Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

Sfânta Parascheva: Viața ei, PELERINAJUL și importanța sărbătorii

Publicat


Credincioșii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Parascheva în data de 14 octombrie. A devenit o tradiție ca un număr foarte mare de pelerini să se închine la moaștele acesteia, scrie Alba24.ro

Anul acesta, aproximativ 350.000 de persoane sunt așteptate la pelerinajul religios de la Iaşi, moaştele Sf. Cuvioase Parascheva urmând a fi scoase, sâmbătă dimineaţă, din incinta Catedralei Mitropolitane.

Estimarea aparține autorităților. Acestea mai spun că perioada de afluenţă maximă a pelerinilor va fi 13-14 octombrie.

Atunci se estimează că vor fi permanent în culoarul de acces către raclă 50.000-60.000 de persoane, ceea ce va genera un şir de oameni de peste trei kilometri lungime şi un timp de aşteptare cuprins între 16 şi 20 de ore.

Sfânta Parascheva 2023: Când începe slujba

În 14 octombrie va fi oficiată slujba Sfintei Liturghii, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat pe Pietonalul Ştefan cel Mare, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane.

Slujba va putea fi urmărită şi de la distanţă, pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate de Primăria Municipiului Iaşi în mai multe locuri.

Pelerinaj la Sfânta Parascheva: cine a fost aceasta

Sfânta Parascheva, cunoscută și sub numele de Sfânta Parascheva de la Iași, este una dintre cele mai venerate sfinte în ortodoxie.

Ea a trăit în secolul al XI-lea și este considerată un exemplu de sfințenie și viață creștină. Deși viața ei este învăluită în legendă și tradiție, se crede că Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea în orașul Epivat, care se află în prezent în Grecia.

Ea a trăit o viață de sfințenie și a fost cunoscută pentru rugăciunea sa, ascultarea evangheliei și ajutorul acordat celor săraci și suferinzi.

Sfânta Parascheva a devenit cunoscută pentru minunile atribuite ei în timpul vieții și după moartea sa.

Sfânta Parascheva 2023: Povestea moaștelor

După moartea ei, moaștele sale au fost păstrate în diferite locuri, inclusiv în orașul Iași, din România. Acolo, în Iași, ea este sărbătorită în fiecare an în ziua de 14 octombrie.

În 1641, moaştele acesteia au fost dăruite domnului Moldovei, Vasile Lupu, drept recunoştinţă pentru achitarea datoriilor Patriarhiei către turci.

În acelaşi an, moaştele au ajuns la Iaşi, fiind aşezate cu cinste în biserica Sfinţii Trei Ierarhi, aflată în prezent sub patronaj UNESCO, care a fost gândită pentru a deveni chivot al Sfintei Parascheva. Acolo au stat până în decembrie 1888, când au scăpat ca prin minune dintr-un incendiu, fiind transferate mai târziu în noua Catedrală Mitropolitană din Iaşi, unde se află şi în prezent.

Generalizarea cultului Cuvioasei Parascheva a fost hotărâtă în 1955 de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Tot atunci a fost stabilită şi data de sărbătorire a Sfintei Parascheva – 14 octombrie.

Mii de pelerini se adună la moaștele ei pentru a-i aduce cinstire și a cere ajutor sau vindecare în diverse probleme.

Sfânta Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei și a altor regiuni din România, iar moaștele ei au fost un important obiect de pelerinaj și adorare pentru ortodocșii români.

Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Parascheva

Peste 43.000 de români îşi sărbătoresc onomastica pe 14 octombrie, la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.

Cel mai întâlnit prenume feminin este Paraschiva, peste 35.000.

Sfânta Parascheva este venerată în special în țările ortodoxe, și în ziua ei, care este 14 octombrie, se serbează numele care îi sunt asemănătoare sau derivate.

Unele dintre numele care se sărbătoresc în această zi în cinstea Sfintei Parascheva includ:

Sfânta Parascheva 2023 – Prenume feminine:

Paraschiva
Parascheva
Paraschiv
Parascovia
Paraskieva
Chiva
Chivuţa
Pachiţa
Parasca
Parascheva
Paraschieva;
Paraschiva
Paraschiţa 77
Vuţa 47.

Sfânta Parascheva 2023 – Prenumele masculine:

Chivu
Chivuţă
Paraschiv
Paraschivu

Aceste nume sunt des sărbătorite în ziua Sfintei Parascheva ca parte a tradiției ortodoxe și a cultului sfintelor în Biserică.

Sărbătoarea numelui (onomastica) este un obicei important în multe țări ortodoxe, iar persoanele care poartă aceste nume sărbătoresc în această zi și primesc felicitări și urări din partea prietenilor și familiei.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Alianța Dreapta Unită vrea CREȘTEREA calității serviciilor de sănătate publică din Cluj

Publicat

adu

Una din direcțiile principale din programul Alianței Dreapta Unită (ADU) pentru alegerea viitorului Consiliu Județean Cluj este creșterea calității serviciilor de sănătate. Puțini clujeni știu că CJ Cluj are în subordine nu mai puțin de 5 spitale: Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ”Leon Danielo” Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca și Spitalul de Boli Cronice Psihice Borșa.

De asemenea, ”CJ Cluj are resursele financiare necesare pentru a susține dezvoltare infrastructurii medicale din județ, nu doar prin investiții în unitățile medicale subordonate, ci inclusiv prin realizarea de noi unități medicale, de care este o nevoie acută și așteptate de clujeni, precum construcția și darea în folosință a unei noi maternități în Cluj-Napoca” subliniază Dr. Mihai Iepure, actual membru al Consiliului Județean din partea USR și primul candidat pe lista ADU pentru viitoarea componență a instituției.

Alianța Dreapta Unită vrea CREȘTEREA calității serviciilor de sănătate publică din Cluj

Dublu licențiat în Medicină Dentară și Medicină Generală al Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Dr. Mihai Iepure este membru al Comisiei pentru sănătate a CJ Cluj, unde în ultimii ani a militat pentru tranparentizarea și cheltuirea responsabilă a fondurilor publice alocate acestui domeniu. ”Consiliul Județean este autoritatea publică locală care poate aduce cel mai mult plus-valoare pe plan județean în creșterea calității serviciilor medicale. Din păcate, deși multe din inițiativele pe care le-am susținut în CJ au fost înțelese și acceptate chiar și de către consilierii majorității, în final decizia politică impusă de la vârful instituției a fost cea care a blocat demersuri care ar fi făcut ca clujenii să aibă și azi acces la un sistem de sănătate publică și mai performant” adaugă Dr. Mihai Iepure.

În următorii 4 ani, Dr. Mihai Iepure subliniază că echipa ADU va continua eforturile pentru prioritizarea realizării de noi unități medicale, precum cea a Spitalului Pediatric Monobloc și a unei noi Maternități, precum și pentru creșterea accesibilității serviciilor de sănătate la nivelul întregului județ și prioritizarea serviciilor de prevenție.

„Politizarea este în sine o boală cronică a sănătății clujene”

”Clujul este un județ bogat din punct de vedere al PIB/Capita la nivel național, suntem pe locuri fruntașe. Acest lucru trebuie să se vadă mai mult și în serviciile de sănătate din întregul județ. Avem municipii unde după o anumită oră cazurile de chirurgie sunt trimise la Cluj-Napoca, din cauza lipsei de personal medical. Și să nu mai vorbim de situația din localități mai mici. Nu oricine poate avea șansa să ajungă la timp la Cluj-Napoca. Din acest motiv este important să apăsăm pe pedala de accelerație în ce privește pe de o parte prevenția și astfel tratamentul timpuriu al afecțiunilor, ca și pentru creșterea accesibilității serviciilor medicale în întreg județul. Sănătatea trebuie prioritizată de viitorul CJ la adevărata ei importanță” adaugă Dr. Mihai Iepure.

O altă coordonată importantă urmărită de echipa ADU în viitorul CJ Cluj va fi asigurarea unui management profesionist în spitalele subordonate institituției, în beneficiul final al tuturor pacienților. ”Politizarea este în sine o boală cronică a sănătății clujene și acest lucru trebuie să înceteze. Și aici mă refer atât la managementul din diferite unități medicale, cât și la votul consilierilor județeni pe proiecte ce vizează sănătatea. Pentru a reuși să facem cu adevărat o diferență în bine în următorii 4 ani îmi doresc ca echipa ADU din viitorul CJ să fie cât mai mare  cu sprijinul votului clujenilor astfel încât să reușim să promovăm soluțiile pe care le-am pregătit. Miza este nu una politică, ci una direct legată de oameni, respectiv cea a sănătății lor” concluzionează Dr. Mihai Iepure.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Primul certificat de naștere semnat electronic a fost emis la Cluj. Emil Boc: „Un moment istoric”

Publicat

De

Primul certificat de naștere semnat electronic a fost eliberat miercuri de Serviciul de Stare Civilă din Cluj-Napoca. 

Primăria Cluj-Napoca a eliberat astăzi primul certificat de naștere semnat digital, a anunțat primarul Emil Boc, pe rețelele de socializare.

Printr-un proiect cu finanțare europeană, Serviciul Stare civilă din municipiul Cluj-Napoca permite de acum întocmirea actelor de stare civilă: naștere, căsătorie și decese în format electronic, inclusiv emiterea certificatelor.

„Un moment istoric”

În timp, toate serviciile de stare civilă vor fi digitalizate, astfel încât interacțiunea cetățenilor cu primăria să fie cât mai eficientă.

„Suntem la un moment de istorie. Astăzi vom emite primul certificat de naștere semnat digital de către primar și de către ofițerul de stare civilă. Asta ce înseamnă? Că cetățenii Clujului care au fericita ocazie de a avea un ficior sau o domnișoară vin doar cu actele aici, cu certificatul constatator al nașterii, cu actele de stare civilă, cu certificatul de căsătorie, dacă nu sunt căsătoriți, cu declarația de recunoaștere a paternității. Acele documente se scanează pe loc aici și se emite certificatul de naștere, pe care îl primești în aceeași zi, într-un interval cât mai scurt de timp”, a arătat Emil Boc.

Primul certificat de naștere semnat electronic din România

Primul clujean care a beneficiat de certificat de naștere semnat electronic este micuțul Ștefan Apahidean, un bebeluș născut astăzi la Cluj-Napoca.

„Domnul Apahidean este probabil primul din România, dar cu siguranță primul din Cluj-Napoca care a venit pentru a primi certificatul de naștere pentru Ștefan. Suntem în etapa finală a emiterii certificatului de naștere în format semnat digital, așa cum cu mai mulți ani în urmă am semnat primul certificat de urbanism digital.

Colegul meu, ofițerul de stare civilă, a pregătit introducerea datelor în calculator. Domnul Apahidean va semna digital. Acum se emite din calculator. Astăzi, pe primul îl voi semna eu, ca primar”, a mai arătat edilul.

Urmează certificatele de deces și de căsătorie

După certificatele de naștere, vom emite și certificatele de deces, tot în format de acest fel. De asemenea, vom emite și certificatele de căsătorie, de la mijlocul lunii iunie. Avantajul este că se păstrează în format digital într-o arhivă electronică. Cărțile de identitate se emit în continuare în noul format existent în România, în format mic, european.

Primarul a fost cel care a apăsat butonul pentur imprimarea primului certificat de naștere semnat în format digital și l-a înaintat tatălui.

Citește mai departe

EVENIMENT

Florin Piersic, în fața unei noi operații riscante. Intervenția de la Institutul Inimii din Cluj a fost făcută în timp record

Publicat

De

Medicii de la Institutul Inimii Cluj, care l-au tratat pe Florin Piersic

Florin Piersic mai are de trecut un hop. Marele actor clujean va fi supus unei noi intervenții chirurgicale, de data aceasta la genunchi, la București, dacă și atunci când medicii vor decide acest lucru. La Cluj, actorul a fost deja supus unei intervenții de îndepărtare a stimulatorului cardiac, la Institutul Inimii, chiar în prima zi de Paști.

Intervenția a fost făcută cu succes de medicii clujeni, iar la cererea familiei, Florin Piersic a fost transferat, marți, în Capitală.

Florin Piersic, în fața unei noi operații riscante. Intervenția de la Institutul Inimii din Cluj a fost făcută în timp record

Florin Piersic a fost transferat marți, cu un avion SMURD, la Institutul Matei Balș din București. Nu a fost vorba de o urgență, acest lucru făcându-se la solicitarea familiei.

El a plecat de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca fiind într-o stare bună, după ce a fost supus unei intervenții de extragere a sondelor de stimulare și îndepărtarea stimulatorului cardiac în prima zi de Paști.

Florin Piersic a ajuns la spital cu septicemie

O parte din medicii care s-au ocupat de marele actor clujean Florin Piersic în timp ce acesta a fost internat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca au vorbit miercuri despre problemele cu care s-a confruntat acesta și tratamentul la care a fost supus.

Florin Piersic a fost internat inițial la Spitalul Militar din Cluj-Napoca pe secția de Boli Infecțioase, în 17 aprilie. Actorul avea septicemie, respectiv o infecție generalizată, după ce i s-a infectat proteza de la genunchi.

Problema a fost că a existat de la început riscul ca tratamentul antibiotic să nu dea rezultat din cauza zonelor protetice, două în cazul actorului clujean, respectiv la genunchi și la inimă.

„În acele zone (unde sunt proteze n. red.), germenii bacterieni se colonizează și se sustrag tratamentului antibiotic. Astfel, principiul general spune că ar trebuie extrase toate materialele protetice pentru a da posibilitatea tratamentului antibiotic să acționeze împotriva germenilor care determină infecția septicemică”, a precizat prof. dr. Adrian Molnar, director medical la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.

Practic, ar fi trebuit extrasă proteza pe care actorul o are la genunchi, dar, din nefericire, în același timp s-au infectat si sondele stimulatorului cardiac, care sunt direct în inimă.

Operat de același medic care i-a pus stimulatorul acum 15 ani

După câteva zile s-a luat decizia ca Florin Piersic să fie transferat la Institutul Inimii. Dr. Horia Roșianu este cel care făcut operația.

Acesta a povestit că s-a întors în țară, din vacanță, vineri spre sâmbătă, iar în acea dimineață a avut loc o ședință multidisciplinară. Duminică, 5 mai, a avut loc intervenția chirurgicală necesară pentru a îndepărta focarele septicemice.

„O astfel de intervenție trebuie pregătită cu minuțiozitate. Sondele i le-am implantat eu în urmă cu 15 ani, un timp foarte lung. Iar extragerea sondelor este mult mai dificilă decât introducerea lor și necesită materiale speciale și abilități particulare”, a spus dr. Horia Roșianu.

O echipă de 11 medici a fost formată după ce s-a decis că trebuie îndepărate focarele secundare de infecție. Inclusiv chirurgi cardio-vasculari care au stat în stand-by.

Intervenția a durat în total 45 de minute de la începere și până la punerea pansamentului.

„Timpul efectiv de extragere din inimă a sondelor a fost de aproximativ 3 minute. Procedura se face sub control de raze Roentgen, iar toată iradierea a durat în total 3 minute și 13 secunde, un timp record”, a mai spus dr. Roșianu, care spune că starea actorului Florin Piersic s-a ameliorat după această intervenție.

Actorul a stat 48 de ore la terapie intensvă după intervenția chirurgicală.

Actorul a spus poezii și glume

În total, la Institutul Inimii, Florin Piersic a fost internat 7 zile. Starea lui s-a îmbunătățit. Managerul spitalului, Florin Crișan spune că actorul a fost în spital, ca pe scenă.

„A spus poezii, glume, asta a fost starea lui de spirit”, a declarat aceesta.

O nouă operație cu risc

Florin Piersic a ajuns marți seara la București și a fost internat la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș. Acolo urmează exact același tratament cu antibiotice pe care l-a urmat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.

Decizia a fost luată de familie pentru că atunci când medicii vor decide, actorul va fi supus unei noi operații, care prevede îndepărtarea protezei de la genunchi. Această intervenția putea fi făcută și la Cluj, dar aceasta a fost decizia lui și a familiei. Și în acest caz, intervenția va fi făcută de medicul care i-a pus proteza.

Medicii clujeni spun că este o nouă operație cu risc, la fel ca cea de la Institutul Inimii, iar situația este una „severă”, având în vedere vârsta actorului.

„Maestrul are foarte multe resurse biologice pentru a depăși acest moment dificil și să îl vedem din nou pe scenă”, a mai spus dr. Horia Roșianu.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Atenționare cod GALBEN de viituri și inundații în Cluj

Publicat

inundatii 3

Prefectura Cluj a lansat o atenționare de cod galben hidrologic, valabil în jud. Cluj în intervalul 08.05.2024, ora 12:00 – 09.05.2024, ora 08:00.

„În arealul Someș-Tisa sunt vizate sectoare de cursuri de apă din bazinele hidrografice Someșul Mic, Someș și Crasna.
Atenționarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanți, torenți şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale.

Atenționare cod GALBEN de viituri și inundații în Cluj

Specialiștii noștri monitorizează cursurile de apă și lucrările hidrotehnice din zonele aflate sun incidența atenționării hidrologice”, scrie pe pagina de Facebook a Instituției Prefectului.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax