Connect with us

EVENIMENT

Șef Secția 4 Poliție Cluj: Problema acum nu este de a afla cine sunt autorii, ci de probatoriu. Este dificil de la o zi la alta

Publicat


sectia 4

Secția 4 Poliție este cea mai mare de la nivelul municipiului Cluj-Napoca, deservind cam jumătate din locuitorii urbei, peste 160.000 de clujeni locuind pe raza de competență a acestei unități de poliție. Șeful secției, comisarul Claudiu Vodea, explică într-un interviu pentru Cluj24 care sunt principalele probleme cu care se confruntă polițiștii de aici și dă sfaturi mănășturenilor pentru a nu cădea victime infractorilor.

Rep: Care este aria de competență a Secției nr.4 Poliție?

C.V.: – Din punct de vedere al populației, este cea mai mare secție din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca. Avem aproximativ 120-130.000 de persoane înregimentate din punct de vedere al evidenței populației și neoficial în jur de 160.000 de cetățeni, dar și circa 400 de străzi arondate.

Secția 4 Poliție își desfășoară activitatea în cartierele consacrate – Mănăștur, Plopilor Vechi, Plopilor, dar și în cartierele noi, partea din Făget, Edgar Quinet, Plopilor Noi, în construcție, ansamblurile rezidențiale în partea dinspre Calea Mănăștur.

Repartiția teritorială implică o distanță dintr-o extremă într-alta a secției de aproximativ 12 km.

Cazuistica Secției este diferită în funcție de categoriile de persoane care locuiesc pe raza noastră de competență. Astfel, în cartierul Mănăștur regăsim categoria persoanelor de vârsta a3a, în rândul cărora înregistrăm anumite cazuri de dispariții și plecări voluntare.

În afara procedurilor clasice, în aceste situații, colaborăm cu celelalte secții de poliție din municipiu, obținem sprijin din partea Poliției Locale, Jandarmeriei pentru acțiuni de căutare și găsire a persoanelor în cauză.

Polițiștii află ce obiceiuri au, posibile vicii, dacă obișnuiau să meargă într-o anumită zi și la anumită oră undeva, cu alte cuvinte refac traseul. Raportat la alte secții, avem destul de multe situații de acest gen și am luat măsuri pentru a gestiona corespunzător această cazuistică.

În cazul acelor situații unde cunoștem existența unor probleme de ordin medical sau știm că sunt persoane vârstnice, ținem legătura cu diverse asociații medicale sau de caritate care, la rândul lor, țin legătura cu familiile acestora.

Pe de altă parte, în cartier sunt persoane stabilite aici în perioada anilor 1950 – 1970, care domiciliază la bloc, în rândul cărora predomină, din păcate, cazurile de stări conflictuale în mediul familial. Pe scurt, unde există o populație mare sunt și probleme multiple. Sunt divergențe destul de multe dar, din fericire, polițiștii au reușit să le aplaneze de fiecare dată.

De asemenea, pentru prevenirea violenței domestice sau a stărilor conflictuale intrafamiliale, colaborăm cu președinții de asociație, administratori și vecini.

Cartierul s-a dezvoltat, în zonă au apărut persoane recent mutate, probabil uneori cu mentalități diferite, iar în anumite situații s-au înregistrat anumite divergențe între membrii aceleiași generații, dar și între tineri și generația vârstnică.

Sunt unii cetățenii care reproșează Poliției că, în anumite cazuri, nu se iau măsuri.

Noi luăm măsuri de fiecare dată când suntem sesizați cu privire la un eveniment, însă să nu uităm că una dintre competențele Poliției este aceea de a identifica persoana, de a găsi autorul unei fapte de natură penală și de a administra probe, fiindcă este nevoie de probatoriu pentru ca Justiția să-și exercite rolul de a trage la răspundere autorii de infracțiuni.

Furturi din auto

Rep: Care sunt principalele tipuri de infracțiuni cu care se confruntă polițiștii Secției 4?

C.V.: Pe primul loc se numără furturile din autoturisme. Avem mulți cetățeni, multe autovehicule și se înregistrează o lipsă a locurilor de parcare. Paradoxal însă, deși am sperat că odată cu dezvoltarea parkingurilor supraetajate, se vor parca aici mașinile, constatăm că acestea se parchează, în continuare, pe marginea trotuarelor, dar și pe alei și străduțe întunecate, unde există vegetație, fiind astfel mai greu de supravegheat non-stop.

Particularitatea furturilor din auto este că sunt fapte de conjunctură. Foarte mulți șoferi sunt neatenți, neglijenți cu bunurile personale, lasă mașinile deschise și neasigurate, iar înăuntru se găsesc portmonee cu bani, borsete, genți, poșete, haine.

Noi identificăm autorii, însă există și un aspect referitor la pericolul social al faptei în cadrul activităților specific realizate de organele de urmărire penală, iar în situația în care autoturismul era neasigurat/deschis, este oarecum o invitație pentru făptuitor, pe scurt, ușa deschisă și portmoneul pe bord. Problema fundamentală a Poliției acum nu este de a afla cine sunt autorii, ci de probatoriu, dar este uneori dificil de la o zi la alta. Este uneori dificil de la o zi la alta, minunile se întâmplă în filme, realitatea cere metodică, perseverență și efort susținut.

Colegii noștri au o încărcătură uriașă de cazuri și un volum foarte mare de dosare în lucru, noi administrăm probe astfel încât să clarificăm situațile cât mai repede și să înaintăm unității de parchet dosarele cu propuneri legale, însă uneori nu este deloc ușor tocmai din cauza volumului mare de muncă.

Deficit de personal

Rep: Din punct de vedere al personalului Secției 4, vă confruntați cu o lipsă cronică de polițiști? Ce ar trebui făcut?

C.V: Întradevăr, la nivelul secției se înregistrează un deficit de personal, însă logistic vorbind suntem bine asigurați, atât cu mașini de intervenție și patrulare, cât și ca echipament, având inclusiv veste anti-glonț, maieu anti-înjunghiere, pistoale Beretta.

Desigur, dezideratul nostru este reducerea acestui deficit de personal care ar conduce la creșterea eficienței.

Rep.: Ce probleme specifice au fost constatate în perioada de pandemie?

C:V: Au crescut cazurile de violență domestică și stările conflictuale, în ultimii doi ani, pe fondul pandemiei. Un alt efect colateral îl reprezintă creșterea cazurilor de înșelăciune pe internet. Oamenii comandă de acasă, cumpără online și cad victime unor infracțiuni informatice.

Rep: Care este relația cetățenilor în raport cu polițiștii secției?

C.V: Percepția cetățenilor este, în general, una bună. Din păcate, nu mai avem întâlnirile periodice, față în față, cu președinții asociațiilor de proprietari, din cauza contextului pandemic, prin intermediul cărora diseminam sfaturi, pliante, recomandări, prelucram fenomene concrete, iar reprezentanții asociațiilor, la rândul lor, informau locatarii.

Le solicitam ajutorul, erau întâlniri eficiente. Acum ținem legătura telefonic, dar nu e același lucru.

Am încercat, în această perioadă, să monitorizăm grupurile de pe rețelele sociale ale cartierului, unde se mai ridică anumite probleme și în cazul cărora intervenim prompt.

Clujenii să fie vigilenți

Rep. Ce mesaj transmite mănășturenilor pe linie de prevenție? La ce să fie atenți?

C.V: Să fie vigilenți, să nu își lase obiecte de valoare la vedere în mașinile parcate, să își închidă și să își asigure portierele. Să nu anunțe pe rețele sociale când pleacă de acasă în concediu sau în weekend și cât stau, să nu își pună pe rețele sociale poze cu obiecte de valoare – ceasuri scumpe, bijuterii, pentru că hoții au o vorbă, ”ce vede ochiul, nu lasă mâna”.

De asemenea, să nu lase geamurile de la apartamente deschise sau rabatate, până la etajul 1 inclusiv, să colaboreze cu vecinii, pentru a mai verifica dacă sunt persoane străine în zonă.

Sunt utile și camerele video de supraveghere instalate la blocuri.

Cine este Claudiu Vodea

La începutul carierei profesionale, Claudiu Vodea a fost învățător în Apahida și a intrat în Poliție după 2000, fiind specializat în investigații criminale – judiciar.

A fost timp de 8 ani subofițer, după care, în 2008 a trecut în corpul ofițerilor în urma unui concurs.

Anterior, a cochetat și cu presa și câștigat o bursă de jurnalist. Premiul a constat într-un interviu cu Octavian Paler, dar și în apariția unui editorial în ziarul ”Adevărul”.

Contact Secția 4 Poliție

Mănășturenii se pot adresa Secției 4 Poliție la sediul de pe strada Bucium fn, zona Colina, sau la numărul de telefon 0264-425.771, e-mail: sectia4manastur@cj.politiaromana.ro

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

 

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CULTURA

„Între pite”, în satul clujean Ceaba. Din ce făceau strămoșii pâine, când nu mai aveau nici făină de grâu, nici de porumb

Publicat

În satul Ceaba din județul Cluj, una dintre cele mai grele perioade era cunoscută sub numele de „între pite”, ce desemna perioada dintre seceriș și treierat. În acest interval, gospodarii trăiau cu ce aveau la îndemână.

În „vremea dintre pite”, oamenii nu mai aveau făină nici de grâu, nici de porumb, așa că mergeau în holde, secerau câțiva snopi de grâu, îi îmblăteau cu bâta pe un lipideu mare și duceau sacii cu greu, în spate, la moara din Batin – consemnează Monografia satului Ceaba, semnată de Vasile Lechințan și Ioan Zegrean.

Dacă cineva întreba când s-a petrecut un anume eveniment, răspunsul putea fi: „a fost între pite”. Așa se spunea și despre cineva care a murit în acea perioadă grea – „a murit între pite”.

„În perioada «dintre pite» (de la secerat până la treierat) nu aveau oamenii nici făină de grâu, nici de porumb, ca să facă pâine sau mălai și atunci mergeau în holdă și secerau câțiva snopi și îi îmblăteau cu o bâtă pe un lipideu mare și duceau grâul cu sacul în spate la moară, la Batin, aflăm din Monografia satului Ceaba, autori Vasile Lechințan și Ioan Zegrean.

În sat era vorba că un eveniment sau altul a avut loc „între pite”, ca perioadă de timp. De exemplu, se spune că cineva «a murit între pite»”, arată pagina Tradiții Clujene.

Mălaiul, comoara copilăriei

Când nu era post, mălaiul devenea deliciul casei. Se punea slănină în aluatul de mămăligă, iar după ce se cocea, aroma era de neuitat. Se cocea doar o dată pe săptămână, iar acea zi era o adevărată sărbătoare pentru copii.

„Pe vremuri se făcea și mălai și abia așteptau copiii să mănânce mălai cald. Când nu era post «obiceiul la noi era să se pună slănină în aluatul de mălai și când se cocea era foarte bun, cu slănina noaptă în mălai». Se cocea o dată pe săptămână și «o săptămână tot rodeam la mălai». De multe ori oamenii mergeau la lucru doar cu mălai în traistă și când se întâlnea cu cineva era întrebat: «Măi, Grigor, ce-ai merinde?», și el răspundea: «Mălai sân(g)ur!»”, se mai arată în postare.

Vaca cu lapte, nelipsită din zestrea miresei

Odată cu măritișul, mireasa aducea în casa soțului o vacă cu lapte, parte din zestrea obligatorie: „De regulă, la mirese se dădea ca zestre o vacă cu lapte, pe care o ducea în gospodăria soțului și se zicea la masă, mai ales pentru copii, ca să nu mănânce prea mult lapte: «mai ptitos/mai mămăligos, că vaca-i a nevestei»”.

Astfel de povești, expresii și obiceiuri locale sunt o oglindă a vieții rurale de altădată, în care fiecare fir de grâu era muncit cu trudă, iar fiecare bucată de mălai era savurată cu recunoștință.

Foto: Mălai cu slănină / Orman, jud. Cluj / Arhiva CJCPCT Cluj

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Avertisment MAI: Ecosistem de conturi false pe rețeaua de socializare TikTok, concepute pentru a induce în eroare cetățenii

Publicat

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a emis un avertisment public privind existența „unui ecosistem de conturi false” pe platforma TikTok care se prezintă drept pagini oficiale ale instituției sau ale angajaților săi.

Conform informațiilor furnizate de MAI, aceste conturi folosesc fotografii, clipuri video și postări preluate de pe paginile instituționale pentru a câștiga credibilitate în fața utilizatorilor.

„Vă informăm asupra existenței unui ecosistem de conturi false pe rețeaua de socializare TikTok, conturi care sunt prezentate ca fiind ale unor agenți sau ofițeri de poliție sau chiar ca fiind pagini oficiale ale MAI sau structurilor din minister.

Postările de pe aceste conturi sunt special concepute pentru a induce în eroare cetățenii și pentru a aduce prejudiciu de imagine Ministerului Afacerilor Interne și angajaților instituției noastre.

Pentru a câștiga credibilitate, pe aceste conturi sunt preluate fotografii, clipuri video, sau postări publicate de paginile instituționale ale structurilor ministerului”, a avertizat MAI.

Care sunt conturile vizate?

Conturile identificate ca făcând parte din acest ecosistem sunt următoarele: @emiemiemi84, acesta fiind și contul principal, @politisti_ro.fp, @politia.romana66, @politia.roman, @politiaromanaofficial, @jandarmeria_romana_112, @_mai.romania, @politisti.romania, @politisti112, @politistui_ro, @denis_politia_romana.

„Reiterăm faptul că aceste conturi sunt false, nu aparțin Ministerului Afacerilor Interne, iar cei care le gestionează postează conținut care contravine eticii profesionale și care aduc atingere intereselor cetățenilor români.

Evitați să comentați la postările acestor conturi, să urmăriți conturile, ori să distribuiți postările promovate în ecosistemul prezentat”, a mai transmis MAI.

Citește mai departe

EVENIMENT

Situația taximetriștilor de la Aeroportul Cluj, scăpată de sub control? Sesizare pe MyCluj: „Ne-a dat jos!”

Publicat

Un clujean cu un copil mic a fost dat jos din mașină de către un șofer de taxi care, potrivit sesizării depuse pe platforma MyCluj, a refuzat să ofere explicații și a reacționat agresiv verbal.

„O nouă călătorie cu avionul, o nouă aventură la sosire cu taximetriștii. Minunat să îți bată cineva joc de tine când ajungi acasă. De data aceasta, domnul Isidor din câte spunea un coleg de-al dânsului, nu a avut loc să ne puna toate bagajele în portbagaj (au ramas cele 2 ghiozdane pe care le aveam în spate). Fiind cu un copil mic, am pus cele 2 ghiozdane între noi pe bancheta din spate, nu le-am ținut în brațe. Domnul a început să strige la noi să punem bagajele pe jos, iar după ce l-am întrebat de ce să facem asta, a spus că nu e obligat să ne explice de ce și că dacă nu ne convine ne dă jos. Și ne-a dat jos”, relatează pasagerul.

„Ca de fiecare dată, am ajuns să chemăm Bolt”

Din păcate, nu este un caz izolat. Situațiile tensionate și atitudinea lipsită de respect a unor taximetriști de la aeroport au fost semnalate și în alte rânduri.

„Ca de fiecare dată, am ajuns să chemăm Bolt cu standul plin de taximetriști”, mai spune reclamantul, semnalând că pasagerii evită serviciile taxi din fața aeroportului din cauza comportamentului prestatorilor.

Sesizarea este însoțită și de poze cu indicativul mașinii, iar autorul sesizării subliniază că nu cere altceva decât un serviciu corect pentru banii plătiți: „Mi-aș dori mult ca acest gen de situație să nu mai existe și să pot beneficia de un serviciu corect pentru banii pe care îi plătesc”.

Sesizarea figurează pe platformă ca fiind „în lucru”.

FOTO: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

Taxă auto pentru mașinile poluante din România. Vizați, proprietarii de mașini VECHI

Publicat

rabla

Anumiți șoferi vor fi vizați de o nouă taxă auto care va fi introdusă în România. Tanczos Barna, ministrul Finanțelor, a făcut noi precizări.

Este vorba despre taxa auto pentru mașinile poluante, iar printre cei afectați vor fi proprietarii de autoturisme vechi. Măsura taxării autovehiculelor va fi introdusă în urma solicitărilor de la Bruxelles, fiind prevăzută în PNRR, conform Fanatik.

Taxă auto pentru mașinile poluante din România. Vizați, proprietarii de mașini VECHI

Tanczos Barna, ministrul Finanțelor, a vorbit despre acest subiect în cadrul ședinței de Guvern de joi, menționând că până acum nu s-a luat o decizie asupra formulei de calcul. Ministrul spune că propunerile vor fi făcute de autoritățile locale.

El a precizat că noua taxă auto va fi „la pachet” cu celelalte schimbări din sistemul fiscal. „Nu s-a stabilit formula de calcul şi nici n-am avut discuţii concrete cu reprezentanţii autorităţilor locale, asociaţia comunelor, asociaţia oraşelor sau municipiilor, pentru că trebuie să vină la pachet cu celelalte modificări ale sistemului fiscal.

Cu siguranţă, la momentul oportun, o să avem o dezbatere şi pe această temă. Şi aici, în principiu, propunerile trebuie să vină din partea acestor asociaţii, pentru că primăriile sunt cele care aplică implementarea, sau implementează aceste colectări de taxe locale şi, în mod normal, primele propuneri trebuie sa vină din partea lor”, a declarat Tanczos Barna, conform Agerpres.

Modificarea impozitării autovehiculelor

În luna februarie, ministrul de finanțe spunea că statul român va trebui să implementeze aceste schimbări privind taxarea autovehiculelor care poluează. România și-a asumat măsură în 2021 prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Tanczos Barna a subliniat atunci că cei care dețin mijloace de transport mai poluante față de alte autovehicule vor fi nevoiți să plătească o taxă mai mare. Cel mai probabil, aceasta va fi stabilită ținându-se cont de nivelul de poluare al fiecărui autoturism.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate