EVENIMENT
Seria de plângeri ale clujenilor legate de trotinetele electrice continuă. Pericol în trafic! Trotinete lăsate în mijlocul străzii
După valul de plângeri și nemulțumiri din partea clujenilor cu privire la lipsa regulilor de utilizare a noului mijloc de transport din Cluj și anume trotinetele, a venit timpul ca și Mihai Curteanu, critic dur al PNL, să se adreseze lui Emil Boc printr-o postare pe pagina sa de Facebook. Curteanu și-a exprimat astfel, prin intermediul postării, dezamăgirea față de comportamentul celor care folosesc trotinete, dar și față de lipsa impunerii unor norme din partea primăriei, pentru a evita incidentele produse de trotinetiști.
„Domnule primar Emil Boc[…]
De câteva săptămâni peste tot prin oraș ne lovim de trotinete abandonate în mijlocul trotuarelor, mai nou în mijlocul străzii, pe lângă faptul că mulți dintre cei care au ales acest mijloc de locomoție sunt copii care nu au dreptul legal de a conduce aceste mijloace de transport deși există reglementare legală în acest sens, astfel riscul de accidente crește”, notează Curteanu pe pagina sa personală.
Mai mult, Mihai Curteanu, în calitate de autor al postării, a postat și câteva fotografii care surprind mai multe trotinete abandonate în mijlocul străzii, ori în alte locuri nepermise.
În aceeași notă, acesta face referire și la șoferii care sunt sancționați atunci când își parchează autoturismul în locuri interzise de pe domeniul public, acestora ridicându-li-se mașina, sancțiune care lipsește însă, atunci când vine vorba de trotinete.
„Se pregătește un proiect de reglementare menit să susțină funcționarea trotinetelor electrice”
În finalul postării sale, Curteanu a mai adăugat: „În concluzie domnule primar aveți cadru legal pentru a reglementa acest nou tip de transport în așa fel încât desfășurarea activității agenților economici care manageriază acest nou tip de transport să se încadreze în cadrul legal impus și să respecte regulile și legile pe care le respectă fiecare locuitor al urbei”, numindu-se de asemenea „un cetățean care era să lovească în plin 3 trotinete parcate în mijlocul străzii!!”, după cum a scris acesta.
Ca urmare a numeroaselor plângeri venite în urma apariției trotinetelor electrice în Cluj-Napoca, Emil Boc a declarat la începutul săptămânii că se pregătește un proiect de reglementare menit să susțină funcționarea trotinetelor electrice din municipiu. Conform declarațiilor edilului clujean, proiectul va conține impunerea unor reguli clare privind locurile unde este interzis să fie lăsate trotinetele, tarife, ori numărul maxim de trotinete care pot fi „suportate” în cadrul municipiului.
„Va trebui să ne gândim și la alte soluții”
„Am făcut împreună cu poliția municipiului o amplă campanie de informare a utilizatorilor de trotinete cu privire a condițiile legale de utilizare. S-a mers mai puțin pe partea de amenzi, mai mult pe partea de prevenție. În Parcul Mare, regula legală este de a circula pe pista de biciclete, cea de pe la marginea parcului. Acela este cadrul legal. La recomandarea domnului viceprimar, am pus semne suplimentare, pentru a marca. De la un moment dat, va trebui să ne gândim și la alte soluții, care să faciliteze utilizarea în condiții de siguranță”, a declarat edilul.
Primarul a mai adăugat că toate măsurile care vor fi luate cu privire la funcționarea trotinetelor electrice din Cluj-Napoca sunt menite să păstreze un aspect civilizat și ordonat al orașului. „Eu sunt un susținător al mobilității alternative și nu trebuie să îi punem pe unul împotriva altuia, dacă toți respectă regulile, putem trăim în armonie cu toții”, a spus Boc.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Trei bărbaţi şi o femeie, cercetați pentru trafic de DROGURI în Cluj. Percheziții în Cluj-Napoca și Huedin
Trei bărbați și o femeie sunt cercetați de polițiști pentru trafic de droguri în jud. Cluj. Pe 11 octombrie au fost făcute patru percheziţii domiciliare în Cluj-Napoca şi Huedin.
„Patru persoane, trei bărbaţi şi o femeie, cu vârste între 21 şi 42 de ani, sunt cercetate după ce au vândut în judeţul Cluj substanţe psihoactive, informează, duminică, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj.
Trei bărbaţi şi o femeie, cercetați pentru trafic de DROGURI în Cluj. Percheziții în Cluj-Napoca și Huedin
„În sarcina uneia dintre persoane, în vârstă de 42 de ani, s-a reţinut şi comiterea infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc şi deţinere ilegală de droguri de mare risc pentru consum propriu. Din investigaţiile desfăşurate a reieşit că, în perioada 2022 – octombrie 2024, persoanele bănuite ar fi vândut substanţe psihoactive de tip 2MMC în judeţul Cluj, cu preţuri între 80 şi 150 lei per gram. În intervalul 2023-2024, una dintre acestea ar fi comercializat şi deţinut pentru consum propriu droguri de mare risc, de tip cristal (3-CMC)”, precizează DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj.
În acest caz au fost făcute, în data de 11 octombrie, patru percheziţii domiciliare în Cluj-Napoca şi Huedin, iar poliţiştii au ridicat aproximativ 130 de grame de substanţă psihoactivă 2MMC, canabis, peste 700 de plicuri ziplock goale, cântare de precizie, precum şi alte mijloace de probă.
Conform DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj, la data de 12 octombrie, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Cluj a dispus arestarea preventivă a două dintre persoane pentru 30 de zile, iar în cazul celorlalte două persoane s-a dispus măsura controlului judiciar.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca, în colaborare cu poliţiştii oraşului Huedin, Secţia Regională de Poliţie Transporturi Cluj şi Gruparea Mobilă de Jandarmi Cluj”, a transmis IPJ Cluj.
Foto: Arhivă
Un accident a avut loc, duminică, pe raza loc. Măcău din jud. Cluj. O mașină a ieșit în decor. O femeie a fost descarcerată și transportată la spital.
„Pompierii din cadrul Gărzii Aghireșu au intervenit în cursul zilei de astăzi la un accident rutier petrecut pe raza localității Macău, comuna Aghireșu.
FOTO. ACCIDENT la Măcău, în Cluj. Mașină ieșită în decor. Femeie ÎNCARCERATĂ
La fața locului au ajuns o autospecială și un echipaj al serviciului de ambulanță județean Cluj, unde au găsit un autoturism ieșit în afara părții carosabile cu o persoană înăuntrul acestuia.
Pompierii au acționat pentru extragerea femeii, utilizând accesoriile din dotare, astfel încât să nu-i agraveze posibilele leziuni suferite. Conform primei evaluări, aceasta era în stare de conștiență și era cooperantă. Ulterior a fost preluată și transportată de către echipajul SAJ la spital, în vederea acordării îngrijirilor de specialitate”, a comunicat ISU Cluj.
EVENIMENT
Care este starea celor două fetițe ARSE în urma unui experiment la Cluj. Sunt internate la Spitalul de Copii, una la ATI
Cele două fetițe, una de 7 ani și cealaltă de 11 ani, care au suferit arsuri pe față și pe mâini, sâmbătă, în urma unui experiment demonstrativ, sunt internate la Spitalul de Copii Cluj-Napoca. Una dintre ele, cea mică, se află la ATI.
Daniela Dreghiciu, purtătorul de cuvânt al spitalului, a declarat pentru Cluj24: „Fetele rămân deocamdată la noi. Una este la ATI, cealaltă la secția de Chirurgie pediatrică. Cea de 7 ani, de la ATI, are arsuri pe o suprafață de 9%, la nivelul feței și a unei mâini, iar cealaltă, de 11 ani, are arsuri pe 10% la nivelul gâtului, pieptului și a unei mâini.
Care este starea celor două fetițe ARSE, sâmbătă, în urma unui experiment. Sunt internate la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca
Ambele fete necesită tratament chirurgical. Îngrijirea arsurilor se face în sala de operații, sub anestezie generală. Rănile nu se pot pansa, sunt dureroase, de aceea se face sub anestezie.
Arsurile sunt de tip chimic și prin flacără. Starea lor este stabilă, nefiind afectate funcțiile vitale”.
Potrivit acesteia, cele două fetițe vor rămâne mai mult timp internate în spital.
Incidentul a avut loc în cadrul Romanian Science Festival, eveniment la care au participat cercetători, profesioniști și studenți ai domeniilor STEAM din diaspora academică și din România. Festivalul a fost organizat de Fundația Bosch România, în parteneriat cu Iulius Mall.
După eșecul de miercuri cu Valencia, U-BT Cluj a câștigat fără emoții confruntarea cu FC Argeș, scor 81-67, într-un meci disputat sâmbătă în cadrul Ligii Naționale de baschet masculin.
Aceasta a fost a doua victorie consecutivă pentru clujeni în acest sezon, echipa demonstrând un joc solid atât în apărare, cât și în atac.
U-BT Cluj – FC Argeș, 81-67. Silvășan (antrenor U-BT): Sunt MULȚUMIT de efortul echipei
„Sunt mulțumit de efortul echipei. Suntem într-o căutare continuă a ritmului și a încrederii pe care ni le dorim pentru a câștiga meciuri și în EuroCup.
Ne-am dorit să evoluăm bine ca efort și intensitate. Nu ne-au ieșit toate aruncările, dar ne-am apărat bine și am avut intensitate.
Mă bucur și am speranță pe mai departe. Este o victorie, ne agățăm de orice meci să devenim mai puternici. În seara aceasta ne vom odihni, apoi ne concentrăm doar pe partida de la Hamburg”, a declarat Mihai Silvășan, antrenorul U-BT.
Foto: Arhivă