ACTUALITATE
Sărăcia a crescut de zece ori în Ucraina, din cauza RĂZBOIULUI. Raport al Băncii Mondiale

Sărăcia în Ucraina a crescut de zece ori de când Rusia a început războiul, iar perspectivele sunt sumbre având în vedere că nu se întrevede o rezolvare a conflictului, potrivit unui oficial al Băncii Mondiale.
Atacurile Rusiei asupra infrastructurii civile din orașele ucrainene aflate departe de linia frontului vor complica situația economică a țării, care a înregistrat deja o creștere de zece ori a sărăciei în acest an, a declarat sâmbătă un înalt oficial al Băncii Mondiale, potrivit Mediafax, care citează Reuters.
Arup Banerji, directorul regional de țară al Băncii Mondiale pentru Europa de Est, a declarat că restabilirea rapidă a energiei electrice în Ucraina după atacurile rusești pe scară largă de săptămâna aceasta asupra instalațiilor energetice reflectă eficiența sistemului de război, însă schimbarea de tactică a Rusiei a ridicat riscurile.
„Dacă acest lucru continuă, perspectivele vor fi mult, mult mai dificile”, a declarat el într-un interviu acordat Reuters. „Pe măsură ce iarna începe să muște cu adevărat… cu siguranță până în decembrie sau ianuarie, și dacă casele nu sunt reparate… ar putea exista un alt val intern de migrație, de persoane strămutate în interiorul țării”, a mai spus acesta.
Sărăcia populației crește rapid din cauza războiului
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat săptămâna aceasta donatorilor internaționali că Ucraina are nevoie de aproximativ 55 de miliarde de dolari – 38 de miliarde de dolari pentru a acoperi deficitul bugetar estimat pentru anul viitor și alte 17 miliarde de dolari pentru a începe să reconstruiască infrastructura critică, inclusiv școlile, locuințele și instalațiile energetice.
Oficialii ucraineni au subliniat că au nevoie de asistență financiară continuă și previzibilă pentru a menține guvernul în funcțiune, în timp ce încep reparațiile critice și reconstrucția.
Răspunsul la apelul lui Zelenski – transmis în timpul reuniunilor anuale ale Fondului Monetar Internațional și ale Băncii Mondiale – și la multe alte întâlniri care au avut loc în cursul săptămânii trecute a fost încurajator, a declarat Banerji într-un interviu acordat Reuters.
„Cele mai multe țări au indicat că vor sprijini financiar Ucraina în următorul an și, prin urmare, acesta este un rezultat foarte pozitiv”, a spus el. Douăzeci și cinci la sută din populație va trăi în sărăcie până la sfârșitul anului, față de puțin peste 2% înainte de război, a spus el, iar numărul ar putea crește până la 55% până la sfârșitul anului viitor.
Ucraina va primi 35 de miliarde de dolari de la FMI
Selectarea în unanimitate a ministrului ucrainean de finanțe, Serhiy Marchenko, ca viitor președinte prin rotație al consiliilor guvernatorilor celor două instituții în 2023 a fost, de asemenea, o dovadă a sprijinului puternic și continuu pentru țara devastată de război, a spus Banerji.
Directorul general al Fondului Monetar Iinternațional (FMI), Kristalina Georgieva, a declarat săptămâna aceasta că partenerii internaționali ai Ucrainei s-au angajat deja să aloce 35 de miliarde de dolari sub formă de granturi și împrumuturi pentru Ucraina în 2022, dar că nevoile sale de finanțare vor rămâne „foarte mari” în 2023.
Personalul FMI se va întâlni cu autoritățile ucrainene la Viena săptămâna viitoare pentru a discuta despre planurile bugetare ale Ucrainei și despre un nou instrument de monitorizare al FMI, care ar trebui să deschidă calea pentru un program complet al FMI atunci când condițiile vor permite acest lucru, a declarat Georgieva.
Banerji a declarat că Ucraina și-a redus deja planurile bugetare la minimum, fondurile fiind destinate finanțării salariilor și pensiilor, cheltuielilor militare și serviciului datoriei interne.
Bugetul a inclus doar 700 de milioane de dolari pentru cheltuieli de capital, o mică parte din costurile de reconstrucție de 349 de miliarde de dolari estimate recent de Banca Mondială.
În cazul în care Ucraina nu va reuși să obțină un sprijin suficient, va trebui fie să tipărească mai mulți bani, într-un moment în care inflația se situează deja în intervalul de 20 de procente, fie să reducă și mai mult cheltuielile sociale, a spus el.
Sursa: Mediafax
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EDUCATIE
FOTO. Elevii clujeni care folosesc autobuzele școlare au primit cadouri de la ajutoarele lui Moș Nicolae

Elevii care merg la școlile din Cluj-Napoca cu autobuzele dedicate au primit cadouri de Moș Nicolae.
E sărbătoare și cei care se bucură cel mai mult sunt copiii. Și pentru că au fost cuminți au primit daruri de Moș Nicolae.
Elevii clujeni care folosesc autobuzele școlare au primit cadouri de la ajutoarele lui Moș Nicolae
Agenții de la Poliția Locală care însoțesc în fiecare zi copiii în autobuzele școlare au împărțit dulciuri elevilor pentru a veni în ajutorul lui Moș Nicolae.
Potrivit municipalității, autobuzele școlare dedicate sunt utilizate în această perioadă de aproape 800 copii în fiecare zi, elevi în ciclul primar ai școlilor Cluj-Napoca.
Mai mult, toți elevii din Cluj-Napoca și din zona metropolitană beneficiază de transport public gratuit în oraș, pe toate mijloacele de transport în comun.
EDUCATIE
VIDEO FOTO. Orteză de genunchi printată 3D, dezvoltată în premieră mondială la UTCN. Ajută pacienții în recuperare

Un absolvent și un cadru universitar din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) au dezvoltat, în premieră mondială, prototipul unei orteze de genunchi care are rolul de a ajuta pacienții în recuperare după diverse accidente sau intervenții chirugicale.
Orteză de genunchi printată 3D, dezvoltată în premieră mondială la UTCN. Ajută pacienții în recuperare
Orteza a fost gândită ca proiect de licență al lui Michael Sălătioan, absolvent al specializării Robotică în limba engleză al Facultății de Inginerie Industrială, Robotică și Managementul Producției, promoția 2023, care a apelat la conf. univ. dr. ing, Florin Popișter pentru a-l îndruma.
”Dl. profesor a venit cu ideea de a realiza un dispozitiv medical, după ce suferise o operație la ligamente și trecuse prin etapa de recuperare, care este un proces destul de greu.
Dezvoltarea prototipului a implicat mai multe variante constructive, dar și scanarea piciorului meu, pentru a putea construi orteza.
După o parte de cercetare, am început să imprim modelul 3D la UTCN și să atașez componentele electrice. Orteza dispune de o baterie, astfel că poate fi folosită de pacient fie acasă, fie la un cabinet medical.
Toate datele colectate de senzori despre mișcările piciorului sunt transmise kinetoterapeului pentru a vedea evoluția activității pacientului”, a explicat absolventul UTCN pentru Cluj24.
Potrivit acestuia, scopul ortezei este de ajuta pacienții să se recupereze și reabiliteze cât mai eficient și corect, pentru a nu rămâne cu probleme medicale.
Plastic reciclabil
Orteza este imprimată 3D din plastic reciclabil, din PET-uri, cântărește 500 de grame, are 2 rulmenți care ajută la mișcarea piciorului, dar are atașați și mai mulți electrozi și senzori la nivel muscular, pe grupele de mușchi de la nivelul coapsei și care monitorizează contracțiile.
În momentul în care pacientul, aflat în perioadă de reabilitare, urmează un program stabilit de un kinetoterapeut și execută mișcări care nu sunt corect realizate, orteza identifică mișcarea și înclinația piciorului și transmite un impuls electric pentru atenționarea pacientului, astfel încât mișcarea piciorului să fie corectă.
”Orteza noastră măsoară și activitatea musculară a pacientului, astfel încât musculatura să fie dezvoltată uniform”, a explicat Sălătioan.
Proiect în premieră mondială
Conferențiarul universitar Florin Popișter a declarat la rândul său că orteza este un proiect inovativ, în premieră mondială, construit în totalitate de cei doi clujeni la UTCN.
”În urmă cu 15 ani, în timpul unui meci de fotbal, mi-am rupt ligamentele încrucișate și meniscul genunchiului stâng. Am fost operat și anul trecut am descoperit un medic specializat în recuperarea medicală a sportivilor.
Am stat 4 săptămâni imobilizat la pat, iar în această perioadă mușchii piciorului au început să se atrofieze. Am făcut exerciții de recuperare, dar nu s-a reușit readucerea tonusul muscular în totalitate.
Ulterior, am început exerciții la o clinică de kinetoterapie pentru a-mi redobândi mersul și tonusul muscular și mi-am dat seama că nu există un dispozitiv medical interdisciplinar, care să combine partea de ajutor mecanic cu stimularea grupelor de mușchi, pentru recuperare medicală.
Așa s-a născut ideea ortezei noastre, pe care am și testat-o și s-a dovedit eficientă, astfel că ajută pacientul la redobândirea mersului corect și a structurii musculare.
Am fost pacientul lui Michael, iar în acest demers am fost ajutați de kinetoterapeuți”, a precizat Popișter.
Caută investitori
Potrivit acestuia, pasul următor este îmbunătățirea prototipului cu elemente din Inteligență Artificială, astfel încât un pacient să ajungă să facă singur, acasă, exerciții de recuperare, iar datele să fie transmise în timp real unui kinetoterapeut.
”Există potențial de dezvoltare și suntem deschiși către orice colaborare.
Căutăm investitori care să ne susțină, astfel încât să obținem un produs finit, cu toate omologările medicale și patentele de rigoare”, a menționat Florin Popișter.
Prodecanul Facultății de Inginerie Industrială, Robotică și Managementul Producției, Mihai Dragomir, a afirmat că proiectul ortezei poate fi o sursă de inspirație pentru multe generații de studenți și absolvenți ai UTCN.
Orteza, prezentată în fața prințului din Dubai
Prototipul, care a costat cam 250 de euro, a fost prezentat, recent, la târgul internațional ”Prototypes for Humanity” din Dubai, standul celor 2 clujeni fiind vizitat de prințul Dubaiului, Sheikh Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum și de sora acestuia, prințesa Sheikha Latifa bint Mohammed bin Rashid Al Maktoum, care era președinta evenimentului.
Pentru participarea la târg au fost depuse anterior peste 3.000 de proiecte din care au fost selectate 100, orteza UTCN fiind singurul proiect din România.
EVENIMENT
Clasament de pus în ramă de către clujeni. U şi CFR, în sferturile Cupei României, de pe primele locuri

Universitatea Cluj şi CFR Cluj s-au calificat, miercuri seara, în sferturile de finală ale Cupei României la fotbal, după rezultatele înregistrate în Grupa B a competiţiei.
Universitatea a surclasat-o pe FC Botoşani cu 4-0, în deplasare, câştigând grupa.
Ianis Stoica a reuşit o dublă (5, 60), olandezul Elvis Manu (35 – penalty) şi italianul Marco Fossati (78) marcând primele lor goluri pentru ”şepcile roşii”.
CFR Cluj a remizat cu Rapid, în Giuleşti, 0-0, un punct suficient pentru a-şi asigura locul secund, în condiţiile în care CSM Alexandria a pierdut acasă cu CSA Steaua, 2-3, după ce ”roş-albaştrii” au avut 3-0.
Cele două echipe s-au clasat de asemenea pe primele două locuri şi în ediţia de anul trecut, iar Universitatea a ajuns până în finală.
”U” va juca în sferturi a doua clasată în Grupa A (Petrolul Ploieşti, Corvinul Hunedoara sau FC Hermannstadt), în timp ce CFR Cluj va întâlni câştigătoarea acestei grupe.
Rezultatele de miercuri:
Grupa B
FC Rapid Bucureşti – FC CFR 1907 Cluj 0-0, Giuleşti Superbet Arena – Bucureşti
Arbitru: Marian Barbu (Făgăraş); arbitri asistenţi: Vasile Marinescu (Bucureşti), Stelian Slabu (Braşov); al patrulea oficial: Horia Gabriel Mladinovici (Bucureşti)
Arbitru video: Radu Petrescu (Bucureşti); arbitru asistent video: Ovidiu Artene (Vaslui)
Observatori: Irina Mîrţ (Bucureşti) – CCA, Dragoş Ionescu (Bucureşti) – FRF
AFC Botoşani – FC Universitatea Cluj 0-4 (0-2), Municipal – Botoşani
Au marcat: Ianis Stoica (5, 60), Elvis Manu (35 – penalty), Marco Fossati (78).
Arbitru: Robert Avram (Piteşti); arbitri asistenţi: George Florin Neacşu (Câmpulung Muscel), Cosmin Vatamanu (Bucureşti); al patrulea oficial: Lucian Rusandu (Sfântu Gheorghe)
Arbitru video: Iulian Călin (Ştefăneşti/Argeş); arbitru asistent video: Cristian Moldoveanu (Sfântu Gheorghe)
Observatori: Liviu Ciubotariu (Galaţi) – CCA, Vlad Căluşer (Bucureşti) – FRF
CSM Alexandria – CSA Steaua Bucureşti 2-3 (0-0), Stadion Municipal – Turnu Măgurele
Au marcat: Petre Simon (88, 90+2), respectiv David Matei (47), Ţvetelin Ciunciukov (59, 86).
Arbitru: Sorin Vadana (Cluj-Napoca); arbitri asistenţi: George Suciu (Câmpia Turzii), Cristian Daniel Ilinca (Craiova); al patrulea oficial: Mihai Motan (Târgovişte)
Observatori: Nicolae Marodin (Bucureşti) – CCA, Mircea Brînduşă (Călăraşi) – FRF
Clasament
loc echipa M V E Î GM-GP P
1 Universitatea Cluj 3 2 1 0 8-2 7
2 CFR 1907 Cluj 3 1 2 0 4-2 5
3 Rapid 3 1 2 0 3-1 5
4 CSA Steaua 3 1 1 1 4-5 4
5 CSM Alexandria 3 1 0 2 5-7 3
6 FC Botoşani 3 0 0 3 2-9 0
Anul trecut, cele două echipe clujene s-au calificat de asemenea din aceeaşi grupă, dor că atunci locurile în calsament erau inversate.
Clasamentul din 2022:
loc echipa M V E Î GM-GP P
1 CFR Cluj 3 1 2 0 6-1 5
2 Universitatea Cluj 3 1 2 0 5-1 5
3 Farul 3 1 2 0 4-2 5
4 Rapid 3 1 1 1 4-3 4
5 CSC Dumbrăviţa 3 1 0 2 5-9 3
6 CSM Alexandria 3 0 1 2 2-10 1

ANM anunță frig și ninsori în perioada următoare. Schimbarea vremii va fi resimțită în toată țara, scrie Alba24.ro.
Joi dimineață, cerul este noros în toate regiunile. La munte și în jumătatea de sud a Moldovei ninge, în Crișana, Maramureș, Transilvania și Muntenia sunt precipitații mixte, iar în Oltenia și Dobrogea plouă.
Ger și NINSOARE în perioada următoare. Vremea de Revelion
Vântul suflă moderat, cu ușoare intensificări în Muntenia, Dobrogea și pe cele mai înalte creste montane, iar în rest este mai mult slab.
La ora 5 erau temperaturi cuprinse între -3 grade la Cotnari și 9 grade la Mangalia.
Joi, vremea va fi predominant închisă, iar îndeosebi în estul și sud-estul țării, valorile termice diurne se vor situa ușor sub mediile multianuale specifice acestei date.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între -1 și 5 grade, cu cele mai scăzute valori în jumătatea de nord a Moldovei.
„Izolat vor fi condiții pentru depuneri de polei”
Temporar vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare în zonele de munte și în cea mai mare parte a Moldovei.
În aceste zone va depune strat nou de zăpadă, mixte în Maramureș, Transilvania, Muntenia și Dobrogea, precum și în zona deluroasă din Banat și Crișana și mai ales ploi și lapoviță în rest.
Izolat vor fi condiții pentru depuneri de polei. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în sud-estul teritoriului, ce vor atinge viteze de până la 40-50 de kilometri la oră pe litoral.
Pe arii restrânse se va forma ceață.
Cum va fi vremea de Revelion
ANM a anunțat cum va fi vremea în săptămâna 25 decembrie – 1 ianuarie:
Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile intracarpatice.
Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.