Connect with us

EVENIMENT

Secţia 2 POLIŢIE Cluj-Napoca. ŞEFUL secţiei, Ciprian Neag: „Poliţia e MÂNA de FIER care ar trebui să aibă şi mănuşa de catifea”

Publicat


De regulă, poliţiştii nu sunt prea simpatizaţi de români. Sau, cel puţin, nu erau. Dar şi ca urmare a ceea ce însemna poliţia/miliţia în regimul comunist. Deşi, erau şi atunci oameni între poliţişti/miliţieni. Lucrurile s-au schimbat între timp. Poliţistul de astăzi e, dincolo de meseria lui, un om ca toţi oamenii. Cu calităţi şi cu defecte. Cu sentimente. Cu preocupări, cu probleme, cu slăbiciuni şi virtuţi. Cu familie şi prieteni, cu simpatii şi antipatii.

Dar, spre deosebire de omul de rând, el este şi o mână a legii. Situaţie în care ar trebui să facă, atât cât poate, abstracţie de subiectivismul său şi să aplice normele legale cu obiectivitate. Reuşeşte? Nu reuşeşte?

Începând de astăzi, Cluj24 trece în revistă secţiile de poliţie şi Cluj-Napoca. Şi, poate, şi poliţiile municipale, orăşeneşti şi comunale din judeţul Cluj. Activitate, preocupări, oameni.

Cine, ce

Potrivit IPJ Cluj, Secția 2 Poliție desfăşoară activităţi de menţinere a ordinii şi liniştii publice, a siguranţei cetăţeanului, de prevenire şi combatere a fenomenului infracţional şi de identificare şi contracarare a acţiunilor elementelor care atentează la viaţa, libertatea, sănătatea şi integritatea persoanelor, a proprietăţii private şi publice, precum şi a altor interese legitime ale comunităţii în zona aflată în responsabilitate pe raza municipiului Cluj-Napoca.

Structura sa este compusă din Compartimentul Secretariat, Documente Clasificate şi Arhivă; Compartimentul Personal de Serviciu; Compartimentul de Ordine Publică; Compartimentul de Investigaţii Criminale; Compartimentul Evidenţe Operative şi Compartimentul Deservire.

Contact, la telefon 0264450043 sau E-mail: sectia2marasti@cj.politiaromana.ro.

Ce zice şeful

Conform şefului Secţiei 2, comisar-șef Ciprian Neag, secţia pe care o conduce este un cam de centru, din punct de vedere geografic.

„Cartierul Mărăşti, în general, de la secţie până în Piaţa Mihai Viteazu, str. Voiteşti, apoi pe cursul Someşului până în spate la Piaţa 1 Mai, apoi pe Câmpul Pâinii, continuăm pe Răsăritului, până şa IRA. De la Podul IRA, pe Aurel Vlaicu, Teodor Mihali, Năsăud, Traian Moşoiu şi Piaţa Avram Iancu. Suntem secţie de centru pentru că majoritatea au limite exterioare cu ruralul, noi suntem înconjuraţi de alte secţii.

Cu ce ne ocupăm: tot ce nu are domiciliu sau are legătură cu străinătatea sau e mai deosebit. Avem competenţă pe judecătorie, tribunal, curtea de apel, infracţiunile care se comit acolo, mărturie mincionoasă, inducerea în eroare a organelor judiciare, primim şi infracţiunile judiciare de la instanţe. În rest, competenţă de drept comun, tot ce nu e pe o anumită linie –rutieră, arme, substanţe toxice, omoruri, tâlhării, jafuri, infracţionalitate economică.

Instrumentăm dosare ce vizează infracțiuni din sfera contra persoanei, mai exact cazuri de agresiune, amenințări, fapte din categoria violenței domestice, dar și altele. Cu toate acestea, cele mai multe dintre cazurile noastre (peste 60%) privesc infracționalitatea contra patrimoniului și evidențiem aici furturile, abuzurile de încredere, înșelăciunile, etc.

Lucrăm sub coordonarea parchetelor de pe lângă Judecătorie, Tribunal și, în mare parte, instrumentăm dosarele privind fapte care s-au produs pe raza noastră teritorială de activitate și nu se află în competența altor structuri specializate”, explică Ciprian Neag.

Poliţist din copilărie

Şi pentru că omul sfinţeşte locul, am încercat să aflăm câte ceva şi despre şeful secţiei, comisarul de poliţie Ciprian Neag. El conduce secţia din februarie 2016 şi era atunci, la 32-33 de ani, printre cei mai tineri şefi din poliţia clujeană.

„Am lucrat aici ca poliţist, înainte de a fi şef al secţiei, vreo 3 ani, după care am plecat pe la alte structuri prin IPJ, tot pe partea de anchetă de investigaţii criminale, care e cumva meseria mea de bază. Şi am revenit aici ca şef împuternicit, îi ştiam pe toţi colegii şi a fost foarte uşor să ne adaptăm unii cu ceilalţi. În poliţie sunt din 2007. Am terminat Academia de Poliţie, 2003-2007. Imediat după liceu m-am mai înscris la o facultate, dar am renunţat, am zis că merg numai pe poliţie”, spune Cirian Neag.

 Ce l-a împins spre poliţie?

„Cred că ceva din copilărie, mi-au plăcut chestiile astea, mă visam că sunt poliţist. Eu mi-am dorit cumva de când eram mic, era, aşa, un vis, că vreau să mă fac poliţist. Tuturor copiilor le place uniforma. Cam prin liceu am şi luat decizia, că îmi plăcea. În clasa a XII-a mă şi sprijineau profesorii, că ştiau. Învăţam bine la unele materii.

Da, poliţia îmi place. Mi-a plăcut atunci şi-mi place şi acum. Dar nu numai că stau la birou. Acum vă dau din casă. Noi lucrăm excesiv cu hârtii. Birocraţie, e foarte multă birocraţie la noi. Există şi o glumă: dacă mănânci o ciocolată în final trebuie să faci un proces verbal de distrugere a ambalajului. Cumva suntem tentaţi, mai ales ca manageri, ca hârtiile să fie în regulă şi la timp etc, dar trebuie să ai şi componenta de relaţionare cu colegii, cu subordonaţii. Noi le zicem colegi, mai ales că suntem tineri, şi eu, şi adjunctul.

Avem colegi şi mai tineri, şi mai în vârstă, dar cumva am crescut alături de ei şi le zicem colegi şi cumva relaţionăm şi pe aspectul acesta. Şi, da, trebuie să continuăm şi partea de relaţie cu ei, relaţie profesională, uneori chiar şi umană, că trebuie să-l ajuţi pe om şi atunci când are nevoie”, povesteşte şeful Secţiei 2.

Momentul în care reuşeşti să rezolvi o speţă şi-l vezi pe om mulţumit

Reporter: Ce v-a rămas mai mult în minte din activitatea de poliţist? Satisfacţii?

Ciprian Neag: Momentul în care faci treabă bună, e satisfacţia că te-ai implicat într-un caz. Nu-s toate cazurile la fel, te afectează şi pe tine emoţional, adică empatizezi mai mult cumva cu cetăţeanul, cu victima respectivă. Şi în momentul în care reuşeşti să rezolvi speţa respectivă şi să-l vezi şi pe om mulţumit, pe victimă, parcă ai satisfacţia aceea de poliţist, că ai rezolvat cazul.

Da şi nu

Rep: Aţi vorbit de empatie. Dar în general, mă rog, multă lume, ca să nu generalizăm, sunt de părere că poliţiştii vor doar să te „taxeze”, eufemistic vorbind.

CN: Da şi nu. Aveţi dreptate, aşa se zice. Numai că –şi în cărţi scrie chstiunea asta-, poliţia e mâna puternică, mâna de fier care ar trebui să aibă şi mănuşa de catifea. Adică, noi suntem braţul legii, trebuie să o aplicăm, dar nu înseamnă că nu înţelegem sau că nu empatizăm cu victimele. Dar empatizarea are o limită. Adică, nu e empatizarea pe care o am personal cu un prieten, cu o cunoştinţă, ci e empatizarea aceea legală. Adică, ok, tu eşti imparţial, pentru că ţii cont. Şi-mi place foarte mult chestiunea asta din dreptul roman, că romanii niciodată nu condamnau pe cineva până nu ascultau şi cealaltă parte. Mi se pare cel mai mare progres al sistemului judiciar de-a lungul timpului.

Atunci, nu poţi doar să empatizezi cu victima, indiferent cât de agresată sau cât de păgubită ar fi fost ea şi să nu ţii cont şi de partea cealaltă. De multe ori, într-adevăr, victima este şocată, aproape că te impresionează, dar trebuie să ţii cont de toate lucrurile. Câteodată nici victimele nu sunt sincere. Da, trebuie să-l înţelegi pe om, să-l respecţi, dar să ţii cont de tot ce este implicat. Trebuie să fii imparţial. Şi eu nu le văd ca fiind incompatibile empatia, pe care i-o acorzi victimei, cu imparţialitatea.

O intervenţie la secundă, voia să dea foc apartamentului

Rep: Cazuri mai deosebite care v-au rămas în minte?

CN: Cazuri deosebite noi le considerăm pe cele de impact, unde efectiv cumva suferă sau se întâmplă în spaţiul public şi imediat societatea şi presa reacţionează. Nu poţi să nu iei atitudine, îţi vine să te ridici de pe scaun şi să mergi să rezolvi speţa respectivă. Cazuri deosebite sunt cele la care lucrezi din greu ca să ajungi să pui cap la cap şi imagini, şi martori, şi anchete, şi informatori, şi să ajungi să găseşti autorul. Şi mă refer nu atât la autorii aceştia de drept comun, care au furat azi şi peste o lună fură din nou, ci la cei care vin şi nu lasă urme. Acestea mi se par cazuri mai deosebite şi mă definesc şi pe mine ca judiciarist.

Îmi amintesc de un caz, o intervenţie a unui coleg. Era un conflict în familie, în care soţul ameninţa că dă foc apartamentului. Colegii, când au avut apelul, au intervenit de urgenţă şi au apucat să deschidă uşa şi el era cu bricheta în mână şi dăduse drumul la caz. A fost la secundă. Cred că am prevenit atunci o tragedie.

(MaAv)Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Cum a ajutat un polițist din Turda un motociclist ceh al cărui prieten a avut un accident.

Publicat

ceh

Un cetățean ceh a transmis un mail de mulțumire despre profesionalismul și empatia unui polițist rutier din Turda, agent șef principal Mircea Bența.

”La începutul lunii iulie, domnul Svec, alături de un prieten de-al său, de asemenea cetățean ceh, tranzitau zona municipiului Turda cu motocicletele, însă la ieșirea din oraș s-a produs un accident rutier, iar prietenul acestuia a fost preluat de urgență de echipajele medicale și transportat la spital.

I-a găsit cazare

Necunoscând orașul, limba română sau chiar procedurile legale într-o astfel de situație, domnul Svec a fost ajutat de colegul nostru.

După cum am aflat acum, Mircea l-a sprijinit cu identificarea unei unități de cazare, iar în zilele care au urmat evenimentului rutier, cu obținerea informațiilor legate de starea medicală a prietenului lui, transferat ulterior la un alt spital din județ și cu toate informațiile de context care i-au fost necesare”, arată IPJ Cluj.

Conducerea IPJ Cluj i-a mulțumit, de asemenea, polițistului turdean pentru modul în care a gestionat situația, pentru dedicare, efort și atitudine.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mobilizare masivă a autorităților la Electric Castle. Controale „la sânge” pe toată durata festivalului

Publicat

De

Sute de polițiști, jandarmi, pompieri și medici vor asigura o atmosferă „electrizantă” și fără incidente la ediția de anul acesta a festivalului Electric Castle. Autoritățile anunță filtre în trafic și toleranță zero pentru consumul de droguri.

Astăzi începe unul dintre cele mai așteptate festivaluri din Cluj, Electric Castle, organizat la Castelul Bánffy din Bonțida, în perioada 17-21 iulie. În plin scandal a testărilor antidrog în trafic, polițiștii și jandarmii clujeni declară toleranță zero pentru consumul de droguri în incinta festivalului și anunță filtre sporite în trafic pentru depistarea șoferilor beți sau drogați.

În cadrul unei conferințe de presă organizate miercuri dimineață la Castelul Banffy, reprezentanții autorităților au anunțat ce măsuri au luat pentru a asigura desfășurarea în siguranță a festivalului.

Jandarmii cu câini vor patrula zona 24 din 24

Pe parcursul celor cinci zile, efective de jandarmi vor acționa zilnic în cadrul patrulelor pedestre și echipajelor auto, o atenție deosebită fiind acordată zonelor din apropierea festivalului, inclusiv zonelor de acces în festival.

De asemenea, vor fi constituite echipe mobile de intervenție și echipaje cu câini de serviciu, 24 de ore din 24, pregătite să intervină în orice situație.

„Gruparea de Jandarmi Mobilă «Ștefan Cicio-Pop» Cluj-Napoca, ca instituție responsabilă cu măsurile de ordine și siguranță la acest eveniment, sprijinită de celelalte instituții din cadrul MAI, va fi prezentă atât în zona de desfășurare, cât și pe traseele de deplasare ale participanților.

Este important de menționat și sprijinul colegilor de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu-Mureș, care vor fi prezenți special pentru acest eveniment, pentru a ne asigura că toți participanții au parte de zile fără incidente”, a declarat sergent major Radu Andreea din cadrul Grupării Mobile „Ștefan Cicio Pop” Cluj-Napoca.

„Nicio abatere nu va fi tolerată”

Jandarmii clujeni recomandă participanților la festival să evite implicarea în activități sau acțiuni de natură să tulbure buna desfășurare a evenimentului, să nu vină însoțiți de bagaje voluminoase, să respecte recomandările forțelor de ordine, iar în cazul producerii unor situații de urgență, să țină cont de indicațiile acestora.

„Este important să menționăm că nu vom tolera abaterile de la normele legale. Orice neregulă constatată va fi sancționată conform legii.

Polițiștii anunță razii în trafic

Reprezentanții IPJ Cluj au anunțat controale sporite în trafic pe durata festivalului, pentru depistarea șoferilor beți sau drogați. De asemenea, polițiștii rutieri vor fi prezenți în trafic pentru a asigura fluiditatea circulației.

Zona festivalului va fi survolată cu un elicopter, au mai anunțat autoritățile.

„Vor fi intensificate acțiunile de control în trafic, astfel că recomandăm conducătorilor auto să fie responsabili și să nu consume băuturi alcoolice dacă aleg să se deplaseze cu autovehiculele.

Un elicopter va survola zona

Totodată, pe timpul desfăşurării festivalului, un echipaj al Inspectoratului General de Aviaţie al M.A.I., cu un elicopter tip EC-135, împreună cu polițiștii rutieri, va survola zona cu misiunea de a monitoriza traficul rutier şi de a transmite în timp real datele necesare pentru asigurarea fluenței traficului rutier.

Pentru a evita aglomerația sau posibilele ambuteiaje, vă recomandăm să utilizați mijloacele de transport în comun, inclusiv cursele speciale puse la dispoziție de organizatori”, a declarat Patricia Socaciu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.

Polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj vor fi prezenți pe relațiile feroviare care converg înspre localitatea Bonțida, alături de călătorii care aleg să ajungă la festival cu trenul.

Combaterea traficului și consumului de droguri

Polițiștii din cadrul structurilor specializate în combaterea traficului și consumului de substanțe psihoactive vor acționa constant pe toată durata festivalului, fiind angrenate inclusiv echipaje chinotehnice, cu scopul descurajării oricăror activități incriminate de legislația în vigoare.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontierǎ Aeroport Cluj sunt pregătiți sǎ asigure un control eficient fără cresterea timpilor de așteptare atât pe sensul de intrare cât și pe cel de ieșire din Spatiul Schengen prin Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj.

„Având experiența anilor trecuți, vǎ reamintim, că introducerea de substanțe psihoactive în România se pedepseste conform legilor în vigoare. Dorim ca, prin aceste mǎsuri, să contribuim la asigurarea unui climat de siguranță într-o atmosferă «electrizantă»”, a precizat comisar-șef de poliție Liviu Done, șeful sectorului Poliție de Frontieră Aeroport Cluj.

Sute de pompieri, medici și paramedici sunt „pe poziții”

Peste 250 de pompieri, 78 medici SMURD și peste 30 de paramedici voluntari vor asigura necesitățile operative în perimetrul alocat festivalului.

Citește și: Plouă la Bonțida? A început Electric Castle. Cum va fi vremea la Cluj în weekend. ANM a emis deja un cod portocaliu

În incinta festivalului sunt amplasate trei puncte medicale avansate deservite de personalul ISU și SMURD, iar coordonarea acțiunilor va fi realizată, prin intermediul unui punct de comandă mobil.

„La Bonțida vor fi dislocate în fiecare zi 3 autospeciale de stins incendii, 4 ambulanțe SMURD, precum și 3 autospeciale pentru transport personal și victime multiple. De asemenea, echipajele operative clujene vor fi suplimentate cu 18 pompieri de la inspectoratele pentru situații de urgență din județele Mureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud și Sălaj.

Inspectorii de prevenire au desfășurat în această perioadă verificări pe linia apărării împotriva incendiilor la operatorii economici aflați în proximitatea zonei de desfășurare a evenimentului, dar și la cei existenți în incintă”, a declarat locotenent colonel Biriș Andrei, ofițer specialist în cadrul ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Caniculă la Cluj-Napoca. Trei rulote de distribuție a apei, instalate în centrul orașului

Publicat

De

apa canicula facebook (1)

Primăria Cluj-Napoca anunță noi măsuri de sprijin pe perioadele caniculare. Trei rulote de distribuție a apei au fost instalate în municipiu și mai multe puncte de hidratare pot fi găsite pe perioada caniculei.

Primarul Emil Boc a anunțat că municipalitatea a instalat trei rulote de distribuție a apei în mai multe zone din oraș, pentru a veni în autorul clujenilor pe perioada caniculei.

Rulote de distribuție a apei

Acestea sunt disponibile zilnic între orele 10:00-17:00 în locațiile:

  • Piața Lucian Blaga, lângă Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”
  • Piața Mihai Viteazul, în stația CTP vizavi de cinematograful Florin Piersic
  • Opera Maghiară, vizavi de intrarea în Parcul Central

Punctele de hidratare rămân deschise în funcție de temperaturi și sunt accesibile atât pentru cetățeni, cât și pentru animalele de companie.

Peste 100 de cișmele cu apă potabilă

De asemenea, în oraș sunt amplasate peste 100 de cișmele cu apă potabilă în zonele cu circulație intensă și în cartiere.

Totodată, cu sprijinul Colegiului Farmaciștilor din Cluj-Napoca, sunt 210 farmacii pe raza municipiului care asigură puncte de prim-ajutor, prin care oferă apă și asistență medicală primară de urgență, la nevoie, a mai arătat primarul Clujului.

„Trebuie să avem grijă unii de alții”

Edilul a lansat un apel la clujeni să aibă grijă unii de alții pe perioada caniculei și să alerteze autoritățile dacă cunosc persoanecare au nevoie de ajutor.

„Avem zile călduroase, avem zile de caniculă și trebuie să avem grijă unii de alții pentru a putea depăși această perioadă mai grea.Dați un telefon rudelor dumneavoastră, dacă știți persoane cu dizabilități, informați autoritățile publice dacă știți că au probleme, pentru a putea să le venim în sprijin în această perioadă mai dificilă. Nu lăsați animalele de companie în mașină, pentru că poate avea consecințe iremediabile. Aveți grijă de dumneavoastră și unii de alții”, a transmis Emil Boc.

Amintim că miercuri în județul Cluj este cod portocaliu de caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 33…37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Citește mai departe

EVENIMENT

Plouă la Bonțida? A început Electric Castle. Cum va fi vremea la Cluj în weekend. ANM a emis deja un cod portocaliu

Publicat

De

Vremea la Cluj

Electric Castle a început pe caniculă. Dacă temperatura nu e neapărat o problemă, iar seara se mai răcorește, fanii festivalului ar trebui să pregătească și cizmele de cauciuc, pentru că se pare că plouă și la Bonțida.

Meteorologii au emis deja un cod portocaliu pentru ziua de joi, 17 iulie, dar de caniculă.

Plouă la Bonțida? A început Electric Castle. Cum va fi vremea la Cluj în weekend. ANM a emis deja un cod portocaliu

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), joi, 17 iulie, tot județul Cluj este sub cod portocaliu de caniculă.

Astfel, va fi extrem de cald, iar temperaturile maxime vor fi de 33 – 37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Cod galben de instabilitate atmosferică pentru zona de munte a Clujului. Fenomente extreme și la Cluj-Napoca

ANM a emis și un cod galben de instabilitate atmosferică, pentru ziua de joi, 17 iulie, deocamdată pentru zona de munte a județului. Dar sunt așteptate episoade cu ploi și vijelii și în zona Cluj-Napoca.

Codul galben intră în vigoare la ora 12.00 și vor fi intensificări ale vântului și vijelii – rafale în general de 55 – 70 de kilometri pe oră, grindină, descărcări electrice și averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20 – 25 de litri pe metru pătrat și izolat de peste 40 – 50 de litri pe metru pătrat.

Joi, 17 iulie, în zona Cluj-Napoca, sunt așteptate, de asemenea, ploi în averse și descărcări electrice. Temperatura maximă va fi de 35 de grade, iar noaptea nu va coborî sub 20 de grade.

Episoade cu ploi și vijelii, așteptate și în zilele următoate

Potrivit ANM, joi, 18 iulie, temperatura mai scade puțin. Astfel vor fi maxime de 32 de grade în zona Cluj-Napoca, iar minimele vor fi de 20 de grade.

Cerul va fi temporar noros și sunt așteptate, de asmenea, averse și descărcări electrice.

Vineri, 19 iulie, vremea va urma, potrivit prognozelor ANM, același tipar.

Astfel, temperatura maximă în zona Cluj-Napoca va fi de 31 de grade, iar cea minimă va coborî până la 18 grade.

Citește și: Încă două trupe și-au anulat concertele de le Electric Castle, cu doar o zi înainte de începerea festivalului

Cerul va fi temporar noros și vor fi averse și descărcări electrice.

Sâmbătă, 20 iulie, vor fi, de asemenea, averse și descărcări electrice, iar temperatura mai scade puțin.

Vor fi maxime de 30 de grade, iar în timpul nopții se vor înregistra 16 grade.

În 21 iulie, duminică, ploile vor ocoli zona Cluj-Napoca.

Potrivit ANM, cerul va fi variabil, iar temperatura maximă va fi de 32 de grade. Minima va ajunge la 17 grade.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax