Connect with us

EDUCATIE

Schimbările din legile EDUCAȚIEI. După procesul de AVIZARE și adoptare, urmează votul în Parlament

Publicat


profesor scoala clasa catalog ore e1644100251124

În această săptămână urmează să intre în procedură de avizare interministerială proiectele viitoarelor legi ale educației, aflate în dezbatere publică, scrie Alba24.ro.

Ulterior, cele două acte normative vor ajunge în guvern pentru aprobare și apoi în parlament.

Ministrul Ligia Deca a spus că în jurul datei de 8 martie va începe procesul de avizare interministerială a celor două proiecte, iar după ce vor fi adoptate de guvern vor merge în parlament pentru dezbatere și adoptare.

Noile legi ale educației s-au bazat în primul rând pe proiectul România Educată al președintelui Klaus Iohannis.

Printre obiective se numără reducerea analfabetismului funcțional: 5 din 10 elevi de 15 ani au competențe matematice sub nivelul minim și 4 din 10 elevi citesc un text și nu pot formula o concluzie.

Principalele prevederi ale legilor educației, prezentate de Ligia Deca:

– Liceele pedagogice şi universităţile vor forma profesorii pentru învăţământ primar
– Liceele pedagogice și universitățile vor forma profesorii de învățământ primar
– Profesia didactică necesită studii superioare
– Se va înființa corpul de mentorat
– Masteratul didactic va include 80% practică – cei care se înscriu primesc bursă lunară egală cu salariul brut
– La 5 ani, cadrele didactice vor obține credite de formare
– Se înființează un centru național de formare didactică
– Salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie
– O propunere interesantă este aceea ca norma didactică să fie redusă pentru cadrele cu o vechime de peste 15 ani.

– Se acordă o primă în cuantum de două salarii de bază cadrelor didactice la data încetării de drept a contractului individual de muncă.

Principalele prevederi ale legilor educației – Bursele se vor mări:

– Bursele de merit vor creşte de la 200 de lei pe lună la 450 de lei pe lună
– Bursele de performanţă, care devin burse de excelenţă olimpică, vor avea valoare pentru cei care au premii la olimpiade naţionale – 700 de lei pe lună, pentru cei care aduc medalii de la olimpiadele naţionale – 1.000 de lei pe lună
– Elevii care câştigă medalii la sporturile olimpice organizate de federaţiile sportive naţionale vor beneficia de burse de merit.

– Elevii și părinții solicită eliminarea examenului de admitere la liceu din Legile Educației. Care sunt problemele semnalate
– Elevii de la liceele tehnnologice și vocaționale se pot înscrie la facultate. Cele trei rute liceale – teoretic, vocaţional, tehnologic – vor conferi şanse egale de acces în învăţământul superior.

– În aceastră situație, bacalaureatul de adaptează cu profilul liceal

Principalele prevederi ale legilor educației – Admiterea la liceu:

Evaluarea naţională rămâne în formula de acum – probe scrise la matematică, limba şi literatura română şi limba maternă.

Se introduce ideea de concurs de admitere la profilurile liceelor unde există concurenţă dovedită în ultimii ani dacă liceele vor să scoată aceste locuri prin concurs.

Ministerul Educației pregătește legea prin care profesorii nu mai pot face meditații cu elevii de la clasă. Ce sancțiuni riscă

Pentru acele profiluri pe care le doresc scoase la concurs liceele pot alege două probe pliate pe profil.

Exemplu: pentru Științele naturii pot alege chimia şi biologia în aşa fel încât să poată selecta dedicat pentru potrivirea cu profilul respectiv

Pentru 60% din locurile de pe profilurile vizate se poate da concurs, 40% din locuri rămânând în repartizare computerizată.

Din aceste 40%, prioritate pe 10% dintre acestea vor avea elevii cu cerinţe educaţionale speciale sau elevii de etnie rromă.

Repartizarea computerizată se va face după Evaluarea Națională și după concursul de admitere la liceu.

Subiectele vor fi standardizate, unice şi elaborate de Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare.

Se cere eliminarea examenului de admitere

Examenul de admitere este contestat deja. O petiție online pe platforma Declic cere eliminarea lui: ”Nu vrem să revenim la un sistem de admitere în licee care favorizează discriminarea elevilor și lipsa de corectitudine în organizarea examenelor”.

”Sistemul de învățământ public este puternic politizat, directorii sunt numiți politic și ușor de controlat de către cei cu bani și influență.

Astfel, nu avem nicio garanție că examenele organizate de fiecare liceu în parte vor fi corecte și lipsite de corupție”, scrie în textul petiției.

”În lupta acerbă pentru un loc la liceele de elită, elevii care vor face meditații cu profesorii din liceele populare vor fi favorizați.

Ei ar putea primi informații prețioase privind subiectele de examen. Totodată, lucrările lor de admitere ar putea fi verificate de aceiași profesori cu care au făcut meditații, nu de corectori imparțiali, din alte județe, așa cum se întâmplă la Evaluarea Națională” se mai arată în textul petiției.

Principalele prevederi ale legilor educației – Bacalaureat:

Examenul de Bacalaureat se pliază pe fiecare profil: se va organiza Bac-ul tehnologic la liceele de profil.

Vor fi două probe de competenţe lingvistice – limbă străină I, limbă străină II. În plus, va exista o probă complementară pentru competenţe de bază.

Pentru profilul uman, această probă va fi la matematică sau la ştiinţe ale naturii, iar pentru profilul real va fi o probă la alegere din disciplinele socio-umane: istorie, logică, filosofie sau psihologie. Notarea se va face pe sistem admis/ respins.

În sesiunile de vară și de toamnă ale examenului de bacalaureat elevii clasei a XII-a vor avea mai puține discipline de examen, pentru că probele de competențe lingvistice pentru limba 1, limba 2, probele de competențe digitale și proba de competență complementară vor putea fi susținute din timpul anului școlar

Principalele prevederi ale legilor educației – Învățământ universitar: mandate limitate pentru rectori

Mandatele rectorilor sunt limitate, dar legea nu se va aplica retroactiv.

Durata unui mandat de rector este de cinci ani, adică orice rector, chiar dacă a stat în funcție mulți ani până acum, mai poate sta încă 10.

Un mandat poate fi înnoit doar o singură dată, iar o persoană nu poate fi rector în aceaşi universitate mai mult de zece ani de acum încolo, indiferent de întreruperile celor două mandate.

Ce facem cu acuzațiile de plagiat

Nu se mai poate renunţa unilateral la titlul de doctor. Tezele devin documente publice. Înainte de susţinerea lor există 90 de zile în care ele vor sta într-o platformă publică, astfel încât oricine doreşte să le poată consulta şi să poată sesiza eventuale abateri de le etica universitară înainte ca teza să fie susţinută în comisia respectivă.

Universităţile analizează în primă instanţă sesizările de plagiat.

În cazul în care există suspiciuni cu privire la rezoluţia dată de către Comisia de Etică a universităţii, CNATDCU va rezolva contestaţiile

În cazul în care CNATDCU decide că o teză este plagiată, există o direcţionare clară legală pentru ca cei care au emis diploma, adică rectorul să meargă în instanţă şi să ceară anularea titlului sau dacă nu a produs încă efecte juridice, o poate revoca

Se poate retrage acreditarea domeniului din cadrul universităţii ca instituţie organizatoare de doctorat, ceea ce înseamnă retragerea dreptului universităţii de a mai admite noi studenţi la doctorat.

”În cazul în care se constată abateri mai grave sau repetate, se poate merge până la retragerea autorizaţiei de funcţionare a instituţiei de învăţământ superior”, a spus Ligia Deca.

Sunt prevăzute şi sancţiuni pentru conducătorii de doctorat, membrii comisiei de susţinere sau alte persoane implicate în incidente dovedite de fraudare în procesul de emitere a titlurilor de doctor.

Profesorii cercetaţi pentru violenţă împotriva elevilor nu vor mai putea să intre la clasă

Noile legi ale Educaţiei conţin și proceduri clare de semnalare şi intervenţie în situaţiile de violenţă şcolară, inclusiv bullying.

O noutate este faptul că profesorii cercetaţi pentru violenţă împotriva elevilor nu vor mai putea să desfăşoare activităţi didactice cu elevii, dar vor primi drepturile salariale.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Accident la ieșirea din Gilău spre Someșu Rece. Trei tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 20 de ani, duși la spital

Publicat

De

Accident la ieșirea din Gilău

Un accident de circulație, soldat cu trei victime, a avut loc duminică, la ieșirea din Gilău spre Someșu Rece.

Două mașini s-au ciocnit.

Accident la ieșirea din Gilău spre Someșu Rece

Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca sunt cei care au intervenit la un accidentul în careau fost implicate două autoturisme. Au fost transportați la spital trei tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 20 de ani. Toți au fost în permanență conștienți și cooperanți, potrivit reprezentanților ISU Cluj.

La misiune au luat parte echipajele de la Garda Gilău cu o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD. Pe parcurs, forțele au fost suplimentate cu încă o ambulanță SMURD de la Punctul de Lucru Florești.

Foto: ISU Cluj

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Zeci de clujeni au învățat manevre de resuscitare de la medicii și paramedicii SMURD. Printre ei mulți copii

Publicat

De

Maratonul Resuscitării la Cluj

Zeci de clujeni au fost interesați să învețe să salveze o viață chiar de la cei care fac asta aproape în fiecare zi.

Maratonul Resuscitării de la Cluj a atras și foarte mulți copii, curioși să facă manevrele direct pe manechine.

Zeci de clujeni au învățat manevre de resuscitare de la medicii și paramedicii SMURD

O nouă ediție de succes a Maratonului Resuscitării a avut loc, sâmbătă, la Cluj. Răbdarea cu care medici și paramedici clujeni au explicat manevrele de resuscitare pe înțelesul tuturor i-a atras pe clujenii sau turiștii.

Acțiunea a avut loc în zona de foodcourt a centrului comercial din comuna Florești, între orele 10:00-20:00.

Au fost și mulți părinți cu copii, iar aceștia din urmă au învățat, pe manechine, ce trebuie să facă ca să poată să salveze o viață.

Medicii și paramedicii SMURD Cluj oferă deja, de mult, lecții gratuite de prim ajutor. Tehnicile de resuscitare exersate pe manechine speciale sunt valoroase, mai ales că, arată medicii clujeni, 4 din 5 stopuri cardio-respiratorii au loc acasă.

Nu mai puțin de 50 de medici, paramedici, voluntari SMURD și pompieri, au oferi lecții de prim ajutor, inclusiv în limbile maghiară, engleză și germană.

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Muzicianul Patriciu Pop, la Clujăreală: Mi-a plăcut să stau în spate, să fac partea de organizare, de PRODUCȚIE muzicală

Publicat

patriciu pop

Patriciu Pop, invitatul lui Marius Aciu la podcast-ul „Clujăreala”, este un compozitor, instrumentist și vocalist clujean, și producător muzical pe deasupra. Într-un cuvânt, muzician. A colaborat cu mulți soliști și trupe, din Cluj și de aiurea. A cântat cu „Fragil”, „Kappa”, „Verde”, „Desperado” și alte formații. Stilul abordat? Lounge, groove, electric, funk, pop, rock, ambiental și niciodată manele.

„Mi-aș dori să fiu muzician. Mi-am dorit toată viața să fiu muzician și e un proces continuu de a deveni muzician, până la urmă. Ceea ce facem ca să devenim muziceni e să cântăm, să compunem, să cântăm la instrument, să producem, să facem tot felul de chestii de genul ăsta și nu neapărat pentru că alegem noi, ci pentru că muzica ne alege pe noi și ne împinge înainte.

patriciu pop

VIDEO. Muzicianul Patriciu Pop, la Clujăreală: Mi-a plăcut să stau în spate, să fac partea de organizare, de PRODUCȚIE muzicală

Am început la șase ani la Liceul de Artă, la secția de pian, unde am avut parte de un profesor extraordinar care m-a influențat profund, Bogdan Georgescu, care ulterior a predat chiar și la Sorbona, el fugind din țară pe vremea lui Ceaușescu. Era un pianist desăvârșit și, bineînțeles, după cum știm, în perioada aia nu te prea lăsa să mergi să concertezi nicăieri. El era chemat la Viena, la Munchen, la Frankfurt, la Paris să concerteze și nu îl lăsau domnii. Dar uite că până la urmă l-au scăpat și dus a fost.

Ai mei și-ar fi dorit foarte tare să continui cu conservatorul, dar din cauze mai mult fizice, și anume faptul că nu îmi creștea mâna suficient de tare ca să abordez anumite note… Asta nu știam, trebuie să ai degete lungi. De la un anumit nivel încolo deja trebuie să ai o întindere destul de mare.

Singura mea variantă ar fi fost să devin profesor de muzică, ceea ce n-am vrut niciodată. Și am ales să mă duc să încerc, pentru că a început era calculatoarelor, să mă duc să încerc să fac un pic de informatică, să văd cum ar fi să intru în domeniul ăsta cu muzică cu tot. Muzică electronică. Muzică electronică, nu ceea ce înseamnă ea astăzi și ceea ce lumea știe despre muzică electronică, ci cea dinainte, gen Vangelis, Kraftwerk, Jean Michel Jarre, Tangerine Dream…

patriciu pop

„Cred că orchestrasem undeva peste 70-80 de albume”

Întâmplarea a făcut să nu pot intra la informatică, pentru că nu eram suficient de pregătit cu matematica, eu fiind de formație muzician, dar am avut mare noroc să întâlnesc un tip, un american, care a fost profesor la Berkeley, Terry îl chema, care a avut bunăvoința să-mi aducă un Atari și un soft de programare. Ăsta a fost începutul. Am început încet să învăț, să mă învețe, să-mi dea cărți, să citesc cursurile lor.

Și ăsta a fost începutul meu ca producător. După aia foarte multe vreme am mers și m-am perfecționat în direcția asta și am muncit mult ca producător. La un moment dat, ținusem așa o evidență, cred că orchestrasem undeva peste 70 de albume, 80 de albume. Era începutul industriei muzicale atunci, prin 92-93. Toată lumea voia să cânte. Chiar cântau, unii dintre ei, era așa, o mișcare destul de mare. Și bineînțeles aveau nevoie de niște orchestrații, de niște  înregistrări și atunci cumva cu asta m-am ocupat foarte mulți ani de zile și m-am specializat în direcția asta.

De cântat știu cânta la clape, la pian, sintetizatoare, chitară, bass, bat un pic și la tobe… La instrumente de suflat nu, numai de răsuflat. Am cântat și la corn o perioadă, dar nu mai știu. Flocea m-a botezat celebrul cuplu Ovidiu Buhățel și Sandy Deac. Asta pentru că pe vremea aia aveam pleată. Acum… na, s-a dus…

„Întotdeauna am fost genul care mi-a plăcut să stau în spate”

Eu am avut noroc de o istorie foarte romanțată printre muzicienii din Cluj. În sensul că am avut noroc să cunosc devreme mulți muzicieni din Cluj. Oameni care, cum ziceam, Buhățel, Sandy Deac, Iuliu Merca, Dumnezeu să-l odihnească, Jimmy Laco, Laci Kovacs, oameni cu care am crescut și care aveau o altă experiență decât mine. Dar asta pe mine m-a ajutat. Performanța mea muzicală învățată în școală m-a ajutat să mă leg de ei și să cresc în direcția asta de muzică pop și rock.

Întotdeauna am fost genul care mi-a plăcut să stau în spate, să fac partea de organizare muzicală, de producție muzicală, de chestii de genul ăsta. Și cred că acum, la bătrânețe, mi-am dat seama că rău am făcut, pentru că toată lumea zice, băi, dar tu cânti senzațional. De ce n-ai cântat tu? Păi zic, să fie vocalistul în față. Eu eram cu clapele, știi, deja se formase o barieră între mine și public. După care, cu timpul, am zis, stai mă, dar Elton John cântă la pian. Și am zis, de ce nu? Hai să mai încerc, să mai văd. Da, și adevărul e că eu am crescut foarte mult împreună cu oamenii ăștia și datorită lor”, a spus Patriciu Pop la Clujăreală.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Revine iarna la Cluj. Meteorologii anunță temperaturi scăzute, vânt puternic, ninsori și viscol la munte

Publicat

De

Se întoarce iarna la Cluj

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare de vreme rea valabilă și pentru județul Cluj.

Până joi, 20 martie, vom avea parte de o răcire accentuată a vremii și sunt așteptate ploi și ninsori.

Revine iarna la Cluj

Potrivit ANM, începând de duminică, 16 martie, ora 10.00, și pănă joi, 20 martie, ora 10.00 se vor semnala precipitații mixte, cantități de apă însemnate, intensificări ale
vântului, răcire accentuată, brumă și îngheț la sol.

Astfel, în cea mai mare parte a țării, până marți seara, vor fi precipitații care vor acumula local cantități de apă de 10 – 20 de litri pe metru pătrat și izolat de 25 – 35 de litri pe metru pătrat.

Ploi, lapoviță și ninsoare

Vremea se va răci semnificativ, iar ploile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare, la început la munte, apoi și în zonele mai joase de relief.

Potrivit meteorologilor, se va depune strat de zăpadă în noaptea de duminică spre luni în nordul Carpaților Orientali, pe parcursul zilei de luni în toate zonele montane (10 – 15 centimetri), iar în noaptea de luni spre marți și marți în Oltenia, nord-vestul Munteniei, sudul și estul Transilvaniei (în general de 4 – 8 centimetri).

În majoritatea regiunilor, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 40- 50 de kilometri pe oră. Nopțile și diminețile vor deveni deosebit de reci, cu temperaturi preponderent negative, iar în depresiunile din estul Transilvaniei va fi ger. Se va produce brumă și local îngheț la sol.

Cod Galben de viscol la munte

De asemenea, ANM a emis un cod galben de intensificări ale vântului și viscol la altutudini mari, care intră în vigoare începând de luni, 17 martie, ora 10.00 și va fi valabil pănă marți, 18 martie, ora 10.00.

Zone afectate sunt Banat, Crișana, Moldova, Dobrogea, estul Munteniei, sudul și vestul Olteniei și nord-vestul Transilvaniei. La munte vor fi perioade în care vântul va avea intensificări cu viteze de 50 – 70 de kilometri pe oră. La altitudini mari, în general de peste 1.700 de metri, rafalele vor fi de 75 – 90 de kilometri pe oră și va fi viscol.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate