelor și și-au îmbogățit cunoștințele în domeniul aviației.

„Tururi de vizitare la  Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj! În perioada 15-26 aprilie 2024, peste 600 de copii au vizitat Aeroportul Internațional Cluj, în cadrul programului «Săptămâna Altfel».

Cei mici au asistat la aterizările și decolările avioanelor, au primit informații interesante cu privire la activitățile specifice unui aeroport și și-au îmbogățit cunoștințele din domeniul aviației civile”, au transmis reprezentanții Aeroportului Internațional Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Se redeschide restaurantul McDonald’s din Mănăștur. A fost renovat și modernizat

Publicat

Luni, prima zi din Săptămâna Mare, aduce cu sine și redeschiderea restaurantului McDonald’s din Mănăștur, zona Minerva, care a fost renovat și modernizat în ultimele 3 luni.

Restaurantul are o nouă înfățișare, o nouă arhitectură, fiind reamenajată și dotată cu mobilier nou și terasa din față.

În plus, localul dispune de facilități tehnologice noi, cum sunt ecranele cu atingere pentru plasarea comenzilor.

Lucrările de moernizare au durat circa 3 luni.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax