Connect with us

ACTUALITATE

Scrisoare a rectorului UBB Cluj către prim-ministrul României: Legislația națională nu ne ajută

Publicat


Daniel David, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a redactat o scrisoare pentru Prim-ministrul Florin Cîțu. În document se cere sprijinul pentru o modificare fundamentală de arhitectură și viziune în legislația relevantă pentru relația dintre universități și mediul socio-economic. Rectorul a enumerat și câteva probleme cu care universitățile din România se confruntă.

Scrisoarea semnată de rectorul Daniel David

Universităților românești, pe bună dreptate, li se cere, atât de către autorități, cât și de către societate, performanță academică în toate cele trei misiuni ale unei universități moderne: (1) educație, (2) cercetare-dezvoltare-inovare (CDI) și (3) relația cu societatea/mediul socio-economic. Dar toată lumea trebuie să conștientizeze că în lumea modernă relația eficientă cu mediul socio-economic se poate face doar în condițiile în care există dinamism și se pot crea avantaje competitive, altfel relația rămâne o formă fără fond neeficientă.

Din păcate, legislația națională nu ne ajută în acest sens, ba este chiar contradictorie (unele legi încurajează relația, altele o descurajează și chiar o „vânează pentru a o pedepsi”) și ambiguă, descurajând universitățile în relația cu mediul socio-economic și interferând astfel chiar cu componenta educațională și de CDI. Spre exemplu, în CDI nu mai contează să faci lucrurile bine, ci trebuie să le faci bine (și chiar excelent) și să fii primul care le faci; acest lucru nu se poate realiza dacă legislația pe componentele de achiziții/economice/financiare nu ne ajută, ci ne încurcă.

Sprijin din partea prim-ministrului

În acest context, vă solicităm sprijinul pentru o modificare fundamentală de arhitectură și viziune în legislația relevantă pentru relația dintre universități și mediul socio-economic, dacă se dorește ca universitățile românești să fie competitive în relația cu acest mediu (altfel ne rămâne să ne focalizăm doar pe educație și CDI!). Asta pentru că performanța universităților românești, dacă i se creează condiții de realizare, are apoi un impact global, cumulativ, evolutiv și sustenabil în societate:

(1) Va crește prezența universităților românești în rankingurile internaționale;

(2) Prezența în ranking va atrage apoi resursă umană de calitate, cadre academice și studenți, atât internaționali (brain gain), cât și naționali (prevenind brain drain);

(3) Performanța va contribui la generarea de cunoaștere care să susțină apoi inovații incrementale sau disruptive în mediul socio-economic, oferind astfel avantaje competitive țării, cu impact pozitiv asupra bunăstării oamenilor;

(4) Universitățile formează specialiștii care lucrează în diverse domenii. Dacă aceștia nu sunt formați adecvat, cu un spirit modern și antreprenorial, domeniul nu va funcționa eficient, iar astfel ne condamnăm prezentul. Tot universitățile sunt cele care formează profesorii care ne educă copiii, generațiile viitoare. Dacă aceștia nu sunt formați în spiritul relației cu societatea modernă, ne condamnăm și viitorul.

(5) Componenta socio-economică bine realizată va putea apoi susține și demersuri științifice și culturale care nu sunt automat economice și care adesea costă, dar care permit nu doar ancorări în paradigmele actuale socio-economice, ci care schimbă reflexiv societatea și paradigmele socio-economice actuale. Altfel, acest cost revine din nou doar statului, care nu-l poate susține la nivelul dorit, nivel care să producă schimbările paradigmatice așteptate.

Problemele cu care se confruntă universitățile din România

Mai jos sunt enumerate spre exemplificare doar câteva aspecte majore care necesită decizii strategice în relația dintre universități și mediul socio-economic, cu impact legislativ (problemele/necesitățile exemplificate sunt reale, iar soluțiile propuse sunt posibile, noi având și formulări legislative concrete dacă ni se cer, fără ca asta să însemne că nu putem gândi și găsi și alte soluții poate mai bune):

Problema fondurilor

– fondurile obținute în cadrul sau în legătură cu parteneriatele universităților cu mediul privat nu au un regim special față de alte fonduri publice, ceea ce creează blocaje cu privire la angajarea acestor fonduri. Necesitate – crearea unui regim special de angajare a fondurilor provenite din colaborări cu mediul privat. Soluție – stabilirea unor excepții normative care să permită angajarea fondurilor dobândite direct din mediul privat sau prin colaborări cu mediul privat fără utilizarea mijloacelor generale de angajare a cheltuielilor publice. Exemplu: finanțările obținute prin sponsorizare sau prin împărțirea profitului dintr-o societate nu vor fi supuse reglementărilor privitoare la achiziții publice și finanțe publice.

– fondurile provenite din mediul privat, menite să susțină în mod direct programele de studii și activitatea de CDI din universități, sunt încă extrem de reduse. Necesitate – creșterea atractivității acordării de finanțări private pentru universități. Soluție – modificarea legislației fiscale, astfel încât finanțările acordate de mediul privat să se bucure de regimul de facilitate fiscală reală. Exemplu: sumele destinate susținerii programelor de studii devin eligibile pentru scutire de impozit, indiferent de plafon.

Problema cercetării, dezvoltării și inovării

– cercetarea-dezvoltarea-inovarea din universități necesită investiții rapide și dinamice în infrastructură și în servicii externalizate specifice, care sunt supuse regimului achizițiilor publice și fac foarte dificilă dobândirea lor în forma și la momentul dorit. Necesitate – facilitarea achizițiilor de produse și servicii necesare cercetării-dezvoltării-inovării, chiar în condițiile în care acestea sunt necesare pentru ca rezultatele CDI să fie apoi destinate comercializării. Soluție – stabilirea de excepții normative care să flexibilizeze regimul achizițiilor publice pentru necesarul de produse și servicii specifice destinate activităților de cercetare-dezvoltare-inovare din universități.

Problema contractelor comerciale

– încheierea de contracte comerciale având ca obiect exploatarea drepturilor de proprietate intelectuală sau comercializarea produselor inovative este adesea blocată de imposibilitatea stabilirii cotelor de participație corecte ce ar trebui să revină universităților publice, asigurând în același timp protecția acestora în raport cu controalele specifice instituțiilor publice. Necesitate – reglementarea, în sistem procentual orientativ, a cotelor de participație minimală la profitul rezultat din transpunerea rezultatelor cercetării în piața liberă. Soluție – elaborarea de acte normative care să prevadă participațiile minimale ce pot fi asumate de universități, precum și crearea unui mecanism normat care să asigure selectarea partenerului din mediul privat în mod simplificat, în baza autonomiei universitare, prin analiza necesităților universității în corelare cu strategiile de piață (promovare, vânzare) optime.

Problema capitalizării entităților de drept privat

– crearea unor entități de drept privat necesare orientării către piață (ex. spin-off-uri) nu este suficientă pentru universități atât timp cât capitalizarea acestor entități riscă să fie considerată nelegală sau neconformă. Necesitate – acordarea posibilității pentru universități de a capitaliza societățile comerciale înființate, iar resursele, odată puse la dispoziția entităților private, să se supună numai reglementărilor specifice, nu și celor destinate fondurilor publice, fără a exista riscul încadrării acestor operațiuni ca neadecvate. Soluție – adoptarea de norme care să garanteze un regim special deschis și neîngrădit de cheltuire a fondurilor avansate de universități către societățile comerciale pe care le creează singure sau prin asociere.

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

POLUARE cu hidrocarburi a Someșului în aval de podul Garibaldi. Se INTERVINE cu baraje absorbante

Publicat

baraj absorbant

În cursul zilei de marți, specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Cluj au fost sesizați de către comisari ai Gărzii de Mediu privind scurgeri de hidrocarburi petroliere în Someșul Mic. ​

„Aceștia s-au deplasat imediat la fața locului pentru verificarea cursului de apă în zona semnalată (în aval de Podul Garibaldi). La suprafața apei sunt irizații, pe o distanță de aproximativ 500 de metri.

poluare

POLUARE cu hidrocarburi a Someșului în aval de podul Garibaldi. Se INTERVINE cu baraje absorbante

La această oră, personalul SGA Cluj intervine cu baraje absorbante pentru limitarea efectelor poluării.

De asemenea, continuă investigațiile în teren pentru identificarea sursei poluării.

poluare

Efectul scurgerilor accidentale este local și nu a fost observată mortalitate piscicolă.

Totodată, specialiștii Laboratorului Regional de Calitatea Apelor din cadrul instituției noastre au prelevat probe de apă. În momentul actual, analizele sunt în curs de determinare”, scrie pe pagina de Facebook Apele Române Someș-Tisa.

Citește mai departe

ECONOMIE

FOTO. Bosch inaugurează a doua clădire de birouri pentru Centrul de Inginerie din Cluj-Napoca. Investiția, 21 de milioane euro

Publicat

Bosch

Compania Bosch a inaugurat cea de-a doua clădire de birouri construită în cadrul Centrului de Inginerie din Cluj-Napoca, în urma unei investiții de aproximativ 21 de milioane de euro, pe o perioadă de trei ani. Investiția totală, începută în 2017, în cele două clădiri ale centrului din Cluj se ridică la peste 50 de milioane de euro.

Deschiderea oficială a avut loc, marți, în prezența managementului local al companiei și a reprezentanților autorităților și partenerilor locali.

Noua clădire, a cărei construcție a început în martie 2021, are o suprafață construită de aproximativ 10.000 de metri pătrați, împărțiți pe zece etaje și este conectată de sediul existent prin două pasarele.

30 de ani de prezență în România

Bosch

„În 2024, aniversăm, de asemenea, 30 de ani de prezență Bosch în România și ne bucurăm să marcăm acest moment și prin finalizarea unei investiții de o asemenea amploare, atât ca sumă alocată, cât și prin prisma utilității sale pentru Bosch și pentru industria din România, dar și prin modul exemplar de colaborare cu autoritățile locale.

De 30 de ani, Bosch este un partener de încredere pentru societatea românească, iar această investiție de la Cluj subliniază angajamentul pe termen lung pe care Grupul Bosch îl are față de România”, a declarat Mihai Boldijar, director general al Robert Bosch S.R.L. și reprezentantul Grupului Bosch în România.

Facilități moderne

„Această nouă clădire modernă, pe care o inaugurăm astăzi și de care eu personal sunt foarte mândru, completează beneficiile pe care le oferim colegilor noștri.

Aceste facilități moderne și condiții de muncă care inspiră îi ajută să inoveze, să colaboreze și, astfel, să dezvolte, chiar aici, în România, soluții de ultimă generație ce au impact asupra viitorulului industriei mobilității la nivel global,” a declarat Tobias Matter, directorul Centrului de Inginerie Bosch din Cluj.

„Prin consolidarea poziției Centrului de Inginerie din Cluj, experții noștri locali au o contribuție din ce în ce mai mare la procesul de transformare a companiei la nivel global.

Fie că este vorba despre sisteme avansate pentru asistența șoferului, sisteme de direcție asistate electric, sisteme de propulsie tradiționale și electrice, sau diferite servicii pentru industria auto – la Centrul de Inginerie Bosch din Cluj avem experiență vastă în dezvoltarea unor soluții software și hardware inovatoare.

Proiectele tehnice complexe și contribuția directă la dezvoltarea produselor Bosch inovatoare, oportunitățile de dezvoltare profesională și personală, condițiile de muncă flexibile, birourile și laboratoarele moderne deja existente în Cluj-Napoca, Jucu, București și Sibiu, fac din Centrul de Inginerie Bosch unul dintre cei mai doriți angajatori în rândul inginerilor și specialiștilor IT în România”, a continuat Matter.

Design atractiv

Bosch pune accent pe condiții de muncă flexibile și pe spații care inspiră.

Pe lângă birourile și sălile de ședințe moderne, având un design atractiv, noua clădire oferă diferite facilități, precum zone pentru testarea mașinilor, spațiu dedicat proiectelor de inovație, sală de conferință și zone de relaxare.

De la parter până la ultimul etaj, design-ul clădirii combină elementele creative cu lumea dinamică a tehnologiei.

Fiecare etaj are o temă creativă adaptată la specificul activităților tehnice, clădirea oferind, astfel, spațiul cel mai potrivit pentru a facilita procesele complexe specifice inovației și ingineriei avansate, integrând laboratoare tehnice moderne, spații de colaborare și de muncă în liniște și experiențe inedite prin intermediul realității virtuale.

Facilități suplimentare, precum cantina și sala de sport, care au fost deschise în 2021, își aduc aportul la starea de bine și sănătatea angajaților. Toate aceste beneficii stimulează creșterea ratei de prezență la birou a angajaților Centrului de Inginerie din Cluj, îmbinând, astfel, într-un mod eficient, telemunca cu prezența fizică la sediul companiei.

Bosch, un partener al comunităților locale și al sistemului de educație

Bosch este o companie care acordă o atenție sporită sistemului educațional din România și parteneriatelor cu autoritățile locale. Centrul de Inginerie din Cluj a realizat de-a lungul anilor parteneriate strategice pe toate palierele, cu mediul academic, autorități locale și parteneri comerciali.

Unele dintre cele mai semnificative proiecte pentru angajamentul Bosch față de sistemul educational din România este cel cu universitățile locale.

În acest moment, sunt disponibile pentru studenți trei programe de masterat,  patru cursuri universitare pe care Bosch le-a dezvoltat în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Universitatea „Babeș-Bolyai”, centrul din Cluj oferind anual peste 50 de burse pentru studenți.

Mai mult, peste 200 de tinere talente beneficiază anual de mentorat și transfer de cunoștințe din partea experților Bosch în diverse programe personalizate din cadrul Centrului de Inginerie din Cluj.

Inginerie avansată la Centrul de Inginerie din Cluj

Centrul de Inginerie Bosch din Cluj joacă un rol esențial în transformarea sectorului mobilității, încă de la înființarea sa, în anul 2013.

Prin expertiza amplă în ingineria software, hardware și mecanică și ingineria fiabilității, dar și în planificarea vânzărilor, centrul contribuie la dezvoltarea unor soluții inovatoare, bazate pe inteligența artificială, aplicate în domeniile conducerii automatizate, mobilității electrice și conectate.

Datorită colaborării strânse cu alte locații de inginerie Bosch din Europa Centrală și de Est și cu fabrica Bosch din Cluj, Centrul de Inginerie Bosch din Cluj oferă soluții unice clienților din întrega lume, fiind un pilon important al rețelei globale de inginerie Bosch.

Astfel, dezvoltarea activităților sale a condus în mod natural la extinderea în București și, din acest an, în Sibiu.

Astăzi, Centrul de Inginerie Bosch din Cluj este un contributor important la gama de drepturi de proprietate intelectuală ale Bosch, cu peste 100 de invenții în fiecare an.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Alin Tișe: Avem finanțare pentru începerea construcției Spitalului Pediatric Monobloc

Publicat

De

Finanțare pentru Spitalul Pediatric Monobloc

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a anunțat că există finanțate și ca va putea începe construcția Spitalului Pediatric Monobloc.

Președintele CJ Cluj a precizat că există finanțare, practic o parte din bani, care va permite demararea lucrărilor.

Alin Tișe: Avem finanțare pentru începerea construcției Spitalului Monobloc pentru Copii

„Actul normativ pe care Guvernul l-a emis cu privire la finanțarea unităților noi spitalicești prevede explicit caracteristicile de finanțare, iar Spitalul de Copii este pe primul loc în ceea ce privește finanțarea, întrucât este cel mai avansat proiect din România”, a declarat Alin Tișe la Napoca Live.

Spital ridicat prin intermediul unui împrumut de la Banca Europeană

Același lucru a fost susținut și de secretarul general al Guvernului, clujeanul Mircea Abrudean, care a declarat recent că acest proiect este „în pole position”.

„Avem o ordonanță de urgență pe care Guvernul a aprobat-o în urmă cu două săptămâni prin care s-a clarificat mecanismul de finanțare pentru genul acesta de proiecte, unde este inclus și Spitalul Monobloc.

Vom avea finanțarea asigurată pe componenta de împrumut din Banca Europeană de Investiții, pe o componentă a Programului Operațional de Sănătate, deci Spitalul Pediatric Monbloc este inclus la finanțare pe una din aceste soluții statuate deja pe această Ordonanță de Urgență”, a spus Mircea Abrudean.

Acesta a mai precizat că, prin faptul că demersurile au fost făcute anterior, prin ceea ce a făcut Consiliul Județean prin președintele Alin Tișe, acest proiect este „în pole position”.

Primul spital pediatric ridicat de la zero

Spitalul Pediatric Monbloc de la Cluj va fi primul construit de la zero, după Revoluție, de către o autoritate publică din România.

Acesta va dispune de 506 paturi pentru spitalizare continuă, 51 de paturi pentru spitalizarea de zi și 30 de paturi aferente serviciului ATI.

Valoarea investiției este de peste un miliard de lei.

Citește mai departe

EVENIMENT

Vremea la Cluj. Averizare ANM: Ploi în averse și vânt puternic. La munte va ninge

Publicat

De

Ninsori la munte în Cluj

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare de vreme rea. Se strică vremea la Cluj.

Până miercuri, 24 aprilie, sunt așteptate ploi, lapoviță și ninsoare la munte, dar și intensificări ale vântului.

Vremea la Cluj. Averizare ANM: Ploi în averse și vânt puternic. La munte va ninge

Potrivit meteorologilor, de marți, 23 aprilie și până miercuri, 24 aprilie, la ora 8.00, aria ploilor se va extinde dinspre regiunile sudice și va cuprinde treptat toată țara.

Astfel, inclusiv la Cluj, vor fi mai ales averse, izolat însoțite de descărcări electrice. Cantitățile de apă vor fi în general de 15 – 20 de litri pe metru pătrat.

La altitudini mari la munte vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

Vânt puternic, cu rafale de 80 de kilometri pe oră la munte

Vântul va avea intensificări temporare în majoritatea zonelor, cu viteze în general între 45 și 55 de kilometri pe ore, iar în zona montană înaltă rafalele vor depăși 70 – 80 de kilometri pe oră.

Pe parcursul zilei de miercuri, 24 aprilie, vântul va mai avea intensificări temporare în vest și nord-vest și pe arii restrânse în rest, cu viteze în general între 45 și 55 de kilometri pe oră.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax