ACTUALITATE
Șase localități din județul Cluj REFUZĂ romilor ajutor pentru încălzirea locuinței. Partida Romilor cere ajutorul Prefecturii

Partida Romilor Pro Europa Cluj cere Prefecturii Cluj și prefectului Irina Munteanu să intervină pe lângă primăriile Gherla, Dej, Huedin, Florești, Cășeiu, Mihai Viteazu, pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei și a stimulentului pentru energie, acordat conform Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.
”Persoanele sau membrii familiei care au datorii, debite la bugetul local provenite din amenzi sau taxe și impozite, penalități de întârziere, nu pot accesa acest drept, invocând Legea nr. 292 din 2011 privind asistența socială conform art. 9 alin. (9) – beneficiile de asistență socială finanțate din bugetul de stat și, după caz, din bugetele locale se acordă sub rezerva achitării de către beneficiar a obligațiilor de plată față de bugetul local”, arată Partida Romilor.
Reprezentanții acesteia susțin că, la municipiul Dej, Serviciul de Asistență Socială obligă beneficiarul, după completarea cereri și a declarației pe propria răspundere, să obțină un aviz de la servicul local impozit și taxe.
”Dacă beneficiarul are datorii la bugetul local nu i se pune ștampila de acordare, iar atunci primăria refuză preluarea dosarului în vederea acordării ajutorului de încălzire, această procedură a fost instituită fără aprobarea și/sau consultarea Agenției Județeane pentru Plăți și Inspecţie Socială Cluj”, arată romii.
Primăriile interpretează o altă lege
Potrivit acestora, ajutorul de încălzire a locuinței este reglementat de Legea nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, conform art. 17 alin. (1). ”Stabilirea dreptului la ajutorul pentru încălzire, indiferent de sistemul de încălzire utilizat, se realizează în condițiile prezentei legi, or primăriile sus menționate înterpretează o altă lege, de a nu sprijini grupurile vulnerabile, îndeosebi comunitatea romilor.
Luând în considerare interpretarea legii ad literam, ajutorul pentru încălzire a locuinței nu se regăsește în categoria de beneficii de asistență social”, au precizat reprezentanții Partidei Romilor Cluj.
”Hotărârile consiliilor locale sau dispozițiile primarilor nu pot contraveni Constituției României și reglementărilor din actele normative de nivel superior.
Discriminare la adresa romilor
Înterpretând, în mod eronat, legea se aduce la discriminare instituțională a comunității de romi, încălcându-se drepturile fundamentale pevăzute de Constituția României. Orice om are dreptul la un nivel de trai care să-i asigure sănătatea şi bunăstarea lui şi familiei sale, cuprinzînd hrana, îmbrăcămintea, locuinţa, îngrijirea medicală, precum şi serviciile sociale necesare.
Vă rugăm să interveniți pentru o interpretare corectă al Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie”, menționează Partida Romilor Pro Europa Cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

CULTURA
VIDEO FOTO. Concert de pricesne, poezii și învățăturile părintelui Amfilohie Brânză la Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca

Asociația Oastea Domnului a organizat în colaborare cu Mitropolia Clujului și Casa de Cultură a Studenților,,Dumitru Fărcaș” Cluj-Napoca un concert de pricesne și conferința cu tema ,,Demnitate și smerenie în suflet creștin”, susținută de părintele Amfilohie Brânză.
Copii și pricesne, combinația perfectă pentru a crea emoții
În debutul evenimentului s-a rostit o rugăciune de binecuvântare, iar apoi părintele Claudiu Melean a ținut un discurs în care a pus accentul pe patimile care ne stăpânesc în această perioadă premergătoare Paștilor. A urmat concertul de pricesne și au fost recitate și poezii cu învățături pe teme religioase.
Smerenie, demnitate și istoria strămoșilor noștri
În a doua parte a evenimentului părintele Amfilohie Brânză a susținut conferința cu tema ,,Demnitate și smerenie în suflet creștin” și a pus accentul pe înțelegerea principiilor de viață, dar și pe cunoașterea istoriei țării. De asemenea, acesta a subliniat importanța păstrării legăturii cu Dumnezeu, dar și necesitatea de a ne feri de păcat în această perioadă a postului pascal.
În final, părintele Amfilohie a îndemnat la învățarea istoriei de către toți românii oferind și câteva exemple de personalități din istoria noastră care au dat dovadă de smerenie și demnitate, ca de pildă Bartolomeu Anania, Ștefan cel Mare sau Mihai Viteazul.
Copiii au pus apoi în scenă a doua parte a concertului de pricesne, iar cvenimentul s-a încheiat cu o rugăciune, dar nu înainte ca părintele Amfilohie să adreseze un mesaj publicului; ,,Adevărul-căutați adevărul, adevărul este viață alături de Hristos, tot ce e minciună e de la diavol, deci iubiți adevărul”.
Cine este Amfilohie Brânză
Părintele Amfilohie Brânză a slujit pe Muntele Athos după cre, revenit în țară, a devenit preot şi ucenic al lui Iustin Pârvu la Mănăstirea Petru Vodă, iar ulterior a oficiat slujbe la Mănăstirea Diaconeşti din județul Bacău,
Alex Mocan
CULTURA
VIDEO FOTO. Val de premii pentru micii cântăreți clujeni ai Grupului Ministar la Golden Voice Malta

Micii cântăreți ai Grupului Ministar din cadrul Asociației Classus Art Cluj-Napoca s-au întors cu o grămadă de premii de la concursul Golden Voice Malta desfășurat săptămâna trecută.
”A fost o experiență unică și prima de acest fel pentru noi. Ne-am încumetat să luăm Europa în piept și să ne “luptăm” cu alți copii foarte talentați, ca și ai noștri, de altfel. Cel mai mare câștig al nostru a fost de fapt cea mai faină galerie din concurs, formată din părinții care au venit cu noi și care au știut să arate cel mai frumos fair-play pe care l-am văzut vreodată, susținând și apreciind atât performanțele noastre dar și pe ale altora care au cântat minunat”, a spus pentru Cluj24 profesorul coordonator Șerban Băcilă. Soția sa, Carmen, este președinta asociației.
Premiile clujenilor
Mențiuni:
Andrei Cuc
Ștefania Câmpean
Eva Treitli
Francesca Ibranyi
Elena Suciu
Victor Săsărman
Premiul special al Juriului pentru interpretare
Anda Pop
Patricia Câmpean
Premiul Festivalului Sofia Grand Prix Bulgaria
Bogdan Pomană
Anda Pop
Premiul Festivalului Games of Apollo – Grecia
Victor Săsărman
Elena Suciu
Premiul Festivalului Rising Star Festival – Kosovo
Cătălin Stroe
Premiul Festivalului Microfono d’Oro – Italia
Cătălin Stroe
Premiul Festivalului VISTULA – Polonia
Bogdan Pomană
Premiul 1 – cat 9-10 ani
Cătălin Stroe
Grand Prix Junior- Golden Voice – Malta
Bogdan Pomană
Cântăreți din 21 de țări
La concurs au participat cântăreți din 21 de țări (Bulgaria, Spania, Portugalia, Italia, Finlanda, Letonia, România, Germania, Slovenia, Franța, Moldova, Estonia, Serbia, Lituania, Croația, Ungaria, Marea Britanie, Polonia, Kosovo, Armenia & Malta)
Juriul profesionist internațional a fost alcătuit din: Daina Biceleviciute (Marea Britanie), Richard Hoffmann (Ungaria), Rossi Yordanova (Bulgaria), Raimonda Navickiene (Lituania), Rocco Palazzo (Italia), Cristiana Lirussi (Italia), Emil Strundzhev (Bulgaria), AnaCristina Videira (Portugalia), Saribek Sargsyan (Polonia), Viviana Florez (Spania), Svetlana Kartoun ovule Spania), Rita Pace (Malta), Arta Haziri-Nuhiu (Kosovo), Elena Savtsuk (Estonia).
EVENIMENT
Minor clujean arestat pentru FURT calificat, tâlhărie și tentativă la OMOR. A furat un televizor și a BĂTUT un bătrân

Trei minori au fost reținuți de polițiștii clujeni pentru furt calificat, tâlhărie și tentativă la omor. Aceștia au furat un televizor și ar fi bătut două persoane care i-a surprins asupra faptului. Unul dintre ei, de 15 ani, a fost arestat pentru 30 de zile.
„În data de 29 martie a.c., în jurul orei 01.30, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată de către un bărbat de 53 de ani, în calitate de locatar, prin apel 112, despre faptul că l-ar fi găsit pe un bărbat de 70 de ani, colocatar, căzut în curtea imobilului și prezentând urme de agresiuni fizice.
Totodată, apelantul a menționat lipsa unui televizor din imobilul acestora.
Minor clujean arestat pentru FURT calificat, tâlhărie și tentativă la OMOR. A furat un televizor și a BĂTUT un bătrân
Din primele investigații efectuate de către polițiști a rezultat că, la aceeași dată, în jurul orei 20.30, 3 persoane necunoscute, ar fi pătruns în curtea unui imobil situat în municipiul Cluj-Napoca, fiind surprinși de un bărbat de de 53 de ani, pe care l-ar fi agresat fizic, ulterior fugind de la fața locului fără să sustragă bunuri.
Ulterior, în jurul orei 23.50, persoanele în cauză s-au întors la imobil unde ar fi fost surprinși de bărbatul de 70 de ani, pe care aceștia l-ar fi agresat fizic, aplicându-i mai multe lovituri cu pumnul și cu un obiect dur.
În cadrul acțiunilor comise de persoanele în cauză, ar fi fost sustras un televizor.
În contextul activităților investigativ-operative derulate efective din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca și Serviciul de Investigații Criminale, persoanele necunoscute au fost identificate, ca fiind 2 tineri de 13 ani și un tânăr de 15 ani.
„Au fost puse în executare 3 mandate de percheziție domiciliară”
În acest sens, în data de 31 martie a.c., au fost puse în executare 3 mandate de percheziție domiciliară, pe strada Platanilor din municipiul Cluj-Napoca, iar în urma acestora, cei 3 tineri au fost depistați și conduși la sediul poliției în vederea continuării cercetărilor.
Precizăm că, prejudiciul cauzat a fost recuperat în integralitate.
În baza probatoriului administrat, tânărul de 15 ani a fost reținut pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de 1 aprilie a.c., judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj, a emis pe numele acestuia un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Activitățile au beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului Criminalistic, luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj și Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca.
Cercetările sunt continuate de către procurorul din Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, în colaborare cu polițiștii Serviciului de Investigații Criminale”, a comunicat IPJ Cluj.
EVENIMENT
Muniție preluată de pirotehniști în vederea DISTRUGERII controlate, în poligon. Sfaturile ISU Cluj

Pirotehniștii din cadrul ISU Cluj au preluat, azi, muniție neexplodată din două locații din județul Cluj, Strucuț, respectiv Crăești, în vederea distrugerii ei controlate în poligon. Este vorba de un proiectil de 105mm și un proiectil de aruncător de 82mm, ambele din al Doilea Război Mondial.
„Echipajul pirotehnic din cadrul unității noastre a fost solicitat să desfășoare în această după-amiază două misiuni de asanare a unor elemente de muniție găsite pe raza localităților Strucut, comuna Ceanu Mare, respectiv Crăești, comuna Petreștii de Jos.
Muniție preluată de pirotehniști în vederea DISTRUGERII controlate, în poligon. Sfaturile ISU Cluj
Astfel, în timpul efectuării unor lucrări de excavație, a fost găsit un proiectil exploziv, calibrul 105 milimetri, rămas cel mai probabil de pe urma celui de-al Doilea Război Mondial. Drept urmare, la fața locului s-au deplasat pirotehniștii, care au asanat proiectilul în depline condiții de siguranță.
Ulterior, echipajul nostru a desfășurat o misiune similară în localitatea Crăești, pentru a asana o bombă de aruncător, calibrul 82 milimetri. Ambele elemente de muniție vor fi distruse de către pirotehniști, în cadrul unor misiuni specifice.
Sfaturile ISU Cluj
Pe această cale, reamintim populației că elementele de muniție găsite întâmplător, de pe urma celor două conflagrații mondiale, sunt extrem de periculoase. Cu alte cuvinte, în cazul în care sunt descoperite, trebuie apelat imediat numărul 112. Totodată, trebuie luate în calcul următoarele aspecte:
• Nu atingeți, nu loviți și nu mișcați muniția descoperită;
• Nu demontați din curiozitate elementele componente ale muniției descoperite;
• Nu introduceți în foc munițiile și nu faceți foc în apropierea lor;
• Nu ridicați, nu transportați sau introduceți munițiile neexplodate în încăperi, locuințe sau grămezi de fier vechi;
• Nu aruncați la fier vechi și nu predați la societățile colectoare munițiile;
• Nu lăsăți copiii să se joace cu asemenea muniții;
• Lăsați o persoană în zonă pentru a supraveghea muniția până la sosirea organelor specializate și indicați locul unde ați descoperit muniția respectivă”, a transmis ISU Cluj.