Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

Se vinde o bucată din malul Someșului? Perimetru îngrădit și placă cu „DE VÂNZARE”, în Grigorescu

Publicat


O zonă de promenadă dintre râul Someș și sensul giratoriu de lângă Mol Grigorescu, ar fi fost scoasă la vânzare.

Asta spune fostul lider al USR Cluj, Cătălin Sălăgean.

„Azi pe la 19.30 era montată în perimetrul îngrădit o placă cu ‘De vânzare’ lângă care se agitau doi polițiști locali și un domn. Am revenit pe la 20.30 și placa nu mai era, dar terenul a rămas îngrădit.

E vorba de zona dintre Someș și sensul giratoriu de lângă MOL Grigorescu.

Probabil au dat jos anunțul cu numărul de telefon pentru că le lipseau ceva avize, dar mă aștept să reapară în zilele următoare.

Deci s-a scos la vânzarea o zonă de promenadă foarte faină. N-am nimic cu vânzătorul, însă cred că autoritățile ar trebui să ia serios în considerare să joace rolul de cumpărător. Dacă se confirmă intenția de vânzare, desigur”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook, unde a postat și o poză.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. De la Speak Floyd la Iris

Publicat

speak floyd

Primul weekend de după Paști era să vină cu vreme urâtă. Ca norocul că s-a răzgândit în ultima clipă și a revenit la sentimente mai bune. Clujenii au de unde alege dintre evenimente: de la concerte cu Speak Floyd sau Iris, până la o campanie de ReClothing, trecând prin pumnii luptătorilor de kickboxing.

Vineri, 10 mai, începe la Iulius Mall campania de donare de haine ReClothing.

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. De la Speak Floyd la Iris

„De ce să donezi? Pentru că fiecare articol de îmbrăcăminte donat reprezintă un gest de generozitate și responsabilitate față de mediu și față de comunitatea noastră. Hainele pe care le donezi ajung la ReClothing, unde fie primesc o nouă șansă în cadrul târgului nostru caritabil, fie devin parte a micro-colecțiilor upcycled, fie sunt donate persoanelor în nevoie”, au transmis organizatorii.

reclothing

De la ora 18.00, la Muzeul de Artă aveți întâlnire cu muzica Pink Floyd, în interpretarea clujenilor de la Speak Floyd. De neratat, pentru că băieții ne-au promis câteva surprize.

speak floyd

Pata Rât, subiect de operă

De la 18.30, la Opera Română va avea loc spectacolul Waste Side Story, o operă care vorbește despre comunitatea oamenilor de la Pata Rât.

Libretul aduce în atenția publicului atât problemele, cât și visele celor aproape 1500 de suflete izolate în cea mai mediatizată comunitate de romi din România, folosind ca surse documentare chiar mărturiile locuitorilor.

waste side story

Amatorii de bătaie pot vedea profesioniștii în acțiune, de la ora 18.30, în Sala Sporturilor „Horia Demian” unde se desfășoară Ultimate Fighting Tournament. UFT 12 vine în fața publicului cu lupte de MMA, Kickboxing, Entertainment și, în premieră, Muay Thai.

kickboxing

De la ora 20:00, la Insomnia, trupa Marquis Noir te așteaptă pentru o seară live plină de good vibes.

Este o formație instrumentală de avangardă cu un stil unic și electrizant, care îmbină elemente de jazz, funk, rock și muzică de film.

marquis noir

Omul cu Șobolani, în Zazen

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 19.00 la Zazen, Omul cu Șobolani lansează „𝐠𝐨𝐥𝐆𝐎𝐋𝐠𝐨𝐥”, al 3-lea single de pe noul album.

ocs

De la 19.30, la Cinema „Florin Piersic” va concerta Iris.

„Când spui Iris Cristi Minculescu, Valter Popa & Boro ai în față întreaga istorie a rock-ului românesc, ai în față pe trei dintre cei mai iubiți artişti români, fără să aibă nevoie de vreo altă prezentare.

Lor li s-a alăturat în 2017, providențial, Mihai Dumitrescu, la tobe. E suficient să auzi Floare de Iris, Strada ta, Baby, Somn bizar și începi deja să fredonezi aceste melodii ce ne-au fost tuturor imn și care vor continua să fie auzite doar din vocile, corzile și emoțiile celor ce le-au compus”, sună invitația organizatorilor.

iris

Îmblânzirea scorpiei se petrece la Național

Duminică, 12 mai, de la ora 12.00, la Centrul de Cultură Urbană Casino are loc vernisajul expoziției de artă din Shandong.

De la 19.00 la Teatrul Național aveți întâlnire cu „Scorpia neîmblânzită”, în regia Letei Popescu.

„Când spunem Îmblânzirea scorpiei, mulți dintre noi ne gândim la o poveste de dragoste cu năbădăi între Petruccio și Caterina, cuplul cunoscut din opera lui William Shakespeare: Caterina este o femeie pe care nimeni nu o curtează pentru că e prea vulcanică și rea de gură, Petruccio este un bărbat care, avid după averea fetei, e decis să o obțină cu orice preț.

Pe parcurs dinamica dintre ei se schimbă și – în varianta idilică a poveștii – cei doi devin un cuplu solid. Dar mai poate o poveste dintre un bărbat și o femeie de la 1600 să fie spusă la fel și în 2023?”, sună prezentarea piesei.

scorpia neimblanzita

Sursa/ Foto: Zile și Nopți

Citește mai departe

EVENIMENT

Starea de sănătate a actorului Florin Piersic, ușor îmbunătățită după ultima operație. Medici: Mănâncă și bea lichide singur

Publicat

De

Florin Piersic a doua operație

Florin Piersic a fost operat de urgență joi seara, iar starea de sănătate a acestuia este ușor îmbunătățită, conform reprezentanţilor Spitalului de Ortopedie „Foişor” din București.

Florin Piersic este afebril, cooperant, se alimentează şi bea lichide singur.

Starea de sănătate a actorului Florin Piersic, ușor îmbunătățită după ultima operație. Medici: Mănâncă și bea lichide singur

Îndrăgitul actor clujean a fost supus joi seara unei operații de extragere a protezei de la genunchi. Medicii i-au implantat, de asemenea, o proteză temporară.

„În urma evaluării din această dimineaţă (vineri, n. red.), s-a constatat că starea de sănătate a domnului Florin Piersic este uşor îmbunătăţită, cu o evoluţie lent favorabilă.

În prima zi postoperator, parametrii biologici legaţi de inflamaţie s-au ameliorat, pacientul este afebril (nu are sau nu face febră, n.red.), cooperant, se alimentează şi bea lichide singur. Perioada critică postoperatorie este de 72 de ore”, au transmis reprezentanții spitalului.

Este a doua operație în doar câteva zile

În vârstă de 88 de ani, Florin Piersic a fost supus joi, 9 mai, unei a doua intervenții chirurgicale.

Prima a avut loc la Institutul Inimii din Cluj-Napoca. Aici, medicii i-au extras sondele de stimulare și au îndepărtat stimulatorul cardiac, chiar în prima zi de Paști.

Intervenția a fost necesară, având în veder că infecția de la genunchi s-a extins și în zona inimii.

Florin Piersic a fost internat inișial la Spitalul Militar din Cluj-Napoca, în data de 17 aprilie, cu septicemie, o infecție generalizată.

Marți, 7 mai, actorul a fost tranferat de la Cluj la București, cu un avion SMURD, întâi la Institututl Matei Balș, iar apoi la Spitalul de Ortopedie „Foişor” unde a fost operat de urgență.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujenii, îndemnați să doneze. O TONĂ de haine pentru a face diferența

Publicat

reclothing

ReClothing dă startul unei noi campanii de colectare de haine. Din 10 până pe 19 mai, inițiativa și-a propus să strângă peste o TONĂ de articole textile în Cluj-Napoca, totul într-un demers de conștientizare și reducere a risipei din domeniul fashion. Clujenii sunt, așadar, îndemnați să doneze piesele de îmbrăcăminte pe care nu le mai poartă și să le transforme în fapte bune.

reclothing

Punctul de colectare pentru haine se află la etajul 1 din Iulius Mall Cluj-Napoca și va fi disponibil în perioada 10-19 mai, oferind clujenilor oportunitatea de a face o schimbare pozitivă în comunitate și de a contribui la reducerea impactului negativ asupra mediului.

Clujenii, îndemnați să doneze. O TONĂ de haine pentru a face diferența

“Fiecare articol de îmbrăcăminte donat reprezintă un gest de generozitate și responsabilitate față de mediu și față de comunitatea noastră. Hainele pe care le donezi ajung la ReClothing, unde fie primesc o nouă șansă în cadrul târgului nostru caritabil, fie devin parte a micro-colecțiilor upcycled, fie sunt donate persoanelor în nevoie”, spune Ioana Pîrlea, inițiatoarea proiectului ReClothing.

reclothing

Industria fashion este în top 3 cele mai poluante din lume. Astfel că fiecare articol de îmbrăcăminte donat reprezintă un pas mic, dar esențial, către reducerea impactului negativ al acestui sector asupra mediului nostru prețios. Statisticile indică faptul că un european aruncă, în medie, 12 kilograme de textile în fiecare an – cifră aflată în creștere.

Hainele donate de către clujeni trebuie să fie în stare bună – adică să nu fie rupte sau pătate.

reclothing

„În cadrul proiectului ReClothing au fost salvate peste 5 tone de haine”

“Nu ai purtat un articol de îmbrăcăminte de două sezoane? Șansele să îl mai porți sunt aproape 0. Mai bine îi dai o nouă casă și îi oferi șansa să fie apreciat și folosit de altcineva. La fel, s-ar putea să găsim în garderobă haine care nu se mai potrivesc cu stilul nostru de viață sau sunt prea mici/mari. Purtăm doar o treime din hainele din dulap”, explică Ioana Pîrlea.

O parte din cantitatea de haine colectată va fi vândută în cadrul unui târg special care va avea loc între 21-23 mai, tot la Iulius Mall. Aici, cei interesați vor avea ocazia să găsească articole vestimentare de calitate la prețuri accesibile, susținând în același timp reducerea risipei, dar și o cauză socială.

În ultimii 2 ani, în cadrul proiectului ReClothing au fost salvate peste 5 tone de haine. Proiectul s-a desfășurat inițial în cadrul JCI Cluj, devenind independent în 2024.

***

Punct de colectare: Iulius Mall (etaj 1, lângă Marty)

Perioadă colectare: 10-19 mai

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Un bust de bronz al taragotistului Dumitru Fărcaș va fi amplasat în Parcul Central din Cluj-Napoca

Publicat

De

Primăria Cluj-Napoca va amplasa un bust de bronz al taragotistului Dumitru Fărcaș în Parcul Central din municipiu.

Taragotistul Dumitru Fărcaș va fi omagiat printr-un bust de bronz ce va fi amplasat pe spațiul verde din Parcul Central din Cluj-Napoca. Propunerea merge spre aprobarea Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism, în ședința de luni, 13 mai.

„Se propune întocmirea și amplasarea unui bust de bronz pe spațiul verde situat în partea de sud a Parcului Central Simion Bărnuțiu din municipiul Cluj-Napoca, reprezentându-l pe taragotistul Dumitru Fărcaș, renumit rapsod al folclorului românesc”, se arată în fișa proiectului.

Bustul, amplasat pe strada Dumitru Fărcaș

Bustul va fi amplasat în proximitatea străzii care poartă numele artistului, fosta stradă Cișmigiu.

Lucrarea va fi alcătuită din talpă+soclu+bust și va avea circa 2.60 m înălțime, din care bustul va avea dimensiunile de circa 70 cm, iar soclul și talpa de 1,90 m. Dimensiunile sunt orientative și pot suferi modificări în funcție de propunerea artistului, se specifică în document.

În imagini puteți vedea o machetă a lucrării ce ar urma să fie amplasată în parcul din Cluj-Napoca.

Soclul se va realiza din piatră masivă, iar talpa se va realiza dintr-un strat de piatră brută. Pe soclu se va amplasa și inscripționarea care va fi tot din bronz și pe care se va amplasa un text cu numele artistului și anii de viață: Dumitru Fărcaș 1938-2018.

Bustul va fi realizat din bronz și reprezintă artistul ținând în mână un taragot.

Stradă din Parcul Central, redenumită după artistul clujean

Amintim că, toamna trecută, Consiliul Local Cluj-Napoca a adoptat o hotărâre prin care strada Cișmigiu din zona Parcului Central din Cluj-Napoca a fost redenumită în strada Dumitru Fărcaș.

Proiectul a fost depusa la inițiativa primarului Emil Boc, ca semn de „respect și prețuire” pentru taragotistul clujean.

„Respect și prețuire pentru maestrul Dumitru Fărcaș: o stradă din Cluj-Napoca, din proximitatea zonei unde a locuit, îi va purta numele”, a transmis primarul pe pagina de Facebook.

Și Casa de Cultură a Studenților îi poartă numele

De asemenea, din 2019, la iniţiativa Primăriei, a Consiliului Local și Casei de Cultură a Studenților, aceasta din urmă poartă numele „Dumitru Fărcaș”, având scopul de a onora și a păstra în memoria publică personalitatea și valoarea artistică a maestrului taragotist, membru în orchestra Ansamblului folcloric studențesc „Mărțișorul”.

dumitru farcas boc faceboook (4)

Dumitru Fărcaș s-a stins din viață în 7 august 2018, la vârsta de 80 de ani. El s-a născut la Groși, în județul Maramureș, dar numele său este strâns legat de Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax