EVENIMENT
Sărbătoarea celor 40 de Sfinți MUCENICI. Se BEAU 40 sau 44 de pahare de VIN roșu. Tradiții românești

În Calendarul Ortodox 2022, una dintre cele mai populare sărbători ale primăverii, înainte de Sfintele Paşti, este Sărbătoarea Mucenicilor, din 9 martie. Tradiția spune că, după Babe, urmează nouă zile calde, Zilele Moșilor, mai blânzi decât Babele, iar acestea durează până în data de 17 martie.
Pe data de 9 martie, românii sărbătoresc cei 40 de Sfinţi mucenici din Sevastia. În această zi se respectă superstiţii şi obiceiuri vechi de sute de ani. Tot în această zi, se vor bea 44 de pahare cu vin roşu.
În toate comunitățile rurale era obiceiul de a se scoate plugul la arat.
După ce plugul era trecut prin foc de către fierarul (faurul) satului, era reparat, curățat și purificat. Între plugari se încheiau înțelegeri pentru întovărășire la arat, iar în dimineața acestei zile plugul era scos în fața casei în mod festiv.
Acesta era momentul ce deschidea, de fapt, ciclul sărbătorilor de primăvară, presarat cu numeroase obiceiuri.
Sărbătoarea Măcinicilor sau Mucenicilor, începe de fapt cu o zi înainte, cu Focurile de Măcinici, şi se încheie în 11 martie, cu Beţia rituală.
Incinerarea simbolică a spiritului iernii şi renaşterea spiritului verii se realizează, simbolic, prin aprinderea focurilor rituale, în dimineaţa zilei de Măcinici, 9 martie, echinocţiul de primăvară pe stil vechi.
Beția rituală de Sfinții Mucenici: se beau 40 sau 44 de pahare de vin
La începutul anului agrar, obiceiul de a bea de Mucenici 40 sau 44 de pahare cu vin este o reminescenţă a sărbătorilor bahice ale Antichităţii.
Oamenii credeau că vinul băut de Măcinici se transformă, de-a lungul anului, în sânge şi putere de muncă. Dacă cineva nu putea să bea 40 de pahare cu vin, trebuia să guste sau cel puţin să fie stropit cu vin.
Numărul paharelor de vin băute ar corespunde cu numărul Sfinţilor Mucenici din Sevastia, care poartă diferite nume, în funcţie de zonă – Moşi, Sfinţi, Sfinţişori sau Măcinici.
Ce s-a întâmplat cu cei 40 de mucenici
Înainte să moară, cei 40 de mucenici au fost supuşi la chinuri groaznice. Au fost obligaţi să stea într-un lac îngheţat, apoi li s-au zdrobit picioarele și au fost torturați până când au murit.
Acești mucenici au trăit în vremea împăratului Licinius (308-324), prigonitor al creștinilor. Sfinții 40 de Mucenici erau soldați creștini și făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Aceștia nu erau doar romani de origine, ci și greci, amestecați cu armeni.
Aflând despre credinta lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se inchine idolilor. Deoarece au refuzat, au fost întemnițati timp de opt zile și bătuți cu pietre.
Prin semne divine au fost însă întariți în dreapta credință. După aceste chinuri, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare, în lacul Sevastiei.
La miezul nopții, unul dintre cei 40 de mucenici, a ieșit din apă din cauza gerului. Alergând spre baia caldă, pusă de cei ce slujeau idolilor, a murit.
Minunea care s-a întâmplat după rugăciune
Cei rămași să îndure gerul au început sa se roage. În urma acestei rugăciuni se spune că s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi strălucitoare au pogorat asupra mucenicilor.
Unul dintre soldații de pază, uimit că în miezul nopții o lumina din cer încălzeste apa și ca o cununa din cele 40, pogorate peste mucenici, nu are peste cine să se așeze (pentru că unul era mort), s-a aruncat în apa, mărturisind că și el este creștin.
Pentru ca au fost scosi vii din lac, comandanții au poruncit să li se zdrobească picioarele cu ciocanele. Toți martirii au trecut la cele veșnice în urma acestui supliciu.
Trupurile lor au fost puse într-un car, ca să fie duse spre ardere și apoi să fie aruncate în lac. Numai Meliton, un tanar soldat, a supravietuit torturii.
Pentru că mai respira, ostașii nu l-au pus în car. Mama sa, știind că cei 39 de confrați în suferință aveau pregatită impărăția cerurilor, își ia fiul în brațe și merge cu el să-l pună în car. Dacă îi dorea salvarea, trebuia sa fie lipsit de credinta in Hristos. Meliton moare pe drum, în brațele mamei sale.
Cine sunt cei 40 de mucenici
Cei patruzeci de Sfinti Mucenici sunt Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton și Aglaie.
A doua zi, trupurile soldaţilor au fost arse, o parte din cenuşă fiind aruncată în apă, iar alta, cumpărată de creştini de la cei ce i-au ucis. Osemintele lor, câte au mai rămas în cenuşă, au fost găsite în prima jumătate a secolului al V-lea de binecredincioasa Pulcheria, sora împăratului Teodosie al II-lea (408-450), într-o capelă în pământ, în afara zidurilor Constantinopolului, unde fusese odinioară casa şi grădina unei diaconiţe cu numele de Eusebia şi deasupra cărora se construise o biserică mai mare, în cinstea martirului Thyrus.
O parte din aceste moaşte se află în capela familiei Sfântului Vasile cel Mare, din provincia Pont, Asia Mică. În această capelă au fost înmormântaţi Sfinţii Vasile cel Mare, Macrina cea Tânără, sora arhiepiscopului Cezareii Capadociei, şi Emilia.
Tradiții de 9 martie la sărbătoarea celor 40 de Sfinți mucenici
Potrivit tradiţiei, în ziua de 9 martie, gospodinele prepară mucenicii. Aceştia pot fi pregătiţi ca o prăjitură cu miez de nucă şi miere sau un aluat în forma cifrei opt, fiert în apă cu mirodenii şi nucă.
Mucenicii se împart la rude, vecini, oameni sărmani, pentru pomenirea celor morţi, dar şi pentru belşugul viitoarelor recolte.
Se mai spune că, în acesată zi, poarta cerului se deschide şi moşii se întorc între cei din care s-au ridicat. Situarea acestei sărbători în preajma echinocţiului nu este întâmplătoare, pentru că, în viziunea populară, trecerea între cele două lumi se poate face numai urmând drumul Soarelui.
Tradiţia spune că, pe 9 martie, an de an, bărbaţii trebuie să bea 44 de pahare cu vin roşu. Vinul simbolizează sângele vărsat de Sfinții 40 de mucenici. Dacă nu poţi bea 44 de pahare cu vin, încearcă 44 de pahare mai mici, dar tot cu vin.
În această zi, în multe părți ale lumii creștine au loc ritualuri de alungare a gerului.
Sfinții 40 de mucenici.
Ce nu ai voie să faci pe 9 martie
Pe 9 martie nu se lucrează, fiind sărbătoare de cruce roșie. Tradiția spune că pentru a fi sănătosi, în dimineață zilei de 9 martie se va spune o rugăciune către cei 40 de Mucenici.
Cu o seară înainte insă, toți creștinii trebuie să pregătească mucenicii muntenești sau pe cei moldovenești, care trebuie să fie impărtiti celor săraci, dar doar după ce au fost sfințiți la biserică.
În această zi, nu avem voie să fim supărati și să purtăm dusmănie nici măcar celor care ne-au făcut rău. Se crede că cine nu ține cont de acest lucru va avea o perioadă de vară în care va avea parte de multe probleme. De asemenea, nu trebuie să dați bani cu împrumut în ziua de 9 martie și nici să cereți cuiva. Astfel, nu veți mai avea probleme cu sporul banilor, iar paguba și bolile vă vor ocoli.
În 9 martie se încheie „zilele babelor” şi începe ”săptămâna moşilor”
Praznicul Moşilor de iarnă este întotdeauna în sâmbăta ce precede săptămâna albă sau a brânzei, o etapă pregătitoare pentru începerea Postului Mare, când credincioşii au dezlegare să consume lapte, brânză, peşte, ouă, bucate de culoare albă sau care conţin ingrediente de aceeaşi culoare.
Odată cu Moşii de iarnă, începe etapa celor şapte sâmbete dedicate celor răposaţi întru Domnul, etapă care se încheie cu Sâmbăta lui Lazăr, prăznuită înainte de Săptămâna Mare, Săptămâna Patimilor lui Iisus.
La sărbătoarea Moşilor de Iarnă se face pomenirea moşilor şi strămoşilor cei mai îndepărtaţi din neam, de la care se ştiu multe lucruri privind tradiţiile şi obiceiurile religioase, transmise de ei din generaţie în generaţie.
Începând cu sâmbăta Moşilor de Iarnă şi pe parcursul celor care urmează, până la Sâmbăta lui Lazăr, chipurile celor dragi comemoraţi în acest interval revin în viaţa credincioşilor cu cele mai frumoase amintiri.
„La aceste comemorări, ne întoarcem în timp şi retrăim momentele plăcute alături de rudele şi de prietenii noştri mutaţi la viaţa de Dincolo”, spune părintele Constantin Stoica.
Ca la orice praznic de pomenire, cele mai importante de Moşi sunt coliva, un colac, o sticlă de vin, pomelnicul şi lumânările. După posibilităţi, fiecare credincios poate să mai ducă la biserică, spre pomenire, şi alte bucate preferate de cei pe care îi comemorează.
Rețete pentru mucenici
Gospodinele fac în cinstea Sfinților Mucenici, 40 de colaci numiți sfinți, mucenici sau bradoși. În Moldova, aceștia au forma cifrei 8 și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă.
În Dobrogea și Muntenia, mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici. Aceștia sunt duși la biserică pentru a fi binecuvântați și apoi sunt consumați în familie.
Sursa: Alba24.ro
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Totdeauna lângă cei aflați în NEVOIE. APPV Cluj nu îi uită nici anul acesta de Paște pe PENSIONARII cu venituri mici

Ca în fiecare an, Asociația Pensionarilor și a Persoanelor Vârstnice (APPV) din județul Cluj va fi alături, în perioada Paștilor, de pensionarii cu venituri mici.
„Asociația Pensionarilor și a Persoanelor Vârstnice (APPV) din județul Cluj anunță că, în ultima ședință a organizației, a luat decizia să participe la colecta organizată în perioada 4-6 aprilie de „Banca pentru alimente Cluj”.
Ce înseamnă asta?
Seniorii vor fi prezenți în magazinul Lidl de pe strada Aurel Vlaicu (vizavi de supermarketul Leroy Merlin) și la magazinul Penny de pe strada Dâmboviței din cartierul Mărăști.
Clienții sunt invitați să ofere un dar în coșul de colectă pentru cei cu venituri mici, ca să poată avea cele cuvenite pe masa de Paște.
Totdeauna lângă cei aflați în NEVOIE. APPV Cluj nu îi uită nici anul acesta de Paște pe PENSIONARII cu venituri mici
Produsele dăruite de clujenii generoși vor ajunge la membrii asociației cu cele mai mici pensii și, în special, la seniorii care sunt nedeplasabili.
La final, trebuie să vă spunem că în 15 aprilie va avea loc un spectacol de muzică populară organizat de orchestra APPV, împreună cu Fanfara Veteranilor și Grupul APPV Cluj, cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca. Evenimentul se va desfășura la Cinematograful „Dacia”, din Mănăștur.
Organizatorii se așteaptă ca spectacolul „Învierea Domnului la seniori” să aibă mulți respondenți și îi invită pe toți membrii asociației, dar nu numai pe ei, să participe la eveniment. Intrarea este liberă.
Despre Asociația Pensionarilor și a Persoanelor Vârstnice din județul Cluj (APPV – CLUJ)
Obiectivul Asociației este să obțină, să promoveze și să apere drepturile pensionarilor și ale persoanelor vârstnice.
Pentru îndeplinirea obiectivelor sale Asociația își propune realizarea de activități, printre care:
– obținerea, apărarea și promovarea drepturilor legitime ale pensionarilor și ale persoanelor vârstnice în raport cu instituțiile administrației locale și centrale; – organizarea și desfășurarea de întâlniri pentru informarea și consilierea membrilor pe teme de interes comun;
– organizarea și desfășurarea de programe recreative, culturale, sportive, pentru sănătate și de formare pentru membrii noștri și familiile acestora;
– realizarea de facilitați și servicii de natură financiară, socială, medicală și altele pentru membrii;
– acțiuni de încurajare și participare a persoanelor vulnerabile/ vârstnice la activitățile de consiliere și mediere cu sprijin din partea unor ONG-uri/instituții/ cabinete specializate;
– sprijinirea membrilor defavorizați, vulnerabili;
– organizarea de activități recreative, culturale și sportive, pentru pensionari și familiile acestora, pentru persoanele interesate, club de carte, alte tipuri de club și activități de socializare;
– organizarea unor activități de ajutorare și asistență socială pentru pensionari, în colaborare cu instituțiile specializate ale administrației publice și instituții private;
„Servicii de natură financiară, socială și medicală”
– informare și consiliere a membrilor Asociației, asupra drepturilor acestora și a căilor legale de a le obține prin specialiști invitați;
-sprijinirea morală și, după caz, și materială, a membrilor aflați în situații deosebite și nu dispun de posibilitățile necesare, chiar și în colaborare cu alte persoane juridice de drept public sau privat
-realizare de facilitați și servicii de natură financiară, socială, medicală și altele pentru membrii APPV – CLUJ;
-organizarea de manifestări cultural-educativ, religioase cu diferite prilejuri, în cadrul cărora se vă urmări promovarea valorilor culturale și creștin religioase;
-organizarea unor activități turistice, în țară și străînătate precum și facilitarea procurării de bilete de odihnă și tratament balnear la prețuri reduse, accesibile oricărui membru al APPV – CLUJ;
-efectuarea de acte cu caracter social-filantropic constând în ajutoare – îmbrăcăminte, alimente, bani, acordate familiilor nevoiașe, vârstnicilor singuri, fără familie, copiilor din familii dafavorizate/vulnerabile,cadouri de Crăciun, Paști, etc”, se arată în comunicatul APPV Cluj.
EDUCATIE
Psihiatrii și psihologii clujeni caută SOLUȚII pentru menținerea sănătății mintale a copiilor și adolescenților. Ce este ADICȚIA

Este nevoie urgentă de formare a profesorilor în ceea ce privește fenomenul de adicție. Psihiatrii și psihologii clujeni caută soluții pentru menținerea sănătății mintale a copiilor și adolescenților. Aceasta este doar una dintre concluziile unei conferințe dedicate în totalitate sănătății mintale a copiilor și adolescenților, organizată de specialiștii de la Asociația Română de Studiu asupra Jocurilor (RASG), desfășurată recent la Cluj-Napoca. Cadrele didactice, spun ei, ar trebui să știe ce sunt adicțiile și cum pot fi prevenite sau tratate, iar pentru obținerea unor rezultate concrete și de durată ar trebui să existe parteneriate între școli, comunitate și instituții publice sau ONG-uri.
Specialiștii au început dezvoltarea unui ghid de bune practice și propun crearea unei platforme comune pentru schimb de informații în timp real, dar și introducerea unor materii în programa școlară care să aibă legătură cu sănătatea mintală și emoțională a copiilor și adolescenților.
Psihiatrii și psihologii clujeni caută SOLUȚII pentru menținerea sănătății mintale a copiilor și adolescenților. Ce este ADICȚIA
O altă problemă despre care s-a discutat intens a fost întârzierea în dezvoltarea limbajului la tineri, copii și adolescenți, prin expunerea precoce la ecrane. Prevenția tulburărilor de limbaj, activitate pe care o desfășoară logopezii în școli, care, desi bine pregătiți, nu fac față numărului mare de cereri din fiecare școală.
Despre incluziunea copiilor și adolescenților în sistemul de învățământ românesc
Există toți mai mulți copii în sistemul educational care au nevoi speciale, metodele de predare pentru aceștia fiind asigurate de pedagogi speciali. Numărul acestor elevi este tot mai mare, iar profesorii trebuie să țină cont de incluziunea lor în colectivități, însă este dificil atunci când învățorul sau profesorul nu are pregătire specială. În plus, părinții nu conștientizează că au copii care au nevoie de cerințe educaționale speciale (CES). De cele mai multe ori, profesorii sunt depășiți de situație, datorită lipsei de experiență și pregătire în ceea ce privește incluziunea.
Sănătatea mintală și emoțională, o prioritate
O altă concluzie s-a referit la nevoia de creștere a numărului de specialiști în sănătate mintală în spațiul public, în spitale, prin medici de specialitate, psihologi clinicieni, psihoterapeuți, logopezi, art-terapeuți, ortofoniști, terapeuți ocupaționali, dar și în școli prin creșterea numărului de consilieri școlari, dar și de introducerea unei noi categorii de psihologi clinicieni sau psihoterapeuți. Doar consilierii școlari actuali nu au competențe în cele mai multe dintre cazuri pentru a putea aborda adecvat problemele apărute. Soluțiile, în acest caz, ar putea fi perfecționarea celor angajați deja prin programe de formare specifice, fie prin angajarea unor persoane noi care să aibă competențe de psihologie, ori externalizarea acestor tipuri de intervenții către cabinetele private și asociații profesionale de psihologie.
Psihologii și psihiatrii mai recomandă ca angajarea consilierilor școlari, a logopezilor și a profesorilor de sprijin să fie în concordanță cu cerințele stabilite de Ministerului Educației, dar și de cele ale Colegiul Psihologilor din România pentru a crește posibilitatea ca posturile să fie ocupate de persoane bine pregătite.
Conferința, desfășurată recent la Cluj-Napoca, a fost dedicată în totalitate dezvoltării copiilor și adolescenților și a fost susținută de membrii Asociației Române de Studiu asupra Jocurilor (RASG). ”Tema conferinței este una relevantă și cu mare potențial de impact la nivel social. Văd prezentatori de referință în domeniu și sunt convins că plusul de cunoaștere rezultat va fi unul important, dincolo de relațiile profesionale care se vor dinamiza într-o astfel de conferință”, a transmis participanților printr-un mesaj, ministrul educației Daniel David, care a adăugat că va implica pe viitor asociația în prevenția la nivel national a jocurilor patologice de noroc, în sistemul educational dar și în societate în general.
EVENIMENT
HOROSCOP pentru săptămâna 31 martie – 6 aprilie. Comunicarea SINCERĂ este cheia pentru a rezolva orice conflict

Astrologia este știința ce ne oferă o fereastră către înțelegerea influenței astrelor asupra destinului nostru. Fiecare semn zodiacal are propriile trăsături, temperamente și tendințe. Vezi ce ți-a pregătit Universul pentru această săptămână.
Berbec
În această săptămână, ai ocazia să îți revizuiești planurile și să îți reînnoiești angajamentele. Este un moment bun pentru a face ajustări în carieră sau în relațiile tale. Fii atent la detalii și nu te grăbi să iei decizii importante. În dragoste, comunicarea sinceră este cheia pentru a rezolva orice conflict.
HOROSCOP pentru săptămâna 31 martie – 6 aprilie. Comunicarea SINCERĂ este cheia pentru a rezolva orice conflict
Taur
Săptămâna aceasta, ai tendința de a fi mai introspectiv și de a te concentra asupra lucrurilor esențiale din viața ta. Poți găsi soluții la vechi probleme, mai ales în ceea ce privește aspectele financiare. În plan personal, este momentul să îți exprimi mai mult sentimentele și dorințele față de cei dragi.
Gemeni
Energia ta va fi la cote înalte în această perioadă. Vei fi mult mai productiv și vei reuși să duci la bun sfârșit proiecte pe care le-ai amânat de mult timp. În relațiile personale, vei simți nevoia de mai multă independență, dar ai grijă să nu îndepărtezi pe cineva care îți este apropiat.
Rac
Ești într-o perioadă de reconectare cu tine însuți și cu cei din jur. Săptămâna aceasta îți aduce ocazia de a înțelege mai bine ce îți dorești cu adevărat, atât în carieră, cât și în dragoste. Fii deschis la noi oportunități, dar nu uita să te protejezi de cei care nu sunt sinceri.
Leu
Te vei simți inspirat să îți îmbunătățești rutina zilnică și să încerci lucruri noi. La locul de muncă, s-ar putea să te confrunți cu unele provocări, dar vei reuși să le depășești datorită creativității tale. În relațiile personale, fii deschis și ascultă mai mult ce au de spus cei din jurul tău.
Fecioară
Săptămâna aceasta, vei fi mult mai concentrat pe obiectivele tale financiare. Ai șansa de a găsi noi surse de venit sau de a face un pas important în carieră. În plan personal, este o perioadă bună pentru a întări relațiile de familie sau de prietenie. Ai grijă la tensiunile care pot apărea, dar nu lăsa micile conflicte să îți afecteze pacea interioară.
Balanță
Este o săptămână favorabilă pentru a înfrunta schimbările cu încredere. În carieră, vei putea să îți faci remarcați și să obții recunoaștere pentru munca depusă. În dragoste, s-ar putea să ai parte de momente de înțelegere profundă și de armonie, dar fii atent să nu cazi în capcana unei prea mari idealizări.
Scorpion
În această săptămână, este important să te concentrezi asupra sănătății și bunăstării tale. Ai putea simți nevoia de a te retrage puțin pentru a reflecta asupra unor decizii importante. În plan profesional, ai toate șansele să faci progrese semnificative, dar nu uita de importanța echilibrului între viața personală și muncă.
Săgetător
Această săptămână îți aduce oportunități noi în plan social. Este un moment bun pentru a-ți lărgi cercul de cunoștințe și a te implica în activități de grup. În dragoste, comunicarea va fi esențială. Dacă ai o relație, nu te teme să îți exprimi sentimentele; dacă ești singur, ar putea apărea o întâlnire interesantă.
Capricorn
La locul de muncă, vei fi concentrat pe obiectivele tale pe termen lung. Este o perioadă în care poți pune bazele unor proiecte importante sau să îți demonstrezi abilitățile. În viața personală, vei fi mai atent la detalii și la nevoile celor din jur. Ai grijă să nu devii prea critic, mai ales față de cei apropiați.
Vărsător
Săptămâna aceasta, vei fi mai comunicativ și deschis la noi idei. Este un moment bun pentru a învăța ceva nou sau pentru a te implica într-un proiect creativ. În dragoste, există șansa de a avea o discuție sinceră și de a-ți exprima mai clar dorințele. Fii atent la sănătatea ta, pentru că stresul ar putea avea un impact mai mare decât crezi.
Pești
Este o săptămână favorabilă pentru a te concentra asupra planurilor financiare și a economiilor. Vei fi mai organizat și vei simți că ai mai mult control asupra situațiilor care altădată te stresau. În plan personal, vei fi mai sensibil și empatic, așa că s-ar putea să fii o sursă de sprijin pentru cei din jurul tău.
EVENIMENT
Dan Petrescu (CFR Cluj), înaintea derby-ului clujean: Trebuie să abordăm foarte AGRESIV meciul din primul minut

CFR Cluj întâlnește, luni seara în deplasare, pe „U”, în primul derby din istorie în play-off. Dan Petrescu este optimist că echipa lui va face un meci bun contra formației lui Sabău și consideră că șansele sunt egale înaintea acestei confruntări.
„Cred că toți jucătorii vor fi apți pentru meciul de mâine, azi va avea loc ultimul antrenament, normal ar trebui să fie toți la antrenament. Nu contează când jucăm, mi se pare normal să fim și primii, și ultimii. Important este să avem o atitudine pozitivă.
Dan Petrescu (CFR Cluj), înaintea derby-ului clujean: Trebuie să abordăm foarte AGRESIV meciul din primul minut
Este un meci important și pentru ei, și pentru noi. Trebuie să facem un meci bun, să fim o echipă, am avut mulți jucători plecați la națională, nu am avut timp să lucrez cu toții, dar nu avem scuze, am fost ultimele două zile împreună.
Trebuie să abordăm foarte agresiv meciul din primul minut, să facem un pressing sus, să dăm goluri, așa cum am făcut tot sezonul. În derby-uri parcă sunt mai moi jucătorii, au nevoie să fie motivați de antrenor, au nevoie de presiunea antrenorului, de fani. Nu e bine să mă gândesc că sunt motivați, avem treabă, sper să fim 100% la ora meciului, vedem cum vom arăta fizic.
Tachtsidis a avut o pauză mare, a jucat 30 de minute în meciul amical cu Sănătatea Cluj, iar s-a accidentat, iar a revenit, sigur nu e 100%, să vedem dacă va fi pe bancă și dacă va intra pe parcurs. Deac a arătat foarte bine, a arătat ce trebuie să facă, le-a arătat și celor tineri drumul, să dai trei goluri indiferent cu cine joci.
„Trebuie să ne gândim şi la Cupă”
Pe Louis Munteanu l-am văzut foarte bine la antrenamente, foarte motivat. A venit primul la antrenament. Îmi place atitudinea lui, în ultimul timp nu ştiu dacă aţi auzit un cuvânt rău împotriva lui Louis. L-am încurajat, eu cred că e cel mai bun, a demonstrat-o pe teren. Sunt convins că are o presiune, vrea să demonstreze în continuare, să dovedească. E tânăr, are tot timpul să o facă şi sper să o demonstreze şi mâine, este într-o formă bună.
Dacă ne-am calificat acolo nu trebuie să ne chinuie. Trebuie să ne gândim şi la Cupă, dar acum nu mă gândesc la meciul din Cupă cu Craiova, mă gândesc 100% la meciul de mâine.
Nu există favorite la derby-uri, ați văzut ce s-a întâmplat și anul trecut, sunt 50-50 șansele. Sper ca jucătorii să înțeleagă ce meci este, să dea tot ce au mai bun, să se depășească, sper să vină cât mai mulți fani și să îi facem fericiți”, a spus Petrescu, la conferința de presă dinaintea meciului cu „U” Cluj.