Connect with us

CULTURA

Scriitoarea clujeană Ruxandra Hurezean, NOMINALIZATĂ la Premiul „Romulus Rusan” pentru CARTEA de literatură a memoriei

Publicat


ruxandra hurezean

Jurnalista și scriitoarea clujeană Ruxandra Hurezean a fost nominalizată la Premiul „Romulus Rusan” pentru cartea de literatură a memoriei. Cartea se intitulează „Călătorie în miezul vieții. Portrete, comunități, istorii, povești dintr-o lume în mișcare” și este apărută la Editura Humanitas.

„Este o nominalizare care mă onorează. Recunosc că m-am emoționat tare. Cărțile care au câștigat an de an sunt cărți muncite, importante, care spun lumii ce i se întâmplă în mod profund, esențial. Iar în lista de nominalizări sunt astfel de cărți. Mulțumesc”, a scris autoarea pe Facebook.

Scriitoarea clujeană Ruxandra Hurezean, NOMINALIZATĂ la Premiul „Romulus Rusan” pentru CARTEA de literatură a memoriei

Premiul „Romulus Rusan” pentru cartea de literatură a memoriei a fost instituit în 2022 de Fundația „Ana Blandiana & Romulus Rusan” și Fundația „Spandugino”.

Acest premiu celebrează personalitatea extraordinară a lui Romulus Rusan, scriitor, intelectual public de marcă al ultimelor decenii, ctitor de instituții fundamentale pentru destinul autentic democratic al României, luptător de cursă lungă pentru memoria profundă, în adevăr, a istoriei recente.

Juriul ia în discuție cărțile apărute în limba română în cursul anului precedent, precum și cele mai importante contribuții la construirea unui adevărat patrimoniu al memoriei.

Pentru anul 2024, juriul a nominalizat următoarele 10 cărți (în ordine alfabetică):

PETRE MIHAI BĂCANU, Bilet de ieșire. Memorii, Vremea;
MIREL BĂNICĂ, Între două lumi. Monahismul ortodox și modernitatea, Polirom;
CODRUȚ CONSTANTINESCU, Pasager prin amintiri, Polirom;
TRAIAN DOBRINESCU, Siberia de la capătul drumului, Cartea Românească;
SABINA FATI, Cine râvnește la Gurile Dunării? O călătorie pe timp de război în Delta extinsă: Transnistria, Ucraina, Basarabia, România, Humanitas;
ANDREI GORZO, Ce am învățat de la Graham Green. O istorie de familie, Polirom;
STERE GULEA, Scrisoare către nepoatele mele. Însemnările unui regizor, Humanitas;
RUXANDRA HUREZEAN, Călătorie în miezul vieții. Portrete, comunități, istorii, povești dintr-o lume în mișcare, Humanitas;
DUMITRU LIȚU, Suflet interzis, Fundația Culturală Memoria;
CARMEN USCATU, Anul în care nu am murit, Humanitas.

Juriul ediției a patra a Premiului „Romulus Rusan” are următoarea componență: Mihai Zamfir (președinte), Ion Pop, Nicolae Prelipceanu, George Ardeleanu, Ana Blandiana, Paul Marinescu, Cristian Pătrășconiu.

Trofeul Premiului „Romulus Rusan” este realizat de artista Maria Pop Timaru.

Lista scurtă a finaliștilor va fi anunțată în 10 martie, iar ceremonia de decernare a Premiului „Romulus Rusan” va avea loc în data de 14 martie, în sala de conferințe a reprezentanței Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței din București, str. Jean-Louis Calderon nr. 66.

Câștigătorii de până acum ai Premiului „Romulus Rusan” sunt, în ordine cronologică: Dorian Galbinski, Viața trece ca un glonț (Humanitas, 2021), Ion Vianu, Investigații mateine. Amintiri (Polirom, 2022) și Dennis Deletant, În căutarea României. O aventură personală din ‘65 până azi (Humanitas, 2023).



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. La Florești ca în Cuba. Primăria a început curățenia pe malul Someșului. Construcții ilegale, demolate

Publicat

Construcții ilegale pe malul Someșului, în Florești

A reînceput curățenia pe malurile râului Someș în Florești, anunță primarul comunei clujene.

Acest lucru a vizat și demolarea unor construcții ilegale ridicate pe malul apei, spre mulțumirea floreștenilor.

La Florești ca în Cuba

Primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, este cel care a postat pe rețele sociale și imagini din timpul acțiunii. Așa cum se vede, malul râului Someș a ajuns să arate ca fevelele din Cuba, Columbia sau alte țări din America Latină, pline de construcții improvizate.

Floreștenii s-au arătat, în mare parte, mulțimiți de faptul că se face curățenie pe malul Someșului, în locurile pe care aceștia le consideră adevărate focare de infecție.

„Welcome in Columbia. Felicitări domnule Primar!”, a scris un floreștean care a făcut legărura dintre imaginile din Florești și cele din marile orașe din America Latină.

Nu este prima “curățenie de primăvară” în Florești. Și anii trecuți au avut loc astfel de acțiuni de colectare a deșeurilor voluminoase și de demolare a construcțiilor ridicate ilegal pe malul apei.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Prima barză a ajuns vineri în cuibul din satul Vlaha (Cluj). În zilele următoare este așteptată și perechea

Publicat

De

barză

Prima barză a ajuns vineri în cuibul din satul clujean Vlaha, în zilele următoare fiind așteptată și perechea, arată imaginile surprinse de camera web care supraveghează cuibul, instalată în cadrul proiectului Clujbird.

Reprezentanții acestuia au declarat pentru Cluj24 că încă nu știu dacă este vorba despre barza Leske sau despre bărzoiul Miska, cuplul care vine de câțiva ani la Vlaha din Africa și unde vor depune ouă și vor aduce pe lume pui.

Anul trecut prima barză a ajuns în 18 martie, iar ”familia”, completată cu 4 pui, a plecat înapoi spre Africa la sfârșitul lunii iulie-începutul lunii august.

Cuibul de barza albă dotat cu cameră web se află în satul Vlaha (județul Cluj), pe o stradă lăturalnică. Amplasat pe un stâlp electric, cuibul este înălțat pe un suport pentru a împiedica coliziunea puilor cu sârmele aflate sub tensiune. În localitate au mai fost cuiburi de berze și în trecut.

În locul acesta, primul cuib a fost construit în anul 1998. Camera transmite în direct începând din 23 martie 2017

Citește mai departe

EVENIMENT

Proclamarea locală a CANONIZĂRII Sfântului Preot Mucenic Liviu-Galaction de la Cluj și hramul Mitropoliei Clujului

Publicat

catedrala

Anul acesta, Biserica Ortodoxă Română aniversează 140 de ani de la dobândirea autocefaliei și 100 de ani de la ridicarea la rangul de Patriarhie, fapt pentru care anul 2025 a fost declarat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. În acest context, au fost canonizați 16 sfinți români, care au trăit în secolul al XX-lea, incluzând preoți, monahi și mărturisitori din diverse regiuni istorice ale României și din Basarabia.

„Ceremonia de proclamare generală a canonizării celor 16 sfinți români a avut loc marți, 4 februarie, la Catedrala Patriarhală, și a coincis cu aniversarea propriu-zisă a 100 de ani de la adoptarea deciziei Sfântului Sinod de ridicare a Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie.

Proclamarea locală a CANONIZĂRII Sfântului Preot Mucenic Liviu-Galaction de la Cluj și hramul Mitropoliei Clujului

Proclamarea locală a canonizării Sfântului Preot Mucenic Liviu-Galaction de la Cluj va avea loc marți, 25 martie 2025, de Praznicul Bunei Vestiri, când se împlinesc 19 ani de existență a Mitropoliei Clujului.

liviu-galaction

Astfel, începând cu ora 9.30, un sobor de 10 ierarhi, format din: IPS ANDREI, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, IPS IOSIF, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, PS IGNATIE, Episcopul Hușilor, PS IUSTIN, Episcopul Ortodox Român al Maramureșului și Sătmarului, PS NICODIM, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS TIMOTEI, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, PS MACARIE, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, PS BENEDICT BISTRIȚEANUL, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, PS TIMOTEI SĂTMĂREANUL, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, și PS TEOFIL DE IBERIA, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, va săvârşi Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în prezenţa credincioşilor, a personalităţilor din lumea culturală şi academică, dar şi a reprezentanţilor autorităţilor civile şi militare din întreaga mitropolie.

*

La data de 25 martie 2006, la praznicul Bunei Vestiri, avea loc proclamarea solemnă a Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, devenită ulterior Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului. Evenimentul nașterii noii mitropolii transilvănene este ancorat în viziunea și voința istorică exprimată de Sfântul Andrei Șaguna, de Octavian Goga sau de Patriarhul Miron Cristea. De asemenea, ziua de 25 martie a devenit, prin actul providențial al reînfiinţării Mitropoliei Clujului, o sărbătoare pentru întreaga Transilvanie, ea marcând momentul întronizării primului Mitropolit, Bartolomeu Anania, iar după 5 ani a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei”, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei Clujului.

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO. Profesor din Huedin, reținut pentru hărțuire SEXUALĂ a elevelor

Publicat

Profesor din Huedin reținut pentru hărțuire sexuală

Un profesor de biologie de la Liceul Teoretic „Octavian Goga” din Huedin a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore. Sorin Brăileanu, în vârstă de 50 de ani, e acuzat de hărțuire sexuală a elevelor.

Acesta a fost ridicat din școală joi și dus la audieri, la Poliția Huedin. După prezentarea probelor de la dosar, a fost emisă pe numele lui o ordonanță de reținere pentru 24 de ore.

Profesor din Huedin, reținut pentru hărțuire SEXUALĂ a elevelor

Brăileanu este profesor la „Octavian Goga” din toamna anului 2024.

Ce spune Inspectoratul Școlar Județean Cluj

„La nivelul conducerii unității de învățământ preuniversitar au fost demarate procedurile specifice, în contextul sesizărilor pe care le-a primit directorul Liceului Teoretic ,,Octavian Goga” Huedin, cu privire la abaterile comportamentale ale cadrului didactic, în relația cu elevii clasei, fiind anterior atenționat asupra consecințelor unui comportament nepotrivit în relația cu elevii.

Reținerea profesorului s-a produs în baza rechizitoriului întocmit de instituțiile abilitate.

Conform prevederilor art. 50 lit. g) din Codul muncii, în situația în care salariatul unei unități școlare este arestat preventiv, contractul individual de muncă se suspendă de drept.

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj a fost înștiințată asupra acestui demers al directorului, în aceeași zi în care s-a adresat Poliției orașului Huedin.

Inspectoratul Școlar Județean Cluj dezaprobă astfel de conduite în rândul angajaților din sistemul de educație și încurajează directorii unităților de învățământ preuniversitar să aplice cu fermitate măsurile care se impun, potrivit legii”, a transmis IȘJ Cluj.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate