EVENIMENT
UPDATE. Șeful IPJ Cluj, Mihai Rus, și trei polițiști de la Rutieră, plasați sub control judiciar de DNA

Șeful IPJ Cluj, chestorul de poliție Mihai Rus, și cei trei polițiști de la Rutieră – Mircea Rotar, Raul Pașca și Cătălin Mureșan, care au fost reținuți, luni, de procurorii DNA pentru complicitate la abuz în serviciu și fals în declarații, au fost plasați, marți, sub control judiciar.
Avocatul lui Mihai Rus, Mihai Giurgea, a declarat pentru Cluj24 că procurorii au dispus plasarea sub control judiciar a clientului său, urmând să vadă ordonanța procurorilor cu privire la restricțiile impuse și alte cerințe legale.
UPDATE. Șeful IPJ Cluj, Mihai Rus, și trei polițiști de la Rutieră, plasați sub control judiciar de DNA
Și ceilalți trei polițiști au primit, de asemenea, control judiciar.
Cei patru au fost audiați, marți, de procurorii DNA Cluj, alături de un martor, adjunctul șefului IPJ Cluj, comisarul șef Ciprian Neag. Acesta are calitatea de suspect pentru omisiunea sesizării în cazul lui Rus, adică știa ce a făcut acesta, dar nu a raportat ce s-a întâmplat.
DNA: Cum s-au petrecut faptele
În fapt, din mijloacele de probă administrate în cauză a rezultat că în data de 29.04.2024, în jurul orelor 03:50, chestorul de poliţie Rus Mihai, şef al IPJ Cluj, a fost oprit de un echipaj de poliţie format din agent principal de poliţie Mureşan Cătălin-Claudiu, agent principal de poliţie Paşca Ioan-Raul şi agent de poliţie Toc Sebastian, pe raza Municipiului Cluj-Napoca, fiind în prealabil surprins cu aparatul radar, conducând autoturismul personal cu o viteză de 110 km/h pe un sector de drum cu limita de viteză maximă de 50 km/h.
În acest context, chestorul de poliţie Rus Mihai împreună cu lucrătorii de poliţie Mureşan Cătălin-Claudiu şi Paşca Ioan-Raul au stabilit o modalitate prin care conducătorului auto Rus Mihai să nu i se aplice sancțiunea contravențională prevăzută de lege şi să nu i se suspende dreptul de conducere potrivit dispozițiilor legale. Susnumiții au convenit ca lucrătorii de poliţie să nu aplice măsurile legale față de conducătorul auto şi să trimită chestorului de poliţie Rus Mihai o adresă prin care acesta să indice în fals o altă persoană care a fost conducătorul auto de la momentul în care a fost surprins cu aparatul radar.
În aceste împrejurări, chestorul de poliţie Rus Mihai urma să indice ca fiind conducătorul auto, pe tatăl său ori pe soția sa, pentru a nu i se suspenda dreptul de a conduce autovehicule şi pentru a se nu produce, în persoană proprie, consecințele juridice ale săvârșirii unei contravenții.
„Adjunctul Neag Ciprian a sprijinit moral pe Rus Mihai în demersul său de a indica o altă persoană ca fiind conducătorul auto”
În ziua de 29.04.2024, chestorul de poliţie Rus Mihai a discutat despre această situație cu comisarul şef de poliţie Neag Ciprian, care i-a indicat faptul că indicarea unei alte persoane este infracțiune. Adjunctul Neag Ciprian a sprijinit moral pe Rus Mihai în demersul său de a indica o altă persoană ca fiind conducătorul auto, cei doi discutând diferite moduri de lucru prin care faptele să nu ajungă la cunoștința altor persoane şi despre persoana care ar fi mai potrivită pentru a fi indicată de către numitul Rus Mihai.
În ziua de 29.04.2024 chestorul de poliţie Rus Mihai a discutat despre această situație cu comisarul şef de poliţie Rotar Mircea Aurelian şeful Serviciului Rutier din cadrul IPJ Cluj. În cadrul discuțiilor, Rotar Mircea Aurelian a spus că va discuta cu polițistul care este agentul constatator, în sensul să trimită o adresă către proprietarul autoturismului, respectiv Rus Mihai, acesta urmând să indice pe soţia sa Rus Ramona Ştefania ca fiind conducătorul auto din seara evenimentului, iar ulterior Rotar Mircea Aurelian urma să îl determine pe agentul constatator să nu mai aplice sancțiunea contravențională până la împlinirea termenului de prescripție de 6 luni de la săvârșirea faptei. Din discuție rezultă că Rus Mihai ar urma să nu dispună cercetarea disciplinară a agentului Paşca Ioan-Raul în cazul în care va lăsa să intervină prescripția contravențională.
„Rus Mihai a discutat cu Rotar Mircea Aurelian modul în care se vor desfășura evenimentele în perioada următoare”
În data de 22.05.2024, chestorul de poliţie Rus Mihai a discutat cu comisarul şef de poliţie Rotar Mircea Aurelian despre completarea adresei primită de la Biroul Rutier. În această împrejurare, chestorul de poliţie Rus Mihai a completat adresa primită, cu sprijinul comisarului şef de poliţie Rotar Mircea Aurelian, cu datele soției sale Rus Ramona Ștefania, indicând în fals că aceasta a fost conducătorul auto din noaptea de 29.04.2024 şi a remis înscrisul lui Rotar Mircea Aurelian cu scopul de a-l remite ulterior, agentului constatator Paşca Ioan-Raul.
Cu această ocazie, Rus Mihai a discutat cu Rotar Mircea Aurelian modul în care se vor desfășura evenimentele în perioada următoare, respectiv că agentul constatator Pașca Ioan Raul nu va întocmi procesul-verbal de constatare şi sancționare contravențională şi va lăsa fapta să se prescrie, iar Rus Mihai nu va proceda la cercetarea disciplinară a acestuia.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EDUCATIE
Olimpiada voluntarilor la UBB. Liceenii care obțin premii sau mențiuni își pot crește nota de admitere la FSAS

Aplecarea către voluntariat îi poate ajuta pe liceenii care vor să devină studenți ai Facultății de Sociologie și Asistență Socială (FSAS) a UBB Cluj să-și crească semnificativ media de admitere participând la Olimpiada voluntarilor.
Organizată anual încă din anul 2015 de Departamentul de Asistență Socială al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Olimpiada voluntarilor se adresează elevilor din clasele a XI-a și a XII-a din întreaga țară.
Olimpiada voluntarilor la UBB
Concursul are ca temă descrierea, într-un eseu redactat în limbile română maghiară sau o limbă de circulație internațională, a unor activități de voluntariat în domeniul psihosocial, realizate de elevi în cadrul unor programe de voluntariat organizate de școli, servicii sociale, ONG-uri sau organizate și conduse chiar de ei, arată reprezentanții UBB.
Participanții care obțin premii sau mențiuni își pot crește media obținută la admitere și șansele de a obține bursă în primul an de facultate, iar toți participanții, indiferent de calificativul obținut la concursul de eseuri, primesc o diplomă de participare.
”Concursul încurajează participarea elevilor la activități de voluntariat, acumularea de experiențe privind modalitățile de întrajutorare a semenilor și reflecția la aceste activități. Voluntariatul adolescenților este o formă importantă de participare la viața cotidiană, iar noi, prin acest concurs încercăm să creăm o formă de recunoaștere a activităților de voluntariat, de popularizare, de valorificare dar și de creditare a experiențelor rezultate prin implicarea în acțiuni de voluntariat”, a declarat decanul Facultății de Sociologie și Asistență Socială (FSAS), lect. univ. dr. Anca Simionca.
Data limită de înscriere la Olimpiada voluntarilor din acest an este 14 aprilie 2025. Mai multe detalii găsiți AICI.
EVENIMENT
Campionatul Mondial al Măcelarilor de la Paris, câștigat de Franța.Au participat, în premieră, și măcelarii de elită ai României

Echipa Măcelarii de Elită a României a participat, în premieră, în perioada 28-31 martie la World Butcher’s Challenge, Campionatul Mondial al Măcelarilor la Paris, unde s-a întrecut cu alte 14 echipe.
Festivitatea de premiere a avut loc, marți seara, și a început cu premierea ucenicilor, categorie la care a participat clujeanul Paul Cordea, care nu a prins podiumul, câștigător fiind un măcelar francez.
Tot un francez a câștigat trofeul pentru cel mai tânăr măcelar.
Câștigătoare și campioană mondială a fost desemnată echipa gazdă, Franța, locul 2 a fost ocupat de Germania, iar pe locul 3 s-a clasat Australia.
Participarea, pentru prima oară, a echipei României a fost posibilă grație demersurilor lui Cosmin Moldovan, CEO al Carmangeriei Moldovan din Cluj-Napoca, acesta fiind și jurat al World Butcher’s Challenge.
De altfel, ”măcelarii de elită” ai României s-au antrenat la Cluj-Napoca pentru campionatul de la Paris.
EVENIMENT
Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public. NU mai trebuie depuse copii după documente

Obligativitatea prezentării sau depunerii de către beneficiari a copiilor documentelor prevazute de legislația din domeniul de activitate al caselor teritoriale de pensii a fost eliminată.
Astfel, potrivit prevederilor Legii nr.9/2023, fotocopierea gratuită a documentelor originale este asigurată de Casa de Pensii Cluj.
Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public
Conform noi legislații, care a intrat anul trecut în vigoare, există mai multe categorii de pensii care se acordă în sistemul public. Atenție! O persoană poate beneficia de o singură categorie de pensie în sistemul public.
Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public:
- pensia pentru limită de vârstă;
- pensia anticipată;
- pensia de invaliditate;
- pensia de urmaş.
Dreptul la pensie, se acordă, la cerere, în condiţiile prevăzute de lege, arată reprezentnații Casei de Pensii.
Astfel, pensia se acordă în următoarele cazuri:
- persoanelor asigurate obligatoriu, prin efectul legii, cât și celor asigurate voluntar;
- elevilor, ucenicilor şi studenţilor care au capacitatea de muncă diminuată din cauza bolilor profesionale sau accidentelor de muncă survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale;
- persoanelor care, la data solicitării drepturilor de pensie, nu mai au calitatea de asigurat;
- urmaşilor persoanelor susmenționate, respectiv copiii şi soţul supravieţuitor.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Caritate în modă: o nouă ediție ReClothing la Cluj-Napoca, pentru o cauză nobilă

Patru zile de târg și peste 1.000 de articole vestimentare care își așteaptă noii proprietari vor fi prezente la Iulius Mall Cluj-Napoca în perioada 1-4 aprilie. Proiectul ReClothing aduce o nouă ediție anul acesta, împreună cu o nouă cauză caritabilă, îmbinând moda sustenabilă cu faptele bune.
Anul acesta, vânzările se vor duce către asociația Gabrielle, care este alături de femeile care suferă de orice formă de cancer.
La târg puteți găsi și haine de brand, în condiții excelente, de la tricouri și sacouri, la rochii de ocazie, pantofi sau accesorii.
“Ideea a pornit undeva în 2021, eu am o pasiune foarte mare pentru haine, dar mi-am dat seama de partea de risipă și de cât de mult risipesc oamenii, dar și de obiceiurile pe care eu le am.
M-am uitat în jurul meu, am discutat cu alte persoane, am consultat statisticile, care sunt foarte îngrijorătoare, am spus ca se pot face niște pași în direcția asta. În ultimii 3 ani și jumătate am salvat undeva la 15 tone de haine, iar la târgul acesta am reușit să strângem în jur de 550 de kilograme de haine”, declară Ioana Pîrlea, inițiator ReClothing
Hainele, fapte bune
Întrebată de unde se strâng aceste sute de kilograme de haine, Ioana ne-a informat că înaintea târgului se realizează o campanie de colectare, care se desfășoară tot în mall, tocmai pentru a implica oamenii și comunitatea și pentru a încerca să îi educe: “Principalul scop este să educăm oamenii, și să le arătăm că hainele pot să fie fapte bune pentru planetă și pentru comunitate”.
Ioana explică unde se vor duce banii strânși din această campanie: ,,Asociația Gabrielle susține femeile ce se luptă cu orice formă de cancer, și este fondată de o tânără care a trecut prin această boală, iar acum vrea să ajute alte femei prin diverse metode, iar banii vor merge către un fond gratuit de peruci pentru femeile care nu își permit acest tratament.”
Industria textilă este a doua cea mai poluantă industrie, după cea petrolieră, așadar inițiativele precum ReClothing ne arată că fiecare pas mic contează. Prin implicare, educație și susținerea unor cauze caritabile, poți contribui la un viitor mai sustenabil, în care moda nu înseamnă doar consum, ci și responsabilitate.
Târgul are o durată de 4 zile, de pe 1 până pe 4 aprilie, și se află în incinta Iulius Mall.
Andreea Paparuș