CULTURA
SEMIMARATON – „Fuga la CULTURĂ” prin cele mai importante instituții de cultură din Cluj-Napoca

În data de 8 octombrie 2023, de la kilometrul 0 al Clujului, Piața Unirii, va porni „Fuga la cultură”, un proiect care promovează un stil de viață sănătos, prin sport și cultură pentru toată lumea. Vor fi 5 probe de alergare care ating 3 dimensiuni: cultura, istoria și educația, care trec prin cele mai importante instituții culturale ale municipiului.
„Cluj Semimaraton – Fuga la Cultură” este un produs al Festivalului Internațional de Carte Transilvania realizat în colaborare cu „Sport Management Events”, Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Consiliul Local Cluj-Napoca și are ca scop punerea accentului pe spațiile culturale ale Clujului, probele de alergare trecând prin cele mai importante instituții culturale ale municipiului (Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”, Universitatea „Babeș-Bolyai”, Opera și Teatrul Național Cluj, Muzeul de Artă și Muzeul de Istorie din Cluj).
Proiectul dorește a fi un concept unic și atractiv, contribuind direct la stimularea interesului pentru cultură și sport atât pentru participanți, cât și pentru susținători. Organizatorii acestuia își doresc să susțină prin activități specifice dezvoltarea culturală și sportivă a Clujului și a României. Toate datele statistice din România evocă faptul că interesul pentru cultură și sport este în scădere și suntem situați, ca țară, pe ultimele locuri europene. În primul rând, având în vedere aceste date, proiectul își propune să promoveze cultura și sportul în rândul tinerilor printr-o altfel de manifestare, una atractivă și distractivă care să sprijine și să crească interesul și participarea activă a tinerilor pentru sport și cultură. Este un concept unic la nivel național și internațional.
„Fuga la cultură se adresează tuturor iubitorilor de sport și cultură, dar nu numai, prin activități cultural-sportive ample care vor promova interesul pentru sport și cultură. Ne adresăm tinerilor prin creșterea gradului de consum a culturii și dezvoltarea posibilității de autoexprimare, prin creșterea nivelului de informare cu privire la valorile artei locale, naționale și internaționale precum și prin creșterea gradului de implicare a lor în activități de promovare a sportului și culturii. Acest eveniment e un act de curaj, dar e unul foarte necesar”, explică Gabriel Bota, directorul Festivalului Internațional de Carte Transilvania.
„Acesta este cel mai important eveniment sportiv al toamnei la Cluj. Un eveniment unic ce are un mesaj esențial: pentru o viață sănătoasă, avem nevoie de sport și de cultură. Este pentru prima dată în lume când cele două domenii, cultura și sportul, se unesc. Vor fi 5 probe de alergare care se adresează tuturor segmentelor de vârstă. Și, desigur, în fiecare instituție culturală, vom pregăti surprize artistice”, spune Paul Smereciuc, Director Sport Management Events.
Prima ediție a proiectului „Fuga la cultură” are ca scop promovarea culturii și a sportului ca elemente esențiale ale dezvoltării personale individuale. Conceptul are 3 dimensiuni: cultural-istorică, educațională și sportivă.
Dimensiunea cultural-istorică
Traseul are ca start și finish kilometrul 0 din Piața Unirii, este de fapt o alergare prin istoria Clujului și a Transilvaniei. Obiectivele atinse sunt: Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail (1350-1487) și Ansamblul Statuar Matia Corvin (1900), Palatul Banffy (1774-1785), strada Iuliu Maniu (stil arhitectural eclectic, strada „oglindă”), strada Eroilor cu statuia Lupa Capitolina și Biserica Greco-Catolică „Schimbarea la Față”, Strada Universității cu Hotelul Continental (fostul Hotel New York, clădire de colț eclectică), Turnul Croitorilor și zidurile vechii cetăți – strada Potaissa, Biserica Reformată (sec 15-16) și Statuia „Sfântul Gheorghe ucigând Balaurul” (originalul de la 1373), Strada Episcop Ioan Bob cu Biserica Bob (1801-1803).
De asemenea, traseul va trece efectiv prin interiorul următoarelor instituții culturale: Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”, „Universitatea Babeș-Bolyai”, Opera și Teatrul Național, Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie. În fiecare instituție, se va consemna trecerea printr-o brățară cu mesaje culturale și cu evenimente culturale.
Dimensiunea educațională
Traseul este și o alergare prin care ne propunem dezvoltarea culturală a comunității prin informații electronice și pliante tipărite cu privire la toate obiectivele atinse pe parcurs. De asemenea, fiecare cursă va fi denumită cu numele unei arte (Opera, Teatru, Pictură, Film, Carte), iar medaliile și trofeele vor simboliza o carte deschisă
Dimensiunea sportivă (concursul sportiv presupune 5 probe):
– semimaraton 21 km Opera
– clasic 10 km Teatru
– cros 5 km Muzeu
– cursa populară 2 km Film
– curse copii Carte
Evenimentul are loc în 08 octombrie 2023 și sunt 500 locuri disponibile, iar înscrierile se fac AICI ”, au transmis organizatorii.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
FOTO. Sute de motocicliști, la defilare prin Cluj-Napoca. Campanie de prevenire a accidentelor rutiere

Sute de motocicliști clujeni au participat, sâmbătă, la cea de-a 12-lea ediție a campaniei ”Atenție la motocicliști” desfășuată cu scopul de a preveni accidentele rutiere și a atrage atenția și asupra acestui tip de participanți la trafic.
Campania a cuprins vestita defilare a motocicliștilor pe străzile din Cluj-Napoca, dar și o serie de activități de prevenție dedicate tuturor participanților la trafic: șoferi, motocicliști, pietoni, bicicliști, posesori de trotinete, precum și un curs de prim-ajutor susținut de SMURD.
EVENIMENT
Poliția Cluj: Atenție la înșelăciune prin telefon. Moduri de operare cu tehnici de spoofing

Poliția Cluj atrage atenția asupra unui tip de fraudă tot mai frecvent întâlnit, în care infractorii folosesc tehnici de inginerie socială pentru a înșela victimele și a le convinge să acceseze credite bancare pe numele lor, transferând ulterior sumele în conturi controlate de aceștia. Cea mai recentă victimă a acestui tip de înșelăciune este actrița Patricia Brad de la Teatrul Național Cluj-Napoca. Aceasta a fost păgubită cu 100.000 de lei.
Modul de operare presupune apeluri telefonice, în care infractorii se prezintă drept reprezentanți ai unor instituții financiare sau autorități.
Victima este informată că datele sale personale au fost compromise și folosite pentru a accesa un credit fraudulos. Sub pretextul unei „anchete” sau pentru a ajuta autoritățile să prindă infractorii, victima este convinsă să acceseze un credit real și să transfere banii într-un cont indicat de infractori, sub pretextul că aceștia sunt „marcați” și urmăriți de autorități.
Falsificarea numărului de telefon
Un element important al acestei fraude este utilizarea tehnicii de caller ID spoofing. Aceasta presupune falsificarea numărului de telefon care apare pe ecranul victimei, astfel încât apelul să pară că provine de la o sursă de încredere, cum ar fi o bancă sau o autoritate publică. Tehnica de spoofing sporește credibilitatea apelului și crește riscul ca victimele să cadă în capcana infractorilor.
Pentru a preveni astfel de incidente, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj recomandă cetățenilor să nu furnizeze niciodată date personale, bancare sau de autentificare prin telefon. Nicio instituție nu va solicita accesarea unui credit sau transferul de bani pentru „verificări” sau „investigații”. În cazul unui apel suspect, este esențial să întrerupeți imediat conversația și să contactați instituția respectivă prin canale oficiale.
”În cazul în care sunteți victime ale unui astfel de apel, este important să sesizați imediat autoritățile la cea mai apropiată unitate de poliție. Inspectoratul de Poliție Județean Cluj continuă să desfășoare activități de informare și prevenire, recomandând tuturor cetățenilor să fie prudenți și să manifeste vigilență în fața oricăror solicitări neobișnuite, primite telefonic sau online”, transmit polițiștii.
CULTURA
VIDEO. Mesajul actorului Florin Piersic de Florii: Să aveți bucurii, chiar dacă încă…ne ninge

Marele actor clujean Florin Piersic a transmis un mesaj de Florii, care se sărbătoresc duminică, și a spus că se bucură că TVR va relua câte un episod din emisiunea sa ”Piersic Show”.
”Dragii mei, mâine sunt Sfintele Florii! Să aveti bucurii, chiar dacă încă…ne ninge! Am aflat de la TVR ca incepand de maine seara, in fiecare duminica de la ora 19, se va relua cate un episod din emisiunea „Piersic Show” in care i-am avut parteneri de povesti pe multi dintre iubitii mei colegi de teatru si film.
„Vin Floriile cu soare si soarele cu…Florin”, spunea minunata mea mamă!”, a afirmat actorul.
Piersic a precizat că TVR i-a adus cele mai mari satisfacții.
EVENIMENT
Stăpânul lui Arni, bulldogul francez care are stimulator cardiac: Cățeii cu probleme cardiace au o șansa reală în Cluj-Napoca

Daniel Tamaș, stăpânul lui Arni, bulldogul francez în vârstă de 13 ani, căruia medicii clujeni i-au implantat, în premieră, un stimulator cardiac, consideră că a fost vorba despre un miracol pentru medicina veterinară clujeană și spune că, după această reușită, cățeii cu probleme cardiace au o șansă reală în Cluj-Napoca.
”Prof dr. Iuliu Scurtu de la USAMV Cluj impreuna cu prof. dr Horia Rosianu de la Institutul Inimii au facut un miracol, in premiera pentru medicina veterinara clujeana: pace maker pe un bulldog cu destui de multi kilometri si cu un radiator subdimensionat.
Toate posibile sub atenta administrare a anesteziei de catre dna. Dr. Iulia Melega. Stim ca a fost o intreaga echipa si din pacate nu am apucat sa va cunoastem pe toti. Va multumim!”, a spus Tamaș.
Probleme medicale pentru Arni
Acesta a povestit cum a ajuns să descopere că Arni are probleme cardiace și prin ce emoții a trecut împreună cu soția sa pentru a-l salva.
”Arni e un bulldog francez (frenchie ) care ne suporta ca familie din 2012 si in acelasi timp ne bucura in fiecare zi. Spre deosebire de alti bulldogi, Arni nu a avut probleme majore pana anul asta, lucru nefiresc rasei.
Noi din ianuarie am fost abonati aproape zilnic la alti profesionisti veterinari carora le multumim la fel de mult, celor de la Trivet Cluj, in special dnei Dr. Ioana Vasilciuc. De ce am fost? Pentru ca bulldogii francezi nu au doar respiratie deficitara, ci si incapatanare legendara care e cuplata cu tras aiurea in lesa.
De data asta s-a concretizat cu un ulcer cornean de toata frumusetea, practic isi putea pierde ochiul stang. Dna. dr. Vasilciuc l-a tratat senzational si catelul are ochi nou. 2 luni a durat tratamentul, cu picaturi, creme si solutii, administrate din 2 in 2 ore.
Terminasem tratamentul, aveam cătel cu faruri noi, in parametrii, putea din nou sa vada absolut toti rahatii de pe sosea/drum/ulita si sa traga ca un disperat sa-i miroase / linga. Ne-am bucurat. Dupa o saptamana de la terminarea tratamentului insa…
Toate astea s-au schimbat cand dintr-o data a cazut pe spate, fara vreun stimul. Am inceput drumurile la urgente, la radiografii, ecografii si ekg-uri sa vedem ce are catelul, intrucat era in dureri foarte mari. Durerile vin de la problemele cu spatele, pe care rasa asta le dobandeste odata cu inaintarea in varsta, iar incidental am descoperit ceva mult mai grav: AV Block grad 3”, a povestit stăpânul lui Arni.
Soluția la leșinuri
Acesta a precizat că, initial, recomandarea doctorilor legata de un pacemaker l-a ingrozit stiind ca trebuie anestezie generala, nestiind ce inseamna sincopa, nestiind ce inseamna moarte subita.
”Am zis ca nu, din frica. Toate bune si frumoase, Dna. dr. Vasilciuc l-a stabilizat din punct de vedere al durerii, pana luni cand au inceput episoadele de sincopa. Sunt in crypto de 4 ani imediat, o piata stimulenta pe toate planurile (emotional, spiritual, financiar ) cu sus jos sus jos, la 4 ore si cu toate astea asa emotii n-am trait cum am trait saptamana asta vazandu-mi cățelul din lesin in lesin, cu riscul major ca urmatoarea sincopa sa fie fatala. Am dormit adunat vreo 10 ore atat eu cat si Anca.
Miercuri a facut 10 sincope in total care sunt mici lesinuri (1-2 secunde ), destul cat sa vezi spaima pe fata catelului si sa o simtit in stomac instant.
A trebuit sa actionam rapid, dna. Vasilciuc recomandandu-ne rapid sa mergem catre prof. dr. Iuliu Scurtu, care e nr. 1 pe medicina cardio veterinara, pentru ca nu e timp. Am albit, rozit, cand am inteles realitatea: pacemaker ASAP sau cățelul e pamant de muraturi pana marti.
Asa s-a intamplat sa avem ca autoritate in domeniu un alt nr. 1 al medicinei clujene, prof. dr. Horia Rosianu, șeful Sectiei de Cardiologie Umana de la Institutul Inimii Cluj care a intrat in actiune aproape instant si ne-a zis scurt: ma bag, avem ce trebuie, discut cu prof. Scurtu si intram in operatie.
+8,000 de pacemakere instalate pe cetateni ce pot inca un an sa-si vada familiile + un vibe comun venit dinspre ambii domni profesori: ce naiba, suntem oras universitar cu medicina top. cum sa duceti catelul in alta parte si sa ne umilim profesional, cand avem absolut tot ce ne trebuie sa facem operatia de succes? am stiut ca avem o sansa buna”, a mai spus Daniel Tamas.
Operație de trei ore
Potrivit acestuia, cei doi medici si-au adunat echipa si vineri la ora 15 Arni a intrat in operatie.
”Cand am vazut apelul prof. Scurtu la ora 6pm, mi-a stat inima in loc si mi-au tremurat genunchii. In toate literele alfabetului, grecesc si japonez. Am raspuns, cu puls 1 milion lejer si aud: Arni a iesit bine din operatie, vine acasa azi.
Nu am ce sa mai adaug decat ca de azi, cateii cu probleme cardiace au o sansa reala in Cluj-Napoca prin operatia in premiera al carei vedete nedorite a fost Arnică al nostru.
Domnilor doctori, prof Iuliu Scurtu, prof. Horia Rosianu, dr. Iulia Melega, dr. Ioana Vasilciuc, va multumim ca ne-ati redat inima casei”, a conchis Daniel Tamaș.
Acesta maiare un motiv în plus de recunostinta în condițiile în care vineri a fost ziua de naștere a prof. Iuoliu Scurtu, care a decis sa îl opereze pe cățel în loc să își vadă de copii, de program, ”dar si-a facut meseria exemplar”.