Connect with us

EDUCATIE

Școala Încrederii lansează campania de donații prin SMS pentru schimbarea modului în care se face educație în școlile de stat

Publicat


scoala increderii

Școala Încrederii, program care își propune să transforme modul în care se face educație în școlile și grădinițele de stat, prin crearea unui mediu în care eleviisunt încurajați să-și atingă potențialul, lansează campania de donații prin SMS Încrederea în sine se învață în școală.

Campania își propune să ajungă la un număr cât mai mare de persoane care să doneze 2 euro trimițând cuvântul INCREDERE la numărul de telefon 8845.

Mai mulți actori și oameni de televiziune s-au alăturat campaniei de strângere de fonduri

Programul Școala Încrederii are ca scop crearea unui mediu în școlile și grădinițele de stat în care copiii sunt încurajați să aibă încredere în propriile puteri

Inițiativa are ca scop strângerea de fonduri pentru ca un număr cât mai mare de școli și grădinițe de stat să poată accesa programul Școala Încrederii.

Acesta oferăcunoștințele și instrumentele necesare pentru construirea unui cadru care să răspundă nevoilor actuale de dezvoltare emoțională și de interacțiune ale copiilor, astfel încât aceștia să devină autonomi și încrezători. Programul este gratuit pentru școli, iar costurile implementării sunt asigurate exclusiv din sponsorizări și contribuții ale persoanelor fizice.

Probleme ale elevilor

scoala increderii donatie sms

Programul Școala Încrederii abordează o serie de probleme de care copiii se lovesc în școlile de stat românești. Peste 78% dintre ei spun că se confruntă cu diferite grade de stres, 22% dintre aceștia considerând că nivelul resimțit este unul foarte ridicat. Mai mult, 2 din 5 elevi spun că simt anxietate în mare și foarte mare măsură.

Concomitent, peste o treime dintre elevi consideră că școala nu îi susține în activitățile lor, iar 22% cred că nu găsesc în școală un mediu în care să se poată exprima fără a avea teama de a fi judecați. În ceea ce privește nivelul de încredere, un sfert dintre elevi nu au încredere în școală sau în colegi.

Acestea sunt rezultate care se desprind dintr-o cercetare realizată de Universitatea Babeș-Bolyai și Work&Organizational Psychology Research Center în 2021, pe un eșantion de 614 elevi, cu vârsta între 16 și 20 de ani.

Model de școală românească

ruxandra mercea cofondator scoala increderii

„Programul Școala Încrederii vine să umple un gol în învățământul românesc și să aducă o contribuție decisivă la acea schimbare sistemică pe care ne-o dorim cu toții. Din păcate, sănătatea emoțională și mentală este ignorată în multe școli, cu consecințe greu de cuantificat pentru toți cei implicați – profesori, copii, părinți. România a devenit un loc în care oamenii cred în puterea lor de a schimba lucrurile în bine și sunt mândră să fac parte din acest efort.

Ne dorim să transformăm Școala Încrederii în noul model de școală românească. Vara aceasta, aproape 300 de școli și grădinițe au aplicat pentru a face parte din program, însă, din cauza fondurilor limitate, am putut accepta un număr redus de unități, 177 rămânând pe lista de așteptare.

Cu ajutorul susținerii donatorilor, fiecare școală din România poate deveni o comunitate a încrederii, curajului, bunătății și bucuriei. Pentru că fiecare copil, din fiecare școală, contează”, a declarat Ruxandra Mercea, fondator Școala Încrederii.

Șerban Pavlu, Dani Oțil, Ioana Blaj, Paul Ipate, Andi Vasluianu și AylinCadîr susțin campania de strângere de fonduri Încrederea în sine se învață în școală. Într-o serie de videouri, aceștia au încercat să ilustreze reacțiile și emoțiile pe care le simt elevii cărora le lipsește încrederea în sine, ajutându-ne să descoperim că lipsa de încredere în propriile puteri pe care o resimt mulți copii nu poate fi jucată.

2 euro

Campania își propune să ajungă la un număr cât mai mare de persoane care să doneze 2 euro trimițând cuvântul INCREDERE la 8845.

În prezent, în Școala Încrederii sunt înscrise peste 200 de școli și grădinițe de statdin 36 de județe, care însumează peste 100.000 de elevi și peste 10.000 de adulți (profesori și personal auxiliar), cu feedback și rezultate foarte bune. Programul sprijină cadrele didactice să ajungă la un management al clasei mai performant, cu o pregătire adecvată a lecțiilor, o cunoaștere profundă a nevoilor fundamentale ale elevilor și o monitorizare mai eficace a progresului acestora.

La acestea se adaugă cursuri și activități specifice dedicate directorilor de școli, dar și părinților, inclusiv proiecte de implicare în comunitate. Procesul încurajează copiii să își asume propriul model de învățare, punându-le la dispoziție o serie de experiențe care le dezvoltă abilități esențiale de viață, de la asumarea responsabilității, dezvoltarea abilităților native și cultivarea stării de bine până la lucrul în echipă ori leadership.

Prin urmare, rezultatele academice cresc, rata abandonului școlar se reduce, iar elevii se simt văzuți, apreciați și ascultați, cu impact imediat în dezvoltarea lor emoțională sănătoasă și prevenirea bullyingului.

Inițiatorii programului își propun ca până în 2030 să ajungă la aproximativ 1.000.000 de elevi și 72.000 de profesori din 1.200 de unități de învățământ din România.

Despre Școala Încrederii

Demarat în septembrie 2020, Școala Încrederii este cel mai mare program de educație din România, care implementează un nou model de școală românească, în care fiecare copil contează, profesorii au grijă de elevi, directorii sunt lideri și părinții se implică. Durata programului este de 5 ani pentru fiecare instituție de învățământ înscrisă.

Școala Încrederii transferă atât cunoștințe și bune practici certificate internațional, cât și unele  dezvoltate specific pentru provocările culturale românești.

În prezent, în programul Școala Încrederii sunt înscrise 200 de școli și grădinițe de stat din 36 de județe din România, o comunitate de 100.000 de copii și 10.000 de adulți. Alte aproape 180 de școli și grădinițe se află pe lista de așteptare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Dinamo – „U” Cluj, 0-0. Și-au împărțit punctele FRĂȚEȘTE

Publicat

u cluj

Vineri seara, pe Arcul de Triumf din București, a avut loc meciul pentru primul loc în Superliga de fotbal dintre Dinamo și „U” Cluj. Meciul, dominat de clujeni, s-a terminat egal, 0-0, cele două echipe împărțindu-și punctele frățește.

Echipe de start:

DINAMO (4-3-3): Al. Roșca – Sivis, Patriche (cpt.), Mărginean, Luna – Olsen, Gnahore, Cîrjan – Milanov, Selmani, Al. Pop
Rezerve: Golubovic, Al. Stoian – Abdallah, Bordușanu, P. Neagu, Soare, Caragea, Rotund, A. Cristea, Ilincaș, Cr. Costin
Absenți: Opruț, Boateng (suspendați), Homawoo (în afara lotului), Politic (accidentat)
Antrenor Zeljko Kopic

Dinamo – „U” Cluj, 0-0. Și-au împărțit punctele FRĂȚEȘTE

„U” CLUJ (4-3-1-2): Gertmonas – Boboc, Van der Werff, I. Cristea, Chipciu (cpt.) – Bic, Artean, Simion – Nistor – Blănuță, Thiam
Rezerve: Lefter – Oancea, Masoero, B. Mitrea, Briz, Ov. Popescu, D. Codrea, Rață, Oaidă, Bota, Silaghi, Bettaieb
Absenți: –
Antrenor Ioan Ovidiu Sabău

Stadion „Arcul de Triumf”
Arbitru Florin Andrei (Târgu Mureș). Asistenți Sebastian Gheorghe (Suceava), Alexandru Vodă (Alba Iulia)
Arbitru VAR Sebastian Colțescu (București). Asistent VAR Daniel Mitruți (Craiova)

Prima repriză s-a desfășurat sub semnul echilibrului. Cele două echipe au jucat pe contre, cu un plus la ocazii pentru „U”. În min.11, Blînuță are o bună ocazie, dar mingea lui trece de puțin pe lângă poartă. Un minut mai târziu, Cîrjan șutează din poziție bună pe lângă poarta lui Gertmonas.

În min.15, Thiam primește o psaă excelentă de la Blănuță dar alunecă și nu poate relua pe poartă. În min.45, Artean are o dublă ocazie.

Deși sunt echipe „prietene”, jucătorii nu s-au menajat deloc. Cristea îl faultează de două ori pe Milanov și vede galben, apoi Chipciu, mult prea nervos, vede și el galben pentru un fault asupra aceluiași bulgar.

În repriza a doua, clujenii sunt mai incisivi, având două mari ocazii, prin Blănuță în min.56 și Bic, în min.58. La rândul lor, pe final de meci, Dinamo are două mari ocazii, prin Mărginean, a cărui minge e scoasă de pe linia porții de Cristea și prin Bordușanu, al cărui șut e respins in extremis de Gertmonas.

Meciul se termină egal, 0-0, puncte împărțite frățește între echipele cu galerii înfrățite.

Notele Cluj24:

Gertmonas 8, – Boboc 6, Van der Werff 6, I. Cristea 7, Chipciu (cpt.) 5, – Bic 6, Artean 6, Simion 6 – Nistor 6 – Blănuță 6, Thiam 7, Oancea 6, Codrea, Rață, Bettaieb 5

Citește mai departe

EVENIMENT

Ghici cine-ți vine la ușă! FALȘI angajați ai Ministerului de Interne. Ce a pățit o clujeancă

Publicat

siguranta

Se înmulțesc cazurile și metodele de înșelătorie la Cluj. Vizate sunt, în special, persoanele în vârstă. Din păcate, se pare că indivizii care acționează au devenit și agresivi.

Pe paginile de socializare au fost semnalate mai multe cazuri cu persoane ce se substituiau unor angajați ai statului, sub pretextul că au nevoie de anumite informații. Acești indivizi prezintă „acte” care atestă faptul că ar fi angajați ai Ministerului de Interne ori ai MApN și solicită informații despre persoanele care locuiesc în acea casă ori apartament.

Ghici cine-ți vine la ușă! FALȘI angajați ai Ministerului de Interne. Ce a pățit o clujeancă

Într-un caz semnalat de o clujeancă din Gruia, aceasta s-a trezit la poartă cu un individ care s-a prezentat a fi de la Ministerul Apărării. Acesta a cerut informații despre cine locuiește în respectiva casă iar când proprietarul a „mirosit” că e vorba de o înșelătorie, a devenit agresiv.

inselatorie

Se pare că nu este un caz singular, în comentarii fiind prezentate și alte situații similare.

inselatorie

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Volumul unei scriitoare din Cluj, prezentat la Târgul de Carte din Calcutta (India). Eseuri despre cultura bengaleză

Publicat

De

Calcutta

Un volum al directorul Centrului Clujean pentru Studii Indiene al UBB Cluj-Napoca, dr. Mihaela Gligor, va fi prezentat săptămâna viitoare la Târgul de Carte de la Calcutta (India), fiind singura carte a unui autor român din tot târgul.

Volumul, în limba engleză, cuprinde eseuri despre cultura bengaleză: Maitreyi Devi, Rabindranath Tagore, Calcutta.

Cartea ”Cântecul banianului” (banianul fiind un tip de smochin care crește în India și Pakistan – n.a.), are o prefață scrisă de Chinmoy Guha, profesor emerit al Universității din Calcutta, beneficiar al titlului de Cavaler al Palmelor Academice din Franța.

”De fiecare dată când mă uit la lucrările Mihaelei Gligor, sunt fascinat de căutarea ei necruțătoare și pasională pentru redescoperirea legăturilor culturale profunde dintre România și India, în special din Bengal. Ea este într-adevăr o flacără arzătoare a iubirii într-o perioadă de amnezie culturală și de lipsă de iubire organizată.

Ambasador-pelerin al culturii din Europa de Est

Am avut întotdeauna nevoie de un ambasador ca ea, un pelerin al culturii din Europa de Est, un mesager al speranței, care să se adâncească în discursurile celor două fluxuri de gândire ale noastre și să caute să le unească.

Aflată între două lumi, Mihaela Gligor examinează de multă vreme multiplele straturi ale vieții și operei lui Eliade cu mare sârguință. Cartea de față, intitulată frumos Cântecul Banianului, atât de profund indian în spirit, este <<o metaforă>>, spune dr Gligor, <<pentru că am ilustrat experiențele mele de căutare a esenței bengalezi și curiozitatea mea continuă cu privire la reprezentările unice ale culturii bengaleze>>.

Într-adevăr, este o încercare semnificativă de a trece toate barierele istoriei și culturii și de a ajunge la esența vieții”, a spus Guha.

Volumul, o onoare

Mihaela Gligor a declarat pentru Cluj24 că este o adevărată onoare că acest volum despre cultura bengaleză a apărut la Calcutta, cu prefața unui reputat profesor, multiplu laureat și recunoscut la nivel internațional pentru scrierile sale. ”Prezența cărții la târgul internațional de carte de la Calcutta e binevenită și sper ca cititorii să aprecieze calitatea scrierilor despre câteva dintre simbolurile Bengalului: Rabindranath Tagore, Maitreyi Devi și, nu în ultimul rând, Calcutta, orașul care m-a primit mereu cu brațele deschise și care nu încetează să mă surprindă!”, a spus autoarea.

Cea de-a 48-a ediție a Târgului de Carte din Calcutta are loc în perioada 28 ianuarie – 9 februarie.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Știați că? BILET de transport în comun obligatoriu la Cluj-Napoca și pentru câinii de companie

Publicat

bilet

Animalele de companie pot călători în mijloacele de transport în comun din Cluj-Napoca, însă trebuie să respecte anumite condiții. Una dintre cele mai importante condiții e obligativitatea validării unui bilet și pentru animal.

În Hotărârea Consiliului Local Cluj-Napoca Nr. 354 din 15 octombrie 2015 privind accesul persoanelor însoţite de câini, pagina 11, art. 6 paragraf 4 prevede că deținătorul achită și compostează și pentru câine un bilet de călătorie.

Condiții de călătorie cu CÂINI în mijloacele de transport în comun la Cluj-Napoca. Obligatoriu BILET și pentru animal

regulament

HCL-ul respectiv este valabil pe perioadă nedeterminată, până la abrogarea prevederilor prin alt HCL, ceea ce nu a avut loc până în momentul de față.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate