EVENIMENT
Senatul a APROBAT legea. ÎNCHISOARE cu executare pentru șoferii băuți, drogați sau fără permis care fac ACCIDENTE cu victime

Luni, Senatul a adoptat proiectul de lege prin care şoferii depistaţi la volan băuţi, drogați sau fără permis, care provoacă accidente mortale vor face închisoare. Inițiativa legislativă va intra în atenția Camerei Deputaților, pentru vor final, conform Alba24.ro.
Legea „Anastasia” a trecut cu 111 voturi „pentru”.
„Toți cei care cred că pot conduce un autovehicul fără permis, băuți sau drogați trebuie să știe că vor merge direct la închisoare în situația în care vor produce un accident rutier soldat cu victime”, anunța senatorul PSD Robert Cazanciuc, în noiembrie, la momentul în care inițiativa a fost propusă pentru aprobare.
Potrivit acestuia, ”România ocupa, în anul 2021, pentru al cincilea an consecutiv, primul loc în Europa la numărul de morți în accidente rutiere. 1.779 de decese în total. Una dintre cauze o reprezintă consumul de alcool sau de substanțe interzise, pe lângă neglijență sau calitatea infrastructurii rutiere”.
De asemenea, „datele furnizate de Poliția Română și de Ministerul Justiției arată o realitate sumbră: 20.000 de persoane trimise în fața instanțelor de judecată în fiecare an pentru conducere fără permis, sub influența drogurilor sau băuturilor alcoolice. Tot în fiecare an își pierd viața sau sunt rănite grav, în accidente produse de cei care conduc fără permis, băuți sau drogați, aproximativ 500 de persoane”.
Proiectul prin de modificare a legislației penale „astfel încât niciun șofer băut, drogat sau fără permis care a produs un accident mortal să nu mai poată scăpa de pedeapsa cu închisoarea”, potrivit senatorului, a fost respins de Camera Deputaților în 2019, potrivit antena3.ro
Acum a fost aprobat de Senat și merge la vot final în Camera Deputaților.
De ce este denumită Legea Anastasia
Senatorul Robert Cazanciuc a afirmat, într-o postare pe Facebook din noiembrie, că „dedică această iniţiativă legislativă memoriei Anastasiei, fetiţa care în 2022, chiar de Ziua Copilului, la doar 4 ani, a fost spulberată de un şofer fără permis, într-o goană nebună prin localitate”.
Anastasia a murit de Ziua Copilului, iar la volan era o femeie care nu trecuse niciodată pe la o şcoală de şoferi. „Ar fi singura mea alinare în momentul de faţă, acum, pentru că dacă nu s-a făcut dreptate pentru sufleţelul Anastasiei, dacă s-ar face legea şi ar fi aprobată ar fi singura mea alinare. Că s-a putut face ceva pentru fetiţa mea. Sa fie mai aspră, dar să fie corectă.
Viaţa Anastasiei, în momentul ăsta, costă doar 300 de ore în folosul comunităţii. Atât!”, a spus tatăl Anastasiei după ce magistraţii au considerat că şoferiţa se face vinovată doar pentru conducere fără permis.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Programul Primăriei Cluj-Napoca în minivacanța de Ziua Națională a României. Ce compartimente vor fi deschise și când

Începând cu data de 30 noiembrie și până în 3 decembrie, Primăria Cluj-Napoca nu va avea program de lucru cu publicul. Doar două compatimente vor avea program cu publicul.
Programul normal de funcționare va fi reluat începând de luni, 4 decembrie 2023, anunță reprezentanții municipalității.
Programul Primăriei Cluj-Napoca în minivacanța de Ziua Națională a României. Ce compartimente vor fi deschise și când
Compartimentul Decese al Serviciului Stare Civilă din cadrul Direcției de Evidență a Persoanelor va funcționa de joi, 30 noiembrie până duminică, 3 decembrie 2023, între orele 08.30-12.30, cu excepția zilei de sâmbătă, 2 decembrie 2023, când va fi deschis între orele 08.30 și 13.30.
De asemenea, în data de 02 decembrie, Compartimentul Căsătorii va asigura oficierea căsătoriilor deja programate.

Un incendiu a izbucnit, joi, la o casă din localitatea clujeană Ceaba.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au fost solicitați în urmă cu puține momente la un incendiu de casă în localitatea Ceaba, comuna Sânmărtin. Flăcările au pornit cel mai probabil de la coșul de fum și s-au extins parțial și la acoperiș.
La fața locului a fost trimis imediat echipajul de la Punctul de Lucru Gherla, iar forțele au fost suplimentate cu o autospecială de mare capacitate de la Dej.
Din fericire, nu sunt anunțate victime”, informează ISU Cluj.
EVENIMENT
Aventurile lui Scooby Doo. Strângere de FONDURI la Cluj pentru Angel Dog – TERAPIE asistată de animale

Duminică, 3 decembrie, de la ora 12, la Hotelul Ham Ham din Cluj-Napoca, va avea loc o strângere de fonduri cu donație spre Asociația Angel Dog – Terapie asistată de animale.
Evenimentul denumit „Aventurile lui Scooby Doo” va include ateliere pentru copii, activități cu câini, vizita lui Moș Crăciun și multe alte surprize delicioase.
Aventurile lui Scooby Doo. Strângere de FONDURI la Cluj pentru Angel Dog – TERAPIE asistată de animale
Asociația Angel Dog a fost înființată la Satu Mare în anul 2009, din dorința de a oferi persoanelor cu dizabilități o viața mai independentă, mai interactivă și nu în ultimul rând pentru a susține drepturile acestora.
Scopul organizației este formarea câinilor ghid pentru nevăzători, reabilitarea persoanelor cu handicap, a persoanelor singuratice prin terapie asistată cu animale, promovarea educației și cercetării, organizarea și crearea cadrului de desfăşurare a sportului cu câinele precum și incluziunea socială.

La data de 19 octombrie a.c., Poliția municipiului Câmpia Turzii a fost sesizată despre faptul că minora Mureșan Natalia, în vârstă de 16 de ani, a plecat la voluntar la data de 16 octombrie de la locuința situată în municipiul Câmpia Turzii, iar până în prezent nu a mai revenit.
SEMNALMENTE – înălțime aproximativă 1.65 m, greutate aproximativă 58 kg, păr lung de culoare brunet, ochi căprui.
AȚI VĂZUT-O? Tânără de 16 ani din Câmpia Turzii, dispărută de acasă. Sunați la 112
La momentul plecării aceasta era îmbrăcată cu o geacă de culoare neagră și o pereche de blugi.
Persoanele care pot furniza orice informaţii despre minoră sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!