EVENIMENT
”Sfinții de gheață” din calendarul romano-catolic. Vin ”Orbanul” și ”Medardul”. Frig și ploi în luna mai în Transilvania.

Tradiția ”sfinților de gheață”, pentru că este o poveste din popor, cum se spune, este recunoscută și în alte țări, în special din vestul Europei, precum Germania sau Austria. Este caracterizată de frig, ploi și, mai ales de posibilitatea producerii de îngheț la sol. Așa că, majoritatea locuitorilor din Transilvania au auzit de ”sfinții de gheață”. Mai mult, este și o perioadă care împarte semănatul de primăvară în două pentru că unele plante nu rezistă acestei perioade.
În unii ani, în luna mai, între 11 și 25, se comemorează, în calendarul romano-catolic și calvinist, șase sfinți, primii cinci între 11 și 15 mai, iar ultimul în data de 25, o comemorare a episcopilor și martirilor catolici.
Este posibil ca perioada de instabilitate a vremii, cu fenomene extreme să se mențină până spre sfârșitul lunii mai, atunci când se sărbătorește Sfântul Orban. În popor i se spune ”Orbanul” și se referă la un papă care a murit în anul 230. Acest sfânt poate aduce ultimul îngheţ, după care vremea se încălzeşte şi vară își arată adevăratele puteri.
Majoritatea credincioşilor romano-catolici și reformați, în special maghiarii, cunosc povestea acestor sfinți din familie. Își aduc aminte că bunicii lor erau resemnați în fața intemperiilor și frigului, cum nu puneau la păstrare hainele groase în dulapuri sau ghetele ”la locul lor”, cum se spune, până mai aproape de vara calendaristică.
Îngheț la pomi
”Orbanul”, sărbătorit pe data de 25 mai, încheie o perioadă plină de emoții în ceeace privește vremea, în special pentru agricultori. Și pomii fructiferi pot fi afectațide această perioadă rece, cea mai rezistentă cultură fiind cea de măr și prun, motiv pentru care sunt cele mai întâlnite în zona Transilvaniei. Una dintre explicații ar fi că legarea fructelor se realizează în condiții de temperatură cuprinsă între 12 si 20 grade Celsius.
Cum să ții cont de ”Orban”
Eny Boldizsar locuiește într-un sat din comuna Vlaha, situat la 30 de kilometri de Cluj-Napoca, înspre zona de munte a județului.
Ea ne-a povestit că datorită acestor sfinți, mai demult, nimeni din sat nu punea în pământ fasolea și castraveții înainte de data de 25 mai, bătrânii considerând că munca de până atunci devenea inutilă. Așa că dacă voiai să ai fasole și castraveți de pus la murat, trebuia să îi plantezi la sfârșitul lunii mai.
Dacă scăpăm deîngheț în acestă lună, mai avem de trecut un hop. În 8 iunie, ne spune Eny, este trecut în aceleași calendare Sfântul Medard.
În tradiția populară se spune că dacă plouă în această zi, va ploua încontinuu timp de două săptămâni. Dar,există și o variantă optimistă! Dacă e soare și nu sunt nori, atunci putem să stăm liniștiți, a venit vara cu siguranță!
Cristina Pintilie-Șendrea
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

CULTURA
FOTO. Lansare de carte Alin Tișe pe ritmuri muzicale – ”Cezarul, Dumnezeu, Iubirea”. Autorul, la platane. Mesaj de la Armin

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, și-a lansat, joi, a treia sa carte ”Cezarul, Dumnezeu, Iubirea”, în prezența unor invitați care au vorbit despre volum: mitropolitul Clujului, IPS Andrei, actorul Florin Piersic, universitarul Adrian Papahagi și Mircea Arman, directorul revistei ”Tribuna”. Autorul a mixat la platane și i-a invitat pe cei prezenți la dans.
Autorul, Alin Tișe, a spus că scrierile sale sunt gânduri pe care le oferă celor care cred în ceea ce scrie.
După momentul discursurilor, DJ Tișe a trecut la platane și i-a invitat la dans pe cei prezenți, în timp ce pe ecran eta proiectat un mesaj al lui Armin van Buuren: ”Bună Alin Tișe, Ne vedem curând la Cluj. Mulțumesc”.
La eveniment au mai fost prezenți parlamentari, primari din județul Cluj, consilieri județeni.

Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Gherla au intervenit de urgență, în urmă cu puțin timp, pentru stingerea unui incendiu care a cuprins în totalitate un autoturism aflat pe centura Municipiului Gherla.
Flăcările s-au manifestat generalizat, iar autoturismul a fost distrus complet până la sosirea echipajelor de intervenție.
Autoturism cuprins de flăcări pe centura Gherlei.
Din fericire, nu au fost înregistrate victime, potrivit reprezentanților ISU Cluj. Forțele de intervenție au fost sprijinite de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) Gherla.
Cauza probabilă a incendiului este o defecțiune electrică, potrivit primelor constatări ale pompierilor.
Foto: ISU Cluj
ADMINISTRAȚIE
Park&ride-ul Primăriei, cea mai rentabilă opțiune dacă pleci în vacanță! Cât plătești comparativ cu parcările din aeroport

Cine zice că parcarea e scumpă în Cluj-Napoca nu a văzut tarifele de la park&ride! Noile prețuri propuse de Primărie sunt mai mici decât orice parcare de la Aeroportul Cluj.
Primăria Cluj-Napoca propune scăderea tarifelor de parcare la park&ride-ul de lângă aeroport, în încercarea de a crește gradul de utilizare al acestuia. Deși a fost inaugurat la finalul lunii ianuarie 2024, parkingul nu reușește încă să își acopere cheltuielile de funcționare din încasări, motiv pentru care autoritățile locale intenționează să schimbe strategia.
Potrivit proiectului de hotărâre publicat de primărie, încasările totale din parcare au fost de doar 12.780 lei, în timp ce cheltuielile pentru funcționare s-au ridicat la aproape 97.000 lei. De la deschiderea parkingului, în ianuarie, media zilnică a fost de doar 60 de mașini, deși capacitatea este de 889 de locuri.
Tarife mai mici pentru intervale mai lungi
Noile tarife vor fi supuse aprobării în ședința Consiliului Local din luna iulie și sunt gândite special pentru a atrage șoferii care au nevoie să lase mașina pentru perioade mai lungi.
Noile tarife propuse la park&ride-ul Primăriei Cluj-Napoca:
- 1 zi – 15 lei
- 2 zile – 35 lei
- 3 zile – 55 lei
- 7 zile – 135 lei
- 30 zile – 365 lei
Se mențin tarifele deja existente pentru perioadele scurte:
- Gratuit – primele 10 minute
- 2 lei – maximum 6 ore
- 5 lei – maximum 12 ore
Inițial gândită ca o parcare de tranzit pentru navetiștii care vin din afara orașului, park&ride-ul pare să fie reorientat acum spre o utilizare mai largă, inclusiv pentru cei care zboară din Cluj. De altfel, distanța de parcurs de la parking până la terminalul aeroportului este de aproximativ 500 de metri – un drum de sub 10 minute de mers pe jos.
Ce „scoruri” au parcările din perimetrul aeroportului?
Parcarea administrată direct de Aeroportul Internațional Cluj (vest) oferă de asemenea 10 minute gratuite, apoi tarifele cresc rapid:
- Între 3 ore și 1 zi – 50 lei
- 2 zile – 65 lei
- 3 zile – 120 lei
- 7 zile – 200 lei
- 30 zile – 400 lei
Tarife duble față de cele propuse de Primărie
Parcarea Goto Parking, tot în perimetrul aeroportului (est), practică tarife și mai mari:
- Primele 5 minute – gratuit
- 5–10 minute – 1 leu
- 5–24 ore – 72 lei
- 24–48 ore – 152 lei
- 2–7 zile – 265 lei
- 16–30 zile – 20 lei/zi peste tariful de 513 lei pentru 15 zile
Pe toate intervalele analizate, park&ride-ul oferă cele mai mici prețuri: pentru 1 zi, plătești 15 lei la Park&Ride, comparativ cu 50 lei la parcarea Aeroportului și 72 lei la Goto Parking. Pentru 30 de zile, park&ride-ul costă 365 lei, cu 35 de lei mai ieftin decât parcarea aeroportului (400 lei) și mai puțin de jumătate din tariful de la Goto Parking.
Schimbare radicală de paradigmă
Inițial, park&ride-ul fusese destinat exclusiv celor care vin din afara orașului și își lasă mașina temporar pentru a continua călătoria în oraș cu mijloacele de transport în comun. Viceprimarul Dan Tarcea declara, în septembrie 2024, că „nu vrem un cimitir de mașini” și că parkingul nu este destinat utilizării de lungă durată, nici pentru pasagerii aeroportului, nici pentru studenți sau cei plecați în vacanță.
„Nu dorim să transformăm această parcare într-un cimitir de mașini, unu la mână, nu ne dorim să facem «concurență» aeroportului, pentru că nu acesta este scopul. Scopul este ca cei care au treabă în oraș o zi sau care fac naveta să își lase mașina și să folosească transportul în comun, nu să își lase mașina acolo și să plece în vacanță. De acest lucru trebuie să se ocupe aeroportul și companiile private”, declara atunci Tarcea.
Cu noile tarife însă, Primăria pare să încurajeze utilizarea park&ride-ului pentru perioade mai lungi, fiind o opțiune clar mai rentabilă pentru cei care zboară din Cluj. Tarifele urmează să intre în vigoare din luna iulie, așadar clujenii vor beneficia de această opțiune încă din acest sezon estival.
EVENIMENT
FOTO. UPDATE. Accident grav la Apahida. Un bărbat a murit, iar o femeie, în stare de inconștiență, a fost dusă la spital

Un accident rutier extrem de grav s-a produs în urmă cu puțin timp, la ieșirea din Apahida spre Corpadea.
Potrivit primelor informații, în accident a fost implicat un singur autoturism.
Accident grav la Apahida
Echipajele de intervenție au găsit doi răniți, un bărbat și o femeie, ân afara mașinii. Bărbatul se află în stop cardio-respirator, iar paramedicii efectuează manevre de resuscitare. Femeia, care este inconștientă, suferă o leziune gravă la un membru inferior.
La fața locului a fost trimisă încă o ambulanță SAJ pentru sprijin suplimentar.
Momentan, traficul este blocat, fiind deviat alternativ pe un drum lăturalnic, transmite și IPJ Cluj.
UPDATE
Potrivit reprezentanțilot ISU Cluj, bărbatul a fost declarat decedat. Femeia va fi transportată la spital și este în stare gravă.
Vom reveni cu informații.
FOTO: ISU Cluj