Connect with us

EVENIMENT

Senatorul USR de Cluj, Mihai Goțiu, dezvăluie manevrele mafioților care fură pădurile României

Publicat


„Amendamentul Schweighofer” la Codul Silvic, care a scos oamenii în stradă, la proteste, în urmă cu cinci ani, a revenit pe agenda Parlamentului cu riscul de a fi adoptat, în primele zile ale săptămânii viitoare, de Camera Deputaților.

La propunerea Federației Silva (a sindicatelor din silvicultură) și, într-o formă puțin edulcorată, la propunerea unui deputat PSD de Alba, amendamentul vrea să elimine articolul anti-monopol din Codul Silvic (art. 60, alin. 5, lit. f) , care limitează la 30% volumul dintr-un sortiment de lemn care poate fi achiziționat și procesat, anual, de un operator economic sau de un grup de operatori economici.

În plus, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) propune eliminarea măsurii anti-hoție, adoptată luna trecută, în unanimitate, de Senat, la propunerea USR.

Amendamente depuse ”pe firul scurt”

Amendamentele au fost depuse „pe firul scurt”, la sfârșitul săptămânii trecute, la propunerile legislative pentru stoparea tăierilor ilegale de păduri, care îi au ca inițiatori și co-inițiatori pe mai mulți parlamentari USR și pe reprezentanți ai altor partide.

Modificările toxice vor fi discutate în comisiile de specialitate (Agricultură și Silvicultură, Mediu, respectiv Juridică), luni și marți, după care va urma votul în plen.

Strategiile perverse, date în vileag

„E o strategie perversă, pe care am întâlnit-o frecvent. La propuneri legislative benefice, dezbătute și adoptate de prima Cameră sesizată – în cazul de față Senatul – sunt grefate amendamente nocive, la Camera decizională, în ultimele zile dinaintea votului final.

Este o strategie tipică grupurilor de interese de tip mafiot, cu sprijinul unor reprezentanți din Parlament, prin care e fentată dezbaterea publică reală, atât în forul legislativ, cât și în societate”, arată senatorul USR Mihai Goțiu, membru în Comisia pentru Ape și Păduri și unul dintre inițiatorii celor două propuneri legislative vizate de amendamentele toxice.

Mii de oameni ar putea ieși în stradă

Mihai Goțiu atrage atenția și asupra faptului că adoptarea acestor amendamente riscă să scoată oamenii în stradă.

„Precedenta încercare de eliminare a articolului anti-monopol din Codul Silvic, al cărei principală beneficiară ar fi ”celebra” companie Holzindustrie – Schweighofer, supranumită ‘Termita Pădurilor României’ și rebotezată, între timp, HS Timber Group, datează din primăvara anului 2015.

Tentativa de atunci a scos zeci de mii de oameni în stradă în Cluj, București și multe alte localități din țară și Diaspora.

Investigațiile sub acoperire ale Agenției pentru Investigații de Mediu (EIA) și ale presei prezentaseră modul prin care compania austriacă dezvoltase o rețea de cumpărare a lemnului tăiat ilegal, plătind pentru acesta mai mult decât pentru lemnul tăiat legal!

În paralel, președintele Klaus Iohannis a solicitat re-examinarea legii de adoptare a Codului Silvic, invocând faptul că articolul 60 ar încălca principiile pieței libere.

Argumentele președintelui erau copiate dintr-o adresă a Consiliului Concurenței și erau similare cu cele transmise Guvernului Ponta, printr-o scrisoare publică, de către Schweighofer.

’Legătura‘ era făcută de avocatul companiei, care fusese ani la rând directorul Consiliului Concurenței.

În urma protestelor civice din acea vară, Parlamentul a lăsat nemodificat art. 60, președintele Klaus Iohannis a promulgat Codul Silvic și a promis că va include problema pădurilor în Strategia Națională de Apărare a Țării (lucru care nu s-a întâmplat, însă, nici în 2016, nici în acest an)”, mai precizează Mihai Goțiu.

El a fost și unul dintre investigatorii afacerilor cu lemn și tăierilor ilegale de păduri din România, înainte de a intra în politică, și ale cărui articole au fost printre cele care au contribuit la mobilizarea civică din mai 2015.

Ministerul Pădurilor nu ține cu pădurea

„Pretextul invocat acum e manipulativ. Cică din cauza prețului scăzut al lemnului din Europa Centrală și de Vest, nu s-ar mai găsi cumpărători pentru lemnul din România.

În realitate, datele Inventarului Forestier Național (IFN) arată că mai mult de jumătate din volumul de lemn exploatat dispare din pădurile României fără acte.

Reducând semnificativ tăierile ilegale, cu siguranță s-ar găsi cumpărători pentru lemnul tăiat legal.

Dacă Schweighofer și-ar impune monopolul pe rășinoasele din România, ceilalți procesatori autohtoni și cei care au nevoie de lemn de foc vor fi împinși fie spre faliment, fie spre achiziția de lemn tăiat ilegal.

Practic, adoptarea amendamentului ar asigura cumpărători pentru lemnul exploatat ilegal de Mafia Pădurilor”, explică Mihai Goțiu.

Au crescut transporturile ilegale de lemn

Amendamentul vine în contextul în care, în această săptămână, senatorul USR a prezentat informațiile oficiale solicitate Ministerului Afacerilor Interne, care arată că numărul transporturilor de lemn confirmate ca ilegale prin verificări în urma apelurilor telefonice la 112, pe perioada stării de urgență (martie – mai 2020), a fost dublu față de perioada similară a anului trecut.

Mihai Goțiu atrage atenția și asupra altui amendament toxic, propus de MMAP. Ministerul propune eliminarea modificării definiției materialelor lemnoase, din Anexa nr. 1 a Codului Silvic, așa cum a fost adoptată în unanimitate de Senat.

Din cauză că actuala definiție este incompletă, o parte importantă a produselor din lemn (resturi, rumeguș, tocătură, deșeuri, biomasă, așchii etc.) nu sunt considerate a fi „materiale lemnoase”. Astfel, între 30% și 50% din volumul lemnului exploatat nu e considerat lemn!

Metoda tocătorul

„Metoda tocătorul” a fost prezentată public în numeroase investigații ale presei și activiștilor de mediu (Declic, Agent Green, Recorder, ProTV etc.). Situația a fost semnalată și în scrisoarea Comisiei Europene de atenționare pentru deschiderea unei proceduri de infringement, transmisă României în februarie. O petiție Declic cu 50.000 de semnături susține modificarea definiției.

E cel puțin de neînțeles propunerea Ministerului de eliminare a completării definiției adoptate deja de Senat. Cu atât mai mult cu cât, printre modificările la Codul Silvic, votate de Senat, se numără și încadrarea ca infracțiune a transporturilor ilegale de lemn.

Dacă modificarea definiției materialelor lemnoase ar fi eliminată, s-ar ajunge la situația în care un om care transportă fără acte, cu o căruță, 2-3 mc de lemn, ar ajunge la pușcărie, iar cineva care transportă, cu camioane de zeci de metri cubi, lemn ‘tocat’ (lemn cu aceeași valoare cu a lemnului de foc!) ar scăpa cu o amendă pe care ar acoperi-o din următorul transport ilegal!”, explică senatorul USR.

Cele două propuneri de modificare a Codului Silvic (înregistrate la Camera Deputaților cu numerele PLX 356/2020, respectiv PLX 261/2020) au fost adoptate separat de Senat, dar, având același obiect, vor fi dezbătute și votate împreună în Camera decizională, în cazul de față Camera Deputaților, săptămâna viitoare.

A.P.

 

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Cum va fi vremea azi, 26 ianuarie, la Cluj   

Publicat

Vremea la Cluj azi este rece, cu temperaturi de iarnă. Maxima este înregistrată în jurul orei 15:00 la un grad Celsius, iar cerul va fi pe tot parcursul zilei acoperit de nori.  

Șansele de precipitații sunt de 60%, iar cantitatea de precipitații este mai puțin de 2 litri pe metrul pătrat. Vântul va sufla în medie cu 25 km/h. Pe arii restrânse vor fi și rafale de maxim 47 km/h.

Minima este de -4 grade Celsius la ora 06:00, iar în timpul dimineții vântul suflă cu 13 km/h.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO/ Acuzații de poluare a Someșului la adresa instituțiilor publice clujene

Publicat

Activistul de mediu și fost parlamentar Adrian Dohotaru a făcut publice, luni, mai multe imagini recente în care Someșul pare afectat de poluare în zona cartierului Someșeni din Cluj-Napoca. Responsabile ar fi tocmai instituțiile publice care monitorizează calitatea apei. 

Totul ar fi generat un scandal public după ce o angajată a Administrației Bazinalâ Someș Tisa, Ana Maria Cosma, a acuzat noua conducere, prin persoana directorului Ovidiu Vișan, de poluare intenționată a râului, iar ulterior de sechestrate din dorința de a afla cine a făcut publice imaginile.

“Angajați ai Apelor Române – Administrația Bazinală Someș-Tisa (ABAST) acuză noul director Ovidiu Vișan, numit pe filieră politică PNL, că a ajuns la o înțelegere cu conducerea Companiei de Apă Someș SA, pentru a deversa, fără tratare corespunzătoare, apele uzate ale Clujului în râul Someș.

Printre ei, este Ana-Maria Cosma, care îl acuză pe șeful ei Ovidiu Vișan, de sechestrare, dar și de poluare a Someșului.

În decembrie, am primit o informare care explică situația deversărilor din partea unui angajat sau angajate ABAST, semnat Carmen Grozavu, plus o fotografie și un video, cu deversări în Someș, care, potrivit angajatului „exced cadrul legal, cu consecințe grave asupra activității instituției, și a siguranței populației”.

Cum acuzațiile erau grave, am sunat-o pe dna Grozavu și am întrebat-o în legătură cu conținutul e-mailului.

În paranteză fie spus, mă interesează de ani de zile tema Someșului pentru că am propus spații verzi conectate la râu, pistă metropolitană, intervenții ale autorităților pentru a diminua poluarea cu deșeuri etc. Sunt și unul dintre administratorii paginii Someșul nostru, probabil de aceea a și venit acest mail. Pagina s-a născut când mai mulți activiști civici am salvat de la tăiere sute de copaci pentru o nouă arteră auto, în contrast cu retorica administrației locale de a face alei și piste la râu.

Carmen Grozavu mi-a spus că nu ea a trimis mailul.

Atunci am rugat-o să-mi confirme dacă poluarea râului e reală, dar dânsa inițial nu mi-a putut confirma acest lucru. Așa că nu am dat mai departe informația. După care mi-a zis că pot fi citat într-un proces și că poluarea poate fi reală. Nu am făcut nimic public, așteptând autoritățile să-și facă treaba.

Dar cum apar informații în media despre proces, despre acuzații privind abuzuri ale directorului Vișan, fac public video-ul primit în decembrie, plus alte filmări recente, din weekend. În urma înștiințării anonime, dar și a informațiilor apărute în media, plus a procesului rezultat, m-am deplasat în weekend în Someșeni, la stația de epurare a Companiei de Apă Someș SA.

Am văzut în continuare un canal negru de mizerie, mirosind îngrozitor, care se varsă în râu așa că am depus reclamații la Garda de Mediu, Direcția de Sănătate Publică, Poliția Cluj, Primăria Cluj-Napoca și Primăria Apahida.

Potrivit angajatului / angajatei, „conducerea Administrației Bazinale de Apa Somes-Tisa, reprezentată prin domnul Vișan Ovidiu Vasile (detașat politic PNL de la cabinetul parlamentar, fără vreun concurs și fără să îndeplinească condițiile de studii sau vechime în gospodărire a apelor, asemănător celebrului caz Ovidiu Ianculescu), împreună cu domnul Ioan Curt (nașul vicepreședintelui Consiliului Județean Cluj, Marius Mînzat) în calitate de director tehnic, oferă acord Companiei de Apa Somes.SA (societate în subordinea Consiliului Județean Cluj) ca din stația de epurare a apelor uzate a municipiului Cluj, să deverseze întregul debit rezultat din canalizare publică (dejecții) fără o epurare în prealabil în râul SOMEȘ, astfel poluând în mod intenționat cursul de apă”.

Acuzațiile sunt grave, au apărut deja în media locală, iar ABAST ori Compania de Apă Someș SA, nici Hidroelectrica nu au dat comunicate oficiale de explicare a situației. Angajatul rezumă situația: „stația de epurare a municipiului Cluj-Napoca, evacuează toate apele uzate menajare rezultate din canalizarea publica (dejectii) direct in raul Somes fără o epurare în prealabil, cu acordul a doi oameni numiți politic”.

Mai mult, „[c]a să mușamalizeze toata aceasta poluare, Ioan Curt din partea Administrației Bazinale de Apa Somes-Tisa solicită prin adresa oficială nr 14110 din 03.12.2020 ca SC.HIDROELECTRICA.S.A –SUCURSALA HIDROCENTRALE CLUJ să asigure un debit constant de 12mc/s, pe cursul de apă Someș, prin uzinarea Microhidrocentralei, în așa fel încât să mascheze aceasta poluare continuă”.

Citește și Peste 900 de clujeni rămân fără garaje. Primăria a trimis somații

Problemă pentru sănătate

Situația deversărilor în Someș a apelor uzate netratate corespunzător, dacă privim cu atenție cum arată canalul prin care se deversează, nu e de ieri, de alaltăieri, și afectează sănătatea locuitorilor din zona metropolitană a Clujului. Cu legumele din Apahida ne hrănim noi clujenii, pământuri care sunt irigate cu apă din Someș. O altă problemă este pentru biodiversitatea râului (pești, păsări, copaci, plante etc) afectată de poluare.

Declarativ, reprezentanți ai mai multor autorități au acceptat ideea pistei metropolitane de 40 de km, cea mai lungă și cea mai circulată din țară, au acceptat alei pietonale și spații verzi conectate la râu, atât de necesare într-o zonă metropolitană care se dezvoltă imobiliar. Faptic, nu se întâmplă nimic! În condițiile în care Someșul e poluat, de ce ar vrea autoritățile ca zona să fie circulată din moment ce tot autoritățile ne poluează cu ape uzate netratate și nu veghează ca sute de tone de deșeuri să nu fie depozitate ilegal la râu?”, spune Dohotaru.

Deversarea din zona străzii Tractoriștilor nu a afectat calitatea apei Someșului Mic

Ca urmare a informațiilor vehiculate în spațiul public privind deversarea din zona străzii Tractoriștilor din Cluj-Napoca în Someșul Mic, Administrația Bazinală de Apă (ABA) Someș-Tisa aduce următoarele precizări pentru corecta informare a cetățenilor:

“Deversarea din zona străzii Tractoriștilor nu a afectat calitatea apei Someșului Mic, fiind respectate condițiile legale de descărcare în mediul acvatic a apelor uzate.

Această deversare constituie o situație excepțională, reglementată de legislația în vigoare. S-a realizat la solicitarea Companiei de Apă Someș SA, care a trebuit să execute curățarea canalului colector ce transportă apele uzate spre stația de epurare din Cluj-Napoca.

Dacă intervenția nu s-ar fi realizat în acest cadru legal, materialul sedimentar ar fi blocat colectorul, iar apele uzate ar fi fost deversate necontrolat în Someșul Mic.

Aplicând principiul precauției, ne-am asigurat că deversarea nu va avea impact asupra calității apei. Astfel, am solicitat Hidroelectrica ca, pe durata lucrărilor, să asigure un debit mai mare al râului pentru a asigura o diluție corespunzătoare.

Totodată, deversarea s-a realizat după un program limitat la opt ore pe zi, timp de șapte zile. După cele opt ore, apele reintrau în procesul de epurare.

În această perioadă, am monitorizat calitatea apei râului în aval și nu am constatat depășiri ale concentrațiilor indicatorilor de calitate specifici apelor uzate urbane”.

La solicitarea Cluj24, directorul ABAST, Ovidiu Vișan, a declarat că instituția pe care o reprezintă nicidecum nu realizează deversări, ci doar monitorizează calitatea apei. Mai mult, cu privire la plângerile de sechestrare, directorul a menționat că încă nu a fost contactat de către procurorii clujeni.

Citește și IRESPONSABILITATE. Un frigider nou care s-a defectat A DISTRUS 240 de VACCINURI anti-COVID în Cluj

M. M.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Alexandru Chipciu sparge gheața la Mediaș, iar CFR Cluj se impune împotriva celor de la Hermannstadt cu scorul de 3-1

Publicat

CFR Cluj continuă seria pozitivă sub comanda lui Eduard Iordănescu. Trupa din Gruia a reușit să se impună împotriva celor de la Hermannstadt, la Mediaș, cu scorul de 3-1. În urma acestei victorii, CFR Cluj se apropie din nou la un singur punct de liderul FCSB.

FC Hermannstadt a reușit să deschidă scorul în duelul cu CFR Cluj prin Romario, în minutul 33. Reușita a venit pe fondul unui contraatac purtat foarte bine de sibieni, iar nesiguranța fundașilor centrali de la clujeni a schimbat tabela pentru prima dată.

Oaspeții au replicat repede, în minutul 37, prin Alexandru Chipciu. Mijlocașul ajuns la CFR Cluj în sezonul precedent a reușit astfel să spargă gheața și să-și treacă în cont primul gol din Liga 1 de la revenirea în România. Deac l-a angajat perfect în careu pe Chipciu, iar acesta nu a iertat.

Singura echipă care a contat în ofensivă în a doua parte a meciului a fost CFR Cluj. Acest lucru s-a văzut și pe tabelă, oaspeții reușind să mai înscrie de două ori prin atacanții Debelijuh și Rondon.

În minutul 51, Camora a trimis o centrat bună din partea stângă, iar Debelijuh a atacat foarte bine balonul, reușind să expedieze o lovitură de cap imparabilă. Cu această reușită, atacantul croat ajunge la cota 6 și devine cel mai bun marcator de la CFR.

Scorul final a fost stabilit de Mario Rondon, în minutul 81, atacantul intrat pe teren chiar în locul lui Debelijuh. Alexandru Păun a dus bine un contraatac, l-a angajat în adâncime pe Mario Rondon și acesta, singur cu portarul oaspeților, l-a lobat cu sânge rece.

În urma acestui succes, CFR Cluj ajunge la cota 40 și se apropie la un singur punct de liderul FCSB. De cealaltă parte, FC Hermannstadt rămâne pe locul 14 cu 16 puncte în 18 partide.

Pentru CFR Cluj urmează duelul cu Astra Giurgiu de pe teren propriu (28 ianuarie, ora 20,00) în timp ce FC Hermannstadt va primi vizita Chindiei Târgoviște (28 ianuarie, ora 17,00).

Echipele de start în HC Hermannstadt – CFR Cluj 1-3 (1-1)

FC Hermannstadt: Cristiano – Viera, Dâlbea, I. Stoica – Mățel, Addae, Romario Pires, Opruț – Sîntean –  P. Petrescu, Joalisson
Rezerve: Pop,  Alhassan, Issah, Vodă, Buzan, Elbers, Karanovic, Ster, Bagaric
Antrenor: Liviu Ciobotariu

CFR Cluj: Sandomierski – Cr. Manea, Ben Youssef, A. Burcă, Camora – C. Deac, Itu, Ad. Păun – Chipciu, Debeljuh, V. Costache
Rezerve: Murariu, Susic, Latovlevici, Vinicius, Hoban, Soares, Luis Aurelio, Carnat, Rondon
Antrenor: Eduard Iordănescu

FOTO @ Facebook Alexandru Chipciu

Citește mai departe

ECONOMIE

Ce urmărește ANAF în verificările făcute la persoanele fizice și juridice. Vezi aici ce tendințe au identificat specialiștii

Publicat

Cele mai dese controale făcute de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) la persoanele fizice și juridice vizează taxele salariale, tranzacțiile online, casele de marcat și prețurile de transfer.

Specialiștii EY Romania transmit că principala ocupație ANAF este aria impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale. Aici agenții se concentrează pe activitatea angajatorilor atât cu privire la salariații români, cât și cu privire la salariații străini. Concluzionăm că aceștia se interesează de situația fiscală a celor detașați sau a celor care muncesc în mai multe țări.

Angajatorii ar trebui să se aștepte la verificări ce țin de tratamentul fiscal aplicat tichetelor cadou sau diurnelor pentru șoferii profesioniști, iar specialiștii comunică faptul că angajatorii ar trebui să fie „în gardă” atunci când vine vorba de taxarea bonusurilor pentru salariații care lucrează de acasă, dar și de colaborări.

Un alt punct de interes sunt prețurile de transfer. În acest caz, specialiștii atrag atenția asupra controverselor care pot apărea din cauza ajustărilor ce țin de prețurile de transfer.

O intensificare a inspecțiilor fiscale ar putea avea legătură și cu TVA-ul, dar și comerțul online. În cazul acestor ramuri este probabil ca verificările să se intensifice în toamnă, în perioada vânzărilor de Black Friday.

O prioritate a fiscului o reprezintă și dotarea cu case de marcat cu jurnal electronic și conectarea aparatelor la sistemul național de monitorizare. Totuși, ANAF nu uită nici de veniturile persoanelor fizice și are în vedere: persoanele cu averi mari, cei care fac tranzacții imobiliare, tranzacții online sau obțin venituri din chirii.

Karla Fanea

Sursa: avocatnet.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate