EVENIMENT
Emil Boc, luat la întrebări de fostul deputat USR de Cluj Viorel Băltărețu despre Centura Metropolitană

Fostul deputat USR de Cluj, Viorel Băltărețu, îl acuză pe primarul Emil Boc că a făcut spectacol pe șantierul tronsonului 1 al Centurii Metropolitane, în loc să dea dovadă de transparență și răspundere administrativă.
”Domnul primar Emil Boc a ales să evalueze stadiul lucrărilor la extinderea la 6 benzi a Drumului Național cuprins între Nodul N din Cluj-Napoca și giratoriul de la viitorul Spital Regional din Florești (nu e de fapt Centura Metropolitană propriu zisă) uitându-se după „mobilizare” și „forfotă” pe șantier. Ca și cum progresul unei lucrări complexe se măsoară în câte utilaje se văd într-un moment dat, nu în documente, grafice și termene clare.
Orice proiect de infrastructură are un grafic de execuție detaliat, care spune exact ce lucrări trebuie făcute, în ce ordine și în funcție de ce condiționări – tehnice sau administrative.
Unele țin de constructor, dar altele țin chiar de instituția Primăriei sau de autoritățile statului”, a spus Băltărețu.
Întrebări despre Centură
Acesta i-a adresat primarului mai multe întrebări legate de proiectul primului tronson al Centurii Metropolitane.
Care este situația actuală a lucrării, în comparație cu planul inițial asumat de constructor? A fost actualizat acest plan? Ce diferențe există între ce s-a planificat și ce s-a realizat până acum? Ce măsuri concrete s-au luat pentru recuperarea întârzierilor?
Care este noul termen realist de finalizare, dacă de acum înainte toate lucrările merg fără blocaje? Există o proiecție clară, actualizată, asupra finalizării proiectului?
Ce a dus, concret, la întârzierile de până acum? Au fost probleme din partea constructorului sau din partea autorităților? Cine și ce a întârziat?
Există în continuare blocaje care pot ține în loc lucrările în următoarele luni? Dacă da – ce măsuri se iau pentru a le rezolva din timp?
Câte documente sau aprobări (emise de Primărie sau alte instituții) au venit cu întârziere? Ce efect au avut aceste întârzieri asupra ritmului lucrărilor?
Îngrijorat de apelul lui Boc
Fostul deputat USR s-a declarat îngrijorat de apelul lui Boc adresat cetățenilor, de a pune presiune pe constructorul centurii.
”Nu este normal – ba chiar este profund greșit – ca primarul municipiului, care este beneficiarul direct al lucrării și are toate instrumentele legale și administrative la dispoziție, să facă apel la cetățeni să pună presiune pe constructor.
Este greșit din punct de vedere politic, pentru că transferă responsabilitatea de la administrație către opinia publică – ca și cum oamenii ar trebui să compenseze lipsa de acțiune a autorităților.
Este greșit și din punct de vedere instituțional și contractual, pentru că Primăria are exact atribuțiile necesare pentru a verifica, sancționa și regla ritmul de execuție.
Nu cetățenii aplică penalități. Nu cetățenii convoacă ședințe tehnice. Nu cetățenii gestionează avizele, autorizațiile și termenele contractuale. Administrația o face – sau ar trebui să o facă”, a precizat Băltărețu.
Șantierul nu este un platou de PR
Acesta a subliniat că a trecut printr-o situație concretă în 2021, când a monitorizat podul peste Arieș de la Turda, un proiect cu blocaje reale, cele mai multe din partea autorităților.
”M-am implicat și am reușit, în ciuda piedicilor (chiar din partea primarului Turzii, care mă așteptam să fie primul interesat).
Podul s-a finalizat în 9 luni în loc de 12. Nu pentru că făceam filmări pe teren, ci pentru că am tratat lucrurile serios, cu presiune acolo unde trebuia – pe instituții, nu pe cetățeni.
Șantierul nu este un platou de PR.
Este o lucrare complexă, cu bani publici, termene clare și impact major pentru clujeni.
Iar dacă domnul Boc vrea să dovedească transparență și eficiență, îl invit să facă publice toate informațiile tehnice: graficul actualizat, sursele de întârziere, măsurile corective, eventualele blocaje administrative – și să ne spună concret ce face Primăria pentru ca această lucrare să respecte termenul de 4 ianuarie 2026.
Restul sunt doar exerciții de imagine”, a conchis Viorel Băltărețu.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
Tarife mai mici la park&ride-ul de la aeroport: de la 125 de lei pe zi, la doar 15 lei! Ce mai primești cu biletul de parcare

Începând cu luna iulie, Primăria Cluj-Napoca impune tarife mai mici pentru park&ride-ul de lângă Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj.
Dacă până acum o zi de parcare costa nu mai puțin de 125 de lei, noul tarif va fi de doar 15 lei/zi, potrivit unui proiect de hotărâre aflat în consultare publică până în 29 iunie.
Peste 800 de locuri de parcare, doar 60 ocupate zilnic
Propunerea urmează să ajungă pe masa Consiliului Local la începutul lunii iulie, iar odată adoptată, reducerile vor intra imediat în vigoare.
„Din luna iulie vom avea tarife de parcare mai ieftine la parkingul Primăriei de lângă aeroport. De exemplu, dacă astăzi plătești 125 de lei pentru o zi cu mașina parcată aici, din luna iulie, vei plăti doar 15 lei. (…) Fac precizarea că menținem prețurile anterioare pentru primele intervale de timp, și anume: primele 10 minute sunt gratuite, 2 lei pentru 6 ore și 5 lei pentru 12 ore”, a declarat primarul Emil Boc, într-o postare pe rețelele de socializare.
Măsura are ca scop creșterea atractivității acestui park&ride. De la deschiderea parkingului, în ianuarie, media zilnică a fost de doar 60 de mașini, deși capacitatea este de 889 de locuri.
Transport în comun gratuit în baza biletului de parcare
Biletul de parcare funcționează automat și ca bilet de călătorie gratuită pe liniile de transport public care ajung la aeroport. Cu alte cuvinte, îți lași mașina la intrarea în oraș și continui drumul cu autobuzul, fără costuri suplimentare.
„Menținem politica de mobilitate urbană: cu tichetul de parcare pe care îl obții atunci când intri în acest parking, poți circula gratuit cu transportul în comun, în municipiul Cluj-Napoca, pe liniile care vin și duc la aeroport. Aceste linii sunt: 5, 5N, 8, M41, M41 L, M42, M42 L, M43 și M44. Cu alte cuvinte, la park&ride-ul de la aeroport, biletul tău de parcare devine și bilet de călătorie”, a mai arătat edilul.
Noile tarife propuse
- 1 zi: 15 lei
- 2 zile: 35 lei
- 3 zile: 55 lei
- 7 zile: 135 lei
- 30 zile: 365 lei
Se mențin tarifele:
- gratuit – 10 minute
- 2 lei – max. 6 ore
- 5 lei – max. 12 ore
Potrivit proiectului de hotărâre publicat de primărie, încasările totale din parcare au fost de doar 12.780 lei, în timp ce cheltuielile pentru funcționare s-au ridicat la aproape 97.000 lei. Cu noile tarife, administrația speră să atragă mai mulți utilizatori și să eficientizeze sistemul.
EVENIMENT
VIDEO. Doi bărbați de 25 și 73 de ani, protagoniștii scandalului în trafic din Zorilor. S-a lăsat cu amenzi și permis suspendat

Un nou incident violent în trafic a fost surprins ieri, în Cluj-Napoca. Polițiștii s-au autosesizat, după ce imaginile, surprinse de camera de bord a unui alt participant la trafic, au ajuns în presă.
Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj a transmis că cel care a oprit mașina în mijlocul străzii Observatorului este un șofer de 25 de ani, din Suceava. Acesta a coborât și a lovit un pasager dintr-un alt autoturism, un bărbat de 73 de ani, din Cluj-Napoca. Conflictul a avut loc marți după-amiază, în cartierul Zorilor.
În imagini se vede cum șoferul oprește pe banda de circulație, blochează traficul și coboară nervos din mașină. Se îndreaptă spre mașina care circula în spatele său și îl agresează fizic pe pasagerul din dreapta.
Poliția s-a autosesizat
Poliția s-a autosesizat după apariția imaginilor în presă.
„În urma apariției în spațiul public a unui material video, difuzat prin intermediul unui articol de presă, referitor la un incident înregistrat în trafic pe strada Observatorului din municipiul Cluj-Napoca, polițiștii din cadrul Biroului Rutier s-au sesizat din oficiu în vederea stabilirii întregii stări de fapt și aplicarea măsurilor legale față de persoanele implicate.
În acest context au fost identificați cei doi participanți la trafic, respectiv un tânăr de 25 de ani, din județul Suceava și un bărbat de 73 de ani, din municipiul Cluj-Napoca”, a transmis IPJ Cluj.
Permis suspendat pentru 30 de zile și amenzi
Potrivit IPJ Cluj, tânărului șofer i-a fost reținut permisul de conducere pentru 30 de zile și i-a fost aplicată o sancțiune contravențională.
„Pe numele tânărului polițiștii rutieri au aplicat o sancțiune contravențională pentru conducere agresivă, iar ca măsură complementară, s-a dispus măsura reținerii permisului de conducere pentru o perioadă de 30 de zile”, a transmis IPJ Cluj.
În ceea ce îl privește pe bărbatul de 73 de ani, acesta a fost sancționat pentru săvârșirea de gesturi obscene în public.
Mai mult, polițiștii din cadrul Poliției municipiului – Secția 6 Poliție, s-au sesizat din oficiu pentru săvârșirea infracțiunii de tulburarea ordinii și liniștii publice.
EVENIMENT
Ambulatoriul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj, extins și modernizat cu peste 15,5 milioane de euro bani europeni

Ambulatoriul Integrat al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase va fi extins și modernizat cu bani europeni. Proiect în valoare de peste 15,5 milioane de euro vizează realizarea celei mai mari și complexe unități ambulatorii din țară.
Consiliul Județean Cluj și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene au semnat miercuri, 18 iunie a.c., contractul de finanțare pentru „Extinderea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, etapele 2, 3 și 4”. Valoarea totală a proiectului finanțat prin Programul Sănătate este de 78.367.650,53 lei, cu TVA inclus.
„După cum am afirmat la începutul acestei luni, a sosit momentul semnării contractului de finanțare europeană prin care vom extinde, moderniza și dota cea mai mare și complexă unitate ambulatorie din țară – Ambulatoriul Integrat al Spitalului de Boli Infecțioase. Este o investiție foarte importantă pentru sectorul medical clujean, și nu numai, prin intermediul căreia vom extinde paleta de servicii medicale oferite pacienților”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Lucrări de extindere și modernizare, finanțate cu bani europeni
Proiectul vizează realizarea Centrului Integrat de chirurgie avansată minim invazivă prin refuncționalizarea completă a etajului 5, corp B. Concret, se mărește configurația și suprafața spațiilor medicale, se introduc noi funcțiuni, printre care trei săli de operații pentru ortopedie/dermatologie, chirurgie generală și ginecologie, trei saloane pentru pacienți, săli de tratament etc.
De asemenea, Laboratorul de recuperare medicală, medicină fizică și balneologie va fi reconfigurat în întregime, prin intervenții asupra întregului nivel demisol al corpului A. Vor mai fi amenajate două bazine, pentru copii și adulți, în vederea dezvoltării serviciilor de hidrokinetoterapie la demisolul clădirii corpului A, vor fi create circuite separate pentru copii și adulți pentru fiecare din serviciile oferite în cadrul Laboratorului, urmând a fi amenajate și vestiare cu acces separat și spațiile specifice procedurilor de recuperare.
Totodată, pentru reabilitarea completă a exteriorului clădirii vor fi realizate, printre altele, lucrări constând în înlocuirea tâmplăriei existente cu o tâmplărie cu coeficient termic ridicat, termoizolarea pe interior a fațadei clădirii pentru sporirea coeficientului termic, instalarea unor sisteme de climatizare, realizarea instalațiilor de ventilație, amplasarea unor panouri fotovoltaice și înlocuirea instalației electrice interioare.
EDUCATIE
Clujean, revoltat că la Grădinița Mămăruța s-au înscris copii care nu îndeplinesc criteriul de vârstă. Reacția conducerii

Un clujean a reclamat că în cadrul procesului de înscriere pentru anul școlar 2025–2026 la Grădinița ”Mămăruța” Cluj-Napoca nu s-a respectat criteriul de vârstă.
Potrivit acestuia, unul dintre criteriile esențiale de admitere a fost ca fiecare copil să fi împlinit vârsta de 3 ani până la data de 1 septembrie 2025.
”Cu toate acestea, pe lista copiilor admiși se regăsesc și copii care, conform informațiilor publice sau cunoscute în comunitate, nu îndeplinesc această condiție de vârstă”, a precizat clujeanul.
Directorul Grădiniței cu Program Prelungit ,,Mămăruța” Cluj-Napoca, Melania Palfi, a declarat că înțelege îngrijorarea părinților care nu au primit confirmarea înscrierii copilului în grupa mică pentru anul școlar viitor.
”Suntem singura grădiniță din cartierul Someșeni, iar numărul cererilor depuse în acest an a fost, din nou, mult mai mare decât numărul locurilor disponibile.
Procesul de selecție s-a făcut conform metodologiei naționale și a criteriilor generale stabilite de Ministerul Educației și Cercetării, respectând principiul transparenței și al echității.
Admiterea nu s-a bazat doar pe vârstă, ci și pe criterii cumulative, iar copiii care au fost admiși au îndeplinit un număr mai mare de astfel de criterii.
Ca în fiecare an, am inițiat demersurile pentru suplimentarea locurilor disponibile, tocmai pentru a răspunde nevoii reale a comunității. Părinții care locuiesc în cartierul Someșeni au fost deja contactați și informați că intenționăm să mărim capacitatea grupei mici, ca urmare a aprobării de suplimentare a Inspectoratului Școlar Județean Cluj. Avem convingerea că, până la toamnă, toți copiii din zonă vor avea un loc asigurat.
Le mulțumim părinților pentru înțelegere și pentru încrederea acordată. Ne dorim, ca întotdeauna, să fim aproape de comunitate și să oferim un mediu educațional sigur și de calitate pentru fiecare copil”, a spus Palfi.