Connect with us

EVENIMENT

Se reiau slujbele din interiorul bisericii. Vezi ce reguli trebuie să respecți

Publicat


Începând de astăzi, 17 iunie, s-a dat liber credincioșilor pentru a lua parte la slujbă din interiorul bisericii. În acest sens, au fost stabilite câteva reguli care vor trebui respectate cu strictețe pentru ca toată lumea să fie în siguranță. 

Vezi și REGULI pentru slujbele de Crăciun la biserici

I. Accesul credincioşilor în lăcașurile de cult

1. Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice din timpul săptămânii, din duminici şi sărbători, se săvârşesc în interiorul bisericii, accesul realizându-se în așa fel încât între credincioși să fie o distanță de 2 m în orice direcție (4 mp pentru fiecare credincios). Dacă numărul credincioşilor este mai mare decât spațiul interior disponibil, ceilalți credincioşi vor asculta slujba stând în exteriorul bisericii, slujba fiind transmisă la difuzoare sau clericii vor săvârşi slujba în aer liber (în curtea bisericii).

2. Pentru credincioşii care urmăresc slujba în exteriorul bisericii, distanța între ei va fi de 1,5 m în orice direcție.

3. În interiorul bisericii, folosirea măștilor de protecție este obligatorie pentru toți participanții la slujbe, cu excepția slujitorilor bisericești care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană.

4. Lăcașurile de cult vor fi deschise zilnic credincioșilor pe întreaga perioadă a săptămânii, astfel încât preoții slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor credincioşilor privind Spovedania, Împărtășania individuală și citirea unor rugăciuni pentru diferite trebuinţe. Astfel, se va evita aglomerația credincioşilor la slujbele de sâmbătă şi duminică.

5. Persoanele care au acces în biserică, pentru rugăciune individuală şi Spovedanie, în afara perioadelor în care se desfășoară slujbe în biserică, vor respecta distanţa de 2 m, așteptând pe un singur rând. Distanța de 2 m între două persoane urmează a fi respectată de la intrarea în biserică până la părăsirea ei.

6. Persoanele având COVID-19, persoanele care prezintă simptome de infecție, persoanele aflate în carantină, precum şi persoanele care au avut contact cu o persoană infectată nu pot intra în biserică şi nici nu pot participa la vreo slujbă, acestea fiind rugate stăruitor să rămână acasă, pentru a nu răspândi boala. Însă, pot urmări slujbele acasă prin intermediul televiziunii sau internetului (online). Spovedirea şi Împărtășirea acestor persoane se va face la domiciliu sau la spital, cu respectarea tuturor reglementărilor sanitare aplicabile.

7. De asemenea, nu se permite accesul în lăcașul de cult persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree).

8. Ordinea, disciplina, igiena și respectarea acestor măsuri vor fi asigurate prin angajaţi sau voluntari desemnați ai bisericii respective.

9. Spovedania credincioșilor și citirea unor rugăciuni pentru aceștia în biserică se vor programa din timp, spre a evita aglomerările de persoane. Atât preotul duhovnic, cât și credinciosul care se spovedește vor utiliza mască de protecție și vor menține distanța fizică sanitară de 2 m. Se recomandă, date fiind dimensiunile reduse ale majorității bisericilor și caracterul secret al Spovedaniei, ca în biserică să rămână doar preotul și penitentul.

10. Credincioşii ortodocși români care nu pot participa fizic la slujbele Bisericii pot urmări Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice oficiate în Catedrala Patriarhală la posturile Trinitas TV şi Radio Trinitas ale Patriarhiei Române sau prin posturile care preiau transmisia.

II. Folosirea spațiului liturgic

11. La intrarea şi ieșirea din biserică să nu fie necesară atingerea/prinderea uşii cu mâna. Acolo unde este posibil, ușa de intrare trebuie să fie diferită de cea de ieșire, pentru a se evita intersectarea credincioșilor.

12. La intervale de patru ore, potrivit dispozițiilor autorităților, lăcașul de cult urmează a fi bine aerisit.

13. La intrarea în biserică, vor fi amplasate soluții de dezinfectare, iar fiecare credincios care intră în biserică îşi va dezinfecta mâinile.

14. Până la normalizarea situației, nu se vor organiza agape în biserică sau în spaţiile anexe ale acesteia.

15. La pangarul bisericii va sta o singură persoană care va purta mască de protecţie şi mănuşi. Se va evita contactul direct al acestei persoane cu credincioşii din biserică. Ca măsură de siguranţă (acolo unde locul destinat pangarului nu este un spaţiu închis), se recomandă montarea unui panou protector din plexiglas cu o deschizătură la partea inferioară.

16. Pentru accesul la lumânărar, se va evita aglomerarea de persoane, prin păstrarea distanței fizice de 2 m.

III. Desfășurarea slujbelor, reguli pentru săvârşirea Sfintei Liturghii

17. Obiectele liturgice folosite la slujbe se vor curăți înainte și după terminarea slujbelor, iar stranele și pardoseala vor fi, de asemenea, curăţate.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA până la Crăciun. Temperaturi mai MICI decât cele specifice perioadei

Publicat

iarna

ANM a emis prognoza pe următoarele 4 săptămâni. Temperaturile vor fi mai mici decât cele normale pentru această perioadă în întreaga țară.

Săptămâna 25.11.2024 – 02.12.2024

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sud-estice, dar și ușor mai ridicate, local, în cele centrale, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Cum va fi VREMEA până la Crăciun. Temperaturi mai MICI decât cele specifice perioadei

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile estice, sudice, sud-estice și local în centru și la munte, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 02.12.2024 – 09.12.2024

Temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii țări.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile vestice, nord-vestice și centrale, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Săptămâna 09.12.2024 – 16.12.2024

Temperatura medie a aerului va avea valori mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Săptămâna 16.12.2024 – 23.12.2024

Mediile valorilor termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Citește mai departe

EVENIMENT

Femeie găsită moartă la Tureni. Polițiștii suspectează că e vorba de crimă: Prezenta urme de violență

Publicat

De

Femeie găsită moarta la Tureni

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, au deschis o anchetă după ce o femeie de 50 de ani a fost găsită moartă într-un imobil din Tureni

Femeia fost găsită fără suflare marți dimineața, în jurul orei 9.50.

Femeie găsită moartă la Tureni. Polițiștii suspectează că e vorba de crimă: Prezenta urme de violență

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Turda – Secția 9 Rurală au fost sesizați în această dimineață cu privire la găsirea unei femei decedate, în vârstă de 50 de ani, într-un imobil din comuna Tureni, sat Tureni.

”Din primele verificări, aceasta prezenta urme de violență pe corp”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.

Acum se fac cercetări pentru stabilirea circumstanțelor în care a survenit decesul.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EDUCATIE

Daniel David, rectorul UBB Cluj, ales PREȘEDINTE al Alianței Europene EUTOPIA

Publicat

daniel david

Prof. univ. dr. psih. Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), a fost ales președinte al Alianței Europene EUTOPIA pentru o perioadă de doi ani, 2025-2026, la întâlnirea EUTOPIA de la Paris, din cadrul evenimentului EUTOPIA week (noiembrie 2024).

„Așa cum spuneam în urmă cu câteva săptămâni, sunt puține organizații pentru care sunt dispus să mai acord timp managerial suplimentar de acum încolo. EUTOPIA este una dintre aceste instituții, deoarece este fundamentală pentru dezvoltarea UBB în următorii ani. Le mulțumesc colegilor rectori pentru alegere – mai ales că noi nu avem un sistem de rotație, ci unul electiv – și rectorului Universității din Warwick pentru acceptarea poziției de vicepreședinte”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David.

Daniel David, rectorul UBB, ales PREȘEDINTE al Alianței Europene EUTOPIA

Alianța Europeană EUTOPIA este formată din 10 universități europene: (1) Universitatea Babeș-Bolyai (Cluj-Napoca/România); (2) Vrije Universiteit Brussel (Bruxelles/Belgia); (3) Ca’Foscari University of Venice (Veneția/Italia); (4) CY Cergy Paris Université (Paris/Franța); (5) University of Gothenburg (Goteborg/Suedia); (6) University of Ljubljana (Liubliana/Slovenia); (7) NOVA University Lisbon (Lisabona/Portugalia); (8) Pompeu Fabra University-Barcelona (Barcelona/Spania); (9) Technische Universität Dresden (Dresda/Germania) și (10) University of Warwick (Regatul Unit), incluzând și alte universități internaționale ca parteneri (ex. din Africa, Asia, Australia și SUA).

Citește mai departe

EVENIMENT

Remus Lăpușan, candidat PSD la Camera Deputaților: Dacă sprijinim producătorii locali, păstrăm vie moștenirea noastră culturală

Publicat

Remus Lăpușan, prim-vicepreședintele PSD Cluj, candidat pe locul doi pe lista pentru Camera Deputaților, face un apel la promovarea credinței, culturii și tradițiilor românești.

„Dragi clujeni,

În această perioadă decisivă pentru viitorul nostru, haideți să ne unim forțele pentru a păstra și promova esența a ceea ce ne definește ca români: credința, cultura și tradițiile noastre.

„Împreună putem construi un viitor stabil”

Mă numesc Remus Lăpușan și sunt candidatul PSD Cluj pentru Camera Deputaților. Împreună putem construi un viitor stabil, bazat pe valorile care ne-au călăuzit de mii de ani. Vreau să fiu vocea dumneavoastră la București, omul care găsește soluții după ce ascultă care sunt îngrijorările și nevoile dumneavoastră!

Credința este una dintre pietrele de temelie ale identității noastre naționale, ne oferă puterea de a rămâne uniți în momentele grele și inspirația de a merge mai departe. În satele și orașele noastre, bisericile sunt nu doar locuri de închinare, ci și centre de sprijin și solidaritate. Voi promova inițiative care să pună în valoare rolul credinței în viața comunităților și să sprijine proiectele care încurajează unitatea și respectul reciproc.

Angajament pentru sprijinirea culturii și tradițiilor

Cultura românească este extrem de bogată și diversă, iar promovarea acesteia este esențială pentru păstrarea identității noastre. Mă angajez să sprijin proiecte care să valorifice patrimoniul nostru artistic, istoric, literar și culinar. Evenimentele culturale, festivalurile și activitățile artistice au rolul de a ne uni comunitățile și de a le insufla tinerilor respectul pentru rădăcinile noastre,  descoperind și apreciind bogățiile culturii românești.

Tradițiile sunt legătura noastră cu trecutul, cu strămoșii noștri, iar păstrarea lor ne ajută să înțelegem mai bine cine suntem. Voi susține inițiativele care promovează obiceiurile și tradițiile românești, atât în țară, cât și în diaspora. Este esențial ca fiecare român, indiferent de locul în care trăiește, să simtă că face parte dintr-o comunitate unită și mândră de moștenirea sa.

Ajutor pentru producătorii locali

Cred cu tărie că producătorii locali sunt depozitarii tradițiilor noastre culinare și economice. Prin sprijinirea acestora, dezvoltăm comunitățile și păstrăm vie moștenirea noastră culturală. Investițiile în agricultura și industria alimentară autohtonă nu doar că vor stimula economia locală, dar vor oferi consumatorilor produse de calitate superioară. Voi lupta pentru politici care să încurajeze consumul de produse românești, să deschidă noi piețe pentru micii producători și să promoveze alimentele tradiționale, care ne leagă de identitatea noastră rurală și autentică. Producem românește, consumăm românește!

Sunt convins că, prin acțiuni concrete, putem construi împreună o Românie puternică, unită și prosperă. Vă invit să fiți parte din această călătorie, să ne implicăm activ în viața comunității și să luptăm împreună pentru valorile noastre.

Un candidat care pune în prim-plan valorile românești

Credința, cultura, tradițiile și sprijinirea producătorilor locali nu sunt elemente separate, ci firele care țes identitatea noastră ca popor. Împreună, ele ne oferă puterea de a păstra ceea ce ne face unici și de a crea un viitor bazat pe respect pentru rădăcinile noastre.

Votați Remus Lăpușan – PSD, un candidat care pune în prim-plan valorile românești, pentru un viitor mai bun pentru toți!

Dumnezeu să binecuvânteze România!”, a transmis acesta.

CMF 11240017

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax