Connect with us

EVENIMENT

Senatorul USR de Cluj, Mihai Goțiu, dezvăluie manevrele mafioților care fură pădurile României

Publicat


„Amendamentul Schweighofer” la Codul Silvic, care a scos oamenii în stradă, la proteste, în urmă cu cinci ani, a revenit pe agenda Parlamentului cu riscul de a fi adoptat, în primele zile ale săptămânii viitoare, de Camera Deputaților.

La propunerea Federației Silva (a sindicatelor din silvicultură) și, într-o formă puțin edulcorată, la propunerea unui deputat PSD de Alba, amendamentul vrea să elimine articolul anti-monopol din Codul Silvic (art. 60, alin. 5, lit. f) , care limitează la 30% volumul dintr-un sortiment de lemn care poate fi achiziționat și procesat, anual, de un operator economic sau de un grup de operatori economici.

În plus, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) propune eliminarea măsurii anti-hoție, adoptată luna trecută, în unanimitate, de Senat, la propunerea USR.

Amendamente depuse ”pe firul scurt”

Amendamentele au fost depuse „pe firul scurt”, la sfârșitul săptămânii trecute, la propunerile legislative pentru stoparea tăierilor ilegale de păduri, care îi au ca inițiatori și co-inițiatori pe mai mulți parlamentari USR și pe reprezentanți ai altor partide.

Modificările toxice vor fi discutate în comisiile de specialitate (Agricultură și Silvicultură, Mediu, respectiv Juridică), luni și marți, după care va urma votul în plen.

Strategiile perverse, date în vileag

„E o strategie perversă, pe care am întâlnit-o frecvent. La propuneri legislative benefice, dezbătute și adoptate de prima Cameră sesizată – în cazul de față Senatul – sunt grefate amendamente nocive, la Camera decizională, în ultimele zile dinaintea votului final.

Este o strategie tipică grupurilor de interese de tip mafiot, cu sprijinul unor reprezentanți din Parlament, prin care e fentată dezbaterea publică reală, atât în forul legislativ, cât și în societate”, arată senatorul USR Mihai Goțiu, membru în Comisia pentru Ape și Păduri și unul dintre inițiatorii celor două propuneri legislative vizate de amendamentele toxice.

Mii de oameni ar putea ieși în stradă

Mihai Goțiu atrage atenția și asupra faptului că adoptarea acestor amendamente riscă să scoată oamenii în stradă.

„Precedenta încercare de eliminare a articolului anti-monopol din Codul Silvic, al cărei principală beneficiară ar fi ”celebra” companie Holzindustrie – Schweighofer, supranumită ‘Termita Pădurilor României’ și rebotezată, între timp, HS Timber Group, datează din primăvara anului 2015.

Tentativa de atunci a scos zeci de mii de oameni în stradă în Cluj, București și multe alte localități din țară și Diaspora.

Investigațiile sub acoperire ale Agenției pentru Investigații de Mediu (EIA) și ale presei prezentaseră modul prin care compania austriacă dezvoltase o rețea de cumpărare a lemnului tăiat ilegal, plătind pentru acesta mai mult decât pentru lemnul tăiat legal!

În paralel, președintele Klaus Iohannis a solicitat re-examinarea legii de adoptare a Codului Silvic, invocând faptul că articolul 60 ar încălca principiile pieței libere.

Argumentele președintelui erau copiate dintr-o adresă a Consiliului Concurenței și erau similare cu cele transmise Guvernului Ponta, printr-o scrisoare publică, de către Schweighofer.

’Legătura‘ era făcută de avocatul companiei, care fusese ani la rând directorul Consiliului Concurenței.

În urma protestelor civice din acea vară, Parlamentul a lăsat nemodificat art. 60, președintele Klaus Iohannis a promulgat Codul Silvic și a promis că va include problema pădurilor în Strategia Națională de Apărare a Țării (lucru care nu s-a întâmplat, însă, nici în 2016, nici în acest an)”, mai precizează Mihai Goțiu.

El a fost și unul dintre investigatorii afacerilor cu lemn și tăierilor ilegale de păduri din România, înainte de a intra în politică, și ale cărui articole au fost printre cele care au contribuit la mobilizarea civică din mai 2015.

Ministerul Pădurilor nu ține cu pădurea

„Pretextul invocat acum e manipulativ. Cică din cauza prețului scăzut al lemnului din Europa Centrală și de Vest, nu s-ar mai găsi cumpărători pentru lemnul din România.

În realitate, datele Inventarului Forestier Național (IFN) arată că mai mult de jumătate din volumul de lemn exploatat dispare din pădurile României fără acte.

Reducând semnificativ tăierile ilegale, cu siguranță s-ar găsi cumpărători pentru lemnul tăiat legal.

Dacă Schweighofer și-ar impune monopolul pe rășinoasele din România, ceilalți procesatori autohtoni și cei care au nevoie de lemn de foc vor fi împinși fie spre faliment, fie spre achiziția de lemn tăiat ilegal.

Practic, adoptarea amendamentului ar asigura cumpărători pentru lemnul exploatat ilegal de Mafia Pădurilor”, explică Mihai Goțiu.

Au crescut transporturile ilegale de lemn

Amendamentul vine în contextul în care, în această săptămână, senatorul USR a prezentat informațiile oficiale solicitate Ministerului Afacerilor Interne, care arată că numărul transporturilor de lemn confirmate ca ilegale prin verificări în urma apelurilor telefonice la 112, pe perioada stării de urgență (martie – mai 2020), a fost dublu față de perioada similară a anului trecut.

Mihai Goțiu atrage atenția și asupra altui amendament toxic, propus de MMAP. Ministerul propune eliminarea modificării definiției materialelor lemnoase, din Anexa nr. 1 a Codului Silvic, așa cum a fost adoptată în unanimitate de Senat.

Din cauză că actuala definiție este incompletă, o parte importantă a produselor din lemn (resturi, rumeguș, tocătură, deșeuri, biomasă, așchii etc.) nu sunt considerate a fi „materiale lemnoase”. Astfel, între 30% și 50% din volumul lemnului exploatat nu e considerat lemn!

Metoda tocătorul

„Metoda tocătorul” a fost prezentată public în numeroase investigații ale presei și activiștilor de mediu (Declic, Agent Green, Recorder, ProTV etc.). Situația a fost semnalată și în scrisoarea Comisiei Europene de atenționare pentru deschiderea unei proceduri de infringement, transmisă României în februarie. O petiție Declic cu 50.000 de semnături susține modificarea definiției.

E cel puțin de neînțeles propunerea Ministerului de eliminare a completării definiției adoptate deja de Senat. Cu atât mai mult cu cât, printre modificările la Codul Silvic, votate de Senat, se numără și încadrarea ca infracțiune a transporturilor ilegale de lemn.

Dacă modificarea definiției materialelor lemnoase ar fi eliminată, s-ar ajunge la situația în care un om care transportă fără acte, cu o căruță, 2-3 mc de lemn, ar ajunge la pușcărie, iar cineva care transportă, cu camioane de zeci de metri cubi, lemn ‘tocat’ (lemn cu aceeași valoare cu a lemnului de foc!) ar scăpa cu o amendă pe care ar acoperi-o din următorul transport ilegal!”, explică senatorul USR.

Cele două propuneri de modificare a Codului Silvic (înregistrate la Camera Deputaților cu numerele PLX 356/2020, respectiv PLX 261/2020) au fost adoptate separat de Senat, dar, având același obiect, vor fi dezbătute și votate împreună în Camera decizională, în cazul de față Camera Deputaților, săptămâna viitoare.

A.P.

 

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EDUCATIE

Aproape 1400 de contestații depuse în Cluj la Bacaluareat!

Publicat

ISJ Cluj a anunțat azi că la nivelul județului Cluj au fost înregistrate 1.377 de contestații la examenul de Bacalaureat.

Dintre acestea, 519 contestații au vizat lucrări la proba scrisă de Limba și literatura română, 28 de contestații au fost de puse la proba de Limba și literatura maternă, în timp ce la proba obligatorie a profilului s-au înregistrat 426 contestații.

La proba la alegere a profilului și a specializării au fost depuse 404 contestații.

Cele mai multe contestații au fost depuse în București (7.380) și în județele Constanța (2.941), Argeș (2.868) și Suceava (2.527), iar cele mai puține – sub 650 de contestații – în județele Mehedinți (639), Călărași (637), Covasna (627), Ialomița (623) și Tulcea (539).

Soluționarea lucrărilor contestate va avea loc în perioada 1-4 iulie 2020, rezultatele finale urmând să fie făcute publice duminică, 5 iulie 2020.

A.P.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un nou transfer de marcă la „U” BT Transilvania. Venezueleanul Gregory Vargas este noua achiziție a clubului

Publicat

Venezueleanul Gregory Vargas va juca pentru ,,U” BT Cluj-Napoca din sezonul următor, se arată pe site-ul formației clujene. În vârstă de 34 de ani, baschetbalistul măsoară 1,80 și are o experiență vastă, din moment ce a jucat și în Europa și în America de Sud.

Conducătorul de joc a reușit să câștige două medalii de aur la Jocurile Sud Americane cu naționala Venezuelei, dar și una de argint. În 2017, el a fost desemnat MVP-ul competiției. De asemenea, a participat la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016, competiție în cadrul căreia a strâns medii de 7.6 puncte, 4.6 pase decisive și 1.8 recuperări.

Aventura sa în Europa a început în 2015, atunci când a semnat cu formația israeleană Maccabi Haifa. Vargas a mai îmbrăcat maieul celor de la SLUC Nancy (Franța), respectiv Baloncesto Fuenlabrada (Spania). El a fost desemnat de două ori cel mai bun apărător al campionatului din Israel, bifând două prezențe la All Star Game.

„Vreau să mulțumesc clubului U-BT pentru oportunitatea de a face parte din echipă. Sunt foarte încântat și motivat să ajut echipa și să ne îndeplinim obiectivele. Am ales să joc pentru un club de tradiție, care are referințe bune în baschetul european. Voi munci mult pentru ca acest sezon să fie așa cum ni-l dorim și vreau să le oferim bucurie fanilor, pentru că ei merită”, a declarat Gregory Vargas, conform site-ului instituției.

Cristian Lungu

Citește mai departe

EVENIMENT

O casă de avocatură din Cluj intrată în carantină din cauza soțului unei angajate depistat pozitiv

Publicat

Toți angajații unei case de avocatură din Cluj au fost obligați să intre în izolare la domiciliu, după ce soțul unei angajate a fost confirmat cu coronavirus.

Este vorba de Casa de avocatură Lăpușan & Partners, care a decis trimiterea în izolare la domiciliu a tuturor angajaților, după ce soțul unei angajate a fost depistat pozitiv cu COVID-19. Bărbatul lucrează la Curtea de Apel Alba, unde a fost confirmat ieri un focar de infecție.

„Soțul unei colege a fost confirmat pozitiv cu coronavirus ieri după-masă. Dânsul lucrează la Curtea de Apel Alba. Noi de când am aflat că există un caz acolo, în urmă cu câteva zile, am rugat-o pe colegă să rămână acasă, am luat această măsură preventivă de atunci, iar de aseară, când am aflat că și soțul ei e confirmat, am decis să stăm fiecare acasă.

Am anunțat DSP și urmează să fim testați, să vedem dacă există colegi pozitivi. Nu există până acum niciun semnal între colegi că ar exista ceva, dar am considerat că e mai bine așa decât să ne asumăm riscul de a transmite și altcuiva virusul. Lucrăm toți în aceeași clădire.

Soțul este asimptomatic, iar colega noastră și-a făcut un test aseară, dar încă nu știm dacă ea e pozitivă sau nu. Toți angajații sunt acasă, până ne facem testele”, a declarat Mihai Lăpușan, pentru Monitorul de Cluj.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Verificări pe Lacul Tarnița și în împrejurimi. Au fost aplicate șapte sancţiuni contravenţionale pentru activități ilegale

Publicat

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj – Serviciul de Ordine Publică, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Serviciul Rutier, Poliția Municipiului Cluj-Napoca și Serviciul Criminalistic- au acţionat în scopul prevenirii și combaterii activităților ilicite din domeniul transportului naval, silvic, protecției mediului, pescuit și acvacultură.

Totodată, pe dumurile judeţene, poliţiştii au efectuat verificări ale vehiculelor care transportă animale şi lemn, în vederea prevenirii răspândirii pestei porcine africane şi în vederea verificării legalităţii transportului de material lemnos.

Poliţiştii au avut în atenţie şi respectarea legislaţiei în vigoare pe perioada stării de alertă. Acţiunea s-a desfăşurat la data de 1 iulie a.c, în intervalul 13.00-16.00, pe luciul de apă al lacului de acumulare Tarniţa şi pe drumurile judeţene din apropierea acestuia.

În cadrul acţiunii au fost legitimate 76 de persoane şi au fost verificate 29 de ambarcaţiuni, efectuându-se verificări şi la 4 societăţi comerciale din zonă. Pe drumurile judeţene, au fost verificate 52 de vehicule, fiind efectuate 22 de testări cu aparatul etilotest, rezultatele testărilor fiind negative. Pentru abaterile constatate, poliţiştii au aplicat 7 sancţiuni contravenţionale.

A fost constatată o infracţiune privind nerespectarea regimului aplicabil transportului naval, conform Legii 191/2003.

De asemenea, au fost întocmite 12 note de constatare pentru nerespectarea prevederilor Legii apelor. Astfel, au fost întocmite note de constatare pentru executarea sau punerea în funcţiune de lucrări construite pe ape sau care au legătură cu apele, precum şi pentru modificarea sau extinderea acestora, fără aviz/autorizaţie sau fără respectarea avizului ori a autorizaţiei de gospodărire a apelor, persoanele în cauză, urmând a fi sancţionate contravenţional.

La acţiune au participat şi reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Cluj, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, Gărzii de Mediu Cluj, Apelor  Române şi Hidroelectrica.

În perioada următoare, acţiunile poliţiştilor vor continua.

Sursa: IPJ Cluj

 

 

 

Citește mai departe