Connect with us

EVENIMENT

Situaţia banilor de PENSIE pentru 7,2 milioane de români

Publicat


De la înfiinţarea sistemului de pensii private în România, adică din primăvara anului 2008 şi până în iunie 2021, cele şapte fonduri de pensii private Pilon 2 înregistrează randamente individuale anualizate de la 7,1% la 8,64%, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor ASF.

Spre comparaţie, inflaţia medie anualiza­tă în acest interval de timp este de 3,11%, în timp ce pentru indicele principal BET – acolo unde fondurile au cea mai mare parte in­ves­tită din circa 20% din acţiuni – rata medie anualizată este de 5,32%.

Astfel, cel mai mare fond de pensii pri­vate din România, respectiv NN Pensii, care are active de circa 29 miliarde de lei şi circa 2 milioane de participanţi, înregistrează un randament anualizat de 8,64% din mai 2008 şi până în iunie 2021, fiind pe primul loc în clasamentul celor mai ridicate randamente anualizate, arată datele ZF.

Urmează fondul de pensii Aripi, ad­mi­nistrat de Generali, cu un randament anua­lizat de 8,636% de la înfiinţara sistemului şi pâ­nă în S1/2021, acesta fiind şi singurul fond cu grad ridicat de risc prin prisma unei ex­puneri mai mari pe segmentul de acţiuni, cel care supraperformează instrumentele cu venit fix, precum titluri de stat şi obligaţiuni. Aripi are 7,6 mld. lei active şi 800.000 de participanţi.

„Toate cele şapte fonduri de pensii priva­te (…) au randa­mente anualizate cu mult peste rata me­die inflaţiei”

Pe locul al treilea se poziţionează Metro­po­litan Life Pensii Private, cu active de 11,7 mld. lei şi un randament anualizat de 8,55%, potrivit calculelor ZF care ţin cont de conversia sumelor în unităţi de fond în data de 20 a fiecărei luni.

Toate cele şapte fonduri de pensii priva­te din România, la care contribuie câteva mi­li­oane de salariaţi români cu 3,75% din ve­ni­tul brut lunar, echivalentul a circa 750-800 mil. lei lunar în ultima perioadă de timp, au randa­mente anualizate cu mult peste rata me­die anualizată a inflaţiei (mai 2008 – iunie 2021) de 3,11%. „Niciodată nu va exista o te­me­re că fon­du­rile de pensii nu au în ce să in­vestească, ci mai degrabă dacă investiţia pe care o fac le va aduce un randament cores­punzător, pen­tru că până la urmă mare parte din încrede­rea pe care fondurile de pensii o inspiră clien­ţilor vine din performanţa pe care o afi­şează an de an. Până acum această perfor­manţă a fost excepţională“, spune econo­mis­tul Aurelian Dochia.

Sursa: Mediafax


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Doi clujeni înghițiți de pământ într-un șanț pe care îl săpau pentru canalizare. A intervenit elicopterul SMURD

Publicat

De

Două autospeciale cu modul de descarcerare și echipamente pentru salvări din medii ostile vieții, două echipaje SMURD și un elicopter SMURD au intervenit în această dimineață în urma unui apel care anunța faptul că două persoane au fost surprinse de un mal de pământ în localitatea Viștea.

Solicitarea pentru intervenția pompierilor a fost înregistrată în jurul orei 8.20, iar la fața locului s-a constatat că, doi bărbați căzuseră împreună cu malul de pământ surpat în șanțul realizat pentru lucrări la rețeaua de canalizare, ce avea o adâncime de cca 2m.

Aceștia erau în stare de conștiență și cooperanți, fiind ieșiți din șanț înainte de sosirea salvatorilor nefiind acoperiți de malul de pământ după surparea acestuia.

Cei doi bărbați au fost transportați cu elicopterul și cu ambulanța SMURD la spital pentru îngrijiri și investigații de specialitate.

foto: arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

S-A HOTĂRÂT! Ședințele Consiliului local Gilău vor fi înregistrate audio și video

Publicat

primaria gilau

Consilierii locali din Gilău au votat în ultima ședință desfășurată vineri, 25 septembrie, ca ședințele să fie înregistrate atât audio, cât și video. Inițiativa i-a aparținut consilierului local Gabriel Moldovan (PNL), iar voturile au fost împărțite astfel: 8 pentru, 3 împotrivă și 4 abțineri.

Consiliul local Gilău este compus din 9 consilieri PNL, 2 UDMR, 2 PSD, 1 PMP și 1 de la Partida Romilor. Primarul Gelu Topan este de la PNL, iar viceprimarul, Okos Carol, de la UDMR.

Înregistrarea ședințelor din CL, conform regulamentului de funcționare

Înregistrarea audio & video a ședințelor CL Gilău ar trebui de acum să devină o formalitate, mai ales că acest lucru este prevăzut de articolul 49, aliniat 1 din Regulamentul de Organizare și Funcționare al Consiliului local Gilău, aprobat prin hotărărea Consiliului local Gilău nr. 16/28.01.2021.

Citește mai departe

EVENIMENT

ANALIZĂ Azi începe Congresul PNL. Se alege președintele dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu

Publicat

Liberalii se reunesc în congres, sâmbătă, pentru a alege noul preşedinte al PNL, dintre actualul lider, Ludovic Orban, şi premierul Florin Cîţu.
La reuniunea liberalilor, care se va desfăşura la Romexpo începând cu ora 11,00, sunt aşteptaţi 5.000 de delegaţi din toată ţara.
Preşedintele Klaus Iohannis şi-a anunţat şi el prezenţa la Congresul PNL.

Măsuri de acces

Pentru accesul participanţilor la lucrări au fost impuse o serie de măsuri în contextul pandemiei de COVID-19, intrarea în sala reuniunii făcându-se numai pe baza adeverinţei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, a rezultatului negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid ori a certificatelor care dovedesc trecerea prin boală. De asemenea, preşedinţii filialelor PNL au fost obligaţi, la rândul lor, să verifice dacă delegaţii au toate documentele necesare şi nicio organizaţie nu va avea invitaţi.
Premierul Florin Cîţu a respins toate acuzaţiile potrivit cărora acest congres ar fi organizat ilegal, cu atât de mulţi participanţi, având în vedere normele legale aprobate pentru scenariul roşu al pandemiei în care a intrat Capitala, după ce rata de infectare cu SARS-CoV-2 a depăşit 3 la mia de locuitori.
„La Congresul PNL se va purta mască. Este legal pentru că este un congres unde este un spaţiu de 3 metri pătraţi de persoană. Sunt 15.000 de metri pătraţi, deci, dacă vor fi 5.000 de persoane, se poate ţine în condiţii de legalitate. Până la urmă trebuie să mergem spre normalitate, avem vaccin, avem certificat, nu putem să ne oprim de fiecare dată”, a precizat Cîţu. El a spus că în acest sens a fost solicitat şi un punct de vedere de la Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Discursuri ale invitaților

În debutul Congresului PNL sunt programate discursuri ale invitaţilor: preşedintele Klaus Iohannis, precum şi reprezentanţi ai partidelor politice.
Actualul preşedinte al partidului, Ludovic Orban, va prezenta ulterior raportul de activitate al mandatului său.
Cei doi candidaţi la funcţia de preşedinte PNL vor avea la dispoziţie câte 20 de minute pentru a-şi prezenta moţiunile, urmaţi fiind de discursurile a câte 5 susţinători timp de 5 minute fiecare.
Votul pentru candidaţii la preşedinţia partidului ar putea începe în jurul orei 14,00, conform informaţiilor transmise de organizatori.

Cele două moțiuni

Ludovic Orban candidează, la congres, cu moţiunea „Forţa Dreptei”, iar Florin Cîţu cu moţiunea „România Liberală”.
Pe 30 mai, premierul Florin Cîţu şi-a anunţat candidatura la preşedinţia PNL, afirmând la acea vreme că partidul are nevoie de un „suflu nou”.
Ludovic Orban, care anunţase anterior că va candida pentru un nou mandat, a salutat atunci decizia lui Cîţu, arătând că va fi o competiţie fair play, „un festival al democraţiei”.
Dar, în timpul campaniei electorale interne, cei doi şi-au adus mai multe critici şi acuzaţii reciproce.
În 4 septembrie, actualul lider al PNL susţinea că aceasta este „cea mai urâtă campanie” cu care s-a confruntat în 31 de ani de politică şi a acuzat de mai multe ori faptul că susţinători ai săi sunt ameninţaţi că sunt daţi afară din posturile publice.

„Eu vă spun sincer că am trăit, din momentul anunţării candidaturii, cea mai urâtă perioadă din viaţa mea în PNL şi este practic cea mai urâtă campanie cu care m-am confruntat eu în 31 de ani de politică. Nu poţi să faci campanie cu ‘pâinea şi cuţitul sunt la mine’, ‘dacă nu mă votaţi, nu primiţi nimic, nici funcţii, ba chiar vă dăm afară oameni'”, spunea Orban.
El a reclamat şi faptul că, deşi votul la congres este secret, într-o serie de organizaţii judeţene se încearcă să li se impună delegaţilor cu cine să voteze şi să fie verificaţi dacă respectă indicaţiile.

Pe 21 septembrie, susţinătorii lui Ludovic Orban la preşedinţia PNL, printre care Ionel Dancă, Violeta Alexandru, Antonel Tănase, Ioan Cupşa, Adrian Oros, au lansat un apel, semnat de 69 de deputaţi, senatori, primari, viceprimari liberali, pentru soluţionarea crizei politice şi guvernamentale, în care şi-au exprimat deplina convingere că actualul preşedinte al partidului este cel care poate reface majoritatea parlamentară şi singurul care poate garanta coeziunea partidului.
„Joaca de-a politica trebuie să se termine. Cine seamănă vânt culege furtună. Cine poartă răspunderi pentru grava criză în care a fost aruncată România trebuie să îşi asume răspunderile şi să acţioneze în consecinţă”, spunea atunci Ludovic Orban.

Ceartă pe moțiune

Contracandidatul său, Florin Cîţu, a declarat, în august, că Orban a ales „un mod foarte urât” să iasă din politică.
Ulterior, Cîţu şi susţinătorii lui l-au acuzat pe Ludovic Orban că a făcut tot ce este posibil, în calitatea sa de preşedinte al Camerei Deputaţilor, ca să fie dezbătută moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR împotriva Guvernului.
Mai mult, Florin Cîţu a spus că impresia lui este că, în ultima perioadă, preşedintele PNL, Ludovic Orban, pare a fi „cel mai mare susţinător” al moţiunii de cenzură.
În contextul sesizării făcute de el la CCR cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Executiv pe tema moţiunii, Cîţu a anunţat că va cere demisia preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului dacă decizia Curţii va fi favorabilă. „Dacă Curtea Constituţională ne dă nouă dreptate, preşedinţii celor două Camere trebuie să plece”, a declarat Florin Cîţu.

Iohannis e cu Cîțu

Pe 8 septembrie, premierul a susţinut că el niciodată nu va negocia „interese personale”, ci „doar ale PNL şi ale românilor”. „În PNL este o mare dezamăgire la modul în care au fost negociate în iarnă portofoliile. Foarte mulţi dintre colegii mei au spus că domnul preşedinte şi-a negociat întâi poziţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi după aceea au rămas portofoliile (de miniştri – n.r.). (…) E nevoie ca atunci când negociem, să negociem şi interesele PNL, nu interesele personale”, afirma Florin Cîţu.
Şi Ludovic Orban şi Florin Cîţu au susţinut, de-a lungul campaniei interne, că vor câştiga la congres, iar după 25 septembrie vor conduce PNL.
Cu doar câteva zile înainte de reuniunea liberalilor, preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat susţinerea pentru Florin Cîţu la guvernare, anunţând că va participa la Congresul PNL.

„Îl încurajez pe Florin să continue şi să nu se teamă şi pe liberali să rămână la guvernare. (…) Florin Cîţu nu are motive să demisioneze sau să fie demis”, a spus Iohannis, într-o discuţie cu jurnaliştii care l-au însoţit la New York la Adunarea Generală a ONU.

Consiliul Național

A doua zi după Congres, duminică, va avea loc Consiliul Naţional al PNL, cu 2.000 de delegaţi, pentru alegerea celorlalte funcţii de conducere din partid.
La începutul lunii septembrie, Statutul PNL a fost modificat, una dintre schimbări vizând creşterea numărului de vicepreşedinţi pe domenii la 17.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

ECONOMIE

Salarii nete de 879 şi 1.269 de euro net oferite de către angajatorii din Cluj

Publicat

De

Municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Cluj, Timiş şi Iaşi sunt regiunile în care se oferă cele mai atractive salarii pentru viitorii angajaţi, cu marje cuprinse între 740 şi 1.378 de euro net, arată o analiză realizată de o platformă de recrutare online.

Potrivit sursei citate, în perioada 15 august – 15 septembrie, candidaţii înscrişi pe platforma de recrutare BestJobs au efectuat 484.000 de aplicări pentru joburi.

În acest context, Capitala se află pe primul loc când vine vorba despre cea mai mare ofertă salarială medie, cu salarii cuprinse între 957 şi 1387 de euro net, pentru poziţii în domenii precum IT, Medicină, Vânzări, Management, Construcţii/Instalaţii.

Pe locul secund, la diferenţă foarte mică, se situează Cluj-Napoca, care oferă salarii între 879 şi 1.269 de euro net, pentru poziţii similare, în timp ce judeţul Timiş ocupă poziţia a treia, cele mai atractive oferte fiind IT, Medicină, Inginerie şi Producţie, Marketing, Agricultură/Zootehnie, la salarii lunare nete care oscilează între 851 şi 1.155 de euro net.

Consultant call-center

La nivelul întregii ţări, domeniile care atrag cele mai multe aplicări au fost, în ultima lună: Vânzări – cu 78.153 de aplicări, Financiar şi Contabilitate (45.472) şi Management (42.705). Alte posturi pentru care s-a înregistrat un interes mare din partea candidaţilor fac parte din domeniul Administrativ, unde s-au depus peste 28.292 de CV-uri, şi Marketing – cu 25.010 de aplicări.

„Aproape 850 de candidaţi au aplicat pentru un job de Consultant Call-Center care nu necesită experienţă anterioară, oferă training plătit, dar şi posibilitatea de a lucra remote. Alţi 765 de candidaţi şi-au depus CV-ul pentru una dintre cele 31 de poziţii deschise în cadrul unei agenţii imobiliare, care caută colaboratori în mai multe oraşe şi solicită minimum un an de experienţă şi oferă în schimb bonusuri de performanţă, training şi acces la un portofoliu de clienţi. Un post de Specialist în Recrutare care oferă un program flexibil şi salariu net de 4.000 lei, a atras peste 700 de candidaţi”, se menţionează în analiza celor de la BestJobs.

În funcţie de numărul de anunţuri publicate pe platformă, cei mai activi angajatori, în ultima lună, au fost: Allianz Services, Orion Innovation, Bosch Service Solutions, Ana & Cornel şi Enel.

BestJobs, experiență de 20 de ani

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România, cu o experienţă de peste 20 ani în domeniu. În orice moment, pe platforma de recrutare online sunt peste 4,6 milioane de profesionişti conectaţi la piaţa muncii, mai mult de 30.000 de locuri de muncă şi mii de freelanceri, agenţi de recrutare, mentori, terapeuţi, avocaţi şi alte tipuri de specialişti.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate