Connect with us

EVENIMENT

Situaţia banilor de PENSIE pentru 7,2 milioane de români

Publicat


De la înfiinţarea sistemului de pensii private în România, adică din primăvara anului 2008 şi până în iunie 2021, cele şapte fonduri de pensii private Pilon 2 înregistrează randamente individuale anualizate de la 7,1% la 8,64%, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor ASF.

Spre comparaţie, inflaţia medie anualiza­tă în acest interval de timp este de 3,11%, în timp ce pentru indicele principal BET – acolo unde fondurile au cea mai mare parte in­ves­tită din circa 20% din acţiuni – rata medie anualizată este de 5,32%.

Astfel, cel mai mare fond de pensii pri­vate din România, respectiv NN Pensii, care are active de circa 29 miliarde de lei şi circa 2 milioane de participanţi, înregistrează un randament anualizat de 8,64% din mai 2008 şi până în iunie 2021, fiind pe primul loc în clasamentul celor mai ridicate randamente anualizate, arată datele ZF.

Urmează fondul de pensii Aripi, ad­mi­nistrat de Generali, cu un randament anua­lizat de 8,636% de la înfiinţara sistemului şi pâ­nă în S1/2021, acesta fiind şi singurul fond cu grad ridicat de risc prin prisma unei ex­puneri mai mari pe segmentul de acţiuni, cel care supraperformează instrumentele cu venit fix, precum titluri de stat şi obligaţiuni. Aripi are 7,6 mld. lei active şi 800.000 de participanţi.

„Toate cele şapte fonduri de pensii priva­te (…) au randa­mente anualizate cu mult peste rata me­die inflaţiei”

Pe locul al treilea se poziţionează Metro­po­litan Life Pensii Private, cu active de 11,7 mld. lei şi un randament anualizat de 8,55%, potrivit calculelor ZF care ţin cont de conversia sumelor în unităţi de fond în data de 20 a fiecărei luni.

Toate cele şapte fonduri de pensii priva­te din România, la care contribuie câteva mi­li­oane de salariaţi români cu 3,75% din ve­ni­tul brut lunar, echivalentul a circa 750-800 mil. lei lunar în ultima perioadă de timp, au randa­mente anualizate cu mult peste rata me­die anualizată a inflaţiei (mai 2008 – iunie 2021) de 3,11%. „Niciodată nu va exista o te­me­re că fon­du­rile de pensii nu au în ce să in­vestească, ci mai degrabă dacă investiţia pe care o fac le va aduce un randament cores­punzător, pen­tru că până la urmă mare parte din încrede­rea pe care fondurile de pensii o inspiră clien­ţilor vine din performanţa pe care o afi­şează an de an. Până acum această perfor­manţă a fost excepţională“, spune econo­mis­tul Aurelian Dochia.

Sursa: Mediafax



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Merele românești s-au copt prea repede în acest an. Mâncăm la iarnă mere din import, din Italia, Polonia, Grecia

Publicat

merele

Merele s-au copt prea repede, în august în loc de octombrie, iar multe din ele vor merge la procesare în fabrici de sucuri sau gemuri. La raft, vom avea în sezonul rece mere din Italia, Polonia şi Grecia, arată Mediafax.

Căldura excesivă, cu maxime de peste 40°C, a copt merele mai devreme. Anumite soiuri care în anii anteriori ajungeau la maturitate în luna octombrie acum au ajuns în luna august, spun pomicultorii care s-au apucat să culeagă fructele de toamnă din timpul verii.

Recolta este una medie din punct de vedere cantitativ, dar inferioară din punct de vedere calitativ şi vor merge cantităţi mai mari spre procesare, în timp ce Italia, Polonia, Spania, Franţa şi Grecia, principalii producători de fructe din UE, ne vor acoperi consumul de fructe proaspete din retail.

Merii, afectați de secetă

„Anul 2024 a început ca un an foarte bun şi a continuat ca un an capricios din perspectiva secetei şi temperaturilor excesive, iar acum vedem cum se termină recoltarea. În primăvară au rămas cele mai multe flori în meri din ultimii peste zece ani. Din fericire, în zona Dâmboviţa, cel puţin pe partea unde să află livezile noastre, nu au fost afectaţi nici de îngheţ, nici de grindină.

Dar, în vară, ceea ce preconiza un an extrem de bun, pentru că merii arătau foarte bine, odată cu instalarea secetei lucrurile s-au schimbat în rău.

Nu doar că merele au rămas foarte micuţe, ci au început să pice foarte multe, pentru că soiurile de mere care ajungeau la maturi­tate în octombrie au ajuns la maturitate la finalul lunii august, din cauza căldurii excesive“, a spus Corina Oprea, cofonda­toare a Crăiţei Merelor, în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny. Ea are o livadă cu o istorie de peste 60 de ani la Voineşti, judeţul Dâmboviţa.

Producție medie

Lucian Florea, preşe­dintele Asociaţiei Fruleg, care pune pe piaţă mere de Iţeşti din judeţul Bacău, spune că 2024 a fost un an extrem de dificil din punctul de vedere al climei.

El afirmă că şi în cazul soiurilor de mere timpurii, care se coceau la jumătatea lunii august sau la final de lună, acum au avut un avans de două-trei săptămâni. Anul acesta producţia Fruleg a fost de 60 t/ha faţă de 80 t/ha anul trecut.

„Am reuşit să ajungem în august cu o producţie bunişoară, dar numai în condiţiile în care am avut irigare şi fertilizare. Am luat legătura cu ceilalţi pomicultori, cei care n-au avut irigare şi fertilizare, şi au suferit foarte mult din punctul de vedere al climei şi al cantităţii de precipitaţii.

În anumite zone din România au avut precipitaţii, în anumite zone nu au avut precipitaţiile care le trebuiau. Producţia din România este medie ca şi cantitate, dar medie spre inferioară din punctul de vedere al calităţii“, a explicat Lucian Florea.

Locul 5 în UE

România produce anual circa 500.000 de tone de mere şi ocupă locul 5 în UE, conform Eurostat, dar în acest an temperaturile ridicate au „mâncat“ bună parte din producţie. Consumul total de mere se ridică însă la 650.000 de tone, iar pentru a-l acoperi aducem marfă din Polonia şi Ungaria.

„Polonia şi Ungaria, concurenţii noştri în mod direct, stau mult mai prost decât noi la producţii, pentru că au avut îngheţurile din primăvară şi pomii au fost prinşi în perioada de înflorit, ceea ce le-a diminuate foarte mult producţiile“, a subliniat Lucian Florea.

Astfel, importurile de mere vor creşte în sezonul rece faţă de anul trecut, iar iarna aceasta o să plătim mai mult pentru mere, spun producătorii.

Importurile de fructe s-au apropiat în 2023 de 1 miliard de euro şi îi generează României al doilea cel mai mare deficit comercial pe balanţa cu alimente, conform datelor INS.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Primarul Clujului a cărat saci cu legume și fructe pentru copiii de la ”Căsuța Bucuriei”. Cadou de la Zilele Recoltei

Publicat

primarul

Primarul Emil Boc a cărat, duminică, saci cu legume și fructe primite de la Zilele Recoltei pentru copiii de la casa de tip familial ”Căsuța Bucuriei” și centrele socio-familiale din oraș. 

”Nimeni nu este uitat, nimeni nu este abandonat!

Fiecare act de bunătate, oricât de mic, face lumea mai bună!

Aceste acțiuni nu ar fi fost posibile fără partenerii noștri Coral Impex, organizatorii (Produs de Cluj) și producătorii locali care s-au reunit în acest weekend la Zilele Recoltei”, a spus Boc.

”Căsuța Bucuriei” are în grijă 10 copii minori.

Citește mai departe

CULTURA

Programul complet Festivalului Internațional de Carte Transilvania Cluj-Napoca: 60 de evenimente și 116 invitați

Publicat

carte

Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) își deschide porțile pentru a 10-a ediție, marcând un deceniu de excelență în promovarea literaturii și culturii. În perioada 25-29 septembrie, iubitorii de carte sunt invitați să participe la un program bogat în evenimente culturale, lansări de carte, conferințe și expoziții, cu invitați de marcă din țară și din străinătate.

Concret, anul acesta vor avea loc 60 de evenimente, dintre care 47 sunt lansări de carte. De asemenea, clujenii (și nu numai!) sunt așteptați să participe la conferințe, dezbateri și să se întâlnească cu cei 4 invitați speciali. În total, la evenimentele FICT din acest an vor fi prezenți 116 invitați.

„Ediția a 10-a este o celebrare a comunității noastre literare și a celor 10 ani de tradiție FICT. Ne bucurăm să avem alături invitați de prestigiu și să oferim publicului evenimente inedite, de la lansări de carte importante, la activități interactive pentru copii”, transmite Gabriel Bota, directorul FICT,

Momente cheie ale ediției

Miercuri, 25 septembrie:

  • Ora 11:00 – Întâlnirile FICT: Conferința „Meseria de editor azi” va fi susținută de Irina Petraș, Președinte al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Evenimentul marchează 10 ani de FICT și 10 ani de activitate a Editurii Școala Ardeleană. Tot atunci va avea loc lansarea volumului „Cartea cărților copilăriei”, coordonat de Irina Petraș.
  • Ora 12:00 – Întâlnirile FICT: Ioan Pintea va susține conferința „Biblioteca-Tezaur – Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu din Bistrița”, urmată de lansarea unei ediții anastatice a romanului „Craii de Curtea-Veche” de Mateiu Caragiale, îngrijită de Ioan Pintea și George Ardeleanu. Vor participa invitați de renume precum Ioan Pintea, Ion Vartic și Vasile G. Dâncu. Evenimentul include și o expoziție de Cărți de Colecție ale Editurii Școala Ardeleană.
  • Ora 17:00 – Întâlnirile FICT: Proiectul „Cartea în BOOKate”, discuție deschisă cu elevii Clubului de Lectură Cartea în BOOKate de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Bistrița.
  • Ora 19:00 – Dialog despre starea literaturii române contemporane cu scriitorii Mihaela Buruiană, Marian Coman și Goran Mrakić, într-un eveniment organizat în parteneriat cu Editura Nemira.
  • Ora 20:00: Invitatul special al FICT 2024, Daniele Dell’Agnola (Elveția), își va lansa cartea „Luna din cufăr” (Editura Școala Ardeleană), în prezența protagonistei romanului, Iolanda Giovanoli, care are vârsta de 84 de ani.

Vineri, 27 septembrie:

  • Ora 18:00 – Întâlnirile FICT: Invitata specială Lorenza Pieri (Italia) va lansa două volume: „O insulă mai mică” și „Grădina monștrilor”, eveniment sprijinit de Institutul Italian din București.
  • Ora 20:00: Mihai Măniuțiu, invitat special FICT 2024, își va lansa antologia „Soarele din oglindă (1998 – 2023)” (Editura Școala Ardeleană), cu ilustrații de Dragoș Pătrașcu, care va expune o selecție din lucrările sale.

Sâmbătă, 28 septembrie:

  • Ora 18:00 – Întâlnirile FICT –Marius Turda (UK), invitat special FICT 2024, își va lansa cartea „În căutarea românului perfect”(Editura Polirom), iar alături de el vor fi Ciprian Mihalişi Mihai Maci. Evenimentul va fi urmat de o sesiune de autografe.

Duminică, 29 septembrie – FICT-ul Copiilor

Festivalul dedică ziua de duminică celor mici, cu activități diverse între orele 9:00 și 17:00 în curtea interioară FICT, unde vor avea loc ateliere de pictură, face painting, dans și creație. De asemenea, în Lounge-ul FICT vor avea loc lansări de carte și ateliere.

„FICT-ul Copiilor este unul dintre cele mai iubite evenimente. Copiii, dacă vor crește în jurul cărții, vor crește fericiți. Nu e vreun citat celebru, ci la această concluzie am ajuns noi, echipa FICT. Ne-a plăcut să vedem atâția ochișori fericiți anul trecut și am revenit cu mai multe activități pentru cei mici, inclusiv personaje de poveste, roboței și pictură pe față”, spune Bianca Tămaș, PR FICT.

Toate evenimentele se vor desfășura în Lounge-ul Oficial din Piața Unirii, unde are loc Festivalul Internațional de Carte Transilvania, cu excepția celor la care este menționată specific altă locație. Toate evenimentele vor fi transmise și Online pe pagina de Facebook a FICT.

Programul complet al ediției cu numărul 10 se poate consulta pe site-ul FICT!

FICT este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca.

Despre FICT

Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) a fost conceput în anul 2013 cu scopul de a susține cultura română.

În timp, FICT a devenit mai mult decât un festival, fiind în prezent o umbrelă sub care au loc diferite evenimente care au în centru cartea și care au loc fie cu recurență fie ocazional, în funcție de diferite nevoi culturale.

Festivalul Internațional de Carte Transilvania are loc în fiecare an, în toamnă, adunând cele mai importante edituri naționale. În cadrul acestuia au loc zeci de evenimente, printre care se numără lansări de carte, întâlniri cu scriitori români și internațional, dezbateri pe teme de actualitate, concerte, spectacole de teatru, recitaluri de poezie. Festivalul reunește astfel an de an diverse laturi ale artei într-un proiect unic european, contribuind direct la stimularea interesului pentru cultură și lectură.

Lecturile Insomniacelor este un club de carte care funcționează sub egida FICT. Întâlnirile au loc lunar, iar scopul său este de a promova și dezbate creațiile literare ale scriitoarelor contemporane.

FICT are un caracter educativ, științific, cultural și social, având scopul promovării cercetării științifice, a culturii române, a spiritului civic, susținerii publicațiilor științifice de specialitate, a materialelor de popularizare, organizării de manifestări științifice și expoziționale, cointeresării.

 

 

 

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Termoficare Cluj-Napoca: Încep probele de umplere cu agent termic a instalațiilor de încălzire. De când se va da căldură

Publicat

De

calorifer agent termic

Societatea Termoficare Napoca SA anunță că, avand in vedere începerea sezonului rece, în intervalul 23.09.2024-01.10.2024, se vor desfăşura probele tehnologice de umplere cu agent termic a instalațiilor de încălzire pentru clienții racordați la sistemul centralizat de termoficare din Cluj-Napoca.

”Data umplerii instalațiilor va fi afişată la fiecare scară de bloc printr-un anunt. Rugăm asociațiile de proprietari şi proprietarii de apartamente så finalizeze în regim de urgență lucrările la instalațiile de încălzire până la data afişării”, au spus reprezentanții societății.

Recomandări pentru populație

Recomandări pentru asociațiile de proprietari înaintea începerii probelor tehnologice pentru umplerea instalațiilor de încălzire:

İnştiinţarea locatarilor cu privire la perioada în care se va realiza umplerea cu agent termic-apă caldă, a instalației de încălzire,

Finalizarea tuturor lucrărilor la instalațiile interioare de încălzire din apartamente, dacă este cazul, pentru evitarea posibilelor situații de inundare a locuințelor Verificarea etanşeității instalațiilor de încălzire,

Verificarea tuturor robinetelor de pe calorifere astfel încât acestea să se afle în poziția deschis pentru a permite umplerea cu agent termic a instalației de încălzire,

Verificarea robinetelor principale de încălzire tur/retur din subsolul imobilului -poziția deschis, pentru a permite umplerea instalației cu agent termic pentru încălzire

Aerisirea instalației interioare de încălzire pentru a permite umplerea completă a instalației de încălzire

Pentru informații suplimentare cu privire la această acțiune, asociațiile de locatari pot contacta dispeceratul SC Termoficare Napoca SA, program non-stop, telefon 0264-503709.

Directorul societății, Emil Miron, a declarat pentru Cluj24 că furnizarea agentului termic ar putea începe, conform prognozei meteo, în perioada 10-15 octombrie.

Cum se prepară agentul termic

Centrala termică de zonă (CTZ) având puterea termică instalată de 143 MW, produce apă fierbinte cu parametri 110/60oC. Aceasta este formată din instalaţia nouă de cogenerare constituită din 3 motoare termice 3×1,5 MWe şi 2 cazate de apă fierbinte (14 + 8 MWt), respectiv instalţia veche a centralei având în dotare un cazan de apă fierbinte de 116 MWt.

La nivelul municipiului Cluj-Napoca funcționeaă 76 centrale termice (CT), respectiv 67 de centrale termice de cvartal în cartierele Gheorgheni, Grigorescu, Mănăştur, Mărăşti, Zorilor şi 9 centrale termice de bloc în zona Dragalina – Mamaia. Aceste centrale sunt echipate cu cca. 300 de cazane de diverse tipuri, utilizează ca şi combustibil gazul natural şi au o putere termică instalată totală de aproximativ 400 MW. Agentul termic este apa caldă cu parametri 90/70oC.

De asemenea, mai sunt 2 centrale termice cu cogenerare (CTCG) în cartierul Gheorgheni, având o putere instalată totală de 13 MW , interconectate între ele şi conectate cu 2 puncte termice.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax