Connect with us

EVENIMENT

Secţia 2 POLIŢIE Cluj-Napoca. ŞEFUL secţiei, Ciprian Neag: „Poliţia e MÂNA de FIER care ar trebui să aibă şi mănuşa de catifea”

Publicat


De regulă, poliţiştii nu sunt prea simpatizaţi de români. Sau, cel puţin, nu erau. Dar şi ca urmare a ceea ce însemna poliţia/miliţia în regimul comunist. Deşi, erau şi atunci oameni între poliţişti/miliţieni. Lucrurile s-au schimbat între timp. Poliţistul de astăzi e, dincolo de meseria lui, un om ca toţi oamenii. Cu calităţi şi cu defecte. Cu sentimente. Cu preocupări, cu probleme, cu slăbiciuni şi virtuţi. Cu familie şi prieteni, cu simpatii şi antipatii.

Dar, spre deosebire de omul de rând, el este şi o mână a legii. Situaţie în care ar trebui să facă, atât cât poate, abstracţie de subiectivismul său şi să aplice normele legale cu obiectivitate. Reuşeşte? Nu reuşeşte?

Începând de astăzi, Cluj24 trece în revistă secţiile de poliţie şi Cluj-Napoca. Şi, poate, şi poliţiile municipale, orăşeneşti şi comunale din judeţul Cluj. Activitate, preocupări, oameni.

Cine, ce

Potrivit IPJ Cluj, Secția 2 Poliție desfăşoară activităţi de menţinere a ordinii şi liniştii publice, a siguranţei cetăţeanului, de prevenire şi combatere a fenomenului infracţional şi de identificare şi contracarare a acţiunilor elementelor care atentează la viaţa, libertatea, sănătatea şi integritatea persoanelor, a proprietăţii private şi publice, precum şi a altor interese legitime ale comunităţii în zona aflată în responsabilitate pe raza municipiului Cluj-Napoca.

Structura sa este compusă din Compartimentul Secretariat, Documente Clasificate şi Arhivă; Compartimentul Personal de Serviciu; Compartimentul de Ordine Publică; Compartimentul de Investigaţii Criminale; Compartimentul Evidenţe Operative şi Compartimentul Deservire.

Contact, la telefon 0264450043 sau E-mail: sectia2marasti@cj.politiaromana.ro.

Ce zice şeful

Conform şefului Secţiei 2, comisar-șef Ciprian Neag, secţia pe care o conduce este un cam de centru, din punct de vedere geografic.

„Cartierul Mărăşti, în general, de la secţie până în Piaţa Mihai Viteazu, str. Voiteşti, apoi pe cursul Someşului până în spate la Piaţa 1 Mai, apoi pe Câmpul Pâinii, continuăm pe Răsăritului, până şa IRA. De la Podul IRA, pe Aurel Vlaicu, Teodor Mihali, Năsăud, Traian Moşoiu şi Piaţa Avram Iancu. Suntem secţie de centru pentru că majoritatea au limite exterioare cu ruralul, noi suntem înconjuraţi de alte secţii.

Cu ce ne ocupăm: tot ce nu are domiciliu sau are legătură cu străinătatea sau e mai deosebit. Avem competenţă pe judecătorie, tribunal, curtea de apel, infracţiunile care se comit acolo, mărturie mincionoasă, inducerea în eroare a organelor judiciare, primim şi infracţiunile judiciare de la instanţe. În rest, competenţă de drept comun, tot ce nu e pe o anumită linie –rutieră, arme, substanţe toxice, omoruri, tâlhării, jafuri, infracţionalitate economică.

Instrumentăm dosare ce vizează infracțiuni din sfera contra persoanei, mai exact cazuri de agresiune, amenințări, fapte din categoria violenței domestice, dar și altele. Cu toate acestea, cele mai multe dintre cazurile noastre (peste 60%) privesc infracționalitatea contra patrimoniului și evidențiem aici furturile, abuzurile de încredere, înșelăciunile, etc.

Lucrăm sub coordonarea parchetelor de pe lângă Judecătorie, Tribunal și, în mare parte, instrumentăm dosarele privind fapte care s-au produs pe raza noastră teritorială de activitate și nu se află în competența altor structuri specializate”, explică Ciprian Neag.

Poliţist din copilărie

Şi pentru că omul sfinţeşte locul, am încercat să aflăm câte ceva şi despre şeful secţiei, comisarul de poliţie Ciprian Neag. El conduce secţia din februarie 2016 şi era atunci, la 32-33 de ani, printre cei mai tineri şefi din poliţia clujeană.

„Am lucrat aici ca poliţist, înainte de a fi şef al secţiei, vreo 3 ani, după care am plecat pe la alte structuri prin IPJ, tot pe partea de anchetă de investigaţii criminale, care e cumva meseria mea de bază. Şi am revenit aici ca şef împuternicit, îi ştiam pe toţi colegii şi a fost foarte uşor să ne adaptăm unii cu ceilalţi. În poliţie sunt din 2007. Am terminat Academia de Poliţie, 2003-2007. Imediat după liceu m-am mai înscris la o facultate, dar am renunţat, am zis că merg numai pe poliţie”, spune Cirian Neag.

 Ce l-a împins spre poliţie?

„Cred că ceva din copilărie, mi-au plăcut chestiile astea, mă visam că sunt poliţist. Eu mi-am dorit cumva de când eram mic, era, aşa, un vis, că vreau să mă fac poliţist. Tuturor copiilor le place uniforma. Cam prin liceu am şi luat decizia, că îmi plăcea. În clasa a XII-a mă şi sprijineau profesorii, că ştiau. Învăţam bine la unele materii.

Da, poliţia îmi place. Mi-a plăcut atunci şi-mi place şi acum. Dar nu numai că stau la birou. Acum vă dau din casă. Noi lucrăm excesiv cu hârtii. Birocraţie, e foarte multă birocraţie la noi. Există şi o glumă: dacă mănânci o ciocolată în final trebuie să faci un proces verbal de distrugere a ambalajului. Cumva suntem tentaţi, mai ales ca manageri, ca hârtiile să fie în regulă şi la timp etc, dar trebuie să ai şi componenta de relaţionare cu colegii, cu subordonaţii. Noi le zicem colegi, mai ales că suntem tineri, şi eu, şi adjunctul.

Avem colegi şi mai tineri, şi mai în vârstă, dar cumva am crescut alături de ei şi le zicem colegi şi cumva relaţionăm şi pe aspectul acesta. Şi, da, trebuie să continuăm şi partea de relaţie cu ei, relaţie profesională, uneori chiar şi umană, că trebuie să-l ajuţi pe om şi atunci când are nevoie”, povesteşte şeful Secţiei 2.

Momentul în care reuşeşti să rezolvi o speţă şi-l vezi pe om mulţumit

Reporter: Ce v-a rămas mai mult în minte din activitatea de poliţist? Satisfacţii?

Ciprian Neag: Momentul în care faci treabă bună, e satisfacţia că te-ai implicat într-un caz. Nu-s toate cazurile la fel, te afectează şi pe tine emoţional, adică empatizezi mai mult cumva cu cetăţeanul, cu victima respectivă. Şi în momentul în care reuşeşti să rezolvi speţa respectivă şi să-l vezi şi pe om mulţumit, pe victimă, parcă ai satisfacţia aceea de poliţist, că ai rezolvat cazul.

Da şi nu

Rep: Aţi vorbit de empatie. Dar în general, mă rog, multă lume, ca să nu generalizăm, sunt de părere că poliţiştii vor doar să te „taxeze”, eufemistic vorbind.

CN: Da şi nu. Aveţi dreptate, aşa se zice. Numai că –şi în cărţi scrie chstiunea asta-, poliţia e mâna puternică, mâna de fier care ar trebui să aibă şi mănuşa de catifea. Adică, noi suntem braţul legii, trebuie să o aplicăm, dar nu înseamnă că nu înţelegem sau că nu empatizăm cu victimele. Dar empatizarea are o limită. Adică, nu e empatizarea pe care o am personal cu un prieten, cu o cunoştinţă, ci e empatizarea aceea legală. Adică, ok, tu eşti imparţial, pentru că ţii cont. Şi-mi place foarte mult chestiunea asta din dreptul roman, că romanii niciodată nu condamnau pe cineva până nu ascultau şi cealaltă parte. Mi se pare cel mai mare progres al sistemului judiciar de-a lungul timpului.

Atunci, nu poţi doar să empatizezi cu victima, indiferent cât de agresată sau cât de păgubită ar fi fost ea şi să nu ţii cont şi de partea cealaltă. De multe ori, într-adevăr, victima este şocată, aproape că te impresionează, dar trebuie să ţii cont de toate lucrurile. Câteodată nici victimele nu sunt sincere. Da, trebuie să-l înţelegi pe om, să-l respecţi, dar să ţii cont de tot ce este implicat. Trebuie să fii imparţial. Şi eu nu le văd ca fiind incompatibile empatia, pe care i-o acorzi victimei, cu imparţialitatea.

O intervenţie la secundă, voia să dea foc apartamentului

Rep: Cazuri mai deosebite care v-au rămas în minte?

CN: Cazuri deosebite noi le considerăm pe cele de impact, unde efectiv cumva suferă sau se întâmplă în spaţiul public şi imediat societatea şi presa reacţionează. Nu poţi să nu iei atitudine, îţi vine să te ridici de pe scaun şi să mergi să rezolvi speţa respectivă. Cazuri deosebite sunt cele la care lucrezi din greu ca să ajungi să pui cap la cap şi imagini, şi martori, şi anchete, şi informatori, şi să ajungi să găseşti autorul. Şi mă refer nu atât la autorii aceştia de drept comun, care au furat azi şi peste o lună fură din nou, ci la cei care vin şi nu lasă urme. Acestea mi se par cazuri mai deosebite şi mă definesc şi pe mine ca judiciarist.

Îmi amintesc de un caz, o intervenţie a unui coleg. Era un conflict în familie, în care soţul ameninţa că dă foc apartamentului. Colegii, când au avut apelul, au intervenit de urgenţă şi au apucat să deschidă uşa şi el era cu bricheta în mână şi dăduse drumul la caz. A fost la secundă. Cred că am prevenit atunci o tragedie.

(MaAv)Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

FOTO. Copii MUTAȚI în alte clădiri după ce OPC Cluj a închis temporar o GRĂDINIȚĂ. Igrasie și miros de mucegai

Publicat

De

Inspectorii OPC Cluj au amendat Grădinița cu orar prelungit Camigo din Dâmbu Rotund și au închis clădirea, după o reclamație venite din partea unui părinte.

Inspectorii au găsit mai multe nereguli, printre care și faptul că substanțe dezinfectante erau ținute în zonele unde se aflau și copiii.

Copii MUTAȚI în alte clădiri după ce OPC Cluj a închis temporar o GRĂDINIȚĂ. Igrasie și miros de mucegai

Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Cluj a desfășurat o acțiune de control la grădiniță în urmă cu două zile.

Verificările s-au efectuat ca urmare a unei reclamații și au urmărit modul în care sunt respectate prevederile legale în domeniu.

Ținând cont de neregulile constatate, la Grădinița cu program prelungit Camigo 3, echipa de control a aplicat 2 amenzi contravenţionale, în cuantum de 20.000 de lei și au decis oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficiențelor.

De asemenea, au dispus ca preșcolarii să fie relocați la celelalte puncte de lucru din Cluj-Napoca, începând cu data de 28.11.2023

Ce nereguli s-au găsit

În urma acțiunii, comisarii OPC Cluj au identificat mai multe deficiențe, după cum urmează:

  • spațiile unde își desfășurau activitatea preșcolarii erau improprii prin existența igrasiei și a unui miros de mucegai înțepător
  • lista meniu era incompletă, fără menționarea alergenilor
  • substanțe dezinfectante și degresante depozitate în zona unde se desfășoară activitățile curente ale preșolarilor

Foto: OPC Cluj

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Iulius Mall Cluj și Asociația HPDI „Creștem Binele” organizează o expoziție CARITABILĂ pentru construirea unui centru de meserii

Publicat

iulius mall cluj

Fiecare dintre noi poate sprijini educația, cu mici gesturi care se transformă în piloni de sprijin pentru copii. La Iulius Mall are loc o expoziție caritabilă, unde fiecare piesă achiziționată ajută la construirea unui centru de meserii. În această săptămână va avea loc și târgul Expo Bag, dar și unul de Handmade, unde cei mai iscusiți artizani își vor expune creațiile. Te așteptăm  în Iulius Mall, locul unde ai parte mereu de experiențe noi!

Până pe 10 decembrie 2023, ai ocazia să „pui o cărămidă” la construirea unui centru de meserii în localitatea Nistorești, Vrancea, împreună cu Asociația HPDI „Creștem Binele”, în cadrul expoziției caritabile, aflate la etajul 1 al Iulius Mall, zona Adidas.

Iulius Mall Cluj și Asociația HPDI „Creștem Binele” organizează o expoziție CARITABILĂ pentru construirea unui centru de meserii

Aici sunt expuse 20 de lucrări unice, create de 9 artiști autohtoni, iar achiziționarea unui tablou contribuie la construirea centrului de meserii. Alexandru Dandu, Andreea Bereneant, Andrei Costache, Cătălin Lupu, Gabor în civil, Home Boy, Irlo Doidoi, Monica Păduraru și Pisica Pătrată sunt artiștii care expun în Iulius Mall. Tablourile pot fi văzute în Iulius Mall și achiziționate de pe site-ul Asociației HPDI „Creștem Binele”.

În Iulius Mall are loc și Târgul de Handmade, unde artizanii își expun creațiile unicate, lucrate cu meticulozitate, care pot fi darul perfect pentru cei dragi. Până pe 12 decembrie, îi găsești pe meșteșugari la parter, zona H&M.

Târgul Expo Bag este prezent la etajul Iulius Mall, până pe 24 decembrie. Doamnele și domnișoarele vor găsi o varietate de genți, potrivite pentru orice tip de eveniment.

Citește mai departe

ECONOMIE

Casa Verde: Capacitățile fotovoltaice instalate de PROSUMATORI, mult mai mari decât consumul propriu, duc la PENALIZARE

Publicat

panouri fotovoltaice (5)

Dacă unii prosumatori își instalează capacități fotovoltaice mult mai mari decât consumul propriu, aceștia vor fi penalizați, anunță ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Acesta consideră că ei nu procedează corect și nu trebuie să beneficieze de facilitățile stabilite prin lege pentru prosumatori, scrie Alba24.ro.

El spune că a convenit cu omologul său de la Mediu, Mircea Fechet, ca următorul program Casa Verde să includă fonduri pentru achiziția de baterii de stocare a energiei.

Casa Verde: Capacitățile fotovoltaice instalate de PROSUMATORI, mult mai mari decât consumul propriu, duc la PENALIZARE

„Din perspectiva mea, prosumatorii trebuie încurajați, dar trebuie să asigurăm un mediu corect.

Există și situații în care prosumatorii instalează o capacitate mult peste consumul propriu. Acest comportament incorect ar trebui sancționat într-un fel.

Nu poți avea o capacitate de zece ori, de douăzeci de ori, de treizeci de ori mai mare decât cea necesară pentru autoconsum.

Asta înseamnă că beneficiezi de anumite facilități pe care nu ar trebui să le ai.

Dacă ești prosumator nu ești un producător pur, nu acesta este sensul acestui fenomen.

Este în interesul consumatorilor corecți să sancționăm, împreună cu ANRE, aceste situații”, a spus ministrul.

Burduja a mai spus că, la nivelul Dispeceratului Energetic Național, prosumatorii realizează dezechilibre care pot fi cu greu gestionate.

Persoanele fizice care și-au instalat panouri pentru consum propriu, ar suferi de pe urma celor mari, care fac din asta o afacere.

Casa Verde: 500 de milioane de euro pentru capacități de stocare

Vor fi alocate pentru capacități de stocare, peste 500 de milioane de euro din Fondul de Modernizare.

„Am convenit împreună cu ministrul Mediului, Mircea Fechet, ca următoarele programe Casa Verde să includă componenta de stocare.

Stocarea în baterii este scumpă și fără un sprijin nu rentează pentru prosumatori”, a spus Burduja.

Casa Verde Fotovoltaice: Prețuri mai mari de la 1 ianuarie 2024

De la 1 ianuarie 2024 intră însă în vigoare ordonanța cu măsurile fiscale care crește TVA la panourile fotovoltaice de la 5% la 9% ceea ce va provoca o schimbare a prețurilor pentru instalarea instalațiilor.

Deocamdată nu se știe cum vor aplica instalatorii această măsură fiscală, mai ales în cazul beneficiarilor eligibili care deja și-au ales instalatorii.

Ofertele instalatorilor au contat pentru alegerea acestora de către beneficiari. Au fost de exemplu oferte de panouri  de 5,5 kw cu un aport al beneficiarilor de 2000 de lei.

Creșterea TVA de la 1 ianuarie 2024 va modifica și aceste prețuri, iar unii dintre instalatori pentru a putea să își mențină clienții vor trebui să recurgă la diverse artificii.

Unul dintre acestea ar putea fi scăderea puterii instalate beneficiarilor, pentru a se putea încadra în aceleași oferte.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Uriașul DEFICIT bugetar periclitează poziția leului

Publicat

euro ok

Situația precară a Finanțelor publice începe să pună presiune asupra cursului euro/leu și există riscul creșterii costurilor la care se împrumută România, în cazul în care marile agenții de rating vor decide să modifice în mod negativ notele.

Recent, agențiile Moody’s și Fitch au semnalat faptul că implementarea noii legi a pensiilor va avea impact negativ pentru finanțele publice, prin creșterea deficitului bugetar.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Uriașul DEFICIT bugetar periclitează poziția leului

Iar marți, Ministerul Finanţelor a prezentat cele mai noi date care arată că datoria guvernamentală a crescut în primele nouă luni la 759,342 miliarde lei iar deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,97% din PIB după primele 10 luni ale acestui an, față de 3,34% în perioada similară din 2022.

Pe acest fond negativ, cursul euro a crescut marți de la 4,9702 la 4,9723 lei iar culoarul de tranzacționare s-a îngustat la 4,972 – 4,973 lei.

„Indicele ROBOR la trei luni (…) s-a menținut la 6,25%”

Înainte de intrarea în minivacanța prilejuită de Ziua Națională, piața monetară s-a consolidat la valori comparabile cu cele de la sfârșitul lui iunie 2022.

Marți, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, s-a menținut la 6,25%, față de 6,34% la începutul lunii. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 6,32%, după ce la începutul lunii se situa la 6,43%. Indicele la 12 luni a stagnat la 6,39%, comparativ cu 6,53% la debutul lui noiembrie.

Moneda americană avea o evoluție mixtă față de principalele valute iar cursul ei a crescut de la 4,5369 la 4,5419 lei, în condițiile în care ea fluctua în culoarul 1,0934 – 1,0963 dolari/euro, valori apropiate de cele de la începutul săptămânii.

„Criptomonedele aveau o tendință descendentă”

Media francului elvețian a scăzut de la 5,1561 la 5,1534 lei. În schimb, cursul lirei sterline a crescut de la 5,7250 la 5,7376 lei.

Aprecierea monedei americane și a metalului galben la 2.011 – 2.022 dolari/uncie, au contribuit la creșterea prețului gramului de aur la 294,1024 lei.

În regiune, media monedei maghiare s-a depreciat la 380,12 forinți/euro iar a celei poloneze s-a apreciat marginal la 4,3542 zloți/euro.

Criptomonedele aveau o tendință descendentă. Bitcoin se tranzacționa între 36.892 și 37.447 dolari iar ethereum fluctua în culoarul 1.997 – 2.040 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax