Connect with us
Advertisement

EVENIMENT

S-a SCHIMBAT încadrarea în cazul cadavrului găsit într-o locuință din Turda, din OMOR în lovituri cauzatoare de moarte

Publicat


politie 4 bun

Polițiștii clujeni au schimbat încadrarea juridică în cazul cadavrului unui bărbat găsit, miercuri, într-o locuință din Turda, din omor în lovituri cauzatoare de moarte.

„La data de 17 iulie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj au demarat cercetări într-un dosar penal întocmit sub aspectul comiterii infracțiunii de omor.

S-a SCHIMBAT încadrarea în cazul cadavrului găsit într-o locuință din Turda, din OMOR în lovituri cauzatoare de moarte

Ulterior, în urma administrării probatoriului a fost dispusă schimbarea încadrării juridice, activitățile de cercetare fiind continuate sub aspectul infracțiunii de lovituri cauzatoare de moarte.

Din cercetările preliminare s-a constatat că în jurul orei 05.40, la un imobil din municipiul Turda a fost găsit cadavrul unui bărbat, transportat la IML Cluj, în vederea efectuării necropsiei și stabilirii cu exactitate a cauzei decesului.

Sunt continuate investigațiile, urmând a fi clarificate toate aspectele de interes pentru soluționarea cazului”, a comunicat IPJ Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Cum arată autobuzele CTP desenate cu graffiti? Vor circula prin toate cartierele Clujului

Publicat

De

Două autobuze ale Companiei de Transport Public Cluj-Napoca au fost desenate cu graffiti de artiști consacrați, în cadrul unui concurs internațional de artă murală desfășurat în weekend la Cluj, Murals of Youth.

Mai mulți artiști stradali au desenat cu graffiti două autobuze CTP, în weekend, în cadrul competiției internaționale de artă murală Murals of Youth.

Cele două autobuze vor circula prin Cluj-Napoca după un program pe care îl va anunța Compania de Transport Public Cluj-Napoca, și vor ajunge în toate cartierele orașului.

Graffiti – vandalism sau artă stradală?

Piața Unirii din Cluj-Napoca a găzduit, în weekend, cea de-a doua ediție a concursului internațional de artă murală „Murals of Youth”. Evenimentul, organizat de Comunitatea 156, reunește elevi talentați din România, Franța și Albania, care, prin orperele lor, au demonstrat că există o diferență clară între vandalism și artă stradală.

Primăria Cluj-Napoca a sprijinit financiar evenimentul „Murals of Youth” cu 60.000 de lei, considerându-l o platformă educativă pentru tinerii artiști.

Comunitatea 156 este formată din elevi, foști elevi și profesori ai Liceului de Arte Vizuale „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca, care dorește promovarea artei în toate formele ei. Comunitatea 156 a luat naștere în 2021 ca o inițiativă extrașcolară îndrăzneață a profesorului dr. Sergiu Georgian Mazerschi.

Citește mai departe

EVENIMENT

Burger King se deschide în 5 septembrie la mall-ul Vivo Cluj

Publicat

burger king

Lanțul american de fast-food, Burger King, rivalul lui McDonald’s, deschide primul său fast-food la Cluj, în incinta mall-ului Vivo joi, 5 septembrie.

Reprezentanții Burger King România au confirmat pentru Cluj24 această informație.

Fast-food-ul este localizat în zona de food-court, vizavi de Cinema City, pe colț.

Clujenii vor avea posibilitatea ca, de joi, să guste celebrii burgeri Whopper, dar și alte preparate americane.

Compania Burger King a fost înființată în anul 1953 în statul american Florida, iar primul restaurant din România a fost deschis în 2008 în București.

Citește mai departe

EVENIMENT

Prețurile majorate la apă la Cluj au intrat în vigoare de la 1 septembrie

Publicat

robinet apa bun

Compania de Apă Someș S.A. anunță că noile prețuri/ tarife pentru care s-a comunicat intenția de ajustare în cursul lunii august, au intrat în vigoare de la 1 septembrie, acestea fiind majorate cu 9%.

Astfel, prețul apei potabile este de 6,16 lei/mc inclusiv TVA (9%), iar tariful de canalizare-epurare este de 6,53 lei/mc inclusiv TVA (9%).

Noile prețuri/tarife au fost aprobate de către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, prin Decizia nr. 233/14.08.2024.

Ele se vor aplica în întreaga arie regională deservită din județele Cluj, Sălaj și Mureș, cu începere de la 1 septembrie.

Ultima majorare a avut loc la în iulie 2023, când prețul la apă potabilă a fost stabilit la 5,58 lei/mc inclusiv TVA, iar tariful canalizare-epurare a ajuns la 5,92 lei/mc inclusiv TVA.

De ce s-a luat această măsură

”Rațiunea necesității de ajustare a prețurilor/tarifelor rezidă în nevoia respectării Planului anual de evoluție a tarifelor la apă și canalizare (strategiei tarifare) în perioada 2024-2028, conform hotărârii nr. 28/09.08.2024 a Asociației Regionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Bazinul Hidrografic Someș-Tisa, precum și în nevoia de a îndeplini condiționalitățile din Contractul de Finanțare aferent Programului Dezvoltare Durabilă-PDD, încheiat între Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Compania de Apă Someș S.A.
Formula de calcul pentru preluarea apelor meteorice rămâne aceeași, aplicânduse tariful nou de canalizare”, arată compania.

Soluții de reducere a utilizării apei potabile

Reprezentanții acesteia își încurajează clienții ca, oriunde este posibil, să realizeze sisteme de colectare și apoi
reutilizare a apelor pluviale (precipitații) ca măsură pentru a reduce utilizarea apei potabile din rețea pentru alte scopuri decât nevoile strict casnice.

”În cazul în care realizați și dovediți utilizarea unor sisteme de stocare a apelor pluviale, există posibilitatea reducerii/ eliminării facturării acestora.

Vă recomandăm în continuare să apelați la metode de consum responsabil a apei
potabile din rețeaua publică și să nu utilizați apa potabilă pentru alte scopuri (grădinărit, sere, udat peluze, umplut piscine etc.), evitând astfel suprasolicitarea sistemului de alimentare cu apă potabilă care poate duce la întreruperi temporare ale
serviciului pentru alți utilizatori”, subliniază Compania de Apă Someș.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Directorul Casei de Pensii Cluj, despre ”mica recalculare”: Adeverințele privesc perioada până în anul 2001

Publicat

De

Directorul Casei de Pensii Clujș, Mariana Nicoleta Sălciuan

La 1 septembrie,  a intrat în vigoare Legea nr. 360/2023, iar de luni va începe și ”mică recalculare” a pensiilor.

Astfel, după ”marea recalculare”, pensionarii care nu au aceste acte la dosar pot să prezinte adeverințe privind veniturile nepermanente, cum ar fi sporurile, primele sau al 13-lea salariu pentru a li se adăuga pe pensie.

Directorul Casei de Pensii Cluj, despre ”mica recalculare”: Adeverințele privesc perioada până în anul 2001

Cei care nu au deja aceste adeverințe la dosarul de pensie sau nu le pot cere direct de la angajatori, vor trebui să le solicite de la Arhivele Naționale contra unor sume mari de bani.

Atenție! Directorul executiv al Casei de Pensii Cluj, Mariana Nicoleta Sălciuan precizează că aceste venituri vor fi luate în calcul doar în cazul în care pentru acestea au fost plătite contribuțiile la stat.

”<<Mica recalculare>> reprezintă valorificarea veniturilor nepermanente plătite din fondul de salariu.

Acestea pot fi dovedite doar prin adeverințe pentru că nu sunt trecute în cărțile de muncă”, a declarat Mariana Nicoleta Sălciuan.

Pensionarii ar putea fi puși degeaba pe drumuri

Directorul executiv al Casei de Pensii Cluj a precizat că cei care au aceste adeverințe depuse deja, cu toate elemenetele necesare, nu mai trebuie să le prezinte.

Citește și: 9.000 de lei, cea mai mare majorare după recalcularea PENSIILOR la Cluj. La ce sumă a ajuns cea mai MARE pensie în județ

”Aceste adeverințe trebuie aduse doar de cei care nu le au deja. Noi îi sfătuim pe pensioanri să vină prima data la Casa de Pensii pentru că există un formular tip pe care îl pot prezenta.

Trebuie să știe că aceste adeverințe se referă strict la perioada de până în anul 2001, pentru că altfel vor merge la arhive și vor da bani degeaba”, a mai precizat Mariana Nicoleta Sălciuan.

Aceasta a dat asigurări că recalcularea pensiei se va face pentru toți cei care vin cu adeverințe. Pensia majorată se va acorda cu data 1 a lunii următoare depunerii cererii.

Pensionarii pot obține aceste adeverințe direct de la angajatori, în cazul în care aceștia mai există, iar dacă nu, doar de la Arhivele Naționale.

Problema este că, în cazul în care Arhivele Naționale nu modifică tarfifele, pensionarii vor trebui să plătească, în medie, suma de 2.800 de lei pentru a intra în posesia adeverințelor.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax