Connect with us

EVENIMENT

Scandalul testelor COVID la CFR Cluj. Rezultatele pot fi falsificate. Explicațiile specialiștilor

Publicat


Sezonul 2019/2020 al Ligii 1 de fotbal din România a fost unic, motivul principal fiind pandemia de coronavirus. Cu o relație în antiteză între început și final, acest sezon va rămâne pe paginile istoriei din fotbal, fiind studiu de caz pentru multe persoane. 

Campionatul de fotbal din România, precum și celelalte competiții sportive, a fost întrerupt în miezul acțiunii pentru apoape patru luni de zile din cauza pandemiei de coronavirus. 

Când lupta la titlu dintre Craiova și CFR s-a aprins și au fost depistate 26 de cazuri de COVID-19 la Cluj (dintre care 22 au dispărut în decurs de câteva zile), au apărut voci (neoficiale) care o acuzau atât pe CFR Cluj de falsificarea testelor COVID, cât și pe Universitatea Craiova. 

În cele ce urmează, vă prezentăm câteva scenarii suspectate de unii oameni de fotbal din România. Mai mult, un specialist în teste COVID ne-a explicat într-un interviu totul despre procesul de testare și interpretare.

*Ținem să clarificăm faptul că nu aducem acuze nimănui. Am verificat posibilitățile ca teoriile care au apărut în lumea fotbalului (în acest final de Play-off, sezon 2019-2020) să se fi întâmplat cu adevărat.*

Ce avea de câștigat Universitatea Craiova?

Înainte cu trei etape înaintea finalului de Play-off din Liga 1, Universitatea Craiova era lider. Astfel, o eventuală ,,virusare” a celor de la CFR Cluj putea duce la un scenariu neplăcut pentru trupa din Gruia. Băieții antrenați de Dan Petrescu riscau să fie obligați să intre cu juniorii în restul partidelor și să piardă lupta la titlu inevitabil. Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) a anunțat clar că, odată ajunși în etapa cu numărul 8 de Play-off (din totalul de 10), campionatul nu se mai poate îngheța și trebuie să se termine pe teren neapărat. Cum UEFA a dat Ligii Profesioniste de Fotbal un ultimatum prin care preciza că Liga 1 trebuie să își desemneze campioana cel târziu pe 3 august, CFR Cluj era în pericol să piardă șansa de a câștiga al treilea titlu consecutiv.

Amintim aici faptul că meciul cu FCSB (din etapa cu numărul 8) trebuia să se dispute pe data de 18 iulie. Atunci a fost momentul când CFR-ul s-a testat la București și s-au descoperit cele 26 de cazuri. În aceste condiții, conform protocolului, jucătorii clujeni erau nevoiți să stea 14 zile în carantină și nu mai aveau timpul necesar să joace ultimele trei meciuri din Play-off decât cu juniorii.

Ce avea de câștigat CFR Cluj?

La început, Federația Română de Fotbal (FRF) și Liga Profesionistă de Fotbal  (LPF) erau încrezătoare că întreruperea competiției nu va dura prea mult, însă evoluția epidemiologică la nivel național s-a agravat din ce în ce mai mult, motiv pentru care Liga 1 a fost întreruptă pentru trei luni și 11 zile.

Din cauza acestei lungi pauze, FRF și LPF au luat în considerare și scenariul prin care competiția se putea ,,îngheța”. În acest sens, cele două organizații au cerut părerea cluburilor implicate în campionat și s-a votat scenariu care urma să fie aplicat dacă nu se puteau relua partidele. Potrivit unor surse Gazeta Sporturilor, dorința majoritară a scenariului în cazul unui campionat ,,înghețat” a fost opțiunea cu departajarea în funcție de numărul punctelor obținute pe meci. Această opțiune o făcea automat campioană pe CFR Cluj, clasamentul final din Play-off arătând așa:

1. CFR Cluj 2 p
2. Craiova 1,97 p
3. Astra 1,58 p
4. FCSB 1,51 p
5. FC Botoșani 1,5 p
6. Gaz Metan 1,35 p

Astfel, dacă CFR Cluj nu putea să reia ultimele partide, exista varianta ,,înghețării competiției” și aplicarea scenariului votat de majoritatea echipelor, iar trupa din Gruia era campioană. Cum ziceam și mai sus, LPF a clarificat repede situația după primele cazuri de COVID-19 apărute la CFR, afirmând că această competiție trebuie terminată pe teren orice ar fi.

Competiția s-a reluat după un protocol

Până la urmă, Liga 1 s-a reluat după un protocol sever pregătit de FRF și Ministerul Sănătății, dar inutil pe alocuri. Dacă în primele etape de la reluarea competiției totul a mers foarte bine, jucătorii fiind feriți de virusul COVID-19, au urmat apoi primele cazuri de fotbaliști infectați cu virusul ucigaș. Astfel, dacă un jucător al unei echipe era găsit pozitiv, la 5 zile de la depistarea cazului se va testa RT-PCR pentru COVID-19 toată echipa cu persoanele din staff. Pe perioada acestor zile, clubul era obligat să respecte măsurile impuse de DSP-ul județului din care face parte.

COVID-19 printre jucătorii din Liga 1

Primul caz de COVID-19 din Liga 1 a apărut la Dinamo București. Nu a fost vorba despre un jucător, ci despre magazinier. Totuși, echipa din București a avut mari probleme cu virusul după acel caz, fiind nevoită să stea în carantină, iar timp de 21 e zile nu au mai jucat vreo partidă. În tot acest timp, lupta la titlu continua între Universitatea Craiova și CFR Cluj. Cu trei etape înainte de finalul sezonului, Universitatea Craiova reușise să treacă peste CFR Cluj în clasament în urma rezultatelor mai bune. Înainte de partida de din etapa cu numărului 8 al Play-off-ului dintre FCSB și CFR Cluj s-a declanșat nebunia.

26 de persoane infectate cu COVID-19 la CFR Cluj

Ajunși la București pentru duelul cu FCSB, jucătorii de la CFR Cluj au aflat cu câteva ore înainte de meci că nu vor mai juca. La acea oră, Alexandru Păun (CFR Cluj) era prima persoană de la ,,feroviari” care a fost depistată cu virusul ucigaș. LPF a decis urgent amânarea acelei partide, în timp ce restul oamenilor din club s-au testat de urgență la o clinică din București. Rezultatele testelor au venit, iar totalul cazurilor de COVID-19 din club a urcat la 26.

22 dintre persoanele infectate s-au vindecat în câteva zile

Imediat după creșterea cazurilor de COVID-19 de la CFR Cluj, jucătorii și staff-ul au intrat în carantină. Ajunși la Cluj, jucătorii au fost retestați de mai multe ori. Conform testelor realizate în mai multe laboratoare din Cluj, din cele 26 de teste pozitive de la București, doar 4 dintre ele erau corecte. Astfel, 22 dintre cei 26 de oameni de la CFR Cluj erau perfect sănătoși. Jucătorii au fost în continuare testați, conform protocolului, iar testele au ieșit în continuare negative, motiv pentru care clujenii au putut relua competiția.

Ce spun specialiștii despre cazul ,,coronavirus la CFR Cluj”?

Pentru mai multe detalii legate de testele COVID și cele întâmplate la CFR Cluj, am luat legătura cu Dr. Ovidiu Bălăcescu, specialist în realizarea și interpretarea testelor COVID.

Dr. Bălăcescu Ovidiu este cercetator principal I, Departamentul de Genetică, Genomică și Patologie Experimentală, Institutul Oncologic “Prof Dr. Ion Chiricuță”, Cluj-Napoca , specialist în analiza de expresie genică prin microarray (Agilent), qRT-PCR, PCRarray, procesarea de probe biologice, (țesut, sânge, urină, exozomi) în vederea obținerii de acizi nucleici (AND, ARN, miRNA) și investigarea alterării expresiei acestora în context patologic/oncologic.

 

INTERVIU

Reporter: Ne puteți face o descriere a reacției de RT-PCR-ului?

Specialist: Reactia de RT-PCR sau revers transcriere PCR constă în două etape: prima etapă vizează extracția de acizi nucleici, în cazul SARS-COV-2, extracția de ARN viral, respectiv etapa de analiză PCR prin care se amplifică și analizează prezența ARN-ului viral, transcris sub forma de ADN complementar (revers transcriere). Analiza PCR constă într-o amplificare exponențială a ADN-ului complementar, într-un număr de cicluri de reacție PCR (40-45) și înregistrarea unui semnal fluorescent (analiza calitativă), în cazul în care în proba analizată a existat ARN viral. În caz contrar, în reacția PCR nu se va înregistra niciun semnal fluorescent.

Fluxul de analiză SARS-COV-2 începe cu colectarea probei biologice, (recoltare nazo-faringiană) și conservarea acesteia prin introducerea recoltorului într-un mediu de conservare pentru virusuri (1-3 ml) în funcție de metoda de extracție de ARN viral (manuală sau automată), un anumit volum de probă este procesat pentru a extrage din soluția de conservare ARN-ul viral. ARN-ul viral se găsește în interiorul capsidei virale (învelisul protector al ARN-ului viral) și pentru a-l izola, aceasta trebuie denaturată în cadrul pocesului de extracție ARN. Acest proces se realizează cu soluții de denaturare, specifice kiturilor de extracție, urmat de captarea ARN viral eliberat din capsidă pe o coloană de extracție. Ulterior, acest ARN se va utiliza pentru analiza PCR.

 

Reporter: Pot să apară teste greșite?

 

Testul fals negativ

 

Specialist:Testul fals negativ poate sa apară dacă recoltarea probei biologice nu este facută corespunzător, adică nu s-a intrat suficient de adânc cu recoltorul în cavitatea nazo-faringiana și prin urmare o posibilă probă biologică existentă în această cavitate nu a fost recoltată.

În ceea ce priveste rezultatul fals negativ dat de fluxul PCR, el poate să apară în special din etapa de extracție, adică pierderea ARN-ului viral în acest proces. Pentru a verifica acest aspect, în partea de extracție se utilizează un control intern pe care toată lumea trebuie să îl folosească, se numește spike-in și are o structură chimică similară cu cea a ARN-ul viral. Această structură chimică se adaugă în momentul în care se face procesarea probei biologice. Dacă extracția de ARN merge bine, acest ARN de control trebuie să îl regăsim pe o anumită flourescență în timpul reacției PCR. Prezența acestui ARN certifică fapptul că extracția de ARN a mers bine și, prin urmare, dacă există ARN viral în proba de interes acesta nu a fost pierdut în această etapă. Dacă această probă de control nu se regăsește la finalul amplificării PCR atunci este posibil să apară un rezultat fals negativ.

Testul fals pozitiv

Mai multe aspecte pot duce la obtinerea de rezultate fals pozitive.

În primul rând, testul fals pozitiv poate să apară prin contaminare între probe. De exemplu, în momentul în care deschizi tubul, în cazul în care proba este pozitivă, dacă capacul nu este deschis cu grijă și o picătură ajunge pe mănușă, de pe o mănușa deja contaminată, se pot contamina în cascadă probele procesate în continuare. Transferul probelor din mediul de recoltare este cel mai important pas în analiza SARS-COV-2 si trebuie făcut cu maximă atenție. Orice suspiciune de contaminare a mănușilor va trebui să ducă imediat la schimbarea acestora.. O contaminare în serie se poate întampla în această etapă. Dacă spre exemplu un operator a făcut extracția ARN și o serie de probe sunt pozitive la analiza PCR, iar semnalul fluorescent scade de la prima probă (pozitivă), la seria ce urmează atunci posibil să fie o contaminare între probe. Ar mai fi situația când probele contaminate au semnal similar, dar diminuat față de proba contaminantă, procesată inaintea acestora. Acest virus este extrem de contaminant și, prin urmare, un semnal PCR în scădere pentru o serie de probe consecutive poate fi suspectată ca și o contaminare între probe.

Mai mult, un rezultat fals pozitiv poate să apară la partea de amplificare PCR în momentul dispunerii ARN-ului extras în placă. Dacă nu se face cu atenție, picăturile de aerosoli pot să contamineze probele. Acest lucru este mai rar și nu vizează contaminarea unei serii mari de probe.

 

În final, aparatul PCR inregistrează un semnal fluorescent, sub forma unor curbe de amplificare, care trebuie să aibă o formă exponențială, iar citirea lor ține din nou de experiența operatorului.

,,Doar specialiștii în PCR pot interpreta testele COVID”

Doar specialiștii în analize PCR pot interpreta testele COVID, având în vedere caracteristicile acestora (ciclul PCR la care apar, forma, intensitatea fluorescenței, raportarea la controalele pozitive și negative care se utilizează la fiecare analiza, etc.).

 

Reporter: Deci, nu poate să facă oricine interpretarea rezultatelor? Ca la o temperatură, ca la tensiune…

 

Specialist: Interpretarea nu poate fi făcută de oricine. Trebuie să ai experiență pe partea de PCR. Sunt situații în care apare un semnal care nu are o amplificare exponențială, ci liniară, iar acestea pot apărea din cauza unei dimerizări de compuși (primeri) care se pun în mediu de reacție PCR. Pot să apară, de asemenea, din cauza unei fluorescențe de background. Aparatele înregistrează o fluorescență, iar ea trebuie interpretată foarte clar de grupul care se ocupă de analize. Nu în ultimul rând, metoda trebuie validată de grupul de lucru și dacă sunt anumite specificații ale kiturilor de amplificare PCR (CE IVD) legate de tipul de aparat ce trebuie utilizat, acest aspect ar trebui întocmai urmat conform instrucțiunilor productorului.

 

Reporter: Cum vă explicați cazul testelor de la CFR Cluj?

 

Specialist: Sunt mai multe aspect legate de partea de pozitivitate. Se poate ca jucătorii să fi fost pozitivi și, dacă au avut boala şi au fost testaţi în ultima perioadă a bolii (zilele 14-15) după care s-au negativat, atunci pot să fie astăzi pozitivi şi după 4-5 zile negativi. Ce mai poate să fie?! Poate să fie o problemă de contaminare. Nu știu exact, dar dacă toate semnalele fluorescente sunt mari, dar în scădere pe linie, înseamnă că a fost contaminare, adică o eroare umană. Nu ştiu dacă la Regina Maria au sisteme de extracție automate. Dacă nu, trebuie să pui manual proba respectivă. M-am întrebat şi eu în legătură cu acest caz. Dacă oamenii sunt în contact direct se pot contamina foarte tare, dar faptul că au ieșit în câteva zile negativi se poate să fie o contaminare, dar nu pot să vă certific pentru că nu știu cum s-au prelevat probele respective și nici cum s-au procesat.

 

Reporter: Se pot contamina probe intenționat? Ar fi uşor acest lucru?

 

Specialist: Poate fi foarte ușor, dar trebuie să știi că este caz penal. Poți să modifici rezultatul prin contaminare, dar aici e chestiune de deontologie profesională.

 

Reporter: Cel care le-ar contamina cum ar putea fi depistat? Ar putea?

 

Specialist: Dacă probele respective sunt păstrate, da. În mod normal după ce șții că o probă este pozitivă, o distrugi. Nu poți să o ții.  Sau o stochezi la -80 de grade, adică proba prelevată de la pacienți. Deci dacă proba există se poate retesta.

 

Reporter: Dar dacă a fost contaminată? Şi contaminată intenţionat. Nu se regăseşte coronavirusul în probele contaminate?

 

Specialist: Da… Dacă probele sunt stocate și notate în congelator, ele există și au încărcătura virală iniţială, adică ce s-a recoltat din nasul sau din faringele fiecărei persoanei. De la fiecare persoană se recoltează un tubușor cu un lichid care este soluția inițială. Dacă cineva a venit și a luat lichid de la unul pozitiv și a contaminat alte flacoane, este un act criminal care nu știu cum poate fi dovedit.

 

Reporter: Cam greu…

 

Specialist: Cam greu. Eu nu m-aș fi gândit la lucru acesta. Mai degrabă aș fi suspectat o eroare umană, o eroare de contaminare. Dar repet, dacă există probele inițiale se poate verifică dacă sunt negativi sau pozitivi.

 

Reporter: De când lucrați cu PCR? De când faceți interpretări?

 

Specialist: De prin 2007-2008. Făceam asta zilnic, iar în context COVID-19 avem peste 13 mii de teste făcute.

 

Concluzii

Analiza PCR are o sensibilitate foarte mare. Cu toate acestea, semnalele florescente înregistrate de aparatele PCR trebuie interpretate de profesioniști în domeniu. Posibilitatea contaminării există în fluxul de analiză SARS-COV-2 și de aceea interpretarea rezultatelor trebuie facută cu mare atenție ținând cont de anumite particularități de contaminare în serie (prezentate mai sus). Din cauza sensibilității testelor PCR și a erorilor umane, unele rezultate pot fi fals negative sau fals pozitive. Pentru rezultatele fals pozitive, în special pentru cele care provin din zona rezultatelor echivoce, se recomandă re-anliazarea probei, inclusiv o nouă extracție ARN și amplificare PCR.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Prețul gramului de aur a atins un nou maxim

Publicat

De

Prețul gramului de aur a atins un nou maxim

Uncia de aur a atins lunea aceasta un nou record de 2.449,80 dolari, la mai bine de o lună după creșterea la 2.431,90 dolari.

Aprecierea a ridicat prețul gramului de aur cu 8 lei la 359,4834 lei, care reprezintă un nou maxim istoric.

Prețul gramului de aur a atins un nou maxim

Evoluția ascendentă a metalului galben este stimulată de reziliența pe care a arătat-o economia americană la nivelul ridicat al dobânzilor practicate de Rezerva Federală, care cu 5,25 – 5,50% se află la maximul al ultimilor 23 de ani.

Tendința pozitivă a făcut ca indicele anual al preţurilor de consum din SUA să scadă de la 3,5% în martie la 3,4% în aprilie și a stimulat pariurile puse pe o decizie de reducere de către Fed a ratei de referință, ce a depreciat dolarul și a scăzut randamentelor titlurilor de stat americane.

Luni dimineață, la scurt timp după deschiderea pieței, mai multe ordine de vânzare de valută au coborât cotația euro la 4,972 lei, mișcare urmată de o creștere la 4,976 lei. În aceste condiții, cursul monedei unice a scăzut marginal de la 4,9751 la 4,9748 lei.

Indicele ROBOR la trei luni a stagnat

Piața monetară a dat semne că există, iar indicii ROBOR pe termen mediu au cunoscut ușoare modificări.

Indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,05%, valoare stabilită la începutul lui aprilie.

Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a scăzut de la 6,07 la 6,06% iar cel la 12 luni a crescut de la 6,07%.

Prețul euro

Declarațiile date de unii dintre oficialii Rezervei Federale, referitoare la necesitatea păstrării dobânzilor din Statele Unite la valori ridicate pentru un timp mai lung, au limitat pierderile monedei americane.

Euro a urcat la 1,0865 – 1,0884 dolari, iar cursul a scăzut de la 4,5879 la 4,5777 lei.

Menținerea apetitului pentru risc a apropiat moneda elvețiană de pragul de 0,99 franc/euro, care nu a mai fost atins de peste un an, iar media a coborât în piața locală de la 5,0460 la 5,0370 lei. Lira sterlină a crescut, în schimb, de la 5,8059 la 5,8147 lei.

Piața maghiară a fost închisă cu ocazia sărbătoririi Rusaliilor. Media monedei poloneze s-a apreciat la 4,2575 zloți/euro.

Bitcoin a stagnat la 66.102 – 67.318 dolari, valori apropiate de cele de la sfârșitul săptămânii trecute. Ethereum fluctua în culoarul 3.050 – 3.138 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până luni, la ora 14:00.

Citește mai departe

CULTURA

Organizatorii Jazz in the Park au primit Premiul pentru Rezistență în Cultură

Publicat

Administrația Fondului Cultural Național a acordat Premiul pentru Rezistență în Cultură organizatorilor festivalului Jazz in the Park.

Asociația Fapte, cunoscută pentru organizarea festivalului Jazz in the Park, dar și a altor evenimente culturale semnificative, a primit premiul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) pentru Rezistență în Cultură. Acest premiu a fost acordat în cadrul galei organizate luni seara, 20 mai.

Peste un deceniu de promovare a culturii prin muzică

De peste un deceniu, Asociația Fapte s-a dedicat misiunii de a promova cultura prin muzică în rândul publicului larg, dând o nouă semnificație spațiilor publice și private cu însemnătate și promovând valorile pozitive.

„Pe măsură ce Fapte, organizația pe care o reprezentăm, a acumulat tot mai multă vechime și experiență, am început să înțeleg tot mai mult de ce e valoros să reziști în cultură, iar în ultimii ani de pandemie, a devenit o realizare în sine. Așadar, mulțumim AFCN pentru recunoaștere, dar mai ales, mulțumim pentru tot sprijinul și efortul pe care-l depuneți an de an pentru întreg sectorul cultural. Contribuiți de adevăratelea la rezistența multor organizații, inclusiv a noastră.

Cât despre Fapte, promit că efortul nostru nu se va opri aici. Avem deja anul acesta niște proiecte foarte ambițioase și atât eu cât și colegii mei, avem încă multă energie, multă răbdare și multă ambiție și dedicare să trăim din proiectele noastre și să le vedem pe toate împlinite. Nu în ultimul rând, dedicăm acest premiu tuturor colegilor și colaboratorilor noștri, care fac această rezistență în cultură frumoasă și plăcută. De multe ori simțim că ce facem noi e mai degrabă un stil de viață decât un job”, a transmis Alin Vaida, fondatorul Jazz in the Park.

Trei evenimente majore în 2024

Asociația Fapte își propune să continue să inspire și să susțină comunitatea prin evenimente culturale de înaltă calitate. Anul 2024 aduce proiecte culturale majore, printre care:

  • International Jazz in the Park Competition | Parcul Central „Simion Bărnuțiu” | 5 – 7 iulie
  • Jazz in the Park Festival | Parcul Etnografic „Romulus Vuia” | 30 august – 1 septembrie
  • Music Gallery | Muzeul de Artă din Cluj-Napoca | 4 – 26 octombrie

Despre Asociația Fapte

Asociația Fapte dezvoltă oameni și comunități prin evenimente culturale.

De la înființare, în 2012, Fapte a organizat peste 450 de concerte de jazz cu artiști internaționali, fiind astăzi unul dintre cele mai importante festivaluri europene de gen.

În 2019, Jazz in the Park a câștigat trofeul „Best Small European Festival” la European Festival Awards.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Președintele PSD Turda, Răzvan Iulian CIORTEA, AGRESAT de un consilier local PNL

Publicat

Am vrut să credem că trăim într-un oraș în care democrația contează. Ne dorim să contribuim la dezvoltarea unei comunități solidare și elegante, demnă de istoria sa bimilenară… dar cu Matei și gorilele lui este imposibil.

Astăzi, în cartierul Oprișani s-au petrecut niște scene care ne-au adus aminte de felul în care niște oameni cu bâte în mâini au plantat panseluțe în Piața Constituției din București. Am fost, efectiv, atacați, înjurați, agresați fizic de cei care susțin că sunt „liberali”.


Am vrut să profităm de faptul că, după 4 ani în care a ignorat cartierul Oprișani, „tătuțul Matei” a venit să facă „baie de mulțime” și am vrut să-l întrebăm, cu eleganță și spirit democratic, pe acest lider de clan interlop, ce planuri are pentru Turda, moment în care consilierul local, Lucian Varo, l-a îmbrâncit, în cel mai josnic și mojic mod, pe președintele PSD Turda, Răzvan Iulian CIORTEA.

De asemenea, ginerele-director, Bobic, a înjurat întreaga organizație PSD Turda, iar colegii săi ne-au scuipat și ne-au adus amenințări!

Dragi turdeni, acesta ne-a fost nouă primar 8 ani de zile?

Cum am reușit să agreem pe cineva care nici măcar un dialog cu cetățenii lui nu poate duce?

Din 9 iunie avem unica șansă să salvăm Turda și să ne scăpăm de asemenea specimene!

Pe 9 iunie votați PSD Turda pe buletinele de vot! Votați Răzvan Iulian Ciortea pentru funcția de Primar și echipa de candidați PSD la Consiliul Local!

NOI suntem schimbarea de care Turda are nevoie!

CMF: 21240002

Citește mai departe

EVENIMENT

Lucrări la sistemul de alimentare cu APĂ în Cluj-Napoca. Care sunt STRĂZILE afectate și când

Publicat

alimentare apă

În vederea efectuării unor lucrări programate de întreținere la rețeaua publică de alimentare cu apă, Compania de Apă Someș va întrerupe furnizarea apei potabile.

În continuare, străzile afectate și data efectuarii lucrărilor:

Lucrări la sistemul de alimentare cu APĂ în Cluj-Napoca. Care sunt STRĂZILE afectate și când

Data efectuarii lucrarii: 22 Mai 2024
Localitatea/Localitatile: CLUJ-NAPOCA
Strada/lista strazilor afectate: Str. Decebal intre str. Academician David Prodan si str. Closca; str. Emil Petrovici;
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 09:00 – 18:00

Data efectuarii lucrarii: 23 Mai 2024
Localitatea/Localitatile: CLUJ-NAPOCA
Strada/lista strazilor afectate: Str. Decebal intre str. Emil Petrovici si str. Dacia; str. Closca; str. Albert Einstein;
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 09:00 – 18:00

Data efectuarii lucrarii: 23 Mai 2024
Localitatea/Localitatile: CLUJ-NAPOCA
Strada/lista strazilor afectate: Str. Marisel (partial); str. Cernauti; str. Galbenelelor;
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 08:00 – 16:00

Data efectuarii lucrarii: 27 Mai 2024
Localitatea/Localitatile: CLUJ-NAPOCA
Strada/lista strazilor afectate: Str. Dacia; str. Albert Einstein; str. Closca; str. Decebal intre str. Closca si str. Dacia;
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 20:00 – 00:00

Data efectuarii lucrarii: 28 Mai 2024
Localitatea/Localitatile: CLUJ-NAPOCA
Strada/lista strazilor afectate: Str. Dacia; str. Albert Einstein; str. Closca; str. Decebal intre str. Closca si str. Dacia;
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 00:00 – 06:00

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax