Connect with us

EDUCATIE

Șase elevi clujeni au obținut media ZECE la Evaluarea Națională

Publicat


Șase elevi din Cluj au obținut media 10 la Evaluarea Națională

Șase elevi din județul Cluj au obținut media 10 la Evaluarea Națională. Toți elevii de zece provin de la licee din Cluj-Napoca.

Marți, 3 iulie, au fost publicate rezultatele la examenul pe care l-au susținut elevii de clasa a VIII-a. Astăzi se vor putea depune și contestațiile.

Șase elevi clujeni au obținut media ZECE la Evaluarea Națională

Potrivit rezultatelor publicate de Ministerul Educației, în județul Cluj s-au înregistrat șase medii de zece.

Elevii de zece pe linie de la Cluj sunt de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Liceul Teoretic „Avram Iancu” – 2 , Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” și Liceul Teoretic Elf.

De asemenea, 952 de elevi din județul Cluj au obținut medii între 9 și 9,99.

Ministrul Ligia Deca a declarat marți că la nivel național au fost 65 de medii de zece.

De asemenea, aceasta a mai anunțat faptul că, la nivel național, cele mai multe medii ale elevilor s-au încadrat între 7 și 8,99.

Afișarea rezultatelor finale se va face la data de 9 iulie, după soluționarea contestațiilor.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Noi instalații de semaforizare, de duminică, pe străzile Câmpului și Plevnei

Publicat

Duminică, 7 iulie, noi instalații de semaforizare vor fi puse în funcțiune în cartierul Mănăștur. Șoferii sunt îndemnați să circule cu prudență.

Primăria municipiului Cluj-Napoca anunță că, începând de duminică, 07.07.2024, vor fi puse în funcțiune instalațiile de semaforizare din următoarele locații:

– Trecerea de pietoni de pe strada Câmpului – zona Sens Giratoriu Calea Mănăștur, unde pentru a traversa, pietonii trebuie să acționeze butoanele pietonale prin care solicită culoarea verde a semaforului.

– Intersecția străzilor Plevnei cu Rodnei, unde au fost înființate trei treceri pentru pietoni: una pe strada Plevnei și două pe strada Rodnei.

„Rugăm conducătorii auto și pietonii să circule cu prudență în zonele menționate și să respecte noile reglementări de circulație”, a transmis administrația locală.

 

 

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Membrii grupului BMW TechWorks România s-au întâlnit cu conducerea Universității Tehnice din Cluj-Napoca

Publicat

Vineri, 5 iulie 2024, rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), Prof. dr. ing. Vasile Țopa, a primit vizita reprezentanților a două importante companii, BMW Group și NTT DATA România, partenere într-un Joint Venture nou creat la Cluj-Napoca – BMW TechWorks România.

Delegația BMW Group, formată din 7 membri, a fost condusă de Alexander Buresch, Director Executiv IT și Vicepreședinte BMW Group, în timp ce din delegația NTT DATA au făcut parte Chieri Kimura, CEO NTT DATA EMEAL, Maria Metz, CEO NTT DATA România și Ralf Gebhart, Senior Vice President Automotive Germania.

Întâlnirea a vizat colaborările viitoare între UTCN și noul centru IT care va fi dezvoltat de BMW în parteneriat cu NTT Data la Cluj-Napoca, prin BMW TechWorks România. Hub-ul din Cluj va avea ca zonă de interes proiecte IT și software europene și va accelera transformarea digitală a companiei. În acest context, colaborarea cu UTCN se va concentra pe activități de cercetare, inovare, dar și pe dezvoltarea de programe educaționale elaborate în comun.

Partener activ

În cadrul întâlnirii, domnul Rector Prof. dr. ing. Vasile Țopa a subliniat că ”Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca este, mai mult ca oricând, pregătită să-și asume rolul de partener activ, ferm și dinamic în astfel de colaborări care implică transformare digitală.

Centrul IT care se dezvoltă la Cluj are toată justificarea. Institutul de Cercetare în Inteligență Artificială (ICIA), care ia naștere acum, va avea un rol esențial în dezvoltarea de modele, prototipuri, tehnologii, produse hardware și software inovative, bazate pe inteligență artificială, și transferul acestora către mediul socio-economic.

Lansăm în acest an masterate noi, care au ca temă de studiu Inteligența și viziunea artificială în diferite domenii inginerești.

Sinergia acțiunilor noastre va avea un ecou puternic. Avem toată încrederea că specialiștii și absolvenții noștri, prin abordările avangardiste și inițiativele bazate pe o cultură tehnologică puternică, consolidată și matură, vor aduce plusvaloare în această colaborare”.

Aplicații și softuri

Colaborarea se va concentra pe aplicații care vor susține gestionarea proceselor de producție, softuri pentru proiectarea fluxului de producție, mentenanță predictivă, dar și programarea liniilor de producție.

În cadrul discuțiilor, a fost subliniată și importanța apartenenței UTCN la Universitatea Europeană de Tehnologie (European University of Technology – EUT), din perspectiva cercetării și inovării, precum și a oportunităților pe care acest consorțiu le oferă studenților și absolvenților săi în formarea viitoare.

Ca o comunitate academică de excelență, UTCN urmărește valorificarea fiecăreia dintre aceste oportunități și își exprimă deschiderea către colaborări care implică provocare, dezvoltare și performanță.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Valea Oltului se închide din 8 iulie. CNAIR anunță RUTELE de ocolire

Publicat

De

Valea Oltului se închide în 8 iulie

Circulația pe Valea Oltului (DN7) se închide timp de o lună pentru defrișarea versantului.

Potrivit CNAIR lucrările nu pot fi amânate pentru că fac parte din construcția autostrăzii Sibiu – Pitești, iar circulația pe perioada acestora poate fi periculoasă pentru șoferi.

Valea Oltului se închide din 8 iulie

Atenție, șoferi! Circulația pe Valea Oltului se va închide, pe timpul zilei, începând de luni, 8 iulie și până vineri, 9 august.

Astfe, potrivit CNAIR, pentru executarea lucrărilor de defrișare a versantului aflat în zona de protecție a DN 7, pe sectorul cuprins între km 242+600 și km 250+000 se va institui măsura de închidere a circulației rutiere zilnic în intervalul orar 06:00 – 20:00, aceasta urmând a se desfășura pe rute ocolitoare.

CNAIR a anunțat RUTELE de ocolire

Variante propuse pentru autovehiculele cu MTMA > 7,5 tone aflate în tranzit:

  • Pentru relația București – Veștem (Sibiu) și retur:
    București → A3 → Ploiești → DN1A → Brașov → DN 1 → Veștem – intersecție cu DN 7
    Pentru relația Pitești – Brașov și retur:
    Pitești → DN73 – A3 → Râșnov → Brașov
    Pentru relația București – A1 Simeria (precum și zonele de vest, centru și nord ale țării) și retur:
    București → A1 → Pitești → DN7 → Râmnicu Vâlcea → DN67 → Târgu Jiu → DN66 → Simeria → Nod Rutier Simeria A1

 

  • Totodată pentru această relație sunt propuse și următoarele variante alternative:
    București → A1 → Pitești → DN65 – DEx12 → Craiova → DN6 → Filiași → DN66 → Târgu Jiu → DN66 → Simeria → Nod Rutier Simeria A1
    București → A1 → Pitești → DN65 – DEx12 → Craiova → DN6 → Dr. Tr. Severin → DN6 → Lugoj → A6 → Nod Rutier Lugoj A1
    București → DN6 → Alexandria → DN6 → Craiova → DN6 → Filiași → DN66 → Târgu Jiu → DN66 → Simeria → Nod Rutier Simeria A1
    București → DN6 → Alexandria → DN6 → Craiova → DN6 → Dr. Tr. Severin → DN6 → Lugoj → A6 → Nod Rutier Lugoj A1.

Ce se întâmplă cu riveranii

Circulația vehiculelor rutiere între Râmnicu Vâlcea și punctul de lucru de la km 242 + 600, precum și între Sibiu/Boița și punctul de lucru de la km. 250 + 000 se va desfășura pe DN7 conform reglementărilor legale în vigoare.

Pentru autovehiculele cu MTMA < 7,5 tone pot fi utilizate ca variante de ocolire drumurile naționale și județene din proximitatea sectorului închis circulației pe DN7.

În intervalele orare 7:30 – 8:00 și 16:30 –17:00 executantul lucrărilor va ridica temporar măsura de închidere a traficului, pentru a permite tranzitarea sectorului de drum de către riveranii care lucrează în localitățile din proximitatea acestuia.

Trecerea autovehiculelor se va realiza sub supravegherea constructorului, astfel încât să fie eliminat riscul apariției oricărui eveniment care să pună în pericol integritatea participanților la trafic sau a personalului implicat în desfășurarea lucrărilor.

Pe perioada instituirii închiderii circulaţiei pe sectorul de drum menţionat mai sus, va fi permisă circulaţia autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară precizate la art.32 alin 2 lit. a) şi b) din OUG 195/2002, precum și a autovehiculelor speciale de transport pacienți.

Trecerea autovehiculelor se va realiza sub supravegherea constructorului, astfel încât să fie eliminat riscul apariției oricărui eveniment care să pună în pericol integritatea participanților la trafic sau a personalului implicat în desfășurarea lucrărilor.

Mașinile de până la 3 tone, acces pe DN10 Buzău-Brașov

Concomitent, au fost demarate acțiuni pentru permiterea accesului pe DN10, Buzău – Brașov, a autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată de până la 30 t, anunță CNAIR.

De asemenea, au fost luate măsuri astfel încât pe variantele recomandate și propuse, în toată această perioadă să nu fie instituite alte restricții de circulație ce ar putea afectă fluența și siguranța circulației, iar acolo unde există acestea să fie ridicate în cel mai scurt timp posibil (așa cum este cazul restricției de circulație instituite pentru reabilitarea podului situat pe DN1 km 194+400 în zona localității Vlădeni, unde circulația se desfășoară semaforizat și cu piloți de trafic pe o singură bandă în dublu sens).

Lucrările care se efectuează în acest moment urmează a fi finalizate în aproximativ 2 săptămâni, continuarea lor fiind reluată după ridicarea restricțiilor de pe DN7, anunță DNA.

Participanții la trafic sunt rugați să urmărească indicatoarele rutiere din această zonă, și să utilizeze și variantele de traseu propuse pe următoarele relații:
– Făgăraș →DN1 → Șercaia → DN73A → Brașov și retur
– Făgăraș →DN1 → Șercaia → DN1S → Hoghiz → DN13 → Brașov și retur

Informații suplimentare precum și actualizări ale variantelor de ocolire propuse se regăsesc AICI.

Un real pericol

Reprezentanții CNAIR au precizat că construcția autostrăzii Sibiu – Pitești este extrem de importantă, „nu doar pentru România, ci și pentru economia europeană”.

„Autostrada Sibiu – Pitești este deosebit de relevantă pentru desfășurarea traficului pe Coridorul IV Pan European, deoarece asigură la nivel funcțional o traversare de la Vest la Est a teritoriului național.

De asemenea, este și prima legătură cu rețeaua rutieră europeană care traversează Munții Carpați, conectând Transilvania și Muntenia printr-o rețea rutieră modernă care va asigura circulația în condiții de siguranță”, au precizat aceștia.

Defrișările cu circulația deschisă, au subliniat aceștia, ar reprezenta un real pericol pentru siguranța traficului și pentru integritatea fizică a celor care ar tranzita zona unde se desfășoară lucrările.

Sursa foto: CNAIR

Citește mai departe

EVENIMENT

RADP Cluj-Napoca ANGAJEAZĂ personal pe perioadă determinată. Care sunt POSTURILE

Publicat

radp

RADP Cluj-Napoca recrutează personal în vederea angajării pe perioadă determinată pentru următoarele ocupații:

– muncitor calificat / necalificat la întreținerea de drumuri, șosele, poduri, baraje (perioadă determinată);

– îngrijitor grup sanitar public (perioadă determinată);

– mecanic auto / utilaje (perioadă determinată);

– inginer CFDP (perioadă determinată);

– șofer / conducător auto categoria  B, C, CE,C1E (perioadă determinată).

RADP Cluj-Napoca ANGAJEAZĂ personal pe perioadă determinată. Care sunt POSTURILE

Cei interesați vor depune la secretariatul regiei sau pe e-mail (office@radpcj.ro) cerere de angajare / scrisoare de intenție, însoțită de un CV, copie după actul care atestă pregătirea profesională.

Informații  suplimentare la telefon 0264 552 666, interior 28, sau la sediul regiei din Cluj-Napoca, Calea Someșeni nr. 2.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax