ACTUALITATE
Sfântul Ilie, cel care aduce ploaia. Minunile înfăptuite, tradiții și superstiții

În data de 20 iulie, ortodocșii îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie. El este celebrat ca fiind un mare făcător de minuni și aducător de ploi în vreme secetoasă.
Sfântul și marele proroc Ilie, a primit de la Dumnezeu darul de a deschide și închide Cerurile.
Sfântul Ilie, cel care aduce ploaia. Minunile înfăptuite, tradiții și superstiții
Sfântul Ilie este sărbătorit de către creștinii ortodocși în fiecare an în 20 iulie. Este cunoscut ca sfântul care aduce ploile.
Se spune că provoaca tunete, trăznete, ploi torențiale și incendii, leagă și dezleagă ploile, și hotărăște unde și când să bată grindina.
Sfântul Ilie s-a născut cu peste 800 de ani î.Hr. în ținutul Tesvi, din Galaad, într-o familie de preoți.
Sfântul Ilie mai este cunoscut ca ocrotitor al recoltelor. Tot el alungă canicula şi seceta de pe ogoare şi răcoreşte pământul.
Sfânt drept, corect și bun la suflet
Cunoscut în credinţa ortodoxă ca fiind un Sfânt drept, corect, bun la suflet, acesta a fost ispitit de diavol pentru a-şi ucide părinţii. Căindu-se, Sfântul Ilie i-a cerut lui Dumnezeu puterea de a lupta împotriva lor.
Dumnezeu i-a ascultat rugăciunile și l-a iertat. L-a urcat la cer într-o trăsură cu roți de foc. trasă de cai albi, înaripați. În cer, Sfântul Ilie cutreieră norii, fulgeră și trăzneste demonii cu biciul său de foc, pentru a-i pedepsi pentru răul pe care i l-au provocat.
Și, pentru că demonii, înspăimântați, se ascund pe pământ, prin arbori, pe sub streașina caselor, în turlele bisericilor și chiar in trupul unor animale, Sfântul Ilie trăznește năprasnic pentru a nu-i scăpa nici unul dintre ei.
Tradiţia spune că, datorită puterii imense ce-i fusese dată pentru a-i înlătura pe demoni, atunci când mergea cu carul prin cer, Sfântul Ilie zguduia tronul lui Dumnezeu. Din acest motiv, Dumnezeu i-a luat puterea dintr-o mână și dintr-un picior.
Ilie, care în limba română înseamnă “Al cărui Dumnezeu el este’’ a fost un proroc evreu menționat în A treia carte a regilor din Vechiul Testament.
Minunile Sfântului Ilie
Tradiția spune că din porunca lui Dumnezeu, prorocul a părăsit ținutul lui Israel îmbrăcat în piele de vițel și a mers la râul aflat dincolo de Iordan, unde a stat în casa unei văduve sărace.
Aceasta a primit plata ospitalității ei prin faptul că, pe toată perioada secetei, covata cu făină și ulei nu i s-a mai golit.
După câteva zile de ședere în casa acestei văduve, fiul acesteia a murit, iar femeia, în durerea ei, l-a acuzat pe Sfântul Ilie că ar fi adus necazul asupra casei sale. Sfântul Ilie l-a luat pe copil și, după ce a suflat de trei ori asupra lui, tânărul a revenit la viață. Sfântul a profețit, prin acest lucru, învierea morților.
Marele Proroc Ilie Tesviteanul – binecuvantat cu misiunea de a aduce ploaia pe pământ
Marele Proroc Ilie Tesviteanul este unul dintre cei mai importanţi profeţi ai Vechiului Testament, fiind venerat de creştini deoarece a fost binecuvântat de Divinitate cu misiunea de-a aduce ploaia pe pământ.
Devotat Domnului, el nu a putut suporta să vadă cum poporul lui Israel se îndepărta de cele sfinte şi l-a confruntat direct pe conducător, prevestind urgii, dacă păgânii nu reveneau la cuvintele biblice.
La rugăciunile Sfântului Ilie, asupra poporului evreu s-a abătut o secetă de durată, râurile au secat, recoltele s-au uscat, iar o mare parte din populaţie, animalele domestice şi cele sălbatice au pierit din cauza lipsei de hrană şi de apă.
Văzând puterea lui Dumnezeu, necredincioşii au recunoscut învăţătura divină şi s-au căit, întorcându-se la cele sfinte.
Făcătorul de minuni
Având o inimă caldă şi iertătoare, Marele Proroc Ilie nu i-a pedepsit pe cei nevinovaţi pe timpul secetei, iar un caz doveditor este văduva săracă din Sidon. Aceasta i-a oferit găzduire în umila sa casă şi l-a ospătat cu ultima sa pâine.
Drept recunoştinţă, sfântul a făcut ca scrinul cu făină şi urciorul cu ulei să nu sece până la revenirea ploii. Tot în casa văduvei, Profetul Ilie a săvârşit o altă mare minune.
Întrucât fiul vădanei a murit, durerea fără margini a mamei l-a mişcat pe slujitorul Domnului şi, după ce a suflat de 3 ori asupra corpului neînsufleţit şi s-a rugat, l-a readus la viaţă.
Din dorinţa de a salva sufletel necredincioşilor şi de a-i readuce pe drumul credinţei, marele proroc i-a pedepsit cu ajutorul focului divin pe cei care îndemnau la o viaţă de pierzanie.
Astfel, la chemarea lui, s-a pogorât din ceruri flacăra care l-a ars de viu pe regele Ohoziei, dar şi pe cei care, prin păcatele lor, l-au mâniat pe Dumnezeu.
De asemenea, atunci când a trebuit să treacă apa Iordanului împreună cu discipolul său, a fost de-ajuns să o atingă cu mantia, iar apele s-au retras pentru ca amândoi să păşească pe uscat.
Ultima minune a Sfântului Ilie
Ultima minune este reprezentată chiar de modul miraculos în care a trecut la cele veşnice.
Se spune că Domnul a fost atât de impresionat de râvna cu care Sfântul Ilie i-a apărat cuvântul, încât acesta nu a trecut în nefiinţă, ci a fost ridicat la cer cu ajutorul unui car de foc tras de cai albi.
În perioade prelungite de secetă, credincioşii îşi înalţă rugăciunile câtre Sfântul Ilie ,el fiind cel care a trimis ploaia izbăvitoare către poporul lui Israel după ce perioada de pedeapsă a luat sfârşit.
Astfel, el a primit de la Dumnezeu sarcina de a lega şi de a dezlega ploile, de a provoca trăsnete şi de a decide unde şi când va bate grindina.
Dacă în perioada în care se sărbătoreşte praznicul Marelui Proroc pământul este uscat, atunci au loc procesiuni, cum este cea de la Schitul Sfântul Ilie, din comuna Berzunţi, judeţul Bacău, prin care se caută îmbunare şi mijlocire de la Dumnezeu prin intermediul acestui sfânt.
Tradiții și superstiții de Sfântul Ilie
Cele mai numeroase tradiții practicate de sărbătoarea Sfântului Ilie se regăsesc în mediul păstoresc.
Se spune că în ajunul acestei zile fetele se duceau noaptea pe ogoarele în care era semănată cânepa și se tăvăleau prin acesta, apoi dacă în acea noapte visau cânepa verde era semn că se vor mărita cu tineri frumoși, iar dacă visau cânepa uscată se zicea că se vor mărita cu bărbați bătrâni.
În dimineața acestei zile se culegeau plante de leac și plantele ce se foloseau pentru vrăji și farmece. Femeile duceau busuioc la biserică pentru a fi sfințit, după care îl puneau pe foc și cenușa rezultată o întrebuințau în scopuri terapeutice.
Consumul merelor era oprit până pe 20 iulie, și, de asemenea, nu era voie ca acestea să se bată cap în cap pentru a nu bate grindina. Femeile duc mere la biserică în această zi pentru a fi sfințite.
Tot de Sfântul Ilie, românii își amintesc și de sufletele morților și dau de pomană mere. De asemenea, apicultorii recoltau mierea de albine, această operație se realiza doar de către bărbați, femeile neavând voie să intre în stupină.
Ziua Sfântului Ilie: Ce nu trebuie să faci
nu se lucrează de teama pagubelor (trăznete, ploaie, grindină), îl cinstesc mai ales cojocarii, stupariise retează stupii, se duc faguri și mere la biserică spre binecuvantare și se împart de pomană oamenii nu trebuie să plece la drum pentru a nu fi loviţi de fulgere, se duc berbecii la berbecar dacă tună, vor fi merele și alunele viermănoase; dacă plouă, va ploua 20 de zile se spune că dacă porți ramuri de salcie, te ferești de trăznete vrăjitoarele culeg plantele cu ajutorul cărora fac farmece oamenii trebuie să îşi facă cruce, pentru că Dumnezeu i-a poruncit Sfântului să lovească în toate, numai în cruce nouă nu dacă va ploua în această zi, pomii îşi vor strica roadele şi recolta va fi săracă fetele tinere, nemaritate, îşi pot visa alesul de Sfântul Ilie.
Foto: Arhidiaconul Ilarion Mureșan, Mănăstirea clujeană Nicula – Sfântul Prooroc Ilie – pictură pe sticlă/ Centrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO. S-a deschis Compartimentul de toxicomani de la Clinica de Psihiatrie pentru Copii din Cluj. Are 10 paturi

A fost dat în folosință Compartimentul de toxicomani de la Clinica de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca.
Copiii care au probleme cu drogurile vor beneficia aici de servicii moderne și competente, spune președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.
S-a deschis compartimentul de toxicomani de la Clinica de Psihiatrie Pediatrică din Cluj
Clinica de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca, unică la nivel național, este acum pe deplin funcțională. Asta după ce a fost dat în funcțiune și compartimentul de toxicomani, care dispune de 10 paturi.
“Compartimentul destinat toxicomanilor și celor care suferă de adicții va oferi servicii medicale moderne si competente copiilor cu astfel de probleme”, a spus Alin Tișe, președintele CJ Cluj.
Consiliul Județean Cluj a finalizat, în anul 2024, clădirea în care funcționează noua clinică, printr-un proiect cu finanțare europeană, în valoare de aproximativ 39 de milioane de lei.
ECONOMIE
Prețul mediu pe imobiliare la Cluj, la nivelul celor mai scumpe zone din Capitală. Interes tot mai mare pentru restul județului

Piața imobiliară din Cluj-Napoca continuă să bată recorduri, cu o creștere de preț de 17% în martie 2025 față de anul trecut, consolidându-și poziția la nivel național. În ciuda scăderii cererii, orașul rămâne în topul vânzărilor la nivel național.
Cluj-Napoca rămâne în centrul atenției pe piața imobiliară, cu prețuri care continuă să crească accelerat. Potrivit lui Dan Niculae, reprezentant Imobiliare.ro Finance, orașul a înregistrat doi ani consecutivi de creșteri semnificative.
„Cluj-Napoca a avut doi ani la rând creșteri de prețuri, și anul trecut, și anul acesta. Anul trecut a avut o creștere de 15%, iar anul acesta de 17% în martie comparativ cu martie anul precedent și pare că nu se oprește din creștere. Zonele cele mai scumpe au avut creșteri mai moderate. Ca vânzări, anul a început foarte bine, avem un plus 8% anul acesta ca vânzări efective, față de o creștere de doar 3% anul trecut. Clujul se află pe locul 4 la nivel național la vânzări, după București, Ilfov și Constanța, deci se menține destul de sus”, a declarat acesta.
Apartamentele din Cluj, la prețuri „de lux”
Prețul mediu pe metrul pătrat a ajuns comparabil cu cel al celor mai scumpe zone din Capitală, iar în unele cazuri chiar îl depășește.
„Observăm că prețurile medii pe metrul pătrat din Cluj au ajuns la nivelul celor mai scumpe zone din București. Chiar vorbeam ieri cu un dezvoltator care spunea că prețurile pornesc de la aproape 4.000 de euro/mp și erau apartamentele cu o vedere mai puțin drăguță. Așadar, pe zona de prețuri vedem în continuare creșteri”, a mai arătat expertul Imobiliare.ro.
Atât cererea, cât și oferta au scăzut ușor
În ciuda acestor prețuri ridicate, piața a rămas activă. Cererea s-a ajustat ușor, înregistrând o scădere de aproximativ 10% anul trecut, însă oferta s-a diminuat în același timp, menținând echilibrul.
„La nivel de cerere, evident că ținând cont de creșterea prețurilor avem și o cerere ușor corectată. Anul trecut, cererea a scăzut cu 10%, însă și oferta s-a diminuat. Atunci, raportul dintre numărul de cumpărători și numărul de oferte în piață a rămas constant în jurul valorii de 2 cumpărători/ proprietate”, a explicat Niculae.
Interes crescut pentru zonele din afara municipiului
În paralel, zonele din afara orașului capătă tot mai multă popularitate, cu un preț mediu de doar 1.664 euro/mp util și o creștere de doar 7%, aproximativ la jumătate față de municipiu.
„Devin foarte atractive zonele din afara Clujului, unde încă prețurile sunt foarte departe de ceea ce se întâmplă în oraș, la 1.664 euro/mp util în 2024, cu o creștere de doar 7%. Pare că este la jumătate de preț să cumperi oriunde altundeva în interiorul județului decât în Cluj-Napoca”, a mai afirmat expertul.
Evoluție temperată în cazul chiriilor
În ceea ce privește chiria, aceasta a avut o evoluție mai temperată, a mai remarcat Dan Niculae, reprezentant Imobiliare.ro Finance: „Prețurile nu au crescut în același ritm, este cumva și normal, chiria medie rămâne cât de cât constantă la începutul acestui an. Anul precedent, chiria medie a crescut doar cu 6%. Pare că în acest moment este mai confortabil să închiriezi o proprietate în Cluj decât să cumperi. Avem zone unde au crescut disproporționat chiriile: zona centrală și cartierele premium”.
Declarațiile au fost făcute în cadrul evenimentului Imobiliare.ro HUB 2025, desfășurat marți, 8 aprilie, la Grand Hotel Italia. Evenimentul a reunit lideri ai pieței imobiliare din Cluj, precum Cătălin Priscorniță (Blitz), Răzvan Cuc (RE/MAX România), Ioana Oltean (Napoca Imobiliare) și Dorin Bob (Studium Green), și a oferit o radiografie detaliată a tendințelor din sectorul rezidențial și de finanțare.
ECONOMIE
Limbaj de imobiliar. Dorin Bob, cum a ajuns Clujul cel mai scump: Nu s-au mai dat autorizații. Nu te poți pișa în fața economiei

Omul de afaceri Dorin Bob, dezvoltator imobiliar, fondatorul Studium Green, a lansat noi atacuri la adresa administrației locale, spunând că prețurile mari de pe piața imobiliară din Cluj-Napoca sunt rezultatul unui „accident” administrativ și urbanistic.
Într-un discurs lipsit de menajamente, Dorin Bob acuză că lipsa autorizațiilor de construcție și transformarea orașului într-un spațiu „intangibil” a condus la explozia prețurilor și extinderea haotică a localităților din jur.
Clujul, cel mai scump oraș „din greșeală!”
Întrebat de ce este Clujul cel mai scump oraș la prețul pe metru pătrat, Dorin Bob a răspuns:
„Din greșeală! Chiar din greșeală. Am ajuns cu prețul ăsta absolut aberant, din punctul meu de vedere, ca dezvoltator, din greșeală. Clujul era un oraș sub Timișoara, a venit domnul primar Boc, a trecut primul mandat, a trecut al doilea mandat, eram încă depășiți de Timișoara, începeau lucrurile să se miște, să se întâmple lucruri frumoase la noi, și pe acest fond al entuziasmului din acea perioadă, ne-am considerat «Orașul-comoară». Atât de comoară încât să fie intangibil.
„Am început să nu mai dăm autorizații de construcție”
Și pentru că e o comoară intangibilă, am început să nu mai dăm autorizații de construcție. Și după ce n-am mai dat autorizațiile de construcție, au început să crească prețurile și noi să ne mirăm de ce cresc prețurile. Păi, pentru că nu se dau autorizații de construcție.
Orice cerere trebuie la un moment dat să se întâlnească cu oferta. Este absolut firesc că în fața economiei nu te poți, mă scuzați – pișa, pentru că te faci pe pantaloni. Atunci, a apărut Floreștiul. A apărut și Baciu. Vor apărea și altele și altele în jurul nostru. Am transformat orașul Cluj-Napoca într-o comoară de neatins, iar în jurul nostru s-au dezvoltat un alt oraș, cu 70-80 de mii de locuitori, pe care acum nu mai știm cum să îl gestionăm”, a declarat Dorin Bob.
Declarațiile au fost făcute în cadrul evenimentului Imobiliare.ro HUB 2025, desfășurat marți, 8 aprilie, la Grand Hotel Italia. Evenimentul a reunit lideri ai pieței imobiliare din Cluj, precum Cătălin Priscorniță (Blitz), Răzvan Cuc (RE/MAX România), Ioana Oltean (Napoca Imobiliare) și Dorin Bob (Studium Green), și a oferit o radiografie detaliată a tendințelor din sectorul rezidențial și de finanțare.
ECONOMIE
Grindeanu: Va fi SEMNAT contractul pentru ultimul lot al Autostrăzii Transilvania. Valoarea lui, peste 6 miliarde de lei

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, anunță, marți, că la sfârșitul săptămânii va fi semnat contractul pentru ultimul lot al Autostrăzii Transilvania.
Sorin Grindeanu a postat pe TikTok faptul că la sfârșitul acestei săptămâni se va semna pentru ultimul lot și, totodată, cel mai valoros lot ca și sumă de pe Autostrada Transilvania.
Este vorba despre lotul de la Poarta Sălajului la Nușfalău.
Grindeanu: Va fi SEMNAT contractul pentru ultimul lot al Autostrăzii Transilvania
„Este un contract de 6,62 miliarde de lei, cel mai mare contract din istoria CNAIR. Și, cu ocazia semnării acestui contract, toate loturile aflate în construcție în acest moment de pe Autostrada Transilvaniei vor intra în faza finală, în cea de execuție. Și anume mă refer la loturile de la Nădășelu până la Nușfalău și, totodată, de la Suplacul de Barcău până la Biharia”, a spus Grindeanu.
Potrivit acestuia, Autostrada Transilvania este una din autostrăzile importante din România care trebuie să fie finalizată în anii viitoare.