EVENIMENT
Școlile de dans din Cluj-Napoca, profund afectate de pandemie: „Am fost nevoiți să apelăm la resurse proprii”
Toate activitățile care implică interacțiune socială au avut de suferit de pe urma izolării impuse odată cu instalarea valului de îmbolnăvire cu coronavirus, boală care în mai puțin de o jumătate de an a reușit să se extindă în întreaga lume.
Domeniul cultural din Cluj, afectat considerabil de pandemie
Clujul nu face excepție atunci când vine vorba despre domenii care s-au confruntat cu greutăți de la începerea impunerii restricțiilor care limitează, ori chiar interzic total interacțiunea umană.
Domeniile din sfera culturală au fost astfel, primele afectate de pandemie, datorită nevoii de interacțiune socială și contact fizic direct. Astfel, arii care cuprind activități precum teatrul, spectacolele muzicale, și de dans au fost sistate, iar odată cu acestea și profitul realizat, profit care în cele mai multe cazuri reprezenta o sursă de venit pentru artiști, dar și fundația menținerii unei afaceri.
Cluj-Napoca, un loc potrivit pentru iubitorii de dans
Cluj-Napoca reprezintă un oraș ofertant în ceea ce privește oportunitățile de petrecere a timpului liber. Una dintre activitățile care poate fi practicată cu ușurintă este dansul, Clujul abundând în școli de dans destinate atât profesioniștilor, cât și amatorilor dornici de a-și petrece timpul liber „în pași de dans”.
De asemenea, școlile de dans din Cluj-Napoca pun la dispoziție mai multe stiluri de dans, în funcție de preferințele cursanților.
Cu scopul de a vedea cât de tare au fost afectate școlile clujene de dans, de la impunerea restricțiilor și până în prezent, Cluj24 a luat legătura cu două școli de dans din oraș, precum și cu un instructor de dans și antreprenor, care și-a transformat pasiunea de a dansa într-o mică afacere, administrând în prezent un local care găzduiește atât cursuri de dans, cât și diferite evenimente din domeniu.
„Am fost nevoit să apelez la un fond de rezervă, dar și la resurse proprii”, a mărturisit un instructor de dans
Victor Pleșan este instructor de salsa și bachata în cadrul Salsa Caliente Dance Studio, precum și deținătorul și administratorul localului Salsa Place One, care se ocupă cu organizarea și desfășurarea evenimentelor școlii de dans Salsa Caliente, dar și cu găzduirea câtorva cursuri de dans.
În ceea ce privește perioada dificilă pe care acest domeniu o traversează de câteva luni, Victor a declarat că cea mai dificilă parte este reprezentată de multitudinea cheltuielilor, care trebuie achitate, chiar dacă nu există profit încă din luna martie.
„Asemenea multor colegi din breaslă, am avut destul de mult de suferit de pe urma pandemiei de coronavirus, și încă suntem afectați. Sunt o persoană care gândește pozitiv, de altfel unul dintre motto-urile mele este think pink, și sper că lucrurile vor reveni la normal în cel mai scurt timp, pentru a ne relua activitatea”, a spus antrenorul.
De asemenea, acesta a menționat că un ajutor însemnat de care au beneficiat el și colegii săi din partea statului este reprezentat de șomajul tehnic, astfel reușind să nu aibă în vedere momentan o eventuală renunțare la acest bussines, ori reorientarea spre un alt domeniu.
Chiar și așa, datorită perioadei dificile, Victor a mărturisit că a fost nevoit să apeleze la un fond de rezervă, dar și la resurse proprii, pentru a putea să acopere unele costuri. Un alt ajutor însemnat constituie, conform acestuia, indulgența proprietarului privind plata chiriei pentru spațiul în care acesta activează, scutirea unor taxe din partea statului, de care a putut să beneficieze, dar și suspendarea monitorizării proiectului pe perioada stării de urgență.
„Cu siguranță lucrurile nu vor mai fi ca înainte de pandemie, chiar dacă se ridică restricțiile. Este important să analizăm toate variantele și să punem în aplicare un plan pentru a ne desfășura activitățile în condiții optime și prospere. Pentru mine unul dintre cele mai frustrante lucruri este acela că de la începutul anului și până în luna martie ne aflam pe o traiectorie ascendentă, evenimentele mergeau bine, aveam cereri pentru dansul mirilor, colectivul nostru s-a mărit. Apoi, totul a luat o intorsătură nefastă”, a adăugat Victor.
Acesta a mai ținut să precizeze că mai presus de lipsurile financiare, cel mai mult i-au lipsit persoanele de care era înconjurat aproape zilnic și oportunitatea de a transmite cursanților cunoștintele sale în materie de dans.
O altă școală de dans cunoscută în Cluj-Napoca este Transylvania Dance Academy(T-Dance). În cadrul școlii sunt predate cursuri de hip hop, street dance, house, dancehall, jazz funk și dans modern pentru copii, acestea fiind adresate persoanelor cu vârsta cuprinsă între 4 și 64 de ani.
„În ultimele 6 luni nu am avut profit”, a povestit fondatorul școlii de dans
Am stat de vorbă cu fondatorul școlii de dans, Freetzy Laszlo Kun, pentru a vedea în ce măsură a fost afectată de pandemie T-Dance.
„Pe noi ne-a lovit pandemia în toiul sezonului competițional, astfel, majoritatea concursurilor anulându-se, inclusiv cele organizate de noi”, a declarat Laszlo.
În ceea ce privește desfășurarea cursurilor de dans, activitatea la T-Dance a scăzut cu peste 70% față de anii precedenți, conform fondatorului.
Chiar și așa, cursurile nu au fost suspendate total, acestea fiind susținute la începutul pandemiei în format online, iar ulterior în aer liber, după cum a povestit proprietarul școlii.
„Am încercat și încercăm în continuare să ne menținem activitatea în condiții de siguranță, chiar dacă în ultimele 6 luni nu am avut profit și am fost nevoiți să apelăm la șomajul tehnic”, a mai adăugat acesta.
Attitude Dance Studio face parte de asemenea din cele câteva școli de dans din Cluj-Napoca care oferă cursanților oportunitatea de a se delecta, dar și de a se perfecționa în arta dansului. Școala pune la dispoziție în cadrul cursurilor o varietate de stiluri de dans la care doritorii pot să participe, printre care vals, tango, dar și salsa, ori cha-cha.
„Prevăd o creștere a prețurilor, deși nu îmi doresc acest lucru”, mărturisește un antrenor de dans
Ștefan Both, cu o carieră în dans de aproape 30 de ani, este actual manager și antrenor în cadrul școlii Attitude, și a povestit pentru Cluj24 că ultima perioadă nu le-a adus niciun profit, fapt pentru care a fost nevoit să apeleze, precum restul colegilor din domeniu, la șomajul tehnic, în lipsa fondurilor necesare pentru plata salariilor.
Potrivit antrenorului, cursurile din cadrul școlii de dans au fost suspendate total, cu excepția orelor la care participă doar sportivii de performanță.
„Cursurile cu sportivii de performanță s-au desfășurat cu măsuri de distanțare. Deși stilurile practicate presupun dansul în perechi, la cursuri s-a dansat individual, iar înainte de începerea orelor, participanților le-a fost luată temperatura”, a precizat Ștefan.
Ce soluții prevăd cei din domeniu
O soluție pentru ca școlile de dans să poată „supraviețui” în urma perioadei care a afectat considerabil întregul domeniu ar putea fi reprezentată de majorarea prețurilor abonamentelor cursanților, după cum a explicat Ștefan, în condițiile în care oricum numărul celor care se vor reîntoarce la cursuri va scădea drastic.
„Prevăd o creștere a prețurilor, deși nu îmi doresc acest lucru. Lumea nu o să mai vină la cursuri, atât din frica de a contacta virusul, cât și ca urmare a creșterii prețurilor”, a mărturisit antrenorul de dans.
Conform unui studiu publicat recent pe profit.ro, în urma instalării pandemiei pe teritoriul României, peste jumătate dintre firmele respondente în cadrul sondajului au raportat o scădere a veniturilor și a cererii și 39% au fost nevoite să întrerupă temporar activitatea în pandemie.
Narcisa Corina Bud
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Mircea Abrudean a votat pentru responsabilitate și siguranță, cu un candidat care și-a făcut slujba în interesul țării
Secretarul general al Guvernului, liberalul Mircea Abrudean, a votat, duminică, la secția de votare nr. 231 de la Liceul Teoretic ”Petru Maior” din Gherla, pe care l-a absolvit.
”Am votat pentru responsabilitate, pentru siguranță, pentru o Românie sigură și prosperă, pentru echilibru, pace și pentru ca țara să fie condusă de un om care are toate calitățile necesare pentru a fi președintele României.
A demonstrat, de-a lungul carierei, că patriotismul nu se afișează doar pe panourile electorale și că și-a făcut slujba în interesul României. Sunt convins că asta va face în continuare. Am votat pentru băiatul meu care are 5 ani și să poată trăi în siguranță în țara aceasta și să-și găsească un viitor aici.
România are toate șansele să continue să se dezvolte pe parcursul euro-atlantic, cu ajutorul banilor europeni, cu ajutorul unui Guvern de dreapta și cu un președinte care are toate calitățile necesare: competență, patriotism, curaj, responsabilitate, integritate și omenie, nu în ultimul rând”, a spus Abrudean.
EVENIMENT
Sorin Naș (S.O.S. România): Am votat cu candidatul interzis de sistem. Mi-am anulat, astfel, votul
Președintele Partidului S.O.S. România, filiala Cluj, Sorin Naș, a votat, duminică, la secția de votare nr. 38 din Cluj-Napoca pentru alegerile prezidențiale.
”Am votat cu candidatul interzis de sistem, iar prin acest vot dat mi-am anulat votul. M-am asigurat, astfel, că votul meu nu va fi transferat către niciunul dintre ceilalți candidați care nu mă reprezintă în niciun fel”, a spus Naș.
Reamintim că liderul Partidului S.O.S. România nu a mai putut candida la alegerile prezidențiale în urma unei decizii a CCR.
Polițiștii clujeni au deschis un dosar penal pentru încălcarea prevederilor privind votul cu urna mobilă.
Vizați sunt doi membri ai secției de votare nr. 36 din Cluj-Napoca.
Dosar penal deschis la Cluj-Napoca pentru un vot cu urna mobilă la secția 36
Potrivit IPJ Cluj, în jurul orei 8:00, la secția de votare nr. 36 din municipiul Cluj-Napoca, a fost semnalată o posibilă încălcare a reglementărilor privind utilizarea urnei mobile.
Potrivit primelor verificări, locțiitoarea președintelui secției de votare, o femeie, de 57 de ani, împreună cu un alt membru al secției de votare, s-au deplasat cu urna mobilă la un imobil, din cartierul Grigorescu, fără a informa forțele de ordine, context în care a fost exprimat un vot.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul infracțiunii de nerespectare a regimului urnei de vot, faptă prevăzută și pedepsită de Codul penal.
6 amenzi date la Cluj pentru nereguli
De asemenea, potrivit IPJ Cluj, pe parcursul nopții și în cursul zilei de sâmbătă, au fost semnalate 12 sesizări cu privire la posibile incidente electorale dintre care una nu s-a confirmat.
Au fost aplicate 6 sancțiuni contravenționale cu avertisment pentru contravenții referitoare la procesul electoral, iar alte 3 sesizări sunt în curs de verificare.
ATENȚIE! Nu faceți propagandă electorală nici pe rețelele sociale
Polițiștii clujeni atrag atenția că persoana care continuă propaganda electorală după încheierea oficială a campaniei electorale, inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare, considerate spațiu public, poate fi sancționată cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.
Principalele fapte interzise în ziua votului, precum și pedepsele prevăzute de lege:
- Persoana care continuă propaganda electorală sau sfătuiește alegătorii, la sediul secțiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.
- Tot cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei poate fi sancționată persoana care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi.
- Nerespectarea dispozițiilor legale privind prezența altor persoane în cabina de vot se sancționează cu amendă cuprinsă între 4.500 și 10.000 de lei.
- Prezența oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta. Însoțitorul nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.
- Comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare, între orele 7:00 – 21:00, se sancționează cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei.
- Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
- Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Nu intră în categoria bunurilor interzise cele cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice.
- Persoana care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori, sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
- Tot cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi, se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
- Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă. Dacă fapta este comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
EVENIMENT
ALEGERI PREZIDENȚIALE. Clujenii votează. Prezența la urne la ora 12.00, mai mică decât în 2019
Procesul de vot continuă în județul Cluj. Prezență la vot, la ora 12.00, era de 14,31%.
În anul 2019, prezența la urne în județ era de peste 17%.
Clujenii votează. Prezența la urne la ora 12.00, mai mică decât în 2019
La turul I al alegerilor prezidențiale din anul 2019, în județul Cluj prezența la vot a fost, la ora 12.00, de 17,60 %. La Cluj-Napoca, până la ora 12.00, votaseră 21,35 % dintre alegători.
În această duminică, prezența la urne în județ era la ora 12.00 de 14,31%. În Cluj-Napoca au votat până acum peste 16.50% dintre cei cu drept de vot.
Cele mai multe persoane care au votat acum la Cluj sunt din categoria de vârstă 45-64 de ani. Cea mai mică prezență la vot s-a înregistrat în rândul tinerilor cu vârste între 18 și 24 de ani.
În jurul orei 12.00, de altfel, s-a înregistrat și cel mai mare număr de votanți de până acum, în jur de 3.000.
La nivel național, prezența la urne era de peste 18%, procent în care sunt incluși și românii care au votat în diaspora.