Connect with us

ACTUALITATE

Se redeschid Casele de Poveste! Educație culturală pentru toate vârstele

Publicat


Case de Poveste a fost conceput cu gândul de a stârni dorința tinerilor de a descoperi personalități istorice din comunitatea locală. Transformate în muzee, casele oferă experiența de a cunoaște în mod direct felul în care au trăit, au muncit, au iubit și au devenit relevanți pentru comunitate trei locuitori ai Clujului: Sigismund Toduță, Ioana Em. Petrescu și Doina Cornea. Publicul are parte de această experiență de cunoaștere sub forma unei vizite ghidate, care include instalații artistice concepute de regizoarea de teatru Andreea Iacob și elemente performative din partea artiștilor asociației Create.Act.Enjoy.

Casa Doinei Cornea – publicistă și disidentă anticomunistă, apartamentul Ioanei Em. Petrescu – critic, istoric literar și profesor universitar și casa lui Sigismund Toduță – compozitor, muzicolog și profesor sunt redeschise în week-endul 4-6 iunie și pot fi vizitate de oricine dorește.

Accesul este liber pe bază de rezervare, însă locurile sunt limitate, căci fiecare vizită ghidată este destinată pentru câte 2 persoane. Durata fiecărei vizite este de aproximativ 30 de minute, iar participanților li se recomandă să aibă căștile audio personale, pe care să le folosească în deplină siguranță pe parcursul experienței interactive.

Case de Poveste | Sigismund Toduță

Detalii eveniment: https://www.facebook.com/events/167482368570046/

Rezervări pentru vizite interactive vineri, 4 iunie, în intervalul orar 12:00 – 19:00: https://calendly.com/create-act-enjoy/case-de-poveste-sigismund-todu-a?month=2021-06

Case de Poveste | Ioana Em. Petrescu

Detalii eveniment: https://www.facebook.com/events/498936728200954/

Rezervări pentru vizite interactive sâmbătă, 5 iunie, în intervalul 12:00 – 19:00: https://calendly.com/create-act-enjoy/case-de-poveste-ioana-em-petrescu?month=2021-06

Case de Poveste | Doina Cornea

Detalii eveniment: https://www.facebook.com/events/817809708862757/

Rezervări pentru vizite interactive duminică, 6 iunie, în intervalul 12:00 – 19:00: https://calendly.com/create-act-enjoy/case-de-poveste-doina-cornea?month=2021-06

Proiectul Case de Poveste a pornit din nevoia de a consolida repere morale din comunitate, având în vedere că în Cluj-Napoca nu există nicio casă memorială deschisă publicului în mod permanent, ceea ce îngreunează conectarea generațiilor tinere cu istoria. Conexiunile cu trecutul, cultura și comunitatea sunt considerate surse de bunăstare în mai multe studii de specialitate. Ba chiar, un studiu din 2019 publicat de British Medical Journal arată că activitățile culturale contribuie la prelungirea vieții, iar rezultatele sunt vizbile și pentru persoanele care consumau produse artistice doar de 3 sau 4 ori într-un an



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

RESTRICȚII de circulație pe A1. Atenționări pentru ȘOFERI

Publicat

autostrada transilvania reparatii (3)

CNAIR a anunțat restricții de circulație pe mai multe segmente de autostradă, inclusiv A1 Sebeș-Sibiu, pentru derularea unor lucrări. A fost înregistrat și un eveniment rutier. Șoferii sunt atenționați să circule cu prudență.

Restricții de circulație, 12 septembrie

A1 Simeria Veche (Hunedoara) – km 352-353, până la ora 16.00; pe calea 2, lucrări de montat parapet median; banda 2 restricționată
A1 Apoldu de Jos – Săliște (Sibiu) – km 274+700 – 275+700, până la ora 20.00 – lucrări de reparații la partea carosabilă pe sens Sebeș-Sibiu; banda 1 și banda de urgență, restricționate
A1 Nădlac (Arad) –km 581+300, până la ora 10.00 – accident pe calea 1; microbus a acroșat un autotren oprit în coloană; o persoană rănită; banda de urgență și banda 1, restricționate

RESTRICȚII de circulație pe A1. Atenționări pentru ȘOFERI

Citește mai departe

EVENIMENT

Cristi Balaj (CFR Cluj): Până nu ÎNSĂNĂTOȘIM clubul din punct de vedere financiar, este greu să-l ÎNĂLȚĂM așa cum ne-am fi dorit

Publicat

cristi balaj

Președintele CFR Cluj, Cristi Balaj, a vorbit despre obiectivele echipei în acest sezon, după ratarea accederii pe tabloul principal în Conference League. Balaj a ținut să sublinieze faptul că echipa se va concentra pe „creșterea” jucătorilor tineri.

Ratarea calificării a văduvit clubul de un bonus impresionant din punct de vedere financiar.

Cristi Balaj, președintele CFR-ului, a dezvăluit care este obiectivul echipei din Gruia, în următoarea perioadă. Oficialul a transmis că echipa se va concentra pe ”însănătoșire” pe plan financiar, scrie Iamsport.

Cristi Balaj (CFR Cluj): Până nu ÎNSĂNĂTOȘIM clubul din punct de vedere financiar, este greu să-l ÎNĂLȚĂM așa cum ne-am fi dorit

„Bineînțeles că ne-am dori să ținem cei mai valoroși jucători, dar dacă nu mai discutăm de faliment sau alte situații financiare care ar pune în pericol viitorul clubului, se datorează și nouă, celor care muncim și încercăm să găsim soluții cât mai bune, să avem și o echipă bună, care a câștigat ultimele meciuri cu 3-0 în campionat și, din păcate, a fost cât pe ce să se califice în grupele unei competiții europene.

Spun din păcate pentru că nu ne-am calificat. În sezonul precedent am terminat pe locul doi chiar dacă am făcut multe transferuri. Până nu însănătoșim clubul din punct de vedere financiar, este greu să-l înălțăm așa cum ne-am fi dorit.

Ne dorim cupa și campionatul și să creștem jucătorii care sperăm că vor ajunge să evolueze și ei la un campionat mult mai important”, a spus Cristi Balaj.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Garsonieră amenajată într-un beci din Cluj-Napoca, de vânzare cu 90.000 de euro. Ce suprafață are

Publicat

garsonieră
O agenție imobiliară din Cluj-Napoca propune spre vânzare o garsonieră de 35 mp, amenajată la cheie, situată în inima istorică a orașului, în Piața Muzeului.

”Această proprietate reprezintă o investiție ideală pentru regim hotelier, datorită amplasării sale într-una dintre cele mai căutate zone turistice și culturale.

Garsoniera este complet mobilată și utilată modern, cu finisaje de înaltă calitate, gata să ofere confort și eleganță.

Locația centrală permite accesul rapid la principalele atracții, restaurante, cafenele și mijloace de transport în comun, asigurând astfel un flux constant de turiști.

Aceasta este o oportunitate excelentă pentru cei care doresc să investească într-o proprietate cu potențial ridicat de profitabilitate în Cluj-Napoca”, se arată în anunțul de vânzare.

Garsoniera de 35 de mp se vinde cu prețul de 90.000 de euro.

Citește mai departe

ECONOMIE

Cluj-Napoca are cele mai scumpe apartamente din România, dar și mai puține vânzări decât celelalte mari centre urbane

Publicat

Cluj-Napoca are cele mai ridicate prețuri la apartamente din România, însă și tranzacțiile imobiliare sunt mai puține decât celelalte orașe mari. Prețurile ridicate fac din ce în ce mai dificil accesul la locuințe pentru cumpărători.

Prețurile solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare continuă să crească, la nivel național, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. Pe primul loc în clasamentul național se situează însă proprietarii și dezvoltatorii din Cluj-Napoca.

Peste 2.800 euro/mp pentru apartamentele din Cluj

În medie, metrul pătrat a ajuns să coste luna trecută 2.812 euro. La sfârșitul verii trecute abia se atingea pragul de 2.500 euro/mp util.

Al doilea cel mai scump oraș din țară pentru cumpărători este Brașov, unde se solicită, în medie, 1.975 euro/mp util pentru apartamentele scoase la vânzare.

Capitala ocupă locul al treilea în clasamentul național al prețurilor. Apartamentele din București se vindeau, luna trecută, cu un preț mediu de 1.776 euro/mp util.

Accesul la locuințe, tot mai dificil la Cluj

Cluj-Napoca ocupă locul cinci în ceea ce privește numărul de tranzacții imobiliare din primele opt luni ale anului 2024, cu 18.702 imobile vândute.

Liderul tranzacțiilor rămâne Bucureștiul, cu peste 72.000 de proprietăți tranzacționate, urmat de Ilfov și Brașov, conform datelor publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Topul județelor unde s-au vândut cele mai multe case, terenuri și apartamente de la începutul anului:

  • București: 72.266 imobile
  • Ilfov: 30.774 imobile
  • Brașov: 19.588 imobile
  • Timiș: 18.703 imobile
  • Cluj: 18.702 imobile
  • Iași: 17.937 imobile
  • Constanța: 17.854 imobile
  • Suceava: 12.161 imobile
  • Bihor: 11.872 imobile
  • Dolj: 11.219 imobile

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax