Connect with us

EVENIMENT

Se așteaptă mult prea MULT pentru analizele medicale GRATUITE, spune Avocatul Poporului

Publicat


În Raportul special al Avocatului Poporului (AP) pe tema prevenţiei şi informării în domeniul medical din România, care a fost lansat miercuri, se semnalează termenele mult prea lungi de aşteptare în cazul analizelor gratuite.

„Principalele deficienţe pe care noi le-am constatat în ceea ce priveşte acordarea acestui pachet gratuit de analize constau în termenele prea lungi de aşteptare, atunci când persoanele decid că doresc să-şi efectueze acest set de analize gratuite şi dificultăţile pe care ei le întâmpină atunci când doresc să identifice o clinică la care să se programeze, în vederea efectuării acestor analize. De multe ori, termenele de aşteptare depăşesc o lună”, a declarat Maria Cîmpean, consilier în cadrul Avocatului Poporului, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ea a menţionat că Avocatul Poporului a propus identificarea unor facilităţi pentru cetăţeni, astfel încât atunci când se prezintă la medicul de familie, iar acesta le recomandă să-şi facă analize şi ei doresc acest lucru, să fie posibilă repartizarea lor la clinicile la care le sunt accesibile şi unde doresc să-şi facă investigaţiile.

Maria Cîmpean a precizat că, spre exemplu, ar putea să existe un sistem electronic prin care pacienţii să fie repartizaţi automat la aceste clinici.

„Totodată, e necesar ca statul să acorde fondurile acestea de o manieră în care să se evite aceste prelungiri şi fiecare persoană să aibă posibilitatea să-şi efectueze analizele în termen maxim de o lună de zile. Totodată, prezintă utilitate şi identificarea de soluţii pentru persoanele care locuiesc în anumite localităţi în care nu există astfel de clinici la care ei să îşi poată face acest set de analize gratuite, iar în acest sens pot fi identificate facilităţi pentru pentru transportul lor, pentru simplificarea procedurii de programare sau chiar organizarea unor caravane de recoltare”, a spus Maria Cîmpean.

La rândul său, Maria Mirabela Mălăescu, consilier în cadrul Avocatului Poporului, a atras atenţia că printre materiile pe care elevii le studiază nu se găseşte în trunchiul comun niciuna care să vizeze educaţia pentru sănătate.

„Considerăm că ar fi necesară o analiză cât mai aprofundată de către specialiştii din domeniul sănătăţii, împreună cu cei din educaţie, astfel încât să se înţeleagă necesitatea introducerii unei materii referitoare la educaţia pentru sănătate în trunchiul comun al materiilor, astfel încât un număr cât mai mare de elevi să aibă acces la astfel de informaţii”, a punctat Maria Mirabela Mălăescu.

Nu în ultimul rând, Avocatul Poporului, Renate Weber, a amintit că propunerea instituţiei ca medicilor de familie să li se dea posibilitatea să-şi deschidă puncte de lucru în localităţi mai izolate a fost adoptată de Parlament, însă a semnalat deficitul de personal.

„Dacă le dăm această posibilitate, legal, chiar dacă ele nu vor fi dotate cu aparatura necesară, dar măcar dacă medicul se poate el deplasa acolo, nu ştiu, de 2 ore pe lună sau câteva ore într-o săptămână tot este mai un mai mare avantaj pentru oamenii din comunitatea aceea. Noi cred că încă nu avem reprezentarea că sunt oameni în ţara asta care nu au cu ce să îşi plătească transportul ca să se ducă undeva la oraş, să se înscrie la un medic de de familie bun. S-a adoptat în sensul în care se li se dă voie. Asta nu înseamnă în acest moment că lucrurile se vor şi rezolva, chiar dacă primarii au posibilitatea să atragă fonduri, inclusiv prin programul Anghel Saligny. Problema este de fapt a deficitului de medici de familie. Deci, resursa umană în sistemul de sănătate este o mare problemă şi mă tem că ea se va accentua”, a adăugat Renate Weber.

Sursa: AgerpresDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

ANIVERSARE. Centrul de Studii Indiene al UBB Cluj-Napoca împlinește 8 ani. Oferă cursuri de civilizație indiană

Publicat

De

india

Centrul de Studii Indiene al Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca împlinește, vineri, 8 ani de la înființare, a anunțat directorul acestuia, Mihaela Gligor. 

”În decembrie 2014 mă aruncam în necunoscut, având ca plasă de siguranță doar pasiunea mea pentru India.
Pe 2 decembrie 2014, când anunțam deschiderea Cluj Center for Indian Studies at UBB, habar nu aveam ce responsabilitate uriașă îmi asumam. La deschiderea oficială, ce a avut loc pe 11 decembrie 2014, au venit primele întrebări: „vor fi cursuri, workshop-uri, schimburi, publicații”? Am răspuns că da, dar habar nu aveam cum se vor întâmpla toate astea

india

Și-apoi am luat-o încet, ardelenește… Mai întâi mi-am rugat prietenii ce au fost în India să mă ajute, să participe la întâlniri, conferințe, seri tematice, etc.

Apoi am construit povești în jurul poveștilor deja știute de majoritatea dintre noi: Maitreyi a fost, încă de la început, o piatră de temelie, un fel de magnet ce atrăgea publicul.

Apoi am avut cursuri de cultură și civilizație indiană și workshop-uri și seminarii cu specialiști. După o vreme, oameni pe care nu îi cunoșteam îmi scriau că și-ar dori să participe la evenimentele noastre.

Am avut de toate: conferințe, prelegeri, seri de film și de muzică, expoziții de fotografie, lansări de carte, concerte cu artiști indieni, ateliere de gătit, seri de meditație și yoga, lectură de poezie indiană, studenți indieni ce au venit la UBB grație programului Erasmus +, profesori importanți ce ne-au trecut pragul…

Centrul are o bibliotecă frumoasă și o revistă de profil, Romanian Journal of Indian Studies. În ultimul an am reușit și mijlocirea unor acorduri interuniversitare importante.

Parte a comunității UBB

În toți acești ani, alături de studenții și prietenii centrului, am editat câteva volume importante. Ne-am bucurat împreună la parada Zilelor Clujului și la alte evenimente. Centrul e parte a comunității UBB și deși uneori „imposibil” e cuvântul ce-mi vine prima dată în minte, mă bucur să găsesc resursele necesare și să fac „posibil” ceea ce credeam că nu e.

Cluj Center for Indian Studies at UBB e clădit pe pasiune.

Și-n toți anii ce s-au scurs mi-am dat seama, iar și iar, că fără pasiune nu aș fi realizat nimic. Nu știu încă ce urmează, dar știu că pasiunea e ingredientul principal.
La mulți ani, Cluj Center for Indian Studies at UBB! Mulțumiri tuturor celor care ne-au fost alături din 2014 până acum. Povestea merge mai departe… Alături de cei care iubesc India și incredibila sa cultură!”, a spus Mihaela Gligor.

Citește mai departe

EDUCATIE

TRAGIC. Studentă în anul V la Medicină la UMF Cluj-Napoca, a MURIT de cancer la 4 luni de la diagnostic

Publicat

lumanare doliu

O studentă din anul V Medicină de la UMF Cluj a murit la 4 luni de la diagnosticarea cu cancer. Din spusele apropiaților, boala a avut o evoluție galopantă.

andreea loboda

„Conducerea, colectivul și studenții Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca își exprimă compasiunea și regretul pentru o viață curmată mult prea devreme. Gândurile și rugăciunile noastre se îndreaptă spre familia colegei noastre, Andreea Lobodă, studentă în anul V la Facultatea de Medicină. S-a stins o viață aflată abia la început de drum.

andreea loboda 2

Priveghiul va avea loc sâmbătă, 3 decembrie, la ora 17:30, la Cimitirul Central din Cluj-Napoca, iar înmormântarea va avea loc duminică, 4 decembrie, la ora 13:00, la Cimitirul Central.

Dumnezeu să o odihnească în pace!”, e mesajul postat pe pagina de Facebook a UMF Cluj.

Citește mai departe

ECONOMIE

Ce se întâmplă cu punctul de AMENDĂ în 2023. Ministerul Finanțelor pregătește o nouă PLAFONARE

Publicat

politist rutiera bun

Și în 2023, valoarea punctului de amendă rămâne plafonată la același nivel,  potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică la Ministerul Finanțelor, scrie Alba24.ro.

Astfel dacă  ordonanța va fi aprobată de Guvern punctul de amendă va rămâne și anul următor plafonat la nivelul de 145 lei, anunță ministrul Finanțelor.

Punctul de amendă a rămas neschimbat din 2017

În lipsa acestei precizări legislative, punctul de amendă ar fi urcat de anul următor, în contextul în care salariul minim, în funcție de care este stabilită și valoarea punctului de amendă, a fost majorat succesiv în ultimii ani și este pregătit să fie majorat și de la 1 ianuarie 2023.

Legislația prevede că un punct-amendă este 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului.

Plafonarea stabilită de câțiva ani în privința valorii punctului-amendă, în funcție de care se stabilesc toate amenzile rutiere de la noi, va continua și în 2023. Proiect de ordonanță de urgență a fost pus pus marți seara în dezbatere de Ministerul Finanțelor.

Noua plafonare va deveni oficială după ce ordonanța e adoptată și publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit Codului rutier (OUG nr. 195/2002), punctul-amendă stă la baza calculului amenzilor rutiere și reprezintă „10% din salariul minim brut”. Ultima oară când a reflectat exact această valoare a fost în 2017.

Începând din 2018, an de an, inclusiv anul acesta, punctul-amendă a fost plafonat de Guvern prin ordonanțe succesive la valoarea din 2017, adică de 145 de lei.

Clasele de sancțiuni prevăzute în Codul rutier:

– clasa I: două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 de lei);
– clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 de lei);
– clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 de lei);
– clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei);
– clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (de la 3.045 la 14.500 de lei) (valabilă doar pentru persoanele juridice)

Sursa: Alba24.ro

Citește mai departe

CULTURA

Salonul de Iarnă al Medicilor, organizat în cadrul „Zilelor UMF Cluj-Napoca”, a ajuns la cea de-a 52-a ediție

Publicat

salondeiarna zileleumf

Luni, 5 decembrie 2022, la ora 13:00, va avea loc vernisajul Salonului de Iarnă al Medicilor, ajuns la cea de-a 52-a ediție. Lucrările de artă expuse la Cluj, în Centrul de Cultură Urbană Turnul Croitorilor, Str. Baba Novac nr. 35, vor putea fi admirate în perioada 5-18 decembrie 2022, între orele 9:00 – 17:00, intrarea fiind liberă.

„Salonul de Iarnă al Medicilor este organizat în cadrul Zilelor UMF, de Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, Colegiul Medicilor Cluj și Colegiul Medicilor Stomatologi Cluj. Având un număr dublu de participanți față de ultimele ediții, respectiv 60 de medici, expoziția va cuprinde o gamă variată de tehnici artistice, începând cu tradiționala tehnică în ulei și acril și până la acuarelă, pastel, colaj, artă digitală și artă fotografică.

Prima ediție a Salonului de Iarnă al Medicilor a avut loc în anul 1968, la Casa de Cultură a Studenților, avându-l ca prim organizator pe domnul prof. dr. Fodor. Începând cu anul 1969 și până în anul 2016, Salonul de Iarnă a fost găzduit de Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, la Palatul Banffy. Începând cu ediția a 49-a din anul 2019 și până în prezent, Salonul de Iarnă este găzduit de Centrul Expozițional Turnul Croitorilor din Cluj-Napoca.

De la debut, perioada de desfășurare a Salonului a fost în prima parte a lunii Decembrie, concomitent cu Zilele UMF, la vernisaj participând întreaga comunitate academică clujeană. În perioada primelor ediții, Salonul de Iarnă al Medicilor concura de la egal la egal cu Salonul Județean de Iarnă al Artiștilor Profesioniști.

Fiind un eveniment de mare amploare culturală, înainte de expunere, lucrările erau jurizate de către un juriu care cuprindea și artiști profesioniști, tocmai din dorința de a participa doar lucrările de un anumit nivel artistic.

Lucrări de pictură și sculptură

La Palatul Banffy, parterul găzduia ediția anuală a Salonului, fiind expuse lucrări de pictură, grafică și sculptură. În cadrul ultimelor ediții, numărul de tehnici a crescut simțitor odată cu oportunitățile apărute în lumea artei, incluzând acrilul, acuarela, sepia, arta fotografică, colajul, gravura, sculptura, ceramica, arta naivă, iconografia și arta abstractă, devenind un loc de prezentare a feței creative și sensibile a profesiei de medic, precum și un bun prilej de reîntâlnire a pasionaților amatori de artă.

Începând cu anul 2019, respectiv Ediția a 49-a, organizarea Salonului a fost reluată de către UMF „Iuliu Haţieganu” și cele două Colegii profesionale, respectiv Colegiul Medicilor Cluj și Colegiul Medicilor Stomatologi Cluj, avându-l drept coordonator pe șef lucr. dr. Radu-Andrei Moga, el însuși fiind un participant activ începând cu anul 2005.

Datorită numărului mare de participanți și a interesului tot mai crescut pentru acest eveniment cultural de tradiție al orașului Cluj-Napoca, cei trei organizatori au hotărât ca începând cu ediția următoare a Salonului, respectiv cea din 2023, evenimentul să fie găzduit din nou de Muzeul de Artă Cluj-Napoca din Palatul Banffy, loc emblematic atât pentru istoria orașului nostru, cât și pentru tradiția Salonului.

Zilele Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, un eveniment cu tradiție, se desfășoară la fiecare final de an. Timp de o săptămână, se organizează o serie amplă de evenimente științifice, educaționale, sociale, culturale și artistice, la care este invitată să participe întreaga comunitate academică. În 2022, Zilele UMF au loc între 6 și 9 decembrie. Programul complet al manifestărilor poate fi accesat aici”, comunică organizatorii.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax