ACTUALITATE
Sfârşitul mascaradei
Zisa pandemie e pe o pantă descendentă peste tot în Emisfera Nordică. Se va deplasa coronavirusul în Emisfera Sudică? Nimeni nu ştie. Şi nimeni nu mai crede într-un al doilea val, lucru prevăzut de adevăraţii şi puţinii oameni de ştiinţă care contează. Puterea de răspândire, de infectare a SARS-CoV-2 slăbeşte vizibil în Europa şi în America de Nord. Unele ţări s-au deschis şi la turism (Grecia), altele, printre care şi România, anunţă ridicarea treptată a restricţiilor, a carantinei, a „lazaretului” generalizat, a brutalului arest la domiciliu, precum şi renunţarea la măşti, la mascaradă. Preşedintele american Trump a redistribuit un mesaj care spune că masca reprezintă „cultul tăcerii, sclavie şi moarte socială”.
În schimb, activitatea pare mult mai greu de repornit, mai ales comerţul. Brutalizarea psihologică a populaţiei prin mass-media, prin televiziuni, prin conferinţe de presă agresive ale autorităţilor medicale şi politice pare să lase urme greu de înlăturat, cicatrici adânci. Distanţarea fizică s-a transformat într-adevăr într-o periculoasă distanţare socială. Psihologii, psihiatrii, medicii de familie, medicii specialişti vor avea mult de lucru, iar familiile, mari bătăi de cap cu unii dintre membrii lor. Laboratoarele farmaceutice nu vor găsi molecule noi, un nou tratament pentru virusul „apocaliptic” din 2019-2020. Îşi vor mări în schimb producţia de calmante, antidepresive, sedative, anxiolitice, somnifere.
S-au „golit” (prin decese) iresponsabil, criminal, unele în intregime, azilurile, casele de sănătate destinate seniorilor, mai ales cei de vârsta a patra, cu precădere în Italia şi Franţa, ţări bogate, dezvoltate şi cu cheltuieli pentru sănătate pe măsură. Se vor umple, la ei şi la noi, cam peste tot, instituţiile care se îngrijesc de sănătatea mintală, casele de recuperare medicalizate. Pensionările anticipate din motive de boli nervoase riscă să crească exponenţial.
„Guvernanţii români (…) nu au făcut nimic pentru cei mai săraci şi nici pentru întreprinderile mici şi mijlocii”
Deocamdată, magazinele redeschise de doar câteva zile sunt puţin frecventate, chiar şi supermarketurile alimentare sunt mai goale de clienţi decât la începuturile crizei sanitare, deşi mărfurile sunt la locul lor. Lucru constatat şi în China, unde epidemia a fost controlată mai devreme şi unde activitatea a repornit de mai mult timp. Guvernanţii români, aflaţi cam de când au venit la putere, de prin noiembrie trecut, într-o cursă a morţii, a împrumuturilor cu cele mai mari dobânzi de pe piaţă, nu au făcut nimic pentru cei mai săraci şi nici pentru întreprinderile mici şi mijlocii, dintre care cele mai multe sunt româneşti.
Guvernul Iohannis-Orban pare mai degrabă preocupat de soarta băncilor şi a multinaţionalelor prin ajutoare, prin credite şi garanţii, bănci şi multinaţionale de care se ocupă oricum şi autorităţile din ţările lor de origine. Dar, de fapt, în afara terorismului medical din comunicate, conferinţe, prezenţe pe televiziuni, autorităţile române nu mai par capabile de vreo altă acţiune.
În SUA, confruntarea preşedintelui Donald Trump cu autorităţile medicale şi cu sponsorii lor, printre care Anthony Fauci şi Bill Gates, cu laboratoarele farmaceutice, cu Big Pharma, cu guvernatorii democraţi ai statelor americane a luat nişte proporţii epice. Preşedintele Trump a deschis prin ordin toate lăcaşurile de cult ale tuturor confesiunilor, a sancţionat Facebook şi Twitter pentru cenzura ideologică, partizană pe care o practică abuziv, s-a tratat preventiv cu hidroxiclorochina recomandată de doctorul francez Didier Raoult.
„Tratamentul cu hidroxiclorochină a fost interzis zilele trecute în Franţa”
Şi a făcut încă destule altele, fiind zilnic în activitate contra crizei sanitare şi a celei economice, mereu în sensul protejării populaţiei, inclusiv cu bani cash. Oraşul Minneapolis (din Minnesota) a fost devastat într-o noapte, în urma unui incident rasial cu poliţia acum trei zile, cu magazinele, supermarketurile şi clădiri publice, inclusiv o secţie de poliţie, devalizate, cu mari pagube materiale, distrugeri şi incendii.
Tratamentul cu hidroxiclorochină a fost interzis zilele trecute în Franţa prin ordin de ministru. Asta după ce prof. dr. Didier Raoult şi echipa sa de 600 de medici şi specialişti de la IHU Méditerranée Infection din Marsilia au testat cca 50 000 de oameni. Au tratat aproape 4 000 de bolnavi Covid-19 şi au avut cea mai mică mortalitate din Europa, incomparabil mai mică decât în Bazinul Parizian (Île-de-France) şi în Nord-Estul Franţei. Hidroxiclorochina (nume comercial frecvent Plaquénil) continuă să fie folosită, în schimb, de armata franceză, în China şi în toată Asia, în SUA, Marea Britanie, în Africa şi mai peste tot.
„Plaquénil (…) fusese folosit fără probleme de peste 1 miliard de oameni din lumea întreagă”
Înainte de declanşarea crizei Covid-19, Plaquénil era în vânzare liberă în farmacii atât în Franţa, cât şi în România, şi fusese folosit fără probleme de peste 1 miliard de oameni din lumea întreagă. Expertul în antropologie medicală stabilit la Geneva Jean-Dominique Michel prezintă contextul bizarei interdicţii, tardive de altfel, căci epidemia s-a cam încheiat, a tratamentului aplicat de dr. Raoult:
„Pentru guverne (şi pentru guvernul francez în special), eficacitatea tratamentului de la Marsilia poate să deschidă poarta unor plângeri masive pentru non-asistenţă la persoană în pericol şi chiar pentru omicid involuntar sau din neglijenţă. Din nou, nimic din ordinea juridică şi a jurisprudenţei în Sănătate nu poate justifica privarea de dreptul de a prescrie a medicilor generalişti. Şi, dacă au rezultat mii de morţi, acesta este un caz de proces penal împotriva unor miniştri şi directori din Sănătate implicaţi.
„Pentru industria farmaceutică, eficacitatea hidroxiclorochinei ar pune capăt tuturor perspectivelor de câştig gras”
Numărul de procese care se întrevede e impresionant şi înţelegem că a devenit o luptă pe viaţă şi pe moarte (a struggle for life), nu mai contează mijloacele pentru aceşti (i)responsabili. Adevărul nu mai este o prioritate. Pentru industria farmaceutică, eficacitatea hidroxiclorochinei ar pune capăt tuturor perspectivelor de câştig gras fie printr-un mijloc novator (Remdesivir a fost un fiasco), fie printr-un vaccin impus populaţiei mondiale: 8 miliarde de doze înmulţite cu atâţia dolari ar da o mare poală de bani” („Hydroxychloroquine : The Lancet dans de sales draps…”, jdmichel.blog.tdg.ch, 24 mai 2020).
„Studiul publicat de The Lancet: Cine l-a finanţat? Câte companii şi organisme de Sănătate private care au interesul să discrediteze această moleculă (hidroxiclorochina – n.n.) căzută în domeniul public! Găsim, evident, Fundaţia Bill şi Melinda Gates şi Mark Zuckerberg, care cenzurează toate articolele care atacă OMS-ul şi articolele care critică anumite vaccinuri” (Olivier Demeulenaere, olivierdemeulenaere.wordpress.com, 27 mai 2020).
În Franţa, zeci de mii de plângeri au fost deja depuse pentru dreptul de a prescrie tratamente, pentru scandaloasele morţi din aziluri. Vreo 60 de plângeri ar fi fost înaintate contra miniştrilor la Curtea de Justiţie a Republicii, abilitată să judece şi să condamne înalţi funcţionari ai statului aflaţi în exerciţiul funcţiunii. 25 019 plângeri pentru persoane îmbolnăvite, 25 416 plângeri ale personalului medical şi ale sindicatelor lor profesionale, mai multe plângeri grupate ale medicilor împotriva lui Agnès Buzyn şi Olivier Véran (fostul şi actualul ministru al Sănătăţii).
„Chiar dacă nu ai la îndemână un tratament adecvat, trebuie să tratezi”
„Din secolul al XIX-lea ştim ce sunt bolile infecţioase. Se pune un diagnostic şi tratăm cum putem. Toţi doctorii tratează bolnavii. Este prima dată când aud spunându-se pentru o boală : „Staţi acasă, nu vă tratăm.” E înfricoşător. Orice medic are datoria de a îngriji. Chiar dacă nu ai la îndemână un tratament adecvat, trebuie să tratezi – şi mai ales această boală pe care n-a lucrat nimeni.
De exemplu, cu Covid-19, respiraţia îngreunată apare mult mai târziu decât în alte boli, tocmai în momentul când sunteţi aproape de insuficienţa respiratorie, ceea ce numim hipoxie „fericită” (sau hipoxie tăcută – n.n.). Nu mai aveţi oxigen, dar nu vă daţi seama, pentru că nu v-aţi pierdut suflul. Noi facem scanere. La 70 % dintre pacienţii care nu aveau semne respiratorii există leziuni pulmonare grave. Dacă nu examinaţi bolnavii, nu aveţi de unde să ştiţi” (Didier Raoult, în interviul acordat lui L’Express, 27 mai 2020).
„Anul şcolar a fost ori ratat, ori pus în cârca familiilor”
În România, problemele proastei administrări a crizei sanitare (lipsă de măşti, lipsă de tratament adecvat în afară de Paracetamol, lipsa echipamentelor necesare în spitale), netratarea în multe localităţi (vezi cazul Câmpina) timp de mai bine de două luni a celorlalte boli, multe cazuri grave şi/sau urgente, par să fi fost rezolvate.
La fel ca închiderea violentă a activităţii (restaurantele, hotelurile şi magazinele de tot felul, printre altele) fără nici o contrapartidă sau ajutoare corespunzătoare de la stat. Anul şcolar a fost ori ratat, ori pus în cârca familiilor, guvernul fostului profesor de la Sibiu s-a spălat pe mâini în mare viteză. Chestiunea anului şcolar nu a fost „rezolvată” atât de simplist şi de primitiv nicăieri altundeva.
Cum s-a găsit rezolvarea tuturor nenorocirilor ? Simplu. Presa prostituată, televiziunile slugarnice au fost cumpărate cu o promisiune de 40 de milioane de euro, bani daţi şi pentru campaniile electorale ale PNL de guvernământ pentru alegerile locale şi pentru alegerile generale de la sfârşitul anului. „Miluirea” presei (Ion Cristoiu dixit), a mediei foarte predispuse la prostituţie pare să fi fost cea mai mare urgenţă a guvernului de tristă faimă Iohannis-Orban. Oare chiar merităm asemenea politicieni mărunţi şi asemenea guverne? (Petru Romoşan)
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ADMINISTRAȚIE
FOTO. Șezlonguri în Parcul Caragiale din Cluj-Napoca. Vestigiile arheologice romane, protejate provizoriu cu folie de plastic
Parcul ”I. L. Caragiale” din Cluj-Napoca va fi finalizat până la sfârșitul acestui an, lucrările de modernizare fiind realizate în proporție de 95%.
Proiectul de reamenajare a fost aprobat în Consiliul Local Cluj-Napoca anul 2020, investiția fiind estimată la 24 de milioane de lei.
Pe lângă lucrările de decopertare a Canalului Morii, lucrările au inclus desființarea gardului viu și plantarea a 44 de noi exemplare de arbori, din diferite specii, însumând 1.500 de specii de arbuști și subarbuști, plante perene cu flori și ierburi ornamentale, desființarea parcării din fața Palatului Telefoanelor și extinderea parcului cu 1400 mp, dotarea cu mobilier urban: bănci pentru odihnă, coșuri de gunoi, rastele pentru biciclete, panouri cu caracter informativ privind descoperirile arheologice și istoria orașului, asigurarea unui sistem de iluminat public și arhitectural cu tehnologie LED, dotarea cu bănci pentru odihnă, coșuri de gunoi, rastele pentru biciclete, panouri cu caracter informativ privind descoperirile arheologice și istoria orașului.
Șezlonguri ca de plajă în parc
Pe lângă băncile clasice pentru odihnă, în parc au fost amplasate și bănci tip șezlong.
De asemenea, aici au fost descoperite în cadrul săpăturilor o parte din zidul roman al fostului oraș Napoca, acesta datând din perioada anilor 117-124.
Vestigiile arheologice sunt, în prezent, acoperite provizoriu cu folie de plastic și urmează să fie conservate de Primăria Cluj-Napoca în cadrul altui proiect, distinct de cel de modernizare a parcului.
ADMINISTRAȚIE
A fost lansată licitația pentru realizarea Școlii Bună Ziua. Contract de peste 74,6 milioane de lei
Primarul Emil Boc a anunțat un pas important pentru dezvoltarea infrastructurii educaționale. Licitația pentru construcția școlii din cartierul Bună Ziua a fost lansată, iar termenul pentru depunerea ofertelor este 29 ianuarie 2024.
Contractul pentru construirea Școlii Bună Ziua este estimat la o valoare de 74.643.087 lei.
„O veste foarte bună pentru viitorul educației la Cluj, pentru că educația este cheia acestui oraș, avem termenul de 29 ianuarie pentru depunerea ofertelor de construcție a școlii din cartierul Bună Ziua. Vom realiza și acolo o școală, așa cum facem și în cartierul Borhanci, școală, creșă, grădiniță și bazin de înot.
Și în Bună Ziua, după ce am expropriat teren, după ce am făcut toate procedurile administrative, este lansată licitația și termenul de depunere a ofertelor este 29 ianuarie, astfel încât și acolo să pornească la drum construcția unei noi școli în orașul nostru”, a declarat primarul Emil Boc, la Napoca Live.
După finalizarea procesului de licitație și atribuirea contractului, lucrările pentru construcția noii școli din Bună Ziua vor putea începe.
Exproprieri pentru Școala Bună Ziua
Amintim că Primăria Cluj-Napoca a alocat, din bugetul local al municipiului, suma de 17.792.938 lei, despăgubiri pentru exproprierea a șase imobile – terenuri, în suprafață de 16.640 mp și a unei construcții cu suprafața de 40 ml, pentru construirea școlii.
Primăria Cluj-Napoca va construi în cartierul Bună Ziua o școală gimnazială cu 27 de săli de clasă, cu o capacitate de circa 675 de elevi. Planul urbanistic zonal (PUZ) a intrat în dezbatere în Comisia tehnică de amenajare a teritoriului şi urbanism (CTATU) a municipiului Cluj-Napoca. Proiectul a fost realizat de firma de arhitectură Arhi Box.
Luni, 9 decembrie, de la ora 20.30, pe Cluj Arena va avea loc derby-ul local dintre „U” Cluj și CFR Cluj, meci contând pentru etapa a 19-a a Superligii de fotbal.
Clubul feroviar a anunțat scoaterea la vânzare a biletelor pentru acest meci. Conform înțelegerii dintre cele două cluburi, fanii CFR vor primi bilete la inelul 2.
CFR Cluj a pus în VÂNZARE biletele pentru derby-ul cu „U” Cluj de luni
„Ne mai despart doar zile de un nou derby de Cluj! Vă așteptăm în Gruia să vă achiziționați tichete în sectorul dedicat galeriei noastre după următorul program:
JOI (5 DECEMBRIE) – 13:00 – 17:00
VINERI (6 DECEMBRIE) – 11:00 – 16:00
LUNI (ZIUA MECIULUI) – 13:00 – 17:30
Prețul unui bilet este de 25 de lei, iar plata, la casele de bilete din Gruia, poate fi făcută doar cash.
Le puteți achiziționa în continuare și online, de aici”, scrie pe Facebook-ul clubului.
EVENIMENT
Emil Boc: „Duminică există riscul reîntoarcerii la un trecut de care ne-am despărțit, în 1989, cu sânge”
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a transmis un mesaj ferm înaintea turului al doilea al alegerilor prezidențiale, care îi aduce față în față pe candidatul prorus Călin Georgescu și candidata pro-europeană Elena Lasconi.
Emil Boc a subliniat, cu doar trei zile rămase până la alegerile prezidențiale, importanța menținerii direcției pro-europene a României și a avertizat asupra riscurilor pe care le-ar implica o schimbare radicală de orientare la nivel prezidențial.
„Am câștigat o bătălie, duminică, pentru democrație. E important ce se va întâmpla însă și duminica aceasta, care urmează, în turul II al alegerilor prezidențiale. Faptul că în Parlamentul României deja avem o majoritate de 60% pro-europeană și pro-euroatlantică, este o garanție că direcția țării va fi cu greu schimbată chiar și în cel mai negru scenariu. Chiar și atunci, avem factorul de echilibru și de stabilitate a țării”, a declarat primarul, la Napoca Live.
România, între Est și Vest
Emil Boc a evidențiat contrastul dintre cele două opțiuni disponibile în turul al doilea: continuarea parcursului pro-european cu Elena Lasconi sau o reorientare spre Est, spre Rusia, simbolizată de candidatura lui Călin Georgescu.
„Duminică, dacă România ia o altă orientare la nivel prezidențial, ne întoarcem țara înapoi și toate lucrurile bune pe care le-am reușit în ultimii ani se estompează și e riscul de a ne întoarce la trecut. Eu nu sunt adeptul învrăjbirii, a urii, toți suntem români, toți vrem binele acestei țări, cei care votează cu domnul Georgescu văd un mod de dezvoltare a României, noi care votăm cu doamna Lasconi vedem o continuare a parcursului pe care îl avem și e de răspuns la următoarea întrebare: cum ne poate fi nouă mai bine, începând cu ziua de luni, de după alegeri. Care dintre cele două opțiuni?
„Dinspre Uniunea Sovietică niciodată nu au venit decât tancuri”
Noi am mai avut alfabet chirilic în această țară până la Cuza și nu ne-a mers bine. De aceea, cred că dincolo de tensiune, de învrăjbire, trebuie să ne gândim la direcția pe care țara noastră dorim să o aibă. Nu va fi ușor duminică, va fi un vot destul de echilibrat. Am speranța la ceea ce simt și văd acum că raționalitatea va învinge împotriva emoției negative care există. Trebuie să ne uităm totuși a partea plină a paharului și să nu pierdem și ceea ce avem, pentru că celălalt vot înseamnă o reîntoarcere la un trecut de care ne-am despărțit, în 1989, și a fost plătit cu sânge de către români. Nu cred că acum trebuie să compromitem un drum bun pe care am pornit”, a afirmat primarul.
Edilul a atras atenția că o eventuală schimbare de direcție ar transmite un mesaj negativ partenerilor internaționali ai României: „Nu vreau ca România să își întoarcă fața la Est, pentru că asta înseamnă votul de duminică, cu domnul Georgescu. România se reorientează, nu de a doua zi, că nu poate de mâine să iasă din UE sau din NATO, dar întorci volanul spre direcția aceea. Cei cu care stăm la masă spun ok, ai ales o altă opțiune, îți respectăm opțiunea, drag popor român, dar nu mai cere să vii la masă cu noi”.
Apel la raționalitate și unitate
Primarul clujean a recunoscut că există probleme de rezolvat, precum infrastructura, educația sau salariile, însă a subliniat că soluțiile trebuie căutate în cadrul Uniunii Europene și NATO:
„Eu cred că soluția este să ne uităm la ceea ce nu merge, și sunt multe lucruri care pot fi îmbunătățite, în materie de infrastructură, educație, salarii, sunt multe lucruri care trebuie corectate. Uniunea Europeană trebuie să învețe din greșelile pe care le-a făcut, dar, cum spunem la țară, nu arunci odată cu apa din covată și copilul. Copilul, aici, este parcursul pe care l-am avut, în pace și în acces la prosperitate”, a întrebat retoric Emil Boc.
Un vot decisiv pentru viitor
Primarul a încheiat cu un avertisment: „Vom fi considerați niște ciudați ai Europei și ai lumii când la București vei avea un Guvern pro-european și în Consiliul European, România ar putea fi reprezentată de un președinte cu totul altă viziune, orientare și direcție. Nu cred că trebuie să facem acest pas, pentru că nu doar că ne blochează drumul pe care îl avem acum de consolidat, ci chiar ne întoarce înapoi spre altă parte a lumii, unde nu am găsit în întreaga noastră istorie lucruri care să aducă beneficii pentru români”.
Duminică, românii sunt chemați la urne pentru a-și alege viitorul președinte. În finală sunt Călin Georgescu, susținut de „polul suveran” – AUR și POT și Elena Lasconi, susținută de USR, PNL, PSD și UDMR.