Connect with us

ACTUALITATE

Sfântul Ilie, cel care aduce ploaia. Minunile înfăptuite, tradiții și superstiții

Publicat


Sfântul Ilie, icoană pe sticlă

În data de 20 iulie, ortodocșii îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie. El este celebrat ca fiind un mare făcător de minuni și aducător de ploi în vreme secetoasă.

Sfântul și marele proroc Ilie, a primit de la Dumnezeu darul de a deschide și închide Cerurile.

Sfântul Ilie, cel care aduce ploaia. Minunile înfăptuite, tradiții și superstiții

Sfântul Ilie este sărbătorit de către creștinii ortodocși în fiecare an în 20 iulie. Este cunoscut ca sfântul care aduce ploile.

Se spune că provoaca tunete, trăznete, ploi torențiale și incendii, leagă și dezleagă ploile, și hotărăște unde și când să bată grindina.

Sfântul Ilie s-a născut cu peste 800 de ani î.Hr. în ținutul Tesvi, din Galaad, într-o familie de preoți.

Sfântul Ilie mai este cunoscut ca ocrotitor al recoltelor. Tot el alungă canicula şi seceta de pe ogoare şi răcoreşte pământul.

Sfânt drept, corect și bun la suflet

Cunoscut în credinţa ortodoxă ca fiind un Sfânt drept, corect, bun la suflet, acesta a fost ispitit de diavol pentru a-şi ucide părinţii.  Căindu-se, Sfântul Ilie i-a cerut lui Dumnezeu puterea de a lupta împotriva lor.

Dumnezeu i-a ascultat rugăciunile și l-a iertat. L-a urcat la cer într-o trăsură cu roți de foc. trasă de cai albi, înaripați. În cer, Sfântul Ilie cutreieră norii, fulgeră și trăzneste demonii cu biciul său de foc, pentru a-i pedepsi pentru răul pe care i l-au provocat.

Și, pentru că demonii, înspăimântați, se ascund pe pământ, prin arbori, pe sub streașina caselor, în turlele bisericilor și chiar in trupul unor animale, Sfântul Ilie trăznește năprasnic pentru a nu-i scăpa nici unul dintre ei.

Tradiţia spune că, datorită puterii imense ce-i fusese dată pentru a-i înlătura pe demoni, atunci când mergea cu carul prin cer, Sfântul Ilie zguduia tronul lui Dumnezeu. Din acest motiv, Dumnezeu i-a luat puterea dintr-o mână și dintr-un picior.

Ilie, care în limba română înseamnă “Al cărui Dumnezeu el este’’ a fost un proroc evreu menționat în A treia carte a regilor din Vechiul Testament.

Minunile Sfântului Ilie

Tradiția spune că din porunca lui Dumnezeu, prorocul a părăsit ținutul lui Israel îmbrăcat în piele de vițel și a mers la râul aflat dincolo de Iordan, unde a stat în casa unei văduve sărace.

Aceasta a primit plata ospitalității ei prin faptul că, pe toată perioada secetei, covata cu făină și ulei nu i s-a mai golit.

După câteva zile de ședere în casa acestei văduve, fiul acesteia a murit, iar femeia, în durerea ei, l-a acuzat pe Sfântul Ilie că ar fi adus necazul asupra casei sale. Sfântul Ilie l-a luat pe copil și, după ce a suflat de trei ori asupra lui, tânărul a revenit la viață. Sfântul a profețit, prin acest lucru, învierea morților.

Marele Proroc Ilie Tesviteanul – binecuvantat cu misiunea de a aduce ploaia pe pământ

Marele Proroc Ilie Tesviteanul este unul dintre cei mai importanţi profeţi ai Vechiului Testament, fiind venerat de creştini deoarece a fost binecuvântat de Divinitate cu misiunea de-a aduce ploaia pe pământ.

Devotat Domnului, el nu a putut suporta să vadă cum poporul lui Israel se îndepărta de cele sfinte şi l-a confruntat direct pe conducător, prevestind urgii, dacă păgânii nu reveneau la cuvintele biblice.

La rugăciunile Sfântului Ilie, asupra poporului evreu s-a abătut o secetă de durată, râurile au secat, recoltele s-au uscat, iar o mare parte din populaţie, animalele domestice şi cele sălbatice au pierit din cauza lipsei de hrană şi de apă.

Văzând puterea lui Dumnezeu, necredincioşii au recunoscut învăţătura divină şi s-au căit, întorcându-se la cele sfinte.

Făcătorul de minuni

Având o inimă caldă şi iertătoare, Marele Proroc Ilie nu i-a pedepsit pe cei nevinovaţi pe timpul secetei, iar un caz doveditor este văduva săracă din Sidon. Aceasta i-a oferit găzduire în umila sa casă şi l-a ospătat cu ultima sa pâine.

Drept recunoştinţă, sfântul a făcut ca scrinul cu făină şi urciorul cu ulei să nu sece până la revenirea ploii. Tot în casa văduvei, Profetul Ilie a săvârşit o altă mare minune.

Întrucât fiul vădanei a murit, durerea fără margini a mamei l-a mişcat pe slujitorul Domnului şi, după ce a suflat de 3 ori asupra corpului neînsufleţit şi s-a rugat, l-a readus la viaţă.

Din dorinţa de a salva sufletel necredincioşilor şi de a-i readuce pe drumul credinţei, marele proroc i-a pedepsit cu ajutorul focului divin pe cei care îndemnau la o viaţă de pierzanie.

Astfel, la chemarea lui, s-a pogorât din ceruri flacăra care l-a ars de viu pe regele Ohoziei, dar şi pe cei care, prin păcatele lor, l-au mâniat pe Dumnezeu.

De asemenea, atunci când a trebuit să treacă apa Iordanului împreună cu discipolul său, a fost de-ajuns să o atingă cu mantia, iar apele s-au retras pentru ca amândoi să păşească pe uscat.

Ultima minune a Sfântului Ilie

Ultima minune este reprezentată chiar de modul miraculos în care a trecut la cele veşnice.

Se spune că Domnul a fost atât de impresionat de râvna cu care Sfântul Ilie i-a apărat cuvântul, încât acesta nu a trecut în nefiinţă, ci a fost ridicat la cer cu ajutorul unui car de foc tras de cai albi.
În perioade prelungite de secetă, credincioşii îşi înalţă rugăciunile câtre Sfântul Ilie ,el fiind cel care a trimis ploaia izbăvitoare către poporul lui Israel după ce perioada de pedeapsă a luat sfârşit.

Astfel, el a primit de la Dumnezeu sarcina de a lega şi de a dezlega ploile, de a provoca trăsnete şi de a decide unde şi când va bate grindina.

Dacă în perioada în care se sărbătoreşte praznicul Marelui Proroc pământul este uscat, atunci au loc procesiuni, cum este cea de la Schitul Sfântul Ilie, din comuna Berzunţi, judeţul Bacău, prin care se caută îmbunare şi mijlocire de la Dumnezeu prin intermediul acestui sfânt.

Tradiții și superstiții de Sfântul Ilie

Cele mai numeroase tradiții practicate de sărbătoarea Sfântului Ilie se regăsesc în mediul păstoresc.

Se spune că în ajunul acestei zile fetele se duceau noaptea pe ogoarele în care era semănată cânepa și se tăvăleau prin acesta, apoi dacă în acea noapte visau cânepa verde era semn că se vor mărita cu tineri frumoși, iar dacă visau cânepa uscată se zicea că se vor mărita cu bărbați bătrâni.

În dimineața acestei zile se culegeau plante de leac și plantele ce se foloseau pentru vrăji și farmece. Femeile duceau busuioc la biserică pentru a fi sfințit, după care îl puneau pe foc și cenușa rezultată o întrebuințau în scopuri terapeutice.

Consumul merelor era oprit până pe 20 iulie, și, de asemenea, nu era voie ca acestea să se bată cap în cap pentru a nu bate grindina. Femeile duc mere la biserică în această zi pentru a fi sfințite.

Tot de Sfântul Ilie, românii își amintesc și de sufletele morților și dau de pomană mere. De asemenea, apicultorii recoltau mierea de albine, această operație se realiza doar de către bărbați, femeile neavând voie să intre în stupină.

Ziua Sfântului Ilie: Ce nu trebuie să faci

nu se lucrează de teama pagubelor (trăznete, ploaie, grindină), îl cinstesc mai ales cojocarii, stupariise retează stupii, se duc faguri și mere la biserică spre binecuvantare și se împart de pomană
oamenii nu trebuie să plece la drum pentru a nu fi loviţi de fulgere, se duc berbecii la berbecar
dacă tună, vor fi merele și alunele viermănoase; dacă plouă, va ploua 20 de zile
se spune că dacă porți ramuri de salcie, te ferești de trăznete
vrăjitoarele culeg plantele cu ajutorul cărora fac farmece
oamenii trebuie să îşi facă cruce, pentru că Dumnezeu i-a poruncit Sfântului să lovească în toate, numai în cruce nouă nu
dacă va ploua în această zi, pomii îşi vor strica roadele şi recolta va fi săracă
fetele tinere, nemaritate, îşi pot visa alesul de Sfântul Ilie.

Foto: Arhidiaconul Ilarion Mureșan, Mănăstirea clujeană Nicula – Sfântul Prooroc Ilie – pictură pe sticlă/ Centrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

George Simion: „Fiecare român contează pentru noi și fiecare copil al României are dreptul la educație”

Publicat

educație

Președintele AUR, George Simion, a prezentat, miercuri, planul de măsuri pentru educație într-o școală publică din comuna Gura Ialomiței, județul Ialomița. Candidatul AUR pentru alegerile prezidențiale a declarat că, așa cum arată astăzi școala, mâine va arăta țara, iar astăzi „școala este distrusă sistematic, programatic, sistemul educațional este subfinanțat și de acolo trebuie să pornim toată discuția noastră”

„Sper că nu o să apară voci care spun ce treabă are președintele țării cu sistemul educațional, dacă e vorba de George Simion, candidat la alegerile prezidențiale.

Pentru că în momentul în care actualul președinte al țării a prezentat România Educată, eu știu că multe forțe din societate, din rândul părinților, din rândul profesorilor, din rândul inspectorilor școlari și al comunităților locale, și al ministerelor, și-au dat concursul pentru a-și aduce contribuția la planul România Educată, care s-a transformat în planul România Eșuată. România Eșuată de astăzi înseamnă că 47% din tineri nu înțeleg un text simplu.

Cum arată școala, va arăta țara

Cum arată astăzi școala, mâine va arăta țara. Și, din păcate, astăzi școala este distrusă sistematic, programatic, sistemul educațional este subfinanțat și de acolo trebuie să pornim toată discuția noastră.

În momentul în care nu aloci o finanțare corespunzătoare către sistemul educațional, cum au făcut unele state care au avut succes, de exemplu Coreea de Sud sau Finlanda, și altele amintite de domnul Radu Baltasiu, propunerea noastră de ministru al Educației, ajungi în situația în care cei n-au dat BAC-ul sau n-au dat BAC-ul la timp, sau nu se știe dacă au dat BAC-ul, dar au făcut o facultate, să te conducă”, a spus liderul AUR.

George Simion a transmis un mesaj clar către cadrele didactice, elevii și părinții din România cu doar câteva zile înainte de începerea noului an școlar.

Fiecare copil are dreptul la educație

„Fiecare român contează pentru noi și fiecare copil al României are dreptul la educație: și cel din mediul rural, și cel din mediul urban, și cel din București, și cel din Gura Ialomiței și cel din Carei. Fiecare român contează. Planul Simion își propune crearea de egalitate de șanse pentru copiii României. Atenție! Egalitate de șanse, nu egalitate de rezultate”, a declarat George Simion.

Acesta a precizat că una din direcțiile principale ale AUR pentru învățământul românesc este finanțarea, repornirea, susținerea școlilor profesionale și de meserii, și, totodată, susținerea învățământului dual.

Uniforme pentru elevi

„Înțelegem că trăim în anul 2024, că viitorul este IT-ul, dar majoritatea copiilor români în momentul ăsta nu ajung să facă o facultate. Suntem pe penultimul loc în Europa la absolvenți de studii superioare și totodată nu fac nici măcar o școală profesională și nu se aleg cu nicio meserie. Ajung muncitori necalificați și tocmai de aceea au de suferit dacă lucrează în țară sau cei mai mulți dintre ei lucrează în străinătate pe salarii mult mai mici decât ale colegilor”, a spus liderul AUR.

Potrivit acestuia, AUR propune reintroducerea uniformelor obligatorii pentru a nu mai crea diferențe între elevi, iar bursele și inclusiv finanțarea locurilor la stat, la nivel universitar, trebuie acordate exact celor care merită.

Președintele AUR a subliniat că statul trebuie să dea șansa, până în clasa a 12-a, unui copil român să aibă ce învăța, să primească o educație.

„O educație pe care noi o vedem lipsită de influențe transnaționale. Toată propaganda LGBT din școli, care încearcă să fie introdusă de diferite ONG-uri și de diferiți vectori de opinie, trebuie eliminată. S-a putut în Ungaria, s-a putut în Bulgaria, trebuie să se poată și în România”, a mai spus acesta.

Remunerație pentru profesori

George Simion a explicat că redarea demnității profesorului înseamnă, în primul și în primul rând, o remunerație corespunzătoare.

„Soția mea este profesor. Eu consider că are vocație pentru așa ceva. Dar nimeni care are vocație pentru a fi profesor și poate profesa și în alte domenii, nu va rămâne în sistemul educațional românesc, având în vedere salariile care se oferă. Doar să fii foarte, foarte pasionat! Mai mult, a veni în mediul rural, să fii învățător, profesor, este considerat de unii chiar nebunie dacă nu faci parte din comunitatea respectivă.

De aceea, profesorii trebuie încurajați, trebuie stimulați, trebuie să li se ofere o locuință acolo, în comunitatea unde predau, pentru a ne asigura că și elevii din mediul rural au o șansă și au un viitor”, a adăugat liderul AUR.

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale a spus, în finalul discursului său, că speră din tot sufletul ca luni, în prima zi de școală, „când vor veni toți oamenii politici, inclusiv contracandidații mei la alegerile prezidențiale, să depășească faza sloganurilor, a declarațiilor politice și a afirmațiilor de tip ”să fie bine ca să nu fie rău”.

Aștept din suflet să văd contracandidații mei la alegerile preziGeodențiale ce plan au pentru educație și dacă ei consideră, la fel cum considerăm noi, că trebuie să fie o prioritate națională și că fără educație noi nu ne putem dezvolta”.

Cifre îngrijorătoare

Profesorul universitar Radu Baltasiu, propunerea AUR pentru ministerul Educației, a criticat reforma făcută de coaliția PNL-PSD, care a ciopârțit sistemul de învățământ românesc.

„Fără educație nu putem avea o societate. Este o minune că un partid și un lider politic este preocupat de aceste lucruri fundamentale. Sistemul educațional românesc nu trebuie doar schimbat, trebuie adunate cioburile distruse în special de ultima ispravă a cuplului Iohannis – Deca. Este la pământ. Sunt cifre îngrijorătoare. Doar 3% dintre tinerii din ultimii ani de liceu mai consideră cartea o opțiune”, a spus profesorul Radu Baltasiu.

Cristina Dascălu, Conferențiar universitar doctor, a vorbit despre nevoile sistemului educațional.

„Planul Simion pentru Educație nu este doar o strategie; este un angajament solemn față de dascălii României.(…) Vom lansa campanii naționale care să celebreze contribuția profesorilor la societate. Vom crea sisteme de mentorat care să sprijine tinerii dascăli. Vom implementa programe de dezvoltare profesională continuă, asigurându-ne că profesorii noștri rămân în avangarda cunoașterii și inovației pedagogice.

Dar mai presus de toate, vom lupta pentru a schimba percepția publică. Securitatea și bunăstarea profesorilor vor fi prioritățile noastre. Nu vom tolera nicio formă de abuz sau lipsă de respect față de cei care își dedică viața educării copiilor noștri. (…) Redarea demnității profesorilor nu este doar un obiectiv – este o datorie morală. Este investiția noastră în viitorul României. Când investim în profesori, investim în copiii noștri, în comunitățile noastre și în națiunea noastră”, a subliniat Cristina Dascălu.

Planul Simion

Planul Simion pentru educație cuprinde și reforma în domeniul cercetării.

„Bugetul alocat cercetării din Romania este acoperit în prezent cu abia 0.13% din PIB în timp ce media europeană ajunge la 2.5 % din PIB-ul acestor țări, iar resursa umană alocată cercetării în România este una extrem de dificilă. Suntem cu 200 de cercetători la un milion de locuitori, ultimii în Europa.

(…) Suntem cunoscuți în Europa și în lume pentru exportul de “materie cenușie”, dar unde este dezvoltarea și investiția în cercetare în țara noastră? Avem români în cele mai mari centre de cercetare din lume, dar nu reușim să îi ținem acasă, să le oferim o șansă aici.

Cercetarea trebuie să devină în România pilonul central în jurul căreia se construiește întreaga țară: înseamnă învățământ de calitate, un sistem medical de sănătate performant, înseamnă securitatea românilor, înseamnă o infrastructură performantă, înseamnă un echilibru și o forță în context mondial, înseamnă un viitor sigur, o eficiență sporită în gestionarea resurselor acestei țări, siguranță alimentară, siguranță energetică”, a conchis profesorul universitar Silviu Gurlui.

Citește mai departe

EVENIMENT

Iulius Mall Cluj continuă vacanța de vară cu campania ”câștigă o bicicletă Trekking Le Grand Lille / City Bike Adriatica Retro”

Publicat

Mai multă vară, mai multă distracție și mai multe ieșiri cu prietenii? Simți că ești „Too cool for school”? Te așteptăm la Iulius Mall Cluj, unde „prelungim” puțin vacanța de vară și unde te vei putea bucura de o campanie super cool. Ți-am pregătit premii în valoare totală de peste 20.000 de euro, dar și o tombolă, unde poți câștiga una dintre cele două biciclete puse în joc.

Entuziasmul înainte de a face cunoștință cu noi prieteni și experiențe, dar și tristețea de a ne lua rămas bun de la vacanță sunt emoțiile amestecate ale începutului de an școlar. Ai acasă un puști care se simte „Too cool for school”? La Iulius Mall Cluj am pregătit o campanie specială, unde va descoperi că revenirea în bancă nu e chiar așa „lame”, iar momentele „fun” alături de colegi sunt printre cele mai prețioase.

Premii zilnice

Până pe 15 septembrie 2024, cumpărăturile de minimum 400 de lei, pe unul sau mai multe bonuri cumulate din ziua în curs, îți oferă șansa unor premii instant zilnice.

Tot ce trebuie să faci este să vii la Centrul de Premiere, aflat în zona magazinului I STYLE, și vrei primi un voucher surpriză, care poate fi la: Rock Academy, Meli Melo, Kids Land, USPA, Premium Cell, My Geisha, Magnolia, U-Man, Wonderland, Nordsee, Altex, Cărturești sau un six-pack de sucuri din gama Coca-cola.

Mai mult, vei fi înscris automat și la tombolă iar, prin tragere la sorți, poți câștiga unul dintre cele două mari premii puse în joc: o bicicletă City Bike Adriatica Retro sau modelul Trekking Le Grand Lille 1. Pentru mai multe informații, puteți consulta regulamentul campaniei, disponibil pe site-ul Iulius Mall Cluj.

Descoperă ce au pregătit magazinele pentru tine, pășește într-o nouă aventură alături de prietenii și colegii tăi și nu uita să vii la Centrul de premiere din Iulius Mall pentru a-ți lua cadoul!

Citește mai departe

ECONOMIE

1.200 de posturi disponibile în instituțiile publice, la Cluj, de la începutul anului. Cele mai multe, în sănătate și educație

Publicat

La nivel național, aproape 20.000 de posturi din sectorul public au fost scoase la concurs de la începutul anului. Dintre acestea, peste 1.200 au fost postate în județul Cluj.

Angajatorii din sectorul public au scos pe piaţă aproape 20.000 de locuri de muncă de la începutul anului şi până în prezent, se arată într-o analiză citată de Agerpres.

Cele mai multe posturi au fost postate în luna august, respectiv 5.000 de opţiuni, dublu faţă de aprilie, se arată în analiză publicată de o platformă de recrutare online.

Al doilea județ din țară la numărul de posturi disponibile

Datele arată, totodată, că Bucureşti domină clasamentul naţional al angajărilor la stat, cu 3.500 de posturi disponibile, urmat de Cluj – cu 1.200 de joburi postate de instituţiile publice, Timiş (puţin peste 900) şi Iaşi (aproape 900).

La polul opus s-au situat judeţele: Giurgiu (142 de locuri de muncă), Caraş-Severin (149), Covasna şi Olt (tot sub 200 de posturi vacante).

Cele mai multe posturi, în sănătate și educație

Potrivit eJobs, cel mai mare angajator de stat a fost sistemul de sănătate, cu aproape 7.500 de poziţii deschise în spitale, clinici, sanatorii sau direcţii de sănătate.

Lista este continuată de instituţiile din educaţie, care au avut 5.300 de joburi postate, iar Guvernul a fost al treilea cel mai mare angajator din acest sector, cu 5.000 de locuri de muncă.

La începutul acestui an, numărul de posturi ocupate din sectorul public era de aproape 1,3 milioane.

Citește mai departe

ECONOMIE

Progres semnificativ pe calea ferată Cluj-Napoca – Oradea. Top constructori din martie până în iulie

Publicat

De

Calea ferată Cluj-Oradea „prinde viteză”. Loturile construite de Alstom și Arcada au înregistrat cel mai bun progres, din primăvară până în luna iulie.

Tronsoanele liniei Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor au înregistrat progrese semnificative în perioada martie – iulie 2024, scrie Economica.net.

Cel mai bun progres, înregistrat pe lotul Aghireș – Poieni

Asocierea Alstom – Arcada a realizat un progres de peste 10 puncte procentuale din primăvară și până în iulie, în cadrul lucrărilor de electrificare a liniei Cluj – Oradea.

Tronsonul Aghireș – Poieni, gestionat de constructorul român Arcada, a raportat cel mai mare avans, de peste 14 puncte procentuale, cu lucrările ajunse la 17% pentru cei 36,53 kilometri, conform datelor CFR Infrastructură din iulie.

Podiumul este completat de asocierea Alstom – Arcada, care a progresat cu peste 9 puncte procentuale pe lotul Cluj Napoca – Aghireș. În iulie, lucrările la cei 30,41 kilometri erau realizate în proporție de 11%.

Avans bun și pe Cluj-Napoca – Aghireș

În top se află aceeași asociere Alstom – Arcada cu lucrările pe lotul Cluj Napoca – Aghireș, care au progresat cu peste 9 puncte procentuale. Astfel, în iulie, lucrările pe cei 30,41 kilometri erau realizate în proporție de 11%.

Asocierea WeBuild – Pizzarotti – Salcef continuă clasamentul, raportând un progres de 5 puncte procentuale pe lotul Aleșd – Frontieră Ungaria, în lungime de 46,74 de kilometri.

Cel mai lent avans s-a înregistrat pe tronsonul Poieni – Aleșd, în lungime de 52,74 km, unde Asocierea FCC – Gülermak – CCN a atins un stadiu fizic de doar 2,5% în luna iulie.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax