EDUCATIE
”Școala face diferența” la ISJ Cluj. Rechizite și haine pentru sute de elevi într-un proiect european.Se reduce ABANDONUL școlar

Inspectoratul Școlar Județean Cluj, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Școala face diferența!”, derulat în perioada 27.03.2018-6.10.2021. Proiectul de reducere a abandonului școlar a fost implementat în parteneriat cu cinci unități de învățământ preuniversitar, partener asociat, în proiect.
- Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Cluj-Napoca;
- Școala Gimnazială Așchileu Mare, comuna Așchileu;
- Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu“Panticeu, comuna Panticeu;
- Școala Gimnazială Suatu, comuna Suatu;
- Școala Gimnazială Ceanu Mare, comuna Ceanu Mare.
Valoarea proiectului și obiectivele
Valoarea totală a proiectului a fost de 9.303.526,63 lei, din care valoarea cofinanțării asigurate de către Uniunea Europeană a fost de 7.907.997,64 lei. Proiectul „Școala face diferența!” s-a desfășurat în județul Cluj și a avut o durată de 36 de luni.
Obiectivul general al proiectului „ȘCOALA FACE DIFERENȚA!”- POCU/74/6/18/104068 – contractul de finanțare nr. 20983/26.03.2018 – a vizat dezvoltarea și implementarea unor măsuri integrate în domeniul educației, în vederea creșterii participării școlare și prevenirii/reducerii părăsirii timpurii a școlii, a 1.170 de persoane (copii, tineri, adulți) care fac parte din grupuri vulnerabile.
Proiect greu din cauza pandemiei
”A fost un proiect greu, cu multe activități, și greu de implementat din cauza pandemiei. Unele activități au fost online, altele nu s-au putut desfășura. În final, ne putem declara mulțumiți de proiect. Părinții și profesorii au lucrat împreună ca echipă, iar acesta este unul din câștigurile proiectului. Numai împreună putem reuși reducerea abandonului școlar”, a spus managerul de proiect Marinela Marc, șeful ISJ Cluj.
Finalul activităților
La finalul activităților educaționale desfășurate în cele cinci unități de învățământ partener asociat beneficiarii direcți, în funcție de aparteneța la categoriile de grup țintă, au avut acces la: programe de intervenție timpurie; sesiuni de informări pentru părinți în cadrul work-shop-urilor, privind îmbunătățirea comportamentului și practicilor părinților în educarea copiilor; acțiuni de sprijin pentru preșcolari, în vederea creșterii și îmbunătățirii frecvenței în învățământul preșcolar; work-shop-uri de educație parentală; activități de tip Școală după școală; cercuri educaționale școlari; activități extracurriculare inovative și incluzive; programe tip A doua șansă pentru tineri și adulți; acces la rețele de parteneri, în vederea dezvoltării de mecanise locale pentru susținerea procesului educațional; implemetarea de parteneriate între școli și autorități locale, în scopul asigurării sustenabilății proiectului, din perspectivă instituțională.
Principalele rezultate înregistrate la finalul proiectului
- 1076 membri grup țintă selectați, reprezentând 63 antepreșcolari, 221 preșcolari, 604 școlari, 88 tineri/adulți care nu au absolvit învățământul obligatoriu, 100 părinți;
- Sprijin financiar acordat pentru 60 antepreșcolari, 88 tineri/adulți care nu au absolvit învățământul obligatoriu;
- Sprijin material- rechizite pentru 60 antepreșcolari, 220 preșcolari, 540 școlari, 88 tineri/adulți care nu au absolvit învățământul obligatoriu;
- Sprijin material- îmbrăcăminte, încălțăminte pentru 60 antepreșcolari, 220 preșcolari, 88 tineri/adulți care nu au absolvit învățământul obligatoriu;
- Sprijin material- pachete de igienă pentru 60 antepreșcolari, 220 preșcolari;
- 3 cercuri educaționale antepreșcolari desfășurate în cele cinci unități de învățământ, partener asociat;
- 10 work-shop-uri de educație parentală pentru părinții copiilor antepreșcolari;
- 10 spații de grădiniță reabilitate, amenajate, mobilate modernizate și dotate;
- 220 copii de vârstă preșcolară care au participat la activități educaționale de tip grădiniță prie-tenoasă/ atractivă/ incluzivă;
- 220 de planuri de dezvoltare individuală create și adresate preșcolarilor;
- 5 cercuri educaționale preșcolari, desfășurate în cele cele cinci unități de învățământ, partener asociat;
- 10 work-shop-uri de educație parentală pentru părinții copiilor/ elevilor, în risc de părăsire timpurie a școlii;
- 5 spații reabilitate, modernizate și dotate pentru desfășurarea activităților tip Școală după școală;
- 1 cameră multisenzorială;
- 6 cercuri educaționale școlari desfășurate în cele cinci unități de învățământ, partener asociat;
- 540 de planuri de dezvoltare individuală create și adresate școlarilor;
- 100 de elevi, din cele cinci unități de învățământ, partener asociat, sprijiniți în vederea trecerii de la un ciclu educațional la altul;
- 4 activități extracurriculare inovative și incluzive, desfășurate în cele cinci unități partener asociat;
- 88 de tineri/ adulți care au finalizat programe tip „A doua șansă” și au beneficiat de sprijin financiar și material;
- 1 rețea de parteneri în vederea dezvoltării de mecanise locale pentru susținerea procesului educațional;
- 1 parteneriat creat între grădinițe părinți, comunitate;
- 15 work-shop-uri de bune practici ( grădinițe, părinți, comunitate);
- 15 work-shop-uri dezvoltare parteneriate grădinițele publice/private
- 1 parteneriat creat între grădinițele publice/private;
- 1 parteneriat creat între școli și autorități locale/ angajatori locali;
- 1 minighid dezvoltare durabilă;
Proiectul a fost cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
VIDEO. Comuna Florești, buget de 221,3 milioane de lei în anul 2025. A fost aprobat în consiliul local

Bugetul comunei Florești pentru 2025, în valoare de 221,3 milioane de lei, a fost aprobat joi, 20 martie, în ședința Consiliul Local. Mai mult de jumătate din fonduri vor merge pe capitolul investiții.
Bugetul pe 2025 al comunei a înregistrat o ușoară creștere față de anul anterior (220 milioane de lei), iar cea mai mare parte din bani va fi alocată pentru investiții.
„Cu toate că am primit mai puțini bani de la bugetul de stat decât anul trecut, am reușit prin atragerea de fonduri să suplinim acest lipsă. Astfel, avem aproximativ cu un milion de lei în plus față de anul trecut. Bugetul total este de aproximativ 221 de milioane de lei. Prin proiectele implementate în anii precedenți a crescut bugetul de funcționare: grădinițe, creșe, centru pentru copii cu dizabilități. Este nevoie ca administrația publică locală să aloce fonduri pentru funcționarea acestor entități.
Totuși, prin atragerea de fonduri nerambursabile am reușit să avem un procent de 52% pentru partea de investiții. Pentru educație am alocat peste 47%, pentru infrastructură peste 20%, iar 11% am alocat pentru protecția mediului”, a declarat primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, la începutul ședinței.
Peste jumătate din buget merge pe investiții
Bugetul general al comunei Florești pentru 2025 este în sumă de 221.300.000 de lei. Bugetul pentru investiții este anul acesta de 114,61 milioane de lei (peste 51,7% din bugetul total), iar 76,47 milioane de lei sunt fonduri europene (34,56% din bugetul total).
Cea mai mare alocare financiară este destinată infrastructurii educaționale, cu un total de 53,95 milioane de lei, reprezentând 47,06% din bugetul de investiții. Protecția mediului beneficiază de o sumă de 12,44 milioane de lei, adică 10,86% din buget, în timp ce pentru infrastructură au fost alocate 23,28 milioane de lei, circa 20,32% din totalul fondurilor destinate investițiilor.
Consilierii locali USR din Florești au propus mai multe amendamente la proiectul de buget, însă acestea au fost respinse.
Proiectul de buget a fost votat cu 14 voturi „pentru” și 6 abțineri.
ADMINISTRAȚIE
FOTO. Cărțile electronice de identitate au început să fie eliberate la nivelul întregului județ Cluj, gratuit

Începând de joi, 20 martie, toate serviciile de evidență a persoanelor din localitățile Dej, Gherla, Huedin, Turda, Câmpia Turzii și Florești vor prelua documentele necesare pentru eliberarea noilor cărți electronice de identitate.
Consiliul Județean Cluj informează persoanele interesate în legătură cu faptul că, începând cu data de joi, 20 martie, toate serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor din județul Cluj, respectiv cele din Dej, Gherla, Huedin, Turda, Câmpia Turzii și Florești preiau fotografiile, impresiunile papilare și documentele necesare în vederea eliberării noilor cărți electronice de identitate.
„Începând de azi locuitorii județului Cluj, cu vârsta de peste 14 ani, pot beneficia de cărți electronice de identitate gratuite, eliberate cât mai aproape de domiciliu, fără a mai fi nevoie de deplasarea la Cluj. Ne bucurăm că proiectul operaționalizat cu succes de către DJEP Cluj este replicat, la nivelul întregului județ și, ulterior, la nivel național”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Reamintim faptul că programarea pentru eliberarea cărții electronice de identitate se face exclusiv online pe portalul Ministerului Afacerilor Interne, accesând linkul https://hub.mai.gov.ro/site/.
Ce date sunt înscrise pe cărțile electronice de identitate?
Datele ce vor fi înscrise în cărțile electronice de identitate sunt:
- în format tipărit, nume, prenume, cetățenie, data nașterii, sex, imaginea facială, CNP, semnătura olografă,
- în format electronic, toate datele tipărite, la care se adaugă prenumele părinților, domiciliul, impresiunile papilare ale două degete ale titularului și certificate digitale pentru autentificare sau semnătură electronică.
În contextul actual al digitalizării serviciilor publice prin implementarea unor sisteme informatice în domeniul evidenței persoanelor și al stării civile, emiterea cărții electronice de identitate are beneficiul de a prezenta elemente avansate de securitate, servește ca document de călătorie în spațiul Uniunii Europene și conferă acces facil la diferite servicii electronice.
Proiectul pilot de eliberare a cărții electronice de identitate a fost lansat la nivelul municipiului Cluj-Napoca în data de 2 august 2021 și a fost extins la nivelul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Cluj în data de 2 august 2022.

Atenție la o nouă tentativă de phishing, trage un semnal de alarmă Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC). Înșelăciunea folosește identitatea ANAF.
Potrivit DNSC, atacatorii trimit e-mailuri false („АNАF RО”) de la adrese suspecte (Supprot@wildapricot.org), ce promit o rambursare de taxe și includ un link fraudulos (https://anaf-ro.web.app). Se solicită CNP, număr de telefon și datele cardului bancar, urmate de autorizarea unei tranzacții false.
DNSC: Tentativă de PHISHING ce folosește identitatea ANAF
Specialiștii spun că utilizatorii riscă astfel să înregistreze pierderi financiare, să li se fure identitatea și să permită accesul neautorizat la conturile bancare.
Aceștia recomandă utilizatorilor să verifice adresa expeditorului, să nu acceseze link-urile suspecte, să se asigure că sunt pe site-ul oficial ANAF, să nu furnizeze date bancare la cerere și să contacteze banca dacă au oferit detalii bancare.
EVENIMENT
Centru pentru bolnavii de cancer deschis la Cluj-Napoca. Oferă consiliere, nutriție personalizată și terapii complementare

Un centru care oferă ajutor holistic bolnavilor, în special celor oncologici, s-a deschis joi la Cluj-Napoca.
La Casa Vertical Freedom, pacienții cu cancer au acces la terapii complementare și un adevărat mediu de susținere la fiecare pas spre vindecare.
Centru pentru bolnavii de cancer deschis la Cluj-Napoca
Centrul a fost deschis de Fundația Vertical Freedom și este situat pe strada Traian Moșoiu numărul 41, în Cluj-Napoca. Este un spațiu unic, dedicat tuturor celor care își doresc echilibru, bunăstare și o reconectare profundă cu sine, arată reprezentanții fundației.
”La Casa Vertical Freedom, am creat un spațiu dedicat vindecării, unde abordarea holistică sprijină fiecare pacient în drumul său spre echilibru și sănătate. Credem că nimeni nu ar trebui să fie singur în această luptă, iar echipa noastră de specialiști este aici pentru a oferi sprijin pe toate planurile”, arată reprezentanții fundației.
Consiliere și terapii complementare pentru bolnavi
Astfel, bolnavii vor beneficia de consiliere psihologică oferită de Mirabela Dubit și Ioana Șuteu. De asemenea, pacienții vor beneficia de Medicină funcțională, practicată de Dr. Enikő Kovács. Medicina funcțională tratează cauzele profunde ale bolilor, nu doar simptomele. Prin nutriție personalizată, reducerea inflamației și echilibrarea organismului, aceasta sprijină pacienții în recuperare și prevenție. Abordarea holistică, arată inițiatorii acestui proiect, ajută la întărirea imunității, reglarea metabolismului și gestionarea stresului, oferind o cale sustenabilă către sănătate.
Lucia Andreea Haidău, Ioana Domșa, Mirabela Dubit și Erik Pongrac vor oferi terapii care reduc stresul și îmbunătățesc starea generală de bine. Este vorba de metode și terapii Wim Hof, Seiki, Meditație Ghidată, Bowen, Yoga și Creșterea imunității
Pacienții vor beneficia și de consilierea prin artă, oferită de Andrada Costea, care folosește expresia creativă pentru a sprijini vindecarea emoțională și echilibrul interior. Astfel, bolnavii vor fi ajutați să proceseze stresul, frica și durerea, acest tip de consiliere facilitând o stare de bine și reziliență. În prevenție, contribuie la reducerea anxietății, creșterea încrederii și menținerea sănătății mentale prin auto-exprimare și relaxare.
Acces liber, pe bază de donații, și sprijin pentru cei în nevoie
Serviciile oferite la Casa Vertical Freedom pot fi accesate printr-o donație de oricine își dorește să fie bine și, în plus, să contribuie la strângerea de fonduri pentru a sprijini persoanele cu venituri reduse.
„O lume mai bună se construiește prin educație, empatie și acțiuni concrete. Însă nicio schimbare profundă nu se poate realiza singură. Avem nevoie de oameni cu viziune, de inimi deschise și de dorința de a face bine”, spune Bianca Baroti, fondatoarea proiectului.