Connect with us

EVENIMENT

Se reiau slujbele din interiorul bisericii. Vezi ce reguli trebuie să respecți

Publicat


Începând de astăzi, 17 iunie, s-a dat liber credincioșilor pentru a lua parte la slujbă din interiorul bisericii. În acest sens, au fost stabilite câteva reguli care vor trebui respectate cu strictețe pentru ca toată lumea să fie în siguranță. 

Vezi și REGULI pentru slujbele de Crăciun la biserici

I. Accesul credincioşilor în lăcașurile de cult

1. Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice din timpul săptămânii, din duminici şi sărbători, se săvârşesc în interiorul bisericii, accesul realizându-se în așa fel încât între credincioși să fie o distanță de 2 m în orice direcție (4 mp pentru fiecare credincios). Dacă numărul credincioşilor este mai mare decât spațiul interior disponibil, ceilalți credincioşi vor asculta slujba stând în exteriorul bisericii, slujba fiind transmisă la difuzoare sau clericii vor săvârşi slujba în aer liber (în curtea bisericii).

2. Pentru credincioşii care urmăresc slujba în exteriorul bisericii, distanța între ei va fi de 1,5 m în orice direcție.

3. În interiorul bisericii, folosirea măștilor de protecție este obligatorie pentru toți participanții la slujbe, cu excepția slujitorilor bisericești care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană.

4. Lăcașurile de cult vor fi deschise zilnic credincioșilor pe întreaga perioadă a săptămânii, astfel încât preoții slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor credincioşilor privind Spovedania, Împărtășania individuală și citirea unor rugăciuni pentru diferite trebuinţe. Astfel, se va evita aglomerația credincioşilor la slujbele de sâmbătă şi duminică.

5. Persoanele care au acces în biserică, pentru rugăciune individuală şi Spovedanie, în afara perioadelor în care se desfășoară slujbe în biserică, vor respecta distanţa de 2 m, așteptând pe un singur rând. Distanța de 2 m între două persoane urmează a fi respectată de la intrarea în biserică până la părăsirea ei.

6. Persoanele având COVID-19, persoanele care prezintă simptome de infecție, persoanele aflate în carantină, precum şi persoanele care au avut contact cu o persoană infectată nu pot intra în biserică şi nici nu pot participa la vreo slujbă, acestea fiind rugate stăruitor să rămână acasă, pentru a nu răspândi boala. Însă, pot urmări slujbele acasă prin intermediul televiziunii sau internetului (online). Spovedirea şi Împărtășirea acestor persoane se va face la domiciliu sau la spital, cu respectarea tuturor reglementărilor sanitare aplicabile.

7. De asemenea, nu se permite accesul în lăcașul de cult persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree).

8. Ordinea, disciplina, igiena și respectarea acestor măsuri vor fi asigurate prin angajaţi sau voluntari desemnați ai bisericii respective.

9. Spovedania credincioșilor și citirea unor rugăciuni pentru aceștia în biserică se vor programa din timp, spre a evita aglomerările de persoane. Atât preotul duhovnic, cât și credinciosul care se spovedește vor utiliza mască de protecție și vor menține distanța fizică sanitară de 2 m. Se recomandă, date fiind dimensiunile reduse ale majorității bisericilor și caracterul secret al Spovedaniei, ca în biserică să rămână doar preotul și penitentul.

10. Credincioşii ortodocși români care nu pot participa fizic la slujbele Bisericii pot urmări Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice oficiate în Catedrala Patriarhală la posturile Trinitas TV şi Radio Trinitas ale Patriarhiei Române sau prin posturile care preiau transmisia.

II. Folosirea spațiului liturgic

11. La intrarea şi ieșirea din biserică să nu fie necesară atingerea/prinderea uşii cu mâna. Acolo unde este posibil, ușa de intrare trebuie să fie diferită de cea de ieșire, pentru a se evita intersectarea credincioșilor.

12. La intervale de patru ore, potrivit dispozițiilor autorităților, lăcașul de cult urmează a fi bine aerisit.

13. La intrarea în biserică, vor fi amplasate soluții de dezinfectare, iar fiecare credincios care intră în biserică îşi va dezinfecta mâinile.

14. Până la normalizarea situației, nu se vor organiza agape în biserică sau în spaţiile anexe ale acesteia.

15. La pangarul bisericii va sta o singură persoană care va purta mască de protecţie şi mănuşi. Se va evita contactul direct al acestei persoane cu credincioşii din biserică. Ca măsură de siguranţă (acolo unde locul destinat pangarului nu este un spaţiu închis), se recomandă montarea unui panou protector din plexiglas cu o deschizătură la partea inferioară.

16. Pentru accesul la lumânărar, se va evita aglomerarea de persoane, prin păstrarea distanței fizice de 2 m.

III. Desfășurarea slujbelor, reguli pentru săvârşirea Sfintei Liturghii

17. Obiectele liturgice folosite la slujbe se vor curăți înainte și după terminarea slujbelor, iar stranele și pardoseala vor fi, de asemenea, curăţate.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Pas înainte pentru skatepark acoperit la Cluj, în baza sportivă Gheorgheni. Proiectul, pe masa Agenției de Mediu

Publicat

Primăria Cluj-Napoca va realiza un skatepark acoperit în baza sportivă Gheorgheni. Proiectul se află în proces de avizare la APM.

Municipiul Cluj-Napoca anunță publicul interesat că Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Cluj a luat decizia etapei de încadrare în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul privind construirea unui Skate Park acoperit în baza sportivă Gheorgheni. Proiectul, aflat în faza de elaborare a studiului de fezabilitate și a documentației tehnice, urmează să fie amplasat pe strada Alexandru Vaida Voevod, în Cluj-Napoca.

Decizia și motivele care au stat la baza acesteia pot fi consultate la sediul APM Cluj sau online. Publicul interesat are la dispoziție 10 zile de la data publicării anunțului pentru a transmite comentarii și observații.

Proiect propus încă de anul trecut

Amintim că Emil Boc, primarul Clujului a anunțat, încă din mai 2024, că se va construi un skatepark de interior la Cluj-Napoca, pentru tineri și încurajarea practicării sportului. Acesta va fi amplasat în Gheorgheni.

Printre locațiile luate în calcul inițial s-au mai numărat baza sportivă „La terenuri” și Parcul Detunata, iar decizia a fost luată în urma unei consultări publice.

Acest skatepark de interior ar urma să fie utilizat în special în timpul iernii sau în perioada anotimpului ploios pentru a completa infrastructura sportivă și de recreere a orașului, integrându-se cu alte posibilități de a face mișcare.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Străzile paralele cu Calea Baciului, folosite de șoferi drept rute ocolitoare. Locuitorii cer restricționarea accesului

Publicat

trafic 5

Locuitorii din zona Calea Baciului trag un semnal de alarmă: mai multe străzi lăturalnice au devenit rută ocolitoare pentru șoferii care vor să evite traficul de pe artera principală. Clujenii cer intervenția autorităților pentru a restricționa accesul.

Locuitorii de pe străzile Secarei, Grâului și Orzului, din zona Calea Baciului, sunt revoltați din cauza traficului intens care „le-a invadat” străzile în ultimele luni. Potrivit unei sesizări de pe platforma MyCluj, aceste străzi au devenit o rută alternativă pentru șoferii care vor să evite aglomerația de pe Calea Baciului.

Aceștia solicită Primăriei limitarea accesului și semnalizarea corespunzătoare a intrărilor pe aceste străzi, astfel încât să fie rezervate exclusiv riveranilor.

„De vreo 2 luni zona Strazilor Secarei, Graului si Orzului, zona de case, foarte retrasă, a devenit intens traficata spre oroarea locatarilor din aceste zone linistite. Traficul care ajunge imediat bara la bara s-a dezvoltat ca alternativa la Calea Baciului: cei care vin dinspre Baciu urca pe Valea Seacă, Secarei, Grâului și Orzului ca să evite aglomeratia de pe cele doua benzi. Drumurile acestea sunt doar niste ulite practic, nu pot suporta traficul nou. Vă rugăm insistent toți locatarii afectati ai cartierului să limitati și semnalizati corespunzator intrarea pe aceste strazi dinspre Strada Valea Seaca pe Strada Secarei ca acces strict pentru RIVERANI. Adaug si o poza cu traseul pt claritate. Va rugam sa interveniti pana nu e prea tarziu si ajungem la congestii”, semnalează un locuitor.

Sesizarea figurează ca fiind „în lucru” pe platforma MyCluj.

FOTO: Arhivă

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Stațiile de încărcare a mașinilor electrice din Cluj, și puține, și ocupate abuziv! Șoferii cer autorităților să ia măsuri

Publicat

statie incarcare masina (2)

Șoferii de mașini electrice din Cluj-Napoca reclamă, pe platforma MyCluj, atât numărul insuficient al stațiilor de încărcare, cât și ocuparea abuzivă a acestora de către șoferi care le folosesc ca locuri de parcare.

Un clujean a reclamat, pe platforma MyCluj de sesizări a Primăriei, că, deși stațiile de încărcare sunt destinate exclusiv acestui scop, multe dintre cele amenajate pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 sunt ocupate ilegal, fără ca Poliția Locală să intervină.

„Doresc să semnalez o problemă frecventă: ocuparea abuzivă a locurilor de încărcare pentru mașinile electrice. Deși aceste locuri sunt destinate exclusiv încărcării, sunt adesea folosite ca simple locuri de parcare, fără consecințe pentru cei care încalcă legea. Aplicația EVCharge Cluj mă redirecționează către Poliția Locală, însă este nerealist ca un șofer să rămână pe loc și să aștepte intervenția. Astfel, majoritatea renunță, iar cei care parchează ilegal profită de lipsa reacției. Solicit ca Poliția Locală să intervină din proprie inițiativă și să verifice periodic aceste locuri, nu doar la sesizare. Este o problemă de respect față de lege și față de infrastructura pentru mobilitate electrică. Vă rog să o tratați cu seriozitate”, a transmis acesta.

Nicio stație de încărcare în cartierul Zorilor

O altă problemă semnalată este lipsa completă a stațiilor de încărcare în anumite cartiere. În Zorilor, de exemplu, locuitorii spun că nu există nici măcar o singură stație, deși cererea este în creștere. În schimb, în zonă există patru stații de taxi, iar șoferii propun ca măcar una dintre ele să fie transformată într-o zonă de încărcare electrică.

„În cartierul Zorilor nu există nicio stație de încărcare pentru mașini electrice, deși cererea este tot mai mare. Pe o rază de aproximativ 200 de metri există 4 stații de taxi, dar niciun loc destinat încărcării vehiculelor electrice. Una dintre aceste stații ar putea fi transformată (parțial sau integral) într-o zonă de încărcare electrică, având în vedere că numărul de stații de taxi din zonă este disproporționat față de nevoile actuale ale locuitorilor. Solicit amenajarea unei parcări cu stație de încărcare pentru vehicule electrice în cartierul Zorilor. Infrastructura de încărcare trebuie extinsă echitabil în toate cartierele, nu doar în cele centrale sau comerciale. Vă rog să analizați această solicitare și să includeți Zorilor în planul de dezvoltare a rețelei publice de încărcare”, a subliniat un alt cetățean.

Ambele reclamații figurează ca fiind „în lucru” pe platforma MyCluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Accident cu trotinetist lovit de mașină în cartierul Zorilor. A fost dus la spital

Publicat

accident

Un accident a avut loc marți seară în cartierul Zorilor din Cluj-Napoca, la intersecția străzii Observatorului cu strada Viilor, un tânăr aflat pe trotinetă fiind lovit de o mașină. 

La fața locului a intervenit un echipaj medical de la SAJ Cluj care a acordat primul ajutor tânărului care a fost transportat la spital.

Acesta era conștient și cooperant.

Polițiștii de la Rutieră cercetează cauzele accidentului.

Traficul rutier a fost blocat.

Vom reveni cu detalii.

Sursa: Info Trafic jud Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate