EVENIMENT
Scandalul testelor COVID la CFR Cluj. Rezultatele pot fi falsificate. Explicațiile specialiștilor

Sezonul 2019/2020 al Ligii 1 de fotbal din România a fost unic, motivul principal fiind pandemia de coronavirus. Cu o relație în antiteză între început și final, acest sezon va rămâne pe paginile istoriei din fotbal, fiind studiu de caz pentru multe persoane.
Campionatul de fotbal din România, precum și celelalte competiții sportive, a fost întrerupt în miezul acțiunii pentru apoape patru luni de zile din cauza pandemiei de coronavirus.
Când lupta la titlu dintre Craiova și CFR s-a aprins și au fost depistate 26 de cazuri de COVID-19 la Cluj (dintre care 22 au dispărut în decurs de câteva zile), au apărut voci (neoficiale) care o acuzau atât pe CFR Cluj de falsificarea testelor COVID, cât și pe Universitatea Craiova.
În cele ce urmează, vă prezentăm câteva scenarii suspectate de unii oameni de fotbal din România. Mai mult, un specialist în teste COVID ne-a explicat într-un interviu totul despre procesul de testare și interpretare.
*Ținem să clarificăm faptul că nu aducem acuze nimănui. Am verificat posibilitățile ca teoriile care au apărut în lumea fotbalului (în acest final de Play-off, sezon 2019-2020) să se fi întâmplat cu adevărat.*
Ce avea de câștigat Universitatea Craiova?
Înainte cu trei etape înaintea finalului de Play-off din Liga 1, Universitatea Craiova era lider. Astfel, o eventuală ,,virusare” a celor de la CFR Cluj putea duce la un scenariu neplăcut pentru trupa din Gruia. Băieții antrenați de Dan Petrescu riscau să fie obligați să intre cu juniorii în restul partidelor și să piardă lupta la titlu inevitabil. Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) a anunțat clar că, odată ajunși în etapa cu numărul 8 de Play-off (din totalul de 10), campionatul nu se mai poate îngheța și trebuie să se termine pe teren neapărat. Cum UEFA a dat Ligii Profesioniste de Fotbal un ultimatum prin care preciza că Liga 1 trebuie să își desemneze campioana cel târziu pe 3 august, CFR Cluj era în pericol să piardă șansa de a câștiga al treilea titlu consecutiv.
Amintim aici faptul că meciul cu FCSB (din etapa cu numărul 8) trebuia să se dispute pe data de 18 iulie. Atunci a fost momentul când CFR-ul s-a testat la București și s-au descoperit cele 26 de cazuri. În aceste condiții, conform protocolului, jucătorii clujeni erau nevoiți să stea 14 zile în carantină și nu mai aveau timpul necesar să joace ultimele trei meciuri din Play-off decât cu juniorii.
Ce avea de câștigat CFR Cluj?
La început, Federația Română de Fotbal (FRF) și Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) erau încrezătoare că întreruperea competiției nu va dura prea mult, însă evoluția epidemiologică la nivel național s-a agravat din ce în ce mai mult, motiv pentru care Liga 1 a fost întreruptă pentru trei luni și 11 zile.
Din cauza acestei lungi pauze, FRF și LPF au luat în considerare și scenariul prin care competiția se putea ,,îngheța”. În acest sens, cele două organizații au cerut părerea cluburilor implicate în campionat și s-a votat scenariu care urma să fie aplicat dacă nu se puteau relua partidele. Potrivit unor surse Gazeta Sporturilor, dorința majoritară a scenariului în cazul unui campionat ,,înghețat” a fost opțiunea cu departajarea în funcție de numărul punctelor obținute pe meci. Această opțiune o făcea automat campioană pe CFR Cluj, clasamentul final din Play-off arătând așa:
1. CFR Cluj | 2 p | |
2. Craiova | 1,97 p | |
3. Astra | 1,58 p | |
4. FCSB | 1,51 p | |
5. FC Botoșani | 1,5 p | |
6. Gaz Metan | 1,35 p |
Astfel, dacă CFR Cluj nu putea să reia ultimele partide, exista varianta ,,înghețării competiției” și aplicarea scenariului votat de majoritatea echipelor, iar trupa din Gruia era campioană. Cum ziceam și mai sus, LPF a clarificat repede situația după primele cazuri de COVID-19 apărute la CFR, afirmând că această competiție trebuie terminată pe teren orice ar fi.
Competiția s-a reluat după un protocol
Până la urmă, Liga 1 s-a reluat după un protocol sever pregătit de FRF și Ministerul Sănătății, dar inutil pe alocuri. Dacă în primele etape de la reluarea competiției totul a mers foarte bine, jucătorii fiind feriți de virusul COVID-19, au urmat apoi primele cazuri de fotbaliști infectați cu virusul ucigaș. Astfel, dacă un jucător al unei echipe era găsit pozitiv, la 5 zile de la depistarea cazului se va testa RT-PCR pentru COVID-19 toată echipa cu persoanele din staff. Pe perioada acestor zile, clubul era obligat să respecte măsurile impuse de DSP-ul județului din care face parte.
COVID-19 printre jucătorii din Liga 1
Primul caz de COVID-19 din Liga 1 a apărut la Dinamo București. Nu a fost vorba despre un jucător, ci despre magazinier. Totuși, echipa din București a avut mari probleme cu virusul după acel caz, fiind nevoită să stea în carantină, iar timp de 21 e zile nu au mai jucat vreo partidă. În tot acest timp, lupta la titlu continua între Universitatea Craiova și CFR Cluj. Cu trei etape înainte de finalul sezonului, Universitatea Craiova reușise să treacă peste CFR Cluj în clasament în urma rezultatelor mai bune. Înainte de partida de din etapa cu numărului 8 al Play-off-ului dintre FCSB și CFR Cluj s-a declanșat nebunia.
26 de persoane infectate cu COVID-19 la CFR Cluj
Ajunși la București pentru duelul cu FCSB, jucătorii de la CFR Cluj au aflat cu câteva ore înainte de meci că nu vor mai juca. La acea oră, Alexandru Păun (CFR Cluj) era prima persoană de la ,,feroviari” care a fost depistată cu virusul ucigaș. LPF a decis urgent amânarea acelei partide, în timp ce restul oamenilor din club s-au testat de urgență la o clinică din București. Rezultatele testelor au venit, iar totalul cazurilor de COVID-19 din club a urcat la 26.
22 dintre persoanele infectate s-au vindecat în câteva zile
Imediat după creșterea cazurilor de COVID-19 de la CFR Cluj, jucătorii și staff-ul au intrat în carantină. Ajunși la Cluj, jucătorii au fost retestați de mai multe ori. Conform testelor realizate în mai multe laboratoare din Cluj, din cele 26 de teste pozitive de la București, doar 4 dintre ele erau corecte. Astfel, 22 dintre cei 26 de oameni de la CFR Cluj erau perfect sănătoși. Jucătorii au fost în continuare testați, conform protocolului, iar testele au ieșit în continuare negative, motiv pentru care clujenii au putut relua competiția.
Ce spun specialiștii despre cazul ,,coronavirus la CFR Cluj”?
Pentru mai multe detalii legate de testele COVID și cele întâmplate la CFR Cluj, am luat legătura cu Dr. Ovidiu Bălăcescu, specialist în realizarea și interpretarea testelor COVID.
Dr. Bălăcescu Ovidiu este cercetator principal I, Departamentul de Genetică, Genomică și Patologie Experimentală, Institutul Oncologic “Prof Dr. Ion Chiricuță”, Cluj-Napoca , specialist în analiza de expresie genică prin microarray (Agilent), qRT-PCR, PCRarray, procesarea de probe biologice, (țesut, sânge, urină, exozomi) în vederea obținerii de acizi nucleici (AND, ARN, miRNA) și investigarea alterării expresiei acestora în context patologic/oncologic.
INTERVIU
Reporter: Ne puteți face o descriere a reacției de RT-PCR-ului?
Specialist: Reactia de RT-PCR sau revers transcriere PCR constă în două etape: prima etapă vizează extracția de acizi nucleici, în cazul SARS-COV-2, extracția de ARN viral, respectiv etapa de analiză PCR prin care se amplifică și analizează prezența ARN-ului viral, transcris sub forma de ADN complementar (revers transcriere). Analiza PCR constă într-o amplificare exponențială a ADN-ului complementar, într-un număr de cicluri de reacție PCR (40-45) și înregistrarea unui semnal fluorescent (analiza calitativă), în cazul în care în proba analizată a existat ARN viral. În caz contrar, în reacția PCR nu se va înregistra niciun semnal fluorescent.
Fluxul de analiză SARS-COV-2 începe cu colectarea probei biologice, (recoltare nazo-faringiană) și conservarea acesteia prin introducerea recoltorului într-un mediu de conservare pentru virusuri (1-3 ml) în funcție de metoda de extracție de ARN viral (manuală sau automată), un anumit volum de probă este procesat pentru a extrage din soluția de conservare ARN-ul viral. ARN-ul viral se găsește în interiorul capsidei virale (învelisul protector al ARN-ului viral) și pentru a-l izola, aceasta trebuie denaturată în cadrul pocesului de extracție ARN. Acest proces se realizează cu soluții de denaturare, specifice kiturilor de extracție, urmat de captarea ARN viral eliberat din capsidă pe o coloană de extracție. Ulterior, acest ARN se va utiliza pentru analiza PCR.
Reporter: Pot să apară teste greșite?
Testul fals negativ
Specialist:Testul fals negativ poate sa apară dacă recoltarea probei biologice nu este facută corespunzător, adică nu s-a intrat suficient de adânc cu recoltorul în cavitatea nazo-faringiana și prin urmare o posibilă probă biologică existentă în această cavitate nu a fost recoltată.
În ceea ce priveste rezultatul fals negativ dat de fluxul PCR, el poate să apară în special din etapa de extracție, adică pierderea ARN-ului viral în acest proces. Pentru a verifica acest aspect, în partea de extracție se utilizează un control intern pe care toată lumea trebuie să îl folosească, se numește spike-in și are o structură chimică similară cu cea a ARN-ul viral. Această structură chimică se adaugă în momentul în care se face procesarea probei biologice. Dacă extracția de ARN merge bine, acest ARN de control trebuie să îl regăsim pe o anumită flourescență în timpul reacției PCR. Prezența acestui ARN certifică fapptul că extracția de ARN a mers bine și, prin urmare, dacă există ARN viral în proba de interes acesta nu a fost pierdut în această etapă. Dacă această probă de control nu se regăsește la finalul amplificării PCR atunci este posibil să apară un rezultat fals negativ.
Testul fals pozitiv
Mai multe aspecte pot duce la obtinerea de rezultate fals pozitive.
În primul rând, testul fals pozitiv poate să apară prin contaminare între probe. De exemplu, în momentul în care deschizi tubul, în cazul în care proba este pozitivă, dacă capacul nu este deschis cu grijă și o picătură ajunge pe mănușă, de pe o mănușa deja contaminată, se pot contamina în cascadă probele procesate în continuare. Transferul probelor din mediul de recoltare este cel mai important pas în analiza SARS-COV-2 si trebuie făcut cu maximă atenție. Orice suspiciune de contaminare a mănușilor va trebui să ducă imediat la schimbarea acestora.. O contaminare în serie se poate întampla în această etapă. Dacă spre exemplu un operator a făcut extracția ARN și o serie de probe sunt pozitive la analiza PCR, iar semnalul fluorescent scade de la prima probă (pozitivă), la seria ce urmează atunci posibil să fie o contaminare între probe. Ar mai fi situația când probele contaminate au semnal similar, dar diminuat față de proba contaminantă, procesată inaintea acestora. Acest virus este extrem de contaminant și, prin urmare, un semnal PCR în scădere pentru o serie de probe consecutive poate fi suspectată ca și o contaminare între probe.
Mai mult, un rezultat fals pozitiv poate să apară la partea de amplificare PCR în momentul dispunerii ARN-ului extras în placă. Dacă nu se face cu atenție, picăturile de aerosoli pot să contamineze probele. Acest lucru este mai rar și nu vizează contaminarea unei serii mari de probe.
În final, aparatul PCR inregistrează un semnal fluorescent, sub forma unor curbe de amplificare, care trebuie să aibă o formă exponențială, iar citirea lor ține din nou de experiența operatorului.
,,Doar specialiștii în PCR pot interpreta testele COVID”
Doar specialiștii în analize PCR pot interpreta testele COVID, având în vedere caracteristicile acestora (ciclul PCR la care apar, forma, intensitatea fluorescenței, raportarea la controalele pozitive și negative care se utilizează la fiecare analiza, etc.).
Reporter: Deci, nu poate să facă oricine interpretarea rezultatelor? Ca la o temperatură, ca la tensiune…
Specialist: Interpretarea nu poate fi făcută de oricine. Trebuie să ai experiență pe partea de PCR. Sunt situații în care apare un semnal care nu are o amplificare exponențială, ci liniară, iar acestea pot apărea din cauza unei dimerizări de compuși (primeri) care se pun în mediu de reacție PCR. Pot să apară, de asemenea, din cauza unei fluorescențe de background. Aparatele înregistrează o fluorescență, iar ea trebuie interpretată foarte clar de grupul care se ocupă de analize. Nu în ultimul rând, metoda trebuie validată de grupul de lucru și dacă sunt anumite specificații ale kiturilor de amplificare PCR (CE IVD) legate de tipul de aparat ce trebuie utilizat, acest aspect ar trebui întocmai urmat conform instrucțiunilor productorului.
Reporter: Cum vă explicați cazul testelor de la CFR Cluj?
Specialist: Sunt mai multe aspect legate de partea de pozitivitate. Se poate ca jucătorii să fi fost pozitivi și, dacă au avut boala şi au fost testaţi în ultima perioadă a bolii (zilele 14-15) după care s-au negativat, atunci pot să fie astăzi pozitivi şi după 4-5 zile negativi. Ce mai poate să fie?! Poate să fie o problemă de contaminare. Nu știu exact, dar dacă toate semnalele fluorescente sunt mari, dar în scădere pe linie, înseamnă că a fost contaminare, adică o eroare umană. Nu ştiu dacă la Regina Maria au sisteme de extracție automate. Dacă nu, trebuie să pui manual proba respectivă. M-am întrebat şi eu în legătură cu acest caz. Dacă oamenii sunt în contact direct se pot contamina foarte tare, dar faptul că au ieșit în câteva zile negativi se poate să fie o contaminare, dar nu pot să vă certific pentru că nu știu cum s-au prelevat probele respective și nici cum s-au procesat.
Reporter: Se pot contamina probe intenționat? Ar fi uşor acest lucru?
Specialist: Poate fi foarte ușor, dar trebuie să știi că este caz penal. Poți să modifici rezultatul prin contaminare, dar aici e chestiune de deontologie profesională.
Reporter: Cel care le-ar contamina cum ar putea fi depistat? Ar putea?
Specialist: Dacă probele respective sunt păstrate, da. În mod normal după ce șții că o probă este pozitivă, o distrugi. Nu poți să o ții. Sau o stochezi la -80 de grade, adică proba prelevată de la pacienți. Deci dacă proba există se poate retesta.
Reporter: Dar dacă a fost contaminată? Şi contaminată intenţionat. Nu se regăseşte coronavirusul în probele contaminate?
Specialist: Da… Dacă probele sunt stocate și notate în congelator, ele există și au încărcătura virală iniţială, adică ce s-a recoltat din nasul sau din faringele fiecărei persoanei. De la fiecare persoană se recoltează un tubușor cu un lichid care este soluția inițială. Dacă cineva a venit și a luat lichid de la unul pozitiv și a contaminat alte flacoane, este un act criminal care nu știu cum poate fi dovedit.
Reporter: Cam greu…
Specialist: Cam greu. Eu nu m-aș fi gândit la lucru acesta. Mai degrabă aș fi suspectat o eroare umană, o eroare de contaminare. Dar repet, dacă există probele inițiale se poate verifică dacă sunt negativi sau pozitivi.
Reporter: De când lucrați cu PCR? De când faceți interpretări?
Specialist: De prin 2007-2008. Făceam asta zilnic, iar în context COVID-19 avem peste 13 mii de teste făcute.
Concluzii
Analiza PCR are o sensibilitate foarte mare. Cu toate acestea, semnalele florescente înregistrate de aparatele PCR trebuie interpretate de profesioniști în domeniu. Posibilitatea contaminării există în fluxul de analiză SARS-COV-2 și de aceea interpretarea rezultatelor trebuie facută cu mare atenție ținând cont de anumite particularități de contaminare în serie (prezentate mai sus). Din cauza sensibilității testelor PCR și a erorilor umane, unele rezultate pot fi fals negative sau fals pozitive. Pentru rezultatele fals pozitive, în special pentru cele care provin din zona rezultatelor echivoce, se recomandă re-anliazarea probei, inclusiv o nouă extracție ARN și amplificare PCR.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, susține că facturile la energie ar putea crește de la jumătatea anului. În acest context, el recomandă consultarea site-ului ANRE pentru a alege companiile care vin cu cele mai bune oferte.
Sebastian Burduja a amintit de faptul că, printr-o ordonanță adoptată de Guvern în urmă cu câteva săptămâni, plafonarea prețului la energie electrică a fost prelungită pentru trei luni, până la 1 iulie, scrie Fanatik.
Pentru a beneficia de cea mai bună ofertă, el îndeamnă consumatorii să aleagă cele mai convenabile companii pe portalul web al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Ministrul Energiei: Facturile la energie ar putea CREȘTE de la jumătatea anului
„Dacă intraţi pe ANRE, pe comparatorul de preţuri şi chiar îi rog pe toţi românii să o facă şi să-şi aleagă cea mai bună ofertă, sigur o să găsiţi o ofertă în jur de un leu. Ea e de la o companie din portofoliul nostru, nu vreau să-i fac acum reclamă, dar e o companie cu capital majoritar de stat, listată recent, un mare succes, şi care a ajutat şi să calmeze această piaţă a furnizării, că vine cu oferte foarte bune.
Sigur, nu e 0,68, cât este cel mai mic plafon pentru consum. Dar nu e nici 1,7, nici măcar 1,6, deci e un preţ, să spunem, destul de competitiv pentru piaţa actuală. Acum, până la 1 iulie se pot întâmpla multe, nu ştiu, se rezolvă conflictul din Ucraina, poate e un scenariu optimist, şi atunci Ucraina s-ar putea să redevină exportator către regiunea noastră, s-a mai întâmplat acest fenomen”, a afirmat Sebastian Burduja, vineri seară, la Antena 3.
Astfel, după data de 1 iulie, facturile s-ar majora, însă nu semnificativ, susține el. În acest context, el spune că în cazul consumatorilor vulnerabili, va exista un sprijin oferit de stat.
„Pentru românii care au într-adevăr probleme cu plata facturilor va exista categoric un mecanism de sprijin”
Burduja a oferit și un exemplu. În situația unui consumator de 100 kWh pe lună, cu plafon de 0,68, factura va avea o valoare de aproximativ 40 de lei. De la jumătatea lunii, aceasta ar putea avea valoarea de circa 60 de lei.
„Dacă eu am un consum mic, de sub 100 kWh pe lună, am acel plafon de 0,68, deci pe mine mă costă pe lună undeva la 40 de lei curentul. Atât mă costă în momentul ăsta. Dacă nu sunt vulnerabil, pe noile preţuri, de exemplu pe oferta pe care vă spuneam, o să mă coste în jur de 60 de lei. Pare rezonabil, adică totuşi pentru a plăti factura la curent pe lună, pare rezonabil dacă nu sunt un consumator în sărăcie energetică vulnerabil.
Dacă am un consum astăzi de peste 300 kWh pe lună, am prin lege un plafon de 1,3 lei per kWh. Deci e posibil să văd chiar o mică ieftinire în facturi, nu semnificativă, dar nu va fi un dezastru. Dacă sunt undeva între pe la 250 de kWh pe lună sau 280 de kWh pe lună, da, o să fie o mică creştere, dar, încă o dată, eu cred că pentru românii care au într-adevăr probleme cu plata facturilor va exista categoric acest mecanism de sprijin, e prevăzut în ordonanţă. Pentru ceilalţi poate va fi ceva în plus, dar n-ar trebui să fie o povară atât de mare”, a adăugat Burduja.

Începând cu 1 aprilie 2025, sute de mii de români vor plăti rate mai mici. Este vorba de cei care au luat împrumuturi după anul 2019, cu ratele calculate în funcție de IRCC, indicele de referință pentru credite.
„O valoare de 5,55% versus 5,66% valabil încă în trimestrul 1. Înseamnă o rată mai mică. Scăderea nu este semnificativă, dar este o scădere”, explică Gabriela Mateescu, director creditare persoane fizice, conform observatornews.ro.
Românii care au luat un credit ipotecar de 350.000 de lei, pe 25 de ani, vor economisi 25 de lei la rata lunară. Odată cu reducerea IRCC-ului, scade și dobânda. Cu toate acestea, ratele nu se vor micșora semnificativ în viitorul apropiat, scrie Fanatik.
Rate mai MICI pentru români de la 1 aprilie 2025
În astfel de situații, pentru a mai scăpa de datorii, tot mai multe persoane aleg să își refinanțeze creditele. Banca Națională nu pare că anunță tăieri din dobânzi, astfel că românii cer dobândă fixă pe termen scurt.
„Optarea pentru un credit ipotecar standard, cu dobândă fixă. Noi avem dobânzi fixe care pornesc de la 4,79% pe 3 ani. Şi merg până la perioade fixe de 5 sau 10 ani. Este o variantă de a te pune la adăpost de această fluctuaţie a indicelui IRCC”, spune Marian Oprea, manager credite, pentru sursa menționată.
„Este necesar să faceți o diferență între dorințe și nevoi”
Înainte de a face un astfel de pas important, trebuie să te gândești dacă ai nevoie de lucrul respectiv și dacă poți, într-adevăr, să-ți plătești ratele. Este necesar să faceți o diferență între dorințe și nevoi.
De asemenea, pentru un credit ipotecar pe 20 de ani, este recomandat să începem să facem economii cu un an înainte. Ar fi ideal să avem deja suma echivalentă ratei respective. În acest fel, nu vor apărea probleme atunci când trebuie să plătești ratele.
„Trebuie să avem un buget de venituri şi cheltuieli. Altfel e foarte complicat, nu ştim pe ce dăm banii şi nu avem cum să îi gestionăm. Când vrei să iei un credit de nevoi personale pe 3 sau 5 ani este bine să economiseşti rata lunară, undeva între 3 şi 6 luni înainte să iei creditul.
La un credit ipotecar pe 20 de ani sau mai mult economiseşte un an înainte, echivalentul ratei, ca să vedeţi cum este înainte să iei acel credit. Pentru că ne dorim multe lucruri, mai repede, să trăim mai bine în viaţă, dar nu suntem conştienţi ce implică toate acele credite decât când le contractăm”, a explicat Iancu Guda, specialist economic, în cadrul rubricii IQ Financiar de la Antena 1.

După ce în spațiul public au apărut mai multe informații conform cărora populația este pregătită pentru război, MApN a liniștit populația.
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a emis un comunicat prin care dezminte categoric informațiile false apărute în spațiul public, privind mobilizarea rezerviștilor și pregătirea populației pentru apărare, subliniind că aceste zvonuri sunt manipulări fără niciun fundament legal. Reacția autorităților vine după ce, pe rețelele de socializare și în diverse grupuri de pe Facebook au fost distribuite mai multe mesaje alarmiste, scrie Fanatik.
MApN DEZMINTE mobilizarea rezerviștilor și antrenamentele militare pentru populație
Una dintre dezinformări susținea că tinerii cu cetățenie română, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, vor fi chemați de urgență la instruire militară, începând cu 3 aprilie 2025. MApN a clarificat că serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în România încă din 2007, conform Legii 395/2005.
„Reamintim că executarea serviciului obligatoriu în calitate de militar în termen şi militar cu termen redus a fost suspendată pe timp de pace în România, începând cu data de 1 ianuarie 2007, aşa cum prevede Legea 395/2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu şi trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat”, a punctat MApN.
O altă informație falsă se referea la presupuse exerciții de mobilizare, care ar fi fost pregătite de autoritățile din România pentru populație. MApN a explicat că sursa acestor informații este un articol publicat în Republica Moldova, care face referire la acțiunile Armatei Naționale moldovenești. Nu este vorba despre niciun exercițiu pregătit de autoritățile române.
Ce trebuie să știe românii despre exercițiile de mobilizare ale Armatei Române
MApN a ținut să precizeze că, deși organizează astfel de exerciții în România, acestea sunt anunțate public în prealabil și se desfășoară de obicei de două-trei ori pe an. Ultima acțiune de acest tip a avut loc în octombrie 2024, în județele Buzău și Ialomița.
„În acest sens, MApN precizează că execută, conform atribuţiilor funcţionale, exerciţii de acest gen şi în ţara noastră, de regulă, de două-trei ori anual, activităţi care sunt anunţate din timp în spaţiul public. Ultima astfel de acţiune de instruire a avut loc în perioada 14 – 18 octombrie 2024, în judeţele Buzău şi Ialomiţa (Exerciţiul MOBEX BZ-IL-24)”, au declarat reprezentanții instituției.
Pentru anul 2025, MApN a confirmat că sunt planificate exerciții de mobilizare, care vor fi comunicate public în timp util, în prima jumătate a anului. Autoritățile se așteaptă ca astfel de dezinformări să continue să apară în mediul online, de aceea le atrage atenția românilor să fie foarte atenți ca sursa informațiilor să fie adevărată.
EVENIMENT
Sabău („U” Cluj), înaintea derby-ului cu CFR Cluj: E clar că ne dorim să CÂȘTIGĂM. Echipa este pregătită

Luni, 31 martie, cu începere de la ora 20:30, are loc derby-ul Clujului dintre „U” și CFR, primul meci din istorie în play-off-ul Superligii. Ioan Ovidiu Sabău, a prefațat partida la conferința de presă.
„Vrem să luptăm pentru fiecare minge, să arătăm că suntem o echipă, că avem caracter. Să nu îi dezamăgim pe cei care au investit mult în noi și pe cei care vin să ne vadă luni seara. Cred că acesta trebuie să fie un prim obiectiv, după care, sigur, să câștigăm. E clar că ne dorim să câștigăm. Vreau să văd curaj, jucători cu personalitate, capabili să fie concentrați pe tot parcursul jocului.
Sabău („U” Cluj), înaintea derby-ului cu CFR Cluj: E clar că ne dorim să CÂȘTIGĂM. Echipa este pregătită
Ei au un antrenor foarte valoros, cu experiență, cu foarte multe trofee câștigate, foarte orgolios și ambițios și această stare o va transmite jucătorilor. Și jucătorii vor dori să își ia o revanșă față de cele două jocuri (din sezonul regular-n.n.), așa cum și noi am așteptat anul acesta, după acele rezultate negative, să ne luăm o revanșă față de noi, de publicul nostru, de cei care ne plătesc. Am reușit, am făcut două meciuri senzaționale, mai ales cel din Gruia, poate cel mai frumos meci al campionatului.
Știm că CFR este o echipă care pregătește foarte bine fazele fixe, chiar dacă până acum noi i-am pus în dificultate la aceste faze. Joacă direct pe atacanți, surprind, sunt foarte buni pe tranziția ofensivă. Sunt o echipă matură, un club care are multe trofee câștigate. Louis Munteanu este un jucător tânăr, important pentru campionatul nostru și trebuie să îi acordăm o atenție mai aparte. Pleacă foarte bine pe spații, calitatea lui numărul unu este să plece între fundașii centrali. Are execuții, e jucător de viteză”, a declarat Ioan Ovidiu Sabău.
Mesajul lui Sabău către jucători
„Să vedem la joc dacă au înțeles ce înseamnă o victorie împotriva CFR-ului. Au fost și două sau trei antrenamente mai intense, am avut grijă să-i recuperăm. Echipa este pregătită, dar când începe jocul se vede caracterul unui jucător, capacitatea sa de a-și depăși emoția respectivă, limitele uneori. Sunt aici să-i educ în acest sens și să identific acei jucători capabili să își dorească rezultate și nu să stăm la căldură și să vedem ce se va întâmpla. Vreau oameni responsabili și care știu să lupte pentru interesele acestui club.
Va veni foarte multă lume, e o presiune, oamenii își doresc foarte mult. Fanii noștri care ne-au susținut mereu își doresc foarte mult să arătăm bine ca echipă. Asta vor, să vadă în noi niște luptători. Nu cred că își permite cineva la meciul acesta să fie apatic, să nu alerge sau să nu fie concentrat. Să greșim mai puțin și să nu o facem decisiv. Să fim mai organizați pe faza defensivă, mai echilibrați, nu atât de implicați doar pe faza de atac. Trebuie să găsim un echilibru și să arătăm bine ca echipă ca să putem obține un rezultat bun la acest joc”, a completat Sabău.
Despre absențe
„Din păcate, sunt câțiva jucători indisponibili, începând cu Cristea, Bic, poate și Boboc. Să vedem dacă își va reveni și Artur, care a venit de la echipa națională și a venit bolnav. Oaidă are mici probleme la genunchi. Sunt câțiva jucători cu mici probleme, e clar că nu doar la noi, e sfârșit de campionat. Au fost multe meciuri, în general am mers pe un nucleu de jucatori și se simte o oarecare uzură. Se acumulează o anumită oboseală, trebuie să ai foarte mulți jucători care să îi poată înlocui.
Pentru mine, fiecare joc din play-off este o evaluare pentru a pregăti foarte bine sezonul următor. Vreau să știu ce jucători sunt capabili să-și fixeze obiective de play-off. Dacă anul acesta primul obiectiv a fost locurile 7-8, să nu mai avem emoțiile retrogradării și ne-am calificat în play-off, anul viitor obiectivul este clar calificarea în play-off. Nu există un alt obiectiv”, a mai spus principalul Universității.